Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Ποινική δίωξη για «παράβαση καθήκοντος» κατά αντεισαγελέα του Αρείου Πάγου στην υπόθεση Novartis

 Πρόκειται για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος είναι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπό διερεύνηση υπόθεση για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο σκάνδαλο της Novartis. Η δίωξη ήρθε έπειτα από μήνυση που είχε κατατεθεί εις βάρος του η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, ενώ στο αρχείο τέθηκε μέρος της ίδιας μήνυσης που αφορούσε σε ακόμη πέντε αδικήματα.


Ποινική δίωξη κατά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, για παράβαση καθήκοντος άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Πρόκειται για τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας στην υπό διερεύνηση υπόθεση για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο σκάνδαλο της Novartis.

Η δίωξη ασκήθηκε έπειτα από μήνυση που είχε κατατεθεί εις βάρος του από την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ενώ στο αρχείο τέθηκε μέρος της ίδιας μήνυσης που αφορούσε σε ακόμη πέντε αδικήματα. Βέβαια, η Εισαγγελία του Εφετείου θα πάρει την τελική απόφαση.

Η παράβαση καθήκοντος αφορά ταξίδι που είχε πραγματοποιηθεί στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 2018 , από ομάδα εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στο πλαίσιο της συνεργασίας με εισαγγελείς των ΗΠΑ για τη διερεύνηση του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού, σύμφωνα με τη μήνυση της Τουλουπάκη, ο Ι. Αγγελής, ο οποίος το επίμαχο χρονικό διάστημα ήταν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς φέρεται ότι αρνήθηκε να παραλάβει λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των πολιτικών , που ερευνούσε η Εισαγγελία για την υπόθεση της Novartis, γιατί είχε τη γνώμη ότι η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει μέσω της Eurojust.

Σε υπόμνημα του ο Αγγελής είχε υποστηρίξει ότι δεν είναι αληθές πως αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για την υπόθεση της Νοvartis. Και προσέθετε πως ακόμα και αν οι καταγγελίες στη μήνυση είναι αληθείς, για να στοιχειοθετηθεί το καταγγελλόμενο αδίκημα θα πρέπει η εξεταστεί αν η πράξη της παράβασης καθήκοντος τιμωρείται με βάση το δίκαιο της Αυστρίας , ενώ για να προχωρήσει η υπόθεση θα έπρεπε να είχε υποβληθεί έγκληση από την ελληνική κυβέρνηση. Κάτι που δεν έγινε.

Για τα υπόλοιπα αδικήματα, εκείνα αφορούν την παραβίαση απορρήτου που συνίσταται στο γεγονός ότι ο Ιωάννης Αγγελής κατά την εξέτασή του στη Βουλή προσκόμισε έγγραφο των αμερικανικών αρχών περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, καθώς και υπεξαγωγή εγγράφων , που αφορούσαν σε διακίνηση δικογραφιών που χειριζόταν η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δικογραφία συμπεριλαμβάνεται και το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχ. Πικραμένου, ο οποίος μετά από σχετική παραγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης ερεύνησε τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τον Ι. Αγγελή.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ποινική δίωξη επιβεβαιώνει τη «σκευωρία»

Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο άκουσμα της είδησης της ποινικής δίωξης κατά του Ι. Αγγελή, που με ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει «έστω και τώρα μία συγγνώμη από τους πολίτες», υπενθυμίζοντας πως στο πρόσφατο παρελθόν «βάσισε όλη την επιχειρηματολογία του στην κατάθεση του κ. Αγγελή».

«Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι πια ολοφάνερο είναι πως η μόνη αληθινή σκευωρία είναι τα ειδικά δικαστήρια που προσπαθεί να στήσει ο κος Μητσοτάκης για τους πολιτικούς του αντιπάλους» τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που καταλήγει πως «πάντα έτσι ήταν η Δεξιά και η παράδοση της οικογένειας Μητσοτάκη. Ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Η ποινική δίωξη κατά του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή, γιατί σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ αρνήθηκε να παραλάβει usb με στοιχεία για λογαριασμό συγγενικού προσώπου πρώην υπουργού της ΝΔ που σχετίζονται με την Novartis, επιβεβαιώνει πόσο «σκευωρία» ήταν τελικά το πολύκροτο σκάνδαλο.

Ο κ. Μητσοτάκης, που βάσισε όλη την επιχειρηματολογία του στην κατάθεση του κ. Αγγελή, δεν έχει παρά να ζητήσει έστω και τώρα μία συγγνώμη από τους πολίτες.

Και για τα άθλια ψέματά του προκειμένου να γλιτώσει αυτούς που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι και για το πλιάτσικο δισεκατομμυρίων σε βάρος Δημοσίου, ασφαλισμένων και φορολογουμένων, το οποίο εξάλλου επιβεβαίωσε και η ίδια η Novartis αποδεχόμενη να πληρώσει για διαφθορά στην Ελλάδα εκατοντάδες εκατ. ευρώ στον εξωδικαστικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ.
Μετά από αυτή την εξέλιξη καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει ο ίδιος τον ελληνικό λαό, ως έχει υποχρέωση, ποιος είναι ο πρώην υπουργός της ΝΔ, που σύμφωνα με την ελληνική δικαιοσύνη ο κος Αγγελής προσπάθησε να προστατεύσει.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι πια ολοφάνερο είναι πως η μόνη αληθινή σκευωρία είναι τα ειδικά δικαστήρια που προσπαθεί να στήσει ο κος Μητσοτάκης για τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Αλλά πάντα έτσι ήταν η Δεξιά και η παράδοση της οικογένειας Μητσοτάκη. Ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.

«Αυτοί που δέχονται να γίνουν απορρυπαντικά στα μεγάλα σκάνδαλα, καταλήγουν μαζί με τις βρωμιές που ανέλαβαν να ξεπλύνουν εκεί που καταλήγουν όλα τα ρυπαρά απόβλητα» αντέδρασε και από την πλευρά του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε λιτή δήλωσή του.


Πηγή

Στα βήματα της Μπακογιάννη, ο βουλευτής Χανίων Διγαλάκης «κλείνει το μάτι» για επανεκκένωση της Rosa Nera

 Την έντονη δυσφορία που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η η ανακατάληψη της Rosa Nera και η επιστροφή του λόφου Καστέλι στα χέρια του κόσμου αποκαλύπτουν με δηλώσεις τους στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Για «δυνάμεις της στασιμότητας, της ιδεοληψίας, του λαϊκισμού, της υποκρισίας και των μικροπολιτικών συμφερόντων» έκανε λόγο ο βουλευτής Χανίων, Βασίλης Διγαλάκης, και κλείνοντας το μάτι στην κυβέρνηση για επανεκκένωση του χώρου την κάλεσε να «παραμείνει πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις». Σημειώνεται ότι πρόκειται για την δεύτερη αντίστοιχη δήλωση, καθώς έχει προηγηθεί τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, που υποστήριξε νωρίτερα πως «η κατάληψη του δημόσιου χώρου από οποιεσδήποτε συλλογικότητες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από ένα σύγχρονο κράτος δικαίου».


Ως «παράνομη και παρακμιακή κατάσταση» χαρακτήρισε την ανακατάληψη της Rosa Nera και την απόδοση της 5ης Μεραρχίας ξανά στον κόσμο των Χανίων ο βουλευτής Χανίων και πρώην υφυπουργός παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης κάνοντας λόγο για «μεγάλο δίλημμα για τα Χανιά» και «σύγκρουση δύο κόσμων». Με ανάρτησή του στο facebook ο βουλευτής υποστήριξε πως «η ανακατάληψη των κτηρίων, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, στον λόφο Καστέλι, μετά την απόφαση της Αστυνομίας να απομακρύνει τις δυνάμεις της από το σημείο, αποτελεί, ουσιαστικά, επιστροφή σε μία παράνομη και παρακμιακή κατάσταση, σε βάρος τόσο του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της πόλης μας, όσο και γενικότερα των Χανίων», καθιστώντας σαφή την αναστάτωση που έχει επιφέρει εντός της κυβέρνησης η επιστροφή του λόφου Καστέλι στον κόσμο του από το πρωί του Σαββάτου, που έθεσε φραγμό στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του χώρου.

«Μετά από μία περίοδο δεκαέξι ετών παγερής και φοβικής σιωπής και έπειτα από τους τελευταίους εννέα μήνες ανέξοδης, υποκριτικής και εκ του ασφαλούς “φλυαρίας”, με αποκορύφωμα τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ξεκάθαρο ότι το δίλημμα δεν είναι “ξενοδοχείο ή κατάληψη”, ούτε “ξενοδοχείο ή δημόσιος χώρος”» ισχυρίστηκε στη συνέχεια ο Β. Διγαλάκης, υποστηρίζοντας ότι «το μεγάλο δίλημμα για τα Χανιά είναι αν σε αυτή τη “σύγκρουση” δύο “κόσμων”».

Τους δύο αυτούς κόσμους διαχώρισε κατά την κρίση του στη συνέχεια μιλώντας για «δυνάμεις της στασιμότητας, της ιδεοληψίας, του λαϊκισμού, της υποκρισίας και των μικροπολιτικών συμφερόντων, οι οποίες ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, για το αναπτυξιακό υστέρημα του τόπου μας» από τη μία πλευρά και αντιπαραθέτοντας τις «δυνάμεις εκείνες που προτάσσουν, αποδεχόμενες και το όποιο πολιτικό κόστος, την κοινή λογική, την πρόοδο και την ευημερία του τόπου. Με γνώση, τόλμη και σθεναρές συγκρούσεις, όταν οι συνθήκες και το κοινό καλό το απαιτούν».

Κάλεσε μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία να παραμείνει πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, για την εκπλήρωση των οποίων έχουν εκκενωθεί από τον Ιούλιο του 2019 εκατοντάδες καταλήψεις, με την εκκένωση να συνοδεύεται πολλές φορές από αδικαιολόγητη βαναυσότητα. «Οφείλουμε να είμαστε απολύτως συνεπείς στις αρχές και στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση των παράνομων καταλήψεων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, τον σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και τη σταθερή προσήλωση σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με το βλέμμα στο αύριο και όχι στο χθες» κατέληξε ο βουλευτής.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας, με ανάρτησή της στο facebook η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για «απαράδεκτη ανακατάληψη», επιχείρημα το οποίο επέλεξε να τεκμηριώσει με αναφορές σε «κράτος δικαίου» όπου «η κατάληψη του δημόσιου χώρου από οποιεσδήποτε συλλογικότητες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» και «υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύσει την δημόσια περιουσία που είναι περιουσία του ελληνικού λαού».

«Το κάλεσμα της Ντόρας για ανακατάληψη του δημόσιου χώρου από οποιεσδήποτε δυνάμεις της καταστολής, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και χαφιέδων προς χάριν των ιδιωτικών συμφερόντων κάποιων λίγων λαμόγιων, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανένα άνθρωπο, θεσμό, σωματείο και συλλογικότητα που επικαλείται την κοινωνική δικαιοσύνη» ήταν η άμεση απάντηση της Ομάδας Επικοινωνίας Αλληλεγγύης στη Rosa Nera, που υπενθύμισε ότι «τα κοινωνικά κινήματα έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν τον δημόσιο χώρο, τις εργατικές κατακτήσεις, την κοινωνική αλληλεγγύη, τα δικαιώματα των μειονοτήτων: να προστατεύσουν τις ζωές τους και τις κατακτήσεις αγώνων που απειλούνται από την ακροδεξιά κυβέρνηση των καθαρμάτων».

 

Ι. Φιλιππάκης: “Επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων της «δημοκρατίας»”

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η άσκηση δίωξης του κ.Αγγελή αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων της «δημοκρατίας» για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis. Αναμένουμε όσους, με ευκολία και διθυράμβους,  φιλοξένησαν  τις «καταγγελίες» Αγγελή, να αφιερώσουν αντίστοιχο χώρο και ενθουσιασμό για την δίωξή του.

Ευτυχώς, για τον μεν πρώην Πρωθυπουργό που στήριξε όλη την επιχειρηματολογία του στις φαντασιώσεις Αγγελή, έχει αποφανθεί ο ελληνικός λαός. Οι υπόλοιποι, καλό θα είναι να αντιληφθούν ότι και σε αυτή την χώρα, θα πρέπει να διώκονται οι ένοχοι και όχι οι καταγγέλοντες τους ενόχους. Οσον αφορά στο σήριαλ Novartis, αναμένουμε με ενδιαφέρον και ανυπομονησία τα επόμενα επεισόδια που σίγουρα θα είναι εξίσου, αν όχι πιο ενδιαφέροντα, από την δίωξη Αγγελή.

Ιωάννης Ν. Φιλιππάκης

Εκδότης


Πηγή

O Δημήτρης Κοτταρίδης στο Newsbomb.gr

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Newsbomb.gr συνεχίζει το πλάνο ενίσχυσης της δημοσιογραφικής ομάδας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρχή της χρονιάς και εντάσσει στο δυναμικό του τον Δημήτρη Κοτταρίδη.

Ο Δημήτρης Κοτταρίδης είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και ξεκίνησε την καριέρα του στον Όμιλο Ant1, όπου παρέμεινε για 21 χρόνια καλύπτοντας το διπλωματικό, πολιτικό και κυβερνητικό ρεπορτάζ. Παράλληλα είχε διατελέσει και ραδιοφωνικός παραγωγός του σταθμού μέσα από την πρωινή εκπομπή του σταθμού τα Σαββατοκύριακα.

Από το 2020 παρουσιάζει την πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις 6» με τον Γιάννη Πιτταρά, ενώ διατηρεί παρουσία και στον ραδιόφωνο στο Πρώτο Πρόγραμμα 11.00-12.00.

Ο Δημήτρης Κοτταρίδης έχει εργαστεί μεταξύ άλλων και στον Ελεύθερο Τύπο, Τα Παραπολιτικά, την Ισοτιμία αλλά και σε περιοδικά.

Μέσα από τη στήλη του στο Newsbomb.gr ο Δημήτρης Κοτταρίδης θα αρθρογραφεί για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και θα φιλοξενεί κορυφαία πολιτικά πρόσωπα μέσω μιας σειράς συνεντεύξεων που θα αναμένεται να συζητηθούν.


Πηγή

«Καρτ ποστάλ»: Στον «αέρα» το πρώτο teaser της νέας σειράς της ΕΡΤ!

«Καρτ ποστάλ»: Στον «αέρα» το πρώτο teaser της νέας σειράς της ΕΡΤ!

Το πρώτο teaser της νέας σειράς μυθοπλασίας της ΕΡΤ «Καρτ ποστάλ», που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της διάσημης Βρετανίδας συγγραφέως Βικτόρια Χίσλοπ και θα παρακολουθήσετε την επόμενη σεζόν στην ΕΡΤ1, είναι στον αέρα και σας δίνει μια πρώτη εικόνα από τα φαντασμαγορικά πλάνα της συναρπαστικής σειράς, που γυρίστηκε στο Λονδίνο και στην Κρήτη.



Κάθε φωτογραφία κι ένας ολόκληρος κόσμος, μια ιστορία και μια απαρχή

Η σειρά, που αποτελείται από 12 αυτοτελείς ιστορίες, μας «ταξιδεύει» στη βρετανική πρωτεύουσα, σε κεντρικές τοποθεσίες του Λονδίνου, όπως Albert Bridge, Battersea Park, Chelsea και Picadilly Circus, με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Μάργκαρετ Κλούνι και Γουίλ Χίσλοπ, οι οποίοι υποδύονται τους Ellie και Martin, αλλά και στην Κρήτη, και κυρίως στον μαγευτικό Άγιο Νικόλαο, όπου γίνεται το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων, με εξαιρετικούς και διαφορετικούς σε κάθε επεισόδιο ηθοποιούς.

Ο Τζόζεφ (Aνδρέας Κωνσταντίνου), πρωταγωνιστής -και συνδετικός κρίκος- στις 12 αυτοτελείς ιστορίες της σειράς, είναι ένας ελληνικής καταγωγής, εσωστρεφής Άγγλος αρχαιολόγος, ο οποίος επιστρέφει στα πατρογονικά εδάφη για να αναλάβει θέση συμβούλου σε μια ανασκαφή. Θα περιπλανηθεί στην Κρήτη σ’ ένα συναρπαστικό και δυναμικό ταξίδι στον εσωτερικό κόσμο της ψυχής του, μέσα από το οποίο θα συμφιλιωθεί με τον έρωτα που λάθεψε, τις πληγές που κακοφόρμισαν, τον θάνατο που τον σημάδεψε όταν ήταν παιδί. Ο Τζόζεφ σιγά σιγά θα γίνει και πάλι ο Σήφης των ανέμελων παιδικών του χρόνων…

Η «Καρτ ποστάλ» φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του βραβευμένου Γιώργου Παπαβασιλείου. Την τηλεοπτική διασκευή του σεναρίου έχουν αναλάβει, μαζί με τη συγγραφέα, ο Νίκος Απειρανθίτης, η Αλεξάνδρα Κατσαρού (Αλεξάνδρα Κ*), η Δώρα Μασκλαβάνου και ο Παναγιώτης Χριστόπουλος. Η σύνθεση πρωτότυπης μουσικής και τα τραγούδια είναι του Μίνου Μάτσα. Σκηνογράφος είναι η Πηνελόπη Βαλτή και ενδυματολόγος η Μάρλι Αλιφέρη.

Για να δείτε το teaser της σειράς πατήστε εδώ.

Συγγραφέας: Βικτόρια Χίσλοπ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαβασιλείου

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής και τραγούδια: Μίνως Μάτσας

Δ/νση φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος, Pete Rowe

Δ/νση παραγωγής: Ζωή Σγουρού

Οργάνωση παραγωγής: Σοφία Παναγιωτάκη, Ελισάβετ Χατζηνικολάου

Εκτέλεση παραγωγής: NEEDaFIXER

Facebook: www.facebook.com/CartesPostalesTVSeries

Instagram: www.instagram.com/cartespostales_ert


Πηγή

Απόδοση «αριστείων» σε περιοχές με εμβολιαστική επάρκεια και «να αφήσουν τις δικαιολογίες» η απάντηση της Επιτροπής στη διστακτικότητα των πολιτών

 Σε μία άνευ προηγουμένου τοποθέτηση περί ατομικής ευθύνης, με έμφαση στο ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών αφιερώθηκε το πρώτο μέρος της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη μετάθεση της προστασίας τους στους άλλους» υποστήριξε η Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ στη συνέχεια επανήλθε στο ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών, για να καταλήξει στον εγκωμιασμό της «άριστης εμβολιαστικής συμπεριφορας» ορισμένων περιοχών. Σε ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικίες 25-29 προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, με αναφορές σε «ανάρπαστα» ραντεβού τα οποία θα αυξηθούν, ενώ κατά τα άλλα περιορίστηκε στην παράθεση ποσοστών για την εμβολιαστική επάρκεια ανά πληθυσμιακή ομαδα.


ü«Διανύουμε τον έκτο μήνα μαζικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, οι γνώσεις μας για τη νόσο αλλά κυρίως για τα εμβόλια έχουν αυξηθεί σημαντικά» σημείωσε Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την έναρξη της ενημέρωσης υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι «πάνω από το 90% των ατόμων που εισάγονται στα νοσοκομεία με Covid και τις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι» και πως «διαπιστώνεται μια απροθυμία των ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν». Ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι «το γεγονός ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν για να μην νοσηλευτεί κανείς σε νοσοκομείο με νόσο βαριά ή καταλήξει σε ΜΕΘ έχει παραγκωνιστεί από επιφυλάξεις και φόβους».

«Αναμφίβολα αποτελεί προτεραιότητα ο εμβολιασμός όσων έχουν κληθεί αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί στον εμβολιασμό τους. Διότι κάθε αναβολή είναι σημαντική έστω και για ένα άτομο. Ούτε υπάρχει δικαιολογία για τη μετάθεση της ευθύνης της προστασίας τους στους άλλους» ανέφερε η Μ. Θεοδωρίδου, ενώ στη συνέχεια επιδόθηκε σε μία άνευ προηγουμένου παράθεση παραδειγμάτων κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για εγγόνια «Όλοι μας έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης, όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε στο να πείσουμε κάποιον που δεν δέχεται να εμβολιαστεί».

Την ίδια ώρα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα «προνόμια των εμβολιασμένων προσώπων» ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εφαρμοστεί στη χώρα η σύσταση διεθνών οργανισμών που ορίζει ότι όσα άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν θα υποβάλλονται σε τεστ και καραντίνα αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, παρά μόνο εάν εμφανίσουν συμπτώματα

«Πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων κι εκεί έχουμε ακόμη δουλειά»

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Μ. Θεοδωρίδου επανήλθε στο ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών και των εφήβων, υπενθυμίζοντας πως σύμφωνα με τις εγκρίσεις των διεθνών οργανισμών στις οποίες αναφέρθηκε διεξοδικά κατά την προηγούμενη ενημέρωση. «Υπενθυμίζεται πως για όλα τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο εθνικό χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών καταλήγει στο να τα συμπεριλάβει μετά από μία επεξεργασία όλων των δεδομένων σχετικά με το εμβόλιο και τα παιδιά. Κατά τον ίδιο λοιπόν τρόπο, η Εθνική Επιτροπή θα μελετήσει τα θέματα και θα συνεκτιμήσει τους παράγοντες, που είναι  ο  ρόλος των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα, η νοσηρότητα, η θνητότητα, η ασφάλεια κυρίως, και βάσει αυτών θα διαμορφώσει το σκεπτικό πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η απόφασή της» τόνισε η Μ. Θεοδωρίδου, σε συνέχεια των προηγούμενων τοποθετήσεών της σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών για τον οποίο η Επιτροπή εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική.

Υποστήριξε, επίσης, ότι ο «ενδεχόμενος μελλοντικά εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ούτε και θα γίνει αφορμή δημουργίας διακρίσεων, κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα» και πως θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, καταλήγοντας ότι «ο πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων κι εκεί έχουμε ακόμη δουλειά».

Αναφερόμενη στο ζήτημα του εμβολιασμού των εγκύων σημείωσε ότι «οι συστάσεις είναι να εμβολιάζονται οι έγκυες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης » εφόσον πρώτα έχουν λάβει ορθή και ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον γυναικολόγο τους. «Οι γνώσεις για λοίμωξη στην έγκυο και το κύημα αυξάνουν» σημείωσε, και στη συνέχεια επικαλούμενη πρόσφατες, περιορισμένες ωστόσο, έρευνες, ανέφερε ότι «η νόσηση της εγκύου από κορονοϊό προκαλεί βλάβες στον πλακούντα, την πλακουντίτιδα Covid. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάθετη μετάδοση, δηλαδή από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο, ούτε εμφάνιση συγγενών ανωμαλιών».

Τον εγκωμιασμό της «άριστης εμβολιαστικής συμπεριφοράς» ορισμένων μικρών περιοχών επεφύλαξε για το κλείσιμο της τοποθέτησής της η Μ. Θεοδωρίδου, υποστηρίζοντας πως «Είναι ακριβώς αυτά τα παραδείγματα που δείχνουν την εμπιστοσύνη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και στηρίζουν την αισιοδοξία για την εξέλιξή του».

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως από το πρωί της Δευτέρας έχουν πραγματοποιηθεί 80.000 εμβολιασμοί και πως η ημέρα αναμένεται να κλείσει με περισσότερους από 105.000 εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας 4.000.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σημειώνοντας, ωστόσο, πως μόνο 2.350.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη μόλις 22,4%.

Στη συνέχεια περιορίστηκε στην απαρίθμηση ποσοστών σχετικά με την ανταπόκριση των πολιτών στην εμβολιαστική εκστρατεία, υποστηρίζοντας ότι «παρατηρείται πολύ μεγάλη πίεση στα ραντεβού και πως στην Αττική είναι κλεισμένα στο 100%» τα ραντεβού στα σκευάσματα των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson, ενώ ανέφερε ότι «τα διαθέσιμα ραντεβού γίνονται «ανάρπαστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε πως με βάση τις παραδόσεις που αναμένονται θα ανοίξουν επιπλέον ραντεβού για τον μήνα Ιούνιο και αρχές Ιουλίου θα ανοίξουν επιπλέον ραντεβού για τα τρία προαναφερθέντα σκευάσματα, προκειμένου να μπορούν να κλείσουν ραντεβού όλοι οι δικαιούχοι.

Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα, ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε από την Πέμπτη 10 Ιουνίου τα άτομα ηλικίας 25 έως 29 ετών θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) πλην του εμβολίου του AstraZeneca.

Αναφορικά με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», ο Μ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε πως στα νησιά υπάρχει σταθερή άνοδος της εμβολιαστικής επάρκειας, κάνοντας λόγο για «στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας».

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων στη χώρα, ο Μ. Θεμιστοκλέους  ανέφερε ότι «οι παραδόσεις από τις εταιρείες παραμένουν όπως τις έχουμε ανακοινώσει στη προηγούμενη ενημέρωση και εξακολουθούμε να περιμένουμε ενημέρωση για τις παραδόσεις της εταιρείας Johnson & Johnson για τον μήνα Ιούνιο» συμπληρώνοντας ότι η εν λόγω εταιρεία έχει δώσει στοιχεία μόνο για τις παραδόσεις της πρώτης εβδομάδας.


Πηγή


«Πάσες μεταξύ αγνώστων για να γίνουν γκολ»: Πώς μία μπάλα για παιδιά με οπτική αναπηρία φτάνει από την Ελλάδα στο Μπουτάν

 Μία συνάντηση στη Σχολή Τυφλών της Θεσσαλονίκης, το 2017, έγινε η αιτία ώστε, λίγα χρόνια μετά, μία μπάλα για παιδιά με οπτική αναπηρία να φτάσει σε περισσότερες από 200 χώρες του πλανήτη. Από το μοίρασμα σε σχολεία της Ελλάδας, μέχρι το Μπουτάν, το Παλάου, τα Νησιά Φώκλαντς, χώρες και περιοχές που ούτε γνώριζες ότι υπάρχουν. Ένα μάθημα γεωγραφίας με μία «Μπάλα για Όλους» που κουδουνίζει στον ήχο του παιδικού παιχνιδιού και της συμπερίληψης.

 από το ταξίδι της «Μπάλας για Όλους» στο Μπουτάν

του Θάνου Καμήλαλη

Ο Ηλίας Μάστορας είναι ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, με την Πρωτοβουλία «A Βall for All» (Μία Μπάλα για όλους). Ασχολείται με το Ποδόσφαιρο Τυφλών από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, από τα σπάργανα αυτού του ιδιαίτερου αθλήματος. Γιατί μπορεί ο τίτλος του αθλήματος να προδιαθέτει για συμμετοχή μόνο ατόμων με οπτική αναπηρία μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, αλλά ένα τέτοιο συμπέρασμα είναι βιαστικό. Οι τυφλοί ποδοσφαιρστές προσπαθούν να σκοράρουν σε βλέποντες τερματοφύλακες.

«Η μία μου ιδιότητα είναι προπονητής σκάκι και το 1994, η Σχολή Τυφλών της Θεσσαλονίκης ήθελε να δημιουργήσει ένα τμήμα και με κάλεσε να βοηθήσω. Δύο χρόνια μετά, ξεκίνησε ένα παγκόσμιο κίνημα να δημιουργηθεί το Ποδόσφαιρο Τυφλών ως άθλημα. Έτσι λοιπόν η πρώτη μου ενασχόληση με το Ποδόσφαιρο Τυφλών ήταν ως τερματοφύλακας. Το Ποδόσφαιρο Τυφλών είναι ένα ιδιαίτερο, ωραίο άθλημα. Η αίσθηση που έχουμε για έναν άνθρωπο με οπτική αναπηρία είναι ότι στην καθημερινότητά του αντιμετωπίζει πάρα πολλές δυσκολίες (που προκαλούμε οι υπόλοιποι). Αλλά όταν μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο, αφήνει το μπαστούνι ή τον σκύλο, βρίσκεται σε ένα γήπεδο περίπου στις διαστάσεις ενός γηπέδου μπάσκετ, επικοινωνεί με τους συμπαίκτες του, παίζει με μία πιο βαριά μπάλα από αυτήν που σκοράρει ο Ρονάλντο ή ο Μέσι, γιατί έχει μέσα ηχητικό μηχανισμό και βάζει γκολ σε έναν τερματοφύλακα που βλέπει. Άρα είναι ένα μαγικό άθλημα, ένα άθλημα που είναι και συμπεριληπτικό, καθώς ομαδικά, βλέποντες παίζουν με μη βλέποντες» εξηγεί ο Ηλίας Μάστορας, μιλώντας στο ΤPP.

Η «καριέρα» του στο άθλημα αποδείχθηκε αρκετά σύντομη, όπως σημειώνει και ο ίδιος, αυτοσαρκαζόμενος. Ωστόσο έμεινε για μερικά ακόμα χρόνια μέσα στο γήπεδο: «Το 1997 κατεβήκαμε με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να παίξουμε στο πρώτο εθνικό πρωτάθλημα, χάσαμε και καταλάβαμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τερματοφύλακα που βλέπει και να φέρουμε έναν καλύτερο (σ.σ. γέλια). Επειδή όμως αγάπησα το άθλημα αυτό, η καλύτερη θέση είναι να είσαι μέσα στον αγωνιστικό χώρο, οπότε έγινα διαιτητής. Το άθλημα εξελίχθηκε ως ένα παραολυμπιακό άθλημα από το 2004, ήμουν τότε διαιτητής στον τελικό, το ίδιο έγινε και το 2008 και μετά έγινα υπεύθυνος διαιτησίας σε όλον τον κόσμο».

Παρόλα αυτά, έπρεπε να περάσει πολύ καιρός, συγκεκριμένα 20 χρόνια, για να καταλάβει ο Ηλίας ένα μεγάλο «κενό» που υπήρχε. Είναι μάλλον από τις φορές που χρειάζεται απλά ένα τυχαίο γεγονός, ώστε να έρθει ένα προσωπικό «εύρηκα», μία ιδέα που ήταν τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά παράλληλα. Η μπάλα με την οποία παίζεται επίσημα το Ποδόσφαιρο Τυφλών είναι ακατάλληλη για παιδιά μικρότερων ηλικιών, λόγω του μεγαλύτερου από το κανονικό βάρους της. Ο μικρός Λέανδρος λοιπόν, που στη συνέχεια συμμετείχε στην καμπάνια της πρωτοβουλίας, ήταν αυτός που έδειξε τον δρόμο.

«Παρά το γεγονός ότι είμαι και εκπαιδευτής νέων ανά τον κόσμο και τους λέω να σκέφτονται “έξω από το κουτί”, μου πήρε 20 χρόνια να συνειδητοποιήσω την ανάγκη να δημιουργηθεί μία μπάλα για παιδιά με οπτική αναπηρία. Η μπάλα με την οποία παίζεται το ποδόσφαιρο τυφλών ζυγίζει πάνω από μισό κιλό, επομένως δεν είναι κατάλληλη και χρησιμοποιείται μετά τα 14-15 έτη. Η αφορμή ήταν πριν 4 χρόνια, όταν δημιούργησα ένα σκακιστικό παραμύθι, που είχε τυπωθεί και για βλέποντες και σε γραφή μπράιγ. Τότε, όταν ήμασταν στη Σχολή Τυφλών για την θεατρική αφήγηση του παραμυθιού, συνάντησα τον μικρό Λέανδρο, τριών ετών, που είχε γεννηθεί με όραση, σε οικογένεια βλεπόντων και σε ηλικία 1μιση έτους έχασε την όρασή του. Του έκανα λοιπόν δώρο την μπάλα ενηλίκων για να παίξει με τις αδελφούλες του και τότε κατάλαβα την ανάγκη να δημιουργηθεί αυτή η μπάλα».

Και κάπου εδώ, ξεκινάνε οι «μπίζνες». Ή μάλλον όχι ακριβώς. Αντί για την εμπορική χρήση του προϊόντος, προωθήθηκε μία λύση που θα προασπίζει το «δικαίωμα στο παιχνίδι», όπως λέει ο Ηλίας, ώστε η προσβασιμότητα να είναι και οικονομική. Ο φορέας που το υλοποιεί λειτουργεί με συγκεκριμένα προγράμματα, δωρεές και άυλη υποστήριξη από απλούς πολίτες.

Όπως εξηγεί ο Ηλίας, «η μπάλα δημιουργήθηκε το 2017, έγινε πατενταρισμένη, είναι η μοναδική μπάλα σε όλον τον κόσμο, αλλά η χρήση της δεν είναι εμπορική, δεν έχω εταιρεία με αθλητικά είδη, είμαι σε έναν φορέα στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, που λέγεται “Όραμα Νέων”. Η πατέντα έγινε για να μην πωλείται εμπορικά η μπάλα, γιατί τέτοια αθλητικά είδη είναι ακριβά. Η μπάλα των ενηλίκων κοστίζει περίπου 60 ευρώ. Για εμάς δηλαδή δεν ήταν μόνο να δημιουργηθεί η μπάλα αλλά να διαφυλάσσεται το δικαίωμα στο παιχνίδι, να είναι προσβάσιμη οικονομικά για όλους και όλες. Επίσης αναλαμβάνουμε όλα τα έξοδα αποστολής, τα τραπεζικά εμβάσματα κλπ. Το καλό είναι ότι δεν έχουμε λειτουργικά έξοδα, εδρεύουμε στο δημαρχείο πάνω στο Πανόραμα, είμαστε εθελοντές επομένως αν έχουμε κάποιο πρόγραμμα και χρηματοδότηση, το αναλαμβάνουμε».

Ευλογα όμως προκύπτει το ερώτημα. Πώς γίνεται το ταξίδι; Μία αποστολή σε κάποια χώρα στα βάθη της Αφρικής για παράδειγμα, σε συγκεκριμένο χώρο και τόπο όπου υπάρχει ανάγκη και μία στοιχειώδης έστω οργάνωση για παιδιά με οπτική αναπηρία, μοιάζει ένας αρκετά δύσβατος δρόμος. Κι αν η μία φορά είναι κατόρθωμα, πώς φτάνεις στις 202;

«Από το 2013 μέχρι το 2017, ήμουν στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, την IPSA, ως υπεύθυνος διαιτησίας. Σαν να λέμε ο Κολίνα, παλιός γνωστός διαιτητής, αλλά με μαλλιά. Επομένως ήταν κάπως εύκολο αρχικά να στείλουμε μπάλες σε άλλες χώρες, γιατί γνώριζα τον χώρο, τους προπονητές της Ομοσπονδίες κλπ. Αλλά δεν θα μπορούσα να φανταστώ τέτοια ανάπτυξη. Η πρώτη παρουσίαση της μπάλας έγινε στο Κατάρ, στο πλαίσιο της προώθησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με παρουσίαση από τον Τσάβι της Μπαρτσελόνα. Καταλάβαμε δηλαδή ότι αυτό θα αγαπηθεί, κάναμε και μία αίτηση στο UEFA Foundation for Children, το ίδρυμα για τα παιδιά και πήραμε στήριξη από την πρώτη χρονιά, για 500 μπάλες. Τώρα είμαστε σε δεύτερη συμπληρωματική χρονιά. Με 500 μπάλες όμως, ούτε οι ανάγκες της Ελλάδας δεν καλύπτονται. Οπότε κάναμε και άλλες προτάσεις, στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος . Πήγαμε και σε κάποια σχολεία, στείλαμε εκπαιδευτικό υλικό και από αυτό το πρόγραμμα του Υπουργείου, εγκρίθηκαν ακόμα κάποια χρήματα, ώστε να αγοράσουμε περισσότερες μπάλες» εξηγεί ο Ηλίας Μάστορας.

Ο απολογισμός μέχρι σήμερα λέει ότι «μέσα σε αυτά τα 3μιση χρόνια έχουμε στείλει περίπου 6.000 μπάλες, σε 202 χώρες και περιοχές. Πιστοποιημένα, υπάρχει ένας διαδραστικός παγκόσμιος χάρτης που κλικάρεις και έχει το σχετικό υλικό από πίσω».

(Ναι, έχει και Ανταρκτική)

Πέρα όμως από την επικοινωνία με τις επίσημες Ομοσπονδίες, βρέθηκε κι ένας ακόμα ανεπίσημος τρόπος. Από «στόμα σε στόμα» κατά κάποιον τρόπο, δηλαδή βασισμένος στις γνωριμίες και την επικοινωνία απλών ανθρώπων. Στήθηκε, κατά κάποιον τρόπο, ένα δίκτυο, με αιχμή διάφορες σελίδες με απήχηση σε κόσμο που θα μπορούσε να ενδιαφέρεται να βοηθήσει. Μία από αυτές μάλιστα, είναι η σελίδα του facebook, «Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ» που δημοσιεύει καθημερινά πολυ΄ενδιαφέρουσες πληροφορίες για άγνωστα μέρη του κόσμου. «Εμείς αυτό που θέλουμε είναι το δίκτυο των ανθρώπων. Δεν θέλαμε να πάμε σε πρεσβείες κλπ, που θα ήταν μία λύση, αλλά το καλύτερο για εμάς είναι οι προσωπικές επαφές, το από στόμα σε στόμα, να κινητοποιείται ο κόσμος. Έτσι λοιπόν, μέσω της σελίδας “H Γεωγραφία είναι πολύ κουλ” και άλλων δικτύων ανά τον κόσμο,  άνθρωποι που ζούνε στις τοπικές κοινότητες, με την τυφλότητα, μπορεί να γνωρίζουν ένα σχολείο, μία Σχολή Τυφλών ή μία οικογένεια όπου υπάρχει παιδί με οπτική αναπηρία, έρχονται σε επαφή μαζί μας, εμείς του στέλνουμε το υλικό και αυτοί αποφασίζουν πού θα το διανείμουν. Ο άλλος τρόπος φυσικά είναι μέσω των Ολυμπιακών Επιτροπών. Αλλά για να φτάσουμε σε όλον τον κόσμο, ο μόνος τρόπος θα ήταν και με την ενεργοποίηση και κινητοποίηση ανθρώπων ανά τον κόσμο» συνεχίζει ο Η.Μάστορας.

Το Μπουτάν για παράδειγμα, είναι μία μικρή χώρα ούτε 800 χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, κοντά στα Ιμαλάια. Είναι μόνο μία από τις περιοχές στην άλλη άκρη της Γης όπου κατέληξαν αυτές οι μπάλες για παιδιά, με τη βοήθεια της συγκεκριμένης σελίδας. «Η ιστορία με το Μπουτάν ξεκίνησε από μία προηγούμενη ανάρτηση που έκανε “Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ” για τη Μιανμάρ. Το είδε κάποιος, έστειλε στη σελίδα και στέιλαμε μπάλες σε ένα βουδιστικό μοναστήρι, με ένα τυφλό καλόγερο, υπάρχει και η σχετική φωτογραφία στη σελίδα. Οπότε είπαμε τι ωραία, να υπάρχουν αυτές οι φωτογραφίες. Και κάποιος που διάβαζε την ανάρτηση είχε μία επαφή στο Μπουτάν, οπότε ήρθαμε σε επικοινωνία και στείλαμε υλικό σε αυτήν την επαφή στο Μπουτάν και το έδωσε στην παραολυμπιακή ομοσπονδία. Εκεί, είναι τώρα εμβολιασμένοι και κάνουν ένα φεστιβάλ παραολυμπιακών αθλημάτων, οπότε οι μπάλες μοιράστηκαν» εξιστορεί ο Ηλίας και προσθέτει:

«Στο μεταξύ εγώ ούτε γνώριζα την επαφή, ούτε αυτόν που έστειλε στη σελίδα. Είναι ένα μαγικό ταξίδι πραγματικά, πάσες μεταξύ αγνώστων μεταξύ τους ανθρώπων για να γίνουν γκολ».

Τα «ταξίδια» στην Ελλάδα

Όσο για τα επόμενα βήματα, μαζί με την «κατάκτηση» των περιοχών του κόσμου που λείπουν από τον χάρτη, το πρόγραμμα έχει «συμμετοχή» στο Εuro 2020, που λόγω της πανδημίας θα διεξαχθεί αυτό το καλοκαίρι σε 11 πόλεις της Ευρώπης, αλλά και ένα ταξίδι στην Κένυα για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ.

«Τον Ιούνιο θα είμαστε στο Euro στη Βουδαπέστη, με 30 νέους και νέες από Ελλάδα και Ουγγαρία, με οπτική αναπηρία και όχι, για να προωθήσουμε αυτές τις κοινές βιωματικές δράσεις. Μετά τη Βουδαπέστη, το πλάνο είναι να πάμε στην Κένυα, όπου πριν τρία χρόνια είχαμε στείλει μπάλες σε 2 σχολεία με παιδιά με οπτική αναπηρία, για να ολοκληρώσουμε ένα ντοκιμαντέρ. Θα το κάνουμε εκεί, γιατί φανταστείτε ότι είναι δύο σχολεία, ένα δημοτικό κι ένα Γυμνάσιο – Λύκειο, μία ώρα έξω από το Ναϊρόμπι, με περίπου 700 τυφλά παιδιά. Στις φτωχότερες χώρες, όπου δεν υπάρχει η πρόσβαση σε περίθαλψη, με χειρουργεία κλπ, οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι. Οπότε θα είμαστε εκεί και ο στόχος είναι από νέα σχολική χρονιά να είναι έτοιμο».

Όλα τα παραπάνω ωστόσο, δεν σημαίνουν ότι η «Μία Μπάλα για Όλους», μαζί με πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό, δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα.

«Κάθε χρόνο, κάνουμε τη χαρτογράφηση γενικών και ειδικών σχολείων για να στείλουμε εκπαιδευτικό υλικό. Έχουμε βρει περίπου 150 με 160 τέτοια σχολεία στην Ελλάδα και μακάρι να βρούμε και κάποια σχολεία που δεν ξέρουμε σε οποιονδήποτε νομό. Κάθε χρόνο στέλνουμε υλικό και κάθε χρόνο κοιτάμε να υπάρχει ανατροφοδότηση του υλικού, δηλαδή τον πρώτο χρόνο μπορεί να είχαμε στείλει την μπάλα, τον δεύτερο να έχουμε και το DVD με τις ασκήσεις, τον τρίτο τώρα και το καινούριο μας εκπαιδευτικό παραμύθι με μπράιγ. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας. Δεν μπορούμε να καλύψουμε και τις 11 χιλιάδες σχολικές μονάδες σε όλη την Επικράτεια, αλλά μπορούμε να εστιάσουμε  σε όποιο σχολείο έχει ακόμα και ένα μόνο παιδί με κάποια οπτική αναπηρία».

Η παρουσία αυτή μάλιστα αυξάνεται, χρόνο με το χρόνο, καθώς εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων ζητούν εκπαιδευτικό υλικό για κάποιο παιδί με κάποια οπτική αναπηρία. «Μπορούν να μας στείλουν email (σ.σ. orama2003@gmail.com), χωρίς φυσικά να αναφέρουν προσωπικά δεδομένα, να μας πουν απλά πόσα παιδιά υπάρχουν στη μονάδα με οπτική αναπηρία κι εμείς να στείλουμε υλικό, τα έξοδα καλύπτονται από αυτό το πρόγραμμα. Και κάθε φορά που υπάρχει μία προώθηση αυτού του προγράμματος, όπως τον Φεβρουάριο σε ένα Ολυμπιακός – Άρης και πριν δύο εβδομάδες στους “Ράδιο Αρβύλα” την επομένη μέρα βρίσκουμε κι άλλα σχολεία που μας ζητούν το υλικό» συνεχίζει ο Ηλίας Μάστορας και προσθέτει:

«Οι περισσότερες παρεμβάσεις γίνονται από εκπαιδευτικούς που είναι ανήσυχοι και έρχονται να μας ζητήσουν να κάνουμε δράσεις. Υπάρχει μία ανάγκη για περισσότερο υλικό. Κάναμε την μπάλα και μετά έρχονταν δάσκαλοι και καθηγητές και μας ρωτούσαν “οκ τι κάνω με αυτήν την μπάλα”. Οπότε βγάλαμε το DVD με τις ασκήσεις. Γιατί δεν θέλουμε απλά το ένα παιδί να παίζει μόνο του, αλλά σε μία τάξη 20 ατόμων να παίζουν και τα 20 μαζί. Και τώρα έχουμε και το παραμύθι, ακριβώς για την αξία της συμπεριληπτικότητας, απαντώντας στο ερώτημα “έχω να ασχοληθώ με 20 παιδιά, δεν γίνεται να αφήνω τα 19 μόνα τους και να ασχολούμαι μόνο με το ένα”.  Αυτό που έχει συνηθίσει ο εκπαιδευτικός σε τέτοιες καταστάσεις, είναι ότι το παιδί με οπτική αναπηρία θα κάθεται μόνο του, στο παγκάκι κλπ, ενώ είναι δύσκολο όταν έχεις 20 άτομα στην τάξη να δώσεις τη δέουσα προσοχή. Αυτό που θέλουμε είναι να δείξουμε ότι υπάρχει τρόπος να παίζόυν και τα 20 παιδιά μαζί»

Καταλήγει τονίζοντας τα άκρως θετικά μηνύματα αυτών των παρεμβάσεων, όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και στη κοινωνικοποίηση των παιδιών, στη ζωή τους στην πιο τρυφερή και σημαντική για τη συνέχεια στιγμή: «Όταν μετρήθηκαν εκπαιδευτικά οι παρεμβάσεις που κάναμε στα σχολεία, το αποτέλεσμα στην ενσυναίσθηση, την συμπερίληψη και την κοινωνικοποίηση ήταν τεράστιο. Γιατί αφού τα παιδιά θα παίξουν μαζί, μετά το Σαββατοκύριακο θα γίνει μία εκδήλωση, ένα πάρτι και θα το καλέσουν το παιδί με οπτική αναπηρία. Αυτό ήταν που χαροποίησε τους εκπαιδευτικούς περισσότερο, η διαφορά στην κοινότητα. Αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε την επόμενη χρονιά είναι να βρεθούμε σε αυτά τα σχολεία και να μετρήσουμε τη διαφορά και τις παρεμβάσεις αυτές, καθόλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς»


Πηγή

Η Σύγκλητος του Παντείου ζητά την επαναφορά του μαθήματος της Κοινωνιολογίας

 Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με αφορμή τους συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα στις πανελλαδικές, ζητά με απόφαση της την επαναφορά του μαθήματος της Κοινωνιολογίας αντί των Λατινικών ως πανελλαδικώς εξεταζόμενου από το επόμενο έτος.


Την αντικατάσταση των Λατινικών με το μάθημα της Κοινωνιολογίας στις επόμενες Πανελλαδικές εξετάσεις ζητά με απόφαση της η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου.

Με αφορμή τους συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα στις πανελλαδικές, ζητά την επαναφορά του μαθήματος της Κοινωνιολογίας αντί των Λατινικών ως πανελλαδικώς εξεταζόμενου από το επόμενο έτος, και τονίζει:

– Ως Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, και λαμβάνοντας υπόψιν τις απαραίτητες γνώσεις που θα πρέπει να κατέχουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που εισέρχονται στο πρώτο έτος σπουδών, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει συνάφεια των επιστημονικών αντικειμένων που θεραπεύει το Πάντειο με το μάθημα των Λατινικών. Αντιθέτως, η Κοινωνιολογία, πέραν του ότι καλλιεργείται αυτοτελώς από ένα εκ των Τμημάτων μας, εξασφαλίζει την απαραίτητη θεωρητική εισαγωγή στις σπουδές που προσφέρει το Πανεπιστήμιό μας. Το ίδιο ισχύει για σειρά τμημάτων κοινωνικών επιστημών ανά την Ελλάδα, τα οποία θα επωφελούνταν από μια παρόμοια ρύθμιση.

– Εν γένει, εξάλλου, θεωρούμε απαραίτητη τη διδασκαλία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση γνωστικών αντικειμένων που θα καλλιεργούν την κοινωνική συνείδηση των μαθητών/μαθητριών, στο πλαίσιο μάλιστα των ραγδαίων μεταβολών του διεθνούς περιβάλλοντος που καθιστούν τις κοινωνικές επιστήμες αναγκαίο εργαλείο ως προς την κατανόηση και διακυβέρνηση των σύγχρονων κοινωνιών αλλά και την διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών.


Πηγή

Παραδόθηκε ο 47χρονος άνδρας που πυροβόλησε τον αδερφό του στην Κηφισιά

 Παραδόθηκε αυτοβούλως ο 47χρονος άνδρας που πυροβόλησε τον αδερφό του κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού στην Κηφισιά. Ο φερόμενος ως θύτης, αφού παρουσιάστηκε στην Ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής, ομολόγησε και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.


 Police operation after armed robbery at Paleo Faliro on April 3, 2017.Αστυνομική επιχείρηση μετά απο ένοπλη ληστεία στη περιοχή του Παλαιού Φαλήρου στις 3 Απριλίου, 2017.

Παραδόθηκε και ομολόγησε το βράδυ της Κυριακής 6 Ιουνίου ο 47χρονος άνδρας που είχε πυροβολήσει τον αδερφό του στην Κηφισιά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο 47χρονος παρουσιάστηκε στην Ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής και οδηγείται στον εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 5 Ιουνίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο δράστης κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού πυροβόλησε τον μικρότερο αδελφό του, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει. Το θύμα μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Αγία Όλγα.

Νέο περιστατικό πυροβολισμών στην Κηφισιά




Πηγή

Κυβερνητική διάψευση και «αγαπημένη συζήτηση των δημοσιογράφων» τα περί ανασχηματισμού

 «Αγαπημένη συζήτηση των δημοσιογράφων» είπε και γέλασε η Αριστοτελία Πελώνη σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τον ανασχηματισμό. «Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, γιατί ο πρωθυπουργός δεν είναι οπαδός των συχνών αλλαγών, την ώρα που οι φωνές και οι φήμες για ανασχηματισμό εξαιτίας της αποτυχίας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αντιμετωπίσει την έξαρση της εγκληματικότητας, πληθαίνουν.


Όσο πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για ανασχηματισμό, αυξάνονται και οι φωνές άρνησης από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος στα σενάρια ανασχηματισμού, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ερώτηση δημοσιογράφου περί ανασχηματισμού, γέλασε και είπε πως αποτελεί «αγαπημένη συζήτηση των δημοσιογράφων».

Ωστόσο, τόνισε πως δεν υφίσταται θέμα ανασχηματισμού και έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας «ο τελευταίος έγινε πριν έξι μήνες, ο πρωθυπουργός δεν είναι οπαδός των συχνών αλλαγών οπότε δεν υφίσταται τέτοιο θέμα»

Λίγες μέρες πριν και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, διατυμπάνιζε πως είναι ένα κόμμα με «μεγάλη εσωκομματική δημοκρατία» και πως το θέμα του ανασχηματισμού δεν αφορά κανέναν, παρά μόνο τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, χωρίς να διαψεύσει τίποτα, σημειώνοντας μόνο πως δεν ξέρει το «πότε» και το «αν» θα γίνει.


Πηγή

Υποβαθμίζεται κι άλλο η παιδεία με δεκάδες συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων

 Σε συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων προχωρά το υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσε σε τηλεδιάσκεψη στελεχών της εκπαίδευσης ο Γενικός Γραμματέας Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης. Την ώρα που η υποβάθμιση της παιδείας είναι ήδη δρομολογημένη από την κυβέρνηση με ολόκληρα τμήματα ΑΕΙ να καταργούνται, σχολεία για μήνες κλειστά και τάξεις με μεγάλο αριθμό μαθητών, το κράτος πιστό στην έκθεση Πισσαρίδη, δρομολογεί την περαιτέρω εξαθλίωση της παιδείας συγχωνεύοντας τμήματα και σχολεία, καθώς δεν μπορεί να καλύψει την απουσία 8.500 εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται.


Προς δεκάδες συγχωνεύσεως σχολείων και τμημάτων φαίνεται πως κινείται η κυβέρνηση, μένοντας πιστή στην έκθεση Πισσαρίδη, σχετικά με την Παιδεία. Όπως ανακοινώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση, σε τηλεδιάσκεψη στελεχών της εκπαίδευσης από τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο που έγινε λίγες μέρες πριν, θα προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο να προκύψει πλεόνασμα 8.500 εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά.

Την ώρα που ολόκληρα τμήματα ΑΕΙ καταργούνται με στόχο την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, σχολεία έμειναν για μήνες κλειστά και οι τάξεις στενάζουν από τον ήδη αυξημένο αριθμό των μαθητών. Στο ίδιο μήκος κύματος,  καθώς δεν έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών εδώ και χρόνια, το υπουργείο, είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της Παιδείας.

Υπενθυμίζεται πως η έκθεση Πισσαρίδη, πρότεινε και την αυτονόμηση των σχολείων και τη σύνδεσή τους με την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι το οποίο ιστορικά έχει αποδειχθεί πως ήταν αναποτελεσματικό. Στην έκθεση παράλληλα συστήνονται και λιγότερες και μεγαλύτερες σχολικές μονάδες, κάτι το οποίο θα προκαλέσει προβλήματα στην εγγύτητα του σχολείου με το σπίτι και τη γειτονιά, αλλά κυρίως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αντιδράσεις σωματείων και συλλόγων

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», χαρακτηρίζει το γεγονός «εγκληματικό» και καταγγέλλει πως έχει στόχο «να μπαλώσει, όπως όπως, τα 8.000 επιπλέον κενά σε εκπαιδευτικούς από τις φετινές συνταξιοδοτήσεις» καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρυχθεί για την 10η Ιουνίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

Το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να κηρύξει γενικευμένο πόλεμο με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας!

Συγκεκριμένα στην τηλεδιάσκεψη στελεχών της εκπαίδευσης από τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο, που έγινε στις 3/6/2021, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Κόπτσης ανήγγειλε γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο να προκύψει πλεόνασμα 8.500 εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά. Υπονόησε σαφώς ότι θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος του Υπουργείου ως προς τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και εγκάλεσε τα στελέχη εκπαίδευσης να βάλουν πλάτη στην υλοποίηση αυτών των κατευθύνσεων. Δηλαδή να στριμωχτούν μέσα στις τάξεις 25 μαθητές, να χαθούν μαζικά σχολεία στις γειτονιές και στις περιοχές κατοικίας των μαθητών, να αναγκαστούν γονείς και μαθητές να μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά.

Είναι εγκληματικό, ειδικά μετά την πικρή εμπειρία της πανδημίας, το Υπουργείο, αντί να εκπονήσει ένα πανελλαδικό σχέδιο ανάπτυξης των σχολικών υποδομών, να επεξεργάζεται σχέδια κατάργησης και συγχώνευσης σχολείων, με τραγικά αποτελέσματα και στην υγιεινή και ασφάλεια αλλά και στα μορφωτικά δικαιώματα και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Καμιά αναμονή!! Οι μεθοδεύσεις αυτές του Υπουργείου Παιδείας είναι αιτία πολέμου. Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι τέτοιου είδους μέτρα θα περάσουν «αβρόχοις ποσί». Είναι γνωστές άλλωστε εδώ και καιρό οι προθέσεις της κας Κεραμέως, όταν πριν καιρό δήλωνε ότι «ο μέσος όρος των μαθητών στις τάξεις είναι 17» και ότι έχουμε πανευρωπαϊκά τη χαμηλότερη αναλογία εκπαιδευτικών/μαθητών, είναι γνωστές οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ αλλά και της έκθεσης Πισσαρίδη!

Τα όνειρα εκπαιδευτικών – μαθητών – γονιών για το σχολείο των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, για το σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, «ΔΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ». Το απέδειξαν οι κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων!

Καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, συναδέλφους εκπαιδευτικούς, μαθητές και Συλλόγους Γονέων, ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη κάθε απόπειρα συγχώνευσης! Δίνουμε ηχηρή απάντηση: μαζική συμμετοχή στην Απεργία 10/6 – Συγκέντρωση 10πμ Προπύλαια!

«Δεν έχει γίνει εδώ και 12 χρόνια ούτε ένας μόνιμος διορισμός στη γενική εκπαίδευση και μόνο τη φετινή χρονιά συνταξιοδοτήθηκαν περισσότεροι από 8.000 εκπαιδευτικοί» καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» και τονίζει πως το υπουργείο Παιδείας επιλέγει να κηρύξει γενικευμένο πόλεμο με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας με αναμενόμενο αποτέλεσμα να στριμωχτούν μαθητές σε πολυπληθή τμήματα, να χαθούν μαζικά σχολεία στις γειτονιές, να αναγκαστούν γονείς και μαθητές να μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

Την ίδια στιγμή που:

Οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία προσπαθούμε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να συμμαζέψουμε τα “ασυμμάζευτα” των μορφωτικών και ψυχολογικών επιπτώσεων που προέκυψαν από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας (κλείσιμο σχολείων, τηλεκπαίδευση κ.λ.π).

Οι 15 μήνες πανδημίας ανέδειξαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο την αναγκαιότητα μείωσης των μαθητών ανά τμήμα και την ανάγκη μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των κενών.

Δεν έχει γίνει εδώ και 12 χρόνια ούτε ένας μόνιμος διορισμός στη γενική εκπαίδευση και μόνο τη φετινή χρονιά συνταξιοδοτήθηκαν περισσότεροι από 8.000 εκπαιδευτικοί.

Το υπουργείο Παιδείας επιλέγει να κηρύξει γενικευμένο πόλεμο με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Συγκεκριμένα στην τηλεδιάσκεψη στελεχών της εκπαίδευσης από τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο που έγινε στις 3/6/2021, ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας κ. Κόπτσης ανήγγειλε γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο να προκύψει πλεόνασμα 8.500 εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά.

Είναι εγκληματικό, ειδικά μετά την πικρή εμπειρία της πανδημίας, το υπουργείο, αντί να εκπονήσει ένα πανελλαδικό σχέδιο ανάπτυξης των σχολικών υποδομών, να επεξεργάζεται σχέδια κατάργησης και συγχώνευσης σχολείων, με τραγικά αποτελέσματα και στην υγιεινή και ασφάλεια αλλά και στα μορφωτικά δικαιώματα και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Καμιά αναμονή! Οι μεθοδεύσεις αυτές του υπουργείου Παιδείας είναι αιτία πολέμου. Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι τέτοιου είδους μέτρα θα περάσουν “αβρόχοις ποσί”. Είναι γνωστές άλλωστε εδώ και καιρό οι προθέσεις της κας Κεραμέως, όταν πριν καιρό δήλωνε ότι “ο μέσος όρος των μαθητών στις τάξεις είναι 17” και ότι έχουμε πανευρωπαϊκά τη χαμηλότερη αναλογία εκπαιδευτικών/μαθητών, είναι γνωστές οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ αλλά και της έκθεσης Πισσαρίδη!

Τα όνειρα εκπαιδευτικών – μαθητών – γονιών για το σχολείο των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, για το σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, “ΔΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ”. Το απέδειξαν οι κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων!

Καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, μαθητές και συλλόγους γονέων, ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη κάθε απόπειρα συγχώνευσης.



Πηγή

«Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας»: Η αντίσταση στη φασιστική ιδεολογία που εξαπλώνεται

 Μετά την ταινία «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» στην οποία η Ανζελίκ Κουρούνη προσπάθησε να καταλάβει επί πέντε χρόνια πώς λειτουργεί το νέο-ναζιστικό μόρφωμα, σε λίγες εβδομάδες κάνει την πρεμιέρα της η ταινία: «Χρυσή Αυγή υπόθεση όλων μας». Η ερώτηση αυτήν τη φορά είναι: Ποια θα μπορούσε να είναι η αντίσταση σ’ αυτήν την ιδεολογία που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Επί του θέματος τα τελευταία αποτελέσματα στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι άκρως ανησυχητικά.


Μια ταινία που επικεντρώνεται γύρω από το πρόσωπο της Μάγδας Φύσσα και αναζητεί τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του φασισμού αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουνίου να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της διά χειρός της Ανζελίκ Κουρούνη και με τίτλο: «Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Έπειτα από το πολύ γνωστό ντοκιμαντέρ της «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση», η ερώτηση αυτήν τη φορά είναι: Ποια θα μπορούσε να είναι η αντίσταση σ’ αυτήν την ιδεολογία που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.

Η ταινία έχει επιλεγεί μέχρι στιγμής σε 11 φεστιβάλ κινηματογράφου και έχει ήδη λάβει το βραβείο Best Feature Documentary στο Independent Women Film Festival στο Λος Αντζελες και μια τιμητική διάκριση στο Cine Pobre στη Λα Παζ της Βολιβίας.

Λεπτομέριες για το ντοκιμαντέρ μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ