Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο 39χρονος για άγριο ξυλοδραρμό από αστυνομικούς: «Με πέρασαν για Πακιστανό...»

 

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε ένας 39χρονος οδηγός εταιρείας επίπλων, ο οποίος τον Μάιο του  2020 ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε αναίτια από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento, ο ίδιος καταγγέλλει ότι οι αστυνομικοί «τον πέρασαν για Πακιστανό» και χωρίς λόγο άρχισαν να τον χτυπούν.

 Ειδικότερα, ήταν 18 Μαϊου του 2020 και 39χρονος Γιώργος Παπαοικονόμου, επέστρεφε σπίτι από την εργασία του. Ο ίδιος, όπως αναφέρει στην Προσφυγή του ενώπιον των Δικαστών του Στρασβούργου, οδηγούσε το μηχανάκι του σε δρόμο του Ηρακλείου, όταν ξαφνικά άκουσε μία ανδρική φωνή να λέει: «Πακιστανέ κάνε στην άκρη». 

Ο 39χρονος δεν έδωσε σημασία καθώς θεώρησε ότι δεν τον αφορά και συνέχισε να οδηγεί. Μετά από πέντε μέτρα εμφνασίστηκε δίπλα του μία μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ. Έξαλλος ο αστυνομικός που επέβαινε του φώναξε ουρλιάζοντας: «Πακιστανέ κάνε στην άκρη αλλιώς θα σε γκρεμίσουμε».

Ο 39χρονος σταμάτησε. Έβγαλε τα γυαλιά και κράνος που φορούσε, προκειμένου να πει στους αστυνομικούς ότι είναι Έλληνας και άρα δεν έχει καμία σχέση με το πρόσωπο που πιθανώς ψάχνουν. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει δέχτηκε μία δυνατή γροθιά στο αριστερό μάτι από αστυνομικό της ομάδας. Ο 39χρονος ρώτησε έκπληκτος τους αστυνομικούς γιατί τον χτυπούν. Οι αστυνομικοί του απάντησαν ότι θα του κάνουν έλεγχο και του τράβηξαν το τσαντάκι που φορούσε στη μέση του. Εκεί τον χτύπησαν και πάλι.

«Πριν προλάβω να συνειδητοποιήσω τι γίνεται, δέχτηκα και άλλη μπουνιά στο δεξιό μάτι, αυτή τη φορά.   Φοβούμενος περαιτέρω ξυλοδαρμό, δεν μίλησα ξανά» επισημαίνει στην Προσφυγή του ενώπιον των Δικαστών του Στρασβούργου.

«Με κλώτσησαν στα γεννητικά όργανα»

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί τον οδήγησαν στο Α.Τ. Μαλεβιζίου. Μετά από λίγο έφτασαν και οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Όπως καταγγέλλει τον έβαλαν «σε ένα μικρό και βρώμικο κελί και τον έγδυσαν με το πρόσχημα του σωματικού ελέγχου», ενώ του είπε «να σκύψει στα γόνατα». Τότε ένας αστυνομικός τον κλώτσησε δυνατά στα γόνατα.

«Τότε, ένας από τους αστυνομικούς με κλώτσησε δυνατά, στα γεννητικά όργανα. Μετά από αυτό σωριάστηκα από τον πόνο  στο πάτωμα» καταγγέλλει στην προσφυγή του ο 39χρονος.

Ο βασανισμός του συνεχίστηκε. Ειδικά όταν είπε στους αστυνομικούς ότι θα τους κάνει μήνυση. «Τους είπα πως  θα σας κάνω μήνυση για αυτά που μου κάνετε και τότε ένας εκ των αστυνομικών με κλώτσησε με δύναμη άλλη μια φορά στο δεξί μέρος των οπισθίων μου, έσκυψε δε πάνω από το κεφάλι μου απειλώντας εάν μας κάνεις μήνυση θα σε βρούμε έξω» υπογραμμίζει ο 39χρονος.

 

Όσο ήταν κρατούμενος, οι αστυνομικοί έψαξαν για να δουν εάν έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές, ώστε να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους. Το ποινικό του μητρώο όμως είναι καθαρό. Κάποια στιγμή τους ΄άκουσε να λένε «ας τον κατηγορήσουμε για απείθεια, αντίσταση και οπλοκατοχή». Το όπλο βέβαια είναι ένα ψαλιδάκι για υφάσματα επίπλων που χρησιμοποιούσε στη δουλειά του.

«Αυτό το πήραν από τη σέλα της μηχανής μου όπου βρίσκονταν και το έβαλαν με δόλο στο τσαντάκι μου» καταγγέλλει στην προσφυγή του.

Συνεχή στοχοποίηση από τους αστυνομικούς

Για την διαπίστωση και απόδειξη των βασανισμών ο 39χρονος κατέφυγε αμέσως μετά  το αστυνομικό τμήμα  στην ιατροδικαστική υπηρεσία του Ηρακλείου, η οποία επιβεβαίωσε τις κακώσεις και τα τραύματα στο σώμα του. Επίσης ο 39χρονος κατόρθωσε με το κινητό του τηλέφωνο, να τραβήξει σύντομο βίντεο και φωτογραφίες όσο ήταν στο Α.Τ., που είναι ενδεικτικές της κατάστασης  ξυλοδαρμού του.

Σημειώνεται πως οι αστυνομικοί, μετά τη μήνυση που υπέβαλλε σε βάρος τους ο 39χρονος, σχημάτισαν σε βάρος του ποινική δικογραφία για τις πράξεις της βίας κατά υπαλλήλου, παράνομης οπλοφορίας, εξύβρισης κατά συρροή, απειλής κατά συρροή κλπ,  η οποία προσδιορίστηκε προς εκδίκαση. Ταυτόχρονα, η δική του μήνυση κατά των αστυνομικών βρίσκεται ακόμα προς χρέωση σε Εισαγγελέα, χωρίς καμία ουσιαστικά εξέλιξη (ταυτοποίηση των δραστών, σύνταξη κατηγορητηρίου ή άσκηση ποινικής δίωξης ).

Ο 39χρονος καταγγέλλει επίσης συνεχή στοχοποίηση και bullying από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Τον σταματάνε για αναίτιο έλεγχο ακόμα και πεζό, όπως καταγγέλλει.

Να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι του 39χρονου, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης τόνισαν προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «την έντονη και απρόκλητη παραβίαση των δικαιωμάτων ελευθερίας και ασφάλειας με τρόπο άκρως απρόκλητο και βάναυσο και πρότειναν την ανάγκη προτεραιοποίησης της υπόθεσης, λόγω του οιονεί δομικού προβλήματος που προσλαμβάνει η αστυνομική βία κατά αθώων πολιτών».


Πηγή


Ανησυχία Λινού για το «Freedom Pass» στους νέους: Γιατί θεωρεί πως είναι λάθος

 

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του Freedom Pass των 150 ευρώ, το οποίο θα χορηγεί η κυβέρνηση στους νέους 18-25 ετών οι οποίοι έκαναν ή θα κάνουν το εμβόλιο, έκρουσε η Αθηνά Λινού.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ εξέφρασε την ανησυχία της και τις έντονες αντιρρήσεις της μιλώντας στον Alpha 98,9 επισημαίνοντας ότι «είναι λάθος να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν πράγματα μετά την πρώτη δόση και μάλιστα εντός 24 ωρών από αυτή». Μάλιστα συμπλήρωσε ότι: «Εμένα αυτή η εξαγγελία με έκανε να ανησυχήσω ιδιαίτερα – δεν ξέρω αν είναι καλή ή κακή κίνηση» επισήμανε. Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, «ξέρουμε ότι η πρώτη δόση δεν καλύπτει και δεν καλύπτει καθόλου το variant Δέλτα, ελάχιστα, επομένως είναι πολύ επικίνδυνο ιατρικά. Επομένως, αν προκριθεί μια τέτοια κίνηση να είναι 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση».

 Όσον αφορά για την Επιτροπή των ειδικών, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση «δεν τους συμβουλεύτηκε», επισημαίνοντας πως: «δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας απλός γιατρός που διαβάζει στοιχειωδώς τη διεθνή βιβλιογραφία θα συμβούλευε και θα συμφωνούσε με κάτι τέτοιο»  

«Όλες οι μελέτες λένε ότι είναι γύρω στο 30% η προστασία στο συγκεκριμένο στέλεχος που μας απασχολεί τώρα, το Δέλτα. Η πλειονότητα είναι υποψήφιοι να κολλήσουν και να κολλήσουν σοβαρά» υπογράμμισε στη συνέχεια η ίδια, επαναλαμβάνοντας πως είναι «πολύ ανησυχητικό».

Η κ. Λινού ανέφερε ότι είναι σωστό να δίνονται κίνητρα στους νέους, αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες. «Να δώσουμε κίνητρο στα παιδιά αλλά 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση. Να μην τα ενθαρρύνουμε να μετακινηθούν όταν δεν είναι πραγματικά καλυμμένα» ανέφερε μεταξύ άλλων.


Πηγή


Κεραμέως και Μητσοτάκης παρουσίασαν το νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση

 

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, παρουσίασε η Νίκη Κεραμέως, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώνοντας πως οι αλλαγές θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά, τον Σεπτέμβριο του 2021. 

Το νέο νομοσχέδιο αφορά στην αυτονομία της σχολικής μονάδας, την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τις δομές εκπαίδευσης – αξιολόγηση στελεχών, ενώ περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για την εκκλησιαστική εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση αυτή την εβδομάδα, ενώ οι νέες παρεμβάσεις θα εφαρμοσθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

 Η Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για «παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί τελευταία δύο χρόνια, για παρεμβάσεις που δοκιμάστηκαν πιλοτικά και πλέον θα εφαρμοστούν καθολικά από το Σεπτέμβριο, αλλά και για νέες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο που τίθεται αυτήν την εβδομάδα σε διαβούλευση, για ένα σχολείο πιο ελεύθερο, πιο αυτόνομο, αλλά και με περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία».

Παρουσιάζοντας τους 4 βασικούς άξονες του νέου σχεδίου είπε πως αυτοί είναι: 

  • οι σύγχρονες δεξιότητες για τους μαθητές,
  • οι ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές,
  • η καθιέρωση εναλλακτικών διαδρομών εκπαίδευσης,
  • Ενίσχυση της αυτονομίας στα σχολεία και αξιολόγηση

Επιπλέον, είπε η Νίκη Κεραμέως, από το Σεπτέμβριο, «προβλέπεται σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός στο σχολείο, συνδέονται οι  δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας, ξεκινούν να λειτουργούν τα πρώτα 6 Πρότυπα ΕΠΑΛ, εφαρμόζεται ήδη το παράλληλο μηχανογραφικό, ώστε να αναδεικνύονται περισσότερο οι εναλλακτικές των νέων μας που περιλαμβάνουν και τη δημόσια επαγγελματική κατάρτιση».

Αναφερόμενη στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και «την ελευθερία του σχολείου», η υπουργός Παιδείας μίλησε για την ανάγκη «διαφάνειας και λογοδοσίας», τη δυνατότητα αξιολόγησης των μαθητών με διαφορετικούς τρόπους, τη χρήση των σχολικών εγκαταστάσεων εκτός ωραρίου, την ανάληψη περισσότερων ευθυνών για τους εκπαιδευτικούς πχ. με τη δημιουργία συντονιστών τάξεων ή του θεσμού του μέντορα για τους «νεότερους εκπαιδευτικούς που θα μπορούν να βοηθηθούν από την καθοδήγηση των εμπειρότερων εκπαιδευτικών.

Υποστήριξε ακόμη πως με τις νέες ρυθμίσεις θα αναβαθμιστούν οι δομές εκπαίδευσης και ότι θα δημιουργηθούν 1.100 θέσεις κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τους εκπαιδευτικούς, να γίνουν καλύτεροι και να σπάσουμε τις προκαταλήψεις, δεν μπορούμε να λέμε όχι στη ιδέα της αξιολόγησης, θέλουμε να κάνουμε το διάλογο, ποια είναι τα εργαλεία, πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά χαρακτήρα επιβράβευσης. 

Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν:

  • Ελεύθερη επιλογή βιβλίου στα σχολεία (πολλαπλό βιβλίο).
  • 4μηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης.
  • Νέες δομές συντονισμού των σχολείων (ενδοσχολικοί συντονιστές, μέντορες, υποδιευθυντές μετά από εισήγηση διευθυντή).
  • Εγκρίσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεργασιών από το ίδιο το σχολείο.
  • Ελληνική PISA: Αποτίμηση αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος σε μαθητές Στ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου.
  • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και επιμόρφωση.
  • Αξιολόγηση στελεχών εκπαίδευσης.

Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο

  1. Δεξιότητες στα σχολεία μέσω νέων θεματικών, όπως σεβασμός στο περιβάλλον, ρομποτικής, επιχειρηματικότητα, σεξουαλική αγωγή κ.ά.
  2. Νέα προγράμματα σπουδών στα σχολεία
  3. Αγγλικά στο νηπιαγωγείο
  4. Πολλαπλό βιβλίο - οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να επιλέξουν το βιβλίο από το οποίο θέλουν να διδάξουν
  5. Ψηφιακός μετασχηματισμός, περισσότερες ώρες πληροφορικής
  6. Ανάληψη υπηρεσίας των εκπαιδευτικών ηλεκτρονικά - ψηφιακά απολυτήρια
  7. Νηπιαγωγείο από τα 4 έτη καθολικά
  8. Θα λειτουργήσουν τα διπλάσια πρότυπα-πειραματικά, θα λειτουργήσουν επίσης έξι νέα Πρότυπα ΕΠΑΛ
  9. Ένταξη του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού από το δημοτικό
  10. Νέος νόμος για την επαγγελματική εκπαίδευση

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του υπουργείου Παιδείας: 

«Αλλάζουμε την παιδεία. Στην πράξη. Δημιουργούμε το Σχολείο του αύριο, σήμερα» - Παρουσίαση του νέου, αναβαθμισμένου σχολείου που θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο. Στο «Στρογγυλό» Σχολείο που στεγάζει το 1ο Γυμνάσιο, το 1ο ΓΕΛ και το πρώτο ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην οποία παρουσιάστηκε το νέο, αναβαθμισμένο σχολείο που θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο.

 

Το κτίριο του σχολείου που επελέγη έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο, με κυκλική διάταξη των αιθουσών διδασκαλίας, που σηματοδοτούν, μεταξύ άλλων, τη μετάβαση από μία εκπαίδευση που εστιάζει σε δύο επίπεδα (τάξη-σχολείο) σε μία εκπαίδευση πολυεπίπεδη, ευέλικτη, χωρίς στεγανά, με εξελισσόμενες μαθητικές ομάδες.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια, για παρεμβάσεις που δοκιμάστηκαν πιλοτικά και πλέον θα εφαρμοστούν καθολικά από το Σεπτέμβριο, αλλά και για νέες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο που τίθεται αυτήν την εβδομάδα σε διαβούλευση, για ένα σχολείο πιο ελεύθερο, πιο αυτόνομο, αλλά και με περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία. Ένα σχολείο που λειτουργεί ως ο πλέον καθοριστικός μοχλός κοινωνικής κινητικότητας για κάθε παιδί. Ειδικότερα, η Υπουργός περιέγραψε τους 4 βασικούς άξονες, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του σχολείου και η παιδεία αλλάζει στην πράξη:

1. Το σχολείο των σύγχρονων δεξιοτήτων, με έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως κριτική σκέψη, ενσυναίσθηση, επίλυση προβλημάτων, συνεργασία. Από το Σεπτέμβριο θα εφαρμοστούν καθολικά, σε όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της χώρας, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, με θεματικές όπως ο σεβασμός στο περιβάλλον, εκπαιδευτική ρομποτική, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, οδική ασφάλεια. Θα εισαχθούν δραστηριότητες στα Αγγλικά σε όλα τα νηπιαγωγεία, θα δοκιμαστούν πιλοτικά νέα προγράμματα σπουδών με πυλώνα την καλλιέργεια κριτικής σκέψης, μία νέα φιλοσοφία με έμφαση στους ίδιους τους μαθητές.

2. Ίσες ευκαιρίες για όλους, μέσα από την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους, ως προϋπόθεση για την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και την επίτευξη ουσιαστικής κοινωνικής κινητικότητας. Από το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει το νηπιαγωγείο από τα 4 έτη για όλους, σχεδόν διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, έχει ήδη δοθεί ενίσχυση στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για την αγορά ψηφιακού εξοπλισμού συνολικού ύψους 112 εκ. ευρώ, δρομολογείται οριζόντιο σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

3. Εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές με επαγγελματική προοπτική, μέσω της ουσιαστικής αναβάθμισης και ανάδειξης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Από το Σεπτέμβριο, προβλέπεται σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός στο σχολείο, συνδέονται οι  δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας, ξεκινούν να λειτουργούν τα πρώτα 6 Πρότυπα ΕΠΑΛ, εφαρμόζεται ήδη το παράλληλο μηχανογραφικό, ώστε να αναδεικνύονται περισσότερο οι εναλλακτικές των νέων μας που περιλαμβάνουν και τη δημόσια επαγγελματική κατάρτιση.

4. Ενίσχυση της θέσης των εκπαιδευτικών μας, περισσότερη αυτονομία στα σχολεία μας και αξιολόγηση με ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο υπό κατάθεση.  Δείχνοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς μας, τους παρέχεται η δυνατότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες πιο δημιουργικά, πιο ελεύθερα, πιο αυτόνομα, με παράλληλους μηχανισμούς αξιολόγησης και διαφάνειας. Το νέο νομοσχέδιο που θα τεθεί την εβδομάδα αυτή σε δημόσια διαβούλευση δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς μας να επιλέγουν σχολικά βιβλία, να δημιουργούν ομίλους, να αξιολογούν τους μαθητές τους με εναλλακτικούς τρόπους, πχ με εργασία ή να καλείται ο μαθητής να προετοιμάσει παράδοση μαθήματος, να αξιοποιούν τις σχολικές εγκαταστάσεις εκτός ωραρίου, να συνεργάζονται με φορείς, μεταξύ άλλων.
Αναβαθμίζονται οι εκπαιδευτικοί μας, με την ενίσχυση του ρόλου τους και τον πολλαπλασιασμό των θέσεων ευθύνης, καθιερώνεται σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με στόχο την ενδυνάμωσή τους, αναβαθμίζονται οι δομές της εκπαίδευσης.

Κλείνοντας, η Υπουργός Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε: «Για όλες αυτές τις τομές, για τις αλλαγές γενικά στην εκπαίδευση που παίρνουν σάρκα και οστά, για τη σκληρή δουλειά θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Υφυπουργό Ζέττα Μακρή, τον Υφυπουργό Άγγελο Συρίγο, τους Γενικούς μας Γραμματείς, Αλέξανδρο Κόπτση, Γιώργο Βούτσινο, Αποστόλη Δημητρόπουλο, Γιώργο Καλαντζή και όλους τους συνεργάτες μας.

Παρά την πανδημία, προχωρήσαμε σε τομές.
Τομές για ένα σύγχρονο σχολείο που επενδύει στις δεξιότητες.
Τομές για ένα σχολείο που δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για όλους.
Τομές για ένα σχολείο που εξασφαλίζει εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές.
Τομές για ένα σχολείο πιο ελεύθερο και πιο αυτόνομο, που φέρνει τον εκπαιδευτικό στην καρδιά του αυτόνομου και αναβαθμισμένου σχολείου, που απελευθερώνει τη δημιουργική πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών.

Αυτοί είναι οι 4 άξονες της πολιτικής μας για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών.
Αλλάζουμε την παιδεία. Στην πράξη. Δημιουργούμε το Σχολείο του αύριο, σήμερα.»




Μ. Κυπραίος στο tvxs.gr: Με άφησαν ανάπηρο, μου αφαιρούν την αποζημίωση

 

Ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, είναι θύμα αστυνομικής βίας. Έχασε την ακοή του όταν χειροβομβίδα κρότου-λάμψης έσκασε σε κοντινή απόσταση από το πρόσωπό του, στις διαδηλώσεις του 2011 κατά τη διάρκεια των οποίων ξυλοκοπήθηκε άγρια, ενώ είχε δείξει την δημοσιογραφική του ταυτότητα. Έχει τοποθετηθεί κοχλιακό εμφύτευμα στο κεφάλι του, έκανε έξι χρόνια να περπατήσει κανονικά και είναι πιστοποιημένα κατά 90% ανάπηρος.

Παρά το γεγονός ότι εννέα χρόνια μετά, το δικαστήριο τον δικαίωσε καταδικάζοντας τα ΜΑΤ, σήμερα το Δημόσιο ασκεί έφεση στην οποία επικαλείται ψευδή στοιχεία σε σχέση με την κατάσταση της υγείας του αλλά και την οικονομική κρίση, προκειμένου να μην αποζημιώσει, τον δημοσιογράφο.

 «Χρησιμοποιούν και στην έφεση, επιχειρήματα της Γκεστάπο και της Χούντας. Δεν αναφέρουν τίποτα για τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων που ήταν καταπέλτης κατά της αστυνομίας» λέει στο tvxs.gr ο δημοσιογράφος στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Τι γράφει η έφεση που άσκησε το ελληνικό δημόσιο; Ότι: «δ. ο αντίδικος έχει αποθεραπευτεί και έχει ανακτήσει την ακοή του, και επομένως δεν είναι πλέον ανίκανος προς εργασία, ούτε υφίσταται κάποια παραμόρφωση του που να δυσχεραίνει την κοινωνική του και προσωπική του ζωή. ε. ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί πρωτοφανώς στα χρονικά της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας κι έχει προσλάβει διαστάσεις άμεσα απειλούμενης κατάρρευσης της οικονομίας κι εθνικής χρεοκοπίας. Τούτο πράγματι διαπιστώθηκε ότι συμβαίνει με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας 668/2012, 1972/2012, 2527/2013, 2114/2014, 2563/2015».

Όσοι και όσες ερχόμαστε σε επαφή με τον συνάδελφο, γνωρίζουμε πως τα παραπάνω δεν ισχύουν. Ακόμα και την παρούσα συνέντευξη, την έδωσε γραπτώς, καθώς δεν είναι σε θέση καν να ακούσει το τηλέφωνο που χτυπάει. Τα ίδια πιστοποιούν και οι εμπειρογνώμονες στις γνωματεύσεις τους.

«Υπάρχουν γνωματεύσεις τριών καθηγητών πανεπιστήμιου ΩΡΛ. Τις αγνόησαν. Αγνόησαν αυτόπτες μάρτυρες. Και επειδή έχω κοχλιακό εμφύτευμα, θεωρούν ότι ακούω. Μπορώ να ακούσω μόνο ανθρώπινη φωνή υπό συνθήκες. Δεν ακούω μουσική, δεν αντέχω να μου μιλάνε πολλοί γιατί είναι θορυβώδες, δεν μπορώ να παρακολουθήσω τηλεόραση και φυσικά πρέπει να βρίσκομαι σε περιβάλλον με πολύ φως για να μπορώ παράλληλα να κάνω και χειλιοανάγνωση».

«Επίσης μέχρι το τέλος 2017, χρησιμοποιούσα μπαστούνι λόγω αστάθειας γιατί έχουν καταστραφεί οι λαβύρινθοί μου.  Επί 7 μήνες ήμουν στο κρεβάτι, πάσχω από W-PTSD (Πολεμικό Μετατραυματικό Σύνδρομο), έχω κάνει δύο φορές επέμβαση στον εγκέφαλο για το κοχλιακό και το ποσοστό αναπηρίας που έχω από το ΚΕΠΑ είναι το μεγαλύτερο. Έχω 90% ποσοστό αναπηρίας!» λέει ο Μ. Κυπραίος, αδυνατώντας να πιστέψει τα επιχειρήματα που επιστράτευσε το ελληνικό δημόσιο εναντίον του.

Μου μιλάει για τον κόπο που έκανε να αντιμετωπίσει το ψυχικό τραύμα από την αστυνομική βία που δέχτηκε και να συνηθίζει μια νέα οδυνηρή πραγματικότητα, που του επέβαλε να ζει με αναπηρία. «Με τη βοήθεια λογοθεραπευτών, νευρολόγων και ψυχιάτρων, έμαθα να μιλάω από την αρχή, να ξεχωρίζω αμυδρά τους ήχους να χρησιμοποιώ την νοηματική»

Υπάρχουν όμως και πιο δύσκολες μάχες όπως αυτή με τα ψυχικά τραύματα. Η μάχη με το War Post traumatic Syndrome. «Η περίπτωση μου ήταν πολύ σοβαρή και την μάχη την δίνω ακόμα. Δεν είναι υπερβολή αυτό που θα πω, αλλά η ζωή μου μετατράπηκε σε κόλαση και αρκετές πληγές είναι ακόμα ανοιχτές».

Θυμίζουμε ότι για τις υποθέσεις των Μανώλη Κυπραίου, Γιάννη Καυκά και Μάριου Λώλου, η Διεθνής Αμνηστία τον Ιούνιο του 2015 ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν την άμεση ταυτοποίηση των δραστών όσο και την παραπομπή τους σε δίκη. Επίσης η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, που εκπροσωπεί περισσότερα από 600.000 μέλη σε 141 χώρες, είχε στηρίξει απόλυτα την αγωγή που κέρδισε τελικά  ο ρεπόρτερ.





ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ το 150άρι για να τρυπηθούν οι νέοι! Θα το μετανιώσουν πικρά

 



Τα βραβεία του ΠΣΑΤ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο θεατράκι της πλατείας Πρωτομαγιάς στο Πεδίο Άρεως, ο ΠΣΑΤ πραγματοποίησε την Τελετή Απονομής την 23ων Δημοσογραφικών Βραβείων, που ήταν αφιερωμένα στον πρωτοπόρο της Αθλητικής Δημοσιογραφίας Χάρη Λυμπερόπουλο. Ταυτοχρόνως, όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, έστειλε και μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα.

Η Τελετή Απονομής είχε λάμψη αλλά και συγκίνηση. Ήταν η πρώτη εκδήλωση μετά από πολλούς μήνες στον αθλητισμό και παρέστησαν δεκάδες δημοσιογράφοι της παλαιάς αλλά και της νέας φρουράς. Η Τελετή Απονομής μεταδόθηκε live streaming από το Facebook του ΠΣΑΤ και από το αθλητικό κανάλι του Συνδέσμου στο YouTube.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργος Δημόπουλος, η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεάκου, η Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και Άρια Αγάτσα αντίστοιχα, ο Αντιπρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Κυριάκος Θεοδωρακάκος, ο πρόεδρος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ και επί τιμή πρόεδρος του ΠΣΑΤ Παύλος Γερακάρης,  ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με αμαξίδιο, Χάρης Περδίκης, εκπρόσωποι φορέων, μέλη του Συνδέσμου και φίλοι της δημοσιογραφίας και του αθλητισμού.

Ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, στο καλωσόρισμά του, αφού αναφέρθηκε στη σημασία της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, τόνισε:  «Σήμερα θα δούμε τη φωτεινή πλευρά του χώρου μας. Τη μεγάλη εικόνα της αθλητικής δημοσιογραφίας. Της δημοσιογραφίας που χρόνια τώρα συμβάλει στην ανάπτυξη και πρόοδο του αθλητισμού. Που ενημερώνει έγκυρα τους πολίτες και διαπαιδαγωγεί τους νέους με τις αξίες του αθλητισμού». Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την Περιφέρεια Αττικής και τον παριστάμενο αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Δημόπουλο, για τη στήριξη στη διοργάνωση της τελετής, καθώς και τους δημοσιογραφικούς φορείς (ΕΣΗΕΑ, ΕΔΟΕΑΠ, ΠΟΕΣΥ) για την συμπαράσταση στο έργο του ΠΣΑΤ.

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς επισήμανε τη δύσκολη χρονιά που βίωσε, τόσο ο αθλητισμός όσο και η αθλητική δημοσιογραφία, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματός του. Οι δημοσιογράφοι κατάφεραν φέτος να αναπληρώσουν το κενό των άδειων θέσεων στις κερκίδες, μεταφέροντας στο φίλαθλο κοινό τα τεκταινόμενα στον αθλητισμό. Ευχήθηκε καλή επιτυχία τόσο στους Έλληνες αθλητές όσο και στους Έλληνες δημοσιογράφους, που θα μεταβούν στο Τόκυο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δημόπουλος τόνισε ότι στον χώρο της πλατείας Πρωτομαγιάς γίνονται προσπάθειες αθλητικής αναζωογόνησης, με δεδομένο ότι λαμβάνουν χώρα καθημερινά αθλητικές δράσεις. Η Περιφέρεια Αττικής έχει αρχίσει και ανακατασκευάζει όλους τους ελεύθερους αθλητικούς χώρους του Δήμου Αθηναίων. Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε τους αθλητικούς δημοσιογράφους, γιατί έφεραν στην οικογένεια τον ελληνικό αθλητισμό και τα αθλητικά ιδεώδη.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου τόνισε ότι οι συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Ωστόσο, οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από τον Χάρη Λυμπερόπουλο, τον Βαγγέλη Φουντουκίδη, τον Γιάννη Διακογιάννη και τον Πέτρο Λινάρδο, οι οποίοι βίωσαν Κατοχή, πείνα, ανέχεια κι όμως συνέχισαν να γράφουν. Η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεάκου ευχήθηκε η εκδήλωση να είναι μόνο η αρχή πολλών άλλων εκδηλώσεων, που θα σημάνουν την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, με τηλεοπτικό του μήνυμα που προβλήθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, εξήρε το ρόλο της αποψινής εκδήλωσης, που σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα, με μια τελετή επιβράβευσης του έργου των αθλητικών δημοσιογράφων. Τόνισε δε ότι σε ένα περιβάλλον γεμάτο fake news και αναζήτηση των likes, η δουλειά του αθλητικού συντάκτη είναι ακόμη δυσκολότερη και πιο απαιτητική, για να δημοσιευθεί η είδηση γρήγορα και ορθά.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε και η κόρη του Χάρη Λυμπερόπουλου, Κατερίνα για το βιβλίο, που συνέγραψε «Χάρης Λυμπερόπουλος, Κοντά στον Αιώνα, Συνομιλώντας με τον πατέρα μου» από τις εκδόσεις Πατάκη. Η ίδια, παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα, τόνισε ότι πίσω από τη βράβευση αυτή βρίσκονται κάποιοι άνθρωποι που μαζί με τον Χάρη Λυμπερόπουλο έκαναν επανάσταση στον ελληνικό Τύπο, καθιερώνοντας το πρώτο αθλητικό 4σέλιδο σε πολιτικό φύλλο, στην «Απογευματινή», το 1968. Πρόκειται για τους Νίκο Κατσαρό, Κώστα Μυλωνά, Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη κ.α.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, τις βραβεύσεις, καθώς και τις δηλώσεις όλων όσων τιμήθηκαν, μπορείτε να παρακολουθήσετε από το κανάλι του ΠΣΑΤ στο  Youtube. Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος (Cosmote TV και Over fm 104,9) μέλος του ΠΣΑΤ, Στέφανος Αβραμίδης, τον οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε τις εξής βραβεύσεις:

 

  • Έπαθλο ΕΣΗΕΑ «Λίας Αργυριάδη»: Χρήστος ΖΩΙΔΗΣ, Ιστοσελίδα «SDNA.gr», για το Σκίτσο του Μανώλη Γλέζου στον Ιερό Βράχο της  Ακρόπολης την ημέρα του θανάτου του.
  • Έπαθλο ΕΔΟΕΑΠ «Πάνος Γεραμάνης»: Κώστας ΚΟΦΙΝΑΣ, Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για τη Συνέντευξη του διαιτητή Γιώργου Κομίνη με τίτλο «Στην Τούμπα είπα: Γιατί αυτή η φάση σε εμένα»
  • Έπαθλο ΕΔΟΕΑΠ «Χρήστος Σβολόπουλος»: Βασίλης ΣΚΟΥΝΤΗΣ – Ρήγας ΔΑΡΔΑΛΗΣ, Τηλεοπτικό κανάλι «COSMOTE TV», εκπομπή «Pick n’ Roll» αφιερωμένη στον σούπερ σταρ του ΝBA Κόμπε Μπράιαντ.
  • Έπαθλο ΠΟΕΣΥ «Λάζαρος Πατσουράκος: Νίκος ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ, Ιστοσελίδα «Sportime.gr» για τη Συνέντευξη με τίτλο «Αντριάνο Τοπάλι: Η νύχτα που πέρασε τα σύνορα».
  • Έπαθλο «Νικήτας Γαβαλάς»: Νίκος ΓΑΒΑΛΑΣ – Βασίλης ΔΟΥΚΑΣ, Web TV «Olympiacos TV», για την Ταινία με αφορμή την κατάκτηση του 45ου Πρωταθλήματος του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο.
  • Έπαθλο «Ανδρέας Μπόμης»: Νίκος ΚΟΜΙΝΗΣ, για το Φωτογραφικό στιγμιότυπο του Στέφανου Τσιτσιπά.
  • Έπαθλο «Χρήστος Ράπτης»: Αντώνης ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ, Ιστοσελίδα «mpalakritis.gr» για τη Συνέντευξη – Κατάθεση ψυχής του Σάββα Κωφίδη.
  • Έπαθλο «Κώστας Μότσης»: Δημήτρης ΛΟΥΚΑΚΗΣ – Λουκάς ΛΟΥΚΑΣ – Μιχάλης ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Ραδιοφωνικός σταθμός «ΕΡΑ ΣΠΟΡ», Εκπομπή «Τρεις λαλούν και ξημερώνει» για τα  θέματα α) Καμπάνια για το Χαμόγελο του Παιδιού β) Αιμοδοσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών.
  • Έπαθλο «Νίκος Αντωνιάδης»: Μάρκος ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ, για το Φωτογραφικό στιγμιότυπο τερματισμού στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθήνας.
  • Έπαθλο «Ιδρυτικών Μελών ΠΣΑΤ Γιώργος Παντούρης & Δημήτρης Λιμπερόπουλος»: Νίκος ΓΚΟΜΩΛΗΣ, Τηλεοπτικό κανάλι  «ΕΡΤ-1», εκπομπή «Από τις Έξι», για το Ρεπορτάζ με τίτλο «Στα άδυτα του Στεγάστρου Καλατράβα».
  • Έπαθλο «Χάρης Λυμπερόπουλος»: Αθλητικό τμήμα «COSMOTE TV», Εκπομπή «2004 δευτερόλεπτα» για σειρά 7 Συνεντεύξεων αναδρομής στο Euro 2004.
  • Έπαθλο «Νίκος Σωτηρίου»: Βασίλης ΣΑΡΗΜΠΑΛΙΔΗΣ, Web TV «zougla.gr», Έρευνα-Ρεπορτάζ  για το πρώτο ελληνικό αυτοκίνητο (1908).
  • Ειδικό Επαμειβόμενο Έπαθλο «Θεαγένης ο Θάσιος»: Βασίλης ΣΤΟΑΚΗΣ, Εφημερίδα «Sportday» και Ραδιοφωνικός σταθμός «Παρατηρητής της Ροδόπης», για το Αφιέρωμα με τίτλο «Μισός αιώνας ιστορίας», για τα 50 χρόνια του Αθλητικού Ομίλου Ορεστιάδας.

 

Τιμήθηκαν επίσης οι συνάδελφοι μέλη του ΠΣΑΤ συγγραφείς  βιβλίων το 2020:

 

  • Θοδωρής Ακάλεστος: «Το Μίσος της Αγάπης»
  • Γιώργος Αρκουλής: «Οι Πανιώνοι δεν πλήττουν ποτέ, 50 χρόνια παρασκήνιο»
  • Διονύσης Βερβελές: «Θρύλος είσαι, 45 πρωταθλήματα έχεις!»
  • Γιώργος Γαβαλάς: «Ο χρυσός θρύλος του βόλεϊ» – «Ο χρυσός θρύλος του

πόλο»

  • Μπάμπης Ζανιάς: «Έτσι… ατάκτως ερριμμένα»
  • Ευάγγελος Κουκούλογλου: «Πάνθεον Ψυχή μου»
  • Μανόλης Παντινάκης: «People Soap and Fertzilizer»
  • Μένιος Σακελλαρόπουλος: «Τα δεκαέξι γράμματα»
  • Θάνος Σαρρής: «30 Θεοί του Ελληνικού Ποδοσφαίρου»
  • Μανώλης Σαριδάκης: «20 χρόνια χωρίς τον Καπετάνιο»
  • Σωτήρης Τριανταφύλλου: «Τα ΜΜΕ & η Δημοσιογραφία σε μετάβαση»
  • Θοδωρής Φελάνης: «Χ.Α.Ν.Θ. Το λίκνο του ελληνικού μπάσκετ»
  • Κώστας Χαλέμος: «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ»
  • Βασίλης Κουτρουμάνος: «Κλωσταί Πεταλούδας» (είχε την ευθύνη των φωτογραφιών)

 

Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε και στον Παύλο Κατώνη για την αναβίωση της ιστορικής εφημερίδας «Αθλητικό Περιστέρι» και στον Παύλο Μακρίδη για την προσφορά του στην αθλητική φωτοειδησεογραφία.

 

Τέλος, έπαινοι απονεμήθηκαν στα παιδιά των συναδέλφων μελών μας για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα:

 

  • Αντωνόπουλος Λυκούργος: Πανεπιστήμιο Πάτρας. Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού.

 

  • Γαβαλά Μαρία – Νεκταρία: Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Σχολή Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής. Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης.

 

  • Κατώνης Κωνσταντίνος: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών

 

  • Κοφινά Ουρανία: Πανεπιστήμιο Πειραιώς,  Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

 

  • Κουμάνταρου Κωνσταντίνα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

 

 

Την Επιτροπή Δημοσιογραφικών Βραβείων του ΠΣΑΤ, η οποία λειτουργεί βάσει του Καταστατικού μας (άρθρο 20, παρ. γ’) και οι αποφάσεις της δεσμεύουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, απαρτίζουν οι συνάδελφοι μέλη: Πέτρος Λινάρδος, Νίκος Κατσαρός, Παύλος Γερακάρης, Κώστας Μυλωνάς, Φαίδων Κωνσταντουδάκης, Μάκης Παπαζήσης, Κώστας Κομίνης, Στράτος Σεφτελής, Ζήσης Καραβάς, Βάσω Μώραλη και εκ μέρους του Δ.Σ. ο Α’ αντιπρόεδρος Φώντας Χήτας.

 

 

 

Από τον ΠΣΑΤ




Πηγή

Νέα μέλη και νέα ατζέντα, στη Γ.Σ. του ΣΗΠΕ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με την συμμετοχή των νέων μελών, ιδιαιτέρως της νέας γενιάς των Εκδοτών των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου, συνεχίσθηκαν το διήμερο 26 & 27 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων.Άνοιξαν με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Παρασκευή 25/6, και κορυφώθηκαν με τις εργασίες της ετήσιας, τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών του ΣΗΠΕ, την Κυριακή.  

 

Το Σάββατο μεσολάβησε ημερίδα με δυο θέματα. Πρώτα για την αναβάθμιση της θεσμικής συνεργασίας του ΣΗΠΕ με την  Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ) και την Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), με εισηγητές εκπροσώπους των τριών διοικητικών συμβουλίων. Και δεύτερον την παρουσίαση της πρωτοβουλίας για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Περιεχομένου, με εισηγητή τον ειδικό επιστήμονα του χώρου, Μίλτο Εφεντάκη.

 

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και μίλησαν εκτός των μελών του ΣΗΠΕ, ΕΙΕΤ, ΕΔΙΠΤ, εκπρόσωπος της ΝΔ, Έλενα Σώκου, του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος και Κυριάκος Αργυρόπουλος, ο δ/ντής του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), Γιώργος Ζάννος, ο νομικός σύμβουλος εκδοτικών και περιφερειακών τηλεοπτικών επιχειρήσεων, Τρύφωνας Δάρας.  Παρόντα και τα νέα μέλη του ΣΗΠΕ, εκπροσωπούμενα μάλιστα από τη νέα γενιά Εκδοτών ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων.

 

Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα του χώρου της μαζικής επικοινωνίας κυριάρχησε στην συζήτηση της γενικής συνέλευσης.  Αφού ενέκρινε χωρίς αντίρρηση την έκθεση των πεπραγμένων του δ.σ. της περιόδου Ιούλιος 2020 – Ιούνιος 2021, αποφάσισε να οργανώσει ανοικτή διαβούλευση για την τροποποίηση του καταστατικού του ΣΗΠΕ και να προκηρύξει έκτακτη, καταστατική συνέλευση σε ημερομηνία του Φθινοπώρου του τρέχοντος έτους και πάντως πριν από την εκπνοή του.

 

Η γενική συνέλευση ενέκρινε κατ’ αρχήν την έναρξη των διαδικασιών για την ίδρυση Κέντρου Περιεχομένου ως πεδίο δικτύωσης και συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις ΣΗΠΕ, αναβάθμισης της εικόνας της ελληνικής περιφέρειας και διαρκούς ενημέρωσης για τις εξελίξεις στα πεδία της ψηφιακής δημοσιογραφίας, διοίκησης και εμπορίου, υπό το κράτος των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης.

 

 

 

 

 

Η γενική συνέλευση καλύφθηκε τηλεοπτικά και μεταδόθηκε στο κανάλι του ΣΗΠΕ στο διαδίκτυο. Το μαγνητοσκοπημένο υλικό είναι διαθέσιμο σε οποιοδήποτε μέλος επιθυμεί να το έχει. Το αρχείο θα απομαγνητοφωνηθεί και θα είναι και αυτό διαθέσιμο.

 

Θα ακολουθήσει εκτενέστερο δελτίου Τύπου του δ.σ. με την καταγραφή όλων των αποφάσεων της ετήσιας, τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών του ΣΗΠΕ και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και υλοποίησης των δράσεων που συνεπάγονται.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

     Ο Πρόεδρος     O Αντιπρόεδρος   H  Γ. Γραμματέας  Η Ταμίας    Ο Κοσμήτωρ

        Γ. Κατσαΐτης      Μ. Χαλκιαδάκης    Ν. Βαφειάδου      Χ. Χιώτη         Ευ. Λέμας                                                             



Πηγή

Εταιρείες εμφιαλωμένων νερών πίσω από δημοσιεύματα για «επικίνδυνο νερό»;

 Τα ιδιωτικά συμφέροντα υπέρ εταιρειών που εμπορεύονται εμφιαλωμένα νερά, πίσω από σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας Real News καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), τονίζοντας πως κατά τα διαθέσιμα στοιχεία, η περιεκτικότητα του νερού βρύσης σε νιτρικά διαπιστώνεται εντός των ορίων που έχουν θεσπίσει οι ευρωπαϊκές αρχές, ακόμα και αυτά που ανανεώθηκαν μόλις το 2020.


Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) προκάλεσαν δημοσιεύματα της εφημερίδας Real News περί επικινδυνότητας του πόσιμου νερού, με την Ένωση που εκπροσωπεί περί τις 121 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης να κάνει -ουσιαστικά- λόγο για «τοποθέτηση προϊόντος» σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα, εκπορευόμενη από ιδιωτικά συμφέροντα υπέρ των εμφιαλωμένων νερών.

Η τελευταία αφορμή δόθηκε από το δημοσίευμα της εφημερίδας για «Επικίνδυνο νερό για βρέφη και παιδιά σε 9 πόλεις», στο οποίο γίνεται αναφορά σε μετρήσεις της ΕΔΕΥΑ, οι οποίες «αναζωπυρώνουν» την «ανησυχία που υπάρχει για την ασφάλεια της κατανάλωσης του πόσιμου νερού, ειδικά για βρέφη και μικρά παιδιά». Στο εν λόγω δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στα «επίπεδα νιτρικών», τα οποία «καθιστούν το νερό της βρύσης από προβληματικό έως και εντελώς ακατάλληλο».

Παραθέτοντας σειρά «ευρημάτων» για τα νιτρικά στο νερό, το δημοσίευμα αναφέρεται σε δειγματοληψία στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης που κατέγραψε νιτρικά σε επίπεδα 58 mg ανά λίτρο νερού. Ακολούθως, παραθέτει στοιχεία για άλλες περιοχές της χώρας που αυτά κινούνται κάτω από τα 10 mg ανά λίτρο νερού, και σε κάποιες περιπτώσεις έως το πολύ 37 mg ανά λίτρο νερού, όπως στην Εκάλη της Αττικής, με τη σημείωση πως πρόκειται για περιοχή που δεν καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την ΕΥΔΑΠ.

Στο εν λόγω δημοσίευμα απάντησε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας (ΔΕΥΑΠ), παραπέμποντας στην επιστολή της Ένωσης από τις αρχές Ιουνίου προς τον υπουργό Υγείας, με την οποία τότε είχε επιχειρήσει να απαντήσει σε προηγούμενα δημοσιεύματα της ίδιας εφημερίδας, επικαλούμενη τα όρια που έχει θέσει για τα νιτρικά η τελευταία ευρωπαϊκή οδηγία, που ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Οι ισχυρισμοί είναι τελείως ανυπόστατοι, αφού το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει όριο για τα νιτρικά 50 mg/1 για το πόσιμο νερό. Τον Δεκέμβριο του 2020, μάλιστα, ψηφίστηκε η νέα ευρωπαϊκή οδηγία, για το πόσιμο νερό (2184/2020/ΕΕ) που προβλέπει επίσης, το όριο των 50 mg/1 για τα νιτρικά στο πόσιμο νερό. Το όριο αυτό είναι σύμφωνο με τη σχετική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δεν έχει αλλάξει για περισσότερα από 30 χρόνια» ανέφερε στις 9 Ιουνίου η ΕΔΕΥΑ, καλώντας τον Βασίλη Κικίλια να πάρει θέση.

«Κύριε Υπουργέ, όπως αντιλαμβάνεσθε, τα παραπάνω άρθρα εκπορεύονται από ιδιωτικά συμφέροντα υπέρ των εμφιαλωμένων νερών και θίγουν άμεσα το υπουργείο σας, ως θεσμικά αρμόδιο φορέα για τον έλεγχο της τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας από τους παρόχους ύδρευσης. Παραπέρα, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο νερό της βρύσης και με τον τρόπο αυτό αναιρούν τον βασικό σκοπό του θεσμικού πλαισίου για την ποιότητα του πόσιμου νερού, την εφαρμογή του οποίου εγγυάται το υπουργείο Υγείας» σημείωνε ακόμα η Ένωση, επικαλούμενη δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας από τις 11 Μαρτίου με τίτλο «Επικίνδυνο νερό σε 27 περιοχές» και από τις 6 Ιουνίου, με τίτλο «Νερό με νιτρικά σε μεγάλες πόλεις».

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της ΕΔΕΥΑ:





Πηγή





Προβληματισμός για την μετάλλαξη «Δέλτα» και στοιχεία εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα

 Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η επιδημίας είναι μαζί μας είχαμε μπει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας για τον έλεγχο της λοίμωξης, αλλά φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας, επισήμανε, ξεκινώντας την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Αν το μήνυμα του εμβολιασμού είναι καθαρό, ο στόχος του τείχους ανοσίας 80% για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης "Δ" μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τέλος καλοκαιριού, αρχές Σεπτεμβρίου, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση.


Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η επιδημίας είναι μαζί μας είχαμε μπει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας για τον έλεγχο της λοίμωξης, αλλά φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας, επισήμανε, ξεκινώντας την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στη μετάλλαξη “Δ”, η οποία σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη από όλες και έτσι σε λίγες εβδομάδες αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη προς παρακολούθηση, σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το τείχος ανοσίας που χρειάζεται ξεπερνά το 80%.

Έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 29 στελέχη, ενώ προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατών στέλεχος μέχρι το τέλος καλοκαιριού παγκόσμια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή “Δ”, είπε η καθηγήτρια.

Το χαρακτηριστικό της είναι υψηλή μεταδοτικότητα, 50-70% μεγαλύτερη από την μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, το οποίο είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού, σημείωσε και προσέθεσε: Η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη “Δ” θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην εμφάνιση του στελέχους “Δ” στο Ισραήλ, που έχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Το ποσοστό ανοσίας που έχει επιτευχθεί σε αυτή την χώρα, πρότυπο εμβολιασμού, 60%, δεν είναι επαρκές για την προστασία από την μετάλλαξη “Δ”, η οποία, έχει υψώσει ακόμα περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%».

Το αισιόδοξο είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρά τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης είπε η κ. Θεοδωρίδου και τόνισε: «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού. Τα εμβόλια προστατεύουν».

Η καθηγήτρια, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον εμβολιασμό με δύο δόσεις, λέγοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των Pfizer και AstraZeneca ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων έναντι της σοβαρής νόσου είναι σε επίπεδο 96% και 92%, αντίστοιχα. Ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και στα εμβόλια Moderna και Johnson & Johnson. Υπογράμμισε ότι η προστασία μετά από μία δόση εμβολίου δεν ξεπερνά το 30% και έκανε λόγο για «εντατικοποίηση των εμβολιασμών. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος και όλοι να εμβολιαστούν με δύο δόσεις, εκτός από τις περιπτώσεις του μονοδοσικού εμβολίου». Χαρακτήρισε πολύ θετικό βήμα την “freedom pass”, στα νέα παιδιά, λέγοντας ότι πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι.

Όπως είπε η Θεοδωρίδου, το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορονοϊό, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ αφορά ανεμβολίαστους πολίτες και θεωρείται από όλους τους διεθνείς φορείς «απαράδεκτο να συμβαίνουν θάνατοι, όταν είναι εφικτό να προληφθούν με την εφαρμογή των εμβολίων».

«Η πανδημία έχει μία δυναμική εξέλιξη. Οι ιοί πολεμούν με τις μεταλλάξεις, ο άνθρωπος με την έρευνα και την παρασκευή εμβολίων» είπε η κ. Θεοδωρίδου, θέλοντας να κλείσει τη σημερινή ενημέρωση με ένα αισιόδοξο μήνυμα: Ότι είναι σε πειραματική φάση η παρασκευή εμβολίου με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα. Εξήγησε ότι είναι τμήματα πρωτεΐνης από διαφορετικούς ιούς που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτό το εμβόλιο που θα προσφέρει μια ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορονοϊών. «Υπάρχει η προοπτική της δυνατότητος αποτροπής μελλοντικών επιδημιών», σημείωσε και κατέληξε:

«Αισιοδοξία, εμπιστοσύνη στην επιστήμη, αλλά και δράση για την προώθηση των εμβολιασμών. Εμβολιάζομαι προστατεύομαι και προστατεύω και τους άλλους γύρω μου».

«Ο στόχος του τείχους ανοσίας 80% για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης “Δ” μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τέλος καλοκαιριού»

Αν το μήνυμα του εμβολιασμού είναι καθαρό, ο στόχος του τείχους ανοσίας 80% για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης “Δ” μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τέλος καλοκαιριού, αρχές Σεπτεμβρίου, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

«Βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο», είπε ο Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι στα άτομα άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού το 74% και άνω των 45 ετών έχει ξεπεραστεί το 70%.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.750.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45% και 3.650.000, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35%.

Σήμερα αναμένεται, όπως είπε, να ξεπεραστούν οι 100.000 εμβολιασμοί.

Ο Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην Επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία”, που -όπως είπε- προχωρά ικανοποιητικά. Ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης είναι στο 54%, ενώ σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς ανέρχεται στο 45%.

Ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες ξεκινά το πρόγραμμα των κατ΄ οίκον εμβολιασμών και θα υπάρξει κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Θα γίνει ανάρτηση των ονομάτων τους ώστε οι πολίτες να μπορούν να καλούν για τον εμβολιασμό τους. Ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ θα υπάρχει συγκεκριμένη αμοιβή για τον γιατρό από την Πολιτεία. Για πολίτες που είναι δικαιούχοι του συγκεκριμένου προγράμματος και επιθυμούν να εμβολιαστούν στο ιατρείο, η αμοιβή πάλι του γιατρού καλύπτεται από το Δημόσιο.

Ο εμβολιασμός ανά ηλικιακή ομάδα

Tα ποσοστά συμμετοχής εμβολιασμού των ηλικιακών ομάδων, έχουν ως εξής:

Ηλικιακή ομάδα 85 και άνω: το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού ανέρχεται στο 70%.

Ηλικιακή ομάδα 80-84: το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού ανέρχεται στο 71%.

Ηλικιακή ομάδα 75-79: το 81% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό θα ανέλθει στο 83%.

Ηλικιακή ομάδα 70-74: το 76% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 77%.

Ηλικιακή ομάδα 65-69: το 76% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 77%.

Ηλικιακή ομάδα 60-64: το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού ανέρχεται στο 72%.

Ηλικιακή ομάδα 55-59: το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού ανέρχεται στο 68%.

Ηλικιακή ομάδα 50-54: το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 64%.

Ηλικιακή ομάδα 45-49: το 54% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 60%

Ηλικιακή ομάδα 40-44: το 47% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 53%.

Ηλικιακή ομάδα 35-39: το 39% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 43%.

Ηλικιακή ομάδα 30-34: το 34% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 40%.

Ηλικιακή ομάδα 25-29: το 22% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 33%.

Ηλικιακή ομάδα 18-24: το 11% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 20%.



Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ