Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

«Αχρείαστες απώλειες» παρά την «άρτια εμβολιαστική εκστρατεία»: Σχεδόν δύο χρόνια χωρίς ανάληψη ευθυνών ο Μητσοτάκης

Απογεύγοντας κάθε ευθύνη ξανά για την πορεία της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος, με πολλές δεκάδες νεκρών καθημερινά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρκέστηκε να στέλνει μηνύματα εμβολιασμού, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα θρηνεί αχρείαστες απώλειες γιατί πολύ απλά δεν έχει τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κι αυτό παρά την άρτια εκστρατεία που οργάνωσε». Ανακοίνωσε 5 επιπλέον μέτρα για ανεμβολίαστους και επίσης «προσλήψεις υγειονομικών στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή», την ώρα που πολλά στελέχη της κυβέρνησης λένε εδώ και μήνες ότι «δεν υπάρχουν άλλοι γιατροί να προσλάβουμε».

Εδώ και πολλούς μήνες, πολλά κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι δεν υπάρχουν άλλοι γιατροί για να γίνουν προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να καλυφθούν οι ακόμα περισσότερες τρύπες που επέφερε στο ΕΣΥ ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστν υγειονομικών. Με πάνω από 17.000 νεκρούς πλέον και με τους διασωληνωμένους να ξεπερνούν πια τους 550, ο Μητσοτακης αναφέρθηκε σε προσλήψεις υγειονομικών για να καλυφθούν τα κενά.

Έκανε λόγο για πανδημία ανεμβολίαστων αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει οποιουδήποτε είδους αυτοκριτική για την απτουχία του εμβολιαστικού προγράμματος, ενώ τόνισε ότι τα νέα μέτρα είναι στα πλαίσια της «πειθούς».

Προσπάθησε μάλιστα να αλλάξει την πραγματικότητα και στο φιάσκο με τις Εκκλησίας, υποστηρίζοντας ότι «επαναλαμβάνει» το μέτρο για τα rapid test, επιχειρώντας να σβήσει το φιάσκο με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, που ήταν αυτή που ζήτησε rapid tests για τους πιστούς, την ώρα που ο Πρωθυπουργός έλεγε το μέτρο ανεφάρμοστο.

Αξίζει αν σημειωθεί ότι ξανά οι Εκκλησίες εξαιρούνται από τα νέα μέτρα, καθώς «από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.»

Τα μέτρα, όπως τα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός:

Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πέμπτον, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή».



Πηγή

Ερωτήματα προκύπτουν από την απόφαση του ΕΟΔΥ να αλλάξει τον τρόπο καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων

Προκαλεί ερωτηματικά η επιλογή αλλαγής του συστήματος καταγραφής ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημία κι ενώ η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική για την διαχείριση της πανδημίας, μετά την έκρηξη θανάτων.

«Εάν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους» σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη.

Απαντώντας για την αύξηση των θανάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, δήλωσε πως το θέμα είναι πολύπλοκο και μελετάται από τους επιστήμονες. Όπως είπε, η Ελλάδα ακολουθεί τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και καταγράφει ως νεκρούς από κορονοϊό όλους όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Σε άλλες χώρες, είπε, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφονται ως νεκροί covid όσοι πέθαναν εντός 28 ημερών από τη διάγνωση ενώ η Ισπανία καταγράφει μόνο όσους πεθαίνουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον. «Εάν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στο ECDC με το ερώτημα εάν θα πρέπει να ακολουθείται μια κοινή γραμμή από όλους στην καταγραφή των θανάτων από κορονοϊό.


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ