Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ! Αλλάζουν το Πάσχα Μητσοτάκης-Ιερώνυμος

 


Ο Ιωαννίδης για το Πάσχα: "Πλήρης αποτυχία το lockdown, πρέπει να..."

 


Δεν ξανάγινε: ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 


Αστυνομική «ανάκριση μαθητών» μέσα σε σχολείο χωρίς καμία ενημέρωση γονέων

 Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων που έσπευσαν στα συστεγαζόμενα 7ο και 10ο Λύκειο Περιστερίου αντίκρυσαν μία αίθουσα με πάνω από 35 άτομα και χωρίς να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπου όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν «τρεις αστυνομικοί στέκονταν όρθιοι μπροστά σε μια ομάδα μαθητών υπό μορφή ανάκρισης» και χωρίς πρότερη ενημέρωση των γονιών τους. Οι γονείς, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, ρώτησαν τους αστυνομικούς για τον λόγο της παρουσίας τους σε αίθουσα του σχολείου και αν έχουν λάβει τη συναίνεση των γονέων και η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι καλέστηκαν από τις διευθύντριες.


Αστυνομική ανάκριση ανήλικων μαθητών/τριών εντός του σχολείου και χωρίς πρότερη ενημέρωση των γονιών τους καταγγέλλει η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Περιστερίου. Σύμφωνα με την καταγγελία, η Ένωση κλήθηκε να παρέμβει αφού μαθητές είχαν ενημερώσει τους γονείς τους πως αστυνομικοί είχαν εισέλθει στο σχολείο τους και έχοντας κλείσει περίπου 30 μαθητές/τριες σε μία τάξη, με παρουσία της διευθύντριας προχωρούσαν σε ερωτήσεις και «φιλική συζήτηση» σχετικά με συμβάν που μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων που έσπευσαν στα συστεγαζόμενα 7ο και 10ο Λύκειο Περιστερίου αντίκρυσαν μία αίθουσα με πάνω από 35 άτομα και χωρίς να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπου όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν «τρεις αστυνομικοί στέκονταν όρθιοι μπροστά σε μια ομάδα μαθητών υπό μορφή ανάκρισης». Οι γονείς, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, ρώτησαν τους αστυνομικούς για «τον λόγο της παρουσίας τους σε αίθουσα του σχολείου και αν έχουν λάβει τη συναίνεση των γονέων ώστε να ”ανακρίνουν” ανήλικους μαθητές ή αν έχουν γίνει προσαγωγές» και η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι καλέστηκαν από τις διευθύντριες και ότι η παρέμβαση και η «συζήτηση» είχε τη σύμφωνη γνώμη τους. «Οι ίδιες οι διευθύντριες μας το επιβεβαίωσαν δίνοντας αλληλοσυγκρουόμενες δικαιολογίες για τη στάση τους» τονίζουν.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Ένωση, η ευθύνη για το συμβάν να υποβάλλονται σε ερωτήσεις με αστυνομικούς μέσα σε σχολικές αίθουσες ανήλικοι μαθητές, χωρίς καμία ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων τους, βαραίνει τόσο τις διευθύντριες των εν λόγω σχολείων, όσο και όποιους έδωσαν τη συγκατάθεσή τους ή ανέχτηκαν τέτοιου είδους πρακτικές. «Να είναι σίγουροι ότι ούτε οι μαθητές, ούτε οι φοιτητές, ούτε οι αγωνιζόμενοι εκπαιδευτικοί και γονείς δεν θα συνηθίσουν την παρουσία της αστυνομίας εντός σχολείων και σχολών!» καταλήγουν οι γονείς στην καταγγελία τους.


«Αντί να φέρουν προσωπικό για να λειτουργήσουν ΜΕΘ, το μειώνουν»

 Αποκαλυπτική για τις συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο Καβάλας είναι η διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου, Εύα Νάγκυ. Η κ. Νάγκυ περιέγραψε ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στην οποία κρέμονται ζωές από μια κλωστή, έχει αποψιλώθει από προσωπικό και λειτουργεί χάρη στην αυταπάρνηση των μισών ανθρώπων από αυτούς που κανονικά απαιτούνται ενώ , παρά το γεγονός ότι γέμισε από ασθενείς και στέλνει τους υπεράριθμούς διασωληνωμένους σε άλλα νοσοκομεία, καλείται στο τέλος να στελεχώσει αυτά τα νοσοκομεία χωρίς να της περισσεύει ούτε μισός γιατρός. «Η παρουσία του διοικητή στο δικό μας τμήμα ήτανε, από τη στιγμή που διορίστηκε, μόνο τηλεφωνική» λέει χαρακτηριστικά.


Το Νοσοκομείο Καβάλας που λειτουργεί πέρα από τα όρια του εδώ και καιρό αντί να αυξηθεί το προσωπικό, μειώνεται, όπως καταγγέλλει η διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου. Μιλώντας στο KavalaNews 102,8 η ίδια ανέδειξε τις συνθήκες εργασίας αλλά και την αδιαφορία της διοίκησης για το προσωπικό το οποίο αντί να αυξάνεται, μειώνεται. «Τουλάχιστον τρεις είναι οι ασθενείς με κορονοιό που διακομίστηκαν από την Παρασκευή από το νοσοκομείο Καβάλας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ξάνθης» είπε χαρακτηριστικά η κ. Νάγκυ.

Σχολιάζοντας τις μετακινήσεις γιατρών από την Καβάλα για να ενταχθούν στις εφημερίες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Ξάνθης είπε ότι «οι γιατροί δεν περισσεύουν πουθενά όμως δεν είναι λογικό να προσπαθείας να βοηθήσεις ένα νοσοκομείο όταν εσύ έχεις τα δικά σου προβλήματα». Όπως δήλωσε έχει ζητηθεί πολλές φορές να ενισχυθεί η δική τους ΜΕΘ με προσωπικό αλλά οι εκκλήσεις των γιατρών δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα. Η κ. Νάγκυ εξήγησε ότι για να λειτουργήσουν σωστά 12 κρεβάτια ΜΕΘ, η νομοθεσία προβλέπει να υπάρχουν 8 εντατικολόγοι και 48 νοσηλευτές. Το υπάρχον προσωπικό του νοσοκομείου Καβάλας απέχει κατά πολύ από όσα προβλέπουν τα πρωτόκολλα υγείας αφού υπάρχουν μόνο 6 γιατροί και μόλις 26 νοσηλευτές.

Ως προς τι άλλαξε από τον Νοέμβρη έως τώρα η ίδια είπε ότι η μονάδα αύξηση τις 12 κ΄λίνες σε 18 αφού η ΜΕΘ ενισχύθηκε εκτάκτως με πολλούς γιατρούςαπό τα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου. Έκτοτε ωστόσ, υπήρξαν πολλές αποχωρήσεις και συνεχής μείωση προσωπικού που δεν επιτρέπει σήμερα την επαναστελέχωση της ΜΕΘ, έστω με έναν οριακό αριθμό προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν ξανά τα επιπλέον 6 κρεβάτια. Θα μπορούσε να λειτουργήσει έστω και με 36 νοσηλευτές αλλά σήμερα είμαστε πολύ λιγότεροι, σημειώνει η διευθύντρια της ΜΕΘ και τονίζει: «Στη ΜΕΘ δεν έγινε καμία πρόσληψη. Όποιος νομίζει ότι αυτή η πανδημία τελείωσε, κάνει λάθος».

«Βοηθήσαμε το Νοσοκομείο Καβάλας σε όλες του τις ανάγκες, παρά το γεγονός ότι είμαστε λίγοι. Βοηθήσαμε και το Νοσοκομείο της Ξάνθης, τα περασμένα χρόνια, όταν υπήρχε η δυνατότητα» ανέφερε η ίδια και αναρωτήθηκε: Ποιοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζει ο κ. διοικητής υπερβολικούς; Μήπως είναι υπερβολική η αισιοδοξία του;

Σε ερώτηση για το αν παρουσιάστηκε το πρόβλημα στον διοικητή και αν ζητήτηθηκε η βοήθεια του απάντησε ότι «η παρουσία του διοικητή στο δικό μας τμήμα ήτανε, από τη στιγμή που διορίστηκε, μόνο τηλεφωνική». «Τον βλέπουμε καθημερινά στα εξωτερικά ιατρεία αλλά δεν μας έκανε την τιμή, ούτε μια φορά να ανέβει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, να δει πώς λειτουργούμε, να δει σε τί χώρο λειτουργούμε και ποιοί λειτουργούμε σε αυτό τον χώρο» είπε προσθέτοντας ότι «αντί να πιέσει το υπουργείο λέει “όλα καλά”».

Ερωτηθείσα τέλος τι ζητά ως διευθύντρια ΜΕΘ από τη διοίκηση είπε «να μας δείξει ότι νοιάζεται και κάνει κάτι». «Να φέρει προσωπικό για να λειτουργήσουν σωστά τα κρεβάτια της ΜΕΘ, έστω επικουρικό. Όχι να στέλνει προσωπικό αλλού».



«Έπιασε τόπο το ξύλο που έφαγαν οι φοιτητές του ΑΠΘ» δηλώνει γελώντας ο Πρετεντέρης

 Με αφορμή την κατάληψη φοιτητικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης στην Πρυτανεία την προηγούμενη εβδομάδα και την αποχώρησή τους μετά το τέλος της συμβολικής αυτής κίνησης, ο Γιάννης Πρετεντέρης, μέσα από τον ραδιοφωνικό αέρα προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις. «Το ξύλο που φάγανε έπιασε τόπο. Γιατί ο άλλος αν έχει φάει τη μπούφλα, κι αν έχει φάει και τη σφάλιαρα, κι αν έχει φάει και την κλωτσιά, σου λέει "ωραία παιδιά, εντάξει, ο ηρωισμός και ο αγώνας αλλά μαλακά-μαλακά γιατί άμα μας αρχίσουν και μας βαράνε συνέχεια, δεν έχει άκρη". Αυτό να το λέμε! Τουλάχιστον απέδωσε το ξύλο που φάγανε στην πρώτη κατάληψη».


Σε προκλητικά σχόλια και απαράδεκτες τοποθετήσεις βίας προέβη ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης, στο Θέμα 104.6,  αναφερόμενος στους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που ξυλοκοπήθηκαν από τα ΜΑΤ. «Μπούφλα, σφαλιάρα, κλωτσιά…Τουλάχιστον απέδωσε το ξύλο που φάγανε», ήταν η διατύπωση του δημοσιογράφου για τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν σε βάρος των φοιτητών.

Με αφορμή την κατάληψη που είχε κάνει η πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης στην Πρυτανεία την προηγούμενη εβδομάδα και την αποχώρησή τους μετά το τέλος της συμβολικής αυτής κίνησης, ο Γιάννης Πρετεντέρης, γελώντας σημείωσε πως «το ξύλο που φάγανε έπιασε τόπο».

«Στο ΑΠΘ να συγχαρούμε την κατάληψη της Πρυτανείας, που ήταν ίδια με την προηγούμενη κατάληψη της Πρυτανείας η οποία αποχώρησε με βεγγαλικά και με τραγούδια. Είναι οι αγωνιστές που είχαν καταλάβει την Πρυτανεία, αφού βγάλανε έναν λόγο, παινέψανε και τον εαυτό τους, είπαν και τα πομπώδη είπαν και τα ηρωικά τα γνωστά και φύγανε. Αλλά εγώ ανοίγω το εξής: Αν έφυγαν μόνοι τους και ήρεμα και με ευγενικό τρόπο παρά τα πομπώδη και λοιπά, σημαίνει ότι το ξύλο που φάγανε πριν μια βδομάδα έπιασε τόπο. Γιατί ο άλλος αν έχει φάει τη μπούφλα, κι αν έχει φάει και τη σφάλιαρα, κι αν έχει φάει και την κλωτσιά, σου λέει «ωραία παιδιά, εντάξει, ο ηρωισμός και ο αγώνας αλλά μαλακά-μαλακά γιατί άμα μας αρχίσουν και μας βαράνε συνέχεια, δεν έχει άκρη» Αυτό να το λέμε! Τουλάχιστον απέδωσε το ξύλο που φάγανε στην πρώτη κατάληψη».




Μήνυση κατά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για κατ’ εξακολούθηση καταπάτηση του νόμου και την κακοποίηση των δελφινιών

 Εκπρόσωποι πέντε φιλοζωικών οργανώσεων και μίας οικολογικής περιφερειακής παράταξης κατέθεσαν μήνυση κατά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για την παράβαση του νόμου 4039/12 με τις παραστάσεις των δελφινιών. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνταν με την απάνθρωπη αιχμαλωσία των δελφινιών ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2010 όταν εισήχθησαν τα πρώτα δελφίνια από την Λιθουανία και τη Γαλλία και από την πρώτη στιγμή οι αντιδράσεις επιστημόνων και οργανώσεων ήταν έντονες.


Την Τετάρτη 14 Απριλίου, εκπρόσωποι της ομάδας My Dolphin Club της οικολογικής περιφερειακής παράταξης Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής, της ομοσπονδίας Dolphinaria-free Europe (DFE), των οργανώσεων Sea Shepherd Greece και iSea και του φιλοζωικού σωματείου O Άργος κατέθεσαν μήνυση κατά της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.», για την παράβαση του νόμου 4039/12 με τις παραστάσεις των δελφινιών.

Οι οργανώσεις στη μηνυτήρια αναφορά περιγράφουν όλα όσα έχουν συμβεί από το 2010 που ήρθαν τα δελφίνια στην Ελλάδα μέχρι σήμερα: Οι παραστάσεις ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2010 όταν εισήχθησαν τα πρώτα δελφίνια από την Λιθουανία και τη Γαλλία και από την πρώτη στιγμή οι αντιδράσεις επιστημόνων και οργανώσεων ήταν έντονες αλλά ατελέσφορες, καθώς δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο ή πολιτική βούληση για την απαγόρευσή τους. Μετά την ψήφιση του Ν.4039/12 του Υπ.Α.Α.Τ. (στα άρθρα 12 &13 του οποίου αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώων για παραστάσεις ενώπιον του κοινού) ωστόσο, πρώην μέλη του κόμματος Οικολόγοι Πράσινοι κατέθεσαν καταγγελία στο Υπ. Περιβάλλοντος. Σε συνέχεια της καταγγελίας, τον Νοέμβριο του 2016 το σώμα των επιθεωρητών του Υπουργείου προέβη σε επί τόπου αυτοψία, από την οποία προέκυψε απόφαση βεβαίωσης της παράβασης, βάσει της οποίας επιβλήθηκε στο ΑΖΠ πρόστιμο 44.300 Ευρώ και σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα ποινική δικογραφία από την εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών.

Παρά την εκτενή αναφορά των επιθεωρητών στις παραστάσεις και πειστήρια όπως βίντεο και φωτογραφίες, ο κατηγορούμενος εκπρόσωπος του ΑΖΠ, Ζαν-Ζακ Λεσουέρ, τον Σεπτέμβριο του 2020 απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες από το Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών λόγω μη νόμιμης ποινικής δίωξης καθώς στο κατηγορητήριο δεν συμπεριλήφθηκε το άρ.20 του Ν. 4039/2012 που προβλέπει την ποινική κύρωση για την παραβίαση των άρθρων 12&13 του ίδιου νόμου. Πρακτικά, το δικαστήριο δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης.

Παράλληλα, τον Ιούλιο του 2019 και τον Φεβρουάριο του 2020, η Περιφέρεια Αττικής – αρμόδια για την έκδοση της άδειας του ΑΖΠ – προέβη σε δύο επιπλέον αυτοψίες μετά από επιστολή της DFE και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, και συναντήσεις με μέλη των DFE, Sea Shepherd Greece και My Dolphin Club, ενώ τον Μάρτιο του 2020 προχώρησε στην ανάκληση της άδειας του δελφιναρίου κατόπιν εισήγησης της Περιφερειακής Παράταξης «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής», οπότε σταμάτησαν οι παραστάσεις. Τον Δεκέμβριο του 2020, σε συνέχεια των πολύχρονων προσπαθειών, οι εκπρόσωποι των πέντε οργανώσεων και της περιφερειακής παράταξης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάθεση μήνυσης προκειμένου να κληθεί εκ νέου σε απολογία ο εκπρόσωπος του ΑΖΠ για την κατ’ εξακολούθηση καταπάτηση του νόμου και την κακοποίηση των δελφινιών.

Τέλος, όπως σημειώνουν οι οργανώσεις, ακόμα και μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, το ΑΖΠ συνέχιζε – κατά τα διαστήματα που δεν ήταν κλειστό λόγω των μέτρων – να ταΐζει τα δελφίνια παρουσία κοινού, παρά τις οδηγίες της περιφέρειας Αττικής και να παραπλανά το κοινό ανακοινώνοντας πως οι παραστάσεις δεν πραγματοποιούνται λόγω της πανδημίας.


Πηγή


Στη Βουλή τα σάπια κρέατα που μοίρασε η περιφέρεια Αττικής σε άπορους με τον Πέτσα να επικαλείται «αναρμοδιότητα»

 Σάπια κρέατα σε άπορες οικογένειες στη Σαλαμίνα φαίνεται να μοίρασε η Περιφέρεια Αττικής με το ζήτημα να παίρνει δικαίως μεγάλες διαστάσεις, με πόρισμα – καταπέλτη από τον ΕΦΕΤ που έκανε λόγο για επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία κρέατα. Στη Βουλή έφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ το σκάνδαλο σχολιάζοντας πως είναι «εγκληματικά ανεύθυνο και ύποπτο, ο αρμόδιος για ζητήματα Αυτοδιοίκησης, να διαφεύγει της υποχρέωσής του να λογοδοτήσει». Ο Στέλιος Πέτσας απάντησε πως δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εσωτερικών όσα καταγγέλλονται.


Η υπόθεση με τη διανομή σάπιων κρεάτων σε άπορες οικογένειες στη Σαλαμίνα από την Περιφέρεια Αττικής του Γιώργου Πατούλη είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας από το «DocumentoNews», στις 22 Φεβρουαρίου και αφορούσε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD). Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο επιδοτείται από την ΕΕ και για το Φεβρουάριο αφορούσε στη διανομή τροφίμων και είδη ανάγκης σε 11.174 ωφελούμενους στους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και Νήσων.

Το θέμα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, με πόρισμα – καταπέλτη από τον ΕΦΕΤ που έκανε λόγο για επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία κρέατα, που διένειμε η Περιφέρεια Αττικής σε άπορες οικογένειες στο Δήμο Σαλαμίνας, παρουσία, μάλιστα, κλιμακίου της ίδιας της Περιφέρειας. Στη Βουλή έφερε το ζήτημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος τόνισε πως είναι «εγκληματικά ανεύθυνο και ύποπτο, ο αρμόδιος για ζητήματα Αυτοδιοίκησης, να διαφεύγει της υποχρέωσής του να λογοδοτήσει».

Ο Στέλιος Πέτσας, ως αρμόδιος υπουργός, επέλεξε να αποποιηθεί των ευθυνών του, δηλώνοντας «μη αρμόδιος». Απαντώντας στον Γιάννη Ραγκούση, υπογράμμισε πως «σας γνωρίζουμε ότι τα διαλαμβανόμενα στην Αναφορά, δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών». Όπως επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «Είναι, αν μη τι άλλο, προκλητικό ο αρμόδιος Υπουργός για την Αυτοδιοίκηση ν’ απεκδύεται των ευθυνών του, την ώρα που έχει σχηματιστεί δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, για το ζήτημα της διανομής αλλοιωμένων κρεάτων, μετά από έγκληση πολιτών της Σαλαμίνας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τη διανομή των σάπιων κρεάτων σε άπορες οικογένειες, υπήρχαν ήδη για παραπάνω από έναν χρόνο καταγγελίες για παρεμβάσεις κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ανάθεσης από πλευράς Περιφέρειας Αττικής, καθώς και για έλλειψη τεχνογνωσίας της ανάδοχης εταιρίας. «Η ίδια ανάδοχη εταιρία σίτισης φέρεται να κέρδισε και τον διαγωνισμό των 30.000 συσσιτίων που χρηματοδοτήθηκε από το Υπ. Εσωτερικών και για τον οποίο είχε ζητηθεί από τις συμμετέχουσες εταιρίες η παρέμβαση του τότε Υπουργού κ. Θεοδωρικάκου, σύμφωνα με δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης» πρόσθεσε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Η ανοικοδόμηση της κατάληψης Libertatia από τους αλληλέγγυους, από τον κόσμο του αγώνα

 Στα χέρια του αλληλέγγυου κόσμου, του κόσμου του αγώνα σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι η ανοικοδόμηση της κατάληψης Libertatia η οποία δραστηριοποιείται από το 2008 στη Θεσσαλονίκη. Τρία χρόνια μετά την πρώτη φασιστική επίθεση που είχε δεχθεί το το κτίριο της κατάληψης ο αγώνας για την ανοικοδόμηση συνεχίζεται. «Ό,τι αυτοί καταστρέφουν, εμείς, με τα χέρια μας και τα χέρια των συντρόφων μας, μπορούμε να το ξαναχτίσουμε και να το κάνουμε να ανθίσει ξανά» αναφέρεται στο κείμενο της καμπάνιας για οικονομική ενίσχυση.


Καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης του αγώνα για την ανοικοδόμηση της κατάληψης Libertatia ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες. «Καλούμε τον αλληλέγγυο κόσμο, τον κόσμο του αγώνα σε Ελλάδα και εξωτερικό να στηρίξει την προσπάθεια μας αυτή. Η αλληλεγγύη είναι αυτή που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα» αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα.

Το κείμενο της κατάληψης Libertatia:

Η κατάληψη Libertatia, δραστηριοποιείται από το 2008 στη Θεσσαλονίκη. Στις 21/1/2018, κατά τη διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου για την Μακεδονία, ομάδα φασιστών πυρπολούν το κτίριο της κατάληψης Libertatia, ενώ την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη αντι-εθνικιστική συγκέντρωση στην Καμάρα.

Από την πρώτη στιγμή, επιθυμία της συνέλευσης και των μελών της κατάληψης όσο και του αλληλέγγυου κόσμου, ήταν να ανοικοδομηθεί το κτίριο και η κατάληψη Libertatia να συνεχίσει την πολιτική της παρουσία. Να συνεχίσουμε να στεγάζουμε τους αγώνες μας κάνοντας ταυτόχρονα μια ξεκάθαρη δήλωση ενάντια στο φασισμό. Ό,τι αυτοί καταστρέφουν, εμείς, με τα χέρια μας και τα χέρια των συντρόφων μας, μπορούμε να το ξαναχτίσουμε και να το κάνουμε να ανθίσει ξανά.

Έχουν περάσει 3 χρονιά πλέον κι ο αγώνας για την ανοικοδόμηση συνεχίζεται. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεχτήκαμε 3 κατασταλτικές επιθέσεις με σκοπό την παρεμπόδιση των εργασιών. Το αποτέλεσμα αυτών είναι 16 συλλήψεις με γελοίες κατηγορίες όπως «καταστροφή ιστορικού μνημείου», την ίδια ώρα που δεν έχει υπάρξει κανένα κατηγορητήριο και καμία σύλληψη για τους πραγματικούς καταστροφείς εμπρηστές του κτιρίου. Αυτές οι επιθέσεις όμως δεν κατάφεραν να να μας τρομοκρατήσουν, παρά να ατσαλώσουν το πείσμα μας για την συνέχιση του δίκαιου αγώνα της ανοικοδόμησης.

Η ανοικοδόμηση της κατάληψης Libertatia είναι υπόθεση όλου του αντιφασιστικού, αναρχικού κι επαναστατικού κινήματος, όλου του κόσμου του αγώνα. Είναι υπόθεση της συνολικής υπεράσπισης των καταλήψεων, καθώς η συνέχιση κι ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανοικοδόμησης περνάει πολύ ισχυρά μηνύματα απέναντι στην κρατική καταστολή και τη φασιστική βία και εδραιώνει έναν πολύ δυνατό συμβολισμό μέσα σε μια γενικευμένη κατασταλτική συνθήκη.

Υψώνουμε οδοφράγματα αλληλεγγύης στο πλευρό των δομών αγώνα, των καταπιεσμένων, των από τα κάτω, των μεταναστών-τριών και όποιου αγωνίζεται για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας. Τέλος, δηλώνουμε ξεκάθαρα για ακόμη μια φορά ότι η κατάληψη Libertatia θα συνεχίσει την παρουσία της ως δομή αγώνα απέναντι στην κρατική καταστολή και τη φασιστική βία. Ο δίκαιος αγώνας για την ανοικοδόμησή της θα συνεχιστεί κόντρα στις απειλές και τους τραμπουκισμούς κράτους και παρακράτους, λειτουργώντας ως μια σημαντική κινηματική παρακαταθήκη, σημείο αναφοράς και πρόταγμα μέσα σε μια συνθήκη διαρκούς καταστολής.

Καλούμε τον αλληλέγγυο κόσμο, τον κόσμο του αγώνα σε Ελλάδα και εξωτερικό να στηρίξει την προσπάθεια μας αυτή. Η αλληλεγγύη είναι αυτή που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα.

https://www.firefund.net/rebuildlibertatia




Χ. Θεοχάρης: Καλοδεχούμενοι οι τουρίστες στην Ελλάδα, ακόμα κι αν έχουν κάνει το Sputnik V

 «Ισοδύναμο με τα ευρωπαϊκά εμβόλια το Sputnik V για την Ελλάδα» σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Τουρισμού, την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα. Καλοδεχούμενοι είναι την Ελλάδα οι τουρίστες, όποιο εμβόλιο κι αν έχουν κάνει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης, αν και προ λίγων ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει για το συγκεκριμένο σκεύασμα ότι πρόκειται για «εμβόλιο το οποίο δεν έχει πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».


Καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα οι τουρίστες, όποιο εμβόλιο κι αν έχουν κάνει, ακόμα και το Sputnik V, ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, την περασμένη εβδομάδα κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα. Και μπορεί μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο σκεύασμα να μην έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον υπουργό Τουρισμό να δηλώσει  ότι «η εθνική επιτροπή εμβολιασμού της Ελλάδας περιλαμβάνει το ρωσικό εμβόλιο ως ισοδύναμο με τα ευρωπαϊκά εμβόλια για ταξιδιωτικούς σκοπούς».

Υπενθυμίζουμε πως ο πρωθυπουργός δήλωνε στις αρχές του μήνα στη Βουλή ότι «οι Ρώσοι δεν έχουν στείλει στοιχεία στον ΕΜΑ» και ότι δεν φαντάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση να θέλει «να κάνουμε ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί». Η συζήτηση γύρω από το ρωσικό εμβόλιο είχε προκαλέσει μια νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που οδήγησε μάλιστα την Ρωσία να δηλώσει έτοιμη να προμηθεύσει με το εμβόλιο Sputnik V την Ελλάδα. «Το Sputnik V επιβεβαιώνει ότι παρ’ όλο που έχει δεχτεί αιτήματα από 59 άλλες χώρες, μπορεί να προμηθεύσει την Ελλάδα με εμβόλια για 500.000 ανθρώπους μέσα στον Μάιο. Μαζί γινόμαστε πιο δυνατοί!» σημείωσε χαρακτηριστικά η Ρωσία.

Ο Χάρης Θεοχάρης καλεί τους τουρίστες να έρθουν στη χώρα, όποιο εμβόλιο κι αν έχουν κάνει. «Επομένως, δεν υπάρχει πρόβλημα για τους Ρώσους πολίτες που εμβολιάζονται να έρθουν χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε διαδικασία ελέγχου και πρόσθετα τεστ», διαβεβαίωσε ο Χάρης Θεοχάρης, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ιστότοπο Euractiv που θυμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αμφισβητήσει το συγκεκριμένο εμβόλιο.  Τότε η ρώσικη εταιρεία παραγωγής του είχε απαντήσει άμεσα τονίζοντας πως οι δεσμεύσεις της Μόσχας έναντι 59 χωρών που θέλουν το ρώσικο εμβόλιο, δεν εμποδίζουν τη δυνατότητα προμήθειας της Ελλάδας με δόσεις για μισό εκατομμύριο πολίτες τον Μάιο.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει άρει την υποχρεωτική επταήμερη καραντίνα για τους ταξιδιώτες από την Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ παράλληλα έχει επεκτείνει τους περιορισμούς στις εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις έως τις 26 Απρίλιου.


Το ERTFLIX γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια με πολλές εκπλήξεις

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ERTFLIX σήμερα γιορτάζει! Έναν χρόνο μετά την έναρξη της, η δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ σβήνει το πρώτο της κεράκι στη δική της… τούρτα, γιορτάζοντας μια πρωτοφανή επιτυχία η οποία ανήκει πρωτίστως στους χιλιάδες φίλους που επισκέπτονται καθημερινά το ERTFLIX φέρνοντας το στην πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις ελληνικές ψηφιακές πλατφόρμες.

Μέσα από ξεχωριστές σειρές (τα αγαπημένα σίριαλ μυθοπλασίας της ΕΡΤ, αλλά και υπέροχες ξένες παραγωγές), ελληνικές και ξένες ταινίες, ντοκιμαντέρ, ενημερωτικές και αθλητικές εκπομπές, και με περισσότερα από 4.000 βίντεο, το ERTFLIX έγινε μέσα σε μια μόλις χρονιά η αγαπημένη συνήθεια εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Μοιάζει απίστευτο, αλλά στον έναν χρόνο λειτουργίας του περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια τηλεοράσεις έχουν ήδη συνδεθεί έστω μια φορά με τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, ενώ στους 12 τελευταίους μήνες δέχθηκε περισσότερες από 50,3 εκατομμύρια επισκέψεις.

Πώς γιορτάζει το ERTFLIX τα πρώτα του γενέθλια; Με πολλά δώρα στους φίλους του, δηλαδή με νέες σειρέςνέες ταινίες, αλλά και νέα μουσικά αφιερώματα.

Η «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς», η τελευταία ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, ήρθε και θα μείνει για να σας καθηλώσει σε μια μαύρη κωμωδία όπου το ερωτικό πάθος, ο κίνδυνος και η απληστία συνδυάζονται με τρόπο εκρηκτικό.

Στη δωρεάν πλατφόρμα βρίσκονται από σήμερα όλοι οι κύκλοι του «Babylon Berlin», που ήδη αγάπησε το κοινό. Πρόκειται για μια εξαιρετική σειρά μυστηρίου, που μας ταξιδεύει στο Βερολίνο των κατασκόπων του Μεσοπολέμου.

Οι γρίφοι δεν σταματούν εδώ, αφού οι σειρές «Traces»«Departure» και «Miss Scarlet and the Duke» φέρνουν στις οθόνες σας μυστηριώδεις διαδρομές, σκοτεινές πτήσεις και μια γυναίκα ντετέκτιβ στο Λονδίνο του 1850.

Και επειδή πάρτι γενεθλίων χωρίς μουσική δεν γίνεται, το ERTFLIX χαρίζει πέντε ώρες live μουσική από το Glastonbury Festival, μια καταπληκτική συναυλία των U2 από τα Abbey Road Studios και μοναδικά αφιερώματα στους Duran Duran και τον Εlton John.

Τέλος, ένα από τα πολυτιμότερα αρχειακά διαμάντια της ΕΡΤ, η θρυλική σειρά «Στο Κάμπινγκ», μας ξαναγυρνάει στην Ελλάδα του ’80, με 13 επεισόδια που άφησαν εποχή και τους Τάκη Μόσχο και Νίκο Καλογερόπουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

 

Το ERTFLIX είναι διαθέσιμο σε εφαρμογή για Samsung, LG, Android τηλεοράσεις και Android TV boxsets. Είναι επίσης διαθέσιμο στο ertflix.gr, σε όλες τις smart τηλεοράσεις πατώντας το κόκκινο κουμπί, καθώς και σε κινητά και τάμπλετ με τις δωρεάν ERTFLIX εφαρμογές για iOS, Android και κινητά Huawei.

Πηγή

Όμιλος Ρέστη: Νέες κινήσεις στα media

 Όμιλος Ρέστη: Νέες κινήσεις στα media

Δυναμικές κινήσεις στο χώρο των media φαίνεται πως έχει δρομολόγήσει ο όμιλος Ρέστη. Τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος έχει μια διακριτική παρουσία στον συγκεκριμένο κλάδο στην Ελλάδα, αλλά, όπως φαίνεται, θέλει να την ενισχύσει και ήδη προχωρά σε σχετικές ενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γιος του Βίκτωρα Ρέστη, Σταμάτης, πρόσφατα ίδρυσε μια σειρά εταιρειών, για να δραστηριοποιηθεί στο χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.

Η πρώτη εταιρεία που ίδρυσε είναι η Sunrise Media, η οποία έχει το ρόλο μητρικής εταιρείας, καθώς μέσω αυτής έγιναν οι συμμετοχές σε άλλες τέσσερις εταιρείες. Σκοπός της εταιρείας είναι, μεταξύ άλλων, η έκδοση εντύπων περιοδικών, η διάθεση διαφημιστικού χώρου σε περιοδικά, η έκδοση εφημερίδων, η διάθεση διαφημιστικού χώρου ή χρόνου στο διαδίκτυο, καθώς και υπηρεσίες χορήγησης αδειών για τα δικαιώματα κινηματογραφικών ταινιών.

Επίσης, εκτός από τη Sunrise Media ιδρύθηκαν και οι εταιρείες E.W. Publishing ΜΙΚΕ, R.S. Publishing ΜΙΚΕ, Ν.W. Publishing MIKE και η Nitro Media ΜΙΚΕ.

Διαχειριστής των εταιρειών είναι ο Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, ο οποίος συνεργάζεται χρόνια με τον όμιλο Ρέστη για το κομμάτι των media.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Nitro Media IKE, καθώς η επωνυμία της παραπέμπει στο περιοδικό και στον ραδιοφωνικό σταθμό που είχε ιδρύσει στα ’90s ο Πέτρος Κωστόπουλος, ο οποίος τελευταία ακούγεται πως ετοιμάζει το comebacκ του με αυτό ακριβώς το brand.

Yπενθυμίζεται πως το 2007 ο Βίκτωρας Ρέστης το 2007 είχε προχωρήσει στην απόκτηση του 33% της IΜΑΚΟ, από την οποία αποχώρησε τον επόμενο χρόνο, με το μερίδιό του να αποκτά ο Πέτρος Κωστόπουλος

Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ