Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

«Το τίμημα θα το πληρώνει η ελληνική μελισσοκομία για τα επόμενα 30 χρόνια»: Περίπου 10.000 τόνοι πευκόμελου χαμένοι μετά την καταστροφή στη Β. Εύβοια

 Σύμφωνα με εκτιμήσεις το δάσος της Βόρειας Εύβοιας θα κάνει περισσότερο από 30 χρόνια για να γίνει παραγωγικό, όπως ήταν, με τους μελισσοκόμους να δέχονται μεγάλο πλήγμα. «Η καταστροφή του πευκοδάσους στη Βόρεια Εύβοια, ενός ώριμου πευκοδάσους, είναι μια απώλεια τεραστίων διαστάσεων και το τίμημα πολύ μεγάλο και θα το πληρώνει η ελληνική μελισσοκομία για τα επόμενα 30 χρόνια - και αυτό δεν είναι υπερβολή» σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), Βασίλης Ντούρας, ο οποίος εκτιμά ότι θα χάνονται από 5-10.000 τόνους πευκόμελο το χρόνο.


Ακόμα μετράνε τις πληγές τους μετά το πέρασμα των καταστροφικών πυρκαγιών οι κάτοικοι και οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνταν στη Βόρεια Εύβοια. Εν μέσω γενικής κατακραυγής για την κρατική ολιγωρία, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιούνται συσκέψεις επί συσκέψεων για την εξεύρεση λύσης για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Αυτοψίες στα καμμένα

Από την πλευρά του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), όπως επισήμαναν στελέχη του οργανισμού στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία, Λακωνία και Αρκαδία και αναμένεται η σύνταξη των πορισμάτων, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των δικαιούχων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΕΛΓΑ πάνω από 9.000 μελισσοσμήνη υπέστησαν βαρύτατες ζημιές από τις πυρκαγιές στο σύνολο των περιοχών, στις οποίες έγιναν αυτοψίες. «Με την ολοκλήρωση της σύνταξης των πορισμάτων, ο ΕΛ.Γ.Α. θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των αποζημιώσεων και όχι της προκαταβολής στους δικαιούχους» επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα αρμόδια στελέχη.

Με τις καμένες εκτάσεις συνολικά να φτάνουν το ένα εκατομμύριο στρεμμάτων, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους μελισσοκόμους εντοπίζεται στην περιοχή της Εύβοιας, η οποία δέχθηκε και το μεγαλύτερο χτύπημα. Οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου πήγαιναν τα μελίσσια τους στο δεύτερο μεγαλύτερο, σε έκταση, νησί της χώρας, μέρος το όπου παραγόταν το 65% του πευκόμελου.

Όπως τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), Βασίλης Ντούρας «η καταστροφή του πευκοδάσους στη Βόρεια Εύβοια, ενός ώριμου πευκοδάσους, είναι μια απώλεια τεραστίων διαστάσεων και το τίμημα πολύ μεγάλο και θα το πληρώνει η ελληνική μελισσοκομία για τα επόμενα 30 χρόνια – και αυτό δεν είναι υπερβολή».

Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο «το δάσος της Βόρειας Εύβοιας θα κάνει περισσότερο από 30 χρόνια για να γίνει παραγωγικό, για να γίνει όπως ήταν».

Έτσι, επόμενος «σταθμός» για τους μελισσοκόμους θα είναι οι υπόλοιπες εκτάσεις της Εύβοιας, η Χαλκιδική και η Θάσος. «Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό και ανταγωνισμό μεταξύ των μελισσιών μας με αρνητικά αποτελέσματα στη συλλογή μελιού για όλους μας. Το μέλι που χάθηκε από την Εύβοια δεν αναπληρώνεται» πρόσθεσε ο κ. Ντούρας.

Μεγάλο είναι το «πλήγμα» που δέχθηκε η παραγωγή πευκόμελου καθώς όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ «εκτιμώ θα χάνουμε από 5-10.000 τόνους πευκόμελο το χρόνο» λόγω των πυρκαγιών στα δάση της Εύβοιας προσθέτοντας πως «αυτή η απώλεια θα μας ακολουθεί για τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια».

Ο συνωστισμός των μελισσοκόμων σε λίγες περιοχές όπως σημείωσε ο κ. Ντούρας «θα μειώσει τη μέση ετήσια απόδοση, η απώλεια μελιού είναι δεδομένη και δυσαναπλήρωτη».

«Αποζημιώσεις και όχι φιλοδωρήματα»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας όσοι επαγγελματίες του κλάδου έχασαν μελίσσια λόγω των πυρκαγιών θα πρέπει να λάβουν «άμεσα πραγματικές αποζημιώσεις και όχι φιλοδωρήματα» ενώ «επιβάλλεται να τους δοθούν χρήματα για την κάλυψη της ετήσιας παραγωγής».

«Χρειαζόμαστε όλοι οικονομική βοήθεια για να συνεχίσουμε να ασκούμε το επάγγελμά μας. Οι μέλισσες μας δίνουν περισσότερα στην αγροτική παραγωγή και στη βιοποικιλότητα μέσω της επικονίασης, από ό,τι δίνουν με τα προϊόντα τους σε εμάς τους μελισσοκόμους. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν και η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη να το λάβει υπόψιν της» κατέληξε ο ίδιος.



Πηγή

Νέα στοιχεία στην υπόθεση απαγωγής της 10χρονης στη Θεσσαλονίκη

 Σύνταξη:Βασίλης Καραμπάσης


Φρίκη προκαλούν τα νέα ευρήματα μέσα από τον υπολογιστή της 33χρονης απαγωγέα του 10χρονου κοριτσιού στην υπόθεση που είχε συγκλονίσει όλη την Ελλάδα. Οι έρευνες στον υπολογιστή της έλεγαν πως αναζητούσε υποψήφια ανήλικα θύματα στα ορφανοτροφεία της Βορείου Ελλάδας και σχεδίαζε επισκέψεις σε παιδικές κατασκηνώσεις. Η 33χρονη είχε συχνές επαφές με τον συνεργό της, επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος της έδινε και χρήματα. Ο ίδιος γνώριζε για την απαγωγή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αν και ισχυρίζεται ότι δεν ήρθε σε επαφή με το παιδί.

Ρεπορτάζ Σ. Νικητόπουλος



Πηγή

Αρκετά τα διαθέσιμα σπίτια για φοιτητές στη Θεσσαλονίκη

 Σύνταξη:Βασίλης Καραμπάσης

Σε αναζήτηση στέγης βρίσκονται φοιτήτριες και φοιτητές μετά την ανακοίνωση των εισαχθέντων. Οι μεσίτες τονίζουν ότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα σπίτια από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη Θεσσαλονίκη αλλά και λόγω της μείωσης των εισαχθέντων. Οι τιμές κυμαίνονται από 220 έως 450 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και το μέγεθος. Περίπου 1700 είναι τα διαθέσιμα σπίτια από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη Θεσσαλονίκη ενώ οι υψηλότερες τιμές ενοικίου σημειώνονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ρεπορτάζ Σ. Νικητόπουλος



Πηγή

Κ. Αγοραστός: Αργοπεθαίνει ο Πηνειός ποταμός! Συγκλονιστικά πλάνα χωρίς σταγόνα νερό - Δείτε το video της Περιφέρειας Θεσσαλίας

ΑΓΩΝΙΩΔΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ

Σε βιολογική αφύπνιση καλεί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, σε όλο το μήκος του Πηνειού, από την Καλαμπάκα έως την πόλη των Τρικάλων.

 

 


Εκατοντάδες στρέμματα στην κοίτη του ποταμού θυμίζουν έρημο καθώς το ποτάμι έχει στερέψει από νερό. «Το νερό δεν έχει ιδιοκτησία. Ανήκει σε όσους το έχουν ανάγκη. Η Θεσσαλία ερημοποιείται, αργοπεθαίνει. Σε μήκος 25 χιλιομέτρων από τις πηγές έως τη γέφυρα του Διαλεχτού στα Τρίκαλα δεν υπάρχει σταγόνα νερού στον Πηνειό. Η φύση μας προειδοποιεί, η φύση μας καλεί, η φύση μας λέει ενεργήστε τώρα. Είναι η ώρα για ορθολογική διαχείριση του νερού. Είναι η ώρα για να μπει μπροστά το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ελλάδα ο Αχελώος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε. «Το νερό δεν ανήκει πουθενά. Ανήκει στον κόσμο. Δεν έχει ιδιοκτησία. Ανήκει σε όσους το έχουν ανάγκη. Και ανάγκη έχει ο κόσμος της Θεσσαλίας για να πιει, να ζήσει, να συνεχίσει να παράγει. Όχι κατασπατάληση του νερού, αλλά ορθολογική χρήση. Ταυτόχρονα, όμως, χρειάζεται να λειτουργήσουν και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια για να έχουμε παραγωγή ενέργειας φιλική προς το περιβάλλον και με σύμμαχο τη φύση. Χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν πιο θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, γιατί το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι. Έγκαιρα προειδοποιήσαμε και προειδοποιούμε. Ενώστε δυνάμεις για να κερδίσουμε το μέλλον της Θεσσαλίας και της χώρας για τους ανθρώπους που ζουν, που παράγουν και δημιουργούν» πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός.



Πηγή

Χανιά: Νεκρός 44χρονος Χανιώτης στη θάλασσα του Ταυρωνίτη

 Σύνταξη:Σοφία Θεοδωράκη

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε το πρωί του Σαββάτου από τη θαλάσσια περιοχή του Ταυρωνίτη στα Χανιά, ένας άνδρας 44 ετών.

 

Ασθενοφόρο του ΕΒΑΒ μετάφερε τον άνδρα στο νοσοκομείο Χανίων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Προανάκριση διενεργεί το λιμενικό τμήμα Χανίων, ενώ φως στα αίτια θανάτου του 44χρονου θα ρίξει η νεκροψία, νεκροτομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, ο άτυχος άνδρας αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείασς και έκανε συχνούς περιπάτους στην περιοχή.



Πηγή

Ιαπωνία: Έρευνες για το θάνατο δύο 30χρονων – Είχαν εμβολιαστεί με δόσεις του Moderna που ανακλήθηκαν

 Σύνταξη:Συντακτική ομάδα ert.gr

Έρευνα για το θάνατο δύο 30χρονων οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Moderna κατά της COVID-19 ξεκινούν οι ιαπωνικές αρχές. Οι άνθρωποι πέθαναν μετά τον εμβολιασμό τους με δόσεις που ανήκαν σε παρτίδες του εμβολίου οι οποίες αργότερα ανακλήθηκαν, καθώς εντοπίστηκαν προσμείξεις.

 

Οι δύο άντρες πέθαναν μέσα στο μήνα, λίγες ημέρες αφού έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna, ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε σχετική ανακοίνωσή του.

Ο καθένας από τους δύο, είχε λάβει μία δόση που προέρχονταν από μία από τις τρεις παρτίδες που ανακλήθηκαν την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιαπωνία ανέστειλε τη χρήση 1,63 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Moderna που είχαν αποσταλεί σε 863 κέντρα εμβολιασμού σε όλη την χώρα, αφού πέρασε μία και πλέον εβδομάδα από τη στιγμή που η Takeda Pharmaceutical η οποία κάνει τις διανομές, είχε λάβει αναφορές για την παρουσία προσμείξεων σε μερικά φιαλίδια

Η κυβέρνηση και η Moderna ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν εντοπιστεί προβλήματα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, ενώ η αναστολή χορήγησης των δόσεων είχε προληπτικό χαρακτήρα.

Πιστεύεται ότι η μόλυνση οφείλεται σε μεταλλικά σωματίδια, όπως ανέφερε η δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας NHK, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Υγείας.



Πηγή

Σε Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ το Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ τιμήθηκαν με το βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Με αυτή την συμφωνία βάζουμε ένα τέλος σε μια διαφωνία και μια μακροχρόνια διαφορά που ύψωσε ένα τείχος, κάνοντας τις γειτονικές μας σχέσεις δύσκολες» σημείωσε ο Ζ. Ζάεφ.


Το φετινό Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας απονεμήθηκε εξ ημισείας στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην πρωτοβουλία Plant for the Planet για τη δράση της κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη Γερμανία με τον Ζόραν Ζάεφ για την τελετή απονομής του βραβείου. «Στόχος της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν να ριζώσει βαθειά στις συνειδήσεις των λαών μας και στις σχέσεις των χωρών μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή ανάληψης του βραβείου Βεστφαλίας.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά σε ένα νέο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο όραμα, ως μοντέλο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών με προστασία των εθνικών συμφερόντων και οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην προετοιμασία της Συμφωνίας σημείωσε: «Θέλαμε μια Συμφωνία υπό τον ΟΗΕ που θα άντεχε και δεν θα κατέρρεε απέναντι στην πρώτη δυσκολία. Μια Συμφωνία που δεν θα έλυνε μόνο τις διαφορές μας, αλλά θα μας έδενε σε μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση για να αντιμετωπίσουμε μαζί προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε μαζί ευκαιρίες». Περιγράφοντας την διεθνή συγκυρία της περιόδου εκείνης ανέφερε ότι «αυτό δεν ήταν εύκολο ειδικά σε μία περίοδο που και οι δύο χώρες μας, αντιμετώπιζαν οικονομικές κρίσεις και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της χειρότερης προσφυγικής κρίσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν ήταν εύκολο σε μία περίοδο εθνικής περιχαράκωσης που έφτασε μέχρι το Brexit. Ή σε μια περίοδο που η ΕΕ είχε παγώσει τη διεύρυνση και ενδιαφερόταν για τα Βαλκάνια κυρίως για τον έλεγχο των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών. Σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ αποστασιωποιούνταν από την πολυμερή διπλωματία. Kαι σε μία περίοδο που οι εθνικιστικές δυνάμεις ήταν ισχυρές. Στις χώρες μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

«Με αυτή την συμφωνία βάζουμε ένα τέλος σε μια διαφωνία και μια μακροχρόνια διαφορά που ύψωσε ένα τείχος, κάνοντας τις γειτονικές μας σχέσεις δύσκολες» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Ζ. Ζάεφ.






Πηγή

Συνελήφθη αστυνομικός που έκλεβε χρηματικά ποσά από τις αποσκευές μεταναστών

 Η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ανέλαβε την περίπτωση του αστυνομικού που έγινε αντιληπτός από συνάδελφό του να αποσπά χρηματικά ποσά από τις αποσκευές μεταναστών που βρίσκονταν στο Κέντρο ΠΡΟΚΕΚΑ προς απέλαση.


Σύμφωνα με την ΕΡΤ τις κινήσεις του αστυνομικού, ο οποίος υπηρετούσε στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης αλλοδαπών Κορίνθου, παρατήρησε μια συνάδελφός του η οποία ενημέρωσε τον επικεφαλής αστυνομικό της δομής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε αφαιρέσει 600 ευρώ από έναν σάκο.

Ο ίδιος ομολόγησε την πράξη του και ανέφερε ότι ήταν εθισμένος στα τυχερά παιχνίδια όπου και ξόδευε όσα έκλεβε. Εκεί μετέβη κλιμάκιο της Δ/νσης Εσωτερικών Υποθέσεων οι οποίοι τον συνέλαβαν και με την ολοκλήρωση της δικογραφίας αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.



Πηγή

Ξάνθη: Εξαπάτησε ηλικιωμένη προσποιούμενος υπάλληλο της ΔΕΗ

 Σύνταξη:Μαρία Νικολάου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη άγνωστου μέχρι στιγμής δράστη, ο οποίος την 27-8-2021 το πρωί σε χωριό της Ξάνθης, εξαπάτησε ηλικιωμένη γυναίκα.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο δράστης, προσποιούμενος τον υπάλληλο της ΔΕΗ, μετέβη στην οικία της ηλικιωμένης και προφασιζόμενος τη διενέργεια ελέγχου στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση λόγω βλάβης, της ζήτησε να συγκεντρώσει χρήματα, τιμαλφή και χρυσαφικά που διατηρούσε, προκειμένου να μην καταστραφούν.

Στη συνέχεια ο δράστης με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 1.800 ευρώ, που είχε συγκεντρώσει η παθούσα και διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τοπείρου.



Πηγή

ΕΚΑΝΕ “ΣΚΟΝΗ” τον Ευαγγελάτο! “Μήπως κάνατε εικονικό eμβολιο; Ποια άδεια κυκλοφορίας”

 



Αν.Μ.Θ.-“Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία”: Αποδυναμώθηκαν εντελώς τα επαρχιακά Πανεπιστημιακά τμήματα

 Σύνταξη:Μαρία Νικολάου

Για “τελευταία πράξη του δράματος” που αφορούσε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις κάνει λόγο σε σημερινή ανακοίνωσή της η “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία” με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων.

 

Σύμφωνα με την περιφερειακή παράταξη του Π/Σ αν.Μ.Θ.,επικεφαλής της οποίας είναι ο κος Κ.Κατσιμίγας, “η θέσπιση των συντελεστών βαρύτητας και η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την εισαγωγή των παιδιών σε Πανεπιστημιακές Σχολές αποδυνάμωσε εντελώς τα επαρχιακά Πανεπιστημιακά τμήματα με ευκρινή πλέον στόχο τη μελλοντική αναστολή λειτουργίας τους”.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής παραδείγματα:

1.Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας καλύφθηκαν 17 θέσεις από τις 293
2.Σχολή Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ορεστιάδας καλύφθηκαν 7 θέσεις από τις 220
3.Σχολή Γλώσσας και Φιλολογίας Παρευξείνιων Χωρών στην Κομοτηνή καλύφθηκαν 54 θέσεις από τις 143
4.Σχολή Ιστορίας και Εθνολογίας στην Κομοτηνή καλύφθηκαν 88 θέσεις από τις 196
5.Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Ξάνθη καλύφθηκαν 52 θέσεις από τις 116
6.Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη καλύφθηκαν 94 θέσεις από τις 192
7.Σχολή Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Καβάλα καλύφθηκαν 69 θέσεις από τις 285
8.Σχολή Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Καβάλα καλύφθηκαν 60 θέσεις από τις 292
9.Σχολή Φυσικής Καβάλας καλύφθηκαν 11 θέσεις από τις 201
10.Σχολή Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας Δράμας καλύφθηκαν 24 θέσεις από τις 196
11.Σχολή Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο καλύφθηκαν 1 θέση από τις 102
12.Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος καλύφθηκαν 0 θέσεις από τις 159
13.Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην Ξάνθη καλύφθηκαν 0 θέσεις από τις 108

“Το παράλογο της πολιτικής που ασκούν είναι ότι αποκλείουν τη φοίτηση από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια υποψηφίων που δεν καλύπτουν την ΕΒΕ αλλά δεν έχουν καμία αναστολή να οδηγήσουν τα παιδιά στην αγκαλιά των κολλεγίων, όπου και δεν ζητούνται τέτοιες προϋποθέσεις” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε εδώ:Πανελλαδικές Εξετάσεις Κατσιμίγας ΑνΕνΠρ
Σχετικό link: https://www.anenopro-amth.gr/index.php/pages/676-deltio-typou-i-teleftaia-praksi-tou-dramatos-pou-aforoyse-stis-panelladikes-eksetaseis-syntelestike-xthes



Πηγή

ΗΠΑ: Επέτειος «Κατρίνα» με νέο τυφώνα – Συναγερμός για ανέμους 225 χλμ./ώρα

 Σύνταξη:Σοφία Χούντα

Για ακραία επικίνδυνο τυφώνα, προειδοποιούν οι αμερικανικές αρχές την ώρα που ο τυφώνας Άιντα αναμένεται στις παράκτιες περιοχές κατά μήκος της βόρειας Ακτής του Κόλπου του Μεξικού, αργά το βράδυ της Κυριακής. Με  ανέμους 130 χιλιομέτρων την ώρα, πέρασε από τα ανοιχτά της Αβάνας στην Κούβα.

 

Με ισχύ τυφώνα της κατηγορίας 4 αναμέουν η Λουιζιάνα, η Νέα Ορλεάνη και η πολιτεία Μισισσιπή, την Άιντα, ακριβώς 16 χρόνια μετά την απόλυτη καταστροφή από τον τυφώνα Κατρίνα που άφησε 1.800 θανάτους.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των Ηνωμένων Πολιτειών προέβλεψε ότι η Ida θα ενισχυθεί σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο τυφώνα, με ανέμους  225 χιλιομέτρων την ώρα.

“Αυτή θα είναι μια θύελλα που θα αλλάξει τη ζωή για εκείνους που δεν είναι προετοιμασμένοι”, δήλωσε ο Αμερικανός μετεωρολόγος Μπέντζαμιν Σκοτ.

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Τζον Μπελ Έντουαρντς, κάλεσε τους κατοίκους να προετοιμαστούν γρήγορα, λέγοντας: «Μέχρι το βράδυ αύριο το βράδυ, πρέπει να είσαι εκεί που σκοπεύεις να είσαι για να ξεφύγεις από την καταιγίδα».

Μεξικό: Σε τυφώνα ενισχύθηκε η τροπική καταιγίδα Νόρα

Το κέντρο της Νόρα αναμένεται να προσεγγίσει σήμερα τη νοτιοδυτική ακτή του Μεξικού και να περάσει πολύ κοντά από την ακτή των πολιτειών Χαλίσκο και Ναγιαρίτ.

Μετά αναμένεται να προσεγγίσει και να κινηθεί προς τον Κόλπο της Καλιφόρνιας, με μέγιστη ταχύτητα ανέμων 120 χιλιομέτρων την ώρα.



Πηγή

Νέος ΕΝΦΙΑ το 2022 με αλλαγές σε αντικειμενικές αξίες, συντελεστές και κλιμάκια

 Σύνταξη:Νάσος Μπράτσος

Με αλλαγές θα εφαρμοστεί ο ΕΝΦΙΑ από το 2022, καθώς -πέρα από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών- θα υπάρξουν αλλαγές σε κλιμάκια και συντελεστές υπολογισμού, που θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο.

Οι λεπτομέρειες του νέου ΕΝΦΙΑ για το 2022 ο οποίος επανασχεδιάζεται με βάση και τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα εφαρμοστούν από το επόμενο έτος.

Ήδη ομάδα εργασίας τρέχει της σχετική άσκηση καθώς θα υπάρξουν αλλαγές σε
* κλιμάκια
* συντελεστές υπολογισμού
* συντελεστές παλαιότητας
προκειμένου να αποτραπούν μεγάλες επιβαρύνσεις.

Όπως δήλωσε η Σάντρα Γεραγγέλου, φοροτεχνικός: «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν σε μια περιοχή αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες λόγω αλλαγής των συντελεστών οι ιδιοκτήτες δεν θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο».

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει:
* περαιτέρω μείωση 8% ( το οποίο δεν αποκλείεται να προστεθεί στις ελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου, όπως και
* πιθανή μείωση ή κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν.

Ο φοροτεχνικός Στάθης Βελισσαράκος επισημαίνει πως: «Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών χωρίς αλλαγές στο αφορολόγητο όριο στο συμπληρωματικό φόρο θα οδηγήσει αρκετούς φορολογούμενους στο να πληρώσουν για 1η φορά έχτρα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ».

Το 2022 ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έρθει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά καθώς η πληρωμή του αναμένεται να ξεκινήσει το Μάρτιο του 2022 σε 10 ή 12 δόσεις από 6 που είναι σήμερα.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου


Πηγή

Κόντρα σε πολλαπλά μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης

 Η χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων και τα επικριτικά σχόλια σχετικά με τους μαθητές που έμειναν εκτός πανεπιστημίων συνεχίζει να απασχολεί την πολιτική επικαιρότητα, καθώς το υπ. Παιδείας αλλά και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, εξέδωσαν ανακοινώσεις, στις οποίες κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για fake news. Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Παιδείας σχολιάζει ότι «από το υπουργείο διαψεύδεται ακόμη πως μένουν εκτός ΑΕΙ 40.000 υποψήφιοι, χαρακτηρίζοντας fake news σχετικές αναρτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη και του εκπροσώπου Τύπου, Νάσου Ηλιόπουλου. «Μένουν εκτός ΑΕΙ 35.148 υποψήφιοι, 13.780 περισσότεροι από τους 21.368 περσινούς», ήταν η απάντηση του υπουργείου. Επιπλέον, το δημοσίευμα της «Αυγής», υπό τον τίτλο «Όλα τα τριήμερα του πρωθυπουργού - 13 «μικρές ανάπαυλες» σε τρεισήμισι μήνες», σήκωσε ξανά τους πολιτικούς τόνου, με τη ΝΔ να εξαπολύει πύρινη ανακοίνωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας ότι «όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν, βέβαια, ότι εδώ και δύο χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών καθηκόντων. Καθημερινά, και σε όλα τα μέτωπα, μέσα και έξω από τη χώρα».


Δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει με ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κάνοντας λόγο χαρακτηριστικά για «δολοφονία χαρακτήρα» σε βάρος του πρωθυπουργού με αφορμή δημοσίευμα της «Αυγής», το οποίο και κάνει λόγο για 13 «ανάπαυλες του πρωθυπουργού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει τα εξής:

«Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, επέλεξε να ενημερώνει δημοσίως τους πολίτες για το πρόγραμμά του. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν, βέβαια, ότι εδώ και δύο χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών καθηκόντων. Καθημερινά, και σε όλα τα μέτωπα, μέσα και έξω από τη χώρα.

Αποτελεί λοιπόν απροκάλυπτη χυδαιότητα όταν το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει για «13 ανάπαυλες του πρωθυπουργού», όταν είναι γνωστό ότι, με εξαίρεση ελάχιστες μέρες, έχει περάσει το καλοκαίρι στο γραφείο του με καθημερινή δραστηριότητα όπως θα μπορούσαν να διαπιστώσουν οι συντάκτες του κομματικού δημοσιογραφικού «περιστρόφου» αν επισκέπτονταν την επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού (https://primeminister.gr).

Διαπράττει μάλιστα την αθλιότητα η «Αυγή» να χαρακτηρίζει «ανάπαυλες» τις περιοδείες του πρωθυπουργού σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως η Μεσσηνία, τα Γιάννενα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα εγκαίνια νοσοκομείου στη Χαλκίδα, την παρουσίαση προγράμματος ηλεκτροκίνησης στην Αστυπάλαια, ακόμη και την παρουσία του στο μνημόσυνο του πατέρα του στα Χανιά.

Η «δολοφονία χαρακτήρα» του πρωθυπουργού γνωρίζουμε ότι αποτελεί κεντρική επιλογή του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όχι μόνο αυτό. Οι επιθέσεις περιλαμβάνουν και τη σύζυγο ακόμη και τα παιδιά του . Κι όλα αυτά επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να αντιπαρατεθούν πολιτικά μαζί του. Η αδυναμία πολιτικής αντιπαράθεσης είναι ξεκάθαρη. Τη βλέπουν όλοι οι πολίτες.

Πληροφορούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ και τα όργανά του, ότι ο πρωθυπουργός και θα περιοδεύει για να βρίσκεται κοντά στους πολίτες και να λύνει προβλήματα και θα περνάει τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του με τον τρόπο που επιλέγει. Ο πολιτικός βούρκος, μπορεί να είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται όμως να συμπαρασύρει σε αυτόν τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Τέλος, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού παραθέτει μάλιστα και ενημερωτικό σημείωμα με τις δραστηριότητες των Μητσοτάκη και Τσίπρα ως πρωθυπουργών τον μήνα Αύγουστο, όπως προκύπτουν από τις ανακοινώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού.

Μάχη αντιπολίτευσης – κυβέρνησης και στο μέτωπο της Παιδείας

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Παιδείας κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για fake news, ψέματα, λαϊκισμό και αδιαφορία για το μέλλον της χώρας, με αφορμή τις αντιδράσεις σχετικά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τα χθεσινά αποτελέσματα των Πανελληνίων.

«Ο κ. Τσίπρας μιλά για “εμπαιγμό” μαθητών όταν ο ίδιος τους έχει “τάξει” αναδρομική καθ’ υπέρβαση εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές, χωρίς εξετάσεις, όταν υποστηρίζει την εισαγωγή στα ΑΕΙ με 1,2 ή 3 στα 20, αδιαφορώντας για τις προοπτικές αυτών των παιδιών, αφήνοντάς τα να αντιμετωπίσουν ως απόφοιτοι Λυκείου το φάσμα της ανεργίας, όταν η κυβέρνησή του ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 τμήματα, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας ή βιωσιμότητας, χωρίς ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, πολλά εκ των οποίων είναι στην κορυφή της λίστας των τμημάτων που δεν επέλεξαν οι επιτυχόντες, κάποια δε με ρυθμό αποφοίτησης ακόμη και 3-4% ετησίως, όταν επιδεικτικά αγνοεί, διαφημίζοντας ως συνήθως τα Κολέγια, το αναβαθμισμένο σύστημα δημόσιας επαγγελματικής κατάρτισης, και μαζί τους περισσότερους από 22.000 υποψηφίους που το επέλεξαν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από το υπουργείο διαψεύδεται ακόμη πως μένουν εκτός ΑΕΙ 40.000 υποψήφιοι, χαρακτηρίζοντας fake news σχετικές αναρτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη και του εκπροσώπου Τύπου, Νάσου Ηλιόπουλου. «Μένουν εκτός ΑΕΙ 35.148 υποψήφιοι, 13.780 περισσότεροι από τους 21.368 περσινούς. Όχι 20.000 ή 25.000 περισσότεροι από πέρυσι, που έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταστροφολογώντας. Και μάλιστα οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα, την οποία και αξιοποίησαν, να επιλέξουν τη δημόσια επαγγελματική κατάρτιση» σημειώνεται.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «4 fake news για την Αρχιτεκτονική Ξάνθης» δίνοντας αντίστοιχες απαντήσεις και επισημαίνοντας πως όλα τα ΑΕΙ έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν και να επανακαθορίσουν τους συντελεστές της Βάσης Εισαγωγής.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

1. Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης δεν είχε κανέναν εισακτέο

Αλήθεια: Η εν λόγω Σχολή είχε 10 εισακτέους, από διάφορες κατηγορίες υποψηφίων.

2. Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης ήταν «θύμα» του νέου συστήματος Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Αλήθεια: Η εν λόγω Σχολή επέλεξε, όπως όλες οι Σχολές και τα Τμήματα ΑΕΙ της χώρας, το συντελεστή της ΕΒΕ που επιθυμούσε, ώστε να διαμορφώσει την ακαδημαϊκή της φυσιογνωμία.

3. Όλες οι Σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών είχαν πτώση στον αριθμό εισαχθέντων τους

Αλήθεια: Οι Αρχιτεκτονικές Σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλο, Χανιά έχουν σχεδόν 100% πληρότητα των προσφερόμενων θέσεών τους.

4. Οι Αρχιτεκτονικές που δεν είχαν φέτος πολλούς επιτυχόντες θα συρρικνωθούν

Αλήθεια: Όλα τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν και επανακαθορίσουν τους συντελεστές της ΕΒΕ τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021. Η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη θα εξαρτηθεί και από τις εισηγήσεις των Πανεπιστημίων και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης”.



Πηγή

Λήστεψαν ηλικιωμένο με τη βία στη Χαλκιδική και συνελήφθησαν

 Σύνταξη:Βασίλης Καραμπάσης

Δύο άνδρες, ηλικίας 23 και 26 ετών, με καταγωγή από την Αλβανία, συνελήφθησαν για ληστεία σε βάρος 76χρονου στο σπίτι του στον Άγιο Νικόλαο Σιθωνίας Χαλκιδικής. Η ληστεία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν οι δράστες – έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους – εισέβαλλαν στο σπίτι του θύματος, πιθανότατα από ανασφάλιστο παράθυρο ή πόρτα. Ασκώντας βία εναντίον του ηλικιωμένου, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, απέσπασαν 1.340 ευρώ και εξαφανίστηκαν. Αστυνομικοί της Ασφάλειας Πολυγύρου έφτασαν στα ίχνη των δύο φερόμενων δραστών και τους συνέλαβαν λίγες ώρες αργότερα.

Πηγή ΓΠΑΔΚΜ



Πηγή

ΗΠΑ: Διχογνωμία στις υπηρεσίες ασφαλείας για την προέλευση του κορονοϊού

 Σύνταξη:Σοφία Χούντα

Οι δύο επικρατέστερες εκδοχές -ότι ο ιός μεταπήδησε από ζώα σε ανθρώπους με φυσική διαδικασία ή ότι διέφυγε από ερευνητικό εργαστήριο στην Κίνα – παραμένουν στο τραπέζι, καταλήγει η έρευνα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών χαρακτηρίζοντας και τις δύο θεωρίες αληθοφανείς, όσο δεν έχουν στα χέρια τους δείγματα για ανάλυση από την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι «οι κορυφαίοι κατάσκοποι της αμερικανικής κυβέρνησης δηλώνουν αδυναμία για να λύσουν το μυστήριο, που φαίνεται ότι και θα παραμείνει άλυτο για τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει δηκτικά η Washington Post.

 

Στην έκθεση πάντως επισημαίνεται ότι ο ιός SARS-CoV-2 δεν αναπτύχθηκε ως «βιολογικό όπλο».

Η Covid-19 ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας, αρχικά σε μικρή κλίμακα και οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν γνώριζαν για τον ιό πριν από το αρχικό ξέσπασμα της επιδημίας.

Μία από τις υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμά ότι η πρώτη μόλυνση ανθρώπου προήλθε πιθανότατα από ατύχημα σε κάποιο εργαστήριο.

Τρεις άλλες όμως αναφέρουν ότι δεν κατάφεραν να φτάσουν σε κάποιο συμπέρασμα και ότι ορισμένοι αναλυτές προκρίνουν τη «φυσική προέλευση» του ιού ενώ άλλοι την «εργαστηριακή».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε ανακοίνωσή του, κατηγόρησε την Κίνα ότι κρύβει «κρίσιμες πληροφορίες για την προέλευση της πανδημίας» και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους της σε όλον τον κόσμο ώστε να πιεστεί το Πεκίνο να μοιραστεί πληροφορίες και να συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Κίνα απαντά ωστόσο ότι δεν επιτρέπει την πολιτική χειραγώγηση.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ρίτσα Καστάνη



Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ