Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Ενισχύεται η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα

 Στις 100.000 οι στρατιώτες των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ενισχύεται η αμερικανική παρουσία στη χώρα. Η Ελλάδα μαζί με Πολωνία και Ρουμανία στην πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ.


Ακόμη 500 αμερικανοί στρατιώτες, και άγνωστος αριθμός όπλων, προστίθενται στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των δυνάμεων των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκό έδαφος στις 100.000. Την εντολή για την αποστολή και άλλων δυνάμεων έδωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόυντ Ωστιν.

Όπως ανακοινώθηκε, οι 500 νεο-ερχόμενοι και συνοδευόμενοι από τουλάχιστον ένα αεροσκάφος (ανεφοδιασμού KC-135, λένε οι πληροφορίες) θα σταθμεύουν στην Ελλάδα. Είναι βέβαιο ότι θα σταλούν και πρόσθετα αεροσκάφη, ανέφεραν πηγές του αμερικάνικου υπουργείου στο CNN, αλλά δεν έγινε ακόμη γνωστός ο αριθμός τους. Επίσης, δύο κέντρα υποστήριξης αεράμυνας θα δημιουργηθούν σε Πολωνία και Ρουμανία και μια ομάδα μηχανικής συντήρησης θα δημιουργηθεί στην Γερμανία.




Νέο ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του ρεύματος

 Νέο ρεκόρ καταγράφει αύριο η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε συνέχεια των ανατιμήσεων - ρεκόρ στην τιμή του φυσικού αερίου.


Συγκεκριμένα η τιμή στην προημερήσια αγορά διαμορφώνεται στα 426,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 279 σήμερα) με τη μέγιστη τιμή να φθάνει στα 600,07 ευρώ και την ελάχιστη στα 210,09 ευρώ. Η ζήτηση αύριο καλύπτεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (48,8%) ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων (18,83%). Στο 21,86% είναι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών και μόλις 2,79% οι εισαγωγές.

Στα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα έφθασε νωρίτερα σήμερα στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας η τιμή του φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ, θεαματική, αναγκαστική αν και αθόρυβη στροφή στη χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος πραγματοποιεί η ΔΕΗ υπό υπό την πίεση της ιλιγγιώδους αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.


Πηγή

Η Ρωσία ενέκρινε κατάλογο μη φιλικών χώρων, που περιέχει την Ελλάδα

 Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε κατάλογο ξένων κρατών και εδαφών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου.


Η λίστα περιλαμβάνει 48 κράτη:

—Αυστραλία,
—Αλβανία,
—Ανδόρα,
—Μεγάλη Βρετανία,
—χώρες της ΕΕ,
—Ισλανδία,
—Καναδάς,
—Λιχτενστάιν,
—μικρονησία,
—Μονακό,
—Νέα Ζηλανδία,
—Νορβηγία,
—Δημοκρατία της Κορέας,
—Σαν Μαρίνο
—Βόρεια Μακεδονία,
—Σιγκαπούρη,
—ΗΠΑ,
—Ταϊβάν,
—Ουκρανία,
—Μαυροβούνιο,
—Ελβετία,
—Ιαπωνία.

Η ΕΕ περιλαμβάνει: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία, Γαλλία, Κροατία, Τσεχία, Σουηδία και Εσθονία.



Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ