Έλληνας μουσικοσυνθέτης και σολίστ του πιάνου, με μεγάλες επιτυχίες τη δεκαετία του ‘70. Έχει γράψει από ποπ και λαϊκά τραγούδια μέχρι κινηματογραφική και λόγια μουσική.
Ο Γιώργος Χατζηνάσιος είναι Έλληνας μουσικοσυνθέτης και σολίστ του πιάνου, με μεγάλες επιτυχίες τη δεκαετία του ‘70. Κινείται με άνεση ανάμεσα στα διάφορα είδη του ελληνικού τραγουδιού (ελαφρά και λαϊκά αισθηματικά τραγούδια, ποπ και ροκ), ενώ έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση, καθώς και σε λόγιες φόρμες (όπερα, καντάτα).
Ο Γιώργος Χατζηνάσιος γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1942 στη Θεσσαλονίκη. Γιος του σαξοφωνίστα Αγάπιου Χατζηνάσιου, ο οποίος τον μύησε από μικρό στα δυτικά ακούσματα, άρχισε μαθήματα πιάνου στα οκτώ του χρόνια στο Μακεδονικό και ακολούθως στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Τα πρώτα του τραγούδια τα έγραψε στις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Κατά τη δεκαετία αυτή έγραψε και τα περισσότερα γνωστά τραγούδια του: «Κρίμα το μπόι σου», «Ήταν μια φορά κι ένα καιρό», «Αν μ’ αγαπάς φίλα σταυρό», «Τι θέλεις να κάνω», «Τι να πούμε τι», «Πού θα πάει πού», «Με λένε Γιώργο», «Συγγνώμη που σ’ αγάπησα πολύ», «Όλα μας τα πλούτη», «Μάθημα σολφέζ», «Τα γαλάζια σου γράμματα», «Ξενύχτησα στην πόρτα σου», «Να παίζει το τρανζίστορ», «Έχεις λίγα χρόνια», «Ο ανθρωπάκος», «Ζω», «Θα σ’ αγαπώ», «Μια παρέα είμαστε», «Η αγάπη χάθηκε», «Πέφτει βροχή, «Η ενδεκάτη εντολή», «Σ’ όποιον αρέσουμε», «Γι' αυτό σου λέω πάμε», «Νοκ Άουτ».
Το 1977 το τραγούδι του «Μάθημα Σολφέζ», σε στίχους Σέβης Τηλιακού, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Με ερμηνευτές τον Πασχάλη, τη Μαριάννα Τόλη, τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς και την Μπέσυ Αργυράκη κατέλαβε την 5η θέση.
Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει σπουδαίοι τραγουδιστές, όπως η Μαρινέλλα, η Βίκυ Μοσχολιού, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Στράτος Διονυσίου, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Χάρις Αλεξίου, η Νάνα Μούσχουρη, η Αλέκα Κανελλίδου, ο Γιάννης Πάριος και ο Παύλος Σιδηρόπουλος.
Έχει γράψει μουσική για αρκετές κινηματογραφικές ταινίες («Το αγκίστρι», «Ένα γελαστό απόγευμα», «Γλυκιά συμμορία», «Νοκ άουτ», «Πρωινή περίπολος», «Πάμπτωχοι Α.Ε» κ.ά.), για το θέατρο και την τηλεόραση («Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη», «Ακριβή μου Σοφία», «Τμήμα Ηθών», «Ταύρος με Τοξότη», «Άγγιγμα ψυχής» κ.ά.).
Έργα του λόγιας μουσικής, όπως η όπερα «Ελ Γκρέκο» και η βυζαντινή τριλογία «Το Χρονικό της Αλώσεως», έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ίδιος θεωρεί έργο ζωής του τη καντάτα «Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο», με ερμηνευτές τον Πέτρο Γαϊτάνο και τον Γρηγόρη Βαλτινό.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου