Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΚΡΑΞΑΝ ΑΓΡΙΑ ΤΟΝ ΛΙΑΓΚΑ: Σκ@τοψυχ@ ζώ@ - Εντολή Σβαμπ για Ελλάδα


Το ΚΙΝΗΤΌ είναι χειρότερο από τα ΝΑΡΚΩΤΙΚΆ!!! Γέροντας Γαβριήλ


Αφιερωμένο σε αυτά που έρχονται - Πιλότος της ΠΑ «πετούσα πάνω από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μαζί με ΑΓΓΕΛΟΥΣ»


Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Αρχές ΔΕΚΑΕΤΊΑΣ του 80
Η 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα έδινε τον νυν υπέρ πάντων αγώνα στο Αιγαίο και σε όλη την Ελληνική Επικράτεια συντονίζοντας όλες τις Πολεμικές Πτέρυγες και ενισχύοντας με περιπολίες τα πολεμικά αεροδρόμια στην Σκύρο και την Λήμνο.
Ο τούρκος από τότε ήταν αγριεμένος και η λύσσα του δεν κρυβόταν όσες πολιτικές κατευνασμού του έκαναν οι τότε Έλληνες πολιτικοί.
Σε αυτήν την πολυάριθμη τότε Πτέρυγα Μάχης η Πατρίδα με αξίωσε να την υπηρετήσω ως έφεδρος ανθυποσμηναγός.
ΕΚΈΙ έζησα λόγω της ειδικότητας μου πολλά, άκουσα και είδα περισσότερα .
Όμως ένα πράγμα δεν ξεχνάω την αγγελική αυταπάρνηση των Πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μαζί τους βίωνα τις κορυφαίες στιγμές των αναχαιτίσεων στις εσχατιές του Αρχιπελάγους του ΑΙΓΑΙΟΥ όλο το 24ωρο την στιγμή που ο κόσμος ζούσε την τρυφηλή και έκλυτη ζωή της μεταπολίτευσης.
Στο άκουσμα της λέξης scramble οι ιπτάμενοι και οι τεχνικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας έδιναν μια σκληρή μάχη με το χρόνο.
Μία μάχη που τους δίνει τη δυνατότητα να βρεθούν σε λίγα λεπτά στον ουρανό του Αιγαίου για να προασπίσουν τα κυριαρχικά μας εθνικά δικαιώματα και την ΙΕΡΗ ΓΗ των προγόνων μας . 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, η Πολεμική Αεροπορία συνιστά το μέσο αποτροπής της χώρας μας απέναντι στην ολοένα αυξανόμενη τουρκική
προκλητικότητα και τις διεκδικήσεις της Άγκυρας.
Αίμα, ιδρώτας και κηροζίνη τα συστατικά του ακήρυκτου αεροπορικού πολέμου στο Αιγαίο, ενός πραγματικού πολέμου σε καιρό ειρήνης… ήταν και είναι η ευωδία που ανεβαίνει στον Ουρανό ως προσευχή προς τους ηρωικούς προγόνους και τους Άγιους Μάρτυρες της Ορθοδοξίας
« ότι συνεχίζουμε να κάνουμε και εμείς το ΧΡΕΟΣ μας προασπίζοντας την πολιτισμική διαχρονικότητα του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού απέναντι στην Βαρβαροκρατία»
Μεσημεριανό στην Στρατιωτική Λέσχη μέσα στην Πτέρυγα.
Στο τραπέζι που καθόμουν με πλησίασε ο φίλος μου ιπτάμενος Μιχάλης, ένα καθαρό αετοπούλι στην ματιά και την ψυχή ταυτισμένος με τα Readiness στην ετοιμότητα παντός καιρού.
-Κώστα, σε είδα από απόσταση το πρωί να μπαίνεις στην εκκλησία των Ταξιαρχών.
-και μου έκανε κλίκ να σου εκμυστηρευθώ κάτι παράξενο που βίωσα χθες το βράδυ.
Ο Μιχάλης έκανε τον Σταυρό του στο στήθος και συνέχισε, ενώ εγώ τον άκουγα χαλαρός όχι όμως για πολλή ώρα από αυτά που άκουσα.

* Σαν να απογειώθηκα από την πίστα και ανεβαίνοντας περνούσα από ουρανούς και οπτικά τοπία που άλλαζαν σαν τις σελίδες ενός βιβλίου.
* Ήταν τόση η χαρά μου όταν αντίκρισα στο οπτικό μου πεδίο την Κωνσταντινούπολη και την χερσόνησο στον Βόσπορο με την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέσα σε χρυσά σύννεφα.
* Τέτοια χαρά είχα να πάρω από μικρό παιδί αλλά η αίσθηση μου αποκορυφώθηκε όταν δίπλα μου και με μεγαλύτερες ταχύτητες με περιστοίχιζαν ΑΓΓΕΛΟΙ σαν αυτοί που είναι Αγιογραφημένοι στην Εκκλησία μας των ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ.
* Άλλοι κρατούσαν ρομφαίες , άλλοι ασπίδες και άλλοι κάτι χοντρά βιβλία.
* Όμως στα αυτιά μου ερχόταν μια αρμονική ψαλμωδία και όπως την κατανοούσα μου έλεγε
* «θα γίνει ΕΛΛΗΝΙΚΗ»
Όταν ξεκίνησε να μου μιλάει ο φίλος μου ιπτάμενος ήμουν χαλαρός και ξαφνικά μου ανέβηκε το φαγητό στον λαιμό.
Τι να του πω;
Όνειρα μην δίνεις σημασία και προχώρα.
Δεν είχαμε ακούσει τότε αρχές δεκαετίας του 80 τίποτε για περί Κωνσταντινουπόλεως και κανένα γεωπολιτικό
σημείο ή εξέλιξη δεν μας προϊδέαζε για το γεγονός ότι η ΠΟΛΗ θα γίνει ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Όμως κάποιοι Πατέρες της Εκκλησίας, όπως ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ μαρτυρούσαν στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ σε λιγοστούς τότε το επερχόμενο ανατρεπτικό αυτό γεγονός της ιστορίας.
Σηκώθηκα από την καρέκλα μου γιατί είχα υπηρεσία, τον κτύπησα σεβαστικά στους ώμους και του είπα
-ότι και να είδες στις δικές σας τις πλάτες στηρίζεται η ασφάλεια της ΠΑΤΡΙΔΑΣ.
– Μιχάλη θα τα πούμε καλύτερα αύριο.
Και το αύριο δεν ήρθε γιατί αργά το απόγευμα μας κάλεσαν με το ασθενοφόρο να πάμε έξω από το σπίτι του Μιχάλη για να είμαστε Stand by για την εγκυμονούσα γυναίκα του που θα μάθαινε ότι ο σύζυγός της έφυγε μαζί με του ΑΓΓΕΛΟΥΣ εκεί κάπου στο ΑΙΓΑΙΟ.
ΕΔΩ σταματώ γιατί η συγκίνηση δεν αντέχεται.
Σίγουρο όμως είναι ότι το παιδί του Μιχάλη που δεν τον γνώρισε θα πάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ να δει τον πατέρα του να πετάει πάνω από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μαζί με τους φίλους του ΑΓΓΕΛΟΥΣ.

ΥΓ . Αφιερωμένο σε όλα τα αετόπουλα των πολεμικών πτερύγων μας .
Η ΠΑΝΑΓΙΑ μαζί σας.
ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας


 
                                       Πηγή

« η ΠΑΝΑΓΙΑ κρατάει μέχρι τώρα τον Ερντογάν, πότε θα μας ορμήσουν;»


φώτο από fb και την Φιλιππία Βενετσάνου 

Γράφει ο Δρ.Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

« η ΠΑΝΑΓΙΑ κρατάει τον Ερντογάν …»

Πράγματι ο σουλτάνος ΤΗΝ γνωρίζει και ΤΗΝ φοβάται.
Τι περιμένει λοιπόν και δεν μας κτυπάει ακόμα;
Ακούστε λοιπόν αδελφοί τούτη την απάντηση από χείλη ενός μεγάλου ασκητή των ημερών μας  που διαλέγει προς το παρών την ανωνυμία και την νήψη.
-        « περιμένει ο Ερντογάν σαν τον Μωάμεθ τον Πορθητή πότε θα φυγαδευτεί  ολοκληρωτικά η ΧΑΡΙΣ που προστατεύει την Ελλάδα για να της επιτεθεί » «αλλά με τόσες εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑΣ  που Μυροβλύζουν η ΧΑΡΗ ΤΗΣ δεν πρόκειται να φύγει» «αν δεν τον ρίξουν τον σουλτάνο, αυτός δεν θα έχει άλλο χρόνο και θα μας ορμήσει καθότι θα βιάζεται»  
-        « ο Μωάμεθ ήταν έτοιμος να λύσει την πολιορκία της ΠΟΛΗΣ και να αποτραβηχτεί από το εγχείρημα αυτό , όταν ο έμπιστος του Βεζίρης του διαμήνυσε ότι εκείνο το βράδυ ένα παράδοξο σύννεφο βγήκε και έφυγε από τον τρούλο της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, που έδειχνε σημείο εγκατάλειψης της ΠΟΛΗΣ στα χέρια των αγαρηνών»
Από τις ζωές μας εξαρτάται να μην διώξουμε την ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ που έχει σκεπάσει με το ΑΓΙΟ ΜΑΦΩΡΙΟ ΤΗΣ την αδικημένη πατρίδα μας.
Η ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ κάνει τα πάντα για να μας σώσει τώρα που μας άφησαν όλοι.
ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ  ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ:  
« Μέσα στο DNA μας υπάρχει το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ που είναι το τέλος του μεγάλου παιδαγωγικού κανόνος του Ελληνικού Ορθόδοξου Γένους. Αυτό είναι  η πραγματικότητα της επανεκκίνησης της συναλληλίας, του φιλότιμου και της αρχοντικής λεβεντιάς. Αλλά και η αναστήλωση του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού στην σωστή αποστολική του πορεία.»
Παρουσιάστηκε η ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ τον Αύγουστο του 2018 και είπε:  "το ΘΑΥΜΑ μου ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ" .
Αυτό το ΘΑΥΜΑ της ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ είναι που μας σώζει μέχρι σήμερα γιατί μπορεί ο τούρκος να λογίζεται ως εχθρός, αλλά ο αντίδικος είναι αυτός που ταλαιπωρεί την καθημερινότητα μας με όσα επιβάλλει δια των υπηρετών - οργάνων του.
 ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΑΓΙΑ αδελφοί
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας.



                                           Πηγή

Αν εκτιμούσαμε όσα μας έδωσε ο Θεός


 

Ομιλία 446 - Γέροντας Δοσίθεος - Ομιλία στην Αγία Σκέπη


Προφητεία για την Πόλη - Τουρκία - Ρωσία, Σπάνιο βιβλίο από το Άγιον Όρος


ΠΑΠΑ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΪΔΗΣ: ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


Διακόπηκε η συναυλία που πραγματοποιούνταν στο Ηρώδειο, καθώς η Μαρινέλλα κατέρρευσε επί σκηνής. Η ανακοίνωση της εταιρείας παραγωγής.


Διακόπηκε η συναυλία στην οποία συμμετείχε η Μαρινέλλα στο Ηρώδειο, καθώς η σπουδαία ερμηνεύτρια κατέρρευσε επί σκηνής.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Μαρινέλλα λιποθύμησε, ενώ ερμήνευε το τραγούδι “Εγώ κι Εσύ (Τα λόγια είναι περιττά)” και πιο συγκεκριμένα τον στίχο «Θεέ μου μας έμαθε εσύ πόσο πολύ να αγαπάμε» .

Αμέσως οι μουσικοί της έσπευσαν να τη συνδράμουν. Το κοινό πάγωσε στις θέσεις του και λίγα λεπτά μετά το περιστατικό, έλαβε ενημέρωση από τους ανθρώπους της παραγωγής πως η συναυλία αναβάλλεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο “Υγεία“, με συμπτώματα εγκεφαλικού, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εξετάσεις.

Η ανακοίνωση της εταιρείας παραγωγής

Ακολούθησε, λίγη ώρα αργότερα, σχετική ενημέρωση για τη ματαίωση της συναυλίας. «Λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας της Μαρινέλλας η σημερινή συναυλία στο Ηρώδειο αναβάλλεται, καθώς οι γιατροί συνέστησαν περαιτέρω εξετάσεις. Η εταιρεία παραγωγής θα επανέλθει άμεσα με σχετική ανακοίνωση».

Η συναυλία – αφιέρωμα στη Μαρινέλλα

Η λιποθυμία της 86χρονης εμβληματικής Ελληνίδας τραγουδίστριας έλαβε χώρα στο Ηρώδειο στο πλαίσιο μιας μεγάλης συναυλίας- αφιέρωμα στην ίδια. Επρόκειτο για μία παράσταση με την ψυχή, τη δύναμη της φωνής και της ερμηνείας τής μιας και μοναδικής, Μαρινέλλας.

Μια παράσταση κορύφωση της σπουδαίας μουσικής διαδρομής της Μαρινέλλας που με την ερμηνεία, το πάθος, την εκφραστικότητά, τη φωνή, το ταλέντο τη θεατρικότητα της, διαρκεί και ενώνει με τη μουσική της ολόκληρες γενιές Ελληνίδων και Ελλήνων.

O χαρακτηρισμός “Μύθος” της δόθηκε τόσο από το κοινό όσο και από τους ειδικούς, λόγω του μεγέθους της καλλιτεχνικής πορείας και της ισχυρής διά δράσης που διατηρεί εδώ και πάνω από 6 δεκαετίες με το κοινό.


                                  Πηγή

24ωρη απεργία την Πέμπτη στον σιδηρόδρομο – «Το ψέμα έχει ταχύτητα, η αλήθεια αντοχή»

Στην κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης προχώρησαν τα σωματεία εργαζομένων ΣΕΠ και ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τα σωματεία ΣΕΠ και ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Η απόφαση της Δικαιοσύνης, η οποία απέρριψε στο σύνολο της την αγωγή της Hellenic train, συνοψίζεται στον τίτλο του δελτίου μας!!! ΤΟ ΨΕΜΑ ΈΧΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗ».

Αναστολές και τροποποιήσεις θα υπάρξουν αύριο Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024, στα δρομολόγια σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων και των Προαστιακών γραμμών λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλαν τα σωματεία εργαζομένων ΣΕΠ και ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Επισημαίνεται πως τα δρομολόγια της Γραμμής 3 του Μετρό προς και από αεροδρόμιο θα εκτελούνται κανονικά.

Ωστόσο, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train με τη συνδρομή και των σωματείων εργαζομένων, θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

dromologia-apergia

Σημειώνεται πως το μεσημέρι η 24ωρη απεργία κρίθηκε νόμιμη από τη Δικαιοσύνη. Τα σωματεία ΣΕΠ και ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Η απόφαση της Δικαιοσύνης, η οποία απέρριψε στο σύνολο της την αγωγή της Hellenic train, συνοψίζεται στον τίτλο του δελτίου μας!!! ΤΟ ΨΕΜΑ ΈΧΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗ».

Και συνεχίζουν: «Η αλήθεια έλαμψε σήμερα παρά τα παραμύθια της κατάθεσης του μάρτυρα της επιχείρησης, ο οποίος προσπάθησε να βάλει χρυσό περιτύλιγμα σε μια “σάπια” και με “γυάλινα πόδια” εταιρεία! Η Διοίκηση της Hellenic Train, έπειτα από αυτή την απόφαση κόλαφο, οφείλει-υποχρεούται να βάλει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το χέρι βαθιά στην τσέπη και να εξασφαλίσει αφενός στους επιβάτες, ΑΣΦΑΛΗ, ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ και αφετέρου να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, να εξασφαλίσει ποιοτική και ασφαλή εργασία και φυσικά να δρομολογήσει σύγχρονο νέο Τροχαίο υλικό!».

Τέλος, τα σωματεία αναφέρουν πως μετά την αυριανή νόμιμη 24ωρη απεργία θα ζητήσουν συνάντηση με την διοίκηση και σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της απόφασης της Δικαιοσύνης.



                                             Πηγή

Φωτιά στις γραμμές του ΗΣΑΠ κοντά στον σταθμό «Ειρήνη» – «Καμία ενημέρωση για οδηγίες εκκένωσης, ανοίξαμε μόνοι μας τις πόρτες»

 Φωτιά σε γραμμές του ΗΣΑΠ σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (25/9) ανάμεσα στους σταθμούς «Νερατζιώτισσα» και «Ειρήνη» και είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 200 άτομα που επέβαιναν στο συρμό, να κατέβουν από αυτόν και να περπατήσουν μέχρι τον επόμενο σταθμό. Οι επιβάτες καταγγέλλουν ότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση, ούτε οδηγίες εκκένωσης, με αποτέλεσμα να ανοίξουν μόνοι τους τις πόρτες εν μέσω μεγάλου πανικού.


Σύμφωνα με επιβάτη που επικοινώνησε με το newsit.gr, δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση από τους υπεύθυνους του συρμού ώστε να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες εκκένωσης του. Ο ίδιος πληροφόρησε ακόμα ότι κατέβηκαν μόνοι τους από τα βαγόνια, αφού πρώτα άνοιξαν μόνοι τους τις πόρτες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο συρμός ήταν ακινητοποιημένος, οι επιβάτες είδαν τις φλόγες, τράβηξαν μόνοι τους το μοχλό και άνοιξαν την πόρτα και κατέβηκαν.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΗΣΑΠ, Λεωνίδας Γεωργόπουλος στο ίδιο μέσο «όταν συνέβη το περιστατικό, και ο μηχανοδηγός αντιλήφθηκε τις φλόγες, έδωσε εντολή να διακοπεί η ηλεκτροδότηση των γραμμών».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, σχολίασε στο Χ το περιστατικό λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέλυσε τις συγκοινωνίες.

Σημειώνεται ότι στην Γραμμή 1 η κυκλοφορία προσωρινά διεξάγεται στο τμήμα Ν. Ιωνία- Πειραιάς, λόγω της φωτιάς.


                                           Πηγή

Την αθώωση Αγοραστού για τις φονικές πλημμύρες στην Καρδίτσα προτείνει ο εισαγγελέας

 Την αθώωση του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, πρότεινε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Καρδίτσας για τα αδικήματα της πλημμύρας από αμέλεια και ανθρωποκτονίας από αμέλεια.


Αντίθετα, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του πρώην αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας και του πρώην προϊσταμένου Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας για την πράξη της πλημμύρας από αμέλεια δια παραλείψεως από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο.

Ο εισαγγελέας της έδρας στην δική για τον Ιανό πρότεινε την αθώωση και των υπόλοιπων δέκα κατηγορουμένων. Σύμφωνα με το larissanet.gr oι δέκα που κατηγορούνται για την κακοκαιρία Ιανό που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας τον Σεπτέμβριο του 2020 αφήνοντας πίσω τρεις νεκρούς και μεγάλες ζημιές στην περιοχή, είναι ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, οι δήμαρχοι Καρδίτσας και Μουζακίου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, δύο στελέχη της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και δύο στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καρδίτσας (ΔΕΥΑΚ).








                                                           Πηγή

Αττικό Άλσος: «O ιδιώτης αυξάνει τα έσοδα, δεν τηρεί τις υποχρεώσεις, χρησιμοποιεί δημόσια γήπεδα χωρίς αντίτιμο»

Αθλούμενοι/ες στο Αττικό Άλσος διεκδικούν την ανάκληση της απόφασης παραχώρησης των γηπέδων τένις στον Όμιλο Αντισφαίρισης Ν. Ιωνίας και την εν γένει απομάκρυνση κάθε ιδιωτικού φορέα από τη διαχείριση και εκμετάλλευση των γηπέδων του Άλσους. «Τρία χρόνια μετά γίνεται φανερό ότι η παραχώρηση των γηπέδων δεν έγινε προς όφελος των πολιτών, δεν έγινε με σκοπό την υλοποίηση του 7ωρου προγράμματος "Αττικό Άλσος - Άθληση για Μικρούς και Μεγάλους", αλλά έγινε με σκοπό την αύξηση του οφέλους του συγκεκριμένου ομίλου» τονίζονυ σε ανακοίνωσή τους, απαριθμώντας τους όρους της σχετικής σύμβασης παραχώρησης που δεν τηρούνται.

Όπως εξηγούν αρχικά οι αθλούμενοι/ες «τα 4 γήπεδα τένις του Αττικού άλσους (που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής), στα οποία αθλούνταν δωρεάν και ελεύθερα επί σειρά ετών πλήθος πολιτών της Περιφέρειας Αττικής, παραχωρήθηκαν (στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και της Γ.Γ.Α.) στις 17-8-2021, χωρίς αντάλλαγμα, με απόφαση της Γ.Γ.Α στον Όμιλο Αντισφαίρισης Ν. Ιωνίας (Ο.Α.Ν.Ι.). Σκοπός της παραχώρησης ήταν η υλοποίηση του 7ωρου προγράμματος “Αττικό Άλσος – Άθληση για Μικρούς και Μεγάλους”», ενώ οι υπόλοιπες ώρες δόθηκαν στον Όμιλο για δική του χρήση και εκμετάλλευση.

«Για το λόγο αυτό προβήκαμε (στις 7-1-2022) σε σχετική καταγγελία προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Η τελευταία, αφού διενέργησε σχετικό έλεγχο στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, μας κοινοποίησε τη σχετική έκθεσή της (αριθμ. Α48/2022)» προσθέτουν και καταγγέλλουν πως «μόλις ξεκίνησε η νέα σεζόν – Σεπτέμβρης 2024 – ενημερωθήκαμε από αθλούμενους και γονείς αθλούμενων που συμμετέχουν στις ιδιωτικές προπονήσεις του ομίλου ότι τα δίδακτρα αυξήθηκαν. Έτσι ο ιδιωτικός όμιλος αυξάνει την αμοιβή του, χρησιμοποιώντας δημόσια γήπεδα χωρίς να πληρώνει αντίτιμο!»

Καταγγέλλουν στη συνέχεια ότι παρά την αύξηση των διδάκτρων «εξακολουθούν να μην πληρούνται οι όροι της σύμβασης παραχώρησης:

1) Ο όμιλος δεν έχει προβεί στη δημιουργία site ενημέρωσης για το πρόγραμμα δωρεάν άθλησης, ούτε έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατήσεων γηπέδων προσβάσιμης στους αθλούμενους, ως όφειλε.

2) Εξακολουθεί να παραλείπεται η προβολή του προγράμματος δωρεάν άθλησης από τη Γ.Γ.Α. και την Περιφέρεια μέσω των περιγραφόμενων στη σύμβαση ενεργειών (αφίσες, λάβαρα, σήμανση, ιστοσελίδα και καταχωρήσεις στα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) με υπερσύνδεσμο (link) της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Αττικής και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των δωρεάν αθλούμενων πολιτών (σχετική αναφορά γίνεται στην έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας).

Είναι προφανές ότι τον όμιλο συμφέρει να μην γνωρίζουν οι πολίτες την ύπαρξη των δωρεάν μαθημάτων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γραμματεία, τα δωρεάν μαθήματα δεν αναφέρονται καν και οι εγγραφές σε αυτά πραγματοποιούνται μόνο αν ο ενδιαφερόμενος γνωρίζει γι’ αυτά και τα ζητήσει.

3) Εξακολουθούμε να αθλούμαστε σε γήπεδα με φθορές στο τερέν (ρωγμές κλπ), πεσμένα και τρύπια φιλέ, πατώντας ανάμεσα σε πλαστικά μπουκάλια και πεσμένα φύλλα. Σύμφωνα με τους όρους της προγραμματικής σύμβασης, η συντήρηση και τυχόν επισκευή των αθλητικών χώρων και γηπέδων βαρύνει τον Ο.Α.Ν.Ι., χωρίς όμως ο όμιλος να έχει προβεί σε σχετικές ενέργειες και δαπάνες, μέχρι τουλάχιστον τη διενέργεια των επιτόπιων επισκέψεων του κλιμακίου της Ε.Α.Δ. στο Αττικό Άλσος, αλλά ούτε και μεταγενέστερα, όπως διαπιστώνουμε με την καθημερινή μας παρουσία στα γήπεδα τένις.

4) Δεν χορηγήθηκαν στο κλιμάκιο ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας τιμολόγια σχετικά με την πληρωμή της δαπάνης ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης των εν λόγω αθλητικών εγκαταστάσεων, παρά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 της από 22-02-2021 προγραμματικής σύμβασης, τους όρους της οποίας έχει αποδεχθεί ο Ο.Α.Ν.Ι. Συνεπώς, με βάση τα ανωτέρω, εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά ως προς την εκπλήρωση του προβλεπόμενου από το άρθρο 4 της οικείας σύμβασης όρου, περί πληρωμής των αναλογούντων δαπανών ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης των εγκαταστάσεων, εκ μέρους του Ο.Α.Ν.Ι.».

Όπως καταγγέλλουν επίσης, «ούτε τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Αττικής (επιτροπή παραλαβής, αρμόδιος αντιπεριφεριάρχης), αλλά ούτε και η ΓΓΑ, προέβησαν μέχρι σήμερα, ως όφειλαν στον έλεγχο συμμόρφωσης του ΟΑΝΙ και στην επιβολή σχετικών κυρώσεων, μετά και την περιέλευση σε αυτούς της ως άνω έκθεσης ελέγχου της ΕΑΔ, αλλά και την μετέπειτα καταφανή παραβίαση των συμβατικών όρων».

«Τρία χρόνια μετά γίνεται φανερό ότι η παραχώρηση των γηπέδων δεν έγινε προς όφελος των πολιτών, δεν έγινε με σκοπό την υλοποίηση του 7ωρου προγράμματος «Αττικό Άλσος – Άθληση για Μικρούς και Μεγάλους», αλλά έγινε με σκοπό την αύξηση του οφέλους του συγκεκριμένου ομίλου. Τρία χρόνια μετά η διοίκηση του ΟΑΝΙ εξακολουθεί να μας εμπαίζει και ατιμώρητα να μην πληροί τους όρους της σύμβασης παραχώρησης» καταλήγουν οι αθλούμενοι/ες και διεκδικούν:

-την ανάκληση της απόφασης παραχώρησης των γηπέδων τένις στον Ο.Α.Ν.Ι.. Να απομακρυνθεί κάθε ιδιωτικός φορέας από τη διαχείριση και εκμετάλλευση των γηπέδων του Αττικού Άλσους,

-την υπογραφή νέας Σύμβασης της Περιφέρειας Αττικής με την Γ.Γ.Α. και επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς, ώστε να ανακτήσουν τα γήπεδα τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους,

-την άμεση συντήρηση των γηπέδων, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έκθεσης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (κλίση γηπέδων, ρωγμές στο τερέν, αντικατάσταση φιλέ κλπ), καθώς και την ικανοποίηση όλων των όρων της σύμβασης που προαναφέρθηκαν».


                                        Πηγή

Στους 569 οι νεκροί στον Λίβανο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Ανάμεσά τους 50 παιδιά

 Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τον νότιο Λίβανο, χωρίς να έχουν ιδέα που να βρουν ασφάλεια, καθώς οι έντονοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε όλο τον Λίβανο σκοτώνουν τουλάχιστον 569 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.


Το Ισραήλ ξεκίνησε την τρίτη ημέρα επιδρομών στο νότιο Λίβανο την Τετάρτη, με τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι οι ισραηλινές επιδρομές είχαν βάλει στόχο αρκετές περιοχές στο νότο της χώρας, ξεκινώντας γύρω στις 5 το πρωί, προκαλώντας αδιευκρίνιστες απώλειες.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Χεζμπολάχ είχε επιβεβαιώσει ότι ο ανώτερος διοικητής Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι ήταν μεταξύ των έξι ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε πολυκατοικία στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, Βηρυτό, την Τρίτη, όπως είχε ισχυριστεί νωρίτερα το Ισραήλ. Το Ισραήλ είπε ότι ο Κουμπάισι ήταν επικεφαλής της πυραυλικής δύναμης της Χεζμπολάχ.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ από το πρωί της Δευτέρας έχουν σκοτώσει 569 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά, και τραυμάτισαν 1.835 στον Λίβανο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ στο Al Jazeera Mubasher TV. Ήδη από την πρώτη ημέρα οι ισραηλινές επιθέσεις επέφεραν τον υψηλότερο αριθμό νεκρών από οποιαδήποτε μέρα στον Λίβανο από το τέλους του 15ετούς εμφυλίου πόλεμο που ξεκίνησε το 1975.

Η Βρετανία προέτρεψε τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και είπε ότι μεταφέρει 700 στρατιώτες στην Κύπρο για να βοηθήσει τους πολίτες της να απομακρυνθούν. Ο εμίρης του Κατάρ είπε ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, καθώς αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες καταδίκασαν την ισραηλινή επιθετικότητα στις ομιλίες τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Να μην μετατραπεί σε νέα Γάζα ο Λίβανος» κάλεσε ο γ. γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώπιον των ηγετών που έχουν συγκεντρωθεί στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. O πρόεδρος του Ιράν έκανε λόγο για «εξωφρενική και αδιανόητη η αδράνεια του ΟΗΕ έναντι του Ισραήλ». Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να συζητήσει τη σύγκρουση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, του Ιράκ και της Ιορδανίας καταδίκασαν, επίσης, την επιθετικότητα του Ισραήλ κατά του Λιβάνου, προειδοποιώντας ότι «σπρώχνει την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο».


                                                     Πηγή

Ρώσοι ισχυρίζονται ότι ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια


Η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έριξε σήμερα ένα πυρομαχικό στην επικράτεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια αν και δεν υπήρξαν ζημιές, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο τις τοπικές υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αναφορά.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τον Μάρτιο του 2022, και βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου μεταξύ των δύο πλευρών.





ΜΕΓΑ ΣΗΜΕΙΟ - Βηρυττός σήμερα το Πρωί πριν ξεκινήσουν να πέφτουν πύραυλοι ο ΣΤΑΥΡΟΣ στο. Ουρανό

 

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024
 Εμφάνιση του Σταυρού στο Λίβανο; ”Το σύννεφο που σχηματίζει τον σταυρό του Χριστού πάνω από

τη Βηρυτό βιντεοσκοπήθηκε από πολλούς Λιβανέζους σήμερα το πρωί και κάνει τον γύρο των διεθνών καναλιών, καθώς αυτή η παρειδωλία φαίνεται συμβολική και Αποκαλυπτική σε όλον τον κόσμο.”….
Le nuage formant la croix du Christ au-dessus de Beyrouth, a été filmé par de nombreux Libanais ce matin, et fait le tour des chaînes internationales, tant cette paréidolie paraît symbolique et révélatrice a tout le monde
Ελένη Δημητρίου ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Δεν πέρασαν ώρες που επισημάναμε ότι :
μέσα σε λίγες ώρες μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι - σκεφτείτε τι θα έρθει στην γύρω περιοχή μας (και σε εμάς;)







                               Πηγή

έτσι μιλούν οι Άγιοι και όχι με το " ν και με το σας" της αγαπητολογίας που οδηγεί στην ΠΤΩΣΗ

  Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την εορτή του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει κατά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.


Στον Μητροπολιτικό αυτό Ιερό Ναό είναι τεθησαυρισμένη η χαριτόβρυτος Λάρνακα με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά  που είναι και  ο  δεύτερος προστάτης της Θεσσαλονίκης μετά τον ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ.

Εκεί ο Άγιος θα έχει ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά του μπροστά στα εν δυνάμει νεωτεριστικά ανοίγματα της εκκλησιαστικής εξουσίας των ημερών μας, γιατί ο ίδιος πολλά διαλέχτηκε διδάσκοντας και  πολλά έπαθε για να προασπίσει το ΔΟΓΜΑ της Ορθοδοξίας απέναντι στην κακοφημία και την αίρεση της Δυτικής Οσφύος .


Επάνω από το άμβωνα ο Πατέρας των Πατέρων ο  Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς τόνιζε μεταξύ άλλων  :
Σχεδόν όλοι και χρειαζόμαστε κοινωφελή διδασκαλία και συμβουλή, θα εκθέσομε τώρα τους λόγους προς εσάς κυρίως από τους λόγους του Θεού, ώστε, αφού αντιληφθείτε ότι αίτιο της παγκόσμιας επιβολής των κακών είναι η αμαρτία, ας εγκαταλείψομε τη γνώμη μας, που αγαπά την αμαρτία, και ας μετατρέψομε τους εαυτούς μας προς καθετί θεάρεστο, και έτσι, εξιλεώνοντας και λατρεύοντας το Θείο με έργα αρετής, ας μετατρέψομε σε έλεος την εναντίον μας οργή του Κυρίου. 

  • Λέγει ο Κύριος «επιστρέψατε και θα επιστρέψω σε σας». Και θα επιστρέψεις προς τον Κύριο τον Θεό σου και θα ακούσεις τη φωνή του. Γιατί ο Κύριος ο Θεός σου είναι Θεός σπλαχνικός και δεν θα σε εγκαταλείψει και δεν θα σε αφανίσει, αλλά θα βρεις βοηθό τον Κύριο τον Θεό σου και θα τον ζητήσεις με όλη την καρδιά σου και με όλη την ψυχή σου στη θλίψη σου. Θα θλιβείς, όμως, αν πεισθείς στις γνώμες μου, όχι μόνο γιατί πάσχεις, αλλά και γιατί παρέβλεψες τις εντολές του Κυρίου και δεν φύλαξες τα προστάγματά του, γι’ αυτό και παραδόθηκες στις αθεράπευτες συμφορές, και μέσα στις θλίψεις σου θα ζητήσεις την απαλλαγή από τα κακά, και θα υποσχεθείς τη φύλαξη των εντολών, και θ’ αποδείξεις με έργα πραγματοποιημένη την υπόσχεση, για να επιτύχεις αποτελεσματικά τη θεία βοήθεια.
     
  • Και ποιες είναι οι τιμωρίες αυτών που παραβαίνουν τα παραγγέλματα της αγνοίας; Δεν είναι ο θάνατος το επιτίμιο γι’ αυτά; Γιατί λέγει «δεν θα υπάρξει πόρνη ανάμεσα στις θυγατέρες του Ισραήλ και δεν θα υπάρξει πόρνος από τους υιούς του Ισραήλ»·και «βεβηλώθηκε», λέγει, «ο λαός με την εκπόρνευση», και «πέθαναν με την πληγή εικοσιτέσσερις χιλιάδες», και, αν δεν σηκωνόταν ο Φινεές, ο υιός του Ελεάζαρ, από ζήλο να θανατώσει επ’ αυτοφώρω εκείνον που διέπραττε την πορνεία μαζί με την πορνευόμενη, διαπερνώντας τους με το δόρυ με ένα κτύπημα, όλοι θα αφανίζονταν και θα τιμωρούνταν και οι αθώοι ως ένοχοι, γιατί δεν τιμωρούσαν την παρανομία. Γι’ αυτό και έλεγε προς τον Μωυσή ο Θεός: «Ο Φινεές κατέπαυσε τον θυμό μου και δεν αφάνισα από τον ζήλο μου τους υιούς Ισραήλ».
     
  • Ένα φάρμακο υπάρχει που έχει βρεθεί από τη σοφία και χάρη του μόνου Θεού και Σωτήρα Χριστού, το να θανατώσουμε τους εαυτούς μας ως προς την αμαρτία με τη μετάνοια και έτσι, αφού αποδώσομε μόνοι μας το χρέος στις αποφάσεις βάσει του νόμου, να ντυθούμε με την αρετή τον στο όνομα του Χριστού νέον άνθρωπο και με αυτόν τον τρόπο να ελευθερωθούμε από τον νόμο, ζώντας σύμφωνα με τον Χριστό που πρόσφερε τον εαυτό του λύτρο για χάρη μας.
  • ΣΤΩΜΕΝ καλώς  
  • Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ήταν δεινός θεολόγος και διαπρεπέστατος ρήτορας και φιλόσοφος. Γεννήθηκε το 1296 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη. Κατά το πρώτο μισό του 14ου αιώνα ήταν στην αυτοκρατορική αυλή της Κωνσταντινούπολης, απ’ όπου και αποσύρθηκε στο Άγιο Όρος, χάριν ησυχότερης ζωής, και αφιερώθηκε στην ηθική του τελειοποίηση και σε διάφορες μελέτες. Ειδικές αναφορές έκανε για εκείνους που δυσανασχετούν για τις δυσκολίες που συναντούν.

  •                          Πηγή

    Παναγία η Γαλακτοτροφούσα, η Παναγία του «Τυπικαριού»

    Για την Romfea.gr | Σπύρος Συμεών


    Πηγαίνοντας κανείς στο Άγιον Όρος το πρώτο πράγμα που θα κάνει φτάνοντας στις Καρυές θα είναι να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας του Άξιον Έστί που φυλάσσεται στο ιστορικότατο ναό του Πρωτάτου εντός του Ιερού Βήματος σε μεγαλοπρεπή σκαλιστό θρόνο.

    Λίγοι όμως γνωρίζουν, χάνοντας έτσι μία ιδιαίτερη ευλογία, πως λίγα μόλις μέτρα πίσω από τον ναό του Πρωτάτου βρίσκεται ένα Χιλανδαρινό κελάκι στο οποίο φυλάσσεται μία πολύ λαοφιλείς και μοναδική εικόνα, είναι αυτή η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γαλακτροτροφούσας.

    Βρίσκεται στο τέμπλο του ναίδρίου του κελιού που στις Καρυές είναι γνωστό ως Τυπικαριό αλλά όχι στην αριστερή πλευρά της Ωραίας Πύλης όπως ήθιστε αλλά στην δεξιά εκεί που κανονικά τοποθετείτε η εικόνα του Χριστού η οποία έχει αλλάξει κι αυτή θέση και βρίσκεται στην αριστερή πλευρά.

    Έχει αγιογραφηθεί στην Παλαιστίνη και παρουσιάζει την Παναγία μας να έχει έξω τον δεξιό μαστό της και να θηλάζει τον Χριστό («Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας).

    Άραγε υπάρχει πιο γλυκό πράγμα που μπορεί να αντικρύσει κανείς από μία μάνα να θηλάζει το παιδί της; Αρχικώς άνηκε στη Λαύρα του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου.

    Πριν πεθάνει ο Όσιος Σάββας είπε στους παρευρισκόμενους, ότι κάποτε θα επισκεφθεί τη Λαύρα κάποιο βασιλοπαίδι, Σάββας ονομαζόμενος και αυτός, σε αυτόν να δώσετε την εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας σαν ευλογία.

    Γεγονός που έγινε τον 13ο αιώνα, όταν τη Λαύρα επισκέφθηκε ο Άγιος Σάββας ο Σέρβος (Αρχιεπίσκοπος Σερβίας), κτήτορας της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου του Αγίου Όρους.

    Αυτός μετέφερε την αγία αυτή εικόνα στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα στη μονή την οποία ο ίδιος ίδρυσε.

    Και από εκεί την τοποθέτησε στο Τυπικαριό, το κελάκι όπου ο ίδιος διέμενε συχνά στις Καρυές και από εκεί η Παναγιά μας συνεχίζει μέσα στους αιώνες να εισακούει τις προσευχές όσων την επικαλούνται και να θαυματουργεί προς Δόξαν του Υιού της.

    Η Παναγία η Γαλακτοτροφούσα έχει κάνει πολλά θαύματα ιδιαιτέρως σε γυναίκες που δεν είχαν γάλα να θηλάσουν τα νεογέννητα παιδιά τους.

    Υπεραγία Θεοτόκε πρέσβευε υπέρ υμών.



                                               Πηγή

    Η ιστορία του ποπ-κορν


    Δημοφιλές σνακ από καβουρντισμένους κόκκους αραβοσίτου. Προτού το ανακαλύψουν οι κινηματογραφόφιλοι ήταν ήδη γνωστή και αγαπητή συνήθεια στους κατοίκους των σπηλαίων. Το παλαιότερο εύρημα, ηλικίας 5.000 ετών, εντοπίστηκε στο Νέο Μεξικό και οι επιστήμονες το θεωρούν καθαρά αμερικανικό προϊόν.

    Οι ιθαγενείς το απολάμβαναν τοποθετώντας έναν - έναν τους σπόρους αραβοσίτου πάνω από τη φλόγα με τη βοήθεια ενός κλαδιού. Με το ποπ-κορν έφτιαχναν μπύρα και σούπες, ενώ το χρησιμοποιούσαν και για την κατασκευή κοσμημάτων. Κάπως έτσι έμαθε την ύπαρξη του ο Χριστόφορος Κολόμβος.

    Είναι καταγεγραμμένο ότι στις 22 Φεβρουαρίου 1630 ένας ινδιάνος ονόματι Κουαντακένα από τη φυλή των Γουαμπανοάγκ έμαθε την τέχνη του ποπ-κορν σε κάποιους βρετανούς αποίκους στο Πλίμουθ της Μασαχουσέτης. Όσοι από τους Ευρωπαίους το δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ από τη γεύση του, που το έτρωγαν κάθε πρωί, συνοδεύοντάς το με κρέμα και ζάχαρη. Αργότερα έγινε απαραίτητο συνοδευτικό στο δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών.

    Το ποπ-κορν διαδόθηκε ακόμη περισσότερο τον 19ο αιώνα από τους υπαίθριους πωλητές στα πάρκα, στα πανηγύρια και τα καρναβάλια, όταν ο μέσος Αμερικανός άρχισε να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του.

    Με την εξάπλωση της κινούμενης εικόνας, οι πλανόδιοι πωλητές έστησαν την πραμάτεια τους έξω από τους κινηματογράφους. Γρήγορα ήρθαν σε σύγκρουση με τους αιθουσάρχες, που δεν ήθελαν να αποσπάται η προσοχή των θεατών κατά τη διάρκεια της προβολής. Όταν, όμως, οι θεατές επέβαλαν τη θέλησή τους και συνόδευαν την προβολή της ταινίας με ποπ κορν, οι αιθουσάρχες αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση και πήραν στα χέρια τους τη διάθεση του προϊόντος, που τους απέφερε επιπλέον κέρδη.

    Η γλυκιά συνήθεια άλλαξε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το ποπ κορν απόκτησε αλμυρή γεύση, όταν η ζάχαρη ήταν είδος εν ανεπαρκεία. Στις μέρες μας, το ποπ-κορν είναι ο απαραίτητος σύντροφος της ελαφράς διασκέδασης στους πολυκινηματογράφους όλου του κόσμου. Οι Αμερικανοί κρατούν και σήμερα τα σκήπτρα στην κατανάλωση ποπ-κορν, με 65 κιλά ανά άτομο ετησίως.

    Η μεγαλύτερη μηχανή ποπ-κορν με ύψος 7,89 μ., πλάτος 3,53 μ. και βάθος 2,83μ. παρουσιάστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2020 στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης και εγγράφηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Το προηγούμενο ρεκόρ παρέμενε ακατάρριπτο από το 2004.

    Πέθανε ο Γιάννης Μόρτζος


    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος. Την απώλειά του έκανε γνωστή, μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το «Σπίτι του Ηθοποιού».

    «Σήμερα το πρωί στις 11:30, δυστυχώς, χάσαμε τον αγαπημένο μας ηθοποιό Γιάννη Μόρτζο. Η είδηση αυτή μας γέμισε όλους μεγάλη θλίψη. Καλό σου ταξίδι Γιάννη», ανέφερε η ανάρτηση στο Instagram. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο γνωστός ηθοποιός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και πρόσφατα χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

    Ο Γιάννης Μόρτζος γεννήθηκε στη Σάμο στις 11 Οκτωβρίου του 1940 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλό τον Κάρολο Κουν. Έμεινε κοντά του, ως βασικό στέλεχός του θεάτρου, μέχρι το 1981 και ερμήνευσε υπό την καθοδήγησή τους σπουδαίους θεατρικούς ρόλους από όλο το φάσμα της θεατρικής γραφής: αρχαίο δράμα, κλασικό θέατρο, σύγχρονο θέατρο, θέατρο του παραλόγου, αλλά κυρίως νεοελληνικό θέατρο, για το οποίο έτρεφε μια ιδιαίτερη αδυναμία και το προτιμούσε στις επιλογές του ρεπερτορίου του.

    Με το Θέατρο Τέχνης πήρε μέρος, ως βασικός πρωταγωνιστής, στα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης τις δεκαετίες του `60, `70 και `80 και γνώρισε διάσημους καλλιτέχνες, από τους οποίους αποκόμισε σημαντικές γνώσεις. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους `Έλληνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους και μεταφραστές. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει το Θέατρο «Τέσσερις εποχές», με το οποίο παρουσίασε σημαντικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

    Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ (1974) και είχε διατελέσει συνδικαλιστής στο χώρο του θεάματος (πρόεδρος ΠΟΘΑ), καθώς και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί οχτώ χρόνια (1986-1994). Δίδασκε θέατρο σε δραματικές σχολές επί τριάντα πέντε χρόνια και ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Θεάτρου.Στην τηλεόραση συμμετείχε στις σειρές «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή», «Το χρώμα του φεγγαριού», «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», κ.α.

    Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Γιάννη Μόρτζου

    Ο Γιάννης Μόρτζος υπηρέτησε με ακατάβλητη αφοσίωση και μοναδική εντιμότητα το θέατρο. Υπήρξε μαθητής του Καρόλου Κουν και βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης για είκοσι χρόνια. Στη μακρά σταδιοδρομία του ερμήνευσε με επιτυχία ένα μεγάλο φάσμα ρόλων, από το κλασικό και το σύγχρονο ρεπερτόριο.

    Ευτύχησε να δημιουργήσει το δικό του θεατρικό σχήμα, τις "Τέσσερις Εποχές", και άφησε σε όλους στους ρόλους που ερμήνευσε διακριτό στίγμα, κερδίζοντας δίκαια την αναγνώριση του θεατρικού κόσμου, αλλά και του μεγάλου κοινού, που τον αγάπησε ακόμη και μέσα από τις επιλεκτικές εμφανίσεις του στην τηλεόραση.

    Ο Γιάννης Μόρτζος υπήρξε ενεργός πολίτης, με πολύχρονη εμπλοκή στην πολιτική και τον συνδικαλισμό, υπηρετώντας με συνέπεια τις πολιτικές πεποιθήσεις του και την παράταξη στην οποία ανήκε.

    Στην οικογένειά του, στους φίλους του και στους ομοτέχνους του απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια.

    ΚΚΕ: Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Γιάννη Μόρτζο, έναν από τους στυλοβάτες του νεοελληνικού θεάτρου

    Αποχαιρετούμε με θλίψη τον ηθοποιό Γιάννη Μόρτζο, έναν από τους στυλοβάτες του νεοελληνικού θεάτρου το οποίο κατείχε την πρώτη θέση στο ρεπερτόριό του.

    Ως ένας από τους βασικότερους συντελεστές του Θεάτρου Τέχνης, ερμήνευσε υπό την καθοδήγηση του δασκάλου του Καρόλου Κουν, σπουδαίους θεατρικούς ρόλους και μας μύησε σε όλο το φάσμα της θεατρικής γραφής.

    Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του.



    Πηγή: https://www.sansimera.gr/news/pethane-o-giannis-mortzos


    ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ