Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Εκτόξευση κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς – Σχεδόν 7.000 μολύνσεις

 Σε 6.948 ανέρχονται τα θετικά self test κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που δηλώθηκαν στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας έως και το βράδυ της Κυριακής. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς και μαθητές των περίπου 29.000 τμημάτων που ήταν κλειστά την περασμένη εβδομάδα λόγω της χιονοθύελλας.


Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των οποίων το self test βγήκε θετικό, με βάση τα πρωτόκολλα θα πρέπει να ελεγχθούν με rapid ή PCR για να διαπιστωθεί ότι όντως έχουν μολυνθεί με τον ιό.

Οι μαθητές θα πρέπει σήμερα να διενεργήσουν νέο self test για να προσέλθουν αύριο Τρίτη στα σχολεία τους.

Στα σχολεία που ήταν κλειστά, θα γίνουν συνολικά τρία self test αυτή την εβδομάδα ενώ στα σχολεία που λειτούργησαν κανονικά ακολουθείται η κανονική διαδικασία των δύο ελέγχων την εβδομάδα προ της προσέλευσης την Τρίτη (1/2) και την Παρασκευή (4/2).

Παιδιά και έφηβοι το ένα στα τρία κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Την ίδια ώρα ηλικίας 4 έως 18 ετών ήταν το ένα τρίτο των κρουσμάτων της πανδημίας σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου.

Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 43.156, αποτελώντας το 33% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Το ποσοστό θετικότητας ήταν 5,69% σε σύνολο 2.314.251 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 1,62% σε σύνολο 2.758.005 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2,59%. 



Πηγή

Αστυνομικοί σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς σε περιπολία στη δυτική Γερμανία

 Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από πυρά σε αγροτικό δρόμο στη δυτική Γερμανία , ενώ βρίσκονταν σε περιπολία ρουτίνας.

 Αστυνομικοί προστατεύουν τον τόπο του εγκλήματος στο Ulmet της Γερμανίας. Φωτογραφία: Ronald Wittek/EPA

Ο πυροβολισμός σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου της κυκλοφορίας κοντά στο Kusel περίπου στις 4.20 π.μ. τη Δευτέρα, σύμφωνα με την αστυνομία στο Kaiserslautern.

Οι αστυνομικοί πρόλαβαν να μεταδώσουν μέσω ασυρμάτου ότι έπεσαν πυροβολισμοί, είπε ο εκπρόσωπος, ο Μπέρνχαρντ Κρίστιαν Έρφορτ, στο ειδησεογραφικό κανάλι n-tv. Όμως οι ενισχύσεις δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν τους αστυνομικούς -μια 24χρονη γυναίκα και ένας 29χρονος άνδρας- όταν έφτασαν.

Ο Έρφορτ είπε ότι δεν ήξερε αν οι αστυνομικοί είχαν δει κάτι συγκεκριμένο σχετικά με το όχημα των δραστών που ήθελαν να ελέγξουν ή αν επρόκειτο απλώς για μια συνηθισμένη στάση.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, επικαλούμενο άγνωστες πηγές ασφαλείας, μετέδωσε ότι οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι βρήκαν νεκρό κυνήγι στο αυτοκίνητο πριν ξεκινήσουν οι πυροβολισμοί. Η εφημερίδα Bild ανέφερε επίσης αυτό το εύρημα, χωρίς να αναφέρει πηγές.

Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, αλλά η αστυνομία δεν είχε περιγραφή τους, το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν ή προς ποια κατεύθυνση διέφυγαν.

Κάλεσαν τους οδηγούς στην περιοχή Kusel να μην παραλαμβάνουν ωτοστόπ και προειδοποίησαν ότι τουλάχιστον ένας ύποπτος ήταν οπλισμένος.

Ο νεότερος αξιωματικός που σκοτώθηκε στο περιστατικό της Δευτέρας σπούδαζε ακόμη σε αστυνομική ακαδημία, ανέφερε η αστυνομική ένωση GdP.


Πηγή

Συσπείρωση Δημοσιογράφων: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απειλεί με τον πλέον ακραίο τρόπο τη δημοσιογραφία

 «Θεσμικό κατήφορο» χαρακτηρίζει η Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος σε ανακοίνωσή της, την χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού που επιτέθηκε στους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννα Παπαδάκου, λέγοντας από το βήμα της Βουλής πως δεν είναι δημοσιογράφοι αλλά συμμορία.


Η ανακοίνωση:

«Ένα νέο επεισόδιο του θεσμικού κατήφορου στον οποίο βρίσκεται η χώρα εξελίχθηκε χθες στη Βουλή με στόχο, και πάλι, τη δημοσιογραφία. Από το πλέον επίσημο βήμα, το βήμα του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια επίδειξη αντισυνταγματικού οίστρου «εξέδωσε» δικαστική απόφαση για την τύχη των δημοσιογράφων (Βαξεβάνης, Παπαδάκου) που διώκονται για τη δημοσιογραφική έρευνά τους στο σκάνδαλο NOVARTIS. Με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς όπως «υπόκοσμος», «συμμορία», «ελευθεροδολοφονία» ο επικεφαλής της κυβέρνησης εξευτέλισε το κράτος δικαίου εφαρμόζοντας πρακτικές Ορμπαν που έχουν συναντήσει την αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η χώρα μας βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο των διεθνών οργανώσεων Τύπου που την εγκαλούν για την καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου και για τις διώξεις των δημοσιογράφων.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος, θεωρεί ότι τα θεσμικά όργανα του κλάδου και όλοι οι δημοσιογράφοι πρέπει να απαντήσουν σε αυτή την αντισυνταγματική και αντιθεσμική συμπεριφορά της κυβέρνησης που απειλεί με τον πλέον ακραίο τρόπο τη δημοσιογραφία, το δικαίωμα των πολιτών σε πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση και σε τελική ανάλυση την ίδια τη Δημοκρατία».


Πηγή

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει για να συζητήσει την κρίση στην Ουκρανία

 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει τη Δευτέρα για να συζητήσει την κρίση στην Ουκρανία , με την Ουάσιγκτον να συνεργάζεται με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να ενισχύσουν τις κυρώσεις σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στη γείτονά της.


Οι ΗΠΑ και η Βρετανία επέβαλαν την Κυριακή νέες και «καταστροφικές» οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της εντείνουν τις προσπάθειες για να αποτρέψουν οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει ο Guardian.

Η Ρωσία τη Δευτέρα είναι πιθανό να προσπαθήσει να εμποδίσει το 15μελές συμβούλιο να πραγματοποιήσει τη συνεδρίασή του που ζητήθηκε από τις ΗΠΑ, «αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ενιαίο. Οι φωνές μας είναι ενοποιημένες καλώντας τους Ρώσους να απολογηθούν», δήλωσε στο ABC News η απεσταλμένη της Ουάσιγκτον στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

«Θα πάμε στο δωμάτιο προετοιμασμένοι να τους ακούσουμε, αλλά δεν θα παρασυρθούμε από την προπαγάνδα τους», είπε την Κυριακή. «Και θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε παραπληροφόρηση που επιχειρούν να διαδώσουν κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης».

Εν μέσω καταιγισμού διπλωματικών επαφών, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ είπε στο CBS ότι μια πρόταση για θέματα ασφαλείας που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη Ρωσία μπορεί να έχει κινήσει το ενδιαφέρον για τη Μόσχα.

Η πρόταση περιλαμβάνει την πιθανότητα νέων συνομιλιών αυτή την εβδομάδα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν , και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, εν τω μεταξύ, κράτησε σκληρή στάση, λέγοντας ότι είναι κρίσιμο η Ουάσιγκτον να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι οποιαδήποτε επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα είχε πολύ υψηλό κόστος.

Ανέφερε ότι θα υπάρξουν «καταστροφικές κυρώσεις που τελικά θα συντρίψουν τη Ρωσία» εάν η Μόσχα εισβάλει.

Η Νούλαντ είπε ότι ο Λευκός Οίκος συνεργάζεται στενά με τη Γερουσία και ότι τυχόν μέτρα κυρώσεων θα είναι «πολύ καλά ευθυγραμμισμένα» με εκείνα που προέρχονται από ευρωπαίους συμμάχους. Ο Πούτιν «θα το νιώσει έντονα», είπε.

Στο Λονδίνο, η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρους, είπε ότι η Βρετανία θα αποκαλύψει νομοθεσία κυρώσεων που στοχεύει σε «μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία» ρωσικών οικονομικών στόχων. «Δεν θα υπάρχει πουθενά να κρυφτούν οι ολιγάρχες του Πούτιν», είπε ο Τρας στο Sky News.

Οι αναλυτές λένε ότι μια σειρά κυρώσεων που πλήττουν τις ρωσικές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όχι μόνο θα επηρεάσει την καθημερινή ζωή σε ολόκληρη τη Ρωσία, αλλά θα μπορούσε να ταράξει τις μεγάλες οικονομίες στην Ευρώπη και αλλού. Οι δυτικοί ηγέτες επιδιώκουν μια διττή προσέγγιση, ενισχύοντας τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αναλαμβάνουν μια πλήρη διπλωματική προσπάθεια στο δικαστήριο για την εκτόνωση της κρίσης, αναφέρει ο Guardian.

Η Βρετανία ετοιμάζεται να προσφέρει στο ΝΑΤΟ μια «σημαντική» ανάπτυξη στρατευμάτων, όπλων, πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ενώ αναμένεται να μιλήσει με τον Πούτιν την επόμενη εβδομάδα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την Κυριακή την αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη, ενώ ενέκρινε επίσης τη διπλωματική πρωτοβουλία του Λονδίνου.

«Θέλουμε καλές, ισότιμες, αμοιβαίου σεβασμού σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως με κάθε χώρα στον κόσμο», δήλωσε ο Λαβρόφ στη ρωσική τηλεόραση. Επικαλούμενη την παρουσία του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της, η Ρωσία έχει υποβάλει απαιτήσεις ασφαλείας στην Ουάσιγκτον και τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Περιλαμβάνουν εγγύηση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχθεί νέα μέλη, ιδίως την Ουκρανία, και ότι οι ΗΠΑ δεν θα δημιουργήσουν νέες στρατιωτικές βάσεις σε πρώην σοβιετικές χώρες.

Η πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα, προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς την Κυριακή, λέγοντας στο CBS ότι η Ουκρανία ήταν «ευγνώμων για τις Ηνωμένες Πολιτείες», αλλά ότι μετά από οκτώ χρόνια ζωής με μια συνεχή απειλή από τη Ρωσία, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να πανικοβληθούμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κιέβου, Ντμίτρο Κουλέμπα, προέτρεψε τη Ρωσία με ένα tweet να αποσύρει τις δυνάμεις της και να «συνεχίσει τη διπλωματική εμπλοκή» εάν είναι «σοβαρή» για την αποκλιμάκωση των εντάσεων.


Πηγή

Έκθετη η Κεραμέως: Ψευδής ο ισχυρισμός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε 100.000 στην Εταιρεία Προγεννητική Αγωγή

 Ο ισχυρισμός της υπουργού Παιδείας, ότι η Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής χρηματοδοτήθηκε με ποσά άνω των 100,000 ευρώ την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Έκθετη η υπουργός Παιδείας για την δήλωση πως η Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής έχει λάβει χρηματοδότηση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.


Το σκοταδιστικής έμπνευσης βίντεο της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής που τα ενέκρινε το υπουργείο Παιδείας για να αποτελέσουν εκπαιδευτικό υλικό σε Γυμνάσια της χώρας και τα ανακάλεσε στη συνέχεια απασχόλησαν έντονα την επικαιρότητα το Σαββατοκύριακο.

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για το εν λόγω πρόγραμμα είχαν ως αποτέλεσμα την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση με δήλωση της υπουργού, Νίκης Κεραμέως. Σε αυτήν αναφέρεται η ανάκληση της έγκρισης του προγράμματος από το ΙΕΠ και στο τέλος υποστηρίζει ότι η Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής έχει λάβει χρηματοδότηση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τα Ελληνικά Hoaxes, μετά την έρευνα τους επί των εγγράφων, καταλήγουν ότι «ο ισχυρισμός της υπουργού Παιδείας, ότι η Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής χρηματοδοτήθηκε με ποσά άνω των 100,000 ευρώ την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η κ. Κεραμέως χρησιμοποιεί για την υποστήριξη των δηλώσεών της αποφάσεις “Ολοκλήρωσης Πράξης”, δηλαδή διαπιστωτικές διοικητικές πράξεις που επικυρώνουν ότι τα προγράμματα ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Και εξηγούν πως οι αποφάσεις να λάβει η Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής τα χρήματα για τα συγκεκριμένα έργα «εκδόθηκαν τον Ιούλιο του 2012, όταν την κυβέρνηση είχε αναλάβει ο συνασπισμός ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά».

Στο σχεδόν τρίωρο οπτικοακουστικό υλικό με τίτλο «Προγεννητική Αγωγή, προετοιμασία για τη γονεϊκότητα. Σεξουαλικότητα – Γονιμότητα – Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα» προβάλλονται ψευδοεπιστημονικές θεωρίες κατά της αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών.


Πηγή

Καταγγελία: Καρκινοπαθής με κορωνοϊό περίμενε στο προαύλιο νοσοκομείου 10 ώρες για ένα κρεβάτι

 Για δέκα ολόκληρες ώρες αναγκάστηκε να παραμείνει μέσα σε ένα αυτοκίνητο 68χρονη, καρκινοπαθής, με κορωνοϊό, χθες Κυριακή στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου Χανίων, περιμένοντας να αδειάσει κρεβάτι για να εισαχθεί στην κλινική covid.


Το απίστευτο αυτό περιστατικό -ενδεικτικό της κατάστασης της οποίας επικρατεί στο νοσοκομείο Χανίων που δουλεύει εδώ και εβδομάδες σε καθεστώς ασφυξίας- φέρνει στο φως το zarpanews.gr μετά από καταγγελία του γιου της γυναίκας, ο οποίος την συνόδευε.

«Η μητέρα μου είναι 68 ετών και είναι καρκινοπαθής. Υποβάλλεται σε ορμονοθεραπεία καθώς πάσχει από καρκίνο του μαστού. Εδώ και έξι μέρες έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό γι’ αυτό μας είπαν να πάμε την Κυριακή να κάνει εξετάσεις» εξιστορεί.

Όπως συμπληρώνει, οι εξετάσεις δεν ήταν καλές, γι’ αυτό κρίθηκε ότι πρέπει να γίνει εισαγωγή: «Μας άφησαν να περιμένουμε έξω, δεν μας έβαζαν μέσα. Στο μεταξύ έβρεχε. Είχε πάρα πολύ κόσμο. Μπήκαμε στο αμάξι. Μείναμε στο αμάξι από τις 10:30 μέχρι τις 8 το απόγευμα, γιατί μας είπαν ότι στις 8 θα άδειαζε κρεβάτι» τονίζει.

Ωστόσο, μετά τις 8 τους ενημέρωσαν ότι τελικά δεν υπήρχε κρεβάτι: «Μου είπαν αν θέλω να την πάω με το αυτοκίνητο στο Ρέθυμνο ή στο Ηράκλειο. Αν θέλω να περιμένω εκεί μήπως αδειάσει κάτι μέσα στη νύχτα. Ή αλλιώς να πάω στο σπίτι και να την φέρω πάλι αύριο στις 4 το μεσημέρι!» τονίζει.

«Είναι δυνατόν να μην έχουν ένα κρεβάτι, να την αφήσουν λίγο να ξαπλώσει για όσο περιμένει; Να μας αφήνουν όλες αυτές τις ώρες έξω, γυναίκα καρκινοπαθή, με κακές εξετάσεις, εντελώς αδύναμη που έπρεπε να κάνει εισαγωγή, να την αφήνουν μέσα στο κρύο με το air condition του αυτοκινήτου;» διερωτάται.

Το zarpanews.gr έθεσε το περιστατικό υπόψη του διοικητή του ιδρύματος, Γιώργου Μπέα, ο οποίος ανέφερε ότι πράγματι η πληρότητα των κλινικών είναι στο 100% διαρκώς. Όπως τόνισε, όταν κρίνεται ότι πρέπει να γίνει διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο, αυτό πρέπει να γίνεται συντεταγμένα μέσω ΕΚΑΒ. Από ‘κει και πέρα, δυστυχώς όπως συμπλήρωσε, όλα τα περιστατικά που φτάνουν τις τελευταίες μέρες, είναι ιδιαίτερα σοβαρά και αξιολογούνται με προσοχή.


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ