Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Μάζεψαν πλήρως το «καλύβετε αναρχικούς» προς τον ΣΥΡΙΖΑ οι Ειδικοί Φρουροί Κρήτης

 Στην ανάκληση της ανακοίνωσής τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με αθλιότητες κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη βιαιοπραγία κατά του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη, προχώρησαν οι Ειδικοί Φρουροί της Κρήτης, μετά το εξώδικο των Σπίρτζη - Ραγκούση προς την Ένωσή τους. «Ουδεμία πρόθεση είχαμε να βλάψουμε την τιμή και την υπόληψη του κ. Τσίπρα, του κ. Σπίρτζη και του κ. Ραγκούση» υποστηρίζουν τώρα οι Ειδικοί Φρουροί, μετά το «τους καλύβετε» που είχαν εκτοξεύσει.


Με σημερινή της ανακοίνωση, η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης αναφέρει: «ουδεμία πρόθεση είχαμε να βλάψουμε την τιμή και την υπόληψη του κ. Τσίπρα, του κ. Σπίρτζη και του κ. Ραγκούση». Προσθέτουν ότι το προηγούμενο δελτίο τύπου ήταν «ατυχής αναφορά» και «προϊόν παραδρομής».

Υπενθυμίζεται πως η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Ραγκούση και τον Χρήστο Σπίρτζη, κατηγορώντας τους για υπόθαλψη και υποστήριξη σε «τρομοκράτες και αναρχικούς», με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διέταξε τη διενέργεια διοικητικής διερεύνησης «σχετικά με Δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε από την Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης και αναπαράγεται σε ενημερωτικές ιστοσελίδες», ενώ σφοδρή ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που προχώρησε σε εξώδικο κατά της Ένωσης.

Ολόκληρη η προηγούμενη ανακοίνωση των ειδικών φρουρών Κρήτης

«Κύριε Τσίπρα, κ. Σπίρτζη, κ. Ραγκούση, είμαστε σίγουροι πως θα “φουσκώνετε” από υπερηφάνεια από αυτό που καταφέρανε τα “παιδιά” σας στην Νέα Σμύρνη.

Όσο ήσασταν στις κυβερνητικές καρέκλες τα “παιδιά” σας ήταν “σούζα”. Τώρα θέλετε αίμα και δώσατε “εντολή”. Παίζετε με τις ζωές μας, “καλύβετε” αναρχικούς, υποστηρίζετε τρομοκράτες – δολοφόνους και δεν λογοδοτείτε σε κανέναν.

Αν δεν είναι κόπος για εσάς, περάστε από τη μητέρα του συναδέλφου που ήταν στην άσφαλτο σαν ζώο να της δώσετε κουράγιο. Αν είστε άνθρωποι.

Σε αναμονή της αντίδρασής σας»


Πηγή:  thepressproject.gr

Η πτώση του μετεωρίτη του Winchcombe – Αποκλειστική συνέντευξη της Sara Russell, καθηγήτρια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου

 Σύνταξη: Κρίστιαν Μαυρής

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στα τέλη Φεβρουαρίου, στα Δυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε ένας μετεωρίτης έπειτα από έκρηξη στον ουρανό. Χάρη στην επέμβαση και έρευνα της Καθηγήτριας Πλανητικών Επιστημών, κα Sara Russell και της ερευνητικής ομάδας της, πολλά θραύσματα του εν λόγω μετεωρίτη συλλέχθηκαν. Μάθαμε λοιπόν πως πρόκειται για έναν σπάνιο μετεωρίτη, ο οποίος βρίσκεται τώρα υπό μελέτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Natural History Museum) του Λονδίνου. Για αυτό το επιστημονικά αξιοσημείωτο γεγονός συνομιλήσαμε με την Καθηγήτρια Sara Russell, η οποία και μας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη για τους αναγνώστες της ertnews.gr

Καθ. Russell, στα τέλη Φεβρουαρίου ένας μετεωρίτης έπεσε στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από μια εκπληκτική πορεία της πύρινης σφαίρας και της ηχητικής έκρηξης που προηγήθηκε στον ουρανό. Πώς εντοπίστηκαν τα θραύσματα του μετεωρίτη;

Ο μετεωρίτης έπεσε λίγο πριν τις 10 μ.μ. στις 28 Φεβρουαρίου (2021), πρώτα παρατηρήθηκε ως πύρινη σφαίρα στον ουρανό της Αγγλίας και της Ουαλίας και καταγράφηκε επίσης στις ειδικές κάμερες πυρκαγιάς που παρακολουθούν τον ουρανό. Από αυτές τις παρατηρήσεις μπορέσαμε να υπολογίσουμε πού ήταν πιθανό να πέσει ο μετεωρίτης στο έδαφος. Το επόμενο πρωί κάποιος ανοίγοντας την μπροστινή πόρτα του σπιτιού του βρέθηκε μπροστά σε ένα σωρό από μαύρα βότσαλα και σκόνη, ο μετεωρίτης είχε συντριβεί στο δρομάκι του.

Λίγο μετά την πτώση του μετεωρίτη, πήγατε με συναδέλφους στο Gloucestershire για να μαζέψετε τα θραύσματα. Τι βρήκατε;

Εκτός από τη συλλογή των θραυσμάτων του μετεωρίτη που έπεσαν στο δρόμο, μια ομάδα επιστημόνων έψαξε τα κοντινά χωράφια και βρήκε άλλη μια πέτρα σε ένα βοσκοτόπι. Αρκετοί άλλοι ιδιοκτήτες σπιτιών ανέφεραν επίσης ότι είχαν βρει μικρά κομμάτια του μετεωρίτη στους κήπους τους. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο μετεωρίτης είχε πέσει σαν πέτρινη βροχή σε μια περιοχή λίγα μίλια απέναντι, γύρω από τη μικρή πόλη Winchcombe στο Gloucestershire. Επειδή οι μετεωρίτες ονομάζονται πάντα από το μέρος που έπεσαν, αυτός πιθανόν να είναι και ο λόγος της μετονομασίας του ως Winchcombe.

Πόσο υλικό καταφέρατε να συλλέξετε και γιατί ήταν τόσο σημαντικό να φτάσετε το συντομότερο δυνατό;

Τώρα συλλέξαμε περίπου 500 γραμμάρια μετεωρίτη, κυρίως σε πολύ μικρά κομμάτια ακόμα μέχρι και κομμάτια σκόνης που έπρεπε να συλλέξουμε χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσα για να τα αφαιρέσουμε από το δρόμο! Ήμασταν πραγματικά τυχεροί που το μεγαλύτερο μέρος του υλικού συλλέχθηκε πολύ γρήγορα μετά την πτώση του στη Γη. Μόλις προσγειωθεί ένας μετεωρίτης, αρχίζει να μολύνεται, από νερό εάν βρέξει ή από ζωύφια που αρχίζουν να αναπτύσσονται πάνω του. Εάν μπορούμε να συλλέξουμε τον μετεωρίτη και να τον διατηρήσουμε καθαρό και στεγνό, τότε αυτό μας επιτρέπει να αναπτύξουμε πολύ περισσότερη έρευνα, γιατί μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι είναι ο ίδιος με εκείνον που βρισκόταν στο διάστημα.

Τι γνωρίζουμε για αυτόν τον μετεωρίτη μέχρι στιγμής, και ποιά είναι η επιστημονική του σημασία;

Η προκαταρκτική μας εργασία δείχνει ότι αυτός ο μετεωρίτης είναι ανθρακούχος χονδρίτης, ένας πολύ σπάνιος τύπος μετεωρίτη. Αυτοί είναι και οι αγαπημένοι τύποι μετεωρίτη της ερευνητικής μας ομάδας, επειδή σχηματίστηκαν από την πρώτη στιγμή της ιστορίας του ηλιακού μας συστήματος, πριν ακόμα σχηματιστούν οι πλανήτες και μπορούν να μας πουν πώς ήταν το περιβάλλον τότε. Επίσης, μετεωρίτες όπως αυτός συνήθως περιέχουν μικρό ποσοστιαία οργανικό υλικό. Εάν τέτοιοι μετεωρίτες έπεφταν στην πρώιμη Γη, τότε θα μπορούσαν να παρέχουν τα πρώτα συστατικά για να ξεκινήσει και να ανθίσει η ζωή. 

Τα δείγματα βρίσκονται τώρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου και φιλοξενούνται αξιόλογες συλλογές. Τι μελέτες σκοπεύετε να κάνετε τώρα; Σκοπεύετε να συνεργαστείτε με τους μεγάλους διαστημικούς οργανισμούς (δηλαδή ESA, NASA, JAXA);

Σχεδιάζουμε μια πλήρη ανάλυση του μετεωρίτη που θα απασχολήσει δεκάδες ερευνητών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και τον κόσμο. Θα χαρακτηρίσουμε την ορυκτολογία και την περιεκτικότητά του σε νερό και θα εξετάσουμε το οργανικό υλικό του μετεωρίτη. Θα ερευνήσουμε επίσης τις μαγνητικές του ιδιότητες. Η πτώση του μετεωρίτη είναι πολύ επίκαιρη επειδή μια διαστημική αποστολή από την Ιαπωνία, που ονομάζεται Hayabusa 2, επέστρεψε με ένα δείγμα από τον αστεροειδή Ryugu τον Δεκέμβριο του 2020. Ο μετεωρίτης του Winchcombe μοιάζει αρκετά με το υλικό που επέστρεψε από αυτό το διαστημικό σκάφος, οπότε ίσως να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε για την ανάλυσης υλικού της διαστημικής αποστολής.

Σκοπεύει το μουσείο να παρουσιάσει κάποια δείγματα στο μέλλον;

Ναι! Δυστυχώς, το μουσείο τώρα είναι κλειστό για το κοινό λόγο της πανδημίας. Αλλά ελπίζουμε να ανοίξει τον Μάιο και στοχεύουμε να έχουμε μια μικρή έκθεση για να παρουσιάσουμε τον μετεωρίτη ώστε να τον δείξουμε στους επισκέπτες όταν ανοίξουν οι πύλες.

Μετεωρίτες που πέφτουν στη Γη δεν είναι κάτι που ακούει κανείς καθημερινά. Πόσο σπάνιο είναι ένα τέτοιο γεγονός για το Ηνωμένο Βασίλειο και για τη Γη συνολικά;

Περίπου 40.000 τόνοι εξωγήινης ύλης εκτιμάται ότι έρχονται στη Γη κάθε χρόνο, αλλά σχεδόν όλο αυτό είναι υπό την μορφή μικρών σωματιδίων σκόνης που καίγονται καθώς περνούν μέσα από την ατμόσφαιρα – όταν βλέπετε διάττοντες αστέρες, είναι ένας από αυτούς τους μικρούς κόκκους που έρχονται στη Γη. Ένα αντικείμενο που είναι αρκετά μεγάλο για να επιβιώσει στο πέρασμα μέσα από την ατμόσφαιρα και να αγγίξει την επιφάνεια της Γης είναι πολύ πιο σπάνιο, γιατί τα περισσότερα που δεν συλλέγονται είναι επειδή πέφτουν στη θάλασσα ή δεν γίνονται αντιληπτά. Αυτή η πτώση μετεωρίτη στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για εμάς. Την τελευταία φορά που ένας μετεωρίτης παρατηρήθηκε να πέφτει και συλλέχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πριν από 30 χρόνια, οπότε αυτή είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή!



Εδώ το βίντεο της πύρινης σφαίρας στον ουρανό (πηγή: Richard Fleet of the UK Meteor Observation Network/Natural History Museum)

Αναδημοσίευση από ertnews.gr

Καναδάς: Nεκρή και τραυματίες σε επίθεση με μαχαίρι

 Σύνταξη: Σοφία Χούντα

Μία γυναίκα σκοτώθηκε  από την  επίθεση με μαχαίρι κοντά σε δημόσια βιβλιοθήκη στο Βανκούβερ του δυτικού Καναδά. Ένας ύποπτος συνελήφθη, ενώ έξι άτομα νοσηλεύονται.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CTV μετέδωσε βίντεο το Σάββατο το βράδυ που φαίνεται να καταγράφει τη σύλληψη του ύποπτου, ο οποίος εμφανίζεται να μαχαιρώνει το ίδιο του το πόδι πριν πέσει στο έδαφος και συλληφθεί από αστυνομικούς.

Η αστυνομία εκτιμά ότι ο ύποπτος έδρασε μόνος του και ότι δεν υπήρχε πλέον κίνδυνος για το κοινό.

«Ένα από τα θύματα υπέκυψε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανκ Τσανγκ, από το τμήμα ανθρωποκτονιών του Βανκούβερ.

«Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι απολύτως σοκαριστικό», πρόσθεσε. «Είναι ένα σοκ για όλους και για την ίδια την αστυνομία».

Η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP) ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα σε ένα tweet ότι πολλά άτομα μαχαιρώθηκαν μέσα και κοντά σε  βιβλιοθήκη, χωρίς να διευκρινίζει την κατάσταση της υγείας των θυμάτων.

Αυτόπτης μάρτυρας, είδε τη σύλληψη του υπόπτου και κατέθεσε ότι η αστυνομία τον πυροβόλησε με πλαστικές σφαίρες.

Ο Άντριου Κόκινγκ, επιχειρηματίας που ζει 500 μέτρα από τη βιβλιοθήκη, τόνισε: «Είδα ανθρώπους να δέχονται πρώτες βοήθειες από διασώστες και να μεταφέρονται με φορεία. Ήταν λυπηρό, ειδικά όταν ένα από τα θύματα φάνηκε να είναι παιδί».

Πηγή: ertnews.gr

Γάζα: Γυναίκες με απώλεια ακοής δημιουργούν ταινίες κινούμενων σχεδίων για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο

 Σύνταξη: Εύη Τσιριγωτάκη

Μια ομάδα Παλαιστινίων γυναικών οι οποίες έχουν χάσει την ακοή τους δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους κινούμενων σχεδίων για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με την κατάστασή τους.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι οκτώ γυναίκες έχουν λίγες επαγγελματικές ευκαιρίες και για αυτό ελπίζουν ότι οι ταινίες τους θα τους βοηθήσουν να έχουν ένα εισόδημα, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργούν ως ένα εργαλείο ενδυνάμωσης.

Η ομάδα έχει ήδη γυρίσει δύο ταινίες μικρού μήκους – μία στη νοηματική γλώσσα και μια άλλη που υποστηρίζει το δικαίωμά τους να εργαστούν στη Γάζα, όπου η ανεργία ανέρχεται στο 49%. Οι ιστορίες τους στοχεύουν στο να εμπνεύσουν τα άτομα με προβλήματα ακοής να επιδιώξουν τους στόχους τους παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

(Haneen Koraz/Facebook)

Η διαδικασία της δημιουργίας των ταινιών αυτή είναι απλή: οι γυναίκες σχεδιάζουν τους χαρακτήρες και τις εικόνες σε χαρτί, τραβούν την ταινία με τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων τους χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή βίντεο διακοπής κίνησης (stop motion) και στη συνέχια, κάποιοι συνάδελφοί τους οι οποίοι δεν έχουν χάσει την ακοή τους, προσθέτουν τις φωνές.

Η 27χρονη Χίμπα Αμπού Τζαζάρ που βλέπει ταινίες κινούμενων σχεδίων από τότε που ήταν παιδί, δήλωσε στο Reuters ότι είναι ενθουσιασμένη που μπορεί να κάνει τις δικές της ταινίες και να διδάξει και άλλους να το κάνουν. Ελπίζει δε, ότι η δεξιότητα αυτή θα την βοηθήσει να βρει εργασία.

«Θέλω να είμαι αυτόνομη και να κάνω ταινίες ώστε να μπορώ να έχω ένα εισόδημα. Τα άτομα με προβλήματα ακοής δεν βρίσκουν δουλειά», λέει η Τζαζάρ.

Η εκπαιδεύτρια της ομάδας, Χανίν Κοράζ, δήλωσε ότι το έργο αυτό προσφέρει στις γυναίκες έναν τρόπο να προωθήσουν τον σκοπό τους μέσω της τέχνης και της δημιουργικότητας.

 

ΠΗΓΗ: Reuters

 

 

Haneen Koraz

Αναδημοσίευση από ertnews.gr

Γ. Βαρουφάκης: Καταθέτω την αλήθεια – Συνέχεια καταγγελιών κατά Γ. Δραγασάκη

 Σύνταξη: Σοφία Χούντα

Τη θέση ότι «χωρίς βαθιά αναδιάρθρωση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους η χώρα θα παραμείνει μη βιώσιμη και σε διαδικασία μόνιμης ρευστοποίησης-ερημοποίησης», διατυπώνει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης και το πρόβλημα του χρέους. Σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες του στη Βουλή για μεθοδεύσεις «πίσω από την πλάτη σας» επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ ήσασταν υπουργός Οικονομικών υπέρ του ΟΠΑΠ, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Ποτέ δεν υπονοώ. Καταθέτω την αλήθεια που, εν προκειμένω, έχει ως εξής. Όταν ανέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών “κληρονόμησα” σύμβαση που έδινε στον ΟΠΑΠ το δικαίωμα, όπως είχε πει ο Κώστας Καραμανλής, να μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντο καζίνο σπέρνοντας 14 χιλιάδες μαγαζιά παιγνιομηχανημάτων τζόγου (VLTs) σε κάθε γειτονιά της χώρας – τα ΟΠΑΠ Play. Η σύμβαση ήταν νομικά ισχυρή κι η ακύρωσή της πράγματι θα κόστιζε υπερβολικά στο Δημόσιο. Για αυτό δεν την προσέβαλα. Αυτό που έκανα, όπως είχα δικαίωμα αλλά και ιερή υποχρέωση να κάνω, ήταν να προστατεύσω τους πολίτες, ιδίως τους πιο ευάλωτους, από τις Σειρήνες του Τζόγου. Πώς; Μέσω της ρυθμιστικής αρχής, της Επιτροπής Παιγνίων, που έχει την ευθύνη για τον ορισμό των κανόνων.

Ο βασικός κανόνας που εισαγάγαμε ήταν η μέγιστη “χασούρα” ανά άτομο ανά ημέρα να μην υπερβαίνει τα 60 ευρώ – ένα ποσό ουκ ευκαταφρόνητο για τους ήδη πτωχοποιημένους “πελάτες” που έβαζε στο στόχαστρό του ο ΟΠΑΠ. Αμέσως άρχισα να δέχομαι επιθέσεις επειδή τόλμησα να ορθώσω έστω κι αυτό το χαμηλό τείχος προστασίας γύρω από, ως επί το πλείστον, φτωχούς ανθρώπους τους οποίους ο ΟΠΑΠ δελεάζει με φρούδες ελπίδες ώστε να τους ξεζουμίσει. Εκείνο που δεν περίμενα ήταν ότι την βρώμικη δουλειά του τσέχικου ΟΠΑΠ θα έφερε εις πέρας ο σύντροφος αντιπρόεδρος της κυβέρνησής μας».

Στην ερώτηση  «Τελικά, ποιος έχει δίκαιο, αφού ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σας κατηγορεί ότι με δικές σας “πρόχειρες αποφάσεις” και “άστοχες παρεμβάσεις” παρείχατε το δικαίωμα στον ΟΠΑΠ να διεκδικεί τεράστιες αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο» ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε:

«Ο περιορισμός των 60 ευρώ ήταν και εύλογος και νόμιμος και ηθικός. Κανένα ελληνικό δικαστήριο δεν θα επιβράβευε τις απειλές του αρπακτικού ΟΠΑΠ. Πράγματι, όσο ήμουν υπουργός οικονομικών, ούτε μία φορά δεν μου ειπώθηκε από κανέναν συνάδελφο, ούτε από τον κ. Δραγασάκη, ότι ο περιορισμός των 60 ευρώ ήταν “άστοχος” ή ότι θα επέφερε “τεράστιες αποζημιώσεις”. Τσιμουδιά. Απλά, υποχθόνια, άνθρωποι της Αντιπροεδρίας υπονόμευαν το έργο της Επιτροπής Παιγνίων υπέρ του ΟΠΑΠ. Κι όταν παραιτήθηκα, εν μια νυκτί το θεσμικό πλαίσιο μεταμορφώθηκε σύμφωνα με τις εντολές του ΟΠΑΠ.

Το ότι ο κ. Δραγασάκης ακόμα και σήμερα παρουσιάζει τις αξιώσεις εκείνες του ΟΠΑΠ ως πραγματική απειλή για το δημόσιο ταμείο απλά καταδεικνύει ότι, και σήμερα, παραγοντίζει εκούσια ή ακούσια εκ μέρους της εταιρείας. Πρόκειται για θέμα διαχρονικής σημασίας: Φαντάζεστε ένα κράτος να κάνει “πίσω” κάθε φορά που κάποιος ισχυρός το απειλεί με μηνύσεις αν δεν του γίνει το χατίρι;».

Ως προς το υγειονομικό σκέλος, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι «είναι προφανές ότι χάνουμε πολλούς ανθρώπους λόγω του εμβολιαστικού φιάσκου της ΕΕ και, βέβαια, της κυνικής απόφασης της κυβέρνησης να μην ενισχύσει το ΕΣΥ και να μην ιδρύσει το απαραίτητο δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ και εμβολιασμού».

Για το ιδιωτικό χρέος ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι, έχει ήδη ξεπεράσει το 150% του εθνικού εισοδήματος και προσθέτει: «Αν προσθέσουμε σε αυτό το 210% του δημόσιου χρέους, αποδεικνύεται το ψεύδος στο οποίο επενδύουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι, δηλαδή, υπό τις κυβερνήσεις τους η χρεοκοπία απεφεύχθη. Νέα χρεοκοπία είναι βέβαια αδύνατη, δεδομένου ότι η “προηγούμενη” δεν τελείωσε ποτέ! Η Ελλάδα ζει την ίδια, ατελείωτη, τετραπλή χρεοκοπία από τα τέλη του 2009: χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, χρεοκοπημένα νοικοκυριά, χρεοκοπημένες τράπεζες, χρεοκοπημένο κράτος.

Τότε, θα ρωτήσετε, γιατί δεν προχωρά η αναδιάρθρωση; Επειδή, δυστυχώς, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες κυβερνούν οι αντιπρόσωποι μιας παρασιτικής ολιγαρχίας που εκμεταλλεύεται αυτή την χρεοκοπία με τεράστια ποσοστά κέρδους. Καλύτερο παράδειγμα τα κόκκινα δάνεια: αγοράζοντάς τα προς 3% της ονομαστικής τους αξίας, βγάζοντας τα ακίνητα στο σφυρί και τα κέρδη στα Νησιά Κέιμαν, πως να μην υπερθεματίζουν για την “καλή πορεία” της ελληνικής οικονομίας;»

Τέλος σε ερώτηση για το Ελληνικό και τις επικρίσεις του κατά του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε για συμπαιγνία επειδή ψήφισε το νομοσχέδιο για το Ελληνικό αν και με διαφοροποιήσεις. Ο κ. Βαρουφάκης είπε:

«Η παράδοση του Ελληνικού στον κ. Λάτση, αποτελεί τον ορισμό της διαπλεκόμενης απο-επένδυσης. Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί θλιβερότερο θέαμα στη Βουλή από την πρόσφατη κοκορομαχία όπου οι κκ. Τσίπρας και Σταϊκούρας ανταγωνίζονταν για το ποιος, η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ, εξυπηρέτησαν αποτελεσματικότερα την απο-επένδυση του κ. Λάτση».

“Δεδομένου το συνεχιζόμενου σκανδάλου της μη τήρησης πρακτικών στις συνεδριάσεις των Eurogroup, όπου παίζεται το μέλλον της χώρας, ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να απαιτεί τις ηχογραφήσεις του κ. Σταϊκούρα αυτών των συζητήσεων. Αλλιώς ούτε ο Πρωθυπουργός δεν θα γνωρίζει τι αποφασίζεται για εμάς πίσω από την πλάτη μας! Όσο για τα Eurogroup στα οποία συμμετείχα το 2015, όχι μόνο ο κ. Τσίπρας γνώριζε αλλά κι εσείς και κάθε πολίτης ξέρετε τι ειπώθηκε. Κι αν σας ξέφυγε, μπορείτε να τα ακούσετε στο euroleaks.mera25.gr“, ανέφερε εξάλλου ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σχετική είδηση: ΝΔ: Να πάρει θέση ο κ. Τσίπρας για τις καταγγελίες Βαρουφάκη

Πηγή: ertnews.gr

Ούτε «αστοχία», ούτε «διαστρέβλωση». Πολιτική επιλογή

 Η Βάνα Παπαευαγγέλου με τη δήλωσή της για το «μικρό ποσοστό, 20% των θανάτων εκτός ΜΕΘ» δεν εκφράζει τον εαυτό της, ούτε έκανε μία αστοχία. Ίσως όντως να μην ήθελε να πει ό,τι είπε, αλλά όσο κι αν προσπαθεί να πείσει περί «διαστρέβλωσης», εκφράζει την Επιτροπή των «ειδικών» και την πολιτική της στο δεύτερο και ατέλειωτο lockdown. Μία πολιτική που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εδώ και πάρα πολλούς μήνες, τα δύο αυτά σώματα έχουν ενωθεί εις σάρκα μίαν.


του Θάνου Καμήλαλη

Η καθηγήτρία έσπευσε άρον άρον να «μαζέψει» την αναφορά της, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι την διαστρέβλωσαν» και πως «όσοι χάνουν τη ζωή τους στα νοσοκομεία, δεν βρίσκονται όλοι σε ΜΕΘ. Αυτό γινόταν πάντα κι αυτό γίνεται και θα γίνεται διεθνώς. Κάθε γιατρός το ξέρει». Αυτό ναι, γενικά συμβαίνει, αλλά δεν είναι το ζήτημα που απασχολεί αυτόν τον καιρό. Δεν μιλάμε για το τι συμβαίνει σε συνθήκες «ειρήνης», ούτε τα κριτήρια για να νοσηλευτεί κάποιος ασθενής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μιλάμε για το τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν κρεβάτια, ασθενείς περιμένουν και το σύστημα πιέζεται και βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Γιατί με την πανδημία, αυτό που φαίνεται ότι ξέρουν οι γιατροί, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ότι η κυβέρνηση, ξανά, αφήνει το ΕΣΥ να καταρρεύσει, ενώ η Επιτροπή, ξανά, δεν βγάζει άχνα για την ανάγκη ενίσχυσής του. Κι αν ο Νοέμβριος χτύπησε τη Θεσσαλονίκη «ξαφνικά» και «έπεσαν έξω», όπως προκλητικά υποστήριξαν, πέντε μήνες μετά και έναν χρόνο συνολικά μετά την πρώτη φορά που κλειστήκαμε σπίτια μας, θα έπρεπε να ντρέπονται μέχρι και οι δικαιολογίες.

«Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς, η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από COVID. Οι Νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν» γράφει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών στην αναφορά της στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Εισαγγελικές παρεμβάσεις ζητούνται πλέον σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής, ενώ επί μέρες ακούμε τις μαρτυρίες των γιατρών για ασθενέις που ψάχνουν κρεβάτι σε ΜΕΘ και δεν βρίσκουν. Επι εβδομάδες επίσης, αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία για μη Covid περιστατικά, λες και αυτοί οι ασθενείς δεν χρήζουν περίθαλψης πλέον.

«Εμείς στον Ευαγγελισμό έχουμε 200 απλές κλίνες για Covid και ήταν όλες γεμάτες. 30 με 40 περιστατικά έπρεπε να διακομιστούν γρήγορα σε άλλα νοσοκομεία. Έχουμε 58 ΜΕΘ που δεν φτάνουν για τους ασθενείς του Ευαγγελισμού, αναγκαστήκαν οι συνάδερφοι να νοσηλεύουν διασωληνωμένους σε απλές κλίνες. Και υπάρχει και η λίστα του ΕΚΑΒ των 125 διασωληνωμένων που αναμένουν κρεβάτι για ΜΕΘ», ανέφερε πριν μερικές μέρες ο Πρόεδρος των Εργαζομένων στο νοσοκομείο, νεφρολόγος, Ηλίας Σιώρας. «Να σας πω ένα στατιστικό στοιχείο:Ένας ασθενής που χρειάζεται ΜΕΘ και μπαίνει σε ΜΕΘ έχει θνητότητα 23%. Ένας ασθενής που δεν μπαίνει σε ΜΕΘ ενώ χρειάζεται, έχει θνητότητα 46%» τόνιζε επίσης.

Πού είναι η Επιτροπή των «ειδικών» σε όλα αυτά; Απούσα, εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Μέχρι και ο Περιφερειάρχης Αττικης, Γιώργος Πατούλης, ζήτησε ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό, εν μέσω αντιδράσεων από τον Άρη Πορτοσάλτε. Η σιωπή της Επιτροπής τη φέρνει πιο κοντά στις κραυγές του δεύτερου.

Μιλάμε για την Επιτροπή που ενώ τον Νοέμβριο θρηνούσαμε εκατόμβες νεκρών, δεν έκανε ούτε μία δημόσια παρέμβαση για τα Μέσα Μεταφοράς και τους χώρους εργασίας, αλλά έκλεινε περίπτερα και επέβαλε αποτυχημένες απαγορεύσεις κυκλοφορίας το βράδυ, με όλα κλειστά, όλο και νωρίτερα. Μιλάμε για την Επιτροπή που ανέχθηκε να διασύρεται από τον κάθε Άδωνι Γεωργιάδη στα κανάλια, έχει ανάγει σε μείζον ζήτημα τα κομμωτήρια και μας λέει εδώ και κανάν μήνα ότι «ο ιός μεταδίδεται μέσα στα σπίτια», λες και ο ιός χτυπάει κουδούνι στις πολυκατοικίες και μπαίνει μόνος του.

Μιλάμε για την Επιτροπή που μας κορόιδευε στα μούτρα μέσω Μαγιορκίνη για τις τάξεις των 25 ατόμων στα σχολεία, επειδη η υπουργός Παιδείας της είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για υποδομές και μικρότερες τάξεις. Που έχει μέλη της να βγαίνουν κάθε μέρα στα κανάλια για να πετάνε φοβερές ιδέες για απαγορεύσεις και περιορισμούς στην καθημερινότητα και πού επί έναν χρόνο, δεν έχει βρεθεί ένα μέλος της να πει ότι κολλάει με το ρημάδι το κουταλάκι στη Θεία Κοινωνία.

Όταν είσαι τόσο ενσωματωμένος πλέον στην εξουσία, όταν έχεις καταντήσει ΔΑΠ Λοιμωξιολόγων, όταν δεν έχεις μιλήσει ποτέ δημόσια για την ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ και για το γεγονός ότι δεν μας φτάνουν ούτε οι γιατροί, ούτε τα κρεβάτια, ούτε ο εξοπλισμός, τότε έχεις αποφασίσει εκ των προτέρων ότι θα πεθάνει κόσμος που δεν έπρεπε να πεθάνει. Έχεις κάνει, παρέα με τον Μητσοτάκη, τον Κικίλια και το κάθε ανθυποστέλεχος που διορίστηκε διοικητής νοσοκομείου από αυτόν τον συρφετό, τους υπολογισμούς σου και σιωπηρά έχεις αποδεχθεί ότι οι θάνατοι αυτοί είναι «μικρό ποσοστό». Το πώς το αποκαλύπτεις ή το καλύπτεις, το αν το εκτιμάς στο 20% ή σε μεγαλύτερους ή μικρότερους αριθμούς έπεται. Προηγείται το ότι δεν είναι απλοί αριθμοί. Είναι άνθρωποι, στους οποίους παρασχέθηκε μειωμένη περίθαλψη από ό,τι τους άξιζε.

Μόνο οργή λοιπόν, για όσους κλήθηκαν να αναποκριθούν στις θυσίες ενός ολόκληρου λαού, που πενθεί νεκρούς, τη ζωή που έχασε όλο αυτό το διάστημα κι αντί να επιτέλέσουν στοιχειωδώς τον ρόλο τους έγιναν δημοσιοσχετίστες, σαν πολιτικάντηδες, υποχείρια του κάθε Χαρδαλιά και προδότες της ίδιας τους της Επιστήμης, την οποία διασύρουν εδώ και μήνες στα μάτια του κόσμου. Τις ίδιες μέρες μάλιστα, η κυβέρνηση μας λέει ότι «πώς κάνετε έτσι, μέσα σε κανά 24ωρο βρίσκεται τελικά ΜΕΘ για τους ασθενέις», ότι η επίταξη των μεγάλων κλινικών θα ήταν «αχρείαστο κόστος», ότι «δεν υπάρχουν γιατροί, είναι όλοι ηθοποιοί» για τις λίστες προσλήψεων στο ΕΣΥ.

Περίεργο πάντως που συμβαίνει όλο αυτό, εγώ νόμιζα ότι είμαστε «όλοι μαζί ενωμένοι», το είπε ο Πρωθυπουργός. Αυτοί που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και αυτοί που εμβολιάζονται εκτός σειράς, μία γροθιά.

Αλήθεια, μία μόλις μέρα μετά τον εορτασμό της επετείου, πόση «εθνική υπερηφάνια» είχε η 26η Μαρτίου, που εκτός αυτού είχε και τον θάνατο ενός μετανάστη από περιτονίτιδα στην Κω, μετά από 3 ημέρες κραυγών να μεταφερθεί σε νοσοκομείο; Η αγάπη για τη χώρα/πατρίδα/κοινωνία, όπως κι αν την εκφράσουμε, κρατάει μία μέρα; Κι αλήθεια, εκείνοι που έγραφαν διθυράμβους για την δακρύβρεχτη αναφορά Τσιόδρα στους «παππούδες και τις γιαγιάδες μας», πριν από έναν χρόνο, πού είναι κρυμμένοι σήμερα;

Πηγή: thepressproject.gr

«Αποφασίσαμε λοιπόν να μηνύσουμε την αντιτρομοκρατική υπηρεσία»

 Την απόφασή της να μηνύσει την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, για τον βασανισμό του Άρη Παπαζαχαρουδάκη, γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η αναρχική συλλογικότητα Μασόβκα, στην οποία ανήκει ο 21χρονος. «Είτε σας αρέσει, είτε όχι, ο αγώνας ώστε ο Άρης να είναι ο τελευταίος βασανισμένος πολίτης, μόλις ξεκίνησε» τονίζει συλλογικότητα στη σχετική ανακοίνωση, που αναφέρεται στα επόμενα βήματα, αλλά και στα μέτρα που έχει λάβει για την προστασία του Άρη Π.


«Μετά την απαγωγή και τον βασανισμό του συντρόφου μας Άρη Παπαζαχαρουδάκη από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και αφότου βεβαιωθήκαμε ότι είναι ελεύθερος, έξω, μαζί μας, αμέσως βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα παραδοσιακό ηθικό δίλημμα. Πώς θα αντιμετωπίσουμε ανοιχτά, μετωπικά, αυτούς που δεν κατάφερε ποτέ κανείς να προσεγγίσει; Μια υπηρεσία που δρα με την απόλυτη ανοχή του κράτους, με παραχωρημένες υπερεξουσίες, με χρηματοδότηση εκατομμυρίων, υπεροπλία και πλήρη ανωνυμία. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις σκιές που τερατούργησαν πάνω στο κορμί του και μάλιστα όταν αυτές βρίσκονται στο σκοτάδι;» αναφέρει η «Μασόβκα» στην ανακοίνωσή της, ενώ λίγο παρακάτω τονίζει:

«Αποφασίσαμε κάτι σπάνιο ακόμη και για εμάς τους ίδιους. Να αφήσουμε πίσω την καθαρότητα μιας ιδεολογικής άρνησης που θα εξέθετε μεν την υποκρισία της αστικής δικαιοσύνης. Αλλά θα άφηνε ανοιχτή την πόρτα για τον επόμενο βασανισμό. Το επόμενο θύμα. Να αφήσουμε στο πλάι τις διαφορές μας με άλλους πολιτικούς χώρους ή ατομικότητες – πάντοτε στα πλαίσια του λογικού βέβαια. Να τρέξουμε έναν αγώνα, από αυτούς στους οποίους δεν πιστέψαμε ποτέ. Και ακόμη δεν πιστεύουμε. Αλλά που γνωρίζουμε ότι με την ανάλογη κοινωνική στήριξη, μπορούν να φέρουν ελάχιστες νίκες. Από αυτές στις οποίες υποσχόμαστε ότι ακόμη και αν έρθουν- πράγμα δύσκολο – δεν θα συνηθίσουμε.

Αποφασίσαμε λοιπόν να μηνύσουμε την αντιτρομοκρατική υπηρεσία»

Εξηγεί στη συνέχεια: «Να μηνύσουμε τη «χώρα που δεν υπάρχει». Τον «αόρατο» 12ο όροφο της ΓΑΔΑ. Όσους είχαν βάρδια την ημέρα του βασανισμού. Όσους συνέδραμαν στην συγκεκριμένη επιχείρηση, όσους φόρεσαν κουκούλα και απήγαγαν τα αδέρφια μας. Όσους τους έκλεισαν σε σκοτεινά δωμάτια και απολάμβαναν τα ουρλιαχτά τους επί ώρες. Πετάμε λοιπόν το γάντι στην δημοκρατία που τα επέτρεψε. Για να μας πει την γνώμη της. Να επιλέξει την παρακαταθήκη της, όπως εμείς την δική μας. Όπως ο Άρης την δική του με το να θέσει την ζωή του σε κίνδυνο. Και εμείς τις δικές μας, με το να μείνουμε στο πλευρό του, όπως αρμόζει στους συντρόφους και τις συντρόφισσες που διεκδικούν το δίκιο τους».

Σχετικά με τα επόμενα βήματα, η συλλογικότητα σημειώνει ότι: «Πριν προβούμε σε μήνυση, θα αφήσουμε ένα χρονικό διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε τα ονόματα, το δικηγορικό τιμ που θα αναλάβει την υπόθεση και τη δημοσιογραφική ομάδα που θα συνδράμει στην ενημέρωση. Θα ψάξουμε τους καλύτερους. Τους εντιμότερους. Τους συμβολικότερους. Και βέβαια, με την προϋπόθεση ότι θα δεχτούν να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά. Στα αχαρτογράφητα νερά μιας πρωτόγνωρης μήνυσης σε μια υπηρεσία που λειτουργεί στην παρανομία, με όρους μαφίας»

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Μετά την απαγωγή και τον βασανισμό του συντρόφου μας Άρη Παπαζαχαρουδάκη από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και αφότου βεβαιωθήκαμε ότι είναι ελεύθερος, έξω, μαζί μας, αμέσως βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα παραδοσιακό ηθικό δίλημμα.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε ανοιχτά, μετωπικά, αυτούς που δεν κατάφερε ποτέ κανείς να προσεγγίσει; Μια υπηρεσία που δρα με την απόλυτη ανοχή του κράτους, με παραχωρημένες υπερεξουσίες, με χρηματοδότηση εκατομμυρίων, υπεροπλία και πλήρη ανωνυμία. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις σκιές που τερατούργησαν πάνω στο κορμί του και μάλιστα όταν αυτές βρίσκονται στο σκοτάδι;

Θα είχε νόημα μια πορεία; Ίσως, αλλά δεν θα ήταν αρκετή σε αυτό το βεληνεκές. Θα είχε νόημα μια καταγγελία; Μας πρόλαβε ο σύντροφός μας όταν και βγήκε επώνυμα με το θάρρος του ονόματος και του προσώπου του να καταγγείλει όσα συνέβησαν σε αυτόν και τον συγκατηγορούμενο αδερφικό του φίλο και σύντροφό μας Ο.Μ. Εμείς μπορούσαμε μόνο να τον στηρίξουμε στην επιλογή του.

Τι θα ήταν αυτό που θα είχε νόημα; Όχι απλώς σε μια ιδεολογική, προπαγανδιστική και ενημερωτική βάση όπως και ήδη έγινε μέσα από την κινητοποίηση χιλιάδων ανθρώπων που έσπευσαν να καταδικάσουν το γεγονός. Αλλά σε υλική βάση, τι θα μπορούσε να παράγει μετρήσιμο κόστος στον κρατικό μηχανισμό, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο και οι βασανισμοί αγωνιστών να μείνουν στο παρελθόν; Εκεί δηλαδή όπου ανήκουν;

Η απάντηση είναι δεν ξέρουμε. Και γι’ αυτό θα είμαστε πάντοτε υπόλογοι στο κίνημά μας. Μπορεί να απαντήσαμε στον βασανισμό δημιουργώντας ένα ρεύμα αλληλεγγύης γύρω από τον βασανισμένο αδερφό μας. Όμως δεν απαντήσαμε στους βασανιστές. Εκείνοι ακόμη γυρνάνε στα σπίτια τους, ποιος ξέρει αν με τα ματωμένα χέρια τους αγκαλιάζουν τα παιδιά τους. Ποιός ξέρει αν τα μεγαλώνουν για να τους μοιάσουν, ποιός ξέρει αν τους είδε στον δρόμο ή στην γειτονιά και τον χαιρέτησαν.

Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε κάτι σπάνιο ακόμη και για εμάς τους ίδιους. Να αφήσουμε πίσω την καθαρότητα μιας ιδεολογικής άρνησης που θα εξέθετε μεν την υποκρισία της αστικής δικαιοσύνης. Αλλά θα άφηνε ανοιχτή την πόρτα για τον επόμενο βασανισμό. Το επόμενο θύμα. Να αφήσουμε στο πλάι τις διαφορές μας με άλλους πολιτικούς χώρους ή ατομικότητες – πάντοτε στα πλαίσια του λογικού βέβαια. Να τρέξουμε έναν αγώνα, από αυτούς στους οποίους δεν πιστέψαμε ποτέ. Και ακόμη δεν πιστεύουμε. Αλλά που γνωρίζουμε ότι με την ανάλογη κοινωνική στήριξη, μπορούν να φέρουν ελάχιστες νίκες. Από αυτές στις οποίες υποσχόμαστε ότι ακόμη και αν έρθουν- πράγμα δύσκολο – δεν θα συνηθίσουμε.

Αποφασίσαμε λοιπόν να μηνύσουμε την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Να μηνύσουμε τη «χώρα που δεν υπάρχει». Τον «αόρατο» 12ο όροφο της ΓΑΔΑ. Όσους είχαν βάρδια την ημέρα του βασανισμού. Όσους συνέδραμαν στην συγκεκριμένη επιχείρηση, όσους φόρεσαν κουκούλα και απήγαγαν τα αδέρφια μας. Όσους τους έκλεισαν σε σκοτεινά δωμάτια και απολάμβαναν τα ουρλιαχτά τους επί ώρες. Πετάμε λοιπόν το γάντι στην δημοκρατία που τα επέτρεψε. Για να μας πει την γνώμη της. Να επιλέξει την παρακαταθήκη της, όπως εμείς την δική μας. Όπως ο Άρης την δική του με το να θέσει την ζωή του σε κίνδυνο. Και εμείς τις δικές μας, με το να μείνουμε στο πλευρό του, όπως αρμόζει στους συντρόφους και τις συντρόφισσες που διεκδικούν το δίκιο τους.

Για εμάς η συγκεκριμένη δίκη έχει την βαρύτητα χιλιάδων υποθέσεων. Φέρει το βαρίδι ολόκληρης της επαναστατικής ιστορίας. Τις ουλές, τα βογγητά, τους φόβους και τους πόνους χιλιάδων αγωνιστών που τα υπέστησαν στην ιστορία του τόπου από τη Μεταξική Δικτατορία, μέχρι τα χουντικά ΕΑΤ – ΕΣΑ και από τη Μπουμπουλίνας μέχρι την ΓΑΔΑ και το σήμερα. Και αυτό είναι ένα βάρος που δεν μπορούμε να σηκώσουμε μόνοι μας. Θα χρειαστεί κόπος, θα χρειαστεί υπομονή, θα χρειαστεί μόχθος, κοινός πολυμέτωπος αγώνας, για την ενημέρωση, τα έξοδα, την ασφάλεια όσων εμπλέκονται, στήριξη στους δρόμους, στις δικαστικές αίθουσες. Αλληλεγγύη. Από αυτήν που κράτησε τα αδέρφια μας όρθια αν και σακατεμένα. Από αυτήν που έχουμε κατακλυστεί τις τελευταίες μέρες.

Πριν προβούμε σε μήνυση, θα αφήσουμε ένα χρονικό διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε τα ονόματα, το δικηγορικό τιμ που θα αναλάβει την υπόθεση και τη δημοσιογραφική ομάδα που θα συνδράμει στην ενημέρωση. Θα ψάξουμε τους καλύτερους. Τους εντιμότερους. Τους συμβολικότερους. Και βέβαια, με την προϋπόθεση ότι θα δεχτούν να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά. Στα αχαρτογράφητα νερά μιας πρωτόγνωρης μήνυσης σε μια υπηρεσία που λειτουργεί στην παρανομία, με όρους μαφίας.

Ταυτόχρονα, προσεγγίζοντας το θέμα κοντοπρόθεσμα, η δημοσιότητα αποτέλεσε κατάρα αλλά και ασπίδα του συντρόφου μας. Σε βάθος χρόνου όμως η δημοσιότητα κοπάζει και τότε βρίσκουν την κατάλληλη στιγμή να χτυπήσουν. Δεν θα το επιτρέψουμε ούτε αυτό.

Αντιμετωπίζοντας τα γεγονότα με απόλυτη σοβαρότητα, καθώς τίποτα δεν μπορεί να μας εγγυηθεί για την σωματική ακεραιότητα του συντρόφου μας, έχουμε καταλήξει στις εξής ενέργειες δίχως να αναμένουμε το πότε θα ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη έρευνα του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ή το πότε θα ξεκινήσει ο δικαστικός μαραθώνιος ενός αναρχικού που στρέφεται ενάντια στους βασανιστές του:

Η κατοικία του συντρόφου θα περιφρουρείται συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα.

Ο σύντροφός μας δεν θα βρεθεί ξανά μόνος του σε δημόσιο χώρο. Πάντοτε θα συνοδεύεται από μέλη της συλλογικότητας ή άτομα του φιλικού του περιβάλλοντος. Κανείς δεν θα μπορέσει να τον απάγει ξανά ή να τον ξυλοκοπήσει στη μέση του δρόμου. Τουλάχιστον χωρίς να ενημερωθεί η κοινωνία.

Έχουμε προετοιμάσει με τη βοήθεια της τεχνολογίας ένα σύστημα άμεσης επικοινωνίας, το οποίο ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού και έχει ως αποδέκτες περίπου 80 άτομα. Μέλη της συλλογικότητας, φίλους, ακόμα και δημοσιογράφους που στάθηκαν δίπλα μας. Όλοι θα λάβουν ενημέρωση σε τρέχοντα χρόνο αν συμβεί το οτιδήποτε στον Άρη.

Οι πρακτικές αυτές δεν είναι οι μόνες. Όσο αυξάνεται η καταστολή, αντιστοίχως θα αυξάνονται και τα μέτρα αυτοπροστασίας. Είμαστε διατεθειμένοι να το φτάσουμε έως το τέλος. Καμία συντρόφισσα, κανένας σύντροφος, κανένας/μία αλληλέγγυος που θα συμβληθεί στον αγώνα αυτό δεν θα μείνει αβοήθητος και απροστάτευτος.

Προς το παρόν, οι ενοχλήσεις των μυστικών και φανερών αστυνομικών υπηρεσιών προς τον σύντροφό μας έχουν παραμείνει στο επίπεδο της συνεχούς παρακολούθησης – συνοδείας (δίκυκλα της ομάδας Δέλτα συχνά πυκνά κάνουν κύκλους γύρω του σε απόσταση 20-30 μέτρων όποτε βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας). Ως διόλου ανησυχητικό σημάδι επίσης, θεωρούμε και τις άσεμνες χειρονομίες που έκανε άγνωστος με ασημί όχημα Volkswagen (τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος κρατάμε για παν ενδεχόμενο) ο οποίος όλως τυχαίως βρισκόταν σταθμευμένος μαζί με ακόμα ένα άτομο κάτω από το σπίτι του συντρόφου και εξαφανίστηκαν όταν έφτασαν κάποιοι από εμάς μαζί με τον Άρη με προορισμό την οικεία του το Σάββατο 27/3 και ώρα 4.00. Αν επρόκειτο για συμβατικό όχημα της αστυνομίας, τουλάχιστον είχε πινακίδες. Το λες και μια πρόοδο αυτό…

Παράλληλα, μας έγινε συνήθεια πια πέριξ του πολιτικού χώρου που πραγματοποιούμε τις συνελεύσεις μας να ξεροσταλιάζουν ασφαλίτες. Έξω από κλειστά φαρμακεία, εγκαταλελειμμένα σπίτια, σε παιδικές χαρές, σε γήπεδα μπάσκετ και όπου αλλού φανταστεί κανείς, πάντοτε με ένα απλανές βλέμμα του στυλ «ψάχνω κάτι στη γειτονιά, το οποίο έψαχνα και πριν από μία εβδομάδα, αλλά δεν το βρίσκω, οπότε ξεκουράζομαι για λίγο – συνήθως όσο διαρκεί η συνέλευση – στη μέση του πουθενά».

Αν αποσκοπείτε στην τρομοκράτησή μας, έχετε αποτύχει. Μέσα από την τεράστια αλληλεγγύη που έχουμε δεχτεί και παρά τη πρωτόγνωρη καταστολή, καινούριοι σύντροφοι και συντρόφισσες εντάχθηκαν στη συλλογικότητά μας. Μάλλον θα το έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι.

Αν πάλι η συνεχής παρουσία σας αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των υπολοίπων. Των φίλων, των συμμάχων, των κοινωνικών μας σχέσεων, των οικείων μας, αυτό θα το δείξουν οι ίδιοι.

Παράλληλα με τις ενέργειες που περιγράψαμε για την προστασία του Άρη θα καλέσουμε άμεσα σε ανοιχτή συνέλευση για να αναδείξουμε από κοινού με όλο τον κόσμο του αγώνα το ζήτημα των βασανισμών που λαμβάνουν χώρα στη ΓΑΔΑ και όχι μόνο. Θα βάλουμε το θέμα στο δημόσιο διάλογο όσο και αν τα μπουκωμένα από εκατομμύρια ευρώ δια του Πέτσα καθεστωτικά μέσα εξαπάτησης της κοινής γνώμης σφυρίζουν αδιάφορα. Ούτως ή άλλως η πλήρης απαξίωσή τους είναι ένα ακόμα καινοτόμο και πολύ ελπιδοφόρο φαινόμενο εν καιρώ πανδημίας και εγκλεισμού.

Οι βασανιστές πρέπει να βάλουν καλά στο λιγοστό μυαλό που διαθέτουν ότι οι μέθοδοι που ακολουθούσαν σταματούν εδώ. Οι αιχμάλωτοι έχουν ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι κρατούμενοι δεν είναι σάκος για να βγάζουν επάνω τους τα αρρωστημένα απωθημένα τους. Οι δε καθοδηγητές τους, οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι δηλαδή, θα ματώσουν εκεί που πονάνε περισσότερο, στα δημοσκοπικά ευρήματα, στην επιρροή τους προς το κοινωνικό σύνολο.

Είτε σας αρέσει, είτε όχι, ο αγώνας ώστε ο Άρης να είναι ο τελευταίος βασανισμένος πολίτης, μόλις ξεκίνησε.

Κανένας μόνος, καμία μόνη απέναντι στο κράτος.

Αναρχική Συλλογικότητα Μασόβκα


Πηγή: thepressproject.gr

Γεννηματά: Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καραντίνα της Ευρώπης

 «Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καραντίνα της Ευρώπης. Έχει ανάγκη από αισιοδοξία και όχι εμπαιγμό», υπογραμμίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά επικρίνοντας έντονα τις πυκνές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για άνοιγμα της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων.


Επισημαίνει εξάλλου, ότι «οι διαρκείς ψεύτικες υποσχέσεις που διαψεύδονται σε λίγες ημέρες, για να έρθουν οι επόμενες, εξελίσσονται σε μπούμερανγκ. Γιατί αντί για ελπίδα για το αύριο, οδηγούν την κοινωνία σε μια διάχυτη απογοήτευση και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για τη χώρα».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δηλώνει πως το άνοιγμα των δραστηριοτήτων πρέπει να γίνει, αλλά με ασφάλεια σχέδιο, σαφείς στόχους, μελετημένα βήματα, σταδιακά και με αντιμετώπιση του συνωστισμού.

Επαναφέρει το αίτημά της «να γίνει η σχετική συζήτηση στη Βουλή όπου ο Πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του.

Πηγή: thepressproject.gr

Κουτσούμπας: Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί την επίταξη μη τυχόν ζημιωθούν οι μεγαλοκλινικάρχες, τόσο μεγαλώνουν οι εγκληματικές ευθύνες της

 «Aυτή τη στιγμή επείγει να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Με δεδομένη την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων ιδιαίτερα στην Αττική, επείγει η επίταξη χωρίς αποζημίωση, των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων για να βρεθούν κλίνες, κλίνες ΜΕΘ για όλα τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία και εντατική θεραπεία» υπογραμμίζει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου.


Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί την επίταξη μη τυχόν και ζημιωθούν οι μεγαλοκλινικάρχες, τόσο μεγαλώνουν οι ευθύνες της και είναι εγκληματικές. Ούτε οι δικές της ευθύνες μπορούν να παραγραφούν ούτε οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ που έβαλαν τη σφραγίδα τους στο σημερινό χάλι του δημόσιου συστήματος υγείας. Όλοι τους με ευαγγέλιο την εμπορευματοποίηση της υγείας, θυμιάτιζαν τη δήθεν αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας για να θησαυρίζουν τελικά οι όμιλοι της ιδιωτικής υγείας» προσθέτει.

Σημειώνει ότι συνολικά το θέμα της υγείας του λαού, «μπορεί να βρει λύση μόνο μέσα από ένα θωρακισμένο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες σε κάθε γωνιά της χώρας μας».

Ερωτηθείς για το κλείσιμο σειράς δραστηριοτήτων, απάντησε ότι «αν η κυβέρνηση είχε υλοποιήσει τις προτάσεις του ΚΚΕ, των νοσοκομειακών γιατρών, των εργατικών σωματείων, άλλων μαζικών φορέων όχι μόνο δεν θα έμεναν κλειστά τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, αλλά θα είχαν ήδη ανοίξει αρκετές δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές. Η «αποθέωση» των μέτρων περιορισμού στο λιανικό εμπόριο, στην εστίαση κλπ, τα επαναλαμβανόμενα lockdown, η χρήση της καταστολής από τα πρόστιμα μέχρι την απρόκλητη αστυνομική βία, είναι επιλογές της κυβέρνησης που έφτασαν τον κόμπο στο χτένι».

«Εργαζόμενοι ζουν στα όρια της επιβίωσης, μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής. Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης είναι αποδεδειγμένα ανεπαρκή. Δεν αντιμετωπίζουν υποχρεώσεις και τρέχουσες ανάγκες. Κυρίως μετατοπίζουν τα αδιέξοδα των επαγγελματιών την επόμενη μέρα» σημειώνει ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου με συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης «και γι’ αυτό οι επαγγελματίες με τον αγώνα τους χρειάζεται να πιέσουν για την υλοποίησή τους».

Υπογραμμίζει ότι «οργανωμένη απειθαρχία» σημαίνει «προστατευόμαστε και προστατεύουμε από τον κορωνοϊό, αλλά δεν πειθαρχούμε στην άδικη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που υπηρετεί τους λίγους σε βάρος των πολλών. Σημαίνει πως δεν αποδεχόμαστε στο όνομα της πανδημίας να επιβάλλεται σιγή νεκροταφείου απέναντι στους εργαζόμενους, την νεολαία και τους δίκαιους αγώνες τους».

«Η κυβέρνηση ξέρει ότι απέναντί της έχει τον λαό, τους φορείς και τις διεκδικήσεις του. Επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ ως εύκολο αντίπαλο παρότι και οι πέτρες ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κηρύξει εδώ και έναν χρόνο μορατόριουμ στην κυβέρνηση και την επικίνδυνη πολιτική της. Δεν είναι να απορεί κανείς για αυτήν την επιλογή της ΝΔ. Και οι δύο βολεύονται για να παίζεται το δικομματικό παιχνίδι» προσθέτει.

Τονίζει ότι «η αστυνομική βία και ο κρατικός αυταρχισμός εντείνονται, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ακόμα και σε αυτές που κυβερνούν -κατ’ όνομα- προοδευτικές δυνάμεις (πχ Ισπανία). ‘Αρα δεν μιλάμε απλά για μία εμμονή της ΝΔ, όπως της καταλογίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα. Κοινός στόχος ΕΕ – κυβερνήσεων είναι να επιβληθεί “πάση θυσία” η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και η πολιτική που φορτώνει τα βάρη της νέας οικονομικής κρίσης ξανά στους πολλούς».

Σημειώνει ότι καταστολή είναι και η τρομοκρατία της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς καθώς επίσης και το «νομοθετικό, επιχειρησιακό και θεσμικό οπλοστάσιο, που ήταν ήδη αυταρχικό και επιθετικό απέναντι στον λαό και τώρα η ΝΔ το πάει ένα βήμα παραπέρα».

«Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα κλιμάκωνε την κρατική καταστολή και δεν θα κουνιέται φύλλο. Υπολογίζει χωρίς τον ξενοδόχο. Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε για να ακυρωθούν οι απαράδεκτες απαγορεύσεις, όπως στο Πολυτεχνείο, και για να ακυρώνεται πρακτικά ο άθλιος νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Δεν μπορεί να εφησυχάζει κανείς βέβαια. Ο λαός στον συνολικό του αγώνα ενάντια στην άδικη, αντιλαϊκή πολιτική εκφράζει και το αίτημα να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που αντιμετωπίζουν τον λαό ως “εχθρό”» προσθέτει.

Ως προς την τουρκική προκλητικότητα αναφέρει πως αυτή κλιμακώνεται γιατί «έχει γερές πλάτες, που της παρέχουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ».

Επισημαίνει ότι «για άλλη μια φορά η Σύνοδος της ΕΕ παραπέμπει τις όποιες κυρώσεις για την Τουρκία στο απώτερο μέλλον, γιατί δυνάμεις της -όπως η Γερμανία- έχουν ισχυρές οικονομικές σχέσεις μαζί της».

Ο Δ. Κουτσούμπας τονίζει ότι «με μια φωνή Μπάϊντεν, ΝΑΤΟ, ΕΕ λένε να διατηρηθεί με κάθε κόστος η “πολύτιμη σύμμαχος” Τουρκία στη “Δύση”, κόβοντας τις παρτίδες που έχει ανοίξει με τη Ρωσία. Οι ίδιοι δηλαδή που παρουσιάζονται από την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. ως προστάτες του ελληνικού λαού, αυτοί στρώνουν και το τραπέζι του “διαλόγου”, της συνεκμετάλλευσης, του “συμβιβασμού”».

Προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι «μεθοδεύεται συνολική διευθέτηση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που θα βγάλει ωφελημένους τους μεγάλους κολοσσούς των εξορύξεων και χαμένους τον ελληνικό και τους άλλους λαούς».. «Τέτοιου είδους “λύσεις” όμως, όχι μόνο δεν ακυρώνουν το ενδεχόμενο της σύγκρουσης, αλλά αντίθετα προετοιμάζουν πιο σφοδρή σύγκρουση» αναφέρει προσθέτοντας ότι «η οικοδόμηση σχέσεων ειρήνης, φιλίας, αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των δύο γειτονικών λαών προϋποθέτει την αποδέσμευση της χώρας από τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και ότι η συνεργασία των λαών θα γίνεται με κριτήριο της εργατικές – λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα μιας “χούφτας” εκμεταλλευτών».

Σχετικά με τις προτάσεις του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «τα τεράστια κέρδη των μεγάλων ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων στον κλάδο πάτησαν πάνω στη άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό».

«Τα μέτρα της κυβέρνησης συνέχισαν να στηρίζουν αντί για τους εργαζόμενους τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων» προσθέτει.

Αναφέρει ότι το ΚΚΕ όλο αυτό το χρόνο στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό, αλλά και τις μεταφορές με 10 ερωτήσεις, 5 επίκαιρες, ενώ αμέριστη ήταν η στήριξη του κόμματος στις δεκάδες κινητοποιήσεις των σωματείων του κλάδου σε όλη τη χώρα, από τον Απρίλη του 2020.

«Αυτοί οι αγώνες ανάγκασαν την κυβέρνηση να εντάξει στο μηχανισμό στήριξης εκατοντάδες χιλιάδες εποχικούς του κλάδου, να διασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όσων παρέμειναν άνεργοι, να έχουν ένσημα όσοι έκαναν μονομερή δήλωση αναστολής των συμβάσεών τους.

Αυτούς τους αγώνες θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, όπως στις 31 Μάρτη για τους διανομείς στον επισιτισμό και στις 9 Απρίλη για όλο τον κλάδο του τουρισμού, ως αναγκαία προϋπόθεση για να αναδειχτούν τα τεράστια προβλήματα των εργατικών οικογενειών και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Το σύνθημα των σωματείων “ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ”, χωρίς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, με ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας όχι μόνο μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να στηρίξουμε τις προσπάθειες τους και τους αγώνες τους» καταλήγει στη συνέντευξη του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή: thepressproject.gr

Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ