Ένα αγαπημένο ζήτημα των μνημονιακών χρόνων βρέθηκε στο στόχαστρο του γερμανικού Τύπου τη Δευτέρα έπειτα από αρκετά χρόνια, με την Berliner Zeitung να κάνει ειδική αναφορά στην «βιομηχανία μετακλητών» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το πλήθος κομματικών στελεχών που έχουν βρει θέση στον κρατικό μηχανισμό μετά την εκλογής της, υπενθυμίζοντας πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει αρκετούς δημοσίους υπαλλήλους», ενώ χρεώνει στον ίδιο τον πρωθυπουργό μία «κουλτούρα μετριότητας», παρότι ο ίδιος είναι «γόνος παλαιάς πολιτικής δυναστείας».
«Ο μετακλητός είναι υπάλληλος του κράτους, φίλα προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα. Όσο το κόμμα παραμένει στην κυβέρνηση, παραμένει κρατικός υπάλληλος. Μόλις χάσει την εξουσία το κόμμα, χάνει κι εκείνος τη δουλειά του» εξηγεί στους αναγνώστες της η γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung, όπως αναμεταδίδει η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, σε ένα δημοσίευμα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το πλήθος κομματικών στελεχών με τα οποία έχει απαρτίσει τον κρατικό μηχανισμό στα δύο χρόνια διακυβέρνησης έχουν την τιμητική τους.
Το δημοσίευμα κάνει ειδική αναφορά, μεταξύ άλλων, στον αποτυχημένο υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Πανούτσο και τη θέση που έλαβε στην κρατική τηλεόραση, υπογραμμίζοντας και πως «μετά τη εκλογική νίκη της Ν.Δ. η ΕΡΤ διοικείται από έναν άνθρωπο της Ν.Δ., τον Κώστα Ζούλα, ο οποίος μέχρι τότε διηύθυνε το γραφείο τύπου της Ν.Δ».
«Στην ΕΡΤ ο Πανούτσος αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου για τον σχεδιασμό του προγράμματος, με έξοδα του κράτους. Δεν χρειάστηκε να κάνει κάποια αίτηση, στέλνοντας βιογραφικό. Πήρε την καλοπληρωμένη θέση χωρίς διαγωνισμό. Του την πρόσφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί ο Πανούτσος είναι ένας “μετακλητός”» εξηγεί το δημοσίευμα, που συμπληρώνει πως «όλα τα πολιτικά κόμματα που έχουν περάσει από την κυβέρνηση διαιωνίζουν το σύστημα των μετακλητών».
Στη συνέχεια ωστόσο, η εφημερίδα επιλέγει να «υπενθυμίσει» πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει αρκετούς δημοσίους υπαλλήλους», αφού υπογραμμίσει πως «στην πραγματικότητα οι μετακλητοί είναι καθαρή σπατάλη», ενώ τονίζει πως ο αριθμός τους είναι «σχεδόν 600.000 σε μία χώρα με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα έντεκα εκατομμύρια».
«Στην Αθήνα όμως οι μετακλητοί είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο, είναι ο συνεκτικός δεσμός ανάμεσα στην κυβέρνηση, το κράτος και τον λαό. Μία νέα θέση μετακλητού συνοδεύεται από πλουσιοπάροχες, για τα δεδομένα της χώρας, απολαβές συν τα ειδικά επιδόματα. Το ποσό είναι σχεδόν τριπλάσιο από τον μισθό ενός ιδιωτικού υπαλλήλου» συνεχίζει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας, εξηγώντας και ποιο είναι το «σωστό» βιογραφικό για να λάβει κανείς μία τέτοια θέση.
«Οι υπέροχες αυτές δουλειές απευθύνονται κατά προτίμηση σε συγγενείς κρατικών αξιωματούχων ή κομματικών στελεχών, ανεξαρτήτως επαγγελματικής κατάρτισης. Αυτό που μετράει δεν είναι η ικανότητα και τα επαγγελματικά προσόντα, αλλά η πιστή συμπεριφορά και ο συγχρωτισμός με την εξουσία» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, σημειώνοντας στη συνέχεια πως πρόκειται για «μία κουλτούρα μετριότητας, την οποία μαθαίνουν τα παιδιά από το σχολείο ακόμα», και στρέφοντας τα βέλη της ακόμα πιο στοχευμένα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ακόμη και ο Μητσοτάκης, γόνος παλαιάς πολιτικής δυναστείας και ο ίδιος, εφήρμοσε μετά την εκλογική νίκη του τα καθιερωμένα, θεσπίζοντας ολόκληρη βιομηχανία μετακλητών» καταλήγει το άρθρο.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο συνολικός αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων θέσεων σε Δημόσια Διοίκηση, τοπική αυτοδιοίκηση, γραφεία υπουργών και αιρετών, κυβέρνηση και άλλες, έφτανε τον περασμένο Απρίλιο τους 3.131 υπαλλήλους, ενώ όταν παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019, ο συνολικός αριθμός των μετακλητών ήταν 1.710, αριθμός που συχνά πυκνά βρισκόταν στο στόχαστρο του κόμματος του Κ. Μητσοτάκη, όσο βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου