Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Γεωγραφική γκάφα της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών, δεν αναγνώριζε κυριαρχία σε ρωσικά εδάφη

Μετά τις δηλώσεις της Τρους που προέτρεπε τη Μόσχα να μετακινήσει τις δυνάμεις της, που βρίσκονται στο ρωσικό έδαφος, μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία, ο Λαβρόφ ρώτησε τη Βρετανίδα ομόλογό του εάν αναγνώριζε την κυριαρχία της Ρωσίας στις περιοχές Βορόνεζ και Ροστόφ. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, η Τρας επέμεινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την κυριαρχία της Ρωσίας σε αυτές τις περιοχές, προφανώς μπερδεύοντάς τις με τις αυτοανακηρυγμένες ανεξάρτητες δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακατευθύνει στο υπουργείο Εξωτερικών το ερώτημα πώς η γεωγραφική γκάφα της Βρετανίδας Υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας στις διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ μπορεί να επηρεάσει την πρόοδο στις συνομιλίες.

“Δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα. Είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών”, είπε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε εάν η κακή γνώση της ρωσικής γεωγραφίας της επικεφαλής της Βρετανίδας διπλωμάτη μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των συνομιλιών της στη Μόσχα.


Πηγή

Στους δρόμους ενάντια στο ΔΝΤ ο λαός της Αργεντινής

 Η συμφωνία με το ταμείο, που έχει προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση, προκαλεί μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις.


Χιλιάδες αργεντίνοι κατέβηκαν στους δρόμους όλης της χώρας χτες, διαμαρτυρόμενοι για την συμφωνία της κεντροαριστερής κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Οι δρόμοι της πρωτεύουσας, Μπούενος Άιρες, γέμισαν πολίτες με πανώ που έγραφαν «Όχι στη συμφωνία με το ΔΝΤ», «Δεν πληρώνουμε καθάρματα», «Χρέος έχετε στο Λαό και όχι στο ΔΝΤ» και «Μη πληρώνετε το ΔΝΤ», αντιδρώντας στην συμφωνία που επετεύχθη αρχές του χρόνου μεταξύ της κυβέρνησης Φερνάντες και του ταμείου, και προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας με πολυετή υπακοή στους όρους που θέτει το ταμείο. Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων εργατικών και κοινωνικών σωματείων της χώρας. 

«Ο λαός μπορεί να μην ξέρει πολλά, αλλά ξέρει πολύ καλά ότι οι λέξεις ‘Διεθνές Νομισματικό Ταμείο’ δε σημαίνουν τίποτε καλό για αυτήν εδώ την χώρα…  είναι λέξεις που μας έχουν φέρει μόνο μιζέρια και εξάρτηση. Ξέρουν ότι η συμφωνία με το ΔΝΤ μας οδηγεί στο γκρεμό», δήλωσε σχετικά ο Κάρλος Αζναρέζ των Ελεύθερων Λαϊκών Οργανώσεων (Organizaciones Libres del Pueblo), από τους κεντρικούς οργανωτές, αναφερόμενος εμμέσως στα γεγονότα του 2001. 

Η επαναδιαπραγμάτευση χρέους αφορούσε σε ποσό ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέρος δανείου που είχε διαπραγματευτεί, και σύναψε συμφωνία με το ΔΝΤ,  η δεξιά κυβέρνηση του Μαουρίτσιο Μάκρι, λίγους μήνες πριν χάσει τις εκλογές του 2019. Επρόκειτο για δάνειο 57 δις, το μεγαλύτερο στην ιστορία του ταμείου. Η συμφωνία του Μάκρι προέβλεπε καταβολή κεφαλαίων και τόκων άνω των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο το 2022. Το δημοσιονομικό έλλειμα της Αργεντινής αποτελεί περίπου το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Οι συνομιλίες για τους όρους της συμφωνίας δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, όπως ανακοίνωσαν στελέχη του ΔΝΤ σήμερα.


Πηγή


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ