Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Μουσική Παρασκευή - Γιώργος Ανδρέου ~ Άγιος ο Έρωτας


Λίγα λόγια για τον Γιώργο Ανδρέου

Ο Γιώργος Ανδρέου (Σέρρες17 Ιανουαρίου 1961) είναι Έλληνας συνθέτηςστιχουργόςμουσικός παραγωγός και συγγραφέας. Είναι δραστήριος και στο χώρο της μουσικής για το θέατρο και το σινεμά. Από τον Μάρτιο του 2022 διατελεί καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Γιώργος Ανδρέου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση17 Ιανουαρίου 1961
Σέρρες
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυνθέτης
συγγραφέας

Βιογραφία

Γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε αρχικά νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έπειτα μουσική στην Eλλάδα και την Eυρώπη, ταυτόχρονα παρακολουθώντας σεμιναριακές σπουδές ψυχοακουστικής, ηχοληψίας και μέσων παραγωγής. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη σχέση-σύνδεση της Eλληνικής μουσικής τόσο με τα Δυτικά όσο και τα Aνατολικά μουσικά ιδιώματα. Ήταν μέλος του συγκροτήματος Αλερετούρ με τους Στάθη Παχίδη και Βαγγέλη Κοντόπουλο. Έπαιζε επίσης με την «Ταχεία Θεσσαλονίκης» του Νίκου Παπάζογλου, με τον οποίο και συμμετείχε στην Biennale της Βαρκελώνης του 1986. Το 1988 συμμετείχε στον ιστορικό δίσκο των Morel Βουβά Τοπία. Την ίδια χρονιά το συγκρότημα εκλέχθηκε παμψηφεί ως η ελληνική συμμετοχή στην Biennale της Μπολόνια.

Από το 2000 είναι άμισθος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αστυπάλαιας. Από το 2009 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του label AΚΤΗ live’n’studio της Sony Music Ελλάδας. Το καλοκαίρι του 2016 παρουσίασε στο Φεστιβάλ Φιλίππων το συμφωνικό έργο «Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ'», με μελοποιημένα αποσπάσματα ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη από το αντίστοιχο ποιητικό του έργο.

Mε τις πολλαπλές ιδιότητες του διευθυντή παραγωγής, ενορχηστρωτή, ηχολήπτη και επιμελητή ηχογράφησης ο Γιώργος Aνδρέου έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Nίκο ΞυδάκηΓιώργο NταλάραΧάρις ΑλεξίουΒασίλη ΠαπακωνσταντίνουΝίκο ΠαπάζογλουNίκο ΠορτοκάλογλουXάρη και Πάνο KατσιμίχαΤάνια ΤσανακλίδουΕλένη ΤσαλιγοπούλουΧρήστο ΘηβαίοΜιλτιάδη ΠασχαλίδηΑλκίνοο ΙωαννίδηAφροδίτη MάνουΔήμητρα ΓαλάνηΕλευθερία ΑρβανιτάκηΠαντελή ΘαλασσινόNίκο ZούδιαρηΓιώργο ZήκαMίνωα Mάτσα,  Στάμο Σέμση, Kώστα Xαριτάτο, Mανώλη Γαλιάτσο, Υπόγεια Ρεύματα, Έλιτρον, Βασίλη Παϊτέρη, Μιχάλη Κουμπιό, Γιώργο Κούκιο, Κορίνα Λεγάκη, Αθηνά Ανδρεάδη, Ορέστη Ντάντο, Ευτυχία Μητρίτσα, Κώστα Μπουντούρη και άλλους. Έχει επίσης  συνεργαστεί με την Oρχήστρα Nυκτών Eγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων και με πολλά μουσικά σχήματα και σύνολα.

Συγγραφικό Έργο

Ο Γιώργος Ανδρέου έχει αρθρογραφήσει συστηματικά σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά με κείμενα που έχουν χαρακτήρα δημόσιας παρέμβασης και πολιτιστικού και κοινωνικού προβληματισμού. Μεταξύ άλλων έχει γράψει σε προσωπικές στήλες στα περιδικά ΜΕΤΡΟ, Ως3, Κωπηλάτες, Κουλτουρόσουπα, Music Paper κ.ά. καθώς και σε εφημερίδες (ΚαθημερινήΤα ΝέαΕλευθεροτυπία κ.ά.). Το 2011 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Δαίμονας Ξένος (Εκδόσεις Γαβριηλίδης). Το 2016 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Απερίσκεπτος Πλοηγός (Μικρή Άρκτος). Περιλαμβάνει ποιήματα που συγκέντρωσε και επεξεργαζόταν για πολλά χρόνια και διαιρείται σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

Θέατρο και Κινηματογράφος

Eνδεικτικά αναφέρεται η μουσική του για το ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου Η Πνοή της Γης, την ταινία της Όλγας Μαλέα Λουκουμάδες με Μέλι, τις ταινίες του Πάνου Καρκανεβάτου Καλά Κρυμμένα Μυστικά-Αθανασία και Ρουλεμάν, την ταινία Guilt του Βασίλη Μαζωμένου και την τανία του Αντώνη Καφετζόπουλου Υπόθεση Παπάζογλου. Στο θέατρο αξίζει να αναφερθεί η συνεργασία του με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο έργο Κρίμα Που Είναι Πόρνη του Τζον Φορντ (σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά), με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στον Ορέστη του Γιάννη Ρίτσου (2001), τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη (2002), την Ηλέκτρα του Ευριπίδη (2003), την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη (2004), όλα σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, καθώς και με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου στο έργο Περλιμπλίν και Μπελίσα του Λόρκα (2006) και το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στο έργο Οψόμεθα εις Φιλίππους - Ιούλιος Καίσαρ 5η Πράξη των Σαίξπηρ/Πλουτάρχου (2008), και τα δύο σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.

Άλλες θεατρικές του μουσικές: Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής του Μολιέρου (Φεστιβάλ Αθηνών 2009, σκηνοθεσία Γιάννης Μπέζος), Η Βαβυλωνία του Δ. Βυζάντιου (Εθνικό Θέατρο, ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και Κομοτηνής 2009, σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης & Τάσος Ράτζος), ο Άμλετ των Σαίξπηρ/Χειμωνά (Φεστιβαλ Φιλίππων, ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Κανιγκούντα 2010, σκηνοθεσία Γιάννης Λεοντάρης & Θοδωρής Γκόνης), Το Τρίτο Κύμα των Τζόζεφ Ρόμπινετ και Ρον Τζόουνς (Εθνικό Θέατρο 2014, σκηνοθεσία Νίκος Αρβανίτης), Πλούτος του Αριστοφάνη (Φεστιβάλ Αθηνών 2016, σκηνοθεσία Γιώργος Κιμούλης), Αχαρνής του Αριστοφάνη (Φεστιβάλ Αθηνών 2018, σκηνοθεσία Κώστας Τσιάνος), Συρανό ντε Μπερζεράκ του Εντμόν Ροστάν (Θ.Ο.Κ. 2018-19, σκηνοθεσία Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Βρε Καλώς τους των Guy Laurent και Marc de Chauveron (Θέατρο Βρετάνια 2019-20, σκηνοθεσία Πέτρος Φιλιππίδης).


Περισσότερα εδώ


Λίγα λόγια για το τραγούδι

 Άγιος Ο Έρωτας είναι ο τίτλος ενός τραγουδιού, γραμμένο από τον στιχουργό Διονύση Καρατζά, ενώ το ερμηνεύει ο Έλληνας συνθέτης Γιώργος Ανδρέου. Το τραγούδι περιέχεται στο άλμπουμ Χελιδόνια της βροχής του Γιώργου Ανδρέου και του Διονύση Καρατζά, που κυκλοφόρησε το 2000. Στον ομώνυμο με το άλμπουμ δίσκο το τραγούδι βρίσκεται στην τελευταία θέση, λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία μίξη στίχων, που προέρχονται από διάφορα ποιήματα του Καρατζά. Το τραγούδι αναμενόταν να το τραγουδήσει η Χάρις Αλεξίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη, εν τέλει.

Την ενορχήστρωση του τραγουδιού ανέλαβε ο μαέστρος Θανάσης Τσιπινάκης, ο οποίος απεβίωσε το 2012.

Το τραγούδι έχουν, επίσης, ερμηνεύσει η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Χρήστος Θηβαίος.


Ας το απολαύσουμε...



Ξεροί καημοί και νερό θαλασσινό το σώμα σου κόλλησε στο σώμα μου με τον πανσέληνο πόνο του χειμώνα. Ακούς νερά που χύνονται στα μέσα των ποδιών σου; Ανάμεσα στα όνειρα σπαράζει η ζωή μας, ανάμεσα στα όστρακα παφλάζει η καρδιά μας. Άγιος ο Έρωτας, άγιος καημός δικός μου και ο Αύγουστος με τις μεγάλες μνήμες. λέω μάτια μου κι αστράφτει κεραυνός θέλω θάλασσα κι ανοίγει ουρανός. Πάνω από την θάλασσα, στη μεριά του ανέμου στα μαύρα ντύνεσαι κι ανοίγεις το σκοτάδι σηκώνεις τα άστρα σε χορό και το κορμί μου σ' άγριο ποτάμι. Άγιος ο Έρωτας, άγιος καημός δικός μου και ο Αύγουστος με τις μεγάλες μνήμες. λέω μάτια μου κι αστράφτει κεραυνός θέλω θάλασσα κι ανοίγει ουρανός.


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ