Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Μουσική Παρασκευή - Θάλασσα ~ Μια Κρυφή Ευαισθησία (Eurovision 1998)

 


Η Διονυσία Καρόκη, με το συγκρότημα ''Θάλασσα'', στον 43ο Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision, το 1998 στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου.


Λίγα λόγια για το συγκρότημα ''Θάλασσα''

Οι Θάλασσα ήταν ένα συγκρότημα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 1998, ερμηνεύοντας το τραγούδι "Μια Κρυφή Ευαισθησία".

Ο μουσικός Γιάννης Βαλβής και η τραγουδίστρια Διονυσία Καρόκη δημιούργησαν το συγκρότημα ρητά για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Μετά τον εθνικό τελικό, πολλοί καλλιτέχνες παραπονέθηκαν ότι η νίκη του συγκροτήματος ήταν απάτη. Ωστόσο, συνέχισαν να αγωνίζονται μετά τη λήψη δύο βίντεο κλιπ (δήλωσαν ότι το πρώτο ήταν πολύ εθνικό).

Κατά τη διάρκεια των προβών στο Μπέρμιγχαμ, ο Γιάννης Βάλβις είχε πολλές διαμάχες με τον διευθυντή του σόου και τον έδιωξαν από την αρένα, μέχρι που του απαγορεύτηκε η είσοδος. Παρακολούθησε τον διαγωνισμό μέσα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του με δύο φύλακες να φρουρούν την πόρτα του. Οι Θάλασσα εμφανίστηκαν δεύτεροι κατά σειρά εμφάνισης. Κέρδισαν 12 πόντους - αποκλειστικά από την Κύπρο - και κατατάχθηκαν 20οι από τους 25 συμμετέχοντες.

Η ομάδα διαλύθηκε μετά τον διαγωνισμό. Η Διονυσία Καρόκη εργάστηκε ως τραγουδίστρια φωνητικών για πολλούς έλληνες αστέρες και τώρα διδάσκει τραγούδι και μουσική σε ιδιωτική σχολή μουσικής. Ο Γιάννης Βαλβής εργάζεται ως μηχανικός ήχου στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό Best Radio.

Το ένα και μοναδικό CD των Θάλασσα κυκλοφόρησε ως προωθητικό ηλικό. Περιέχει την συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, δύο remix του ίδιου τραγουδιού (με φωνητικά από έναν τραγουδιστή που δεν αναφέρεται στα credits), και το τραγούδι "Κόσμε Σινεμά", το οποίο ήταν επίσης μεταξύ των 10 τραγουδιών που συμμετείχαν στην εθνική επιλογή για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1998. Δεν τα πήγε πολύ καλά στα airplay, αλλά έπιασε την κορυφή στο airplay chart του ελληνικού ραδιοφωνικού σταθμού FLY FM 89.7.

Σίνγκλς


Λίγα λόγια το τραγούδι ''Μια Κρυφή Ευαισθησία''

Το "Μια Κρυφή Ευαισθησία" ήταν η ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 1998, που ερμήνευσαν στα ελληνικά οι Θάλασσα.

Το τραγούδι δεύτερο ανά σειρά εμφάνισης εκείνο το βράδυ, μετά την Κροατία με την Danijela και το "Neka mi ne svane" και πριν τη Γαλλία με τη Marie Line και το "Où aller". Στο τέλος της ψηφοφορίας, έλαβε 12 βαθμούς - όλοι από την Κύπρο - τερματίζοντας στην 20η θέση από τις συνολικά 25 συμμετοχές.

Το τραγούδι ασχολείται με τα ιδεοληπτικά συναισθήματα που γίνονται σε μια σχέση, με την τραγουδίστρια να υποδηλώνει ότι θα «περπατήσει στη φαντασία [του εραστή της]». Για την εμφάνισή τους στην Eurovision, οι Θάλασσα παρουσίασαν την τραγουδίστρια Διονυσία Καρόκη, η οποία φορούσε ένα ασυνήθιστο μαύρο φόρεμα μέχρι το γόνατο. Το τραγούδι είχε έναν απαλό στίχο, το οποίο εξερράγη στο πιασάρικο ρεφρέν.

Η ελληνική συμμετοχή προκάλεσε μια διαμάχη. Ο συνθέτης του τραγουδιού δεν ήταν ευχαριστημένος από τον τρόπο με τον οποίο η παράσταση του γκρουπ ήταν να γυριστεί και απαιτούσε αλλαγές. Όταν δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά του, η ομάδα απείλησε να εγκαταλείψει τον διαγωνισμό το πρωί της τελευταίας ημέρας των προβών, και το απόγευμα, αποχώρησαν. Μόνο λίγα λεπτά μετά την αποχώρησή τους, η ομάδα επέστρεψε στο πράσινο δωμάτιο, αφού αποφάσισε να συνεχίσει με την παράσταση, χωρίς να τους παρακολουθεί ο συνθέτης στη σκηνή. Ο συνθέτης του τραγουδιού, Γιάννης Βαλβής, δεν επιτράπηκε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό γενικά, λόγω του αριθμού των επιθετικών ταραχών που είχε όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως τα ήθελε.

Με την ταχεία επέκταση του Διαγωνισμού, λήφθηκε η απόφαση να περιοριστεί η συμμετοχή σε χώρες που δεν είχαν την καλύτερη απόδοση τα προηγούμενα 5 χρόνια, κάτι που δεν συμπεριέλαβε την Ελλάδα. Έτσι, η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στο Διαγωνισμό του 1999, λόγω του αποκλεισμού. Η χώρα δε συμμετείχε επίσης στο Διαγωνισμό του 2000, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Έτσι, ακολούθησαν ως Έλληνες εκπρόσωποι στο Διαγωνισμό του 2001 οι Antique με το τραγούδι "(I Would) Die for You".


Πηγή: el.wikipedia.org

Ακολουθούν οι στίχοι του τραγουδιού ''Μια Κρυφή Ευαισθησία''.

Μια κρυφή ευαισθησία
χτίζει την εικόνα σου
με τα λόγια και τις σκέψεις
που έχουνε το χρώμα σου
μες τη νύχτα ,μες τη νύχτα

Το φεγγάρι σου ματώνει
στα δυο χείλη τη σιωπή
κι’ η ελπίδα που αντέχει
το τραγούδι της θα πει
μες τη νύχτα ,μες τη νύχτα

Μάταια κι’ απόψε στους παράδεισους
της φαντασίας μου με τ’ όνειρο θα πλανηθώ
όσο κι’ αν ανάστησα το χάδι σου
σ’ ένα σκοτάδι σου
πάντα θα ξεψυχώ

Μια κρυφή ευαισθησία
σώζει μία σου σκιά
την ψυχή σαν Ερινύα
μ’ ένα φόβο κυβερνά
μες τη νύχτα ,μες τη νύχτα

Το φεγγάρι σου μαγεύει
τ’ αχανές του ουρανού
κι’ ότι σώθηκε αρχίζει
μυστικό χορό στο νου
μες τη νύχτα ,μες τη νύχτα

Μάταια κι’ απόψε στους παράδεισους
της φαντασίας μου με τ’ όνειρο θα πλανηθώ
όσο κι’ αν ανάστησα το χάδι σου
σ’ ένα σκοτάδι σου
πάντα θα ξεψυχώ

Και σε βίντεο:






Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ