Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

«Καλό ταξίδι εκεί ψηλά». Τελευταίο αντίο στον Βασίλη Φιλώρα. Έπεσε στο καθήκον και οι φίλοι του τον αποχαιρετούν με ένα drone

 

Ο Βασίλης Φιλώρας ήταν μόλις 38 ετών. Πατέρας 2 παιδιών και ένας ένας επιτυχημένος επαγγελματίας.

Κορυφαίος τεχνικός στο χώρο των drone και εξειδικευμένος χειριστής και εκπαιδευτής. Ως κάτοικος Αγ. Στεφάνου έσπευσε σε βοήθεια μαζί με άλλους φίλους του για απεγκλωβισμό ανθρώπων στην περιοχή, όπου μόλις είχε ξεκινήσει η απομάκρυνση ηλικιωμένων και παιδιών.

Έπεσε όμως σε παγίδα θανάτου στο λαβύρινθο της Ιπποκράτειου Πολιτείας. Βαρύ συρμάτινο καλώδιο αποκολλήθηκε από κολόνα ηλεκτροδότησης και τον χτύπησε στο πρόσωπο και τον θώρακα. Διακομίστηκε χωρίς αισθήσεις στο ΚΑΤ. Εκεί για 70 λεπτά έγιναν απεγνωσμένες προσπάθειες ανάνηψης.

Δεν επανήλθε στη ζωή.

Ο  τραπεζικός λογαριασμός για την ενίσχυση της οικογένειας του Βασίλη Φιλώρα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΕΛΛΗ ΚΑΜΠΑΚΟΥ

ΙΒΑΝ: GR66017185800068581238785503

Η ομάδα UpStories αποχαιρετά τον φίλο και συνεργάτη Βασίλη Φιλώρα με μια πτήση αφιερωμένη στη μνήμη του 






Διεθνή ΜΜΕ για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα: «Το νησί της Εύβοιας καίγεται εδώ και έξι ημέρες»

 Σύνταξη:Συντακτική ομάδα ert.gr

Εκτενείς είναι οι αναφορές των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στις συνεχιζόμενες δοκιμασίες για τους κατοίκους στην Εύβοια, με τις πυρκαγιές.

 

Οι πυρκαγιές συνεχίζονται και το ειδησεογραφικό Al Jazeera εστιάζει την προσοχή του στο πολύπαθο νησί και κυρίως στις μαζικές εκκενώσεις. «Το νησί της Εύβοιας καίγεται εδώ και έξι ημέρες», αναφέρει.

Στην Εύβοια επικεντρώνεται και το France24, με την σχετική είδηση να αναφέρει: «Η αναστάτωση και η περιορισμένη ορατότητα εμπόδισαν τις προσπάθειες για να τεθούν οι πυρκαγιές στην Εύβοια υπό έλεγχο». «Δεν είχαμε καμία βοήθεια. Δηλαδή είχαμε κάποια ψεκαστικά, τα οποία ήταν για τα χωράφια και όχι για τις φωτιές» αναφέρεται στο ρεπορτάζ, αποδιδόμενη σε κάτοικο.

Με τα νέα μέτωπα και τις αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς, που απειλούν μνημεία της Εύβοιας ασχολείται το αμερικανικό NBC. «Σε αυτή την πλευρά του δρόμου, δύο κληρικοί προσπαθούν να σώσουν το μοναστήρι» περιγράφεται με σχετικές εικόνες από το δίκτυο.

Οδοιπορικό στις καμένα της Εύβοιας κάνει για άλλη μια μέρα η απεσταλμένη της ισπανικής δημόσιας τηλεόρασης TVE η Μαρία Σερέν. «Τουλάχιστον 30 οικισμοί έχουν εκκενωθεί, περισσότερα από 1000 σπίτια έχουν καεί» αναφέρει.

Το δικό του οδοιπορικό, αλλά στην καμμένη Αττική, κάνει ο ανταποκριτής του SkyNews.

Στην Πελοπόννησο επιχειρούν τα μέλη της βρετανικής αποστολής βοήθειας, όπως εξήγησε στην πρωινή εκπομπή του BBC ο επικεφαλής πυροσβέστης. «Είχαμε μια σειρά από ενημερώσεις στη διάρκεια της νύχτας. Καταρτήσαμε ένα σχέδιο συνεργασίας με το οποίο θα μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Και όπως σας προανέφερα, είμαστε στο δρόμο για την Πελοπόννησο» είπε σχετικά.

Χωρίς σχόλια, προβάλλει τις απόκοσμες εικόνες της φλεγόμενης Βόρειας Εύβοιας μέσα από τον ιστότοπό τoυ ο βρετανικός Guardian.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Άγις Μενούτης




Πηγή άρθρου

Μεταξύ επιχειρησιακού και πολιτικολογίας ο «φορτισμένος» Χαρδαλιάς

 

Ούτε καν κοντά στο κλίμα της ψευδεπίγραφης -έστω- απολογίας με την οποία εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Δευτέρας δεν κινήθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας το μεσημέρι της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που αναγκάστηκε να παραχωρήσει, έπειτα από την έντονη δυσαρέσκεια και τις διαμαρτυρίες των ενώσεων δημοσιογράφων για τις στενά επιχειρησιακού τύπου ανακοινώσεις χωρίς ερωτήσεις των προηγούμενων ημερών.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε μία συνέντευξη Τύπου η οποία διακρίθηκε από την προσπάθειά του να δικαιολογήσει τους χειρισμούς τους δικούς του και της κυβέρνησης, επιχειρώντας να «απαντήσει» σε κάθε κριτική, από την διάθεση των εναέριων μέσων και την απουσία που διαπιστώθηκε σε πλήθος σημείων όλες τις προηγούμενες ημέρες, μέχρι και την αναφορά του στο «χειρότερο καιρικό φαινόμενο όλων των εποχών».

«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι επιστήμονες. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συγκυρία μοναδική στα χρόνια της πυροσβεστικής. 568 πυρκαγιές» υποστήριξε συγκεκριμένα.

Ειδικότερα, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τα εναέρια μέσα, δεν δίστασε να ταυτίσει την κριτική που γίνεται από τους πολίτες και την αντιπολίτευση για την ηγεσία της κυβέρνησης και τις αποφάσεις της, με τις προσπάθειες των πυροσβεστών, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «την ώρα της μάχης δεν πυροβολούν τους μαχητές».

Μεταξύ άλλων, ο Ν. Χαρδαλιάς υποστήριξε «ότι από τα 74 εναέρια μέσα για την πυρόσβεση διατίθενται τα 67, καθώς τα υπόλοιπα είναι είτε για συντονισμό, είτε για μεταφορά προσωπικού και υλικού. Από τα 67 τακτικά τα 6 με 7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60 που μένουν τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Έχουμε δηλαδή το ελικόπτερο στην Καβάλα για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή φωτιά στη Δαδιά. Ακόμη και να ρισκάραμε, η απόσταση και μόνο σημαίνει ότι και με τον ανεφοδιασμό θα ήθελε δύο ώρες. Είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις για να διαφυλάξουν τις περιοχές αυτές. Από τα 40 που παραμένουν δεν πετάνε όλα μαζί, σε κάθε έξοδο πετάνε σχεδόν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά. Αρα λέμε ότι 20 από αυτά είναι στον αέρα», προσθέτοντας στη συνέχεια πως «αντιλαμβάνομαι αυτό που ακούγεται, γιατί οι κάτοικοι δεν τα έβλεπαν».

Ο υφυπουργός υποστήριξε πως έχει θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως «πάντα είχα την αίσθηση του καθήκοντος. Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Μοιράστηκα ένα όραμα με τον πρωθυπουργό. Παραμένω κρατικός λειτουργός», είπε και εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά πρόσθεσε ότι «για μας κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία, μια μαχαιριά στην καρδιά. Δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη. Την ώρα της μάχης δεν πυροβολούν τους μαχητές. Και λέω ότι οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών».

Ειδική μνεία έκανε στις εκκενώσεις και στην υπεράσπισή τους ως επιχειρησιακή επιλογή, επιχειρώντας και εδώ να απαντήσει στον αντίλογο και την κριτική που γίνεται για την αδυναμία του ως μόνο μέτρο να αντιμετωπίσει την κατάσταση, τονίζοντας πως το 112 δεν στέλνει απλά ένα μήνυμα, αφού η απόφαση να το στείλεις μπορεί να σώσει αν είναι σωστή, αλλά και να σκοτώσει, αν είναι λάθος. «Πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα, να υπάρχει ασφαλής οδός διαφυγής, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Η εκδήλωση των πυρκαγιών και τα χρονικά δεδομένα μπορούν να δημιουργούν εύλογες απορίες, έπρεπε να δώσουμε μάχη να μη χαθεί η Αρχαία Ολυμπία, να μη χαθούν ζωές στη Βαρυμπόμπη» πρόσθεσε.

«Δεν υποβαθμίσαμε καμιά πυρκαγιά. Κάθε σπίτι που χάνεται, για μας είναι μια μαχαιριά. Αλλά τις πρώτες ώρες προείχε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Τις πρώτες ώρες στην Εύβοια, το μέτωπο ήταν 23 χιλιόμετρα, ανεξέλεγκτο, δημιουργώντας μικροκλίμα και θερμικά φορτία υψηλά και έπρεπε να το χαρτογραφήσουμε. Την ίδια ώρα που έκαιγε η Αρχαία Ολυμπία, την ίδια ώρα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε την Αττική. Ήταν εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, όλο μας το προσωπικό διατέθηκε. Κάποιοι ήταν εκεί για να φυλάνε τους οικισμούς, κάποιοι άλλοι ήταν για να παρακολουθούν τα μέτωπα» δήλωσε ακόμα ο υφυπουργός, ενώ σε ερώτηση για το εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ο ίδιος αρκέστηκε να πει πως «δεν ξέρω εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ξέρω ότι έχουν γίνει συλλήψεις για εμπρησμούς».

«Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε την ίδια ημέρα. Είχαμε πλήρη αντίληψη το βράδυ ότι όλα αυτά τα μέτωπα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Τον ενεργοποιήσαμε στις 9.30 το βράδυ, αφού πρώτα τηλεφωνικά μας είπαν οι αρμόδιοι ότι ήταν λίγο δύσκολο να βοηθήσουν. Σε τι αργήσαμε; Το πρωτόκολλο το εφαρμόσαμε μέχρι τέλους. Όλος ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε. Είμαστε ευγνώμονες για την ανταπόκριση όλως αυτών των ανθρώπων. Καμία καθυστέρηση δεν υπήρχε» υποστήριξε σε άλλο σημείο για την ετοιμότητα της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί πως παρά το γεγονός πως είναι ο ίδιος ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας και παραχώρησε τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών για το επιχειρησιακό και όχι μόνο σκέλος της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ο υφυπουργός δεν δίστασε να πολιτικολογήσει αναφερόμενος γενικόλογα στην «επόμενη ημέρα της Εύβοιας», συμπληρώνοντας «αλλά θα σπάσουμε αυγά», δίχως περισσότερες εξηγήσεις, προκαλώντας ακόμα περισσότερες αλγεινές εντυπώσεις με την εμφάνισή του.





Πηγή

Η χαρτογράφηση της απόλυτης ανικανότητας

 

Απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση των κατοίκων της Βορείου Ευβοίας οι οποίοι μέρες τώρα παλεύουν στα δάση και τα βουνά για να σώσουν τα χωριά τους. Αγνοώντας τις παραινέσεις των Αρχών αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η οργή αυτών των ανθρώπων είναι ευθέως ανάλογη της καταστροφής την οποία υπέστη το βόρειο τμήμα του νησιού. Η αγανάκτηση που έχει ξεχειλίσει αποτυπώνει την αίσθηση ότι το κράτος και οι κυβερνώντες άφησαν την Εύβοια στην τύχη της. Οι χάρτες της NASA από το διάστημα πιστοποιούν όλα τα παραπάνω και δικαιολογούν απόλυτα τις αντιδράσεις των κατοίκων και των τοπικών φορέων.  

Η υπηρεσία δορυφορικής επιτήρησης της Γης για την παρακολούθηση των πυρκαγιών στον πλανήτη μας της NASA κατέγραψε με αποκαλυπτική λεπτομέρεια την εξέλιξη των πυρκαγιών στη Βόρειο Εύβοια από την πρώτη ημέρα έως και την 8η Αυγούστου.

Με 6 δορυφορικές αποτυπώσεις κατά την διάρκεια του πύρινου πενθήμερου αποκαλύπτεται όλο το εύρος της καταστροφής καθώς και η σταδιακή, συνεχής και ανεμπόδιστη επί της ουσίας πρόοδος της πυρκαγιάς. Από τις μικροεστίες με πορτοκαλί χρώμα της 3ης Αυγούστου στην ολοκληρωτικό ερυθρό όλεθρο της 8ης Αυγούστου αφού η φωτιά πέρασε όλο τον ορεινό όγκο στα βόρεια του νησιού όπως καταδεικνύουν με αδιαμφισβήτητη απεικονιστική ειλικρίνεια οι χάρτες της 5ης , της 6ης και της 7ης Αυγούστου.

Με λίγα λόγια «το μάτι  της NASA» από το διάστημα απεικονίζει  βήμα – βήμα την αδυναμία, την ανικανότητα, την αποτυχία διαχείρισης της πυρκαγιάς από την πρώτη και πιο κρίσιμη στιγμή της έναρξης της. Αν εκείνη την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά (χάρτης 3ης Αυγούστου) υπήρχε μία άμεση αντανακλαστική αντίδραση του μηχανισμού επιτήρησης - προειδοποίησης – άμεσης παρέμβασης της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής τώρα δεν θα μιλούσαμε για βιβλική καταστροφή και για, ιστορικών διαστάσεων, περιβαλλοντικό έγκλημα.

Δείτε τους χάρτες με την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια από την 3η Αυγούστου έως την 8η Αυγούστου. Πως μία μικρή φωτιά έφτασε να κινηθεί ανεξέλεγκτα και να κάψει το βόρειο τμήμα του νησιού.

Η φωτιά στις 3 Αυγούστου

Η φωτιά στις 4 Αυγούστου

Η φωτιά στις 5 Αυγούστου

Η φωτιά στις 6 Αυγούστου

Η φωτιά στις 7 Αυγούστου

Η φωτιά στις 8 Αυγούστου

Προφανώς ούτε ο μηχανισμός ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες, ούτε οι φυσικοί και πολιτικοί υπεύθυνοι των κρατικών θεσμών ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις εκείνων των κρίσιμων πρώτων στιγμών. Προφανώς οι εξηγήσεις, οι δικαιολογίες και οι απίθανοι λεκτικοί ακροβατισμοί περισσεύουν σε τέτοιες περιπτώσεις και οι αρμόδιοι αποδεικνύονται εξαιρετικοί χρήστες λεκτικών σχημάτων για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Ουδείς εκ των αρμοδίων, έστω για λόγους τυπικής ευθιξίας δεν έσπευσε να καταθέσει την παραίτηση του στον πολιτικό προϊστάμενό του. Γιατί να το πράξει άλλωστε. Δική του η κυβέρνηση, δικό του το κυβερνών κόμμα, δική του (όπως νομίζει) η χώρα, τσιφλίκι του το Κράτος, απόλυτο δικό του φέουδο η Ελλάς.

Το έλλειμμα ωστόσο αντανακλαστικών εκείνη την πρώτη στιγμή, καταδεικνύει και το μέγεθος της απίστευτης ανικανότητας των κυβερνητικών και διοικητικών στελεχών σε όλη την αλυσίδα της ιεραρχίας. Από την κεφαλή έως την τελευταίο (αλλά χρήσιμο) τοπικό διοικητή.

Έρχεται λοιπόν η NASA εκ των υστέρων να «χτυπήσει» χωρίς καμία διάθεση διακριτικότητας, την πόρτα των κυβερνητικών παραγόντων και του ίδιου του πρωθυπουργού για να τους υπενθυμίσει πως το άγρυπνο βλέμμα του δορυφόρου είναι εκεί για να αποτυπώνει την αφερεγγυότητα των αρμοδίων υπευθύνων και την απογοητευτική απόδοση των μηχανισμών.

Για να εξηγούμεθα. Οι δορυφορικοί χάρτες αποδεικνύουν πώς η αίσθηση που επικράτησε από την πρώτη στιγμή ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Λόγω της φωτιάς στις πύλες της πρωτεύουσας η οποία απειλούσε την συνολική εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, η Εύβοια  αφέθηκε στην τύχη της. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε ανεμπόδιστα στα βόρεια του νησιού και εισήλθε σε φάση ύφεσης μόνο όταν κατάκαψε τον κύριο όγκο του εύφλεκτου δασικού πλούτου. Η φωτιά σταματά όταν δεν έχει τίποτε άλλο να κάψει.

Έρχεται η ώρα των ευθυνών. Μέχρι στιγμής κάηκαν 650.000 στρέμματα στη χώρα. Ο αριθμός αυτός αφορά μόνο τις τελευταίες πυρκαγιές στην Εύβοια, την Αττική, την Ηλεία, τη Λακωνία και την Φωκίδα. Ο Αύγουστος είναι ακόμη μπροστά μας.

Οι κυβερνώντες αναλώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην παράθεση δικαιολογιών. Πότε και πώς πετούν με ασφάλεια τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, πως πρέπει να επιχειρούν οι επίγειες δυνάμεις, πώς και γιατί δεν φταίνε ποτέ οι μηχανισμοί και οι αρμόδιοι αλλά πάντα φταίει ο καιρός, οι συνθήκες, το υλικό και βεβαίως ο Θεός.

Έρχεται η ώρα καταλογισμού των ευθυνών. Κάποιοι επένδυσαν για την νίκη στις εκλογές στην ανείπωτη τραγωδία που έπληξε το Μάτι. Ήταν λάθος. Η πολιτική εκμετάλλευση απ’ όπου και αν προέρχεται μιάς φυσικής καταστροφής και της εκατόμβης των νεκρών είναι ύβρις. Η ύβρις πάντα τιμωρείται από την Νέμεση.






Πηγή




Φωτιά στην Αττική – Εκθεση της Πυροσβεστικής προειδοποιούσε για τον κίνδυνο

Εγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη δασοπυρόσβεση 2021 προειδοποιούσε για τις περιοχές που ήταν στο κόκκινο


Φωτιά στην Αττική – Εκθεση της Πυροσβεστικής προειδοποιούσε για τον κίνδυνο | tanea.gr

Ως περιοχές μεγάλης τρωτότητας για τις οποίες θα έπρεπε να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα και ιδιαίτερη προσοχή προσδιορίζονταν σε έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον σχεδιασμό δασοπυρόσβεσης του 2021 – το οποίο αποκαλύπτουν «Τα Νέα» – η Βαρυμπόμπη, η Ιπποκράτειος Πολιτεία κι άλλες τέσσερις που κατακάηκαν στην Αττική στον πύρινο όλεθρο των τελευταίων ημερών!

Ακόμη στο ίδιο έγγραφο υπήρχε ειδική μνεία για τον κίνδυνο που διατρέχουν στα περιφερειακά σημεία του οικιστικού ιστού το Κρυονέρι, το Καπανδρίτι, ο Αγιος Στεφανος κι άλλες περιοχές. Χωρίς να υπάρχει έγκαιρη αντίδραση του μηχανισμού δασοπροστασίας για καμία από αυτές τις περιοχές, με αποτέλεσμα να παραδοθούν σε σημαντικά τμήματά τους στις φλόγες με ανυπολόγιστες ζημιές και οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον.


Το έγγραφο που παρουσιάζει η εφημερίδα «Νέα» περιέχεται στο πολυσέλιδο «Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών Αττικής 2021» με βάση το οποίο λειτουργεί ο αντιπυρικός σχεδιασμός για το Λεκανοπέδιο και τα περιαστικά δάση. Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο, στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται οι περιοχές μεγάλης τρωτότητας (δηλαδή πρόκειται για περιοχές μείξης κατοικιών ή ανθρώπινων γενικότερα και άγριας δασώδους, πυκνώδους ή ποώδους βλάστησης της οποίας ο όγκος επηρεάζει την κίνηση της υπαίθριας πυρκαγιάς). Στην ίδια λίστα (συνολικά 14 περιοχές) «υψηλού κινδύνου» είναι εκτός των τριών προαναφερόμενων πυρόπληκτων περιοχών και οι Αφίδνες, η Δροσοπηγή, η περιοχή Μικροχωρίου – Καπανδριτίου από τις οποίες επίσης πέρασε η πύρινη λαίλαπα. Με καταστροφικές συνέπειες.

Ακόμη στο έγγραφο υπάρχει μνεία για δεύτερο βαθμό τρωτότητας σε «οικισμούς ή οικιστικές πυκνώσεις εντός δασικών περιοχών. Αυτές οι περιοχές είναι ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι, το Πολυδένδρι, ο Διόνυσος, ο Αγιος Στέφανος, το Κρυονέρι, η Δροσιά, η Ανοιξη, η Ροδόπολη, η Χασιά». Από αυτές τις περιοχές οι περισσότερες επλήγησαν αυτό το καλοκαίρι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ



Πηγή


Φωτιά Εύβοια: Στιγμές ανθρωπιάς στον αέρα – Δημοσιογράφος ξεσπά σε κλάματα με ηλικιωμένο που κινδυνεύει

 

Ο διάλογος που εκτυλίχθηκε στον αέρα και η συγκίνηση

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στον αέρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του OPEN το απόγευμα της Δευτέρας. Η δημοσιογράφος του OPEN TV και του ethnos.gr Ευλαμπία Ρέβη, η οποία κάλυπτε τα γεγονότα της φωτιάς στην Αβγαριά Εύβοιας ξέσπασε σε κλάματα μετά τον διάλογο που είχε με ηλικιωμένο κύριο ο οποίος για μέρες παλεύει με τις φλόγες.

Ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα με δυσκολία στην ομιλία προσεγγίζει μόνος του τη δημοσιογράφο. Εκείνη του προσφέρει μάσκα την ώρα που του έχει κοπεί η ανάσα για να βρέχει από το πρωί το σπίτι του όπως λέει ο ίδιος. 

Ο διάλογος που εκτυλίσσεται μεταξύ τους είναι ο εξής:

- Πρέπει να φύγετε, έχει έρθει εντολή εκκένωσης                                                        - Θα φύγω αύριο, θα πάω στην Αθήνα                                                                      - Τώρα πρέπει να φύγετε                                                                                            - Πως, πού να πάω;                                                                                                      - Ελάτε θα σας πάρουμε εμείς

Ο ηλικιωμένος άνθρωπος την ευχαριστεί, κλαίει από συγκίνηση και το ίδιο κάνει και η ρεπόρτερ του OPEN.





Πηγή


 

Θέατρο Αμαλία: Τρόφιμα και ρουχισμός για τους πυρόπληκτους αντί εισιτηρίου

 Σύνταξη:Μπέλλα Θεριού


Στο πλαίσιο της  κινητοποίησης για την στήριξη των πυρόπληκτων και σε συνεννόηση με τους συντελεστές της παράστασης “Κυρά της Ρω “, τη Φωτεινή Μπαξεβάνη, τον Σταύρο Λίτινα, τον Γιάννη Σκαραγκά, θα ανεβεί στο θέατρο “Αμαλία“, στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, η  προαναφερόμενη παράσταση, με δωρεάν είσοδο!

Αντί αντιτίμου, θα μπορεί κάθε θεατής να φέρει τρόφιμα, ρουχισμό, ξηρά τροφή για κατοικίδια και φαρμακευτικό υλικό, το οποίο και θα αποσταλεί συγκεκριμένα σε έναν πολιτιστικό σύλλογο ή φορέα από τα καμένα χωριά της Βόρειας Εύβοιας. Η διάθεση των προσκλήσεων της παράστασης θα αρχίσει από την επόμενη Τρίτη 17 Αυγούστου, οπότε και θα αρχίσει και η συλλογή των τόσο απαραίτητων αγαθών για την ανακούφιση των πληγέντων. Επίσης, όποιος άλλος θίασος, θεατρική ομάδα, μουσικό γκρουπ επιθυμεί να συνδράμει σε αυτή τη προσπάθεια, το θέατρο “Αμαλία” θα είναι διαθέσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεβρίου για την ίδια διαδικασία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα στα τηλέφωνα 2310-842509 & 6934-053441 (Θανάσης Κατσίκας).




Πηγή


Τα πρώτα 97 κιβώτια για τους πυρόπληκτους από το Φάρο Βαρβασίου – Μικρασιατική

 Σύνταξη:Θοδωρής Πυλιώτης


Τα πρώτα 97 κιβώτια με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης απέστειλαν από τη Χίο, ο Φάρος Βαρβασίου και το Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Σωματείο Μικρασιατική. Ηδη από το Σαββατοκύριακο με μήνυμα μέσω του διαδικτύου, τα δύο προσφυγικά σωματεία ξεκίνησαν τη συγκέντρωση πραγμάτων που μέσω του Ερυθρού Σταυρού επιθυμούν να φτάσουν στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας.
Χάρη στη δωρεάν μεταφορά από τη Μεταφορική «Μαρνέρης» τα κιβώτια που συγκεντρώθηκαν το σαββατοκύριακο ήδη ταξιδεύουν για Αθήνα.

 

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η συγκέντρωση πραγμάτων από Δήμους Χίου και Οινουσσών, Εργατικό Κέντρο, Σωματείο ιδιωτικών Υπαλλήλων, πρόσκοπους.

Προστίθενται μάλιστα από σήμερα ο Σύλλογος Δασκάλων και νηπιαγωγών, η Κοινότητα Βολισσού, αλλά και 8 φορείς από τα χωριά της Βορειοανατολικής Χίου με έδρα τα Καρδάμυλα.

Συγκεκριμένα στη δράση συμμετέχουν:
Δημοτική Ενότητα Καρδαμύλων, Τμήμα πολιτισμού
Δίκτυο Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ.
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς «ΜΑΚΕΛΟΣ»
Εξωραϊστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος «Προφήτης Ηλίας» Σπαρτούντας
Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμάδες»
Σύλλογος Απανταχού Βικιανών «Το Βίκι»
Σύλλογος Καμπιών & Αγρελωπού Χίου «Το Καστέλι»
Φιλοπρόοδος Ομιλος Καρδαμύλων (ΦΟΚ).




Πηγή


Ποιοι είναι οι δύο τύποι ναρκισσιστών και τι πυροδοτεί τον καθένα τους

 Σύνταξη:Εύη Τσιριγωτάκη

Σίγουρα έχετε γνωρίσει στη ζωή σας έναν ναρκισσιστή. Κάποιον που νομίζει ότι είναι καλύτερος από όλους τους άλλους, κυριαρχεί στη συζήτηση και λατρεύει τα φώτα της δημοσιότητας. Αλλά οι ψυχολόγοι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο, ότι δεν είναι όλοι οι ναρκισσιστές ίδιοι και ότι μερικοί είναι εξαιρετικά ανασφαλείς.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Personality and Social Psychology Bulletin», η Νικίλα Μαχαντέβαν, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Essex, περιγράφει τους δυο τύπους ναρκισσιστών και τι πυροδοτεί τον καθένα τους.

Ο μύθος του Νάρκισσου μας προειδοποιεί για τους κινδύνους της υπερβολικής αυτο-αγάπης, της αυτοαπορρόφησης και της έλλειψης ενσυναίσθησης για τους άλλους. Είχε βαθιά επιρροή στον δυτικό πολιτισμό, την τέχνη και τη λογοτεχνία.

Ο ναρκισσισμός είναι επίσης ένα δημοφιλές θέμα στην ψυχολογία. Ο Βρετανός γιατρός Χάβελοκ Έλλις αναγνώρισε για πρώτη φορά τον ναρκισσισμό ως ψυχική διαταραχή, στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ θεώρησε ότι ο ναρκισσισμός είναι φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης ενός παιδιού, αλλά υποστήριξε ότι μπορεί να γίνει διαταραχή αν επιμένει μετά την εφηβεία και στην ενήλικη ζωή.

Στη σύγχρονη ψυχολογία, ο ναρκισσισμός συνήθως εννοιολογείται ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, το οποίο βρίσκεται σε ένα φάσμα. Ορισμένοι άνθρωποι είναι περισσότερο ναρκισσιστές, άλλοι λιγότερο. Ο νάρκισσος συνήθως έχει μια διογκωμένη άποψη για τον εαυτό του, μια αίσθηση ανωτερότητας και δικαιώματος και μια έλλειψη ενδιαφέροντος για τους άλλους. Το παραπάνω πορτρέτο ενός ναρκισσιστή είναι οικείο, αλλά δεν είναι το μοναδικό.

Μεγαλοπρέπεια έναντι ευαλωτότητας

Στην έρευνά της, η ερευνήτρια και η ομάδα της, διερεύνησαν δύο τύπους ναρκισσισμού που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως από άλλους ψυχολόφους: τον μεγαλοπρεπή και τον ευάλωτο. Οι μεγαλοπρεπείς ναρκισσιστές είναι αλαζόνες, κυρίαρχοι και εξωστρεφείς. Τείνουν να έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση, να είναι τολμηροί και διεκδικητικοί και να αισθάνονται ευτυχισμένοι και σίγουροι για τη ζωή τους.

Οι ευάλωτοι ναρκισσιστές, από την άλλη πλευρά, είναι εσωστρεφείς, νευρωτικοί και ανασφαλείς. Τείνουν να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, να είναι υπερευαίσθητοι, αγχωμένοι και καταθλιπτικοί. Ωστόσο, αυτοί οι δύο τύποι ναρκισσιστών έχουν κάτι κοινό. Και οι δύο είναι εγωιστές, αισθάνονται ότι δικαιούνται ειδική μεταχείριση και προνόμια και σχετίζονται με τους άλλους με ανταγωνιστικούς τρόπους.

Μπορεί να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τους δύο τύπους ναρκισσιστών από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται σε κοινωνικές καταστάσεις. Οι μεγαλοπρεπείς ναρκισσιστές είναι κοινωνικά ικανοί. Είναι πιθανό να είναι κυρίαρχοι και γοητευτικοί. Οι ευάλωτοι ναρκισσιστές όμως, δεν είναι τόσο ικανοί κοινωνικά. Είναι πιθανό να είναι ντροπαλοί και αγχωμένοι σε κοινωνικές καταστάσεις. Επιπλέον, ενώ οι μεγαλοπρεπείς ναρκισσιστές είναι ευθύβολοι και διεκδικητικοί στην επιδίωξη των στόχων τους, οι ευάλωτοι ναρκισσιστές είναι δειλοί και αμυντικοί, και επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν την αποτυχία τους.

«Στην έρευνά μας», γράφει η επιστήμονας, «εξετάσαμε τα κοινωνικά κίνητρα και τις αντιλήψεις τόσο των μεγαλοπρεπών όσο και των ευάλωτων ναρκισσιστών. Συγκεκριμένα, διερευνήσαμε τις επιθυμίες τους να αποκτήσουν κοινωνικό κύρος και κοινωνική ένταξη. Εξετάσαμε επίσης κατά πόσον θεωρούσαν ότι είχαν επιτύχει ως προς την κοινωνική τους θέση και ένταξη».

Το κοινωνικό κύρος έχει να κάνει με το αν είναι κάποιος σεβαστός και αν τον θαυμάζουν οι άλλοι. Έχει να κάνει με το αν κάποιος ξεχωρίζει και θεωρείται σημαντικό πρόσωπο στην κοινωνική ιεραρχία. Αντίθετα, η κοινωνική ένταξη έχει να κάνει με το αν κάποιος είναι αρεστός και αποδεκτός από τους άλλους. Περιλαμβάνει την καλή προσαρμογή με τους άλλους ως μέρος της κοινωνικής κοινότητας.

Κάθε άτομο μπορεί να έχει ή να επιθυμεί τόσο το κύρος όσο και την ένταξη, μόνο το ένα από τα δύο ή κανένα από τα δύο. Για παράδειγμα, στην τηλεοπτική σειρά «The Simpsons», ο χαρακτήρας του Μπερνς έχει υψηλό κύρος αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αρεστός και αποδεκτός, ενώ ο χαρακτήρας του Χόμερ Σίμπσον είναι αρεστός και αποδεκτός αλλά δεν έχει υψηλό κύρος.

«Πραγματοποιήσαμε δύο μελέτες, προσλαμβάνοντας 676 ενήλικες με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξιολογήσαμε τα επίπεδα τόσο του μεγαλοπρεπούς όσο και του ευάλωτου ναρκισσισμού τους. Αξιολογήσαμε επίσης τον βαθμό στον οποίο επιθυμούσαν το κύρος και την ένταξη, καθώς και τον βαθμό στον οποίο αισθάνονταν ότι είχαν επιτύχει τους στόχους τους», γράφει η επιστήμονας.

Η ερευνήτρια και η ομάδα της διαπιστώσαν ότι τόσο οι μεγαλοπρεπείς όσο και οι ευάλωτοι ναρκισσιστές επιθυμούσαν έντονα την κοινωνική θέση. Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ οι μεγαλοπρεπείς ναρκισσιστές θεωρούσαν ότι πέτυχαν να αποκτήσουν αυτό το κύρος, οι ευάλωτοι ναρκισσιστές θεωρούσαν ότι δεν απέκτησαν το κύρος που τους άξιζε.

Επιπλέον, οι μεγαλοπρεπείς ναρκισσιστές δεν αισθάνονταν ότι είχαν επιτύχει την κοινωνική ένταξη, αλλά ούτε και την επιθυμούσαν ιδιαίτερα. Οι ευάλωτοι ναρκισσιστές επίσης δεν αισθάνονταν ότι είχαν επιτύχει την κοινωνική ένταξημ παρόλο που την επιθυμούσαν έντονα. Οι μεγαλοπρεπείς ναρκισσιστές αισθάνονταν επομένως ότι είχαν επιτύχει τους κοινωνικούς τους στόχους, αλλά οι ευάλωτοι ναρκισσιστές, όχι.

Και οι δύο τύποι ναρκισσιστών αποζητούν τον σεβασμό και τον θαυμασμό των άλλων. Αλλά ενώ οι μεγαλοπρεπείς ναρκισσιστές μπορεί να αναδεικνύονται στη διαπροσωπική σκηνή κατακτώντας θριαμβευτικά τα φώτα της δημοσιότητας, ο ευάλωτος ομόλογός τους μπορεί να είναι ένας παίκτης που παραμονεύει στο περιθώριο, αγανακτισμένος αναζητώντας, αλλά αποτυγχάνοντας να λάβει το χειροκρότημα που λαχταρά.



Πηγή

Πάνω από εκατό χιλιάδες στρέμματα στάχτη στην Πελοπόννησο με νέες εστίες και αναζωπυρώσεις

 Σε δύσβατη περιοχή με πυκνή βλάστηση καίει η φωτιά στη Γορτυνία, κάτι το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στο να ελεγχθεί καθώς δημιουργούνται συνεχώς νέες εστίες και αναζωπυρώσεις. Τα εναέρια μέσα έχουν ενισχυθεί στην περιοχή, ωστόσο, και αναμένεται να βελτιωθεί η εικόνα στην Πελοπόννησο. Παράλληλα, ο ταξίαρχος, που σύμφωνα με δηλώσεις προέδρου κοινότητας της περιοχής, είχε ζητήσει από εκείνον κάποιο «πολιτικό μέσο» για να μπορέσει να του στείλει πυροσβεστικό όχημα, διαψεύδει πως υπήρξε η συνομιλία, ενώ και ο πρόεδρος ανακάλεσε.

 Πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία, 5 Αυγούστου 2021 - SOOC

Με πολλές μικρές και κατά τόπους εστίες μαίνεται η πυρκαγιά στην Αρκαδία, ενώ έχουν καεί και οικίες, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής Χρήστο Λαμπρόπουλο. «Η φωτιά εκτείνεται σε μήκος χιλιομέτρων. Έχει περάσει μέσα από οικισμούς. Στη Χώρα υπάρχουν σπίτια που έχουν καεί, και η φωτιά πέρασε και από τις Ράχες. Και σήμερα θα είναι μια δύσκολη μέρα, αναμένουμε ενίσχυση των δυνάμεων της πυροσβεστικής» πρόσθεσε μιλώντας στο MEGA.

Προσπάθεια από ιδιώτες γίνεται, για να περιοριστεί η φωτιά, ενώ έχουν εκκενωθεί και οικισμοί. «Το μέτωπο έχει μεγάλο μήκος. Είναι κοντά στους οικισμούς Λιβαδάκι και Τουμπίτσι. Έχουν εκκενωθεί εγκαίρως οι οικισμοί που πρέπει. Γίνεται προσπάθεια και από πάρα πολλούς ιδιώτες. Ο καιρός σήμερα είναι σχετικά καλός, οι άνεμοι έχουν πέσει. Ελπίζω ότι η σημερινή μέρα θα είναι καλύτερη», συνέχισε και κατέληξε: «Στη Γορτυνία μέχρι εχτές είχαν καεί 39.800 στρέμματα. Η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή και με πυκνή βλάστηση».

Οι δύο εστίες της φωτιάς στην Ανατολική Μάνη όπως αποτυπώθηκαν το πρωί της 10ης Αυγούστου

Στην Ηλεία, έχουν καεί 120.000 στρέμματα, όπως μεταδίδει το ilialive.gr, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, έχουν καεί 33.361 στρέμματα δάσους, 22.728 στρέμματα αναδασωτέας έκτασης, 18.768 στρέμματα εκτός ανάρτησης δασικών χαρτών και 37.860 στρέμματα λοιπές εκτάσεις, ενώ το μέτωπο καίει για 7η συνεχόμενη μέρα στην Ανατολική Μάνη.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, τα εναέρια μέσα ενισχύθηκαν και πιο συγκεκριμένα, στη Γορτυνία και την Αρχαία Ολυμπία πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία ελικόπτερα και εννέα πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροσκαφών, ενός από την Κροατία και ενός από την Ισπανία. Επίσης, στην πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη επιχειρούν ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο.

Ανάκληση των δηλώσεων περί «πολιτικού μέσου»

Διαψεύδει ο ταξίαρχος που τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος φαίρεται να είχε ρωτήσει τον Πρόεδρο της Κοινότητας Χώρας Γορτυνίας, αν έχει κάποιο πολιτικό μέσο για να μπορέσει να του στείλει κάποιο πυροσβεστικό όχημα, με τον τελευταίο να ανακαλεί. Αναλυτικότερα, ο δικηγόρος του αξιωματικού τόνισε πως δεν συνέβη ποτέ η συγκεκριμένη συνομιλία με ανακοίνωσή του:

Τις τελευταίες ώρες διακινείται στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χώρας Γορτυνίας, που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή της Γορτυνίας, αναφέρει ότι, για τη συνδρομή πυροσβεστικού οχήματος στην πυρκαγιά, ρωτήθηκε από τον εντολέα μου σε μεταξύ τους τηλεφωνική συνομιλία «εάν υπάρχει πολιτικό μέσο».

Ξεκαθαρίζεται, λοιπόν, ότι δεν υπήρξε ποτέ τηλεφωνική συνομιλία με το προειρημένο περιεχόμενο μεταξύ του εντολέα μου και του Προέδρου της Κοινότητας Χώρας Γορτυνίας. Άλλωστε, δεν είναι της δικαιοδοσίας του εντολέα μου να αποστέλει πυροσβεστικά οχήματα για κατάσβεση, έργο που ανήκει στην Πυροσβεστική.

Είναι απολύτως κατανοητή η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συμπολίτες μας λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, που έχει βυθίσει στην θλίψη την Ελλάδα, ωστόσο ουδείς μπορεί με αναληθείς και αβάσιμες δηλώσεις να καταστρέφει μια προσφορά τριάντα ετών στο κοινωνικό σύνολο.

Η συγκεκριμένη δήλωση ρητώς έχει ανακληθεί ως προς το πρόσωπο του εντολέα μου με χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Κοινότητας Χώρας Γορτυνίας στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης και θα ζητηθεί να ανακληθεί και ενώπιον της Υπηρεσίας του, ενώπιον του αρμοδίου Εισαγγελέα και δημοσίως με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, άλλως, ο εντολέας μου θα αναγκασθεί προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη για παροχή προστασίας.







Πηγή 

Από τη μία «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού», από την άλλη «τυχόν πράξεις ή παραλείψεις» για τον Άρειο Πάγο

 Τη Δευτέρα, η εντολή για να διερευνηθεί η πιθανότητα οι καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα να είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας έθεσε την εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην πλευρά όσων μιλούν για «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού» της χώρας. Την Τρίτη, η εισαγγελία αναγκάστηκε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για την έρευνα, ξεκαθαρίζοντας πως στο στόχαστρό της τίθεται και η διερεύνηση για τυχόν πράξεις ή παραλείψεις προσώπων που όφειλαν είτε να αποτρέψουν, είτε να καταστείλουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις πυρκαγιές.


Εντολή για διερεύνηση της «ύπαρξης οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας» έδωσε τη Δευτέρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, ζητώντας να συγκεντρωθούν «όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης».

Με παραγγελία του προς την εισαγγελία Εφετών Αθηνών και τον Διευθυντή Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο εισαγγελέας Πλιώτας ζήτησε να συγκεντρώσουν «όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ». Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κοινοποίησε ακόμα την παραγγελία του προς το Διευθυντή Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και τον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Λάμπρο Σοφουλάκη, τον οποίο και θα ενημερώνει για την πρόοδο της έρευνας η εποπτεύουσα εισαγγελέας Εφετών.

Την Τρίτη, η προκαταρκτική εξέταση φέρεται να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αφορά όλα τα στάδια, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα τόσο στην παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, όσο και στην αντίστοιχη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πλιώτα, η οποία σημειωτέον αφορά το σύνολο των πυρκαγιών στην ελληνική επικράτεια.

Κατά πληροφορίες που δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι εισαγγελικές αρχές που έχουν την εποπτεία της μεγάλης έρευνας έχουν αρχίσει ήδη να συλλέγουν στοιχεία, σχετικά τόσο με τις αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών, όσο και με τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από αυτές.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως την Τρίτη, συμπληρώθηκε από την εισαγγελία πως οι εισαγγελικοί λειτουργοί εξετάζουν όχι μόνο πράξεις που τελέστηκαν εκ δόλου, όπως π.χ. εμπρησμός δάσους και η καταστραφή του περιβάλλοντος, αλλά και τυχόν πράξεις ή παραλείψεις προσώπων που όφειλαν είτε να αποτρέψουν, είτε να καταστείλουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις πυρκαγιές.





Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ