Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Δεν φοριέται! Τρώγεται! 100 αναρτήσεις fosstoskotadi.blogspot.com Special !!!

 


                                                 Πηγή εικόνας: Facebook


Μάσκες από... μπέικον! Ό,τι καλύτερο! Αυτή είναι η εκατοστή (100η) ανάρτηση που που κάνω στο fosstoskotadi.blogspot.com! Μακάρι να τις χιλιάσει (τις αναρτήσεις) αυτό το ιστολόγιο. 

Καλή Συνέχεια στο fosstoskotadi.blogspot.com!

Καλή Τσικνοπέμπτη σε όλες και όλους!

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Τσικνοπέμπτη 2021: Τι γιορτάζουμε τη σημερινή μέρα και γιατί ψήνουμε κρέας

 












Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Έχει καθιερωθεί την Πέμπτη, λόγω του ότι οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή.

Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά Προφωνή και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του.

Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.

Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Η Τσικνοπέμπτη ανά την Ελλάδα

  • Στην Αρκαδία η Τσικνοπέμπτη είναι μέρα κρεατοφαγίας (μέχρι σκασμού), οικογενειακής συγκέντρωσης και διασκέδασης.
  • Στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Γι’ αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι. Γύρω της οι Πατρινοί διασκεδάζουν με τα καμώματά της.
  • Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”, της πόλης τής Κέρκυρας.
  • Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.
  • Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».

  • Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μικροί και μεγάλοι περιδιαβαίνουν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.

  • Πηγή: newsbomb.gr

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα: Σε ξενοδοχεία και σκηνές διανυκτέρευσαν κάτοικοι πολλών περιοχών

 



Eκτεταμένα προβλήματα σε πολλά χωριά της περιοχής – Ζημιές σε πάνω από 100 σπίτια - Κλειστές σήμερα όλες οι εκπαιδευτικές δομές σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα -  Ξεκινούν εκτεταμένοι έλεγχοι στα κτίρια

Μια πολύ δύσκολη νύχτα ήταν αυτή που πέρασε για τους κατοίκους της Ελασσόνας εξαιτίας των μετασεισμών αποτέλεσμα του ισχυρού σεισμού των 6 ρίχτερ που έπληξε την περιοχή της Λάρισας νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης. Αρκετοί ήταν αυτοί που διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία που είχαν μισθωθεί, ενώ για όποιον δεν μπορούσε να μείνει στο σπίτι του υπήρχαν και σκηνές που είχαν στηθεί.

Από τον ισχυρό σεισμό προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε διάφορα χωριά της Ελασσόνας ενώ έξι άτομα απεγκλωβίστηκαν από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Κώστα Αγοραστό ο οποίος μίλησε στο protothema.gr ο κόσμος είναι παγωμένος και σοκαρισμένος από τον ισχυρό σεισμό, ενώ εξήγησε ότι στήθηκαν 240 σκηνές στα γήπεδα των χωριών που επλήγησαν περισσότερο, στο Δαμάσι, στο Μεσοχώρι και στον Τύρναβο με τις οικογένειες να περνούν την πρώτη νύχτα τους μέσα σε σκηνές ενώ κάποιοι άλλοι μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε ξενοδοχεία των Τρικάλων και δεν ήταν λίγοι αυτοί που φιλοξενήθηκαν σε φιλικά σπίτια.
seismos__9_

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο κ. Αγοραστός ανέφερε στο protothema.gr ότι 100 σπίτια κατοικίσιμα και μη, στα χωριά Δαμάσι και Μεσοχώρι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ενώ κάποια που ήταν παλιά έχουν πέσει από το σεισμό. Ένα σχολείο στο Δαμάσι, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη πρέπει να ξαναφτιαχτεί ενώ άλλα δυο σχολεία στον Τύρναβο έχουν υποστεί σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα το πρωί θα ξεκινήσει η συστηματική καταγραφή των ζημιών στα σπίτια και στα δημόσια κτίρια.

Εικόνες από την ώρα του σεισμού

«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουμε ένα σχολείο το οποίο θα πρέπει να ξαναφτιάξουμε στο Δαμάσι. Άλλα δύο σχολεία στον Τύρναβο κατά δήλωση του Δημάρχου έχουν σοβαρά προβλήματα. Στο Δαμάσι και στο Μεσοχώρι έχουμε 100 σπίτια κατοικίσιμα και μη, τα οποία έχουν ζημιές ενώ κάποια που ήταν παλιά έχουν πέσει από το σεισμό.
seismos__8_

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 240 σκηνές στο γήπεδο Τυρνάβου, Δαμασίου και Μεσοχωρίου στις οποίες πέρασε τη δύσκολη νύχτα του ο κόσμος. Στην περιοχή Δαμάσι και Μεσοχώρι είπαμε στους κατοίκους να μην κοιμηθεί κανείς στα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους. Τους δώσαμε τρεις επιλογές, πέντε πούλμαν με οικογένειες και ηλικιωμένους έφυγαν ώστε να φιλοξενηθεί ο κόσμος σε ξενοδοχεία στα Τρίκαλα, κάποιοι άλλοι έμειναν στις σκηνές ενώ ήταν και αυτοί οι οποίοι κοιμήθηκαν σε φιλικά σπίτια.

Ο κόσμος είναι αναστατωμένος και παγωμένος. Αυτή τη στιγμή σκέφτεται την επόμενη μέρα, πως θα μπει και πάλι μέσα στο σπίτι του με την οικογένειά του με ασφάλεια.


Δόθηκε εντολή στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνος να δουν τις πρώτες ζημιές ώστε να δοθεί το πρώτο επίδομα των 600 ευρώ και ανάλογα με την ζημιά της οικοσυσκευής να δώσουν τα χρήματα στους ανθρώπους όσο πιο γρήγορα γίνεται.
seismos__7_
seismos__6_
seismos__5_

Έχει έρθει η ΔΑΕΦΚ κι έχουμε φτιάξει ένα συντονιστικό στο στρατόπεδο Σχοινάς που είναι στον Τύρναβο και από σήμερα το πρωί θα ξεκινήσει η συστηματική δουλειά γιατί μέχρι τώρα έχει γίνει ένας προσωρινός έλεγχος των σπιτιών στο Μεσοχώρι και στο Δαμάσι. Επίσης, έχουμε κάνει ελέγχους στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας , στις δομές των παιδιών ΑΜΕΑ, στο γηροκομείο της Λάρισας, έχουμε διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κυκλοφορίας στους δρόμους μας, οι γέφυρες είναι ανοιχτές αλλά θα έχουμε προβλήματα στα αγαθά που βρίσκονται στα συσκευαστηριά μας γιατί με το ταρακούνημα του σεισμού έπεσαν και δημιουργήθηκε πρόβλημα», καταλήγει στο protothema.gr ο Κώστας Αγοραστός. Από τον εγκέλαδο δεν γλίτωσε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μεσοχώρι, η οποία κατάρρευσε, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές και στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Δύσκολη νύχτα στο Ζάρκο Τρικάλων

Σε σκηνές πέρασαν τη νύχτα τους και οι κάτοικοι του χωριού Ζάρκο Τρικάλων το οποίο βρίσκεται στα όρια των νομών Τρικάλων και Λάρισας, ακριβώς πίσω από την Ελασσόνα και λίγα χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr τουλάχιστον 80 σπίτια έχουν σοβαρά προβλήματα και τα περισσότερα εξ αυτών κρίνονται μη κατοικήσιμα. Το απόγευμα της Τετάρτης έφτασε στο χωριό ο στρατός και έστησε σκηνές στο κέντρο του χωριού όπου πέρασαν τη νύχτα τους αρκετές οικογένειες με παιδιά.

Κλειστές σήμερα όλες οι εκπαιδευτικές δομές και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του ΟΑΕΔ σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα

Να παραμείνουν κλειστές σήμερα , Πέμπτη 4 Μαρτίου, όλες οι εκπαιδευτικές δομές (Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού, κατόπιν της μεγάλης ισχύος σεισμικής δόνησης και της ακόλουθης μετασεισμικής δραστηριότητας. Ο ΟΑΕΔ επισημαίνει ότι θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την επαναλειτουργία τους, ενώ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.
seismos__4_
seismos__3_
seismos__2_
seismos__1_

Τέλος, σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει στην περιοχή για εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ μετέβη στην περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Πηγή: protothema.gr


Πιο Lockdown πεθαίνεις...

Το σκληρότερο lockdown ever πάρθηκε από την κυβέρνηση: Απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σ/Κ από τις 18:00 μετατίθεται στις 19:00! Δε περιγράφω άλλο...



Έφτασε λοιπόν η ώρα,  η κυβέρνηση να ανακοινώνει νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα  πάνω στο ήδη υπάρχων  "σκληρό lockdown" που πριν από λίγες εβδομάδες είχε αντικαταστήσει το  κανονικό lockdown.

Η αλματώδη εξάπλωση της νόσου Covid-19 επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη περιφερόταν στην ατμόσφαιρα καιρό τώρα ότι τα περιοριστικά μέτρα που είχε πάρει η κυβέρνηση για την αναχαίτηση του νέου κύματος της πανδημίας δεν ήταν απλά μια φούσκα που έσκασε. Το σημερινό δελτίο που ανακοίνωσε 2.702 νέες μολύνσεις, 431 διασωληνώσεις και άλλους 40 θανάτους, ήταν το κερασάκι στην τούρτα και οδήγησε  την κυβέρνηση που τρέχει τώρα να σώσει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τα χειρότερα, σε ένα ακόμη αυστηρό (;) lockdown. Δηλαδή για να κάνουμε ένα flashback της κατάστασης

Όπως έγραψε πολύ σωστά η συνάδελφος Άννα Ομηρίδου, «Ήταν ένα lockdown και μετά βγήκαμε από το lockdown γιατί ήμασταν υπάκουα και φρόνιμα παιδιά αλλά μετά ήρθε ένα άλλο lockdown που όμως δεν ήταν και τόσο lockdown γιατί εμείς δεν ήμασταν τόσο υπάκουα παιδιά αλλά «παλιοχαρακτήρες» και κάθε τόσο έκρυβε μέσα του ένα άλλο lockdown που σε μάντρωνε τα Σαββατοκύριακα από τις 6 και ο κόσμος συνωστιζόταν περισσότερο από τη μια στα Super Market και από την άλλη στους δρόμους και στις πλατείες αφού έπρεπε να γυρίσει στις 6 και όχι στις 9 και αυτό ήταν ένα πετυχημένο μέτρο απαγόρευσης στο lockdown , αλλά τελικά δεν ήταν και τόσο πετυχημένο και μάλλον δεν έπρεπε να επιβληθεί απαγόρευση στις 6 αλλά ήταν οκ στις 9. Τελικά όμως  για όλα πρέπει να φταίει η άθληση από δήμο σε δήμο γι αυτό μάλλον θα πάμε σε lockdown γιατί ήρθε το 3ο κύμα που περιμέναμε από το 2ο. 
Καταλάβατε ή να πάμε σε κανένα Ικαριώτικο τραπέζι καλύτερα που είναι πιο απλά τα πράγματα;
»
 
Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να βλέπουμε να πλησιάζει ο εφιάλτης  που έζησαν οι Ιταλοί στο Μπέργκαμο να είναι πρό των πυλών στην Αττική. Κι εκεί που περιμένουμε να δούμε την κυβέρνηση να παίρνει πλέον, έστω και αργά, δραστικά και αποφασιστικά μέτρα... ξεκινάνε τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ με δακρύβρεχτα  δελτία ειδήσεων να παίζουν: «Θρίλερ στην σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, για την απόφαση για νέα πιο αυστηρά μέτρα» και εκεί ξενερώνεις γιατί γνωρίζεις το αποτέλεσμα. 

Πώς; όταν ακούμε τον Υπουργείο Υγείας, Βασίλη Κικίλια να σου λέει:  «Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή» , και περιμένεις την αντίδραση του Σωκράτη Μάλαμα (που είπε και ο καλός συνάδελφος μου, Κώστας Κουτσαυλής),  να΄σου και ο Νίκος Χαρδαλιάς να ανακοινώνει το σκληρότερο Lockdown ever που έχει γίνει στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο: 
«Σε πολύ βαθύ κόκκινο μπαίνει η Αττική» (παρέα με Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα (εκτός Μεγανησίου), Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια (εκτός Σκύρου) και λες δεν μπορεί προαναγγελία (ερωτικής) ταινίας είναι,  από τον παλιό ομώνυμο τίτλο «το Βαθύ λαρύγγι». Αλλά όχι το πάει παρακάτω, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και να ανακοινώνει: «Μέχρι τις 7μμ η κυκλοφορία το Σαββατοκύριακο», και πέφτεις κάτω από τα γέλια.

 

Όσο για τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοίνωσε... αυτά  ουσιαστικά δείχνουν και το πόσο σοβαρά έχει καταλάβει η κυβέρνηση την κρισιμότητα της κατάστασης,  που με ευθύνη δικιά της έχουμε περιέλθει (ακόμα να ενισχύσει το ΕΣΥ, μέτρα για τα ΜΜΜ, μέτρα προστασίας στην εργασία κ.α), καθώς πλέον, δεν είμαστε απλά στο χείλος του γκρεμού, αλλά ήδη έχουμε κάνει ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο και να απέχουμε από την πρόσκρουση, μόνο ελάχιστα μέτρα (ΜΕΘ το είπαμε ότι δεν υπάρχει ούτε για δείγμα;)

Για όποιον όμως δεν κατάλαβε τι ακριβώς ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, θα κάνω μια σύντομη περιγραφή. Oυσιαστικά δεν πρόκειται για ένα ακόμη σύστημα, ακορντεόν, όπως  το ονόμασε ο Άδωνης, ούτε για καμιά ρεμπέτικη κομπανία με όλα τα όργανα μαζί (αυτά μας φάγανε). Αυτή την φορά τα ονόμασε «έξυπνα μέτρα» (πως λέμε έξυπνη σίτα...). Ουσιαστικά είναι ένα πρόγραμμα όπου η κυβέρνηση είδε ότι ο κορονοιός ποιες ώρες εξαπλώνεται

Αναλυτικά:

-Κολλάει, το καλοκαίρι  μετά τις 24:00
-Το φθινόπωρο μετά τις 21:00
-Τον χειμώνα μετά τις 18:00
-Την άνοιξη μετά τις 17:00

Εν ολίγοις, «τα  νέα μέτρα είναι 2... όσα και τα μέτρα που μας αναλογούν κάτω από τη γη. Ξεκάθαρο το μήνυμα», όπως είπε εύστοχα ο Αλέξανδρος Κλώσσας.

Αυτό που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση, είναι ότι πήρε το σκληρότερο lockdown ever. Δεν περιγράφω άλλο...

Πηγή: koutipandoras.gr


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ