Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Γκρίζα αγορά 3,7 δισ. ευρώ δημιούργησε η καραντίνα στην Ελλάδα


Γκρίζα αγορά 3,7 δισ. ευρώ δημιούργησε η καραντίνα στην Ελλάδα

Του Λεωνίδα Στεργίου

Παραοικονομία, ανασφάλεια και εξαγωγή μετρητών σε χώρες εκτός Ευρωζώνης είναι οι πιθανές εξηγήσεις που δίνουν τραπεζικά στελέχη, φοροτεχνικοί και φορείς της αγοράς για το παράδοξο της αύξησης των μετρητών στις τσέπες των Ελλήνων εν μέσω τριών lockdown. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2021 τα μετρητά αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 3,7 δισ. ευρώ, με ταυτόχρονη και κατακόρυφη αύξηση των καταθέσεων και του αριθμού των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

 Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, κάτι το οποίο χαρακτηρίστηκε σε έκθεση της ΕΚΤ ως παράδοξο και προχώρησε σε ανάλυση στοιχείων για να βρει μια εξήγηση. Από την ανάλυση της ΕΚΤ προέκυψε ότι η αύξηση των μετρητών οφείλεται σε τρεις λόγους:

Πρώτον, για λόγους ανασφάλειας, όπως συμβαίνει σε κάθε κρίση. Ο παράγοντας αυτός εξηγεί περίπου το 28% με 50% του φαινομένου.

Δεύτερον, διακράτηση μετρητών για αγορές χωρίς τη χρήση καρτών και άλλων ηλεκτρονικών μέσων. Αυτό εξηγεί περίπου το 20% με 22% της αύξησης των μετρητών.

Τρίτον, η παρουσία μετρητών ευρώ σε χώρες εκτός Ευρωζώνης, όπου έχει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Ο παράγοντας αυτό εξηγεί το 30% με 50% του φαινομένου.

Στην έκθεση της ΕΚΤ επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν όλα τα αναγκαία δεδομένα και συστήματα ώστε να μετρηθούν και να εντοπιστούν με ακρίβεια όλες οι αιτίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται αντιφατικά στοιχεία που μόνο εν μέρει μπορούν να εξηγηθούν. Για παράδειγμα, ο εντοπισμός και η διατήρηση μετρητών σε χώρες εκτός Ευρωζώνης, όπου το ευρώ έχει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, μπορεί να εξηγηθεί υπό κανονικές περιπτώσεις στον τουρισμό και σε εμβάσματα. Στη διάρκεια της πανδημίας, με τους περιορισμούς στον τουρισμό, απομένει μόνο η ερμηνεία του εμβάσματος ή άλλων άτυπων μορφών εμβασμάτων ή φυσικής μετακίνησης μετρητών που δεν καταγράφονται στο σύνολό τους. Σε έναν βαθμό αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί είτε για διασυνοριακές αγορές σε καλύτερες τιμές είτε σε αποστολή χρημάτων σε φιλικά και συγγενικά πρόσωπα για την ενίσχυσή τους στην περίοδο της πανδημίας.

Το άλλο παράδοξο σχετίζεται με την ταυτόχρονη αύξηση των μετρητών, των καταθέσεων και των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια της ΕΚΤ, αλλά και τις απόψεις ελληνικών τραπεζικών στελεχών και ανθρώπων της αγοράς που γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά της εγχώριας οικονομίας, τα συμπεράσματα καταλήγουν στο ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν σε αριθμό και όχι σε αξία. Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές για μικρής αξίας αγορές και οι ανέπαφες συναλλαγές. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε το 2020 σε 1,2 δισ., σημειώνοντας διψήφιο ποσοστό ανόδου σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, η συνολική αξία των συναλλαγών ήταν μειωμένη το 2020 σε σχέση με το 2019. Βέβαια, το σύνολο των εγχρήματων συναλλαγών μέσω όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων σημείωσε άνοδο, αφού άνω του 90% με 93% των συναλλαγών αυτών πραγματοποιήθηκαν από τα ηλεκτρονικά δίκτυα των τραπεζών και της ΔΙΑΣ (ebanking, mobile banking, IRIS κ.λπ.).

Ελλάδα: Μέτρα στήριξης, αγορές με κάρτες και ψηφιακό χρήμα

Συνεπώς, οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών μεγαλύτερης αξίας έγιναν με μετρητά. Στελέχη της αγοράς και φοροτεχνικοί δίνουν τις εξής ερμηνείες:

Πρώτον, οι κλειστές επιχειρήσεις και κυρίως τα κλειστά μαγαζιά σε πολλούς κλάδους δημιούργησαν μια παράλληλη οικονομία. Δηλαδή έγιναν πωλήσεις, αλλά εκτός καταστημάτων. Για παράδειγμα, μπορεί ένα κατάστημα να ήταν κλειστό, αλλά έκανε πωλήσεις στη γειτονιά, χωρίς να μπορεί να κόψει απόδειξη, διότι λόγω ΚΑΔ θα έπρεπε να μη λειτουργεί. Ο περιορισμός αυτός οδήγησε συναλλαγές με μετρητά. Αυτό μπορεί να συνέβη και στην παροχή κάποιων υπηρεσιών (π.χ., περιποίηση μαλλιών κ.λπ.). Η ερμηνεία αυτή ίσως εξηγεί και τη μικρή πτώση της κυκλοφορίας μετρητών τον Ιανουάριο, όταν δηλαδή άνοιξαν κάποιες δραστηριότητες έστω και με click away ή click inside, με ραντεβού κ.λπ. Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, πέρασε πάλι στα POS και στις ταμειακές μηχανές τζίρος που μέχρι εκείνη τη στιγμή γινόταν σε μια παράλληλη-γκρίζα αγορά.

Δεύτερον, το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και άλλα μέτρα ενίσχυσης που είχαν ως κριτήριο τη μείωση του τζίρου σε σχέση με εκείνον της προηγούμενης χρονιάς ενίσχυσε την τάση σε ανοιχτές επιχειρήσεις λόγω ΚΑΔ να μην εμφανίζουν όλες τις πωλήσεις. Η πώληση που δεν πέρασε από την ταμειακή μηχανή έγινε με μετρητά.

Τρίτον, το μέτρο της αναστολής εργασίας, δυστυχώς, καταστρατηγήθηκε από ορισμένες επιχειρήσεις. Παρατηρήθηκε, λοιπόν, το φαινόμενο κατά το οποίο επιχειρήσεις έβγαζαν σε αναστολή το προσωπικό τους ή μέρος αυτού, ενώ συνέχιζε να εργάζεται. Το κράτος έδινε το ποσό της αποζημίωσης για την αναστολή και οι επιχειρήσεις συμπλήρωναν το υπόλοιπο ποσό για να φτάσει το ύψος του μισθού (ή πιο πάνω από την αποζημίωση της αναστολής) με "μαύρα". Τα οποία "μαύρα" είχαν δημιουργηθεί με τζίρο που δεν πέρασε από τα POS και τις ταμειακές μηχανές.

Τέταρτον, στα μετρητά (νόμισμα σε κυκλοφορία) περιλαμβάνεται και το ψηφιακό χρήμα. Τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, με τις διάφορες υπηρεσίες πληρωμών, ενίσχυσαν τη διακίνηση χρήματος μέσω αυτών των παρόχων που προσφέρουν επίσης χρεωστικές κάρτες και προπληρωμένες. Με τη χρήση της κάρτας του παρόχου με έδρα το εξωτερικό, ή με το ηλεκτρονικό πορτοφόλι ή με μετρητά (ανάληψη μία φορά με την κάρτα μέσω ΑΤΜ) γίνονταν αγορές σε βενζινάδικα, σούπερ-μάρκετ και άλλες ανοιχτές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των lockdown.

Το κοινό συμπέρασμα των ανθρώπων της αγοράς και των τραπεζών είναι ότι οι κλειστές επιχειρήσεις και τα κλειστά μαγαζιά για τόσο πολλούς μήνες όχι μόνο χτύπησαν την οικονομία, αλλά δημιούργησαν μια παράλληλη-άτυπη ανοιχτή αγορά, χωρίς να καταγράφεται ο τζίρος, χάνοντας το Δημόσιο έσοδα και βάζοντας και την υγεία σε κίνδυνο. Για τους μεν καταναλωτές ήταν επιλογή ανάγκης, διότι, για παράδειγμα, έπρεπε να βρουν ένα αγαθό ή μια υπηρεσία, για τις δε κλειστές επιχειρήσεις ήταν ανάγκη επιβίωσης ή τουλάχιστον να διασώσουν ό,τι μπορούσαν κατά τη μακρά περίοδο των lockdown.



Χρόνια Πολλά, Μαμά !!!

 


Είσαι η Καλύτερη στη Γη
Είσαι πολύ ξεχωριστή
Εσύ μου έδωσες ζωή
Πάμε μια βόλτα στην ακτή


Ακτή Καλόγριας | Νικήτη



Σε αγαπάω πάρα πολύ!
Η ψυχή σου είναι καλή!
Έχεις τα ομορφότερα μάτια!
Συγνώμη που σου κάνω την καρδιά χίλια κομμάτια!

Χρόνια Πολλά, Μαμά!!!

Σε ευχαριστώ που με έφερες στον κόσμο.



Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας

 H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της…


H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).

Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (9 Μαΐου 2021).

H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».

Παρά τις αντιδράσεις της εμπνεύστριάς της, η Ημέρα της Μητέρας γρήγορα εμπορικοποιήθηκε από τη βιομηχανία των λουλουδιών, που βρήκε μία «θεόσταλτη» ευκαιρία να αυξήσει τους τζίρους της...


Πηγή

ΚΙΝΗΤΡΑ! "Τσιγαριλίκι μαριχουάν@ για να κάνεις το eμβόλιο"

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο:


Σιωπηρή απεργία από την ΕΣΗΕΑ (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ)

 

Μια σιωπηρή απεργία για την Πρωτομαγιά ήταν αυτή της 4ης Μαΐου, που κήρυξαν μόνο οι δημοσιογραφικές και οι ενώσεις προσωπικού στα ΜΜΕ. Έτσι, την ημέρα της επίσημης αργίας της Πρωτομαγιάς απέργησαν οι δημοσιογράφοι και οι υπάλληλοι στα μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, το ΑΠΕ, την ΕΡΤ, σε εφημερίδες και αρκετές ιστοσελίδες. Ωστόσο σε πολλές ιστοσελίδες δεν απέργησαν, ενώ η ΕΣΗΕΑ έδωσε άδεια να μεταδοθούν οι αγώνες ποδοσφαίρου στα συνδρομητικά κανάλια


Επεκτείνεται το Euronews στα Βαλκάνια

 

 Έτοιμο προς εκπομπή στη βουλγαρική γλώσσα είναι το Euronews καθώς υπεγράφη συμφωνία με το Europa TV για την εκπομπή του Euronews Bulgaria το προσεχές διάστημα, ως θυγατρικής του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου. Η έκδοση του Euronews στην αγγλική γλώσσα είναι ήδη διαθέσιμη στο ένα τρίτο των νοικοκυριών στη Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία είναι ο τρίτος σταθμός στην επέκταση του δικτύου στη Νότια Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Εκπέμπει ήδη από τον Νοέμβριο του 2019 το Euronews Albania, τον Σεπτέμβριο του 2020 άρχισε να εκπέμπει το Euronews Georgia, ενώ το καλοκαίρι αναμένεται η εκπομπή του Euronews Σερβία και μέχρι το τέλος του 2021 του Euronews Romania.


Πηγή

CIA, ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων σας!

 Ένα βίντεο που προσπαθεί να «εξανθρωπίσει» την βάρβαρη δολοφονική μηχανή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, και να στρατολογήσει μέλη μειονοτήτων, έβγαλαν οι ίδιοι οι αμερικάνοι πριν λίγες μέρες στο youtube.

 

Ένα βίντεο που προσπαθεί να «εξανθρωπίσει» την βάρβαρη δολοφονική μηχανή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, και ειδικά της CIA, και να φέρει μειονότητες να εργαστούν γι’ αυτήν, έβγαλαν οι ίδιοι οι αμερικάνοι πριν λίγες μέρες στο youtube. Το βίντεο κυκλοφορεί σε ενότητα υπό τον γενικό τίτλο Άνθρωποι της CIA (Humans of CIA), η οποία, πριν τη δημοσιοποίησή του, είχε περάσει απαρατήρητη.

Προ του συγκεκριμένου βίντεο, είχαν ανέβει ακόμη τέσσερα, με στόχο, όλα, να φέρουν περισσότερους «εργαζόμενους» στην αγκαλιά των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών, απευθυνόμενα κυρίως στις μειονότητες των ΗΠΑ, στις οποίες και παρουσίαζαν το «ανθρώπινο πρόσωπο» της CIA… Οι θεάσεις τους στο youtube δεν ξεπέρασαν τις επτά χιλιάδες, στην καλύτερη περίπτωση, πριν ανέβει το πέμπτο, συγκεκριμένο, βίντεο, που άγγιξε τις 250.000 θεάσεις.

Σε αυτό, η εργαζόμενη στη CIA με το όνομα Mija, χρησιμοποιεί κάθε δυνατό όρο που θα φέρει κοντά στην CIA φεμινίστριες, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ου μην και της αριστεράς, για να απολαύσουν υπερηφάνως τις ..ίσες ευκαιρίες στην καταστροφή ανθρώπων και λαών. Η Mija, φορώντας ένα μπλουζάκι με υψωμένη τη γροθιά (!), τονίζει τη λατινική της καταγωγή, αναφέρει ότι οι γονείς της ήταν πρώτη γενιά μεταναστών στις ΗΠΑ, τονίζει ότι είναι μητέρα και cis-gender (ταυτίζεται με το φύλο που της αποδόθηκε κατά τη γέννηση, θήλυ), πάσχει απο Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή, είναι διαθεματική (intersectional, θα σας γελάσω τι εννοεί) και φεμινίστρια. Και όλα αυτά με τα hashtags #CIA, Γνώριζε Την Αξία Σου, #KnowYourValue, και Γυναίκες στις Μυστικές Υπηρεσίες, #WomenInIntel. Στην περιγραφή η περήφανη πράκτορας δηλώνει: «Είμαι ο εαυτός μου και δε χρωστάω τίποτε σε κανέναν. θέλω και συ να είσαι το ίδιο, όποι@ κι αν είσαι. Είτε δουλεύεις για στην #CIA​, είτε κάπου αλλού στον κόσμο» – πάλι για την CIA με κάποιο τρόπο ίσως.

Όλα τα σύμβολα και οι λέξεις – από το μπλουζάκι μέχρι το κείμενο- που συνδέονται με αγώνες για τα δικαιώματα μειονοτήτων, στην υπηρεσία των αμερικάνων δολοφόνων. Δεν χρειάζεται να σχολιάσει τίποτε άλλο κανείς…



Νέο περιστατικό τραμπουκισμού από οδηγό λεωφορείου σε βάρος ηλικιωμένου επιβάτη

 Ένα νέο περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς σε βάρος ηλικιωμένου επιβάτη από οδηγό αστικού λεωφορείου έρχεται στο φως της δημοσιότητας από τη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά, όταν οδηγός λεωφορείου δε δίστασε να σταματήσει το όχημα, να κατέβει από τη θέση του και να επιτεθεί λεκτικά σε έναν ηλικιωμένο επιβάτη. Ο οδηγός απειλεί, φωνάζει και βρίζει τον ηλικιωμένο, ενώ κάποια στιγμή φαίνεται να τον σπρώχνει στο στήθος με αποτέλεσμα να χάσει προς τη στιγμή την ισορροπία του, ισχυριζόμενος ότι ο επιβάτης έβρισε τη μητέρα του στα ρώσικα, κάτι το οποίο αρνείται το θύμα. «Ελληνικά ξέρεις; γ@μω τα ρωσικά σου, μ@λ@κα (...) Αν ξαναπείς μ@λ@κία θα σε σκοτώσω. Μα την Παναγία» ακούγεται να λέει ο οδηγός, ενώ απειλεί και τον επιβάτη που βιντεοσκοπεί.


Ένα νέο περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς σε βάρος ηλικιωμένου επιβάτη από οδηγό αστικού λεωφορείου έρχεται στο φως της δημοσιότητας από την ομάδα «Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη» στο Facebook, μετά το περιστατικό τραμπουκισμού χωρίς καμία αιτιολογία που σημειώθηκε σε λεωφορείο, με τον οδηγό και ορισμένους επιβάτες να απαιτούν από επιβάτη να «σηκωθεί για να κάτσει η κυρία».

Το περιστατικό σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, όταν ο οδηγός δεν δίστασε να σταματήσει το όχημα, να κατέβει από τη θέση του, να πάει στη μεσαία πόρτα και να επιτεθεί λεκτικά σε έναν άνδρα με μπαστούνι. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ο οδηγός απειλεί, φωνάζει και βρίζει τον ηλικιωμένο, ενώ κάποια στιγμή φαίνεται να τον σπρώχνει στο στήθος με αποτέλεσμα να χάσει προς τη στιγμή την ισορροπία του.

Το βίντεο ξεκινά με αντεγκλήσεις σχετικά με το αν έπρεπε το λεωφορείο να σταματήσει σε μια στάση ή όχι με τον οδηγό να ισχυρίζεται ότι επιβάτης έβρισε τη μητέρα του στα ρώσικα, κάτι το οποίο αρνείται το θύμα. «Ηλίθιε, εγώ έκανα λάθος που δεν κατέβηκα ή εσύ; Σκάσε. Δεν έχει στάση σου είπα. Ελληνικά ξέρεις; γ@μω τα ρωσικά σου, μ@λ@κα (…) Αν ξαναπείς μ@λ@κία θα σε σκοτώσω. Μα την Παναγία» ακούγεται να λέει ο οδηγός, με τον ηλικιωμένο επιβάτη να θέλει να κατέβει από το λεωφορείο, ενώ ο οδηγός τον υποχρέωσε να μείνει μέσα λέγοντας ότι πρέπει να κάτσει σε θέση για να μην βρει ο ίδιος τον μπελά του και για να δουν οι παριστάμενοι ότι είναι καλά. «Δεν θα σε πληρώνω εγώ για καινούργιο» είπε χαρακτηριστικά. Όταν μάλιστα ο οδηγός αντιλήφθηκε ότι κάποιος άλλος επιβάτης καταγράφει το απαράδεκτο περιστατικό, ακούγεται να λέει: «Βίντεο τραβάς; Τώρα θα σου πω κι εσένα».



Πηγή


Βαρουφάκης: Μεγαλύτερη υπανάπτυξη για όλη τη χώρα με τις διατάξεις στα Εργασιακά

 To νομοσχέδιο για τα Εργασιακά θα φέρει «μεγαλύτερη υπανάπτυξη στη χώρα», μέσω της καθιέρωσης των ατομικών συμβάσεων εργασίας, τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του το βράδυ του Σαββάτου μετά την περιοδεία του στο Κερατσίνι και την Δραπετσώνα. «Το μόνο πράγμα που κάνει μέσα από τις εξατομικευμένες συμβάσεις εργασίας, είναι να καταστρέφει όποιο μικρό δείγμα διαπραγματευτικής δύναμης έχει απομείνει στην μισθωτή εργασία. Αυτή η κίνηση προς τις ατομικές συμβάσεις, η απορρύθμιση της αγοράς θα φέρει μεγαλύτερη υπανάπτυξη για όλη τη χώρα» ανέφερε συγκεκριμένα.


Για το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την ελπίδα «όλοι, οι άνθρωποι μας να αναπνεύσουν, τα μαγαζιά να λειτουργήσουν». Ωστόσο, σημείωσε, «η μεγάλη αγωνία είναι όμως, ότι με το που θα αρχίσει να φεύγει η πανδημία, η υγειονομική, και θα αρχίσουν να δουλεύουν οι άνθρωποι, θα έρθουν τα δάνεια, θα έρθουν οι πλειστηριασμοί, θα σταματήσουν τα “πεντακοσάρια” και θα αναπτυχθεί και θα φανεί στον κόσμο το τσουνάμι των λουκέτων και της ανεργίας, που τώρα είναι κρυφή».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25, επιτέθηκε στον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη λέγοντας «μην κοιτάτε τα λόγια του, κοιτάτε τα έργα του». Ειδικότερα, ο Βαρουφάκης είπε:

«Ο κ. Χατζηδάκης λέει όλα τα σωστά πράγματα, ότι πρέπει να παταχθεί η αδήλωτη εργασία, ότι πρέπει να προστατευθεί το πρεκαριάτο και οι άνθρωποι που δουλεύουν με τηλεργασία. Αλλά μην κοιτάτε τα λόγια του, κοιτάξτε τις πράξεις του. Γιατί ουσιαστικά το μόνο πράγμα που κάνει μέσα από τις εξατομικευμένες συμβάσεις εργασίας, είναι να καταστρέφει όποιο μικρό δείγμα διαπραγματευτικής δύναμης έχει απομείνει στην μισθωτή εργασία. Αυτή η κίνηση προς τις ατομικές συμβάσεις, η απορρύθμιση της αγοράς θα φέρει μεγαλύτερη υπανάπτυξη για όλη τη χώρα».

Αναφερόμενος τέλος στο άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε: «Το ΜέΡΑ 25 πέρυσι έλεγε στην Κυβέρνηση -αλλά η Κυβέρνηση δεν μας άκουγε και μας λοιδορούσε- ότι έπρεπε να έρχονται οι τουρίστες μετά από pcr – μοριακό τεστ και κατά την άφιξη τους να κάνουν rapid test, ο κ. Μητσοτάκης μας κορόιδευε τότε με εκείνον τον ανόητο αλγόριθμο, που του είχαν πουλήσει κάποιοι επιτήδειοι, ελπίζουμε τουλάχιστον φέτος αυτό (τα 2 τεστ δηλαδή) να γίνει».


Σεξουαλική παρενόχληση αεροσυνοδού – Προέβη σε χειρονομίες και αυτοϊκανοποιήθηκε στη θέση του

 Σε πτήση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης έπεσε μία αεροσυνοδός, όταν επιβάτης την πλησίασε, την παρενόχλησε, προέβη σε χειρονομίες και όταν κάθισε στη θέση του αυτοϊκανοποιήθηκε. Η γυναίκα ενημέρωσε αμέσως τον κυβερνήτη του αεροσκάφους, ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές του αεροδρομίου, όπου κατά την αποβίβαση τον συνέλαβαν και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο. Οι έρευνες και οι καταθέσεις συνεχίζονται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιβάτης προέβη σε χειρονομίες σε βάρος κι άλλων αεροσυνοδών.

Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης έπεσε την Πέμπτη μία αεροσυνοδός από έναν 50χρονο άνδρα σε πτήση από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφοριες του protothema.gr, o 50χρονος πλησίασε με άκομψο κι επιθετικό τρόπο αεροσυνοδό, προκαλώντας την άμεση αντίδρασή της. Η αεροσυνοδός ενημέρωσε αμέσως τον κυβερνήτη του αεροσκάφους, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τις αστυνομικές Αρχές του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Η γυναίκα ενημέρωσε αμέσως τον κυβερνήτη του αεροσκάφους, ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επιβάτης προέβη στη συνέχεια σε χειρονομίες σε βάρος άλλων αεροσυνοδών, ενώ όταν κάθισε στη θέση του αυτοϊκανοποιήθηκε. Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, ο 50χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι διαιτολόγος στο επάγγελμα, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Στο πλαίσιο της έρευνες οι αρχές πήραν πολύωρες καταθέσεις από τα μέλη του πληρώματος.


Πηγή

Διασυρμός της χώρας για την τσιμεντοποίηση της Ακρόπολης – «Ειδικοί καταγγέλλουν ιεροσυλία» γράφει η Le Monde

 Μετά το άρθρο της Liberation που κατακεραυνώνει τις επιλογές του υπουργείου Πολιτισμού και της Λίνας Μενδώνη για την «τσιμεντοποίηση» της Ακρόπολης, αυτή τη φορά με το θέμα ασχολείται και η κεντροδεξιά Le Monde. Με αιχμηρά σχόλια, δημοσίευμα της Le Monde, με τίτλο «Στην Ακρόπολη, αρχαιολόγοι και ιστορικοί μιλούν για ιεροσυλία» και υπότιτλο «Αισθητική καταστροφή» σχολιάζει το θέμα. «Akropolis SOS. Είναι η κραυγή, απελπισμένη, που σήμερα φέρνει κοντά τους λάτρεις της Ακρόπολης που αντιμετωπίζουν το έργο ανακαίνισης που επικυρώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Πριν είναι πολύ αργά, 133 διεθνείς ειδικοί παροτρύνουν, με ανοιχτή επιστολή, το ελληνικό κράτος να αναστείλει την ενέργειά του, που θεωρείται ασέβεια και επικίνδυνη».

Μετά το άρθρο της Liberation που κατακεραυνώνει τις επιλογές του υπουργείου Πολιτισμού και της Λίνας Μενδώνη για την «τσιμεντοποίηση» της Ακρόπολης, με επιστήμονες να σχολιάζουν τις παρεμβάσεις που γίνονται χαρακτηρίζοντας τις ως «έγκλημα», μιλώντας για καταστροφή του Ιερού Βράχου, αυτή τη φορά με το θέμα ασχολείται και η κεντροδεξιά Le Monde. Με αιχμηρά σχόλια αναφέρεται εκτενώς σε όσα λαμβάνουν χώρο στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Το δημοσίευμα της Le Monde με τίτλο «Στην Ακρόπολη, αρχαιολόγοι και ιστορικοί μιλούν για ιεροσυλία» και υπότιτλο «Αισθητική καταστροφή», το οποίο υπογράφει η Roxana Azimi, αναφέρει: «Akropolis SOS. Είναι η κραυγή, απελπισμένη, που σήμερα φέρνει κοντά τους λάτρεις της Ακρόπολης που αντιμετωπίζουν το έργο ανακαίνισης που επικυρώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και του οποίου το έργο θα ξεκινήσει αυτό το φθινόπωρο. Στα αξιοθέατα τους, η μαρμάρινη ανακατασκευή της σκάλας που οδηγεί στην κορυφή, μια παρέκκλιση κληρονομιάς σε συνδυασμό με μια ιστορική παρερμηνεία».

Και συνεχίζει: «Το ίδιο είχε ήδη προκύψει ενάντια στον καθορισμό των περιπάτων που ξεκίνησε το 2020, το οποίο, σύμφωνα με αυτούς, καταστρέφει την αισθητική των ερειπίων χωρίς να διευκολύνει την πρόσβαση για άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Πριν είναι πολύ αργά, 133 διεθνείς ειδικοί παροτρύνουν, με ανοιχτή επιστολή, το ελληνικό κράτος να αναστείλει την ενέργειά του, που θεωρείται ασέβεια και επικίνδυνη».

Μένει να δούμε αν κι αυτή τη φορά η υπουργός Πολιτισμού θα δώσει κάποια απάντηση, μιας και στο δημοσίευμα της Liberation εμφανώς ενοχλημένη είχε αποστείλει εκτενή επιστολή στην εφημερίδα, εγκαλώντας την. Η Λίνα Μενδώνη είχε επιτεθεί στον συντάκτη του ρεπορτάζ, Fabien Perrier, την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα και τον αρχιτέκτονα, Τάσο Τανούλα, δηλώσεις των οποίων φιλοξένησε η Libération, υποστηρίζοντας ότι ο συντάκτης εξέφρασε την προσωπική του άποψη για τα έργα της Ακρόπολης και «δε μερίμνησε να ελέγξει την αξιοπιστία των πηγών του».


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ