Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Η προφητική καταγγελία για ολική καταστροφή στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ποιος ήταν ο 38χρονος εθελοντής που σκοτώθηκε (βίντεο)

 

Το προφητικό άρθρο και οι εικόνες από την «εύφλεκτη» Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου έχασε τη ζωή του ο εθελοντής Βασίλης Φιλώρας, δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουλίου 2018.

 Η δημοσιογραφική καταγραφή τόνιζε το ενδεχόμενο ολικής καταστροφής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Και αυτό συνέβη. Ο άτυχος Βασίλης Φιλώρας, έσπευσε εθελοντής για την διάσωση περιουσιών. Και η κατάρρευση της καλωδίωσης της κολόνας του ηλεκτρικού ρεύματος του στέρησε την ζωή.

Βασίλης Φιλώρας. Έχασε την ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Ο Βασίλης Φιλώρας ήταν μόλις 38 ετών. Πατέρας 2 παιδιών και ένας ένας επιτυχημένος επαγγελματίας. Κορυφαίος τεχνικός στο χώρο των drone και εξειδικευμένος χειριστής και εκπαιδευτής.

Ως κάτοικος Αγ. Στεφάνου έσπευσε σε βοήθεια μαζί με άλλους φίλους του για απεγκλωβισμό ανθρώπων στην περιοχή, όπου μόλις είχε ξεκινήσει η απομάκρυνση ηλικιωμένων και παιδιών. Έπεσε όμως σε παγίδα θανάτου στο λαβύρινθο της Ιπποκράτειου Πολιτείας.

Βαρύ συρμάτινο καλώδιο αποκολλήθηκε από κολόνα ηλεκτροδότησης και τον χτύπησε στο πρόσωπο και τον θώρακα. Διακομίστηκε χωρίς αισθήσεις στο ΚΑΤ. Εκεί για 70 λεπτά έγιναν απεγνωσμένες προσπάθειες ανάνηψης. Δεν επανήλθε στη ζωή.

Οι κάτοικοι από νωρίς είχαν προειδοποιήσει για επικείμενη τραγωδία καθώς δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες και μέσα πυροπροστασίας. Κανένα σχέδιο αντιμετώπισης μια έκτακτης κατάστασης. Στην επιστολή τους που δημοσιεύσαμε το 2018 έγραφαν:

«Μια πυρκαγιά η οποία θα ξεκινούσε από τα βόρεια (Μαλακάσα, Άγιο Μερκούριο) ή τα ανατολικά (Αφίδνες, Δροσοπηγή) με ανέμους 5-6 μποφόρ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρει βιβλική καταστροφή όχι μόνο στην περιοχή αλλά σε ολόκληρη την βόρεια πλευρά της Πάρνηθας, έναν από τους τελευταίους δασικούς όγκους της Αττικής. 

Χωρίς καμία δόση υπερβολής, ένα σενάριο θέτει σε άμεσο κίνδυνο ολικής καταστροφής, περισσότερες από 800 κατοικίες στις περιοχές Δροσοπηγής, Αφιδνών, Αγίας Τριάδας, και περισσότερα από 22.000 στρέμματα δασικής βλάστησης».

Δείτε το προφητικό βίντεο από την περιοχή. Είναι αφιερωμένο στον αδικοχαμένο Βασίλη:




Πηγή

Αρκαδία: Αναζωπυρώσεις στη φωτιά της Κάτω Γορτυνίας (video)

 Σύνταξη: Σταύρος Ζορμπαλάς

Η δασική πυρκαγιά που μεταφέρθηκε απ’ την Ηλεία στο δήμο Γορτυνίας, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπάρχουν εστίες, ενώ, ένα βασικό πρόβλημα είναι αυτό που προκύπτει απ’ τις αναζωπυρώσεις.

Μία τέτοια, προέκυψε κοντά στο χωριό Δάφνη, όπως μετάδωσε η Πέγκη Μπρούσαλη για την ΕΡΤ.

Οι κάτοικοι του χωριού, έχουν ήδη μετακινηθεί.

Δεν προκύπτει κάποιος ισχυρός άνεμος, ενώ η υγρασία που επικρατεί, λειτουργεί θετικά στο έργο των επίγειων δυνάμεων.

Γενικά, όπως τόνισε και ο υφυπουργός της Πολιτικής Προστασίας και της Διαχείρισης των Κρίσεων, η κατάσταση είναι σταθερή.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Συντονιστικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, στην ακτίνα της πυρκαγιάς, βρίσκονται δέκα πέντε πυροσβεστικά οχήματα, με τα πληρώματά τους, ενώ υπάρχουν και πεζοπόρα τμήματα.

Φυσικά, επικουρούν και τα ”μέσα” της Αυτοδιοίκησης, των εθελοντών και των ιδιωτών.

Το πρωί, θα υπάρξει εκ νέου πτητική συνδρομή.

Ίσαρης Μεγαλόπολης

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς που ήρθε απ’ την Άνω Μεσσηνία.

Οι αναζωπυρώσεις είναι αυτές που απασχολούν τις επίγειες δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, έχει μειωθεί αισθητά, η περίμετρος της φωτιάς



Πηγή

Κομοτηνή: Καμπάνια αλληλεγγύης και συμπαράστασης για τους πυρόπληκτους από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πτυχιούχων

 Σύνταξη:Μαρία Νικολάου

Καμπάνια αλληλεγγύης και συμπαράστασης για τους πυρόπληκτους από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πτυχιούχων.Στέλνει έμπρακτα μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς όλους τους συνανθρώπους μας που βιώνουν τώρα τόσο δύσκολες στιγμές.

Ο Κομοτηναίος πρόεδρος Γιώργος Δημητριάδης και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ αποφάσισαν την άμεση συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης ώστε να προωθηθούν άμεσα σε όσους τα χρειάζονται.

Η συλλογή των προϊόντων θα γίνει στην έδρα του Σωματείου στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΈΝΤΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ.

Διαβάστε εδώ:Ανακοίνωση_Πυρόπληκτους_ΠΑ.ΣΥ.Π




Πηγή

Σε κατάσταση γενικής επιφυλακής οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ροδόπης και Ξάνθης

 Σύνταξη:Μαρία Νικολάου

Παραμένουν σε κατάσταση γενικής επιφυλακής οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ροδόπης και Ξάνθης (όπως όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Επικράτειας). Ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Απαγορεύεται-στο σύνολο της Ροδόπης και με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο- κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε:
(α) περιοχές NATURA,
(β) δάση,
(γ) εθνικούς δρυμούς,
(δ) αισθητικά δάση και
(ε) άλση εντός οικιστικών ιστών.

Στην Ξάνθη,απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο μετακίνηση, διέλευση και παραμονή ατόμων στις παρακάτω περιοχές:
1.Περιαστικό άλσος Ξάνθης
2. Άλσος Κιμμερίων
3. Άλσος Αβδήρων – παιδικές κατασκηνώσεις (Δήμου Αβδήρων)
4. Άλσος Πόρτο Λάγους (Δήμου Αβδήρων)
5. Άλσος Τοξοτών και Γαλάνης ( Δήμου Τοπείρου)
6. Δάσος Γκοτζά Ορμάν (Δήμου Τοπείρου)

Για κάθε παράβαση, βάση του (ΠΝΠ – ΦΕΚ. τ. Α’ 138/05-8-2021), επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 1.000
έως και 10.000 Ευρώ.

Απευθύνεται έκκληση στους πολίτες :
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ζητείται από όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.




Πηγή

Εύβοια: Μεγάλη αναζωπύρωση στις Γούβες – Κάηκαν σπίτια στο Καστρί

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Δραματική είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Εύβοιας. Μεγάλη αναζωπύρωση, αυτή την ώρα, στις Γούβες, που βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, με εστίες ανατολικά, δυτικά και νότια του χωριού. Η φωτιά έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους και κατοικίες, ενώ οι οικισμοί εκκενώνονται ο ένας μετά τον άλλο. Ηρωικές προσπάθειες καταβάλλουν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι να σώσουν τα σπίτια. Στον οικισμό Καστρί κάηκαν κατοικίες, ενώ η πυρκαγιά ανακόπηκε στο Πευκί, όπου προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια. Με πλοία απομακρύνονται κάτοικοι και παραθεριστές.

 

Ο αγώνας στην Εύβοια συνεχίζεται με ένταση και αυταπάρνηση, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Πυροσβεστικής. «Το βράδυ μπροστά μας θα είναι δύσκολο» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες στα πύρινα μέτωπα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι έχουν ενισχυθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περίμετρο της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Το ένα πύρινο μέτωπο προχωρά προς το Καντήλιο Όρος, με μεγάλο κίνδυνο να βρεθεί σε πυκνό πευκοδάσος, απειλώντας και πάλι τα Καλύβια, το Τρούπι και το Σπαθάρι.

Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, οι φλόγες κατευθύνονται στα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο.

Η φωτιά μπήκε στο Βουλίκι, πέρασε από τις Γούβες, ενώ η ασταμάτητη πορεία του μετώπου συνεχίστηκε προς το Αρτεμίσιο, την περιοχή Γερακιού και το Καστρί.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Με ασφάλεια απεγκλωβίστηκαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού, πέντε πολίτες οι οποίοι προσπάθησαν να αποφύγουν τις φλόγες από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας. Μεταφέρθηκαν στο Πευκί, όπου θα παραμείνουν προσωρινά.

Με εντολή λιμενάρχη δεν επιτρέπεται να μετακινηθεί με τα φέρυ μποτ από Αρκίτσα προς Αιδηψό κανένας πολίτης παρά μόνο οι πυροσβεστικές δυνάμεις που εμπλέκονται στην κατάσβεση.

Επιπλέον, δωρεάν πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις επιβατών και οχημάτων από τα λιμάνια της Αιδηψού και Αγιόκαμπου Ευβοίας μετά από εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού, φέρυ μποτ, σκάφη ιδιωτών και αλιέων βρίσκονται σε ετοιμότητα στο Πευκί προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών.

Σχετική είδηση: Εύβοια: Μήνυμα εκκένωσης από το 112 για Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν, Γιώργος Γεραφέντης, Ευτυχία Πενταράκη




Πηγή

"Προφητεία" δημ.συμβούλου: Θα μας κάψοuν, η βλάστηση λένε, κόβει τον αέρα!



 

Ανάρτηση με ευχαριστίες για τη συνδρομή ευρωπαϊκών και άλλων χωρών από τον Μητσοτάκη

 Μπορεί ο πρωθυπουργός όλη την Κυριακή να μην έχει κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση και να έχει να απευθυνθεί στους πολίτες από το πρωί του Σαββάτου, όμως το βράδυ της Κυριακής «εμφανίστηκε» με μία ανάρτησή του στο Twitter, με την οποία εκφράζει την «ειλικρινή ευγνωμοσύνη» του για τη βοήθεια που απέστειλαν στη χώρα μας ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.


«Εκ μέρους του ελληνικού λαού, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη σε όλες τις χώρες που έχουν στείλει βοήθεια και πόρους για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως «Σας ευχαριστούμε που στέκεστε δίπλα στην Ελλάδα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Μάλιστα, η αρχική ανάρτηση κατέβηκε μισή ώρα αργότερα για να ξαναανέβει, καθώς όπως φαίνεται, είχε μείνει εκτός η συμβολή των ΗΠΑ, η οποια στη νέα ανάρτηση προστέθηκε.

Η αρχική ανάρτηση:

Σημειώνεται πως την Κυριακή ο πρωθυπουργός δεν έκανε κάποια δημόσια εμφάνιση, ενώ το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης για να εκφράσει τις ευχαριστίες του στους Έλληνες πυροσβέστες.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως το απόγευμα της Κυριακής εμφανίστηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος με μία ανάρτησή της, με την οποία ωστόσο ασχολήθηκε μόνο με τις «φήμες» για το εάν βρίσκεται σε διακοπές, ανακοινώνοντας επί της ουσίας πως το μοντέλο «ενημέρωσης» μόνο από τον Ν. Χαρδαλιά και χωρίς την παρουσία και ερωτήσεις δημοσιογράφων είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης.




Πηγή


«Δεν πάει άλλο» απαντούν οργανώσεις στην κυβερνητική αντιμετώπιση της πύρινης καταστροφής

 Σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας ενάντια «στην κυβερνητική αδιαφορία και την διαχρονική υποβάθμιση κρατικών δημόσιων υπηρεσιών προστασίας των πολιτών» καλεί πληθώρα οργανώσεων την Δευτέρα 9 Αυγούστου, στο Σύνταγμα, με κεντρικό σύνθημα «Δεν πάει άλλο!».


«Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, συνέχεια των πολιτικών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν έχει όρια. Ηλεία 2007, Μάτι 2018 και τώρα όλη η χώρα βρέθηκαν και βρίσκονται στο έλεος της ανυπαρξίας κρατικής μέριμνας, πρόληψης και επιχειρησιακής ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα της διαχρονικής υποβάθμισης και διάλυσης των κρατικών δημόσιων υπηρεσιών προστασίας του λαού. Οι συνέπειες της καταστροφής που επιτελείται αυτές τις μέρες είναι ανυπολόγιστες. Χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν το βιός τους, οι αγώνες τους μιας ζωής, να καταστρέφονται, βορά στην πολιτική του κέρδους και του ατομικισμού» υπογραμμίζουν σε κοινό τους κείμενο οργανώσεις και καλούν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα την Δευτέρα 9 Αυγούστου στις 8.00, υπό το κεντρικό σύνθημα «Δεν πάει άλλο!».

«Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα τη Δευτέρα για να διαδηλώσουμε την απόφαση μας να ανατρέψουμε αυτές τις εγκληματικές πολιτικές και τις κυβερνήσεις που τις υλοποιούν. Ο αγώνας όλων μας είναι αναγκαίος, είναι αγώνας για τη ζωή. Καλούμε το λαό να οργανώσει αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Καλούμε τις συλλογικότητες για το περιβάλλον και όλους όσους συμμετέχουν σε κινήσεις πόλης αλλά και τα σωματεία σε όλη τη χώρα να πάρουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Ο λαός σώζει το λαό» σημειώνουν οι οργανώσεις.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το κάλεσμα στη διαμαρτυρία:

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Κοινή ανακοίνωση-κάλεσμα συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, Δευτέρα 9/8

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, συνέχεια των πολιτικών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν έχει όρια. Ηλεία 2007, Μάτι 2018 και τώρα όλη η χώρα βρέθηκαν και βρίσκονται στο έλεος της ανυπαρξίας κρατικής μέριμνας, πρόληψης και επιχειρησιακής ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα της διαχρονικής υποβάθμισης και διάλυσης των κρατικών δημόσιων υπηρεσιών προστασίας του λαού. Οι συνέπειες της καταστροφής που επιτελείται αυτές τις μέρες είναι ανυπολόγιστες. Χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν το βιός τους, οι αγώνες τους μιας ζωής, να καταστρέφονται, βορά στην πολιτική του κέρδους και του ατομικισμού. Η καταστροφή δυστυχώς θα συνεχιστεί καθώς το περιβάλλον εκδικείται. Επίκεινται πλημμύρες και βάθεμα της περιβαλλοντικής καταστροφής και η κυβέρνηση αυτοθαυμάζεται γιατί προς το παρόν δεν έχουμε νεκρούς, όπως είχαμε με προηγούμενες κυβερνήσεις. Διώχνει τον κόσμο από τα χωριά του και αφήνει τις περιουσίες τους να καίγονται.

Αυτή η πολιτική είναι συνέχεια αυτής που ακολουθείται στο μέτωπο της πανδημίας. Εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλοπρόσαλλες αντιφατικές πολιτικές με μοναδικό γνώμονα την υποβάθμιση του, την «ατομική ευθύνη» δηλαδή την ενοχοποίηση του καθενός ξεχωριστά και την επέκταση της καταστολής. Αποτέλεσμα χιλιάδες νεκροί και η υγειονομική κρίση να συνεχίζεται.

Πρέπει να μπει ένα τέρμα σε αυτή την εγκληματική πολιτική και να αποδοθούν ευθύνες. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί κάτω από την πίεση της λαϊκής οργής και του συντονισμένου λαϊκού αγώνα.

Οι παρακάτω πολιτικές οργανώσεις που υπογράφουμε το κάλεσμα, καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα τη Δευτέρα στις 7.30 μμ για να διαδηλώσουμε την απόφαση μας να ανατρέψουμε αυτές τις εγκληματικές πολιτικές και τις κυβερνήσεις που τις υλοποιούν. Ο αγώνας όλων μας είναι αναγκαίος, είναι αγώνας για τη ζωή. Καλούμε το λαό να οργανώσει αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Καλούμε τις συλλογικότητες για το περιβάλλον και όλους όσους συμμετέχουν σε κινήσεις πόλης αλλά και τα σωματεία σε όλη τη χώρα να πάρουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο λαός σώζει το λαό.
8/8/2021

Αναμέτρηση
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
ΕΕΚ
ΕΚΚΕ
ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Ξεκίνημα
Πολιτική Οργάνωση Κόκκινο Νήμα
ΣΕΚ
Συνάντηση





Πηγή 

Ρόδος: Ανατροπή βάρκας στη θάλασσα της περιοχής “Πεύκοι” – Οι δυο επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από το Λιμενικό

 ΣύνταξηΡένα Βενιανάκη

Ανατροπή μιας λέμβου χθες στο ακρωτήριο “Γκίνας’ που βρίσκεται μεταξύ Λίνδου και Πεύκων, στην οποία επέβαιναν δυο νεαροί αλλοδαποί. Τα σκάφη του Λιμενικού περισυνέλεξαν τους 2 από βραχώδη περιοχή.
Χθες το απόγευμα ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ρόδου, για ανατροπή της εκμισθούμενης λέμβου “Νίκη” Σ. Ρόδου 1348, στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου “Γκίνας”, στην οποία επέβαιναν ένας 19χρονος και ένας 18χρονος, αμφότεροι αλλοδαποί.
Στην περιοχή έσπευσαν δυο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφος και δυο (02) ιδιωτικά σκάφη.
Οι δύο επιβαίνοντες εντοπίστηκαν από τα παραπλέοντα σκάφη σε παρακείμενη βραχώδη περιοχή, απεγκλωβίστηκαν από ιδιωτικό σκάφος και μεταφέρθηκαν στην ακτή, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

 


Ρέθυμνο: 49χρονος δολοφόνησε γυναίκα μέσα στο μαγαζί της μπροστά σε τουρίστες και αυτοπυροβολήθηκε

 Σύνταξη:Αγγελική Μανουσέλη

Μια 47χρονη γυναίκα δέχθηκε πισώπλατο πυροβολισμό από έναν άνδρα, μέσα στην επιχείρηση που διατηρεί, η οποία είναι δίπλα ακριβώς στην ταβέρνα του δράστη, στο Πάνορμο Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο.

Στην συνέχεια ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και αυτή την ώρα νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων όλα διαδραματίστηκαν στις 7 το απόγευμα μπροστά στα έκπληκτα μάτια τουριστών, που βρίσκονταν στο σημείο. Μάλιστα ένας τουρίστας τραυματίστηκε στο χέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης πατέρας τριών παιδιών και το θύμα μητέρα δύο παιδιών διατηρούσαν εξωσυζυγική σχέση, την οποία πληροφορήθηκε η σύζυγος του δράστη.

Στο σημείο κλήθηκε το ΕΚΑΒ και η γυναίκα παρελήφθη χωρίς τις αισθήσεις, ενώ λίγο αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή. 

 

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου




Πηγή

Νεκρή γυναίκα από σφαίρα στο Πάνορμο Μυλοποτάμου

 Σύνταξη:Κατερίνα Πολύζου

Άλλη μια υπόθεση γυναικοκτονίας συγκλονίζει την κοινωνία.

Την τελευταία της πνοή άφησε μία γυναίκα σε ταβέρνα στο Πάνορμο Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, μετά από τον πυροβολισμό που δέχτηκε από τον συντοπίτη της της.

Η γυναίκα δέχτηκε τη μοιραία βολή στην πλάτη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται ο δράστης της δολοφονίας να έδωσε τέλος στη ζωή του.

Περισσότερα σε λίγο

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου



Πηγή

Εύβοια: Ανακόπηκε η φωτιά στο Πευκί – Καίγονται σπίτια στο Καστρί (video)

 Σύνταξη:Συντακτική ομάδα ert.gr

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Εύβοιας. Η φωτιά έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους και κατοικίες, ενώ τα χωριά εκκενώνονται το ένα μετά τον άλλο. Ηρωικές προσπάθειες καταβάλλουν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι να σώσουν τα σπίτια.  Η πυρκαγιά ανακόπηκε στο Πευκί, ενώ η φωτιά κύκλωσε και τον οικισμό Καστρί, όπου κάηκαν σπίτια.  Από το λιμάνι της Αιδηψού φεύγουν κάτοικοι και παραθεριστές.

 

Το ένα πύρινο μέτωπο προχωρά προς το Καντήλιο Όρος, με μεγάλο κίνδυνο να βρεθεί σε πυκνό πευκοδάσος, απειλώντας και πάλι τα Καλύβια, το Τρούπι και το Σπαθάρι.

Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, οι φλόγες κατευθύνονται στα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο.

Η φωτιά μπήκε στο Βουλίκι, πέρασε από τις Γούβες, ενώ η ασταμάτητη πορεία του μετώπου συνεχίστηκε προς το Αρτεμίσιο, την περιοχή Γερακιού και το Καστρί, όπου καίγονται σπίτια και οι κάτοικοι το εγκαταλείπουν.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Νωρίτερα με νέο μήνυμα από το 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης εκτός από το Γερακιού και για το Πευκί, το Αρτεμίσιο και τις Γούβες με κατεύθυνση την Ιστιαία. Δραματική έκκληση κάνουν για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων κυρίως εναέριων, οι κάτοικοι. “Η πυρκαγιά έχει φτάσει στον κάμπο της Ιστιαίας στα Νότια όρια, αφού κατέκαψε τα ημιορεινά” είπε νωρίτερα στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς, ανέφερε διεξοδικά τις περιοχές που έχουν αμεσότερη ανάγκη, ενημέρωσε ότι επιχειρούν από το πρωί εναέρια μέσα αλλά δεν επαρκούν και διαβεβαίωσε ότι όλοι οι πολίτες είναι ασφαλείς. Με εντολή λιμενάρχη δεν επιτρέπεται να μετακινηθεί με τα φέρυ μποτ από Αρκίτσα προς Αιδηψό κανένας πολίτης παρά μόνο οι πυροσβεστικές δυνάμεις που εμπλέκονται στην κατάσβεση.

Επιπλέον, δωρεάν θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις επιβατών και οχημάτων από τα λιμάνια της Αιδηψού και Αγιόκαμπου Ευβοίας μετά από εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Σε φέρυ μποτ έχουν επιβιβαστεί τις τελευταίες ώρες περίπου 350 άτομα στο Πευκί Ευβοίας, προκειμένου να γλυτώσουν από την πυρκαγιά που πλησιάζει στην περιοχή.

Τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού, φέρυ μποτ, σκάφη ιδιωτών και αλιέων βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών. Οι πολίτες που επιβιβάστηκαν ήδη στο φέρυ μποτ, θα μεταφερθούν σε ασφαλή προορισμό και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, και οι 350 είναι καλά στην υγεία τους.

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά το μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες κατευθύνεται προς τις Γούβες. Σε όλη την περιοχή καίνε μικρές εστίες, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Τα ξημερώματα, κυκλωμένο από τις φλόγες ήταν το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που είχαν απομείνει εκεί μετά την εκκένωση του, έκαναν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές συγκεντρώθηκαν στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Στο μεταξύ, στη μεταφορά εννέα πολιτών στο λιμάνι Ψαροπούλι οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα από πλωτό σκάφος προχώρησε το Λιμενικό Σώμα.

Συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

Η φωτιά μπήκε μέσα στα Βασιλικά, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα να τη σταματήσουν.

Ξεπερνούσε, τα ξημερώματα, τα 6 χλμ το μέτωπο που έφτανε στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και είχε πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή.

Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απείλησε τα πρώτα σπίτια.

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούσαν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.

Άλλο ένα μέτωπο κινείτο προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.

Ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.

Σχετική είδηση: Εύβοια: Μήνυμα εκκένωσης από το 112 για Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν, Γιώργος Γεραφέντης, Ευτυχία Πενταράκη



Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ