Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην ΕΡΤ για την Ουκρανία: Το σκληρό παιχνίδι των “αληθινών δεξιών” που ζητάνε έλεγχο της ενημέρωσης και των παραγωγών

 

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ “ΧΑΜΕΝΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ”

Στην ΕΡΤ ο κανόνας για τα λάθη είναι ο εξής:  Υπάρχουν η ανθρώπινη αδυναμία ή ανικανότητα, υπάρχει όμως  και  η δολιοφθορά.Ο Αχιλλέας Πατσούκας είχε εγκαίρως ενημερώσει για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και για το γεγονός πως είχε επιστρέψει στην Αθήνα.

Συνεπώς έπρεπε να καλυφθεί η θέση του ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα και όταν θα εμφανιζόταν στον αέρα για να μεταφέρει την άποψή τους ή τις πληροφορίες του, να μην παρουσιάζεται ως “ανταποκριτής της ΕΡΤ από τη Μόσχα”.

Η διεύθυνση ειδήσεων δεν μερίμνησε για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και δεν ασχολήθηκε με τα “σούπερ” (τον τίτλο των ανθρώπων που εμφανίζονται στις οθόνες) ούτε με τα κείμενα των δελτίων ειδήσεων στα οποία ο Αχιλλέας Πατσούκας εμφανίζοταν ως “ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Μόσχα”.Ούτε όμως ο ίδιος, όπως προκύπτει από τα βίντεο που έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο το είχε διαψεύσει.

Από τη στιγμή που οι συνδέσεις γίνονταν με τον Κολωνάκι (και όχι την Κυψέλη) τουλάχιστον 20 άτομα στο κοντρόλ γνώριζαν πως ο δημοσιογράφος δεν βρισκόταν στη Μόσχα. Κάποιος λοιπόν από τη διεύθυνση ειδήσεων έπρεπε να λάβει μέτρα.

Αλλά από την άλλη πλευρά όμως είναι οι ανταποκρίσεις της Ευτυχίας Πενταράκη από το Κίεβο. Με μια βαθιά ανθρώπινη ματιά απέναντι στον Πόλεμο και τα παιδιά που κινδυνεύουν.Όπως και των υπόλοιπων γυναικών απεσταλμένων της ΕΡΤ.

Και εδώ έρχονται οι σκληροί δεξιοί, εκείνοι που θεωρούν πως η ΕΡΤ είναι …Ποτάμι και βάζουν στο στόχαστρο ως και την Ευτυχία Πεντάρακη γιατί λέει συνομιλούσε με τον Πολάκη, ενώ η αλήθεια φυσικά είναι πως ζώντας στα Χανιά και με τη Ντόρα Μπακογιάννη είχε δημοσιογραφικές επαφές και τον τον πρώην υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα Χανιά είναι μια μεγάλη μικρή πόλη της Κρήτης.

Μπαίνουν, λοιπόν, οι “αληθινοί δεξιοί” διορισμένοι σε θέσεις αργομισθίας και αδιόριστοι- εν αναμονή διευθύνοντες σύμβουλοι – και αρχίζουν την καμπάνια πως  πρέπει να αλλάξει η διοίκηση, όλος ο ενημερωτικός τομέας, πλην δύο, τριών προσώπων που έχουν  ήδη δοκιμαστεί επί ΝΕΡΙΤ και να επιστρέψουν στην ΕΡΤ “αυτοί που ξέρουν τη δουλειά” .Οι τελευταίοι στο μεταξύ έχουν ήδη προσεγγίση τον Αλέξη Τσίπρα για να πουν “ψωμί και αλάτι” και “ό,τι έγινε, έγινε”.

Οι “αληθινοί δεξιοί” ξεκινούν από τώρα την καμπάνα καθώς,  στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, να οριστεί μια νέα διοίκηση στην οποία δεν θα βρίσκονται οι Κ. Ζούλας, Γ. Γαμπρίτσος και Ν. Ελματζιόγλου και ορισμένοι εκ των γενικών διευθυντών και διευθυντών, αλλά “τα δικά μας παιδιά”. Πρόσωπα,  δήθεν δοκιμασμένα στη διοίκηση της ΕΡΤ, στον ενημερωτικό τομέα και κυρίως το σκέλος των τηλεοπτικών παραγωγών.

Δίοτι, ένα άλλο πρόβλημα είναι πως οι παραγωγές των σειρών την περιόδο αυτή δεν πάνε στους κλασικούς δεξιούς που περιμένουν τις δουλειές στο mail τους,  όπως συμβαίνει με τα άλλα υπουργεία, αλλά, κατά κύριο λόγο  επιλέγονται οι  επαγγελματίες της αγοράς, μεγάλες και μικρές εταιρείες. Και πίσω από αυτό το σχέδιο προωθούν στη ηγεσία της Κυβέρνησης τη συρρίκνωση της ΕΡΤ, μέσω της μείωση του ανταποδοτικού τέλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικά, θα αξιοποιήσει την κατάσταση και θα ζητήσει τη σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα την ενημέρωση στην ΕΡΤ. Σε επίπεδο συνδικαλισμού δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση ως και σήμερα, Σάββατο 12 Μαρτίου. Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, που ηγείται της μακρόχρονης συνεργασίας των παρατάξεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλισμό των ΜΜΕ σε σχετικό τηλεφώνημα διαμαρτυρίας από την Κουμουνδούρου για την ΕΡΤ φέρεται να απάντησε πως “βρίσκεται στην Ουκρανία” και πως “ακόμη δεν έχει ενημερωθεί”…


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ