Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

ΕΣΗΕΑ: Πρόσκληση για έναρξη συλλογικής διαπραγμάτευσης για το δημόσιο

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απέστειλε έγγραφη πρόσκληση στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας κ. Θοδωρή Λιβάνιο ζητώντας την έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων με αντικείμενο την κατάρτιση και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Δημοσιογράφων που απασχολούνται στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΙΔ, όπως ορίζονται στο άρθρο 1 του Ν. 3429/2005.

Ευχή και επιδίωξη μας είναι η ταχεία έναρξη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ώστε να ρυθμιστούν εκ νέου οι όροι εργασίας των συναδέλφων μας που εργάζονται σε φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Για κάθε νεότερη εξέλιξη θα ενημερώσουμε άμεσα και υπεύθυνα.


Πηγή

ΚΕΔ: Να κατέβουν αμέσως όλες οι κάμερες από τον Αθήνα 9,84

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να ξηλωθούν  οι κάμερες που έχουν τοποθετηθεί από το 2010 για τους εργαζόμενους στο Ρ/Σ 984, και σε καμία περίπτωση να μην τοποθετηθούν καινούργιες, ζήτησε  το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του ΔΣ της Ένωσης στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος της ΔΕΡΑ κ. Νίκη  Αραμπατζή.

Αντίστοιχη άποψη είχε και το μέλος του ΔΣ Μ. Παπαχριστούδη, ενώ έσπευσε να συμφωνήσει και η Πρόεδρος της Ένωσης.

Το θέμα ανέκυψε μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση  του ΔΣ της ΔΕΡΑ του Δήμου Αθηναίων, στις 14.5.2021.

Όπως  προέκυψε κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη οι κάμερες όπως και στο χώρο της Τεχνόπολης τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά το 2010, χωρίς όμως  να μπορεί κανείς να διαβεβαιώσει αν τέθηκαν σε λειτουργία και για ποιο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση της σημερινής διοίκησης του  σταθμού , με εισήγηση  της Προέδρου, αφορά την ανάθεση μελέτης ύψους  16.120 ευρώ , σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση.

Στις δημοσιοποιημένες προδιαγραφές του έργου όμως αναφέρεται μεταξύ άλλων υποχρέωση του αναδόχου να προσκομίσει  «γνωμοδότηση για δυνατότητα τοποθέτησης καμερών ασφαλείας και συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης( acces  points), υποδείξεις περί αυτών και συμμόρφωση με τον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»

Τελικά η πρόεδρος του 9,84 συμφώνησε να κατέβουν οι κάμερες, μέχρι τις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με την προθεσμία, που της δόθηκε από την ΕΣΗΕΑ.

Δεν δεσμεύθηκε όμως στην ανάκληση της απόφασης για την πραγματοποίηση μελέτης, που ή ίδια πρότεινε και η οποία συνδέει τις κάμερες με τον πυρήνα του δικαίου της προστασίας προσωπικών δεδομένων και της επεξεργασίας τους για δημοσιογραφικούς σκοπούς, όπως ισχυρίζεται.



Πηγή

Απροκάλυπτη συγκάλυψη η απάντηση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης στις καταγγελίες για αποπλάνηση ανηλίκων από καθηγητή

 Παρέχοντας εξόφθαλμη κάλυψη στον καθηγητή πιάνου ο οποίος διερευνάται για αποπλάνηση τουλάχιστον τεσσάρων ανηλίκων απαντά η Διοίκηση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ) στις καταγγελίες, υποβαθμίζοντας το περιεχόμενό τους και ισχυριζόμενη ότι το αδίκημα που περιγράφεται σε μία εκ των καταγγελιών έχει παραγραφεί, ενώ «οι καταγγελίες εξάλλου τέθηκαν υπόψη του καθηγητή, ο οποίος τις αρνήθηκε». Ερωτήματα εγείρονται για τη σχέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου που υπογράφει την ανακοίνωση με το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Λίνα Μενδώνη, καθώς η Διοίκηση του Ωδείου υπάγεται στο Υπουργείο και ο ίδιος συμπεριλαμβάνεται στα 56 άτομα που συνυπέγραψαν τον Μάρτιο κοινό κείμενο υπέρ της Λ. Μενδώνη, τασσόμενος ενάντια σε χιλιάδες καλλιτέχνες που απαιτούσαν την παραίτησή της. 


Αποποιούμενο κάθε ευθύνη και συγκαλύπτοντας ταυτόχρονα τον διερευνώμενο καθηγητή πιάνου για αποπλάνηση ανηλίκων σε βάθος 12ετίας απαντά το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ) στις καταγγελίες τεσσάρων κοριτσιών, μία εκ των οποίων είναι ακόμη ανήλικη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το ωδείο παρουσιάζεται ως παντελώς ανίκανο για τον οποιοδήποτε πειθαρχικό έλεγχο και επέμβαση, καθώς «ο καταγγελλόμενος καθηγητής συνδέεται με το KΩΘ με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου» και «το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει εφαρμογή στους υπαλλήλους της κατηγορίας αυτής, ούτε υπάρχει άλλη διάταξη πειθαρχικού δικαίου».

Την ίδια ώρα, προτάσσει ως μοναδική λύση την πρόσφατη σύσταση επιτροπής, ενώ οι καταγγελίες έχουν γνωστοποιηθεί στη διοίκηση από τον Μάρτιο, και την επερχόμενη απόφαση «σχετικά με την ανανέωση ή μη της συνεργασίας με τον καταγγελλόμενο», επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό του δικηγόρου των καταγγελλουσών, Κωνσταντίνου Μορτόπουλου, ότι το ΚΩΘ περιμένει να λήξει το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, προκειμένου να εξαφανίσει αθόρυβα τον καθηγητή μη ανανεώνοντας τη σύμβαση του για το επόμενο έτος.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΚΩΘ επιχειρεί να υποβιβάσει την αξία των καταγγελιών επικαλούμενο την παραγραφή του αδικήματος στην περίπτωση μίας εκ των καταγγελιών, «ακόμη και σε περίπτωση που αυτό επιβεβαιωθεί», ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει ως σχεδόν μη γενόμενες τις δύο από τις τέσσερις καταγγελίες, καθώς δεν είναι επώνυμες. Ταυτόχρονα επικαλείται τον ισχυρισμό του ίδιου του φερόμενου ως δράστη, υποστηρίζοντας ότι «οι καταγγελίες εξάλλου τέθηκαν υπόψη του καθηγητή, ο οποίος τις αρνήθηκε».

Σε ό,τι αφορά στην καθυστέρηση υποβολής των καταγγελιών στην Εισαγγελία, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΩΘ απορρίπτει κάθε κατηγορία, υποστηρίζοντας μεν ότι οι δύο εκ των τεσσάρων καταγγελιών δεν υφίστανται καθώς και ότι η πρώτη καταγγελία που υποβλήθηκε στις 12 Μαρτίου μεταβιβάστηκε στην Εισαγγελία στις 26 Μαρτίου, ενώ η δεύτερη επώνυμη καταγγελία που ήρθε σε γνώση του ΚΩΘ στις 29 Απριλίου διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές στις 15 Ιουνίου. Εγείρονται ωστόσο ερωτήματα για το γεγονός ότι η δεύτερη καταγγελία για υπόθεση που είχε ήδη ανοίξει από τις 12 Μαρτίου μεταβιβάστηκε στην εισαγγελία με αργοπορία δεκαέξι ημερών, παρακωλύοντας ενδεχομένως την έρευνα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Κατά του καθηγητή στον οποίο αναφέρθηκε η εκπομπή υποβλήθηκε στις 12.3.2021, δια του Διευθυντή ΚΩΘ, αναφορά σπουδάστριας, σύμφωνα με την οποία, κατά τα έτη 2010 – 2011, όταν η ίδια ήταν 15 – 16 ετών, ο καθηγητής προέβη σε πράξεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος της και ειδικότερα την φλέρταρε επίμονα.

Ο καταγγελλόμενος καθηγητής συνδέεται με το KΩΘ με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με το άρθρο 82 ν. 1958/1991. Το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει εφαρμογή στους υπαλλήλους της κατηγορίας αυτής, ούτε υπάρχει άλλη διάταξη πειθαρχικού δικαίου.

Το KΩΘ διαβίβασε την καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών στις 26.3.2021. Στη συνέχεια υποβλήθηκε στις 29.4.2021 καταγγελία κατά του ίδιου καθηγητή από γονείς ανήλικης μαθήτριας, που αφορούσε περιστατικά που έλαβαν χώρα τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020 και κατά την κρίση των καταγγελλόντων συνιστούσαν σεξ παρενόχληση.

Το KΩΘ διαβίβασε τη νέα αυτή καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών στις 15.6.2021. Σημειώνουμε ότι τα περιστατικά της πρώτης καταγγελίας ανατρέχουν σε χρόνο για τον οποίο κάθε ποινική ευθύνη (ή και πειθαρχική, αν συνέτρεχε) θα είχε παραγραφεί.

Οι καταγγελίες εξάλλου τέθηκαν υπόψη του καθηγητή, ο οποίος τις αρνήθηκε.

Πέραν των ανωτέρω άλλη καταγγελία κατά του καθηγητή δεν υποβλήθηκε στο KΩΘ. Δύο απόφοιτες του ΚΩΘ επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το Διευθυντή για να υποστηρίξουν την αλήθεια της πρώτης καταγγελίας, επιθυμώντας όμως να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Κατόπιν τούτου, το ΔΣ στη συνεδρίαση του της 14.6.2021 αποφάσισε, στα πλαίσια του διευθυντικού του δικαιώματος ως εργοδότη και των ευθυνών του ως οργάνου διοίκησης δημοσίου καλλιτεχνικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, την περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών και συνέστησε επιτροπή, η οποία αυτή την εβδομάδα θα προβεί σε εξέταση των εμπλεκομένων μερών.

Στη συνέχεια το ΔΣ, πριν από την κατάρτιση οποιασδήποτε σύμβασης για το νέο σχολικό έτος 2021 – 2022, θα εξετάσει τη συμπεριφορά του καθηγητή με βάση το αποδεικτικό υλικό, αν πράγματι έχει προβεί στις πράξεις που του αποδίδονται και αν αυτές συνάδουν ή όχι με την ιδιότητα του καθηγητή ΚΩΘ, αναλόγως δε θα αποφασίσει και σχετικά με την ανανέωση ή μη της συνεργασίας με τον καταγγελλόμενο, με γνώμονα τη βέλτιστη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την προστασία της προσωπικότητας των μαθητών και μαθητριών, αλλά και των καθηγητών του

Ο Πρόεδρος ΔΣ ΚΩΘ

Γεώργιος Κωνσταντινίδης

Συγκάλυψη με άρωμα…Μενδώνη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΩΘ, Γεώργιος Κωνσταντινίδης, συμπεριλαμβάνεται στα 56 άτομα που τον Μάρτιο απέστειλαν επιστολή υποστήριξης προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την ώρα χιλιάδες καλλιτέχνες απαιτούσαν την παραίτησή της, μετά τις αποκαλύψεις για τον ρόλο που είχε διαδραματίσει στην υπόθεση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και πλέον κατηγορούμενου για κατα συρροή βιασμούς, Δημήτρη Λιγνάδη.

Στην κοινή δήλωση με την οποία οι 56 καλλιτέχνες εκδήλωναν την υποστήριξή τους προς την υπουργό Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι «κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική της επάρκεια, τις δεκαετίες που υπηρετεί τον Πολιτισμό, το έργο της και το προσωπικό της ήθος» είχαν αντιπαρατεθεί με κοινή ανακοίνωσή τους σπουδαστές και σπουδάστριες Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης ξεκαθαρίζουν πως διαφωνούν με τη στάση του διευθυντή του ΚΩΘ, Γεώργιου-Ιούλιου Παπαδόπουλου, και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΩΘ, Γεώργιου Κωνσταντινίδη.



Πηγή

Παναγιώτης Καλφαγιάννης / Αποχωρεί από την ΕΡΤ μετά από 37 χρόνια

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΦΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης αποχαιρετά την ΕΡΤ καθώς ο συνδικαλιστής υπέβαλλε την παραίτηση του μετά από 48 χρόνια (1973 – 2021) εργασίας, τα 37 χρόνια στην ΕΡΤ, λόγω συνταξιοδότησης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ αναφέρεται στη σημερινή μέρα «ορόσημο για τη ζωή του» αλλά υπόσχεται μεταξύ άλλων ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί «το δίκιο και το καλύτερο για όλους με ισονομία και  δημοκρατία. Θα συνεχίσω να βοηθώ και να στηρίζω όποιον μπορώ και θα συνεχίσω τους ταξικούς κοινωνικούς μου αγώνες με την ίδια αυθεντικότητα, ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια».

Ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης στην επιστολή του σημειώνει πως «είναι αλήθεια ότι οι «εξουσίες» προσπάθησαν να μας σταματήσουν πολλές φορές, φυσικά όμως  χωρίς αποτέλεσμα. «Εξουσίες» πολιτικές και οικονομικές που ανέκαθεν εκπροσωπούνταν από αυτούς που θέλουν μια κοινωνία πειθαρχημένη στα δόγματα του life style, του κοινωνικού κανιβαλισμού ο οποίος επιβάλλεται διαχρονικά από το νεοφιλελεύθερο «πρωτόκολλο» της ακροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας. Από αυτούς που ήθελαν να μας απαξιώσουν συνδικαλιστικά  δίνοντας εντολές για «δολοφονία χαρακτήρων» σε αργυρώνητες «πέννες» και άλλους …πρόθυμους, ώστε να κυριαρχήσει τελικά στο δημόσιο βίο, η αμνησία, η λάσπη, η παραπλάνηση το ψέμα και η συκοφαντία».

 

«Το «αντίο» ταιριάζει παρά μόνο σε παραιτημένους και σε ριψάσπιδες κι εγώ δεν ήμουν ποτέ ούτε το ένα ούτε το άλλο, γι’ αυτό με αυτή την επιστολή δεν σας αποχαιρετώ, αλλά σας χαιρετώ εκφράζοντας  αυτά που έχω στην ψυχή το μυαλό και την καρδιά μου και σας υπόσχομαι ότι πάντα θα είμαι δίπλα σας σε κάθε αγώνα που θα δώσετε για το δίκιο, για την ΕΡΤ και τα ΙΔ. ΜΜΕ, για την κοινωνία, για όλα αυτά δηλαδή που αγάπησα πιο πολύ και από τον ίδιο μου τον εαυτό» καταλήγει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Καλφαγιάννη.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Παναγιώτη Καλφαγιάννη:

«Αγαπητοί μου φίλοι και φίλες, συναγωνίστριες και συναγωνιστές, συναδέλφισσες και συνάδελφοι. Εύχομαι να είστε καλά.

Σήμερα είναι μια μέρα ορόσημο για τη ζωή μου. Κάτι πολύ σημαντικό τελειώνει κάτι καινούργιο αρχίζει.  

Σήμερα υπέβαλλα την παραίτηση μου μετά από 48 χρόνια (1973 – 2021) εργασίας, τα 37 χρόνια στην ΕΡΤ. Όλα αυτά τα χρόνια τα φιλώ και τα ευγνωμονώ.

Φεύγω από την ΕΡΤ γιατί ήρθε η ώρα της συνταξιοδότησης μου.

Όμως η ψυχή μου, η ουσία και ο πυρήνας της ιδεολογίας  και των αξιών μου θα παραμένουν εδώ ανόθευτα όπως ήταν, μαζί σας  στην ΕΡΤ της καρδιάς μου.

Θα συνεχίσω, όπως από παιδί, να διεκδικώ το δίκιο και το καλύτερο για όλους με ισονομία και  δημοκρατία. Θα συνεχίσω να βοηθώ και να στηρίζω όποιον μπορώ και θα συνεχίσω τους ταξικούς κοινωνικούς μου αγώνες με την ίδια αυθεντικότητα, ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια.

Την ΕΡΤ την υπηρέτησα ως συμβασιούχος, ως υπάλληλος, ως προϊστάμενος, ως εκλεγμένος συνδικαλιστής σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο όργανο καθώς και ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας. Όλα αυτά τα χρόνια η στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων μου στην ΕΡΤ και των συναδέλφων στα ιδιωτικά ΜΜΕ, μου έδιναν δύναμη να συνεχίζω με πείσμα  τον καλό αγώνα, αυτόν δηλαδή  που με ταξικό πρόσημο ήταν υπέρ της κοινωνίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.          

Ένα νέο διαφορετικό κεφάλαιο της ζωής μου ανοίγει. Ένα κεφάλαιο με μεγαλύτερη θεωρητικά ελευθερία στις επιλογές της καθημερινότητας και του αγώνα για το δίκιο, που δεν θα πάψει ποτέ να είναι στοιχείο της ζωής μου, ένα κεφάλαιο με λιγότερες υποχρεώσεις και καθήκοντα συνδικαλιστικής ευθύνης.

Αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι ότι όσο ζω θα συνεχίσω να προσπαθώ ώστε τα χρόνια που έρχονται να είναι αυθεντικά, αληθινά και έντιμα όπως αυτά που πέρασαν.

Οι φίλοι και σύντροφοί μου, οι συνάδελφοι και όλοι όσοι έχουν ζήσει τι σημαίνει ανθρωπιά, αλληλεγγύη και ανιδιοτελής βοήθεια, θα με βρίσκουν όποτε το θελήσουν.

Είμαι βέβαιος ότι οι εχθροί μου θα μ΄ αναζητούν, γιατί πολύ απλά η «απουσία» μου θα τους στερήσει τον μύθο στις ψεύτικες αφηγήσεις τους και το άλλοθι στα εγκλήματά τους, μια συμπεριφορά δηλαδή γεμάτη αχαριστία και αγνωμοσύνη.

Φίλοι και φίλες, συναγωνίστριες και συναγωνιστές, συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Περνάνε από την μνήμη μου τόσα πολλά κι από την καρδιά μου άλλα τόσα, που είναι αδύνατον να τα καταγράψω και να τα αποτυπώσω σε μια μόνο επιστολή. Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ σε μια κορυφαία περίοδο της ζωής μας, σε εκείνη που ζήσαμε τις κορυφαίες από κάθε άποψη στιγμές του μοναδικού και νικηφόρου αγώνα εναντίον του «μαύρου».

Ενός αγώνα εναντίον εκείνων που νόμιζαν ότι με το πολιτικό πραξικόπημα του μαύρου στην ΕΡΤ από τη φαύλη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, θα απονεκρωθεί μια για πάντα η δίψα της καθημαγμένης από τα μνημόνια κοινωνίας, για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία .Ενός αγώνα  ανένδοτου σε  κάθε είδους πίεση (εντός και εκτός των «τειχών»), που ποτίστηκε με δάκρυ, αίμα και ανθρώπινες θυσίες.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ επίσης στον αγώνα που δώσαμε το 2010-2011 και ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ήθελε να κλείσει την ΕΡΤ-1 (σημερινή ΕΡΤ-2), τους περιφερειακούς σταθμούς και άλλες δομές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Και τότε η αντίστασή μας, τους εμπόδισε  να πραγματοποιήσουν τα δόλια σχέδια τους. Μια αντίσταση που έφερε αποτέλεσμα  και  στον αγώνα μας ενάντια στην προβολή από την ΕΡΤ της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Μια αντίσταση στο φασισμό, το ρατσισμό, τη ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία που δεν βρήκαν ποτέ βήμα στην ΕΡΤ εξαιτίας των στοχευμένων απεργιακών μας κινητοποιήσεων.

Μια αντίσταση που με οδήγησε στην τιμητική θέση του κατηγορούμενου από αυτή την εγκληματική συμμορία και στην ακόμα πιο τιμητική  θέση του δικαιωμένου από τα δικαστήρια, είτε αυτά αφορούσαν στις χαλκευμένες κατηγορίες της Χρυσής Αυγής, είτε σε εκείνες στις μνησίκακες και κουτοπόνηρες κατηγορίες που αφορούσαν στην λειτουργία της αγωνιστικής και μοναδικής ΕΡΤOPEN και την ποινικοποίηση του αγώνα μας.

Συνδικαλιστικά έδωσα πολλές μάχες όπως αυτήν για τη μη περικοπή του εφάπαξ, των επικουρικών συντάξεων, τη μη ένταξή μας (μέχρι το μαύρο του 2013) στο ενιαίο μισθολόγιο, την αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας των συναδέλφων του Π.Δ., την έκδοση των ΚΥΑ για την ολοκλήρωση της αναβίωσης της σχέσης εργασίας μας και την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Μάχες όπως εκείνες εναντίον της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος από διοικήσεις της ΕΡΤ, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα στα δικαστήρια όπως και εγώ θα συνεχίσω να παρίσταμαι ως μάρτυρας κατηγορίας. Δώσαμε  μάχες και για τους συναδέλφους στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Μάχες για τα εργασιακά δικαιώματα τους καθώς και για τις τηλεοπτικές άδειες και το κλείσιμο του MEGA, αυτός ήταν και ο λόγος που τα αφεντικά – καναλάρχες προσέφυγαν εναντίον μου με αγωγές ζητώντας κάθε φορά δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Χωρίς δεύτερη σκέψη και φόβο έκανα και πάλι το χρέος μου ολόψυχα αδιαφορώντας για οποιοδήποτε τυχόν προσωπικό κόστος .                   

Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά έγιναν ασφαλώς γιατί υπήρχε σύμπνοια και θέληση από το Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ καθώς και από τα Δ.Σ. των σωματείων μελών της.

Είναι αλήθεια ότι οι «εξουσίες» προσπάθησαν να μας σταματήσουν πολλές φορές, φυσικά όμως  χωρίς αποτέλεσμα. «Εξουσίες» πολιτικές και οικονομικές που ανέκαθεν εκπροσωπούνταν από αυτούς που θέλουν μια κοινωνία πειθαρχημένη στα δόγματα του life style, του κοινωνικού κανιβαλισμού ο οποίος επιβάλλεται διαχρονικά από το νεοφιλελεύθερο «πρωτόκολλο» της ακροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας. Από αυτούς που ήθελαν να μας απαξιώσουν συνδικαλιστικά  δίνοντας εντολές για «δολοφονία χαρακτήρων» σε αργυρώνητες «πέννες» και άλλους …πρόθυμους, ώστε να κυριαρχήσει τελικά στο δημόσιο βίο, η αμνησία, η λάσπη, η παραπλάνηση το ψέμα και η συκοφαντία.                                                 

Είναι όλοι αυτοί οι αρχολίπαροι που πουλάνε τη ψυχή τους στο διάβολο, ή και στους αντιπροσώπους του ακόμα και για λίγα μουχλιασμένα φύλλα δάφνης.

Είμαι περήφανος για όλους τους αγώνες που δώσαμε μαζί, για τους συμμαχητές μου και πραγματικούς συνδικαλιστές που αγωνιστήκαμε για το δίκιο των εργαζομένων, για τα «ιερά και όσια» του εργατικού κινήματος, για την ίδια τη Δημοκρατία.

Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω για τους συνεργάτες μου και τον σπουδαίο  ρόλο τους  στη λειτουργία της ΠΟΣΠΕΡΤ όπως  και στους  νομικούς μας συμβούλους  που άξια μας εκπροσώπησαν σε κάθε δίκη και ήταν μαχητικοί συμπαραστάτες και σημαντικοί σύμμαχοι στους αγώνες μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς  σε όσους βρέθηκαν δίπλα μας, στους αγώνες που δώσαμε μαζί με την κοινωνία, τους αλληλέγγυους, τις συλλογικότητες, τη νεολαία, τους  φοιτητές, τους μαθητές, τους  καθηγητές, τους εργάτες, τους λίγους αλλά χαρισματικούς και ελεύθερους δημοσιογράφους, τους καλλιτέχνες, τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολιτικούς, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες, τους συλλόγους, τους συνδικαλιστές κ.α.
    
Είμαι περήφανος που αν και βαθιά πολιτικοποιημένος, δεν πήρα εντολές ή κατευθύνσεις από κόμματα και δεν είχα ούτε επιδίωξα να έχω προσωπικές «συνδιαλλαγές» με καμία κυβέρνηση. Αντίθετα, όπως όλοι γνωρίζουν και κάποιοι ξεχνούν, ήρθα σε σκληρή αντιπαράθεση διεκδικώντας τα συμφέροντα των εργαζομένων και της ΕΡΤ και των ιδιωτικών ΜΜΕ με όλες τις κυβερνήσεις.

Είμαι περήφανος που με στοχοποίησαν ουκ ολίγες φορές, οι κάθε λογής «εραστές» και νοσταλγοί του μαύρου, οι μαθητές του Γκέμπελς και οι χρήσιμοι ηλίθιοι των καθεστώτων,  όπως κάνουν δηλαδή συνήθως σε όσους αντιστέκονται. Σε αυτούς και ειδικά σε εκείνους που οψίμως μετά την …αποχώρησή τους από τις χρυσές καρέκλες της ΕΡΤ, με «στόλιζαν» με πολλών ειδών λάσπες , όπως ότι τάχα εγώ «έφταιγα»  για όλα τα κακώς κείμενα στην ΕΡΤ, απευθύνω μια απλή και σταράτη  ερώτηση.

Αλήθεια ήμουν τόσο ισχυρός ώστε τόσες κυβερνήσεις και διοικήσεις της ΕΡΤ …σέρνονταν πίσω από τη δική μου «ΕΡΤοκτόνα» βούληση;

Η ερώτηση είναι ασφαλώς ρητορική και η απάντηση είναι απλούστατη.

Πρόκειται για μια χυδαία προπαγάνδα που στηρίζεται φυσικά στην κατασκευή ενός «επικίνδυνου εχθρού» η οποία αν και θυμίζει έντονα τη ναζιστική ρητορική, βγήκε από στόματα που καμώνονταν ή αυτοπροσδιορίζονταν ως  …δημοκράτες.

Φτάνοντας στο σήμερα, και κοιτώντας στην ιστορία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, διαπιστώνεται ότι από την ΕΡΤ του ΕΛΥΤΗ (1974) ξεπέσαμε στην ΕΡΤ Α.Ε του … Α-ΛΥΤΗ (10/2019, 6/2021 και λίγο ακόμα).  

Σε αυτή την ΕΡΤ του σήμερα, όχι μόνο δεν δίνονται οι απαραίτητες λύσεις από τη διορισμένη διοίκηση, ώστε να ανταποκριθεί με συνέπεια στην αποστολή της, όπως αυτή περιγράφεται στο σύνταγμα και τους νόμους, αλλά αντίθετα ναρκοθετείται το παρόν και το μέλλον της, με τις αποφάσεις και τις ενέργειες των «αρίστων» του επιτελικού κράτους του Μαξίμου.

Μία παχυλά αμειβόμενη διοίκηση που χαρακτηρίζει ως «όραμα» τον εφιάλτη ενός «στρατηγικού σχεδιασμού», ο οποίος ευθυγραμμισμένος με εκείνον του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει έναν και μοναδικό σκοπό: τη συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα  της ΕΡΤ, την εξαφάνιση της συνταγματικά καθορισμένης κοινωνικής της αποστολής και τη μετατροπή της σε τροφοδότη της απληστίας της διαπλοκής και του κρατικοδίαιτου κεφαλαίου, χωρίς αυτοτέλεια παρία των καναλαρχών και της DIGEA.

Οι εργαζόμενοι είναι για κυβέρνηση και διοίκηση απλώς ένα «βαρίδι», ένα …εμπόδιο στα σχέδιά τους, που αποτελείται  από  «γερασμένους» και «αδέξιους» οι οποίοι σταδιακά αντικαθίστανται από …ημέτερους «επιδέξιους» εργολάβους και γαλάζιους «αλεξιπτωτιστές» της αρπαχτής.

Την ίδια στιγμή η ενημέρωση στην ΕΡΤ με όλες αυτές τις ενέσεις λογοκρισίας, αποκλεισμού, περιθωριοποίησης ή και διαστρέβλωσης των ειδήσεων, έχει συμμετάσχει στην καταβαράθρωση της Ελλάδας  στον παγκόσμιο πίνακα για την ελευθερία του τύπου στα περιεχόμενα κράτη.

Ο αόρατος «αρχισυντάκτης» του Μαξίμου  έχει μετατρέψει και την ΕΡΤ σε γαλάζιο φερέφωνο της πρωθυπουργοκεντρικής κυβερνητικής προπαγάνδας.

Η λογοκρισία, η αδιαφάνεια, η ρουσφετολογία, ο νεποτισμός, η καμαρίλα, οι διώξεις ο ρεβανσισμός και η κατασπατάληση των χρημάτων που δίνει ο ελληνικός λαός για την ΕΡΤ, είναι η πραγματική πανδημία που απειλεί θανάσιμα το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και της Δημοκρατίας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, φίλοι και φίλες, συναγωνίστριες και συναγωνιστές.  

Κυβέρνηση και διοίκηση, θέλουν έναν συνδικαλισμό ανίσχυρο, άνευρο …πειθαρχημένο, να παίζει πότε το ρόλο του «παιδονόμου» και πότε του «αμορτισέρ» που θα απορροφά «έξυπνα» τη δίκαιη αγανάκτηση των εργαζόμενων. Για να το πετύχουν αυτό εφαρμόζουν επιτελικά τη γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε», βρίσκοντας εύκολα ή δύσκολα ελαστικές συνειδήσεις …προθύμων «συνδικαλιστών».

Προσώπων δηλαδή με αναπτυγμένη την ιδιοτελή σκέψη που καμουφλαρισμένα με το πανωφόρι και τη γλώσσα του «εργατοπατέρα», θα εκτελούν χωρίς δισταγμό τις «άνωθεν εντολές» δρώντας ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων. Πρόσωπα χωρίς εργατική συνείδηση γεμάτα υποκρισία με ικανότητα στην παραπλάνηση και στην δολοπλοκία, που θα οδηγήσουν νομοτελειακά το συνδικαλιστικό κίνημα στην απόλυτη απαξίωση και τους εργαζόμενους στην απελπισία και την κατάθλιψη.

Έτσι η διοίκηση προχωρά από μόνη της καθορίζοντας τα κριτήρια, τη διαδικασία και τον τρόπο «αξιολόγησης» των εργαζομένων και αυξήσεις στις αμοιβές και …παροχές μόνο στους αρεστούς. Αξιολόγηση δηλαδή που θα είναι στην ουσία ένα εργαλείο δίωξης η συμμόρφωσης όσων δεν «συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις» και ιεραρχικής – μισθολογικής προώθησης των «ημετέρων» και αθρόες προσλήψεις «άριστων» και μισθοφόρων για θέσεις ευθύνης.  

Φίλοι και φίλες, συναγωνίστριες και συναγωνιστές, συναδέλφισσες και συνάδελφοι.  

Ο συμβιβασμός με το λίγο και το …εφικτό δεν δίνει ελπίδα για αξιοπρεπείς όρους εργασίας και αμοιβής, δεν δίνει ελπίδα για το μέλλον όλων μας και για την ΕΡΤ της καρδιάς μας, για αυτήν που παλέψαμε για αυτήν την ΕΡΤ που θέλει η κοινωνία.

Είναι αδήριτη η ανάγκη της συστράτευσης με όλους όσους  έχουν εργατική συνείδηση ιδανικά και αξίες, που θα εξυψώσουν και θα δώσουν την πνοή που πρέπει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς που  όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο εκτελεστικό απόσπασμα της κυβέρνησης. Όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και στα ιδιωτικά ΜΜΕ μέσα από την ΠΟΣΠΕΡΤ πρέπει να είναι μια γροθιά για να αντιμετωπίσουν ισχυρά τον Αρμαγεδδώνα στα εργασιακά που ήρθε.   

Μην αφήσετε την ΠΟΣΠΕΡΤ να γίνει το εργοδοτικό υβρίδιο ενός άλλοτε ισχυρού και ανεξάρτητου εργατικού συνδικάτου. Η διάσπαση της ομοσπονδίας μας είναι αυτό που ήθελαν πάντα οι εξουσίες, είναι ο δυναμίτης που θα τινάξει στον αέρα αυτόν τον πυλώνα της διεκδίκησης των εργαζομένων, αυτόν τον ενωτικό σύνδεσμο που συγκολλά όλα τα κλαδιά μαζί ώστε να μην μπορούν να σπάσουν σε καμμιά πίεση, αυτό το σώμα που με υγεία μέθοδο και οργάνωση φέρνει νίκες στις εργατικές διεκδικήσεις.

Να σας ενώσει η κοινή αγωνία για το αύριο, κρατώντας τις παρακαταθήκες του αγώνα για την ΕΡΤ για την επαγγελματική σας αξιοπρέπεια, για την αμοιβή σας, για την ισονομία που ήταν είναι και θα πρέπει να μείνει αδιαπραγμάτευτη. Όλα αυτά είναι εκείνα που θα πρέπει να κυριαρχούν στο νου σας κόντρα στα θολά λόγια των κάθε λογής εντολοδόχων και γυρολόγων που καμώνονται ή παριστάνουν τους σπουδαίους, τους σοφούς , τους εργατοπατέρες της εργοδοτικής πανούκλας.

Η βαρβαρότητα δεν είναι πολιτισμός ούτε εκσυγχρονισμός, είναι το εισιτήριο χωρίς επιστροφή στο μεσαίωνα , στο νέο φεουδαλισμό στην ανασφάλεια την παραπάνω εργασία χωρίς δικαιώματα και αμοιβή στην  μετατροπή του εργαζόμενου σε είλωτα.

Να αγωνισθείτε για μια ΕΡΤ ανοιχτή στη κοινωνία και να γίνετε  η ασπίδα που θα προστατέψει αυτή την πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση, να δικαιωθείτε μέσα από αυτόν τον αγώνα διασφαλίζοντας έτσι όχι μόνο το δικό σας παρόν και μέλλον αλλά και όλων των εργαζόμενων, όλης της κοινωνίας.

Φίλοι και φίλες, συναγωνίστριες και συναγωνιστές, συναδέλφισσες και συνάδελφοι.       

Το «αντίο» ταιριάζει παρά μόνο σε παραιτημένους και σε ριψάσπιδες κι εγώ δεν ήμουν ποτέ  ούτε το ένα ούτε το άλλο, γι’ αυτό με αυτή την επιστολή δεν σας αποχαιρετώ, αλλά σας χαιρετώ εκφράζοντας  αυτά που έχω στην ψυχή το μυαλό και την καρδιά μου και σας υπόσχομαι ότι πάντα θα είμαι δίπλα σας σε κάθε αγώνα που θα δώσετε για το δίκιο, για την ΕΡΤ και τα ΙΔ. ΜΜΕ, για την κοινωνία, για όλα αυτά δηλαδή που αγάπησα πιο πολύ και από τον ίδιο μου τον εαυτό.

«Η συνείδηση είναι ένας αλάνθαστος κριτής όταν δεν την έχουμε δολοφονήσει»   (Μπαλζακ)»

Παναγιώτης Καλφαγιάννης



Πηγή

OPINIONPOST: Το Dnews πρώτο σε αξιοπιστία Μέσο Ενημέρωσης στην Ελλάδα

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μία ακόμη πρωτιά για το Dnews (Dikaiologitika.gr) έφερε η ετήσια διεθνής έρευνα για τα Μέσα Ενημέρωσης η οποία και έχει ξεχωριστόν ενδιαφέρον καθώς περιλαμβάνει τις ανάγκες ενημέρωσης αλλά και τις επιλογές των πολιτών κατά την διάρκεια της πανδημίας όπου το ζητούμενο είναι η αξιόπιστη , σοβαρή και ουδέτερη πληροφορία.

Η έρευνα που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το Reuters Ιnstitute σε συνεργασία με το Oxford University και την υποστήριξη μεγάλων οργανισμών όπως η Google, και πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων από όλο
τον κόσμο καταδεικνύει οτι οι πολίτες αναζήτησαν την σοβαρή ενημέρωση και έκαναν τις επιλογές τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Digital News Report, που πραγματοποιήθηκε σε 46 χώρες φέτος , για την Ελλάδα τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Dnews είναι και πάλι , όπως και πέρυσι στην πρώτη θέση της αξιοπιστίας από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, ( TV, RADIO, εφημερίδες και ενημερωτικές ιστοσελίδες) με ποσοστό 62% ομοίως με τις επιδόσεις που είχε και στην έρευνα του 2020.

Στον πίνακα με την δημοφιλία ανάμεσα στις ελληνικές ενημερωτικές ιστοσελίδες το Dnews βρίσκεται στην δεύτερη θέση με ποσοστό 31 %. Αυτό που όμως αξίζει να σημειωθεί από τις φετινές
μετρήσεις του Digital Report , όπως συνέβη και πέρυσι είναι μία ακόμη πρωτιά : Το Dnews βρίσκεται στην πρώτη και την δεύτερη θέση αντίστοιχα στους δύο πίνακες μετρήσεων.

Σε όλη την διάρκεια της πανδημίας το Dnews λειτούργησε με ψυχραιμία και επένδυσε στην αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση εντάσσοντας στο δυναμικό της και την ιστοσελίδα news4health.gr η
οποία σήμερα πρωταγωνιστεί σε όλο το πλέγμα της ειδησεογραφίας για τις εξελίξεις στην υγεία.

Για μία ακόμα φορά η δημοσιογραφική ομάδα του Dnews ευχαριστεί τα εκατομμύρια των αναγνωστών που στήριξαν αυτή την προσπάθεια και το ανέδειξαν για δύο από τις πιο κρίσιμες χρονιές στην
ιστορία της ανθρωπότητας , στο πρώτο ελληνικό Μέσο Ενημέρωσης. Από το φθινόπωρο το Dnews θα συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια με νέες υπηρεσίες και συνεργασίες.

Η έρευνα Digital News Report 2021 του Reuters Institute και του
Πανεπιστημίου της Οξφόρδης


Πηγή

"ΓΛΕΝΤΙ" Κούβελα! "Τον Σεπτέμβρη θα..."

 



«Έχουμε φέρει 187 νομοσχέδια» και συνέχεια με «ακάθεκτες μεταρρυθμίσεις» στην ατζέντα Μητσοτάκη

 Μετά τις τιμητικές αναφορές στον όγκο των νομοσχεδίων που έχει περάσει η κυβέρνηση, καθώς φτάνουμε τα 2 χρόνια εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός στάθηκε σε 3 νέα νομοσχέδια που έρχονται στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα. Το ένα αφορά την «αναδιάταξη» της ελληνικής αστυνομίας με αφορμή «τις νέες συνθήκες του εγκλήματος» όπως τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ τα άλλα δύο αφορούν νέες αλλαγές στην εκπαίδευση και την επικουρική ασφάλιση, με το νέο σύστημα επενδυτικής βαθμίδας.


Στις «ακάθεκτες μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης του αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας τριες πυλώνες νομοσχεδίων που έρχονται το επόμενο διάστημα, όπως το «νέο σχολείο», τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση και την «αναδιοργάνωση» της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ήδη 187 σχέδια νόμου που έχει περάσει η Νέα Δημοκρατία καθώς σιγά σιγά κατευθυνόμαστε στα 2 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. «Συνεδριάζουμε για έκτη φορά φέτος, τον έκτο μήνα του χρόνου και θα ήθελα απλά εισαγωγικά να επισημάνω ότι καθώς πλησιάζουμε πια στα δύο χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου, έχουμε προωθήσει συνολικά 187 σχέδια νόμου, τα οποία έχουν γίνει νόμοι του κράτους και βέβαια οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται ακάθεκτες με τη νέα δέσμη που περιλαμβάνει η σημερινή πλούσια ατζέντα μας», είπε.

Αφού έδωσε συγχαρητήρια σε παιδιά και εκπαιδευτικούς για την ολοκλήρωση του κύριου τμήματος των πανελληνίων, τόνισε αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο ότι «αυτή η χρονιά απέδειξε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει αδυναμίες που δεν μπορούν να περιμένουν άλλο τη λύση τους. Η εκπαίδευση, το σχολείο μας, έχει έρθει η ώρα να απεγκλωβιστεί από το Υπουργείο. Τα μαθήματα να γνωρίζουν νέους ορίζοντες, οι διδάσκοντες να αξιολογούν αλλά και να αξιολογούνται σωστά. Στο εξής, λοιπόν, οι σχολικές μονάδες αυτονομούνται στις τάξεις και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τομή. Θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να καταργηθεί η αποστήθιση και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη αλλά και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών. Και, βέβαια, ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει κεντρικό, πρωταγωνιστικό παιδαγωγικό ρόλο, γι’ αυτό εξάλλου και θα επιμορφώνεται διαρκώς ενώ το έργο του θα αποτιμάται ώστε να έχει κάθε βοήθεια να γίνει καλύτερος, να γίνει καλύτερη. Με μια αλλαγή που περιγράφεται με τρεις λέξεις: ελευθερία, αυτονομία, λογοδοσία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης χαρακτηρίζοντας κομβική τη μεταρρύθμιση. «Με τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το Σουηδικό μοντέλο, κάτι το οποίο αποτελούσε εξάλλου κεντρική προεκλογική μας δέσμευση. Θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου ο Υυφυπουργός, Πάνος Τσακλόγλου. Ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπάρα, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του. Το κεφάλαιο αυτό θα μπορεί να το επενδύσει, όπως ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα επιλέξει. Έχοντας πάντα πρόσβαση στην εξέλιξη του και στο τέλος του εργασιακού του βίου, παράλληλα με την κύρια εθνική, την ανταποδοτική σύνταξη, που χρηματοδοτείται και θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το κράτος, θα έχει και την προσωπική επικουρική του σύνταξη».

«Πρέπει να σημειώσω ότι ειδική ρήτρα στο νόμο προβλέπει ότι ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων, η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζόμενου. Και ακόμα -θέλω να τονίσω- ότι το σύστημα αυτό το οποίο θα εισάγουμε και θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου, είναι ένα σύστημα το οποίο ισχύει σχεδόν σε όλα τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου. Γιατί, ακριβώς, απαντά στα προβλήματα του καιρού μας. Στις επιφυλάξεις που έχουν σήμερα οι νέοι εργαζόμενοι να ασφαλιστούν. Στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, που το απειλεί η δημογραφική υποχώρηση και βέβαια στην ανάγκη να υπάρχει διαγενεακή αλληλεγγύη αλλά και στην ίδια τη συρρίκνωση της επικουρικής σύνταξης σε σχέση με τον κύριο μισθό που, δυστυχώς, είναι κάτι το οποίο διαρκεί εδώ και χρόνια», πρόσθεσε.

Στο τέλος ο πρωθυπουργός μίλησε για νέες συνθήκες στον κόσμο του εγκλήματος οι οποίες απαιτούν και νέες δομές στον κόσμο του νόμου. «Και είναι αλήθεια και πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στον Υπουργό, σε όλα τα στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην Ελληνική Αστυνομία, όπως έδειξαν οι διαλευκάνσεις πρόσφατων υποθέσεων, η Αστυνομία ξέρει και μπορεί να φτάνει στη λύση με επαγγελματισμό, με μέθοδο, με υπομονή, με αξιοποίηση της τεχνολογίας. Τελευταία, άλλωστε, δεν αποκαλύπτει ενόχους από μόνη της φέρνει αποτελέσματα μόνο όταν τίθενται στη διάθεση, στα χέρια των ειδικών».

Όπως είπε, «και με τη νέα διάταξη δυνάμεών της, η Ελληνική Αστυνομία φιλοδοξεί να οδηγεί πιο γρήγορα, πιο τεκμηριωμένα τους παρανόμους στη Δικαιοσύνη. Κι εκείνη, βέβαια, θα έχει τον τελικό ρόλο και λόγο για να κρίνει δίκαια».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλω να θυμίσω, ότι αποφυλακίσεις κρατουμένων έγιναν ευκολότερες με ρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Και, βέβαια, ξέρουμε καλά ότι οι παλαιότερες ευεργετικές διατάξεις υπερισχύουν -όπως ξέρουμε- των μεταγενέστερων έστω και αν έχουν ισχύσει για μία ημέρα. Θυμίζω ακόμα ότι σε πρώτη φάση η κυβέρνηση έχει ανατάξει το βασικό κύμα λαθών που είχαν οι εσπευσμένες και με προεκλογική σκοπιμότητα αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι συνθήκες, ωστόσο, διαρκώς αλλάζουν για αυτό και σύντομα θα υπάρξει η τοποθέτηση της Επιτροπής Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων, ώστε να θεραπευτούν οι όποιες αστοχίες παραμένουν. Μέχρι τότε, οι πολιτικοί ας σεβαστούμε τα ανθρώπινα δράματα και ας αφήσουμε τα ποινικά εγκλήματα στους διώκτες και στους δικαστές τους».

Αναφέρθηκε και σε μεταρρυθμίσεις όπως ο αναπτυξιακός νόμος για την περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων. «Όλες, όμως, κινούνται υπό το φως του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι και το 2025, το οποίο λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι έχουμε διαθέσει 41 δισεκατομμύρια για τη στήριξη της οικονομίας αυτό το δύσκολο 18μηνο, προβλέπει σταθερή ανάπτυξη της χώρας, 3,6% για φέτος, 6,2% του χρόνου, γύρω στο 4% όλο το επόμενο διάστημα, μέχρι το 2025. Και αυτό ενώ ήδη η φορολογία μειώνεται, οι καταθέσεις και οι επενδύσεις αυξάνονται, η προοπτική στην αγορά εργασίας διαγράφεται θετική και φυσικά το κράτος δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ. Ο συνολικός σχεδιασμός, λοιπόν, καθώς τα προβλήματα από την υγειονομική κρίση υποχωρούν, κοιτάει μπροστά. Καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να είναι αισιόδοξοι. Οι τελευταίοι μπορεί να σκέφτονται ήδη τις διακοπές τους, εμείς πάλι όχι γιατί οι μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος», κατέληξε.

«Ακάθεκτος στο πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας» ο Μητσοτάκης

Ανακοίνωση σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού εξέδωσε το  Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

«Ο κ. Μητσοτάκης μετά την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και τα απλήρωτα δεκάωρα, προχωρά ακάθεκτος στο πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας.

Δρομολογεί την περαιτέρω υποβάθμιση των δημοσίων σχολείων, δημιουργώντας σχολεία πολλών ταχυτήτων, ενώ συγχρόνως ετοιμάζεται να τζογάρει τις επικουρικές συντάξεις για χάρη ιδιωτικών συμφερόντων.

Δεν προκαλεί λοιπόν καμία εντύπωση το γεγονός ότι συνεχίζει να επενδύει σε ψέματα, για τα οποία από χθες, μετά τα εξώδικα του κ. Παρασκευόπουλου, απολογείται όλο το κόμμα του, με αφορμή την αποφυλάκιση του βιαστή των Πετραλώνων επί ημερών ΝΔ, λόγω των ευνοϊκότερων διατάξεων για την υφ’ όρων απόλυση του παλιού Ποινικού Κώδικα.

Όσο ο κ. Μητσοτάκης ξεδιπλώνει την αντικοινωνική ατζέντα του, τόσο θα επενδύει σε συντηρητικά αντανακλαστικά.

Δυστυχώς για τον ίδιον όμως, ακόμα και στο θέμα της ασφάλειας που έταζε, οι πολίτες πλέον συνειδητοποιούν πως ήταν ένας ακόμα προεκλογικός μύθος, αφού με την πρωτοφανή έξαρση της βαριάς εγκληματικότητας αισθάνονται κάθε μέρα και λιγότερο ασφαλείς».



Πηγή 

«Ακούγαμε φωνές από τα διπλανά κελιά. Έπαιρναν τους ανθρώπους έναν – έναν. Μέχρι που δεν ακουγόταν τίποτα»

 Στοιχεια για 21 επιχειρήσεις παράνομων επαναπροωθήσεων, με θύματα περίπου 1.000 πρόσφυγες, κατά την περίοδο Απριλίου - Δεκεμβρίου 2020, καταγράφει αναλυτική έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, κάνοντας λόγο για χρήση βίας, αυθαίρετη κράτηση, κακομεταχείριση και πιθανώς βασανιστήρια, στα ελληνικά σύνορα. Με μαρτυρίες από 16 πρόσφυγες που προσπάθησαν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα και έγιναν θύματα μίας διεθνώς παράνομης και απάνθρωπης πρακτικής η έκθεση της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης τεκμηριώνει το πώς οι επαναπροωθήσεις μοιάζουν πλέον να είναι επίσημη πολιτική της Ευρώπης και της «ασπίδας της», της Ελλάδας, στο Προσφυγικό. «Ελλάδα: Βία, ψέματα και επαναπροωθήσεις» είναι ο τίτλος.


του Θάνου Καμήλαλη

Την Τετάρτη, δημοσιεύτηκε πολυσέλιδη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο «Ελλάδα: Βία, ψέματα και επαναπροωθήσεις», όπου καταγράφονται αναλυτικά στοιχεία για τη διαρκώς αυξανόμενη και διεθνώς παράνομη τακτική των επαναπροωθήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα ελληνικά σύνορα, τόσο στα νησιά, όσο και στον Έβρο. Μολονότι, όπως αναφέρεται, η οργάνωση καταγράφει επαναπροωθήσεις προσφύγων από το 2013, όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει συγκλίνουν στο ότι από τις αρχές του 2020 αυτές οι επιχειρήσεις, που πραγματοποιούνται από στρατιώτες, αστυνομικούς και άνδρες χωρίς διακριτικά, σε επίσημα ή ανεπίσημα κέντρα κράτησης, έχουν αυξηθεί κατά πολύ. «Έχω την αίσθηση ότι όλοι νομίζουν πως οι επαναπροωθήσεις είναι μία κανονική διαδικασία για την προστασία των συνόρων. Νομίζω ότι έχει χαθεί το μέτρο του τι είναι νόμιμο και τι όχι», δηλώνει δικηγόρος από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights 360.

Tα στοιχεία που αποκαλύπτονται αφορούν, όπως υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία, 21 παράνομες επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων, όπως προκύπτει από 16 μαρτυρίες προσφύγων που συγκέντρωσε η οργάνωση. Οι μαρτυρίες συγκλίνουν μεταξύ τους και αποκαλύπτουν τις μεθόδους, της χρήση βίας, την αυθαίρετη κράτηση αλλά και «πιθανώς βασανιστήρια», όπως αναφέρεται. Αυτές οι 21 επιχειρήσεις φαίνεται να αφορούσαν συνολικά 1.000 αιτούντες άσυλο, με το μέγεθος της καθεμιάς να διαφέρει, από 9 μέχρι και 170 άτομα.

Η σύνοψη της έκθεσης στα Ελληνικά εδώ

«Είναι ολοφάνερο ότι διάφορα σώματα των ελληνικών αρχών συνεργάζονται στενά για να συλλαμβάνουν βίαια και να θέτουν υπό κράτηση ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν ασφάλεια στην Ελλάδα, υποβάλλοντας πολλούς από αυτούς σε βία, και ότι στη συνέχεια τους μεταφέρουν στις όχθες του ποταμού Έβρου προτού τους επαναπροωθήσουν με συνοπτικές διαδικασίες στην Τουρκία», δήλωσε με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης η Adriana Tidona, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη μετανάστευση στην Ευρώπη. «Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι οι βίαιες επαναπροωθήσεις έχουν καταστεί η de facto ελληνική πολιτική ελέγχου των συνόρων στην περιοχή του Έβρου. Τα περιστατικά επαναπροωθήσεων που τεκμηριώσαμε αφορούν έως και 1.000 άτομα. Μερικά από αυτά επαναπροωθήθηκαν πολλές φορές, και σε ορισμένες περιπτώσεις μέσω ανεπίσημων χώρων κράτησης. Το επίπεδο οργάνωσης που απαιτείται για να εκτελεστούν αυτές οι επαναπροωθήσεις δείχνει πόσο μακριά φτάνει η Ελλάδα ώστε να επαναπροωθεί παράνομα ανθρώπους και να το συγκαλύπτει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μολονότι οι επαναπροωθήσεις αφορούν κατά κανόνα τα σύνορα, σε Έβρο και νησιά, η έκθεση καταγράφει και 4 περιπτώσεις αυθαίρετεων συλλήψεων και επαναπροωθήσεων, καταγεγραμμένων αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα. Η έκθεση περιέχει τη μαρτυρία του Ναμπίλ, ενός σύριου πρόσφυγα που έκανε επίσημα αίτηση στα τέλη του 2019, αλλά συνελήφθη στις 24 Ιουλίου 2020 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας από τρεις αστυνομικούς. Όπως καταγγέλλει, κρατήθηκε σε έναν χώρο στο λιμάνι μαζί με ακόμα 30 άτομα, Κούρδους, Ιρανούς και Αφγανούς, για δύο ημέρες, ενώ η σύλληψή του στην Ηγουμενίτσα δεν καταγράφηκε ποτέ. Στη συνέχεια, μολονότι τον ενημέρωσαν ότι θα τον μεταφέρουν στην Αθήνα και θα αφεθεί ελεύθερος, τα 30 αυτά άτομα κατέληξαν μετά από ταξίδι 10 ωρών με λεωφορείο στον Έβρο, σε ένα κτίριο που ο Ναμπίλ περιγράφει ως «φυλακή δίπλα σε ένα καμπ». Φτάνοντας εκεί, αστυνομικοί και στρατιώτες τους έγδυσαν, για να τους ψάξουν και αφού ντύθηκαν ξανά, τρεις στρατιώτες καταγγέλλεται ότι τους χτυπούσαν με γκλομπ και ράβδους. Σε αυτό το κέντρο κράτησης, ο Ναμπίλ αναφέρει στη Διεθνή Αμνηστία ότι βρίσκονταν με ακόμα 70 άτομα. Το απόγευμα, μεταφέρθηκαν στον ποταμό και επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία. Ανάλογη μαρτυρία καταγράφει η οργάνωση και από έναν 38χρονο, αναγνωρισμένο σύριο πρόσφυγα, που φέρεται να συνελήφθη αυθαίρετα από δύο άνδρες που δεν έδειξαν κάποιο σήμα, σε πλατεία της Αλεξανδρούπολης. Μολονότι ο Χασάν έλεγε στις αρχές ότι έχει χαρτιά, μεταφέρθηκε σε ένα «αστυνομικό τμήμα» στα σύνορα, όπου υπήρχαν «στρατιωτικά φορτηγά γεμάτα με πρόσφυγες». Επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία μαζί με 100 ακόμα άτομα περίπου, τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με την έρευνα, το πιο βίαιο κομμάτι των επιχειρήσεων συμβαίνει λίγο πριν την επαναπροώθηση, συνήθως στα διάφορα επίσημα ή ανεπίσημα κέντρα κράτησης που κατά τη Διεθνή Αμνηστία διατηρεί η ελληνική κυβέρνηση στον Έβρο. Από τις 21 επιχειρήσεις που αποκαλύπτει η οργάνωση, στις 17 φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί σκληρή βία κατά των προσφύγων, ακόμα και σε γυναίκες και παιδιά. Ο Αζάντ, που μίλησε στην οργάνωση, είναι ένας 25χρονος Κούρδος που έφυγε από την Τουρκία το καλοκαίρι του 2020, για να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Την ημέρα που περνούσε τα σύνορα, περιγράφει 4 άνδρες, ντυμένους ως «στρατιώτες» σε ένα μαύρο φορτηγό, να τον σταματάνε. Δύο άνδρες έψαξαν τον Αζάντ, τον έβαλαν σε ένα βαν χωρίς παράθυρα και βρέθηκε σε ένα κέντρο κράτησης με ακόμα 70 άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και ηλικιωμένοι. «Τους ρωτούσα τι θα μου συμβεί και αν θα με καταγράψουν και θα μου πάρουν αποτυπώματα» λέει στη Διεθνή Αμνηστία. «Μου απαντούσαν “αργότερα”». Το απόγευμα, όπως συνεχίζει, η ενημέρωση που είχαν ήταν ότι θα αφεθούν ελεύθεροι και όχι ότι θα απελαθούν.

«Τότε αρχίσαμε να ακούμε φωνές από τα διπλανά κελιά, έπαιρναν έναν – έναν τους ανθρώπους και τους έβγαζαν έξω, μέχρι που δεν ακουγόταν τίποτα». Ο Αζάντ καταγγέλλει ότι αυτός και τα υπόλοιπα άτομα χτυπήθηκαν σκληρά και στη συνέχεια επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία. «Όταν μας έβγαλαν έξω, ήταν 10-12 άτομα με κουκούλες, ντυμένα με μαύρα πολιτικά ρούχα, κάποιοι κρατούσαν όπλα και κάποιοι γκλομπ. Μας έβαλαν σε έναν τοίχο και ένας από αυτούς περπατούσε μπροστά μας πάνω – κάτω. Τότε ξαφνικά ένας άρχισε να μας χτυπάει με γκλομπ. Μας πεταξαν στο έδαφος, μας χτυπούσαν με μπουνιές και κλωτσιές και ένας χωρίς κουκούλα με κοιτούσε και χαμογελούσε. Μας πατούσαν με τις μπότες τους και μας έβριζαν. Έβλεπα τα 25 μου χρόνια να περνούν μπροστά από τα μάτια μου. Είναι τραγικό το επίπεδο που ξέπεσε η ανθρωπότητα».

Παρόμοια ιστορία, δημοσιεύοντας και σχετική φωτογραφία, καταγράφει η Διεθνής Αμνηστία και από τον Σαϊφ, έναν 25χρονο Σύριο, που περιγράφει επίσης μαυροντυμένους κουκουλοφόρους, που πήραν τα προσωπικά αντικείμενα μίας ομάδας ατόμων και τους έδωσαν εντολή να κάτσουν σε κύκλο, στα γόνατά τους.. Ο Σαϊφ εξιστορεί ότι ένας άνδρας από τη Δαμασκό προσπάθησε να δραπετεύσει από το σημείο όπου βρίσκονταν, με τους άνδρες να αφήνουν έναν γερμανικό ποιμενικό της αστυνομίας να τον κυνηγήσει και στη συνέχεια να χτυπούν τον άνδρα ανελέητα, «μέχρι που το σώμα του έγινε σκούρο μπλε», όπως αφηγείται. Δύο ακόμα Αφγανοί προσπάθησαν να αποδράσουν από το σημείο και σύμφωνα με τη μαρτυρία, οι κουκουλοφόροι έσπασαν το χέρι του ενός και χτύπησαν σοβαρά τον άλλον στην σπονδυλική στήλη.

Στην έκθεση, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επανειλημμένα και στους χώρους όπου πραγματοποιείται η αυθαίρετη κράτηση αιτούντων άσυλο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς καν τα προσωπικά τους αντικείμενα πλέον. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2020, ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times έκανε λόγο για μία μυστική τοποθεσία στον Έβρο, λίγα χιλιόμετρα από τον Πόρο. Οι μαρτυρίες που συνέλεξε η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τόσο «επίσημους» όσο και «ανεπίσημους» χώρους κράτησης για να κρατά αυθαίρετα ανθρώπους πριν από τις επαναπροωθήσεις. «Κάποια από τα άτομα που κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους αναγνώρισαν τους χώρους κράτησής τους, όπως το τμήμα συνοριακής φύλαξης Τυχερού και έναν χώρο κράτησης στον Πόρο Έβρου» αναφέρει η οργάνωση, που καταγράφει επίσης σειρά άλλων επίσημων ή ανεπίσημων αστυνομικών και στρατιωτικών σταθμών σε Σουφλί, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη κ.α.

Απέναντι σε όλα αυτά, που έχουν καταγραφεί σε πλήθος αναφορών διεθνών ΜΜΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων, προκαλώντας συζητήσεις και στο Ευρωκοινοβούλιο, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή των «fake news» και στο ότι πρόκειται για «τουρκική προπαγάνδα». Ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο ότι όλα αυτά τα στοιχεία που συσσωρεύονται «αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής «fake news» που προωθεί η Τουρκία, μέσω ορισμένων ΜΚΟ και δικτύων λαθρεμπόρων. Οι ως τώρα έρευνες από τη FRONTEX αλλά και το Λιμενικό Σώμα, δεν έχουν επιβεβαιώσει καμία καταγγελία. Αντιθέτως, έχουν επιβεβαιώσει ότι η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, που είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα αλλά και υποχρέωσή μας, γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών».

Tον περασμένο Ιούλιο, ο Μηταράκης, μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Γιώργο Κουμουτσάκο, κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, με τα αποτελέσματα αυτής της συζητήσης να μπορούν να χαρακτηριστικού ντροπιαστικά για την Ελλάδα, αφού φάνηκε ότι οι αρμόδιοι διαχειριστές του προσφυγικού δεν απάντησαν σε καμία ερώτηση συγκεκριμένα, επαναλαμβάνοντας αόριστα τη «δέσμευση» της Ελλάδα στον «σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου». Ένας εκ των ευρωβουλευτών σημείωσε τότε ότι Χρυσοχοΐδης και Κουμουτσάκος «είναι εκτός θέματος, σαν να έχουν προσκληθεί σε γάμο και να απαγγέλλουν επικήδειους», με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, στο ίδιο ύφος να επισημαίνει, ότι οι έλληνες πολιτικοί «δεν θέλουν να απαντήσουν, αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα της συνεδρίασης».

Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας βέβαια, αποκαλύπτονται και παράνομες πρακτικές της Τουρκίας στον Έβρο, με μαρτυρίες που έχει καταγράψει η οργάνωση να υποστηρίζουν πως κατά την επαναπροώθηση προσφύγων από τα ελληνικά σύνορα, τούρκοι «στρατιώτες» αρνούνταν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στον ποταμό, ενώ σε άλλες περίπτωσεις τους ανάγκαζαν να επιστρέψουν ξανά στην Ελλάδα, ή τους οδηγούσαν σε νησίδες, χωρίς παραπάνω βοήθεια και περίθαλψη. Η οργάνωση παρουσιάζει επίσης καταγγελίες ότι ένα μεγάλο γκρουπ προσφύγων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, κρατήθηκε σε τουρκική «στρατιωτική βάση» μετά την επαναπροώθηση από την Ελλάδα, με τις τουρκικές αρχές να εξαναγκάζουν τους πρόσφυγες να περάσουν ξανά τα σύνορα.

#StopPushbacks

Την ίδια στιγμή, πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες, κυρίως από Χίο, Σάμο και Θεσσαλονίκη, κινητοποιούνται, μέσω της καμπάνιας #StopPushbacks, «επειδή το έγκλημα των επαναπροωθήσεων προσφύγων στο Αιγαίο και τον Έβρο δεν μπορεί να συνεχίζεται, επειδή δεν είναι δυνατόν να σιωπούμε απέναντι στην καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και ανθρωπισμού» όπως αναφέρουν. Στα πλαίσια αυτή της πρωτοβουλίας, 9 οργανώσεις συνδιοργανώνουν την Πανελλαδική Εβδομάδα Δράσης ενάντια στις επαναπροωθήσεις, από τις 21 μέχρι τις 27 Ιουνίου, με δράσεις, παρεμβάσεις και εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χίο και Σάμο.

«Η αφήγηση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο είναι στην πραγματικότητα μια “μαγική εικόνα”. Πολλές μαρτυρίες προσφύγων που προσπάθησαν να περάσουν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια, αλλά και μια σειρά από αναφορές οργανώσεων, διεθνών οργανισμών και ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης αποκαλύπτουν μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα. Στο πρώτο video της πανελλαδικής καμπάνιας #stoppushbacks, αναδεικνύονται οι αντιφάσεις ανάμεσα στον επίσημο κρατικό λόγο και τη φριχτή πραγματικότητα των θαλάσσιων συνόρων» αναφέρεται η Πρωτοβουλία δημοσιεύοντας το πρώτο από σειρά βίντεο που σκοπό έχουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την πραγματική εικόνα στα σύνορα της χώρας.

Eνώ στο δεύτερο βίντεο, καταγγέλλουν τον «ατέρμονο πόλεμο ενάντια στους/τις πρόσφυγες και τους/τις μετανάστ(ρι)ες».

 

 

Tα ονόματα που αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία στις μαρτυρίες έχουν αλλαχθεί, για λόγους ασφάλειας και προστασίας, όπως αναφέρεται



Πηγή

Παρέμβαση Ρουβίκωνα στο σπίτι του Μπαλάσκα – «Το βασικό είναι να μη γίνεις ποτέ Μπαλάσκας»

 Παρέμβαση με κόκκινη μπογιά έξω από το σπίτι του έκπτωτου συνδικαλιστή της ΕΛΑΣ πραγματοποίησε ο Ρουβίκωνας, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του για τη γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά. Ο «συνδικαλιστής» παρέδωσε μαθήματα δωρεάν νομικές συμβουλές σε επίδοξους γυναικοκτόνους, και «την ώρα που τα περιστατικά έμφυλης βίας και οι γυναικοκτονίες δημιουργούν ένα ασφυκτικό στρώμα ανασφάλειας πάνω από τα γυναικεία σώματα, την ώρα που οι επιζώσες περιστατικών βίας με σεξουαλικά και έμφυλα κίνητρα χρειάζεται να ζήσουν και να ξαναζήσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες, μέσα σε δωμάτια αστυνομικών τμημάτων και αίθουσες δικαστηρίων, καθώς η πατριαρχία βρίσκεται πάντα εκεί για να τους υπενθυμίσει ότι “κάτι θα έκαναν λάθος και αυτές” και “σε κάτι θα έφταιξαν”, ο Μπαλάσκας έχει το απύθμενο θράσος να καθοδηγεί τους κακοποιητές και τους γυναικοκτόνους, για να μην ησυχάσει ποτέ η ψυχή των κακοποιημένων και δολοφονημένων γυναικών» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ρουβίκωνας.


Παρέμβαση με κόκκινη μπογιά έξω από το σπίτι του έκπτωτου συνδικαλιστή της ΕΛΑΣ πραγματοποίησε ο Ρουβίκωνας. «Την ώρα που τα περιστατικά έμφυλης βίας και οι γυναικοκτονίες δημιουργούν ένα ασφυκτικό στρώμα ανασφάλειας πάνω από τα γυναικεία σώματα, την ώρα που οι επιζώσες περιστατικών βίας με σεξουαλικά και έμφυλα κίνητρα χρειάζεται να ζήσουν και να ξαναζήσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες, μέσα σε δωμάτια αστυνομικών τμημάτων και αίθουσες δικαστηρίων, καθώς η πατριαρχία βρίσκεται πάντα εκεί για να τους υπενθυμίσει ότι “κάτι θα έκαναν λάθος και αυτές” και “σε κάτι θα έφταιξαν”, ο Μπαλάσκας έχει το απύθμενο θράσος να καθοδηγεί τους κακοποιητές και τους γυναικοκτόνους, για να μην ησυχάσει ποτέ η ψυχή των κακοποιημένων και δολοφονημένων γυναικών.» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ρουβίκωνας, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του «συνδικαλιστή».

Υπενθυμίζεται πως μαθήματα και δωρεάν νομικές συμβουλές σε επίδοξους γυναικοκτόνους έδωσε το πρωί της Παρασκευής ο έκπτωτος συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, Σταύρος Μπαλάσκας στον απόηχο του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά. Χαρακτηριστικά είπε, πως εάν ο δολοφόνος, έπαιρνε την αστυνομία κατευθείαν για να ομολογήσει το έγκλημά του, «δε θα έτρωγε ούτε 4 χρόνια φυλακή». «Είναι βλάκας» είπε ο Σ. Μπαλάσκας σε τηλεοπτική εκπομπή του MEGA σχετικά με τον δολοφόνο στα Γλυκά Νερά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, εντολή έχει δοθεί σε αστυνομικούς να μην παρίστανται σε τηλεοπτικές εκπομπές, μετά τις αθλιότητες που εξαπολύει κατά καιρούς ο Σ. Μπαλάσκας.

Η ανακοίνωση του Ρουβίκωνα:

Στο άκουσμα του ονόματος “Μπαλάσκας” (και ας μας συγχωρήσουν οι συνονόματοί του), σε πιάνει μια σπάνια αηδία, μια αναγούλα δίχως τέλος. Ενώ σε αυτόν τον κόσμο υπάρχουν πολλοί αξιοπρεπείς άνθρωποι και πολλά αξιοπρεπή επαγγέλματα, ο Μπαλάσκας αποτελεί πεισματικά μέσα στο χρόνο, μια σταθερή εξαίρεση. Το βασικό είναι να μη γίνεις ποτέ Μπαλάσκας, ένας περιφερόμενος μαϊντανός των μέσων μαζικής εξαπάτησης, που εκμεταλλεύεται την ιδιότητά του (“συνδικαλιστής αστυνομικός”), προκειμένου σε κάθε του εμφάνιση να ανοίγει τον εσωτερικό του βόθρο και να εκτοξεύει τις σιχαμένες απόψεις που έχει μέσα στο κεφάλι του, πάντα υπό την ανοχή των οικοδεσποτών/ριών δημοσιο-κάφρων.

Αν και ενίοτε ο ίδιος προκαλεί τον γέλωτα, κάνοντας διάφορες προβλέψεις και αναλύσεις που απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα (πρόσφατο παράδειγμα η “σίγουρη σύλληψη” του χρυσαυγίτη Παππά που μετατράπηκε σε πανηγυρική διαφυγή του και ακόμα πιο πρόσφατο, οι διθύραμβοι για την ΕΛ.ΑΣ. που “από την πρώτη στιγμή είχε καταλάβει ότι ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος είναι ο δολοφόνος των Γλυκών Νερών”, άσχετα αν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βασανίστηκε ένας Γεωργιανός υπήκοος επί τέσσερα μερόνυχτα προκειμένου να ομολογήσει τη δήθεν ενοχή του), τα όσα καγχάζει ο Μπαλάσκας μόνο ως οχετός μπορούν να χαρακτηριστούν.

Οι συμβουλές προς επίδοξους γυναικοκτόνους για το πώς θα πέσουν στα μαλακά του νόμου, με αφορμή την προαναφερθείσα υπόθεση, είναι η τελευταία προσθήκη σε αυτόν τον οχετό. Την ώρα που τα περιστατικά έμφυλης βίας και οι γυναικοκτονίες δημιουργούν ένα ασφυκτικό στρώμα ανασφάλειας πάνω από τα γυναικεία σώματα, την ώρα που οι επιζώσες περιστατικών βίας με σεξουαλικά και έμφυλα κίνητρα χρειάζεται να ζήσουν και να ξαναζήσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες, μέσα σε δωμάτια αστυνομικών τμημάτων και αίθουσες δικαστηρίων, καθώς η πατριαρχία βρίσκεται πάντα εκεί για να τους υπενθυμίσει ότι “κάτι θα έκαναν λάθος και αυτές” και “σε κάτι θα έφταιξαν”, ο Μπαλάσκας έχει το απύθμενο θράσος να καθοδηγεί τους κακοποιητές και τους γυναικοκτόνους, για να μην ησυχάσει ποτέ η ψυχή των κακοποιημένων και δολοφονημένων γυναικών.

ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΠΙΠΟΝΟ ΑΓΩΝΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ. ΜΠΑΛΑΣΚΑ, ΚΑΜΙΑ ΕΔΕ (ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ) ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΗΡΕΜΗΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΕ ΞΕΠΛΥΝΕΙ

Φεμινιστικός τομέας Ρουβίκωνα



Πηγή

Στον Κορυδαλλό ο γυναικοκτόνος της Καρολάιν – Δεν έπεισε το «δεν είχα κίνητρο» λόγω του πολυήμερου θεάτρου

 Προφυλακιστέoς κρίθηκε ο γυκαικοκτόνος της Καρολάιν, όπου κρατείται στην 6η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, καθώς δεν τους έπεισε για τους ισχυρισμούς του περί μη προμελετημένου εγκλήματος χωρίς κίνητο. «Η προφυλάκιση ήταν αναμενόμενη. Ο κόσμος πιστεύει ότι προς το παρόν δικαιώνεται η μνήμη της. Τα πάντα όμως θα κριθούν στο δικαστήριο» είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της Καρολάιν, τονίζοντας ότι τα κίνητρά του δράστη παραμένουν υπό έρευνα. Παράλληλα στον αέρα είναι το ζήτημα της επιμέλειας του παιδιού, με την οικογένεια της Καρολάιν να τη διεκδικεί, με γνώμονα ποιο είναι το καταλληλότερο περιβάλλον για να μεγαλώσει αυτό το παιδί.


Στην 6η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού πέρασε το πρώτο του βράδυ ο 33χρονος πιλότος και καθ’ ομολογία δολοφόνος της Καρολάιν, μετά την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για προφυλάκισή του, καθώς δεν τους έπεισε για τους ισχυρισμούς του. «Η προφυλάκιση ήταν αναμενόμενη. Ο κόσμος πιστεύει ότι προς το παρόν δικαιώνεται η μνήμη της. Τα πάντα όμως θα κριθούν στο δικαστήριο» είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Συνδέσεις ο δικηγόρος της οικογένειας Αθ. Χαρμάνης τονίζοντας τα κίνητρά του δράστη παραμένουν υπό έρευνα. Ο 33χρονος θα το μοιραστεί το κελί με άλλους τρεις κρατούμενους, ο ένας εξ αυτών επίορκος σωφρονιστικός υπάλληλος που έχει κατηγορηθεί σε υπόθεση ναρκωτικών. Οι άλλοι δύο εκτίουν ποινές για ναρκωτικά και λαθρεμπόριο.

Ο κ. Χαρμάνης μετέφερε την επιθυμία της οικογένειας να πάρει την επιμέλεια του παιδιού τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια. «Η μητέρα της Καρολάιν έχει δίκιο όταν λέει ‘μου πήραν το παιδί, ας μη μου πάρουν και το εγγόνι, θα είναι η χαριστική βολή για μένα’ . Τα πάντα θα κριθούν με το συμφέρον του παιδιού. Οι κοινωνικοί λειτουργοί θα υποβάλουν τις εκθέσεις τους στην εισαγγελέα ανηλίκων κι εκείνη θα βγάλει προσωρινή διάταξη μέχρι να αποφασίσει το δικαστήριο.»

«Δεν είχα κίνητρο» υποστήριξε ο γυναικοκτόνος που επί σχεδόν 40 μέρες έπαιζε θέατρο

Στην πεντάωρη κατάθεση του, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος επέμεινε ότι είχε προηγηθεί ένταση ανάμεσα στον ίδιο και τη σύζυγό του, ότι το έγκλημα δεν ήταν προμελετημένο και ότι δεν είχε κίνητρο, ούτε συνεργό. «Η οικογένεια δεν μου έχει δώσει εικόνα ότι μπορεί να κρύβεται και κάτι άλλο από πίσω, ωστόσο στα προμελετημένα εγκλήματα υπάρχει κίνητρο. Αυτό θα το ερευνήσουν οι αρχές. Εκτιμώ ότι δεν ήταν έγκλημα εν βρασμώ ψυχικής ορμής. Ήταν προμελετημένο» είπε  ο δικηγόρος της οικογένειας.

Μέχρι και την ύστατη ώρα εμφανίστηκε ασύνδετος συναισθηματικά με τις πράξεις του και ψυχρός υποστηρίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να κριθεί προφυλακιστέος, καθώς απουσιάζουν οι ενδείξεις ενοχής του για τα αδικήματα που κατηγορείται. Στην απολογία του επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν είχε κίνητρο, παρά το γεγονός ότι έπαιζε θέατρο επί σχεδόν 40 ημέρες, μέχρι τελικά να ομολογήσει. Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος φέρεται να είπε ότι όλα έγιναν σε μία στιγμή, λόγω της έντασης που είχε προηγηθεί. «Ανέβηκα από το ισόγειο του σπιτιού στη σοφίτα, προκειμένου να την πείσω να κοιμηθεί με το παιδί μας. Ξεκινήσαμε μια κουβέντα φορτισμένη, όπως την είχα αγκαλιάσει, έγειρα δίπλα της και συνέβη ό,τι συνέβη. Ζητώ συγγνώμη που κατέστρεψα δύο οικογένειες και το μέλλον του παιδιού μου» φέρεται να κατέθεσε ο 33χρονος. Ο ίδιος ζήτησε την τιμωρία του και κατέληξε στην απολογία του: «μακάρι να μπορούσα το χρόνο πίσω αλλά δυστυχώς δεν γυρνάει».

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6» ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Aλέξανδρος Παπαϊωαννίδης, έκανε λόγο για πολύωρη ανάκριση όπου δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. «Σε καμία περίπτωση ο εντολέας μου δεν έχει σκοπό να αμαυρώσει την τιμή της Καρολάιν. Αξίζει την τιμωρία του. Θέλει την τιμωρία του ως προς αυτό. Παρόλα αυτά λέει τις καταστάσεις όπως έγιναν. Δίνει τη δική του εκδοχή», δήλωσε.

Σχετικά με το έγκλημα στα Γλυκά Νερά ο συνήγορος υπεράσπισης το χαρακτήρισε «οικογενειακή τραγωδία» και τόνισε ότι το αδίκημα είναι πολύ σοβαρό. Όσον αφορά στο αν η υπεράσπιση αμφισβητεί τα στοιχεία του κατηγορητηρίου και ειδικότερα όσα προέκυψαν από την ανάλυση των καμερών, του smart watch της άτυχης Καρολάιν και του κινητού τηλεφώνου του καθ’ ομολογία δράστη ο κ. Παπαϊωαννίδης τόνισε ότι ο ανακριτής έχει υποβάλει αίτημα να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη στην κάμερα του εσωτερικού σπιτιού.

Σύμφωνα με διαρροές της αστυνομίας, ο δράστης υπέβαλε αίτημα για την κλήση μαρτύρων, προκειμένου να δώσουν την πλήρη εικόνα για τη σχέση του κατηγορουμένου με το θύμα. «Οι οποιεσδήποτε προστριβές στο απώτερο παρελθόν και αν υπήρξαν δεν νομίζω ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να κριθεί αν αυτό το έγκλημα ήταν εκ προμελέτης ή εν βρασμώ ψυχικής ορμής. Ξέρετε ο βρασμός ψυχικής ορμής έχει νομολογηθεί ότι είναι μια αιφνίδια υπερδιέγερση συναισθήματος. Ένα θύμα, το οποίο κοιμάται δεν μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια υπερδιέγερση συναισθήματος» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Θανάσης Χαρμάνης, συνήγορος της οικογένειας της Καρολάιν.

Μιλώντας για τον πελάτη του και την εικόνα του ψυχρού που του αποδίδεται από μερίδα του κόσμου ο κ. Παπαϊωαννίδης είπε: «Είναι ένας άνθρωπος που συνειδητοποίησε τι έγινε. Κατέστρεψε τη ζωή του. Ως συνήγορος υπεράσπισης δεν μπορώ να μιλήσω για τη φυσιογνωμία του. Πάντως μέσα στην ανάκριση έδειξε ένα άλλο πρόσωπο».

Εισαγγελική παραγγελία για την επιμέλεια του βρέφους

Αναφορικά με την επιμέλεια του βρέφους της οικογένειας τόνισε: «Υπήρχε μια επαφή με την οικογένεια (του δράστη). Αν δεν βρεθεί από κοινού λύση θα υποβάλλουμε τα αιτήματά μας στην αρμόδια εισαγγελέα ανηλίκων και εκείνη θα κρίνει με προσωρινή διάταξη… Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτή η γιαγιά η οποία έχασε το παιδί της, μη χάσει και το εγγόνι της».

Στις δυο οικογένειες δόθηκε από τους δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων που έχουν αναλάβει το δικαστικό σκέλος για την τύχη του 11 μηνών βρέφους του ζευγαριού, η δυνατότητα να έρθουν σε συνεννόηση έως αύριο για την προσωρινή επιμέλειά του. Για τον λόγο αυτό, ανατέθηκε σε Κοινωνικούς Λειτουργούς να συντάξουν σχετική έκθεση για την καταλληλόλητα του περιβάλλοντος στο οποίο θα ζήσει στο εξής το παιδί και αφού προηγουμένως επισκεφτούν οι ίδιοι τους γονείς δράστη και θύματος.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χαρμάνης,  «η αντιδικία στο ποινικό μέρος δεν επιδρά, με κανέναν τρόπο στο θέμα της επιμέλειας του παιδιού. Θα κριθεί με γνώμονα ποιο είναι το καταλληλότερο περιβάλλον για να μεγαλώσει αυτό το παιδί». Όπως ανέφερε, το παιδί αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην οικογένεια του δράστη. Από την πλευρά του ο συνήγορος του δράστη κ. Παπαϊωαννίδης είπε ότι «οι εντολές που έχω λάβει είναι το καλύτερο για το παιδί. Θέλει την από κοινού επιμέλεια των δύο οικογενειών». Χθες υπήρξε παραίτηση-έκπληξη του συνηγόρου του 33χρονου πιλότου που είχε αναλάβει το κομμάτι της επιμέλειας, το οποίο πλέον χειρίζεται ο κ. Παπαϊωαννίδης.


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ