Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Διαδικτυακή εφαρμογή για τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα από το iMEdD Lab

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H διαδικτυακή εφαρμογή «Οι πλειστηριασμοί στην Ελλάδα από το 2018 έως σήμερα» δημιουργήθηκε και συντηρείται με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών αλλά και για τη διευκόλυνση του έργου της δημοσιογραφικής και ευρύτερα ερευνητικής κοινότητας. Η εφαρμογή δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο 2021, σε συνέχεια προγενέστερης δημοσιογραφικής ανάλυσης από το iMEdD Lab τον Ιούνιο 2021, και ενημερώνεται, με τα νεότερα στοιχεία, σε τακτική βάση.

Περισσότεροι από 46.600 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως 10 Οκτωβρίου 2021. Υπολογίζεται ότι το 84,3% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, εκτιμάται ότι το 75,6% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων. Περισσότεροι από 5.200 πλειστηριασμοί είναι ήδη προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022.

Επισκεφθείτε την Εφαρμογή

Οι διαθέσιμες αναλύσεις

  • η εξέλιξη των πλειστηριασμών στον χρόνο
  • η κατανομή των πλειστηριασμών ανά είδος περιουσίας
  • η γεωγραφική κατανομή των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται
  • η κατάταξη των δήμων της χώρας ανάλογα με το πλήθος των κατοικιών που πλειστηριάζονται εντός των συνόρων τους
  • οι 20 κορυφαίοι επισπεύδοντες
  • τα μερίδια των τραπεζών, των εξωχώριων εταιρειών ειδικού σκοπού και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στην επίσπευση των πλειστηριασμών
  • εκτίμηση για το ποσοστό των οφειλών που δύνανται να έχουν εξοφληθεί, με βάση, αφενός, τις συνολικές απαιτήσεις των επισπευδόντων και, αφετέρου, τις τιμές εκκίνησης σε δείγμα ολοκληρωμένων πλειστηριασμών

 

Τα δεδομένα

Όλες οι αναλύσεις οι οποίες παρουσιάζονται στην εφαρμογή βασίζονται στα δημοσίως διαθέσιμα στοιχεία που αναρτώνται στην πλατφόρμα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, eauction.gr. Το iMEdD Lab έχει μελετήσει σχεδόν το σύνολο των πλειστηριασμών των οποίων η ανάρτηση στην πλατφόρμα χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο 2017 και εφεξής, ενώ συνεχίζει να μελετά τους νέους πλειστηριασμούς που αναρτώνται καθημερινά και ενημερώνει την εφαρμογή σε μηνιαία βάση.

Διαβάστε αναλυτικά τη μεθοδολογία για τη δημιουργία της εφαρμογής
Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή
H επεξεργασία των εν λόγω στοιχείων γίνεται με τη χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Python. Όλες οι αναλύσεις που παρουσιάζονται στην εφαρμογή έχουν γίνει με προγραμματιστικό τρόπο και, επομένως, υπάρχει περιθώριο λάθους. Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας των στοιχείων και πριν από την αποθήκευσή τους σε βάση δεδομένων, πραγματοποιείται ανωνυμοποίησή τους με τη μέθοδο του κατακερματισμού («hashing»), σύμφωνα με τις οδηγίες του Open Web Application Security Project (OWASP) για την αποθήκευση κωδικών ή ευαίσθητων δεδομένων. Η εφαρμογή του iMEdD Lab δεν περιέχει κανενός είδους δημογραφικό ή προσωπικό δεδομένο επισπευδόντων, οφειλετών ή άλλων εμπλεκομένων με τις μελετώμενες υποθέσεις. Τα μοναδικά μη ανωνυμοποιημένα στοιχεία που δημοσιεύονται στην εφαρμογή είναι οι επωνυμίες τραπεζών, εταιρειών ειδικού σκοπού και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις που εμπλέκονται στην επίσπευση πλειστηριασμών.

Έρευνα-Ανάλυση: Κέλλυ Κική, Θανάσης Τρομπούκης

Ανάπτυξη: Δημήτρης Παπαευαγγέλου (CVCIO)

Συντονισμός έργου: Κέλλυ Κική

Μεταφράσεις: Τίνα Κατούφα

-//-

Το iMEdD πιστεύει στην ανοιχτότητα και στην ελεύθερη διάθεση της πληροφορίας. Το σύνολο του περιεχομένου που παράγεται από το iMEdD Lab είναι ανοιχτό και ελεύθερα διαθέσιμο με Creative Commons άδεια χρήσης και φέρει την αντίστοιχη σήμανση.

Προς το παρόν, η εφαρμογή λειτουργεί σε beta έκδοση. Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε σφάλμα ή εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το iMEdD Lab στο lab@imedd.org ή χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας με το iMEdD.



  Πηγή

Απίστευτες εικόνες από τη Βαρυμπόμπη: Δύο μήνες μετά τη καταστροφική φωτιά, η φύση ξαναγεννιέται

 Δύο μόνο μήνες μετά την καταστροφική φωτιά στην Βαρυμπόμπη η φύση αντέδρασε κι έδωσε την απάντηση της. Φύτρωσαν τα πρώτα φυτά!

Βαρυμπόμπη

Ήταν στις 3 Αυγούστου όταν μια μικρή εστία πυρκαγιάς ξέσπασε στα όρια των βασιλικών κτημάτων του Τατοΐου. Εκείνη τη στιγμή κανείς δεν φανταζόταν ότι οι φλόγες θα έκαιγαν την καταπράσινη περιοχή της Βαρυμπόμπης.

Ωστόσο, η κατάσταση γρήγορα ξέφυγε από κάθε έλεγχο και οι πύρινες γλώσσες κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους για τις επόμενες τέσσερις μέρες, με τις ζημιές να είναι ανυπολόγιστες.

Από τη μανία της φωτιάς τεράστιο ήταν και το πλήγμα που δέχτηκε η φύση. Αμέτρητα ζώα κάηκαν ζωντανά, ενώ ένας σημαντικός πνεύμονας της Αττικής έπαψε να υπάρχει.

Όμως, η φύση έχει τον μοναδικό τρόπο να ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες και, δύο μήνες μετά από αυτή την καταστροφή, το πλατανόδασος της Βαρυμπόμπης έχει ήδη δείξει και πάλι τα πρώτα δείγματα πράσινου.

Σύμφωνα με δασολόγους η φύση μας λέει ότι σε 5-10 χρόνια από τη φωτιά, έχουμε την πλήρη σύνθεση της χλωρίδας που προϋπήρχε.

Τρανό παράδειγμα η καταστροφική πυρκαγιά στη Ζαχάρω Ηλείας. Σήμερα 14 χρόνια μέτα τη φωτιά η φύση και οι αστείρευτες δυνάμεις που κρύβει έκανε το θαύμα της, μετατρέποντας το έως πρότινος νεκρό τοπίο, σε πηγή ζωής και ελπίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε τις Φωτογραφιές από το πλατανοδάσος της Βαρυμπόμπης:

Πώς ήταν η περιοχή την επομένη της φωτιάς και πώς είναι σήμερα:

βαρυμπόμπη

Το δάσος έχει αρχίσει και πρασινίζει

βαρυμπόμπη
βαρυμπόμπη
βαρυμπόμπη

Μέσα από τις στάχτες, τα φυτά έχουν αρχίσει να φωτρώνουν και πάλι

βαρυμπόμπη
βαρυμπόμπη

Αυτά τα μικρά φύλλα σε λίγα χρόνια θα είναι ενα μεγάλο δένδρο

βαρυμπόμπη



Πηγή






Εμφύλιος στη ΝΔ! "Εκτέλεσαν" υπουργό στο κανάλι του Μαρινάκη - Ονειρευόταν την καρέκλα του Κούλη



Προσπάθησαν αβοήθητοι «καθαρίζοντας λούκια και φρεάτια» να προλάβουν την πλημμύρα στο ΓΕΛ της Φιλαδέλφειας

 «Δύο τμήματα του Λυκείου, κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες, οι οποίες βρίσκονται στο προαύλιο. Αυτές, μαζί με τον εσωτερικό χώρο του γυμναστηρίου πλημμύρισαν. Καθηγητές και μαθητές ωστόσο, γνώριζαν, γι' αυτό άλλωστε προσπαθούσαν χθες, μιας και ο δήμος δεν ανταποκρινόταν στις συνεχείς εκκλήσεις, να καθαρίσουν φρεάτια και λούκια μόνοι τους», καταγγέλλει στο TPP ο πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ, Παυσανίας Τσούλας. «Του δήμου η ευθύνη ο καθαρισμός των φρεατίων και όχι των παιδιών», παραδέχεται μιλώντας στο TPP ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, Τάσος Κωνσταντινίδης.


της Νεκταρίας Ψαράκη 

Δεν ευθύνεται αποκλειστικά η σφοδρή βροχόπτωση για το πλημμυρικό φαινόμενο σε σχολικό συγκρότημα της Νέας Φιλαδέλφειας. Η δημιουργία αυτοσχέδιων γεφυρών από θρανία και καρέκλες, ήταν η τελευταία προσπάθεια μαθητών και καθηγητών για να βγουν «αλώβητοι» από την σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα. Όπως εξηγεί στο TPP ο Παυσανίας Τσούλας, το 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας είχε απευθύνει αρκετές φορές εκκλήσεις στο δήμο για καθαρισμό των σχαρών, των φρεατίων και των αποχετεύσεων του προαύλιου χώρου του σχολείου, χωρίς ωστόσο καμία ανταπόκριση. Σημειώνει δε, ότι το πρόβλημα, δεν είναι καινούριο, με το διδακτικό προσωπικό να προβαίνει σε αποστολή σχετικών γραπτών αιτημάτων αρκετές εβδομάδες πριν, καθώς γνώριζαν ότι μία ισχυρή καταιγίδα αρκεί για να σημειωθούν ανυπολόγιστες καταστροφές.

Όπως καταγγέλλει μάλιστα, καθηγητές και μαθητές, γνωρίζοντας τα προβλήματα του σχολείου και έχοντας ως γνώμονα τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για την επερχόμενη κακοκαιρία, επιχείρησαν χθες, Τετάρτη 13/10/2021, να καθαρίσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν τις σχάρες, τα λούκια και τα φρεάτια του σχολείου. Φυσικά, η προσπάθειά τους παρότι αξιοθαύμαστη, λόγω του κόπου και της προνοητικότητάς τους, δεν στάθηκε αρκετή, με αποτέλεσμα να είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με εικόνες που θυμίζουν μεσαίωνα.

«Δύο τμήματα του λυκείου, κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες, οι οποίες βρίσκονται στο προαύλιο. Αυτές, μαζί με τον εσωτερικό χώρο του γυμναστηρίου πλημμύρισαν. Καθηγητές και μαθητές ωστόσο, γνώριζαν, γι’ αυτό άλλωστε προσπαθούσαν χθες, μιας και ο δήμος δεν ανταποκρινόταν στις συνεχείς εκκλήσεις, να καθαρίσουν φρεάτια και λούκια μόνοι τους. Έτσι λοιπόν, μόλις συνειδητοποίησαν την σφοδρότητα της βροχόπτωσης και βλέποντας όλο τον προαύλιο χώρο πλημμυρισμένο, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν αυτές τις αυτοσχέδιες γέφυρες με καρέκλες και θρανία, πριν προλάβει το νερό να μπει στο εσωτερικό των προκάτ αιθουσών. Ήξεραν τι έρχεται», περιγράφει ο κ. Τσούλας.

Αμέσως μετά το πλημμυρικό φαινόμενο, πυροσβεστικό κατέφτασε στο σχολείο προκειμένου να προχωρήσει σε απάντληση νερού. Όπως εξηγεί ο κ. Τσούλας, η διεύθυνση του σχολείου προχώρησε σήμερα σε αποστολή νέας επιστολής προς τον δήμο, κάνοντας ξανά έκκληση για πραγμάτωση των απαραίτητων έργων στον προαύλιο χώρο και ζητώντας επιπρόσθετα ενδελεχή έλεγχο και των υπόλοιπων χώρων του σχολικού συγκροτήματος για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.

Αρμοδιότητα του δήμου ο καθαρισμός των φρεατίων και όχι των παιδιών, λέει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας

Όπως εξηγεί στο TPP ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, Τάσος Κωνσταντινίδης, όταν ο ίδιος έφτασε, μισή ώρα μετά περίπου, στο 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας, αντίκρισε τα λούκια και τα φρεάτια του προαύλιου χώρου καθαρά, και τη ροή του νερού φυσιολογική. «Δεν γνωρίζω αν προνόησαν και τα καθάρισαν τα παιδιά. Αν συνέβη, αυτό είναι σίγουρα αρμοδιότητα του δήμου και όχι των παιδιών. Ωστόσο, δεν είμαι αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών για να γνωρίζω ακριβώς πότε καθαρίστηκαν από τον δήμο τελευταία φορά», αναφέρει.

Ο ίδιος, ξεκαθαρίζει ότι ο δήμος έχει επίγνωση των προβλημάτων των σχολείων. Όπως αναφέρει, αυτή τη στιγμή, είναι εν ενεργεία ένα μεγάλο πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνονται επισκευές φρεατίων, ειδών υγιεινής, με τον εργολάβο μάλιστα να έχει διοριστεί και να εργάζεται ήδη σε κάποια σχολεία. «Εργασίες έχουν προγραμματιστεί και στο εν λόγω σχολείο. Όμως δεν μπορούμε να παραλείψουμε ότι σήμερα η κατάσταση με τον όγκο του νερού ήταν τρομακτική. Ήταν στο ένα μέτρο. Σαφώς δεν μπορούσαν οι υδρορροές και τα λούκια να το αποστραγγίξουν διότι μάλιστα το νερό έμπαινε στο προαύλιο και από το δρόμο, ήταν αδύνατον. Κι εγώ στο δρόμο με το αυτοκίνητο αισθάνθηκα ότι κινδυνεύω. Δεν έχω ξαναδεί τόσο νερό σε τόσα χρόνια. Αυτά τα σχολεία, είναι παλιά, κι εγώ σε αυτά φοίτησα. Δεν αμφιβάλω ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις. Θα γίνουν όμως όλα», καταλήγει.




Πηγή

Εικόνες που θυμίζουν μεσαίωνα με μαθητές να φτιάχνουν γεφυράκια από θρανία για να απεγκλωβιστούν από το πλημμυρισμένο σχολείο

 Ένα βίντεο που θυμίζει επιστροφή στον μεσαίωνα κάνει τον γύρο του διαδικτύου, με μαθητές να προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από πλημμυρισμένο συγκρότημα στη Νέα Φιλαδέλφεια ισορροπώντας σε αυτοσχέδια «γεφυράκια» από θρανία και καρέκλες.


Πλημμύρισε σχολικό συγκρότημα στη Νέα Φιλαδέλφεια από την έντονη κακοκαιρία στην Αττική, με τους μαθητές να προσπαθούν με κάθε τρόπο να απεγκλωβιστούν, πατώντας πάνω σε καρέκλες και θρανία. Η Πυροσβεστική κλήθηκε για απάντληση του νερού. Στο σχολικό συγκρότημα στεγάζονται το 2ο Δημοτικό, το 1ο Νηπιαγωγείο, το 1ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβερνήσεως Μητσοτάκη πως όλα είναι υπό έλεγχο δεκάδες είναι οι κλήσεις για πλημμυρισμένα οικήματα στην Αττική.

Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για πλημμυρισμένα οικήματα

Συνολικά 56 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από πλημμ3υρισμένα υπόγεια, σπίτια και καταστήματα έχει δεχθεί μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική στην Αττική. Οι περιοχές που φέρονται να επλήγησαν περισσότερο είναι Ν. Φιλαδέλφεια, Κηφισιά, Περιστέρι, Μοσχάτο και Κάτω Πατήσια.

Όπως εκτιμούν οι αξιωματικοί, οι εκκλήσεις για βοήθεια αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.




Πηγή

Πλημμύρισε η Βαρυμπόμπη – Άφαντα τα αντιπλημμυρικά έργα

 Το meteo προειδοποιεί ότι από το μεσημέρι θα ενισχυθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις, ενώ η κακοκαιρία «Μπάλλος» που πλήττει από το πρωί της Πέμπτης την Αττική, χτυπά και τη Βαρυμπόμπη.


Στην πρώτη ολιγόλεπτη μπόρα δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα, με πολλούς δρόμους να έχουν πλημμυρίσει. Το meteo προειδοποιεί ότι από το μεσημέρι θα ενισχυθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις, ενώ κακοκαιρία «Μπάλλος» που πλήττει από το πρωί της Πέμπτης την Αττική, χτυπά και τη Βαρυμπόμπη.

Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε λασπώδη «ποτάμια», ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα πέρα από μερικά κομμένα δέντρα δεν υπάρχουν πουθενά και όσες εξαγγελίες έγιναν, έμειναν στα λόγια.

Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας ήταν ιδιαίτερα δύσκολη τις πρώτες πρωινές ώρες. Επίσης, η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο διεξάγεται με πολλά προβλήματα, με τους οδηγούς να καλούνται και πάλι να οπλιστούν με υπομονή. Πολύ αυξημένη είναι η κίνηση και στις λεωφόρους Συγγρού, Μεσογείων, Κηφισίας, Κατεχάκη, Βασιλίσσης Σοφίας και Πέτρου Ράλλη. Προβλήματα καταγράφονται ακόμα στην Βασιλέως Κωνσταντίνου.




Πηγή

Κλειστά σχολεία σήμερα και αύριο στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας

 Μετά το περιστατικό με το πλημμυρισμένο σχολείο στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου οι μαθητές προσπαθούσαν να βγουν φτιάχνοντας αυτοσχέδια γέφυρα με θρανία, με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, σε όλη την Αττική τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία λειτουργούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες, για προληπτικούς λόγους ασφάλειας εξαιτίας της κακοκαιρίας.


Η Περιφέρεια Αττικής θα παρακολουθεί την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Κλειστά τα είναι αύριο τα σχολεία στη Νέα Φιλαδέλφεια και στις Αχαρνές.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση:

«Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας αύριο Παρασκευή 15/10/2021 δεν θα λειτουργήσουν. Μετά από σχετική απόφαση του Δημάρχου ανακοινώνεται πως αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) θα παραμείνουν κλειστές.

Το ίδιος και ο Δήμος Αχαρνών ανακοινώνει τη διακοπή όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκονται στη Διοικητική Περιφέρεια του Δήμου Αχαρνών την 15η Οκτωβρίου 2021, ημέρα Παρασκευή, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και οι οποίες καθιστούν την πρόσβαση αλλά και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων δύσκολη. Κλειστοί θα παραμείνουν επίσης οι παιδικοί σταθμοί αλλά και το Κέντρο Αρωγή. Επιπλέον το απόγευμα της Πέμπτης 14/10/2021 δεν θα λειτουργήσουν τόσο η Αρωγή όσο και τα εσπερινά σχολεία του Δήμου Αχαρνών.

Και ο δήμος Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση για την λειτουργία των σχολείων. Όπως τονίζεται, κλειστά λόγω της κακοκαιρίας τα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής την Παρασκευή 15/10.

Η απόφαση ελήφθη από τον δήμαρχο Νίκο Μπάμπαλο, για να προστατευτούν οι μαθητές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται κατά τη διάρκεια της καταιγίδας «Μπάλλος».

Παράλληλα, δεν θα λειτουργήσουν από σήμερα και όσες σχολικές μονάδες έχουν απογευματινή ή βραδινή βάρδια.

Μένουμε ασφαλείς, αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και ακολουθούμε τις οδηγίες για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.




Πηγή

Αναστέλλει τις παραδόσεις η Wolt μετά τη φωτογραφία διανομέα στη βροχή

 Διακόπτει τις παραδόσεις η wolt λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, λίγη ώρα μετά τον σάλο που προκλήθηκε με φωτογραφία που κυκλοφόρησε, η οποία απεικονίζει έναν διανομέα της εταιρείας να κινείται σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες προκειμένου να παραδώσει παραγγελία.


Η Wolt ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει την παραγγελειοληψία και τις παραδόσεις της κατά τόπους και για χρονικά διαστήματα που επικρατούν αντίξοες καιρικές συνθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για την προστασία των συνεργατών διανομέων».

Να σημειωθεί βέβαια ότι τις προηγούμενες ώρες έκανε τον γύρο του διαδικτύου μια εικόνα που κατέγραψε ο γνωστός φωτορεπόρτερ Γιάννης Κέμμος, η οποία απεικονίζει έναν διανομέα της εταιρείας να κινείται σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες προκειμένου να παραδώσει μια παραγγελία. Όπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκε σάλος και οργή.










Πιέσεις για να σωθεί η ελληνική υπηρεσία του Euronews

Παρασκηνιακές πιέσεις για να σωθεί η ελληνική υπηρεσία του Euronews ασκεί η Κομισιόν. Ο Έλληνας Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και η Κύπρια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου πραγματοποιούν επαφές και κάνουν ότι μπορούν για να πιέσουν τη διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού. Στις συζητήσεις, το βασικό επιχείρημα είναι το πολιτικό κόστος που θα έχει το τηλεοπτικό δίκτυο στην περίπτωση που σιωπήσει η ελληνική φωνή. Κι αυτό μετά από δέκα χρόνια συνεχούς και επιτυχημένης πορείας σε Κύπρο Ελλάδα αλλά και όπου υπάρχει Ελληνισμός στον κόσμο.

Στην… εξίσωση μπαίνει και ο Γάλλος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει το θέμα και ο οποίος θα κάνει τις τελικές συνομιλίες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «οι Επίτροποι κάνουν ο,τι περνάει από το χέρι τους, ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο, στερώντας από τους πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου την πληροφόρηση πάνω στα ευρωπαϊκά θέματα .



Πηγή

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ζητεί να αποσυρθεί η τροπολογία για τις «ψευδείς ειδήσεις» του υπ. Δικαιοσύνης

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Ε.Ο.Δ.) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητεί την απόσυρση των τροποποιήσεων του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα, τις οποίες κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΟΔ έχει ως εξής:

«Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ενώνει τη φωνή της με τους εταίρους στην οργάνωση «Άμεση Ανταπόκριση για την Ελευθερία των ΜΜΕ» (MFRR) και καλεί την ελληνική κυβέρνηση, να αποσύρει την τροπολογία με την οποία επιβάλλονται πρόστιμα και ποινές φυλάκισης στους δημοσιογράφους, που καταδικάζονται για τη δημοσίευση «ψευδών ειδήσεων». Έχουμε την πεποίθηση ότι με την ασαφή διατύπωση του ορισμού και των κυρώσεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, υπονομεύεται η ελευθερία του Τύπου με άσχημες συνέπειες για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, που αυτή την εποχή βρίσκεται υπό πίεση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του Άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα τις οποίες κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης,  τιμωρούνται ποινικά όσοι κρίνονται ένοχοι για τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων, που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία». Επιπλέον, «στην περίπτωση που η συναλλαγή επαναλαμβάνεται μέσω του Τύπου ή του Διαδικτύου, ο δράστης τιμωρείται με φυλάκιση έξι μηνών τουλάχιστον και  χρηματικό πρόστιμο». Ο εκδότης ή ιδιοκτήτης του μέσου ενημέρωσης που φέρει την ευθύνη, αντιμετωπίζει επίσης ποινή φυλάκισης και οικονομικές κυρώσεις.

Οι οργανώσεις μας κατανοούν τη σοβαρή απειλή που συνιστά η παραπληροφόρηση, για την ελληνική κοινωνία και τα άλλα κράτη σε όλο τον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα ψεύδη στο Διαδίκτυο και οι θεωρίες συνωμοσίας, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, υπονομεύουν τη Δημοκρατία και θέτουν σε κίνδυνο τον αγώνα κατά της πανδημίας Covid-19. Οι εταιρίες των κοινωνικών δικτύων, ο κάθε πολίτης  και οι ίδιες οι κυβερνήσεις, οφείλουν να διαδραματίσουν ένα ρόλο για να αντιμετωπισθεί η ολέθρια διάδοση της παραπληροφόρησης μέσω Διαδικτύου.

Ωστόσο, η καθιέρωση αυστηρών νόμων από τις κυβερνήσεις, με τους οποίους οι ρυθμιστικές αρχές ή οι εισαγγελείς έχουν την εξουσία, να αποφασίζουν τι είναι αληθές ή ψευδές και να επιβάλουν πρόστιμα στον Τύπο, δεν είναι η σωστή απάντηση και το αποτέλεσμα είναι περισσότερο βλαπτικό και καθόλου ωφέλιμο. Όπως παρατηρείται σε όλη την υφήλιο, η υποκειμενική ερμηνεία ανάλογων νόμων, που έχουν διατυπωθεί με ασάφειες είναι πολύ πιθανόν να ανοίξουν την πόρτα της λογοκρισίας για το καθόλα νόμιμο ρεπορτάζ. Ήδη τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν απειλές λόγω καταχρηστικών δικαστικών αντιπαραθέσεων, ακόμα και ποινές φυλάκισης στις περιπτώσεις δυσφήμησης.  Η ενίσχυση του Άρθρου 191, θα συντελέσει στη δημιουργία ενός ακόμη δρόμου, που οδηγεί σε διώξεις και φυλακίσεις των δημοσιογράφων. Ακόμη κι όταν ο νόμος  δεν εφαρμόζεται άμεσα, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει αυτολογοκρισία, λόγω της νομοθεσίας.

Όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο με ανάλογες νομοθεσίες, η τροπολογία δεν περιέχει ένα σαφή ορισμό  των «ψευδών ειδήσεων». Ο τρόπος με τον οποίο ο όρος προσδιορίζεται είναι διφορούμενος, με ευρεία εφαρμογή και  το ενδεχόμενο κατάχρησης ορατό.  Ιδιαίτερα προβληματίζει η επιβολή κυρώσεων για ρεπορτάζ «ικανά να προκαλέσουν ανησυχία» ή που «υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κοινού» στις αρχές του κράτους.  Η δημοσιογραφία που δύναται να επιβάλει τη λογοδοσία  φυσικά κλονίζει την εμπιστοσύνη του κοινού στην κυβέρνηση, όπως συμβαίνει και με την ερευνητική δημοσιογραφία, που δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχία ή οργή στο κοινό.  Όταν ένας νόμος είναι τόσο αόριστα διατυπωμένος, τότε είναι πολύ εύκολο η δημοσιογραφία φύλακας-κέρβερος να γίνει ο στόχος εκείνων των πολιτικών, που θέλουν να περιορίσουν την κριτική για όσα πράττουν.  Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις στην Ελλάδα δίκαια επέκριναν την τροπολογία, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσει τους δημοσιογράφους στη φυλακή ή να τους επιβληθούν  πρόστιμα  για θέματα, όπως αυτά που αφορούν την πανδημία.

Όμως, αντί να βελτιωθεί το ήδη υπάρχον άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα που είναι προβληματικό, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην περίπτωση που ο νόμος ψηφιστεί θα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω, στέλνοντας ένα ανησυχητικό μήνυμα ως προς την σχετική με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης κυβερνητική δέσμευση.  Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανάλογες σπασμωδικές αντιδράσεις, για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στη διάρκεια της πανδημίας, επιχειρήθηκαν στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, όπου και στις δύο περιπτώσεις ασκήθηκε βέτο και αποσύρθηκαν μετά από την κριτική που άσκησαν τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Η μόνη χώρα η οποία προχώρησε στη θεσμοθέτηση ήταν η Ουγγαρία, όπου η διάδοση της παραπληροφόρησης που θεωρείται ότι υπονομεύει τον αγώνα των αρχών ενάντια στον Covid-19 ποινικοποιήθηκε, με την επιβολή πρόστιμων και ποινών φυλάκισης,

Καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας να αποσύρει αμέσως την τροπολογία και στην περίπτωση, που η κυβέρνηση προχωρήσει στη ψήφιση καλούμε τους βουλευτές, να την απορρίψουν. Αυτή την εποχή που οι πολιτικοί όλο και περισσότερο καταγγέλλουν την ερευνητική δημοσιογραφία ως «ψευδείς ειδήσεις», εάν ο νόμος αυτός πέσει σε λάθος χέρια θα αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να συναντηθεί με τις ελληνικές δημοσιογραφικές Ενώσεις και τις διεθνείς οργανώσεις, για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να ακούσει τις ανησυχίες που εκφράζουν. Τελικά, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση δεν είναι αυτός των κυβερνητικών νομοθετικών ρυθμίσεων. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας δυναμικός, επαγγελματικός, πολυφωνικός και ανεξάρτητος Τύπος, που θα παρέχει στην κοινωνία αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης. Στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση σοβαρολογεί για την αντιμετώπιση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, τότε ο καλύτερος τρόπος να αρχίσει, είναι με πρωτοβουλίες για την προστασία της προσωπικής ασφάλειας των δημοσιογράφων που ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία, η ανάπτυξη της παιδείας για τα μέσα ενημέρωσης  και η διασφάλιση ισχυρής και ζωντανής αγοράς μέσων ενημέρωσης με υψηλού επιπέδου πολυφωνία.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ οι οργανώσεις

ΑΡΘΡΟ 19 (Article 19)

Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF)

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΙΡΙ)

OBC Transeuropa (OBCT)»

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ