Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

ΕΚΡΗΞΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ: "Τον σκ@τοΜητσoτάκη και το μπouρδeλο τους"



 

#LIVE: Εφιαλτική και «απειλητική» νύχτα για Αττική και Εύβοια

 Το δυσκολότερο βράδυ μέχρι σήμερα σε Αττική και Εύβοια προμηνύεται το αποψινό, καθώς η φωτιά που αναζωπυρώθηκε στη Βαρυμπόμπη έχει πλέον περάσει την Εθνική Οδό στις Αφίδνες, φτάνει στον Αγ. Στέφανο και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει. Την ίδια ώρα, στην Εύβοια συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη, καίγοντας το νησί απ' άκρη σε άκρη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στους πολίτες, ζητώντας ενότητα, ζητώντας να μην γίνεται σήμερα κριτική και οι πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρχών, υποστηρίζοντας πως υπάρχει σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας. Για «ακόμα μία δύσκολη μέρα» έκανε λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ η Πυροσβεστική προειδοποιεί για «συνθήκες που θα θυμίζουν Μάτι» για την Παρασκευή. Για τρίτη ημέρα συνεχίζει να καίγεται η Εύβοια την Πέμπτη, καθώς τις προηγούμενες ημέρες έγινε απολύτως αισθητή η απουσία ουσιαστικής ενίσχυσης των πυροσβεστικών δυνάμεων, με περισσότερους από 15 οικισμούς να έχουν εκκενωθεί, ενώ πολλά είναι τα σπίτια που έχουν καεί, όπως και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης. *φωτογραφίες από τις αποστολές του SOOC σε Εύβοια, Αττική και Ηλεία, και από τον Αλέξανδρο Γαστεράτο στην Εύβοια.



Δείτε όλες τις εξελίξεις για τις πυρκαγιές ΖΩΝΤΑΝΑ στο ThePressProject

«Δύσκολες μέρες, ειδικά η αυριανή» και αναφορές σε συνθήκες που «θα θυμίζουν Μάτι» στην ενημέρωση Χαρδαλιά

 Στην καταμέτρηση των σημερινών νέων πυρκαγιών και αναζωπυρώσεων, αλλά και στο χρονικό αποστολής γραπτών μηνυμάτων μέσω του 112 σε πολίτες για προειδοποιήσεις και εκκενώσεις αναλώθηκε κατά την νυχτερινή ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για «ακόμα μία δύσκολη μέρα. Πατώντας στη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη που μίλησε στους πολίτες λίγα λεπτά νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως «οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες, με ακόμα πιο δύσκολη την αυριανή».


«Σήμερα είναι ακόμα μία πιο δύσκολη ημέρα, με ακόμη πιο εκτεταμένες πυρκαγιές, τις οποίες προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε στην αρχή της έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πιο συγκεκριμένα, είπε, «πως σήμερα είχαμε 99 νέες πυρκαγιές, ενώ κληθήκαμε να διαχειριστούμε συνολικά 145 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων παραμένουν ενεργές αυτή τη στιγμή και υπό διαχείριση οι 57».

Ο υφυπουργός καταμέτρησε ακόμα συνολικά 95 αναζωπυρώσεις, σημειώνοντας πως σήμερα περισσότερες από 12 σημειώθηκαν στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης που εκδηλώθηκε προχθές. «Όλες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, υπογράμμισε, ενώ η νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι στα πρώην βασιλικά κτήματα πήρε γρήγορα διαστάσεις προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, με κατεύθυνση τη Δροσοπηγή και το Κατσιμίδη και προς στιγμή πέρασε την εθνική οδό, στα διόδια των Αφιδνών, όπου και ανακόπηκε άμεσα» δήλωσε ακόμα.

Ακόμα, ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως αναμένεται να συνδράμουν στη μάχη η Γαλλία, η Ελβετία και η Ρουμανία, με δύο γαλλικά καναντέρ η πρώτη, με τρία ελικόπτερα η δεύτερη και με 112 πυροσβέστες και τα οχήματά τους η τρίτη.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την απαγόρευση μετακίνησης, διέλευσης ή παραμονής σε δάση, εθνικούς δρυμούς, άλση και περιοχές Natura μέχρι και την προσεχή Δευτέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν μιλήσει ο Ν. Χαρδαλιάς, τον λόγο πήρε ο πύραρχος και μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως οι φωτιές έρχονται σε μια περίοδο έντονου καύσωνα για δέκα ημέρες, του μεγαλύτερου τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ υπογράμμισε πως «η αυριανή ημέρα είναι ιδιαίτερης επικινδυνότητας, που μάλιστα μοιάζει με αυτές που υπήρχαν στη φωτιά στο Μάτι».




Πηγή

«Εμβολιαστείτε τώρα για να έχετε την καλύτερη δυνατή ανοσία τον χειμώνα» το μήνυμα Μαγιορκίνη

 Στην όξυνση της εικόνας της πανδημίας με μικρή αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας επικεντρώθηκε η ενημέρωση που σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά από τον καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη. «Πλέον συνειδητοποιούμε ότι ο ιός θα είναι μαζί μας για αρκετά χρόνια» σημείωσε μεταξύ άλλων, απευθύνοντας έκκληση σε όσα άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα, καθώς όπως σημείωσε η μετάλλαξη που είχε συνδεθεί αρχικά με την νυχτερινή διασκέδαση πλέον έχει εξαπλωθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες.


«Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 4.2 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων έδειξε μικρή αύξηση 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας και 605.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 11% σε περίπου 9.300 ανά ημέρα» ανακοίνωσε κατά την έναρξη της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εικόνα της πανδημίας στην Ευρώπη κατά την τελευταία εβδομάδα, η οποία όπως ανέφερε «έδειξε περεταίρω μικρή συρρίκνωση κατά 6% στις διαγνώσεις, αλλά με 9% αύξηση στους θανάτους μεσοσταθμικά. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων υποχώρησε στο επίπεδο των 120.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 1100 ανά ημέρα. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 16 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Σημαντική βελτίωση έδειξε το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, ενώ σημαντική επιδείνωση παρατηρείται στις περισσότερες βαλκανικές χώρες»

Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια παρέμεινε σταθερός. Από την άλλη η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να δείχνει σημεία αύξησης. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 35%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 παραμένει υψηλότερος από 150 αλλά δείχνει σημεία σταθεροποίησης, καθώς και το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1 αν και η ψαλίδα εισιτηρίων/εξιτηρίων δείχνει σημεία μείωσης. Ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρέμεινε σταθερός. Ωστόσο ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με την νόσο αυξήθηκε κατά 93% σε περίπου 12 ανά ημέρα.

«Η επιδημία στην Ελλάδα όπως είναι φανερό δείχνει σημεία σταθεροποίησης. Το τέταρτο κύμα όπως δείχνουν οι αναλύσεις των ηλικιών ξεκίνησε από νέους και σχετίσθηκε κυρίως με νυχτερινή διασκέδαση. Το υπάρχον εμβολιαστικό τείχος λειτούργησε πολύ καλά στο να επιβραδύνει την επιδημία και εξακολουθεί να την επιβραδύνει» σημείωσε στη συνέχεια ο Γκ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι γνωστό διότι «ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι αρκετά μικρότερος από αυτόν που θα βλέπαμε στα προηγούμενα κύματα σε σχέση με τον αριθμό των διαγνωσμένων κρουσμάτων που βλέπουμε τον τελευταίο μήνα. Τα εμβόλια έχουν μειώσει την ταχύτητα επέκτασης της επιδημίας στον πληθυσμό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουν μειώσει δραματική την βαρύτητα της νόσου στους λίγους σχετικά εμβολιασμένους που θα τύχει να μολυνθούν.»

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι πλέον είναι προφανές ότι η επιδημία από τους νέους σταδιακά επεκτάθηκε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμα, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90%.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι μη εμβολιασμένοι συμπολίτες μας είναι αυτοί που έχουν και την μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν σε διασωλήνωση και επίσης θα μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία.

«Το εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο, το ξέραμε. Κανένα εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο. Αλλά αν είσαι 70 ετών και κάνεις το εμβόλιο κερδίζεις 20 χρόνια. Ένας 70άρης εμβολιασμένος που θα έρθει σε επαφή με τον ιό έχει την ίδια πιθανότητα να νοσήσει βαριά με έναν 50άρη που δεν έχει εμβολιαστεί. Υπάρχει σημαντικότερος λόγος για να εμβολιαστεί κάποιος είτε είναι 70άρης είτε 50άρης;» ανέφερε στη συνέχεια.

«Πλέον συνειδητοποιούμε ότι ο ιός θα είναι μαζί μας για αρκετά χρόνια»σημείωσε, προσθέτοντας πως «πρέπει να ετοιμαζόμαστε για έναν δύσκολο χειμώνα. Όσοι διστάζατε μέχρι στιγμής, τώρα είναι η στιγμή να κλείσετε το ραντεβού με το εμβόλιο. Αν κάνετε το εμβόλιό σας τώρα, θα έχετε την καλύτερη δυνατή ανοσία μέσα στο χειμώνα. Θα προστατέψετε τους εαυτούς σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον ότι όλοι μας αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό και τον ερχόμενο χειμώνα αυτή η πιθανότητα θα είναι υψηλή. Το εμβόλιο μειώνει δραματικά την πιθανότητά μας αυτή η συνάντηση να είναι μοιραία. Εμβολιαζόμαστε τώρα για να έχουμε έναν καλό και πιο ξέγνοιαστο χειμώνα. Κάθε μέρα που περνάει μετά τον εμβολιασμό κτίζεται την άμυνά μας».

«Το προφίλ ασφάλειας είναι εξαιρετικό. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να διστάζει κάποιος. Ρωτήστε έναν από τους εκατομμύρια ανθρώπους που το έκαναν να σας πούνε για την εμπειρία τους και κλείστε το ραντεβού σας σήμερα» κατέληξε ο Γκ. Μαγιορκίνης.




Πηγή

Τετραήμερη απαγόρευση πρόσβασης σε δασικές περιοχές και άλση ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη αντιμετώπιση των πυρκαγιών

 Στην απαγόρευση μετακίνησης, διέλευσης ή παραμονής σε δάση, περιοχές Natura και άλση σε όλη τη χώρα προχωρά η κυβέρνηση, με διάρκεια μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, με απειλή για τους παραβάτες από 1.000 έως και 10.000 ευρώ. Επείγουσα ειδοποίηση προς όλους έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112 προειδοποιώντας ότι τις επόμενες ημέρες προβλέπεται πάρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τις και καλώντας τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε εργασία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.


Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει φωτιά, όπως για παράδειγμα οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ. Εύλογα, προκύπτει ένα ερώτημα για το τι θα σημάνει αυτό για το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης πολιτών, που σε αρκετές περιπτώσεις και μέρη της χώρας, σπεύδουν είτε να προσφέρουν υλική βοήθεια σε πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους, είτε και να συνδράμουν στην δασοπυρόσβεση.

Το βράδυ της Πέμπτης, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε σε όλο τον πληθυσμό γραπτό μήνυμα μέσω του 112, προειδοποιώντας ότι τις επόμενες ημέρες προβλέπεται πάρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τις και καλώντας τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε εργασία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Ακόμη τονίζει ότι δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και άλση και καλεί τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Τέλος αναφέρει ότι σε περίπτωση που «εντοπίσουμε εστία πυρκαγιάς, ειδοποιούμε την Πυροσβεστική στο 199».

Αναλυτικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Πάρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες. Αποφεύγουμε οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και άλση. Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις. Ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 αν εντοπίσουμε εστία πυρκαγιάς».

Αξίζει να σημειωθεί πως ώρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης για απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάσικές περιοχές και άλση, είχε προηγηθεί ανάρτηση του μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμένου, Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος προϊδέαζε «Να κλείσουν τ ώ ρ α όλοι οι δρόμοι που οδηγούν σε περιαστικά βουνά,
σε λόφους, σε άλση, πάρκα και δασύλλια».

Εντύπωση ωστόσο προκαλούν και οι επόμενες αναρτήσεις του πρώην δημοσιογράφου και πρώην βουλευτή, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ, έκανε λόγο για «Γενική Επίθεση Αποσταθεροποίησης» και για «θερμή Βαλκανική έκρηξη», συνδέοντας τις φωτιές στη χώρα μας με άλλες σε βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία, προκαλώντας παράλληλα και απορίες για το εάν το σκεπτικό του μετακλητού υπαλλήλου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης εκφράζουν το σκεπτικό της ίδιας της κυβέρνησης για τις σημερινές της αποφάσεις.




Πηγή

Να τα μας! Διάγγελμα Μητσοτάκη για κλιματική αλλαγή και ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ

 



Μάντης κακών ο Μητσοτάκης – «Έρχεται απειλητική νύχτα» και «θα υπάρξει χρόνος για κριτική και αυτοκριτική, αλλά όχι τώρα»

 Για προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής έκανε λόγο στη βραδινή δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική, στην Εύβοια, την Ηλεία και σε άλλα σημεία της χώρας, συμπληρώνοντας πως «στις συνθήκες αυτές η επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη». Μίλησε για μία απειλητική νύχτα που έρχεται, για σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Αττικής και πέντε ακόμα περιφερειών, ενώ επανέλαβε το ευφυολόγημα της Τετάρτης πως «τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν, αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται», επιβεβαιώνοντας πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.


Ως μάντης κακών εμφανίστηκε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «τεραστίων διαστάσεων και έντασης» πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με κυριότερες της Αττικής, της Εύβοιας και της Ηλείας, στο μήνυμα που απηύθυνε στους πολίτες το βράδυ της Πέμπτης, την τρίτη ημέρα που τεράστιες πυρκαγιές κατακαίνε τη χώρα.

«Δυστυχώς τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική. Αύριο περιμένουμε ισχυρούς δυτικούς ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες, αφού έχουν προηγηθεί πολλές ημέρες έντονου καύσωνα, που έχουν μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη» δικαιολογήθηκε για την κατάσταση που έχει βρεθεί εκτός ελέγχου, προειδοποιώντας για μία πολύ δύσκολη νύχτα, αλλά και για την αυριανή συνέχεια.

«Με την Πολιτική Προστασία έχουμε καταστρώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τοποθετώντας έξι περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένου και της Αττικής σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.
Σας ζητώ να περιορίσετε τις άσκοπες μετακινήσεις και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί» σημείωσε, απευθύνοντας έκκληση «αν δοθεί εντολή εκκένωσης από κάποια περιοχή, σας παρακαλώ να συμμορφωθείτε».

«Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται» επανέλαβε τη χθεσινή του δήλωση ο πρωθυπουργός, ενώ για τις ευθύνες που βαραίνουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας πως «σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Κράτος, αυτοδιοίκηση, εθελοντές, πολίτες, όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική. Αλλά όχι τώρα».

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε ακόμα στους πληγέντες, δηλώνοντας πως «στους συμπολίτες μας που είναι δικαιολογημένα θυμωμένοι, οργισμένοι, γιατί έχασαν τις περιουσίες τους θέλω να τους πω ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα τους. Όπως ήταν δίπλα στους πολίτες που χτυπήθηκαν από τον «Ιανό» και από άλλες πρόσφατες φυσικές καταστροφές».

«Οι περιουσίες θα αποκατασταθούν και οι γεωργοί μας θα αποζημιωθούν. Και φυσικά οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αμέσως αναδασωτέες, όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα» δεσμεύτηκε ακόμα ο Κ. Μητσοτάκης.

«Τέλος, έχουμε χρέος να θωρακίσουμε την πατρίδα μας απέναντι στην πραγματικότητα της Κλιματικής Αλλαγής. Δεν ψάχνω ούτε για άλλοθι ούτε για δικαιολογίες. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην οργάνωση του κράτους, αλλά αυτά δεν αρκούν όταν έχεις απέναντί σου ένα φυσικό φαινόμενο τέτοιας έκτασης. Τις τελευταίες μέρες δώσαμε μάχες που κερδίσαμε και άλλες που χάσαμε. Η πολιτεία θα προσπαθεί κάθε μέρα να γίνεται καλύτερη. Είναι ανάγκη και οι πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και ενωμένοι» κατέληξε ο πρωθυπουργός.






Πηγή

Κυβερνητικές μεγαλοστομίες για γενναιόδωρα μέτρα στήριξης των πυροπλήκτων

 Μια δέσμη μέτρων που κατά τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, διαμορφώθηκε κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού με ήδη δοσμένη κατεύθυνση προκειμένου οι ενέργειες να είναι «άμεσες και απολύτως υποστηρικτικές», ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, με πλήθος κυβερνητικών στελεχών να υπόσχεται μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συνοδευόμενα από μεγαλοστομίες για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ είχε προηγουμένως τονιστεί και πάλι πως παρά τις δύσκολες συνθήκες «προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή».


Μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων των πυρόπληκτων περιοχών, μετά την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανακοινώθηκε πως ενεργοποιούνται από την κυβέρνηση, και ειδικότερα από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, προχώρησε στην προαναγγελία της «κάθετης» προσέγγισης της κυβέρνησης προς τους πυρόπληκτους της χώρας, κάνοντας λόγο για ενισχύσεις από 600 έως 6.000 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες κατοίκων, και έως 8.000 για επιχειρήσεις, καθώς και για ευνοϊκούς όρους δανεισμού με την εγγύηση του Δημοσίου για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια. Την ίδια ώρα, ο Μ. Βορίδης δεν παρέλειψε να συγκρίνει την κατάσταση που επικράτησε στο Μάτι με αυτή της Βαρυμπόμπης, όπου μετά από λίγες ώρες το πύρινο μέτωπο αναζωπυρώθηκε προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο Μ. Βορίδης, τα μέτρα στήριξης διαμορφώθηκαν με βάση πέντε άξονες δράσης υπέρ:

  • της κοινωνικής προστασίας,
  • της στεγαστικής συνδρομής και αποκατάστασης των υποδομών,
  • της οικονομικής ενίσχυσης και φοροελαφρύνσεων,
  • της στήριξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων
  • της αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους πληγέντες από την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και πάλι από το μεσημέρι της Πέμπτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι επιχείρησαν στο πεδίο για την οριοθέτηση και κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς και τους εθελοντές που προσέφεραν στέγη σε κατοίκους που είχαν πληγεί, αλλά και βοήθησαν στη διάσωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων από τις φλόγε ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προχωράει τάχιστα στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Προστασίας, που αφορά στην κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των κατοίκων, ύψους 600 ευρώ, καθώς στην αντικατάσταση οικοσκευής, ύψους έως 6.000 ευρώ.

Υπουργείο Εσωτερικών

Την ίδια ώρα Στ. Πέτσας διευκρίνισε πως θα ακολουθήσει η καταγραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων για την αποστολή τεχνικών δελτίων και για τα υπόλοιπα χρήματα, προκειμένου η αποκατάσταση των ζημιών να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Βασικός μας γνώμονας είναι η ταχύτητα. Θα είμαστε δίπλα στους δήμους, την περιφέρεια και τους κατοίκους για οποιαδήποτε ενίσχυση χρειαστεί», διαβεβαίωσε στη συνέχεια, κάνοντας ειδική μνεία στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, το οποίο θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

  • Άμεση καταβολή του ποσού των 600 ευρώ στους πληγέντες για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και έως 6.000 ευρώ για τις δαπάνες οικοσκευής.
  • Άμεση καταβολή μίας πρώτης χρηματοδότησης με το ποσό των 180.000 ευρώ το οποίο θα διοχετευτεί στους πληγέντες και θα κατανεμηθεί ως εξής:
    • 90.000 ευρώ για τον Δήμο Αχαρνών,
    • 60.000 ευρώ για τον Δήμο Κηφισιάς
    • 30.000 ευρώ για τον Δήμο Διονύσου
  • Άμεση χορήγηση στεγαστικής συνδρομής έπειτα από σχετική αυτοψία που θα διενεργηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια.
  • Άμεση χορήγηση επιδότησης ενοικίου στους πληγέντες που έχουν μείνει άστεγοι.

Υπουργείο Οικονομικών

  • Απαλλαγή των πληγέντων από την καταβολή ΕΝΦΙΑ.
  • Άμεση επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων.
  • Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά πρόσωπα στις περιοχές που κηρύχθηκαν ή θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων.
  • Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από την πυρκαγιά, θα ανασταλεί η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για έξι (6) μήνες. Ειδικότερα, με έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, προβλέπονται οι σχετικές λεπτομέρειες για την παράταση των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων των περιοχών – εντός αυστηρής περιμέτρου – οι οποίες πλήττονται από την πυρκαγιά.
  2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή. Στα πληττόμενα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους δήμους, χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, από έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή αποζημιώσεων, που είναι (α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, (β) εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ, (γ) επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, (δ) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, και (ε) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.
  3.  Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των εμπλεκόμενων υπουργείων οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων, μέσω της ΓΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν). Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  4.  Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο [ν. 4797/2021 (ΦΕΚ Α΄ 66/23-04-2021)], το υουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία και συστήνει σχετικές επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση των ζημιών σε κάθε επιχείρηση. Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημιάς περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Έτσι, με την προώθηση, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια, της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις δύναται να χορηγηθεί άμεσα μία προκαταβολή επί της εκτιμηθείσας ζημίας και – αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία – να χορηγηθεί και το τελικό ποσοστό επιχορήγησης επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.
  5. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού. Σε αυτό το πλαίσιο, το υουργείο Οικονομικών συνεργάζεται στενά με το υουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας.
  6. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Σε συνέχεια σχετικής διάταξης στον ν. 4797/2021, δύναται να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για την αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων από την πυρκαγιά. Ειδικότερα, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που δικαιούνται το συγκεκριμένο μέτρο, αναστέλλεται, για έξι (6) μήνες, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.
  7. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών. Σε συνεργασία με το υουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σε συνέχεια της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης οριοθέτησης που θα εκδοθεί, με απόφαση του υουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών οι πληττόμενες επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών που θα οριοθετηθούν ως πληττόμενες από την πυρκαγιά. Ειδικότερα, προβλέπεται (α) κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μετά τον προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων), (β) αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι (6) μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων), και (γ) δοσοποίηση των οφειλομένων μετά το 6μηνο σε 12-24 μηνιαίες δόσεις.
  8. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Με κοινή απόφαση των υουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, δύναται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, να δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
  9. Φιλοξενία των πυρόπληκτων σε ξενοδοχειακές μονάδες. Για τους πολίτες που πλήττονται από τις πυρκαγιές, με χρηματοδότηση – αρχικά 300.000 ευρώ – από το υουργείο Οικονομικών, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχωρά άμεσα στη μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχειακές μονάδες, ώστε να φιλοξενηθούν οι πληγέντες.
  10. Στήριξη αγροτών από τον ΕΛ.Γ.Α. Ο ΕΛ.Γ.Α., σε συνέχεια και της έκτακτης χρηματοδότησης από το υπουργείο Οικονομικών, θα στηρίξει τους αγρότες, των οποίων η παραγωγή επλήγη από τις πυρκαγιές, ενώ, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα διαμορφωθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθούν και άλλες περιπτώσεις πληττόμενων αγροτών και παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α.
    Το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, συνεργάζεται με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φορείς για την προώθηση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πυρκαγιά και ενεργοποιεί μέτρα, στο εύρος των αρμοδιοτήτων του, για τη στήριξη φυσικών και νομικών προσώπων που πλήττονται, ώστε η στήριξη να φτάσει, με ταχείς ρυθμούς, στους δικαιούχους.

Χρηματοδότηση αποκατάστασης και στήριξης περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές: Στο 1,1 δισ. ευρώ το κόστος από τον Ιανουάριο 2020 έως σήμερα

Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν προβεί σε χρηματοδοτήσεις και εντάξεις έργων ύψους άνω του 1,1 δισ. ευρώ για αποκατάσταση και στήριξη περιοχών και πληγέντων από φυσικές καταστροφές από τον Ιανουάριο του 2020 έως σήμερα.

Συγκεκριμένα:

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε έκτακτες επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό για αποζημιώσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές μέσω των συναρμόδιων υπουργείων (Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) συνολικού ύψους 352,1 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2020 έως τις 4 Αυγούστου 2021, εκ των οποίων 209,6 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκαν εντός του 2020 και 142,5 εκατ. ευρώ εντός του 2021.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς Περιφέρειες και υπουργεία, έχουν ενταχθεί νέα έργα αποκατάστασης και στήριξης περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές συνολικού ύψους 787,2 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο 2020 έως το πρώτο εξάμηνο του 2021, εκ των οποίων 398,9 εκατ. ευρώ το 2020 και 388,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι πόροι που ήδη εκταμιεύτηκαν για φυσικές καταστροφές από το ΠΔΕ από τον Ιανουάριο του 2020 έως το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανέρχονται σε 269,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 156,7 εκατ. ευρώ το 2020 και 112,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στο πλαίσιο την αξιοποίησης των πόρων του λογαριασμού 128/75 για την κάλυψη της επιδότησης επιτοκίου για τη στεγαστική συνδρομή, από το υπουργείο Οικονομικών έχουν διατεθεί 3,2 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε έκτακτη ενίσχυση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) από το τακτικό αποθεματικό εντός του 2021 με 45,5 εκατ. ευρώ για προληπτικές δαπάνες δασοπροστασίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σε συνέχεια της κακοκαιρίας «ΜΗΔΕΙΑ», το υπουργείο Οικονομικών ενίσχυσε την ΓΓΠΠ με 14,6 εκατ. ευρώ για δαπάνες καθαρισμού δασών και απομάκρυνσης εύφλεκτων υλικών. Επιπλέον, εκταμιεύτηκαν 2,8 εκατ. ευρώ για την ομαλή λειτουργικότητα των κέντρων 112 της Μονάδας Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

Επιπλέον 3 εκατ. ευρώ από το τακτικό αποθεματικό δόθηκαν για κάλυψη δαπανών διάνοιξης αντιπυρικών ζωών και την προμήθεια υδατοδεξαμενών ανοιχτού τύπου – μεγάλου όγκου και την προμήθεια ερπυστριών, ελαστικών επισώτρων για τη συντήρηση του μηχανοκίνητου στόλου του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιπλέον εκταμιεύτηκαν από το αποθεματικό 17 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών μίσθωσης έντεκα (11) επιπλέον πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης και 8,1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών υπερωριακής απασχόλησης του Πυροσβεστικού Σώματος.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

  • Άμεση αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ των απωλειών που υπέστησαν οι παραγωγοί σε μελισσοσμήνη, ζωικό κεφάλαιο και στις δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και στις καλλιέργειες με οπωροκηπευτικά.
  • Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας που καταβάλλεται και σε πνεύμα κατανόησης, αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να αποζημιωθούν ακόμα και οι παραγωγοί που δεν είχαν ασφαλισμένο το φυτικό τους κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

  • Όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες.
  • Άμεση παρέμβαση για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση, είτε μέσω φυσικής αναγέννησης, είτε μέσω τεχνητής αναδάσωσης. Όπου η φυσική αναγέννηση δεν είναι δυνατή, οι εκτάσεις εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.
  • Άμεση δρομολόγηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή. Για το λόγο αυτό άμεσα χρηματοδοτούνται τα δασαρχεία για αντιπλημμυρικές μελέτες και αντιδιαβρωτικά έργα.







Διακοπές ρεύματος στην Αττική προανήγγειλε ο ΑΔΜΗΕ

 Δύο κυκλώματα που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας της πυρκαγιάς στη βόρεια Αττική και το Κρυονέρι δείχνει ως υπαίτια ο ΑΔΜΗΕ, προειδοποιώντας πως αναμένεται να γίνουν τμηματικές διακοπές ρεύματος στην Αττική.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, τα δύο κυκλώματα που τροφοδοτούν το Κέντρο Υψηλής Τάσης του Αγίου Στεφάνου, από τα σημαντικότερα της Αττικής, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι, με αποτέλεσμα να επαπειλούνται διακοπές ρεύματος.

Όπως αναφέρει ο Διαχειριστής, πρόκειται να προχωρήσει σε «στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών», για τις οποίες όμως σημειώνει πως θα προειδοποιήσει με ανακοινώσεις.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή βόρεια του Κρυονερίου έχει θέσει εκτός λειτουργίας δύο κρίσιμα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στέφανου, μια από τις σημαντικότερες υποδομές Υπερυψηλής Τάσης στην Αττική. Η σοβαρότητα της επίπτωσης στο Σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών για τις οποίες θα εκδοθεί έγκαιρη ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα έκτακτα μέτρα θα ληφθούν προληπτικά και μόνο στην περίπτωση που κριθεί απολύτως απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του Συστήματος και την όσο το δυνατόν ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.



Πηγή

Ανανέωσεις στην ΕΡΤ για τα στελέχη της

Το ΔΣ της ΕΡΤ προχώρησε στην ανανέωση της θητείας, για έναν ακόμη χρόνο, της Στέλλας Ράζου ως προϊσταμένης του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, της Ραχήλ Αλχανάτ ως προϊσταμένης του τμήματος Μυθοπλασίας και Ψυχαγωγίας και του Κωνσταντίνου Μπουρούνη ως προϊσταμένου του τμήματος Νεανικού και Ιντερνετικού Προγράμματος. Μάλιστα ο τελευταίος αναμένεται να αναλάβει τον συντονισμό της ΕΡΤ2.






Όταν ο πόνος προκαλεί παραισθήσεις! "ΜΟΙΑΖΕΙ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΑΚΟ"

 



Σταθερά πάνω από 2.800 τα κρούσματα για τρίτη ημέρα

 Ανησυχητική παραμένει η εικόνα της πανδημίας στη χώρα, με τον αριθμό των ημερησίων κρουσμάτων να υπερβαίνει τις 2.800 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παρέμεινε σταθερός, ξεπερνώντας ωστόσο τα 190 άτομα, ενώ ο αριθμός των απωλειών ήταν και πάλι διψήφιος. Παράλληλα, η εμβολιαστική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού της χώρας ξεπερνά οριακά το 50%, με τους καθημερινούς εμβολιασμούς να παραμένουν αισθητά μειωμένοι.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.800, σε σύνολο 105.525 τεστ (PCR: 13.588, RAPID: 91.937), ενώ η θετικότητα του συνόλου τεστ (PCR & Rapid) ανήλθε στο 2,65% και η θετικότητα των μοριακών τεστ αγγίζει το 20,61%. Εννέα από τα ανακοινωθέντα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 503.885, εκ των οποίων το 51.2% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.646 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την ίδια ώρα, ακόμη 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα να ανέρχεται σε 13.026. Το 95,2% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 192. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 64 έτη. To 82,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.829 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 193. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 172 ασθενείς.

Στο πεδίο του εμβολιασμού, ο συνολικός αριθμός των δόσεων που χορηγήθηκαν την Τετάρτη (4/8) ανήλθε σε 42.099, με 5.755.372 άτομα να έχουν λάβει την πρώτη δόση και 5.262.223 άτομα να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Το ποσοστό εμβολιαστικής επάρκειας στη χώρα επί του συνόλου του πληθυσμού αντιστοιχεί σε 50,5%




Πηγή

Πέθανε ο Γιώργος Λεβεντογιάννης

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με ιδιαίτερη θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του δημοσιογράφου Γιώργου Λεβεντογιάννη, ο οποίος «έφυγε» σήμερα, σε ηλικία 80 ετών.

 

 Ο Γιώργος Λεβεντογιάννης γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1941.Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1961 στην εφημερίδα «Ανεξάρτητος Τύπος» ως συντάκτης ύλης. Στη συνέχεια δούλεψε στις  εφημερίδες «Δημοκρατική Αλλαγή», «Σημερινά», όπου έγινε διευθυντής σε ηλικία 29 ετών και από το 1967 έως το 1985 στην «Ακρόπολις», στην οποία διετέλεσε διευθυντής από το 1975. Μετά την Ακρόπολη θα ακολουθήσει η διεύθυνση της  εφημ. «Έθνος». Το 1992 αναλαμβάνει Διευθυντής Ειδήσεων του Τ/Σ «Mega Channel», και αμέσως μετά Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης και Ειδικός Σύμβουλος. Τέλος, υπήρξε Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης στην ΕΡΤ. Είχε συγγράψει το βιβλίο «Προβλήματα Ελευθεροτυπίας».

Ο Γιώργος Λεβεντογιάννης είχε μία λαμπρή δημοσιογραφική σταδιοδρομία γεμάτη επιτυχίες και αποκλειστικότητες. Άριστος γνώστης του επαγγέλματός μας, εργάστηκε σκληρά και αποδοτικά τόσο στις εφημερίδες όσο και στην τηλεόραση. Σοβαρός, πειθαρχημένος, αυστηρός αλλά δίκαιος ανέδειξε πλήθος νεώτερων συναδέλφων στους οποίους έδωσε ευκαιρίες ανέλιξης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συλλυπείται θερμά την αγαπημένη του σύζυγο Ρένα, τα παιδιά του και ιδιαίτερα την κόρη του Κατερίνα, η οποία συνεχίζει στα βήματα του πατέρα της και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο.

Η κηδεία του Γιώργου Λεβεντογιάννη θα γίνει τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου, στις 18:30 στο κοιμητήριο Χαλανδρίου.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ




Πηγή

Στο έλεος της πυρκαγιάς η Εύβοια

Απελπιστική εξελίσσεται η κατάσταση στην Εύβοια, η οποία καίγεται σε αρκετά σημεία της για τρίτη ημέρα, καθώς περισσότεροι από 25 οικισμοί και χωριά εκκενώνονται, με το πύρινο μέτωπο να ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα. Συνεχίζουν το απόγευμα της Πέμπτης να είναι ελάχιστα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης στην περιοχή. Εκκενώθηκε και το κάμπινγκ στην Αγία Άννα.

Εκτός ελέγχου περιγράφεται η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της βόρειας Εύβοιας, όπου δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη κυρίως με επίγειες δυνάμεις, καθώς το απόγευμα της Πέμπτης επιχειρούν εκεί ελάχιστες εναέριες δυνάμεις. Κατά τις πληροφορίες που μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, πλήθος κατοικιών έχουν καταστραφεί από την φωτιά.

Τις τελευταίες ώρες, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν τα χωριά Αγία Άννα, Κερασιά και Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Αννης, με το 112 να ανακοινώνει ακόμα εκκενώσεις για Αγία Άννα, Παλαιόβρυση, Κεραμεία και Αγκάλη.

«Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν, η φωτιά θα σταματήσει στο Αιγαίο» δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης της Αγίας Άννας σε τοπικό μέσο, μία δήλωση ενδεικτική της κατάστασης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τη μία πλευρά, η μάχη δίνεται στις ζώνες προστασίας που επιχειρούν να στηθούν κοντά στις Κεχριές, όπου έφτασε η φωτιά, ενώ από την άλλη, το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κινείται βόρεια, πάνω από το χωριό Σκεπαστή προς το χωριό Αμέλαντες. Νωρίτερα, το πύρινο μέτωπο από το χωριό Κουρκουλοί επεκτάθηκε στην περιοχή, ενώ οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή είναι συνεχείς.

Εκείνο που πρέπει να τονισθεί και προκύπτει από πλήθος καταγγελιών, και από την πλειοψηφία των παρεμβάσεων πολιτών σε τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, είναι πως στη νπεριοχή βρίσκονται από ελάχιστα εώς καθόλου πτητικά μέσα πυρόσβεσης, ενώ στις επικρίσεις αυτές επιχείρησε να απαντήσει εμμέσως και ο πρωθυπουργός νωρίτερα, δηλώνοντας πως δεν μπορούν τα μέσα πυρόσβεσης να βρίσκονται παντού ανά πάσα στιγμή.

Πάντως, αρκετά είναι και τα πρόσωπα από την τοπική αυτοδιοίκηση που έχουν κάνει αντίστοιχες καταγγελίες. Νωρίτερα, έκκληση να σταλούν εναέρια μέσα έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ καταγγελία για την άνιση μάχη που καλούνται να δώσουν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι έκανε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Όπως προκύπτει από το flightradar24, στις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης φαίνεται να πετά επάνω από το πύρινο μέτωπο μόλις ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

*φωτογραφίες και βίντεο: Alexandros Gasteratos / TPP (χωριό Κουρκουλοί)






Πηγή
 

Αναζωπυρώσεις και εθελοντές

 Όταν σταματάει να φαίνεται η φλόγα, η φωτιά εξακολουθεί να καίει για μέρες. Υπάρχουν ρίζες δέντρων που καίνε για εβδομάδες. Αυτό σημαίνει πως αν κανονικά λέμε ότι πρέπει να προσέχουμε να μην πετάμε ένα αναμμένο τσιγάρο στο δάσος γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, οι πρώτες μέρες μετά τη φωτιά έχουν εκατοντάδες τέτοιες εστίες που περιμένουν ένα αεράκι για να ξαναγίνουν πυρκαγιά. Χθες ήμουν όλη την ημέρα στη Βαρυμπόμπη κάνοντας το ίδιο πράγμα:


Όπου υπήρχε μικρή εστία μέσα στα καμμένα, αδιαφορούσαμε διότι δεν μπορούσε να μεταδώσει τη φωτιά και διότι ούτως ή άλλως αυτές οι εστίες είναι αμέτρητες. Όταν όμως υπήρχε εστία στα σύνορα του καμμένου με το άκαυτο, τότε ρίχναμε πάνω χώμα με το φτυάρι ή, αν υπήρχε η δυνατότητα από κοντινά σπίτια, μπόλικο νερό με κουβάδες και φροντίζαμε όταν θα φεύγουμε το κομμάτι αυτό να μην σιγοκαίει πια δίπλα σε πευκοβελόνες. Σε κάποια στιγμή σβήσαμε μια αναζωπύρωση που πρόλαβε να κάψει 3τ.μ.

Βοηθούσαμε τους πυροσβέστες για αρκετή ώρα, διότι ένας άνθρωπος μόνος του, που έχει στα χέρια του τον αυλό και πίσω όλη την εγκατάσταση, είναι αδύνατο να μετακινηθεί και να χτυπήσει τη φωτιά από κοντά αν δεν έχει χέρια που να συγκρατούν το βάρος από τις σωλήνες. Αυτό το έχω κάνει πολλές φορές και ξέρω ότι είναι χρήσιμο.

Θέλω να πω ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα να προσφέρει κάνεις μια βοήθεια που να είναι ουσιαστική χωρίς να κινδυνεύσει και ταυτοχρόνως να διευκολύνει τους πυροσβέστες αντί να τους πρήζει λέγοντάς τους τι πρέπει να κάνουν. Αν υπάρχουν και οχήματα που να μπορούν να ρίξουν νερό στις εστίες που εντοπίζουν οι εθελοντές, ακόμα καλύτερα. Όμως εδώ μιλώ μόνο για αυτό που πετυχαίνει κανείς περπατώντας, πριν ακόμα πετύχει την ενίσχυση της πυροσβεστικής από το κράτος.

Όλα αυτά είναι πράγματα που δεν ενδιαφέρουν τα κανάλια, γιατί δεν γίνονται τη στιγμή της μεγάλης έξαρσης της φωτιάς, αλλά είναι πολύ χρήσιμα, φρονώ, προκειμένου να αντιμετωπίσεις την αναζωπύρωση. Προφανώς η δική μου ατομική περίπτωση δεν λέει πολλά και είμαι σίγουρος ότι ένας ειδικός θα είχε πολλά να διορθώσει στα όσα συνηθίζω να κάνω. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι αν η πυροσβεστική πρέπει να διαχειριστεί δεκάδες πολίτες που ανακατεύονται στα πόδια της χωρίς να έχουν ιδέα τι πρέπει να κάνουν, μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι πάντα θετικό. Ωστόσο είμαι απολύτως βέβαιος ότι υπάρχει πολύ μεγάλη προθυμία για βοήθεια και σημαντική αδυναμία αυτή η βοήθεια να οργανωθεί κατά έναν τρόπο αποδοτικό.

Την ώρα που κάναμε τις δουλειές που σας περιέγραφα, μας πλησίασε ένας κύριος με αυτοκίνητο και μας προσέφερε ωμά μακαρόνια. Επισημαίνω ότι τα σπίτια δεν έχουν ηλεκτρικό, οπότε είτε είμαι κάποιος που το σπίτι του έχει καεί είτε όχι, τα ωμά μακαρόνια δεν υπήρχε καμία περίπτωση να μου χρησιμεύσουν. Δεν το λέω για να ειρωνευτώ τη χειρονομία αυτού του ανθρώπου, την οποίαν εκτιμώ, αλλά διότι έχω διαπιστώσει ήδη από το Μάτι ότι οι τύψεις του κόσμου για το ότι δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι την ώρα της πυρκαγιάς οδηγούν κάποτε σε καταστάσεις παραλογές. Στο Μάτι συγκεντρώθηκαν (και πετάχτηκαν) τόνοι φαγητού.

Στην περίπτωση της Βαρυμπόμπης η κινητοποίηση που αφορούσε τα ζώα ήταν νομίζω πολύ σωστή και αποτελεσματική. Είναι από τις περιπτώσεις που με τον καιρό δημιουργείται αρκετή οργάνωση ώστε το αυθόρμητο φιλοζωικό αίσθημα να μπορεί να μεταφραστεί σε χρήσιμες πρακτικές χειρονομίες.

Δεν ξέρω ποιες ακριβώς θα ήταν οι αντίστοιχες κινήσεις για την πυρκαγιά και αυτό που σας περιέγραψα βασίζεται απλώς και μόνο στη συναναστροφή μου εδώ και πολλά χρόνια με πυροσβέστες την ώρα της φωτιάς, όπου προσπαθώ απλώς να βρω έναν τρόπο να τους φανώ χρήσιμος και να μην τους ζαλίζω λέγοντάς τους πως να κάνουν τη δουλειά τους, παραπονούμενος που δεν υπάρχει αρκετό κράτος ή πιέζοντας τους να είναι πιο κοντά στο σπίτι μου. (Συνήθως αυτή είναι η βασική συνεισφορά των κατοίκων, μαζί με το να καταβρέχουν την αυλή τους).

Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι μιλάμε για πλήθη που μπορεί να πλησιάζουν τη φωτιά, η καθοδήγηση των εθελοντών είναι κάτι που πρέπει να γίνεται από ειδικούς και με μεγάλη προσοχή, αλλά μιλάμε για κάτι που γίνεται μετά την έξαρση. Εγώ λέω μερικά πράγματα που ξέρω εμπειρικά, και που μπορεί να μην ισχύουν όλα. Ωστόσο, εκτός από την πολιτική κουβέντα για το πώς η κυβέρνηση έχει βάλει τους νεαρούς μπάτσους με τα αλεξίσφαιρα και το βλέμμα του χουλιγκάνου να περιφέρονται στη φωτιά γιατί δεν ενδιαφέρθηκε να ενισχύσει την πυροσβεστική, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις, έστω και χωρίς περισσότερα καναντέρ. Δεν είναι μετάθεση ευθύνης από την κυβέρνηση στον κόσμο αυτό, είναι μια χωριστή συζήτηση, που τουλάχιστον εγώ θα την έβρισκα χρήσιμη.




Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ