Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Για τα eμβόλιa! Τι ΚΡΥΒΕΤΑΙ πίσω από την ΑΠΟΦΑΣΗ του ΣτΕ

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο:


Θρίλερ με τις αποζημιώσεις της ειδικής διαχείρισης του Mega

 

Πολιτικό και νομικό σίριαλ με τις αποζημιώσεις του Mega. Η απόφαση της ειδικής εκκαθαρίστριας Ευδοκίας Παπανδρέου ήταν να δοθεί το ποσό των 25 εκατ. ευρώ πριν από την εκδίκαση των ενστάσεων επί του καταλόγου των απαιτήσεων των πιστωτών. Πληροφορίες αναφέρουν πως ενώ οι εργαζόμενοι πίεζαν την κυβέρνηση για μια τροπολογία, υπήρξε η απόφαση να δοθούν 25 εκατ. ευρώ από τα εισπραχθέντα του πλειστηριασμού σε τράπεζες και Δημόσιο, πριν κλείσει το δίμηνο που προέβλεπε ο νόμος για την υποβολή των ενστάσεων και έληγε στις 22 Φεβρουαρίου του 2021.

Η είσπραξη από το Δημόσιο έγινε άμεσα, ενώ οι τράπεζες κατέθεσαν εγγυητικές επιστολές. Επί της κίνησης αυτής υπάρχει νέα ενημέρωση προς την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και τη Δικαιοσύνη, ώστε τα χρήματα να πάνε στους εργαζομένους που παρέμειναν στο Mega την εποχή της ειδικής διαχείρισης.

Μετά τις πρώτες πιέσεις τους κατατέθηκε τροπολογία από τον Χρήστο Σταϊκούρα, που ψηφίστηκε από τα κόμματα της Βουλής, καθιστώντας αμετάκλητες τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί, ενώ η ειδική διαχειρίστρια καλείται να συντάξει αμελλητί νέο πίνακα κατάταξης με τις υποχρεώσεις της προ πτώχευσης εταιρείας προς τους εργαζομένους, αλλάζοντας τη λίστα των πιστωτών υπέρ των τελευταίων και κατά των τραπεζών. Στη λίστα αυτή θέλησαν, στη συνέχεια, να ενταχθούν και εργαζόμενοι που είχαν παραιτηθεί νωρίτερα, προ διετίας, από το εν λειτουργία Mega της Τηλέτυπος ΑΕ και δεν είχαν παραμείνει στο καθεστώς της ειδικής διαχείρισης του τηλεοπτικού σταθμού.

Πηγή

Αργοπορημένη ανάληψη ευθυνών αποζημίωσης από το Δημόσιο για τις παρενέργειες των εμβολίων

 Με αισθητή αργοπορία και ενώ οι παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού βρίσκονται επί μήνες πολύ ψηλά στις συζητήσεις, το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνώρισε την ευθύνη αποζημίωσης που φέρει το ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση εκδήλωσης παρενεργειών σε εμβολιασθέντες ή θανάτου τους λόγω αυτών και εξέδωσε αντίστοιχη απόφαση.


Απόφαση που ορίζει την «ευθύνη προς αποκατάσταση ηθικής βλάβης από νόμιμη πράξη εμβολιασμού» από το ελληνικό Δημόσιο εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την Δευτέρα, βάσει της οποίας εμβολιασθέντες που υπέστησαν βλάβη της υγείας τους ή οι συγγενείς αυτών που έχασαν τη ζωή τους λόγω παρενεργειών μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το Δημόσιο.

Όπως αναφέρει το ΣτΕ, στην ανακοίνωσή του, η εν λόγω επίκαιρη απόφαση εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή μητέρας που έχασε την κόρη της μετά τον εμβολιασμό της με το τριδύναμο εμβόλιο MMR ΙΙ (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά). Στην συγκεκριμένη περίπτωση, που αναλύεται διεξοδικά στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι το κορίτσι εμβολιάστηκε σε ηλικία 7 ετών και παρέμεινε σε φυτική κατάσταση 9 χρόνια, ενώ κατέληξε από πανεγκεφαλίτιδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣτΕ:

Περίληψη απόφασης ΣτΕ 622/2021 Α’ Τμ. (Ευθύνη προς αποκατάσταση ηθικής βλάβης από νόμιμη πράξη εμβολιασμού – Ερμηνεία άρθρου 73 ΚΔΔ)

«Σε περίπτωση, που επέλθει ευθέως βλάβη της υγείας προσώπου συνεπεία της συνταγματικώς θεμιτής και νομίμου πραγματοποιήσεως εμβολιασμού (δηλαδή εμβολιασμού διενεργούμενου με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας συλλογικώς και ατομικώς και προβλεπόμενου από ειδική νομοθεσία, υιοθετούσα έγκυρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά, ιατρικά και επιδημιολογικά πορίσματα στον αντίστοιχο τομέα, με δυνατότητα εξαιρέσεως από αυτόν σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις, για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται), ήτοι βλάβη, μη οφειλομένη σε παρεμβαλλομένη παράνομη πράξη ή παράλειψη (όπως πχ χορήγηση ελαττωματικού ή ακαταλλήλου σκευάσματος ή πλημμέλειες κατά την διενέργεια του εμβολιασμού), ανακύπτει ευθέως εκ του άρθρου 4 παρ. 5 σε συνδυασμό και με το άρθρο 25 παρ 4 του Συντάγματος ευθύνη του κράτους προς εύλογη αποκατάσταση της ζημίας του παθόντος, υπό την έννοια της αποκαταστάσεως τόσο της τυχόν υλικής όσον και, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 932 ΑΚ, της ηθικής βλάβης του».

Το ΣτΕ υπογραμμίζει, ότι η «εκ του Συντάγματος και των άρθρων 19, 23, 24, 26 και 39 της κυρωθείσης με τον ν. 2101/1992 Διεθνούς Συμβάσεως για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεν επιτάσσεται η πρόβλεψη ειδικού αποζημιωτικού καθεστώτος για τις περιπτώσεις βλάβης συνεπεία εμβολιασμού» και πως «η μη πρόβλεψη δε τέτοιου ειδικού καθεστώτος δεν συνιστά παράλειψη νομοθετήσεως, δυναμένη να στοιχειοθετήσει αξίωση αποζημιώσεως κατά το άρθρο 105 ΕισΝΑΚ».

Η απόφαση εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή μητέρας που έχασε την κόρη της μετά τον εμβολιασμό της με το τριδύναμο εμβόλιο MMR ΙΙ (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά). Το κορίτσι εμβολιάστηκε σε ηλικία 7 ετών και έμεινε φυτό επί 9 χρόνια. Τελικά έχασε τη ζωή του από πανεγκεφαλίτιδα.

Το κορίτσι μετά τον εμβολιασμό εμφάνισε «διαρκώς επιδεινούμενα νευρολογικά συμπτώματα, συνιστάμενα σε αιφνίδιες πτώσεις στο έδαφος, αστάθεια στη βάδιση, κολλώδη ομιλία, σύγχυση, αδυναμία συγκέντρωσης και δυσκολία αντίληψης του περιβάλλοντος». Εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Π. & A. Κυριακού» και υποβλήθηκε σε σωρεία εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι έπασχε «από υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα μετά από ιλαρά (van Bogaert)» και στις 25-5-2006 τέθηκε υπό θεραπευτική αγωγή.

Στη συνέχεια, της «έγινε τοποθέτηση «reservoir» κοιλιοστομίας, προκειμένου να εγχυθεί η φαρμακευτική ουσία «ιντερφερόνη», διά της ανοίξεως οπής στο κρανίο, κατ’ ευθείαν στο πάσχον όργανο του εγκεφάλου, με σκοπό την επιβράδυνση της πορείας της νόσου», όπως αναφέρεται στο από 11-9-2006 ενημερωτικό σημείωμα της ειδικευόμενης ιατρού της Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού».

Σύμφωνα με τη βεβαίωση αυτή του κρατικού νοσοκομείου: «Η νόσος αυτή προκαλεί εκφύλιση της λευκής φαιάς εγκεφαλικής ουσίας, σπασμούς, επιληψία, νοητική καθυστέρηση. Παρά την χορηγηθείσα αντιϊκή θεραπεία, η κατάστασή της είναι προοδευτικά επιδεινούμενη. Δεν δύναται να ορθοστατήσει, ούτε να περπατήσει. Δεν έχει ομιλία, ούτε χρήση χειρός και κάνει συνεχείς επιληπτικές κρίσεις. Ελάχιστη επικοινωνία με το περιβάλλον, μόνον βλεμματική».

Το κορίτσι απεβίωσε στις 23-9-2010 και στη ληξιαρχική πράξη θανάτου ως αιτία θανάτου αναγράφεται η «σκληρυντική παρεγκεφαλίτιδα, τετραπληγία, ανακοπή».

Η μητέρα της διεκδίκησε δικαστικά από το Δημόσιο και τον επίμαχο Δήμο ποσό 1.000.000 ευρώ, με το νόμιμο τόκο, ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη η κόρη της εξαιτίας της βλάβης της υγείας της, που προκλήθηκε ως παρενέργεια του εμβολιασμού της, ο οποίος διενεργήθηκε στα Δημοτικά Ιατρεία του επίμαχου Δήμου.

Όπως υποστήριξε στην αγωγή της, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όχι μόνον δεν την προστάτευσε, αλλά, αντίθετα, μία παρενέργεια αυτού της προκάλεσε αρχικώς ιλαρά, η οποία ραγδαία και ταχύτατα επεπλάκη με την ανίατη πάθηση της σκληρυντικής πανεγκεφαλίτιδας, η οποία την οδήγησε στο θάνατο.

Επίσης υποστήριξε ότι συνέτρεχε ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου και του επίμαχου Δήμου, στα ιατρεία του οποίου έγινε ο εμβολιασμός, κατά τα άρθρα 105, 106 ΕισΝΑΚ, λόγω παρανόμων πράξεων των οργάνων τους και, ειδικότερα:

α) λόγω αντιθέσεως προς το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ και προς τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας του επιβαλλομένου για την φοίτηση των μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση εμβολιασμού και

β) λόγω της κατά παράβαση του Συντάγματος και της Διεθνούς Συμβάσεως για τα Δικαιώματα του Παιδιού παραλείψεως να θεσπισθεί νομοθετικά σύστημα αποζημιώσεως για βλάβη ή θάνατο από εμβολιασμό.

Η μητέρα υποστήριξε ότι η αξίωση προς χρηματική ικανοποίηση στηρίζεται στην ευθύνη του Δημοσίου προς αποκατάσταση ζημίας προελθούσης από νόμιμη πράξη, λόγω της επελεύσεως, εξ αιτίας του εμβολιασμού, ζημίας της κόρης της εναγούσης, «η οποία υπερέβαινε τα όρια της θυσίας, στην οποία είναι ανεκτό από την έννομη τάξη να υποβάλλονται οι πολίτες χάριν του δημοσίου συμφέροντος».

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε στη μητέρα του κοριτσιού αποζημίωση 200.000 ευρώ, όμως ασκήθηκε αναίρεση κατά της πρωτόδικής απόφαση η οποία απορρίφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο.

Κατόπιν έφεσης, το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 622/2021 απόφασή του έδωσε μια άλλη ερμηνεία της Διοικητικής νομοθεσίας και ειδικά του άρθρου 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα (ΕισΝΑΚ) και της συνταγματικής ευθύνης του κράτους, η οποία δικαίωσε τη μητέρα της θανούσας.




Πηγή 

Στο σκοτάδι ο Πολιτισμός για μέτρα στήριξης την άνοιξη και ολοκληρωμένο σχέδιο επανεκκίνησης

 Σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 13 Μαΐου στο υπουργείο Εργασίας καλούν οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό, τονίζοντας την άρνηση του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, να δεσμευτεί για τα μέτρα στήριξής τους κατά τους μήνες της άνοιξης. «Έχει ήδη περάσει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, ο Πολιτισμός δεν θα ανοίξει πριν το τέλος του μήνα κι ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τα μέτρα στήριξης Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου» αναφέρει συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, καταγγέλλοντας επίσης την εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης στο ολοκληρωμένο σχέδιο για τη λειτουργία του Πολιτισμού τη θερινή περίοδο που ζήτησε από τις αρχές Απριλίου.


«Σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης αρνήθηκε να δεσμευτεί ως προς την στήριξη των εργαζομένων στον Πολιτισμό για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο, δίνοντας μία αόριστη υπόσχεση ότι θα γίνει το καλύτερο «όπως πάντα». Εμείς, όμως, γνωρίζουμε καλά ότι όσα έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση, έγιναν με τους δικούς μας αγώνες και την δική μας επιμονή. Έχει ήδη περάσει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, ο Πολιτισμός δεν θα ανοίξει πριν το τέλος του μήνα κι ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τα μέτρα στήριξης Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΘΑ, ενώ στη συνέχεια υπενθυμίζει ότι:

«Στις 5 Απριλίου στείλαμε επιστολή στον Πρωθυπουργό με αίτημα την άμεση επεξεργασία ολοκληρωμένου σχεδίου για την επιβίωση του Πολιτισμού στη θερινή περίοδο. Η σιωπή ήταν εκκωφαντική. Αντίθετα όσα ανακοινώθηκαν μας δείχνουν ότι και το καλοκαίρι ο Πολιτισμός θα είναι για άλλη μια σαιζόν βαριά πληττόμενος. Οι εργαζόμενοι πρέπει να στηριχθούν και όχι να ριχτούν απροστάτευτοι στην αρένα της “ελεύθερης αγοράς”, με συρρικνωμένο κύκλο εργασιών και την ανεργία να καλπάζει»

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΘΑ καταλήγει υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά μας δείχνει την αδιαφορία της. Επιλέγουμε, λοιπόν, τον δρόμο που ήδη γνωρίζουμε καλά και καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 13 Μαΐου στη 1:00 το μεσημέρι, στο Υπουργείο Εργασίας».

Στις αρχές Απριλίου, τα καλλιτεχνικά σωματεία είχαν στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη καταγγέλλοντας την πλήρη απουσία οποιουδήποτε σχεδίου και χρονοδιαγράμματος για το άνοιγμα του Πολιτισμού, την ώρα που γίνεται συνεχώς συζήτηση για άλλους τομείς, όπως το λιανεμπόριο, ο τουρισμός και οι Εκκλησίες.

«Είναι σαν να μην θέλετε να υπάρχει Πολιτισμός»: Οι εργαζόμενοι στις Τέχνες ζητούν απαντήσεις από Μητσοτάκη

«Οι μελέτες για την ασφάλεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων διεθνώς πολλαπλασιάζονται, σε όλο τον κόσμο ο Πολιτισμός έχει ανοίξει ξανά ή ετοιμάζεται να ανοίξει, αλλά στην Ελλάδα είναι σαν να μην υπάρχει ή – για να το θέσουμε πιο σωστά – να μην θέλετε να υπάρχει Πολιτισμός. Θεωρούμε ότι η Τέχνη και η Ψυχαγωγία αποτελούν μια βασική κοινωνική ανάγκη, που γίνεται περισσότερο απαραίτητη στις πιο δύσκολες στιγμές. Είναι παράλογο να μένει κλειστός ο Πολιτισμός, από τη στιγμή μάλιστα που τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν ήδη αποδειχθεί λειτουργικά» τονίζουν σύσσωμα τα καλλιτεχνικά σωματεία, ενώ παρέθεσαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία ο κλάδος τους είναι ο πιο βαριά πληττόμενος:

Κύριε Πρωθυπουργέ, σύμφωνα με τα στοιχεία την ΕΛΣΤΑΤ ο κλάδος μας εμφανίζεται ο πιο βαριά πληττόμενος. Τον συγκεντρωτικό πίνακα που επιβεβαιώνει το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής, δηλαδή την μείωση του κύκλου εργασιών κατά 88,2%, σας τον επισυνάπτουμε αν και είμαστε βέβαιοι ότι είναι σε γνώση σας. Απορούμε ότι ενώ είναι σαφές το μέγεθος της ζημίας, δεν έχει ξεκινήσει καμία συζήτηση, ούτε εξετάζονται τρόποι για την επανεκκίνηση του θεάματος ακροάματος, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Αν θέλουμε να υπάρχει Πολιτισμός το καλοκαίρι, θα πρέπει να ανακοινωθεί τώρα το χρονοδιάγραμμα επανέναρξης. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις χρειάζονται προγραμματισμό και προετοιμασία αρκετούς μήνες πριν, αλλιώς το άνοιγμα θα είναι μόνο προσχηματικό. Αυτό το απέδειξε η περσινή θερινή σαιζόν, που ελάχιστες εκδηλώσεις έγιναν και ελάχιστοι συνάδελφοι κατάφεραν να εργαστούν.

Πώς σχεδιάζετε να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό τους ερχόμενους μήνες; Δεν μπορούμε να μιλάμε για ομαλοποίηση της εργασίας μας πριν την έναρξη της θερινής σαιζόν και ακόμα και τότε θα είναι πολύ δύσκολα με δεδομένα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα μειώνουν την χωρητικότητα και θα αυξάνουν ρίσκο της κάθε παραγωγής. Εξαγγείλατε παράταση του επιδόματος ειδικού σκοπού μέχρι και τον Μάρτιο. Θεωρούμε ότι η χορήγηση του επιδόματος πρέπει να παραταθεί μέχρι να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του κλάδου μας, αφού και μετά το άνοιγμά του θα εξακολουθεί να είναι βαριά πληττόμενος, όσο λειτουργεί με ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία οριζόντια διακοπή των επιδομάτων με μοναδικό πρόσχημα τις λίγες συναυλίες/θεατρικές παραστάσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν την καλοκαιρινή περίοδο.

Περιμένουμε άμεσα τις απαντήσεις σας, στα παραπάνω, πολύ κρίσιμα και επείγοντα για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, ζητήματα



Πηγή 

Αιματηρή ένοπλη επίθεση σε σχολείο στη Ρωσία με τουλάχιστον 11 νεκρούς

 Πυροβολισμοί ξέσπασαν σε σχολείο στο Καζάν της Ρωσίας, με τουλάχιστον 11 νεκρούς όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ. Ο ένας εκ των δύο δραστών φαίνεται να έχει συλληφθεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται περίπου 20 ασθενοφόρα καθώς και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.


Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυροβολισμό σχολείου στο Καζάν της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο AP. Αρχικά έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον εννέα είναι οι νεκροί, εκ των οποίων οκτώ μαθητές και ένας εκπαιδευτικός. Άλλα δέκα άτομα έχουν τραυματιστεί, με τέσσερα από αυτά να νοσηλεύονται. Αργότερα, ρωσικά ΜΜΕ ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών σε 11 ενώ δεν έχει γίνει γνωστό το κίνητρο της επίθεσης.

Ήταν η πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις αργίες Πρωτομαγιάς και επετείου της επικράτησης των Σοβιετικών δυνάμεων επί των Ναζί.

Η επίθεση φέρεται να έγινε από δύο ενόπλους άνδρες, στο σχολείο 175. Αρχικά υπήρξαν πληροφορίες ότι πρόκειται για μαθητές, αλλά στη συνέχεια κυκλοφόρησε το όνομα ενός 19χρονου, ενώ φαίνεται πως συνελήφθη και ένας 17χρονος από αστυνομικούς.

Στο σημείο βρίσκονται περίπου 20 ασθενοφόρα καθώς και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ το σχολείο έχει εκκενωθεί και σπεύδει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ταταρστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πως μαθητές και εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τις τάξεις τους πηδώντας από τα παράθυρα, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί. Υπάρχει επίσης αναφορά σε έκρηξη που σημειώθηκε κατά την διάρκεια της επίθεσης.

Οι αρχές δήλωσαν ότι έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα σχολεία στο Καζάν, την πρωτεύουσα της περιοχής Ταταρστάν της Ρωσίας, περίπου 700 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Μαθητής 15 ετών δήλωσε σε τοπικά μέσα, σύμφωνα με τη Mirror ότι «αρχικά μας έβγαλαν έξω, μας είπαν να κλειδωθούμε σε τάξη, κλειδωθήκαμε. Μετά ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και σε ένα λεπτό ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί».

Παρόλο που οι πυροβολισμοί σε σχολεία είναι σχετικά σπάνιοι στη Ρωσία, υπήρξαν αρκετές βίαιες επιθέσεις στα σχολεία τα τελευταία χρόνια, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κυρίως από μαθητές.

Απαντήσεις από την κυβέρνηση για το αν διαπραγματεύεται με τον Χρ.Παππά ζητάει το ΚΚΕ

 Απαντήσεις από την κυβέρνηση για το αν και με τι ανταλλάγματα διαπραγματεύεται με τον φυγόποινο χρυσαυγίτη, Χρήστο Παππά, ζητάει το ΚΚΕ, υπνεθυμίζοντας ότι είναι ήδη βαριάεκτεθειμένη από τη διαφυγή του υπάρχηγου της εγκληματικής οργάνωσης. ««Η κυβέρνηση, η οποία έχει, έτσι κι αλλιώς, σοβαρές ευθύνες για το απαράδεκτο γεγονός ότι ο χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς δεν έχει ακόμη συλληφθεί επτά μήνες μετά την καταδίκη του σε πολυετή κάθειρξη, είναι βαθιά εκτεθειμένη. Οφείλει άμεσα να τοποθετηθεί και να απαντήσει συγκεκριμένα εάν διαπραγματεύεται με τον φυγόποινο ναζιστή εγκληματία και εάν ναι, σε ποια βάση και με τι είδους ανταλλάγματα» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.


Εξηγήσεις ζητούνται από την κυβέρνηση και την ΕΛ.ΑΣ. μετά τις δηλώσεις του νομικού εκπροσώπου του καταδικασμένου χρυσαυγίτη περί επικοινωνίας του με «κρατικό παράγοντα».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δήλωση του νομικού εκπροσώπου του καταζητούμενου και φυγόποινου χρυσαυγίτη, Χρήστου Παππά, στην εφημερίδα «Τα Νέα». Ο νομικός εκπρόσωπος του 60χρονου Χρήστου Παππά σημειώνει «ο πελάτης μου έχει δημιουργήσει έναν ασφαλή τρόπο επικοινωνίας με ανθρώπους του στην Ελλάδα. Προ μερικών εβδομάδων προώθησαν μέσω αυτών των διαύλων αίτημα που μου διατυπώθηκε από κρατικό παράγοντα να εμφανιστεί στις Αρχές και αυτό να ληφθεί υπόψη στη μετέπειτα μεταχείρισή του. Όμως δεν υπήρξε καμία σχετική απόκρισή του, χωρίς να γνωρίζω τον λόγο. Εκτιμώ ότι θα επανεξετάσει τη στάση του όταν καθαρογραφεί η πρωτόδικη απόφαση για τη δράση της Χρυσής Αυγής και οριστεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο».

«Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η δήλωση του συνηγόρου του φυγόποινου ναζιστή εγκληματία Χρήστου Παππά ότι μετέφερε στον πελάτη του πρόταση «κρατικού παράγοντα» να παραδοθεί και ότι αυτό «θα ληφθεί υπόψη στη μετέπειτα μεταχείρισή του», η οποία, μέχρι στιγμής, δεν έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και τονίζει:

«Η κυβέρνηση, η οποία έχει, έτσι κι αλλιώς, σοβαρές ευθύνες για το απαράδεκτο γεγονός ότι ο χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς δεν έχει ακόμη συλληφθεί επτά μήνες μετά την καταδίκη του σε πολυετή κάθειρξη, είναι βαθιά εκτεθειμένη. Οφείλει άμεσα να τοποθετηθεί και να απαντήσει συγκεκριμένα εάν διαπραγματεύεται με τον φυγόποινο ναζιστή εγκληματία και εάν ναι, σε ποια βάση και με τι είδους ανταλλάγματα».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι με παρέμβαση του ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, ζητά απαντήσεις και κάνει λόγο για «δήλωση – βόμβα».

«Διαπραγματεύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον φυγόποινο χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά;» αναρωτιέται, και προσθέτει: «Η δήλωση του συνηγόρου του φυγόποινου ναζιστή Παππά κυρίου Σταυριανάκη δεν αφήνει περιθώρια αμφισημίας. Ο Σταυριανάκης δηλώνει ότι μετέφερε στον φυγόποινο Παππά πρόταση “κρατικού παράγοντα” να παραδοθεί στις αρχές και να τύχει ευεργετήματος εξαιτίας αυτής της κίνησης. Πρόκειται για δήλωση-βόμβα. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τις δηλώσεις του Υπουργού ΠΡΟΠΟ Μιχ. Χρυσοχοΐδη ότι η σύλληψη Παππά είναι επικείμενη (“όλους τους πιάνει τελικά η ΕΛΑΣ “)».

«Τώρα μαθαίνουμε για μια κατ’ ουσιαν διαπραγμάτευση ανάμεσα σε “κρατικό παράγοντα” και τον φυγόποινο ναζιστή. Ποιος είναι αυτός ο κρατικός παράγοντας; Η αναφορά σε παράγοντα και όχι σε αξιωματούχο (ο κος Σταυριανάκης είναι προσεκτικός στις εκφράσεις του) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για πολιτικό στέλεχος. Αλλά, ακόμα και αν είναι κρατικός αξιωματούχος, είναι προφανές ότι τέτοιες προτάσεις γίνονται μόνον κατόπιν εντολών» αναφέρει ακόμα.

«Ποιος έδωσε την εντολή αυτής της άτυπης διαπραγμάτευσης; Και τι ευεργέτημα μπορεί να υποσχεθεί ο κρατικός παράγοντας, με δεδομένη την πρωτόδικη απόφαση που θα τεθεί υπό τη βάσανο του Εφετείου από ανεξάρτητους δικαστές;» ρωτά και επισημαίνει ότι αν και η δήλωση Σταυριανάκη έχει δημοσιευθεί στα Νέα της 8/5/21, καμία διάψευση δεν έχει υπάρξει από την κυβέρνηση ή την ΕΛΑΣ.

«Τελικά, θα τον συλλάβετε τον Παππά, κύριε Χρυσοχοΐδη, ή θα διαπραγματεύεστε μαζί του; Και πόσο θα διαρκέσει αυτή η “διαπραγμάτευση” ; Θυμίζουμε ότι επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη ήταν φυγόδικος και ο Περίανδρος για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δημήτρη Κουσουρή. Ο Περιανδρος παραδόθηκε μόνος του μετά από 7 χρόνια…» καταλήγει.

 


Η ελάχιστη δικαίωση για τον Γ. Καυκά ήρθε 10 χρόνια μετά και χωρίς να τιμωρηθεί κανένας αστυνομικός

 Την 11η Μαΐου του 2011 χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας διαδηλώνοντας σε ειρηνική πανεργατική απεργία. Με την ολοκλήρωση της διαδήλωσης συντεταγμένα οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα Προπύλαια για να αποχωρήσουν. Τα ΜΑΤ τους περικύκλωσαν, φράζοντας κάθε έξοδο διαφυγής και τους επιτέθηκαν αναίτια και με ακραία βία. Από τις επιθέσεις οι τραυματίες ήταν δεκάδες. Ένας εκ των βαριά τραυματισμένων ήταν και ο Γιάννης Καυκάς, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και έμεινε στη ΜΕΘ σε κωματώδη κατάσταση για 10 ημέρες. Όταν ξύπνησε, θυμόταν τα πάντα και είχε μια ανάγκη να τα πει. Ωστόσο λόγω της τραχειοτομής, δεν μπορούσε να μιλήσει και έτσι τα κατέγραψε. «Το πρώτο πράγμα που έχω γράψει είναι ότι με χτύπησαν με πυροσβεστήρα», είχε πει σε επικοινωνία του με το TPP λίγες ώρες πριν εκδικαστεί η αγωγή του κατά του ελληνικού δημοσίου. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, έρχεται η ελάχιστη δικαίωση για εκείνον με μια απόφαση - σταθμό στη διερεύνηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Παρόλα αυτά, ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες για τον σοβαρότατο τραυματισμό του Γ. Καυκά δεν αποδόθηκαν ποτέ.


Με την απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι στην υπόθεση Γ. Καυκά «αποδείχθηκε η αδιάκριτη χρήση βίας από τους αστυνομικούς σε διαδηλωτές, τους οποίους χτυπούσαν με τα κλομπ κανονικά ή ανάποδα και με τα πόδια, ενώ παράλληλα ψέκαζαν με τις φυσούνες επάνω στα πρόσωπά τους» . Στην απόφαση δε συμπληρώνεται ότι «η εν λόγω συμπεριφορά του αστυνομικού οργάνου όχι μόνο παραβιάζει το καθήκον του για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης, της ασφάλειας και της σωματικής ακεραιότητας του πολίτη, , αλλά πληροί και την ειδική υπόσταση του εγκλήματος της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης . Κατόπιν αυτών, θεμελιώνεται η αστική ευθύνη του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου».

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ’ αρ. 3947/2021 απόφασή του, επιδίκασε 50.000 ευρώ στο Γιάννη Καυκά ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από τον παραλίγο θανάσιμο τραυματισμό του.Όπως επεσήμαναν οι δικηγόροι Αθηνών Μαρίνα Δαλιάνη και Χάρης Λαδής που χειρίσθηκαν την εν λόγω υπόθεση «πρόκειται για μία απόφαση-σταθμό στη διερεύνηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, η οποία με την εμπεριστατωμένη αιτιολογία της έρχεται να ενισχύσει και τιμήσει το ρόλο της διοικητικής δικαιοσύνης στη διερεύνηση συναφών περιστατικών».

Αξίζει πάντως να υπογραμμιστεί ότι παρά την απόφαση της δικαιοσύνης στην ίδια υπόθεση ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες ως προς τους εμπλεκόμενους δεν αποδόθηκαν ποτέ.«Είχαν παραπεμφθεί σε τακτική ανάκριση 22 αστυνομικοί για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, όμως απηλλάγησαν όλοι χωρίς να γίνει επαρκής διερεύνηση της υπόθεσης. Το απαλλακτικό βούλευμα εκδόθηκε επτά χρόνια μετά την επίθεση. Το σκεπτικό ήταν ότι δεν προέκυψε όχι μόνο ποιος τον τραυμάτισε αλλά και εν γένει αν τον τραυμάτισαν αστυνομικοί. Εξίσου κινήθηκε και η πειθαρχική διαδικασία, που έληξε με τον ίδιο τρόπο, και η ΕΔΕ. Είναι η πρώτη φορά που η απόφαση λέει ευθέως ότι ενήργησαν παρανόμως οι αστυνομικοί εκείνη την ημέρα» σημειώνει η δικηγόρος Μαρίνα Δαλιάνη, μιλώντας στην «Αυγή».

Μου λένε οι δικοί μου «ξέρουμε», τους λέω με χτύπησαν με πυροσβεστήρα

Σε συνέντευξη που είχε δώσει ο Γ. Καυκάς στο TPP λίγο πριν την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης του τον Οκτώβριο του 2020 είχε περιγράψει ποιές ήταν οι πρώτες σκέψεις του όταν ξύπνησε μετά από δέκα μέρες σε κωματώδη κατάσταση.

«Όταν ξύπνησα μετά από 10 μέρες, δεν ήξερα ούτε πόσες μέρες είχαν περάσει, ούτε τι ήξεραν οι άνθρωποι γύρω μου. Οι άνθρωποι γύρω μου, η οικογένειά μου, τους είχαν συμβουλέψει οι γιατροί να μη μου πουν τίποτα, γιατί δεν ξέρανε τι θα θυμάμαι, για να μην ταραχτώ.

Εγώ ξύπνησα και τα θυμόμουν όλα και είχα μία ανάγκη να πω τι συνέβη αλλά δεν μπορούσα να μιλήσω, γιατί είχα τραχειοτομή. Οπότε προσπαθούσα να γράψω. Το πρώτο πράγμα που έχω γράψει είναι ότι με χτύπησαν με πυροσβεστήρα. Είναι το πρώτο πράγμα που έχω ανάγκη να το πω ότι έχει συμβεί αυτό με έχουν χτυπήσει.

Μου λένε οι δικοί μου «ξέρουμε», τους λέω με χτύπησαν με πυροσβεστήρα. Είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στη μνήμη μου, τελείως αδιαμεσολάβητα και είναι γραπτό αυτό. Το έχω καταθέσει, τα είχαν πάρει αυτά τα χαρτιά τότε στις καταθέσεις, τις πρώτες πληροφορίες που κατέγραφα για το τι είχε γίνει. Έχουν μπει σε εκείνη τη διαδικασία.

Οπότε εμπιστεύομαι πολύ αυτό που μου βγήκε εκείνη τη στιγμή που ξύπνησα, που δεν είχα καμία άλλη πληροφορία, καμία εξωτερική πληροφορία για το τι είχε συμβεί. Οπότε έχω γράψει με χτύπησαν, με χτύπησαν με πυροσβεστήρα. Αυτό έχω στη συνείδησή μου. Είναι την πρώτη μέρα πριν μπω σε δωμάτιο, όταν με βγάζουν από την εντατική, όταν με βγάζουν από την ΜΕΘ και με βάζουν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Είναι η πρώτη μέρα που βγαίνω από την εντατική και προσπαθώ να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους, να τους πω τι έχει συμβεί. Αυτό εμπιστεύομαι και αυτό είναι που επιβεβαιώνεται και από όλα τα τριγύρω στοιχεία». 

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του TPP και του Αλέξανδρου Γαστεράτου για την υπόθεση:

«Το πρώτο πράγμα που έγραψα είναι ότι με χτύπησαν με πυροσβεστήρα»: Ο Γ.Καυκάς απαιτεί δικαιοσύνη



Πηγή

Καταγγελίες για «παράνομες και καταχρηστικές» περικοπές μισθών εκπαιδευτικών

 Περικοπές ημερομισθίου εκπαιδευτικών καταγγέλλουν οι ΕΛΜΕ Αιτωλ/νιας και η Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων, κάνοντας λόγο για παράνομες κι αδικαιολόγητες ενέργειες εκ μέρους των διευθυντών. Την περικοπή του ημερομισθίου επτά εκπαιδευτικών του 2ου Λυκείου Ναυπάκτου από τον διευθυντή του σχολείου, λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία–αποχή από τη διαδικασία της δημιουργίας ομάδων για την εσωτερική αξιολόγηση καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Αιτωλ/νιας, ενώ η η Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων σημειώνει πως «η διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά της απέναντι στους 27 συναδέλφους που δήλωσαν απεργία αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης, δηλώνοντας τους ως συμμετέχοντες σε στάση εργασίας και στερώντας τους μισθό για δεύτερη φορά», τονίζοντας μάλιστα πως η συγκεκριμένη διευθύντρια έχει δεχθεί επανειλημμένως καταγγελίες για τη συμπεριφορά της από την Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και την ΟΛΜΕ.


Την περικοπή του ημερομισθίου επτά εκπαιδευτικών του 2ου Λυκείου Ναυπάκτου από τον διευθυντή του σχολείου, λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία –αποχή από τη διαδικασία της δημιουργίας ομάδων για την εσωτερική αξιολόγηση καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Αιτωλ/νιας, κάνοντας λόγο για μια «αδικαιολόγητη, παράνομη και καταχρηστική» ενέργεια εκ μέρους του διευθυντή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ που δημοσίευσε το alfavita.gr, ο διευθυντής του σχολείου «ενέγραψε απ΄ ευθείας στο my school την περικοπή παρ΄ ότι  οι συνάδελφοι ήταν παρόντες και εκτέλεσαν κανονικά τα ημερήσια διδακτικά τους καθήκοντα, όπως προβλέπεται από το νόμο χωρίς να ενημερώσει τον εκκαθαριστή Διευθυντή εκπαίδευσης εγγράφως για να πάρει έγκριση. Είναι προφανές ότι τέτοιες πράξεις εκφοβισμού των συναδέλφων στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες που βιώνει η κοινωνία και ο κλάδος αποτελούν πρόκληση και είναι καταδικαστέες στην συνείδηση όλων» τονίζει η ΕΛΜΕ, ζητώντας από τον διευθυντή του σχολείου να «επανορθώσει άμεσα την αδικαιολόγητη παράνομη και καταχρηστική ενέργειά του». Στο ίδιο μήκος κύματος, η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα καταγγέλλει την ενέργεια αυτή του διευθυντή, σημειώνοντας πως ενέργειες που έχουν ως στόχο να εκφοβίσουν τους εκπαιδευτικούς είναι καταδικαστέες.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ: 

To Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νιας καταγγέλλει  κάθε ενέργεια που πειθαναγκάζει και εκφοβίζει τους εκπαιδευτικούς να εκτελέσουν το αυτονόητο συνδικαλιστικό τους δικαίωμα της απεργίας- αποχής από την διαδικασία της δημιουργίας ομάδων για την εσωτερική αξιολόγηση της υπουργού Κεραμέως που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ.! Η περικοπή του ημερομισθίου 7 συναδέλφων εκπαιδευτικών του 2ου Λυκείου Ναυπάκτου από τον διευθυντή Πέτρο Πιτσιάκκα, λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία –αποχή είναι αδικαιολόγητη, παράνομη και καταχρηστική.

Ο διευθυντής ενέγραψε απ΄ ευθείας στο my school την περικοπή παρ΄ ότι  οι συνάδελφοι ήταν παρόντες και εκτέλεσαν κανονικά τα ημερήσια διδακτικά τους καθήκοντα, όπως προβλέπεται από το νόμο χωρίς να ενημερώσει τον εκκαθαριστή Διευθυντή εκπαίδευσης εγγράφως για να πάρει έγκριση. Ζητάμε από το διευθυντή του σχολείου να επανορθώσει άμεσα την αδικαιολόγητη παράνομη και καταχρηστική ενέργειά του η οποία ενδεχομένως έχει και πειθαρχικές ποινές. Είναι προφανές ότι τέτοιες πράξεις εκφοβισμού των συναδέλφων στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες που βιώνει η κοινωνία και ο κλάδος αποτελούν πρόκληση και είναι καταδικαστέες στην συνείδηση όλων. Η Α’ ΕΛΜΕ θα προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΔΔΒ Εκπαίδευσης και ταυτόχρονα θα ενημερώσει και το ΔΣ της ΟΛΜΕ για όλα αυτά τα συμβάντα.

Η δεύτερη καταγγελία

Ακόμη ένα περιστατικό περικοπής μισθών των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης καταγγέλλει η Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, όπως δημοσιεύει η efsyngr. Πρόκειται για περικοπή μισθών των εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Σύρου από τη διευθύντρια του σχολείου. «Η διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά της απέναντι στους είκοσι επτά (27) συναδέλφους που δήλωσαν απεργία αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης, δηλώνοντας τους συναδέλφους που έκαναν δήλωση «απεργίας – αποχής», ως συμμετέχοντες σε στάση εργασίας και στερώντας τους μισθό για δεύτερη φορά» τονίζει η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων.

Η συγκεκριμένη διευθύντρια δέχθηκε στο πρόσφατο παρελθόν για τη συμπεριφορά της επανειλημμένως καταγγελίες από την Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, αλλά και από την ΟΛΜΕ, κατά τις ίδιες πληροφορίες. Όπως αναφέρει η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, «η δήλωση από πλευράς της Διευθύντριας ότι οι συνάδελφοι συμμετείχαν σε στάση εργασίας, είναι αδικαιολόγητη και στερείται κάθε νομικής βάσης». Καλεί, τέλος, την ΟΛΜΕ να παρέμβει άμεσα για το θέμα, ενώ καλεί και την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην υπάρχει καμία στέρηση μισθού για κανέναν εκπαιδευτικό.

Η ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων: 

Παράνομη περικοπή μισθού από τη Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου σε συναδέλφους για δεύτερη φορά! Η επιθετική και εκφοβιστική συμπεριφορά της συνεχίζεται… Για άλλη μια φορά ως Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων καταγγέλλουμε την παράνομη ενέργεια της Διευθύντριας του ΓΕΛ Σύρου να περικόψει μισθό από τους συναδέλφους μας.

Η Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά της απέναντι στους είκοσι επτά (27) συναδέλφους που δήλωσαν απεργία αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης, δηλώνοντας τους συναδέλφους που έκαναν δήλωση «απεργίας – αποχής», ως συμμετέχοντες σε στάση εργασίας και στερώντας τους μισθό για δεύτερη φορά! Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι απολύτως παράνομη, έωλη νομικά και θεσμικά και αντιδεοντολογική. Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση σε πανελλαδικό επίπεδο που ένας Διευθυντής προχωράει σε μια τέτοια ενέργεια!

Ήδη η Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου, που στο πρόσφατο παρελθόν δέχθηκε για τη συμπεριφορά της επανειλημμένως καταγγελίες από την Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, αλλά και από την ΟΛΜΕ, συνεχίζει σε έναν κατήφορο αυταρχικής και εκφοβιστικής συμπεριφοράς και στάσης απέναντι στους συναδέλφους του σχολείου, οι οποίοι συμμετείχαν σε συντριπτική πλειοψηφία στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης, που προκήρυξε η ΟΛΜΕ.

Ενημερώνουμε  της Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου και όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους Διευθυντές ότι όπως επισημαίνει και η ΟΛΜΕ «η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη». Επίσης η απεργία – αποχή από την αξιολόγηση δεν προβλέπει καμία στέρηση μισθού σε εργαζόμενους, καμία περικοπή προϋπηρεσίας ή ενσήμου, σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο και τη σχετική νομοθεσία.

Επομένως η δήλωση από πλευράς της Διευθύντριας ότι οι συνάδελφοι συμμετείχαν σε στάση εργασίας, είναι αδικαιολόγητη και στερείται κάθε νομικής βάσης Όπως αναφέρεται και στο έγγραφο της ΟΛΜΕ με τίτλο « Διευκρινίσεις σε σχέση με την απεργία αποχή» που στάλθηκε στα σχολεία στις 24 Φλεβάρη 2021:

Σχετικά με την καταχώριση της απεργίας-αποχής στο myschool:

Επισημαίνουμε και πάλι ότι η απεργία-αποχή είναι αποχή από συγκεκριμένα μόνο καθήκοντα και εν προκειμένω αποχή από τα καθήκοντα αξιολόγησης που προβλέπονται από τα άρθρα 33, 34, 35 και 36 του ν.4692/2020  και από την υπ. αριθμ.  6603/ΓΔ4 (ΦΕΚ B’ 140/20.01.2021) υπουργική απόφαση. Όλα τα υπόλοιπα καθήκοντα, διδακτικά και εξωδιδακτικά, εκτελούνται κανονικά από τους εκπαιδευτικούς. Ως εκ τούτου, δε μπορεί να καταχωριστεί ούτε ως απεργία ούτε ως στάση εργασίας στο myschool. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταφανώς παράνομο.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους διευθυντές/ντριες και όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να συνταχθούν με τις αποφάσεις του κλάδου και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί/ες σε προφορικές οδηγίες που τους δίνονται και πιθανά να τους/τις οδηγήσουν σε παράνομες πράξεις. Καλούμε τους/τις συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία αποχή της ΟΛΜΕ και να καταγγέλλουν άμεσα στις ΕΛΜΕ οποιαδήποτε παρανομία πραγματοποιείται στο σχολείο τους. Καλούμε τις ΕΛΜΕ να παρεμβαίνουν άμεσα σε οποιαδήποτε παρανομία και να ενημερώνουν την ΟΛΜΕ, αν χρειαστεί περαιτέρω παρέμβαση. Κανείς και καμία εκπαιδευτικός δεν είναι μόνος/η! Μαζικά και ενωτικά θα νικήσουμε!

Ως εκ τούτου,

Καλούμε την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην υπάρχει καμία στέρηση μισθού για κανένα συνάδελφο και να επιληφθούν άμεσα σχετικά με τις συγκεκριμένες ενέργειες της Διευθύντριας του ΓΕΛ Σύρου. Δηλώνουμε ότι θα κινηθούμε με κάθε νόμιμο πολιτικό, συνδικαλιστικό και νομικό μέσο για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας. Καλούμε την ΟΛΜΕ να κάνει άμεσα παρέμβαση για το θέμα.


Πηγή


Οι παραισθησιογόνες ουσίες έτοιμες να προστεθούν στην φαρμακολογία, συνεισφέροντας στην ψυχιατρική

 Σημαντική πρόοδος συντελείται στην ψυχιατρική με στόχο την αναγνώριση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των ψυχοτρόπων ουσιών και συγκεκριμένα της «έκσταση», μετά τη δημοσίευση επιστημονικής μελέτης στην επιθεώρηση Nature Medicine. Η κλινική μελέτη έδειξε ότι η χρήση της ουσίας MDMA -γνωστής και ως έκσταση-, από κοινού με ψυχανάλυση, ανακουφίζει τα συμπτώματα όσων πάσχουν από οξύ σύνδρομο μετατραυματικού άγχους.


Η αναγνώριση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των ψυχοτρόπων ουσιών και συγκεκριμένα της MDMA, γνωστής και ως «έκσταση», ήταν το θέμα επιστημονικής μελέτης που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα στην επιθεώρηση Nature Medicine, όπως δημοσίευσαν οι New York Times. Η κλινική μελέτη ,υπό την εποπτεία του δρος Ρικ Ντόμπλιν, έδειξε ότι η χρήση MDMA, από κοινού με ψυχανάλυση, ανακουφίζει τα συμπτώματα όσων πάσχουν από οξύ σύνδρομο μετατραυματικού άγχους.

Νωρίτερα, όπως δημοσιεύτηκε στο Reuters, η ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine είχε φέρει στο φως μελέτη, η οποία υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα της αντιμετώπισης της κατάθλιψης με ψιλοκυβίνη, την παραισθησιογόνο ουσία που περιέχουν τα «μαγικά μανιτάρια». Οι συντάκτες της έρευνας εικάζουν ότι είναι θέμα χρόνου έως ότου η ομοσπονδιακή υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων δώσει την έγκρισή της. Το MDMA αναμένεται να εγκριθεί για ιατρική χρήση το 2023 και η ψιλοκυβίνη ένα με δύο χρόνια αργότερα.

Οι παραισθησιογόνες αυτές ναρκωτικές ουσίες, γνωστές και ως «ψυχεδελικές», ετοιμάζονται να προστεθούν στο οπλοστάσιο της ψυχιατρικής φαρμακολογίας, η οποία έχει σημείωσει τεράστια άλματα προόδου σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών και εθισμών. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ψυχεδελικά ναρκωτικά, όπως το LSD και η ψιλοκυβίνη, δεν είναι εθιστικά και δεν προκαλούν βλάβες σε όργανα του σώματος, ακόμη και σε μεγάλες δόσεις. Αντίθετα από τους επικρατούντες μύθους, το «έκσταση» δεν δημιουργεί τρύπες στον εγκέφαλο χρηστών, ενώ ένα «κακό τριπ» με LSD δεν προκαλεί βλάβες στα χρωμοσώματα.

Η επιστημονική κοινότητα επιμένει ωστόσο στην ανάγκη περαιτέρω μελέτης παρενεργειών, όπως τις επιπτώσεις που έχουν οι ουσίες αυτές σε χρήστες με καρδιακά προβλήματα. Παρότι το κύμα ενθαρρυντικών ιατρικών στοιχείων έχει βοηθήσει να καμφθούν οι αντιστάσεις πολλών επιστημόνων, ορισμένοι ερευνητές προειδοποιούν κατά της άκριτης χορήγησης ψυχοτρόπων ουσιών, πριν από την ολοκλήρωση ενδελεχούς μελέτης των κινδύνων τους. Ο δρ Μάικλ Μπόγκενσουτς, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, επισημαίνει ότι οι περισσότερες από τις ενθαρρυντικές κλινικές μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε μικρό αριθμό ασθενών, από τους οποίους είχαν αποκλεισθεί οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια και άλλα βαριά ψυχικά νοσήματα. «Ξέρω ότι ακούγομαι κωμικός, αλλά πρέπει να το πω: Παιδιά, μην παίρνετε τέτοια μόνοι σας! Ας περιμένουμε να μελετήσουμε όλα τα στοιχεία, προτού συστήσουμε τέτοιες ουσίες σε εκατομμύρια ανθρώπους», λέει ο δρ. Μπόγκενσουτς.


Η φωτογραφία που διαψεύδει τη Μενδώνη και αποδεικνύει την καταστροφή γλυπτού της Ακρόπολης

Μια φωτογραφία - ντοκουμέντο που αποδομεί πλήρως τους ισχυρισμούς της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, περί «fake news» ως προς την καταστροφή αρχαίου γλυπτού στην Ακρόπολη ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την «Αυγή». Στη φωτογραφία, φαίνεται πως υπάρχουν φθορές σε γλυπτό στον Αρχαίο Βράχο, οι οποίες δεν προήλθαν από ανθρώπινο χέρι, αλλά από τη χρήση κάτι μηχανικού, γεγονός που επιβεβαιώνει και η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη χρήση ή όχι κομπρεσέρ στις εργασίες που γίνονται στην Ακρόπολη. Αρχικά, με δημοσίευμά της, η Αυγή κατήγγειλε σοβαρή φθορά γλυπτού στην Ακρόπολη από κομπρεσέρ, παρόλο που στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους οι εργασίες πρέπει να γίνονται χειρωνακτικά και με παρακολούθηση από αρχαιολόγο. Στη συνέχεια, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για «ψεύδη αισχίστου είδους» και ισχυρίστηκε πως στοχοποιείται με fake news, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που «αποδείκνυαν», κατά την ίδια, πως δε γινόταν χρήση κομπρεσέρ στον ιερό βράχο.

Όλα αυτά, την ώρα που διεθνή Μέσα, όπως η Liberation και η Le Monde, κατακεραυνώνουν τις επιλογές του υπουργείου Πολιτισμού και της Λίνας Μενδώνη για την «τσιμεντοποίηση» της Ακρόπολης, με επιστήμονες και ειδικούς να σχολιάζουν τις παρεμβάσεις που γίνονται χαρακτηρίζοντας τις ως «έγκλημα», μιλώντας για καταστροφή του Ιερού Βράχου,

Στις αναφορές περί «fake news» απαντά την Τρίτη 11 Μαΐου με νέο δημοσίευμα και φωτογραφία που αποδεικνύει τους αρχικούς τις ισχυρισμούς η Αυγή. Στο νέο της δημοσίευμα με τίτλο: «Αποκάλυψη / Φωτογραφία με το έργο του κομπρεσέρ σε γλυπτό της Ακρόπολης» καταδεικνύεται η καθυστέρηση της υπουργού να απαντήσει στο αρχικό άρθρο και φέρνει στο φως φωτογραφία αρχαίου μαρμάρου που επιβεβαιώνει τους αρχικούς της ισχυρισμούς περί κομπρεσέρ. Ανάμεσα στα ερωτήματα αναφέρει: «Ας μας εξηγήσει λοιπόν η υπουργός πού οφείλεται αυτό το πρόσφατο σπάσιμο που βλέπουμε στο μαρμάρινο γλυπτό τμήμα, που βρέθηκε ανάμεσα στα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, κάτω από το δάπεδο του οικίσκου που απομακρύνθηκε. Διότι τα διάσπαρτα, στα οποία και η ίδια αναφέρθηκε, και όπως πολύ καλά γνωρίζει ως αρχαιολόγος, μπορεί να είναι πολύ σημαντικά, να αφορούν ακόμα και μέλη του Παρθενώνα».

Τους ισχυρισμούς του άρθρου, εάν ισχύει η φωτογραφία, επιβεβαιώνει και η Δέσποινα Κουτσούμπα, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Με δημοσίευσή της στο Facebook, αναφέρει πως σύμφωνα με τη φωτογραφία, φαίνεται πως οι εργασίες γίνονται με κάτι μηχανικό και σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να προκληθεί τέτοια φθορά από κάποιον εργατοτεχνίτη του ΕΦΑΠΑ.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

Η Υπουργός Πολιτισμού χτες στη συνέντευξη τύπου είπε ότι στην Ακρόπολη όλα γίνονται με βάση τις νομιμες διαδικασίες, με κάθε προσοχή και ότι τα χώματα απομακρύνονται με ανασκαφή. Έδειξε και φωτογραφίες, επιλεγμένες.
Οι φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν από “έγκριτες δημοσιογράφους” οι οποίες εν εξάλλω άρχισαν να πυροβολούν την Πόλυ Κρημνιώτη της Αυγής για διασπορά fake news. Καμιά φορά καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς.
Σήμερα η Αυγή δημοσιεύσει αυτή τη φωτογραφία που βλεπετε. Πρόκειται για μαρμάρινο τμήμα πιθανώς από γλυπτό, με πρόσφατο σπάσιμο. Το σπάσιμο φαίνεται να είναι από κάτι μηχανικό -σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρο ότι κανένας εργατοτεχνίτης της ΕΦΑΠΑ δεν θα προκαλούσε τέτοια φθορά σε κανένα εύρημα!
Ας απαντήσει τώρα η Υπουργός:
-Πού βρέθηκε αυτό το μαρμάρινο τμήμα και πότε; Είναι η φωτογραφία όντως τραβηγμένη στην Ακρόπολη; Είναι ένα από τα μαρμάρινα που βρέθηκαν κάτω από το πάτωμα του οικίσκου του Ερεχθείου;
-Πώς την έφαγε κατακέφαλα και κατακρεουργήθηκε; Έχει σχέση με τη χρήση κομπρεσέρ στο πλαίσιο εφαρμογής της υδραυλικής μελέτης (η οποία έγινε με λαθος δεδομένα, όπως η ίδια η Υπουργός παραδέχτηκε χτες;)
-Τι ακριβώς συμβαίνει στην Ακρόπολη με τα συνεργεία του ιδιώτη εργολάβου;
-Πότε θα σταματήσει την καταστροφική της πολιτική στην Ακρόπολη;
-Ποιος τελικά διασύρει διεθνώς τη χώρα
ΥΓ. Περιμένω και από το πολιτιστικό ρεπορτάζ να θέσει τα ίδια ερωτήματα



Πηγή



Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ