Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Αφγανιστάν – Καμπούλ: Αναφορές για δεκάδες τραυματίες και κατάληψη του προεδρικού μεγάρου

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν καθώς οι Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ολοκληρώνοντας την ταχύτατη επέλασή τους στη χώρα. Σύμφωνα με ανώτερους διοικητές των Ταλιμπάν έχουν πάρει τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στην αφγανική πρωτεύουσα. Mέσα από το προεδρικό μέγαρο σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσαν στο Αλ Tζαζίρα οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την επιστροφή της ηγεσίας τους από τη Ντόχα, όταν θα είναι βέβαιοι για την ασφάλειά τους.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γκάνι, σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, είχε εγκαταλείψει την Καμπούλ για το Τατζικιστάν. Αργά το βράδυ της Κυριακής 15/8 το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι ο Αφγανός πρόεδρος, η σύζυγός του, ο προσωπάρχης της προεδρίας του και ένας σύμβουλος εθνικής ασφάλειας έφυγαν από τη χώρα για την Τασκένδη στο Ουζμπεκιστάν. Το Al Jazeera επικαλείται προσωπικό φρουρό του προέδρου.

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι δήλωσε ότι έφυγε από τη χώρα για να αποτραπεί η αιματοχυσία, αναγνωρίζοντας ότι οι Ταλιμπάν “νίκησαν”, καθώς οι αντάρτες έμπαιναν στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.

Ο Γάνι έφυγε για να αποτρέψει συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο εκατομμύρια κατοίκους της Καμπούλ, αναφέρει σε μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook — κάνοντας τα πρώτα του σχόλια αφότου έφυγε από τη χώρα.

“Βρέθηκα σήμερα μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή: να περιμένω να αντιμετωπίσω τους ένοπλους Ταλιμπάν να μπαίνουν στο προεδρικό μέγαρο ή να φύγω από τη χώρα”, έγραψε ο Γάνι στο Facebook. “Επέλεξα να φύγω ώστε να μπορέσω να αποτρέψω αυτήν την αιματοχυσία”.

“Οι Ταλιμπάν κέρδισαν και τώρα είναι υπεύθυνοι για την τιμή, την κατοχή και την προστασία της χώρας τους”, πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Facebook. “Τώρα αντιμετωπίζουν μια νέα ιστορική πρόκληση. Είτε προασπίζουν το όνομα και την τιμή του Αφγανιστάν είτε δίνουν προτεραιότητα σε άλλα μέρη και άλλα δίκτυα”, συνέχισε.

Δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται τώρα.

Αφίσα του Ασράφ Γάνι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (AP Photo/Rahmat Gul)

“Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν εγκατέλειψε τη χώρα”, δήλωσε ο Αμπντουλάχ, που είναι επίσης επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση, σε ένα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook.

O εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχαϊλ Σαχιν είπε ότι η οργάνωση ελέγχει το πού βρίσκεται ο Γάνι και πως αναμένεται «μία ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας».

Μάχες στα περίχωρα

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε πως η οργάνωση έδωσε εντολή στους μαχητές της να εισέλθουν στην Καμπούλ για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο λεηλασιών, αφότου η τοπική αστυνομία εγκατέλειψε τις θέσεις της.

πηγή φωτο: Al Jazeera

Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αναφέρει πως υπάρχουν μαρτυρίες για πυροβολισμούς σε συνοικίες της Καμπούλ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter, νοσοκομείου της Καμπούλ περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί τραυματισμένοι από μάχες στην περιοχή Καραμπάγ, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο Κατάρ – Εμπλοκή και των Αμερικανών

Μέσα σε δέκα μέρες κατέλαβαν όλες τις σημαντικές πόλεις, φτάνοντας το τελευταίο 24ωρο στην κατάληψη της Μαζάρ-ι-Σαρίφ και της Τζαλαλαμπάντ, περικυκλώνοντας ουσιαστικά και την Καμπούλ που έπεσε αμαχητί.

Αγόρι πουλά σημαίες των Ταλιμπάν στο κέντρο της Καμπούλ (AP Photo/Hamed Sarfarazi)

Το πολιτικό παρασκήνιο για την επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν είναι έντονο.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν την παράδοση της εξουσίας σε μεταβατική διοίκηση, με επικεφαλής τον πρώην υπ. Εσωτερικών Αλί Αχμάντ Τζαλάλι, που ζει στις Ηνωμένες, ενώ άγνωστο παραμένει το αν και πότε θα φτάσει στη χώρα ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Μπαραντάρ.

Αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης βρίσκεται στο Κατάρ για συνομιλίες με τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι συμμετέχουν επίσης.

Δύο αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν ωστόσο στο Reuters ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν και ότι η οργάνωση αναμένει την πλήρη ανάληψη της εξουσίας.

Η ισλαμιστική οργάνωση ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία, 20 χρόνια αφότου καταδιώχθηκε από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ λόγω της άρνησής της να παραδώσει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν τον κόσμο να μη φοβάται και “διαβεβαιώνοντας” ότι οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται και τα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο.

Το χρονικό της επέλασης των Ταλιμπάν

Αποχωρούν οι ξένοι υπήκοοι

Καθώς πολλές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γερμανία εκκένωσαν τις πρεσβείες τους, το ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζει πως θα διατηρήσει την διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ.

Η Ολλανδία μετέφερε την πρεσβεία της σε μια τοποθεσία κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, με τη Χάγη να κινείται ταχέως για να απομακρύνει τους εναπομείναντες Αφγανούς μεταφραστές και τους ντόπιους εργαζόμενους.
Η επιχείρηση εκκένωσης της σουηδικής πρεσβείας θα ολοκληρωθεί αύριο, ενώ η Γερμανία και ο Καναδάς έκλεισαν προσωρινά τις πρεσβείες του και το προσωπικό απομακρύνθηκε.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε ότι εργάζεται για να διευκολύνει την απομάκρυνση του ξένου διπλωματικού προσωπικού από το Αφγανιστάν μέσω των αεροδρομίων στο αραβικό κράτος του Κόλπου. Αυτό περιλαμβάνει το διπλωματικό προσωπικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Αίγυπτο, την Αυστραλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Κυριακή 15/8 ότι η τουρκική πρεσβεία στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, θα συνεχίσει τη λειτουργία της. “Έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν… Η πρεσβεία μας στην Καμπούλ συνεχίζει τις δραστηριότητές της”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Κανείς δεν πρέπει να αναγνωρίσει σε διμερή βάση τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι είναι σαφές ότι θα υπάρξει νέα κυβέρνηση στη χώρα πολύ σύντομα.

“Δεν θέλουμε να αναγνωρίσει κανείς σε διμερή βάση τους Ταλιμπάν”, δήλωσε σε συνέντευξη.

“Θέλουμε μια ενιαία θέση μεταξύ όλων όσοι συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις με εμάς, στο βαθμό που μπορούμε να πάρουμε μια”, τόνισε ο Τζόνσον.

Τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιδιώκει η Ρωσία. Η Μόσχα δεν προβλέπει την εκκένωση της πρεσβείας της στην Καμπούλ. Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην αφγανική πρωτεύουσα και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης.

Παρακάτω εμφανίζεται ο Γάλλος πρέσβης καθώς αποχωρεί από την “Πρασινη Ζώνη” στην Καμπούλ.


Μπλίνκεν: Δεν είναι Σαϊγκόν. Δεν ήταν προς το συμφέρον μας να παραμείνουμε

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απέρριψε οποιαδήποτε σύγκριση με την παράδοση της Σαϊγκόν το 1975 και τόνισε πως απλά δεν ήταν στο συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να παραμείνουν στο Αφγανιστάν.

«Πήγαμε στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια με μια αποστολή και αυτή η αποστολή ήταν να τακτοποιήσουμε τον λογαριασμό με εκείνους που μας επιτέθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου. Ολοκληρώσαμε αυτήν την αποστολή». Όμως, το να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν επ’ αόριστον «δεν αποτελεί εθνικό συμφέρον μας», τόνισε ο Μπλίνκεν, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν την επιθετική πολιτική της Κίνας στον Ειρηνικό.

«Δεν υπάρχει τίποτα που θα άρεσε περισσότερο στους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας από το να μας δουν να εμπλακούμε στο Αφγανιστάν για 5, 10 ή 20 χρόνια επιπλέον», σημείωσε.

Οι Ταλιμπάν επιδεικνύουν στην Κανταχάρ τα αμερικανικά ελικόπτερα «λάφυρα»

Εν τω μεταξύ οι δυνάμεις των Ταλιμπάν, που βρίσκονται έξω από την Καμπούλ, έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο επιδεικνύουν αμερικανικά ελικόπτερα του αφγανικού στρατού στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ (νότια), μιας πόλης που κατέλαβαν την Παρασκευή.

Σε ένα από τα βίντεο που ανήρτησαν χθες, διακρίνεται ένας μαχητής να περπατά γύρω από ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk με τα χρώματα της πολεμικής αεροπορίας του Αφγανιστάν, σε ένα υπόστεγο στο αεροδρόμιο του δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν.

Κατόπιν, ο μαχητής φεύγει από το υπόστεγο και μπορεί κανείς να δει σε μακρινή απόσταση στον διάδρομο ένα δεύτερο ελικόπτερο του ίδιου τύπου.

Στη συνέχεια, ενώ ο μαχητής επιστρέφει στο υπόστεγο, διακρίνονται δύο ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα και κάποιος ακούγεται να λέει «Αυτή είναι η βούληση του Αλλάχ!».

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν αυτά τα ελικόπτερα θα μπορούσαν να είναι σύντομα λειτουργικά. Το παρμπρίζ του Black Hawk είναι σκεπασμένο με ένα μαύρο κάλυμμα και το ελικόπτερο μοιάζει να μην έχει αριστερό κινητήρα.

Οι έλικες λείπουν από τα δύο ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα, που βρίσκονται κοντά στο υπόστεγο και το ένα εξ αυτών είναι σκεπασμένο με ένα μαύρο κάλυμμα.

Ένας από τους μαχητές ακούγεται να λέει ότι πέντε ελικόπτερα και διάφορα αεριωθούμενα βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ.

Το AFP δεν βρίσκεται σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των στρατιωτικών αεροσκαφών που βρίσκονται σε αυτό το αεροδρόμιο.

Οι ειδικοί αμφιβάλλουν για τη χρησιμότητα για τους Ταλιμπάν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους αυτά τα ελικόπτερα και αεροσκάφη, καθώς δεν διαθέτουν ικανό προσωπικό για να τα επιδιορθώσει και να τα πιλοτάρει.

Σε άλλα βίντεο που προέρχονται από αφγανικές πόλεις, που κατέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι μαχητές τους ποζάρουν κρατώντας όπλα που κατέσχεσαν από τις αφγανικές δυνάμεις ή κάνουν περιπολίες σε οχήματα που ανήκαν στις ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν.




Πηγή


 


Πυρόπληκτες περιοχές: Σχεδόν πλήρης αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης

 Σύνταξη: Νάσος Μπράτσος

Σχεδόν πλήρως έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις εφιαλτικές πυρκαγιές. Στις περιπτώσεις που έχουν προκληθεί ζημιές στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ακινήτων, οι πολίτες μπορούν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ να υποβάλλουν αίτημα για δωρεάν αντικατάσταση του μετρητή ή του καλωδίου παροχής.

Από τις 3 Αυγούστου που ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, αντικαθιστούν καμένους στύλους και καλώδια. Μόνο στην Αττική καταστράφηκαν 50 χιλιόμετρα του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης και 20 υποσταθμοί, ζημιά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που προκάλεσε ο χιονιάς τον περασμένο Ιανουάριο. Η ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών έχει αποκατασταθεί κατά 99%, οι εργασίες όμως για την ασφάλιση του δικτύου συνεχίζονται, ακόμα και τον δεκαπενταύγουστο.

Ωστόσο αρκετά είναι τα ακίνητα που δεν έχουν ρεύμα γιατί η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιά στην ηλεκτρική τους εγκατάσταση.

Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ, οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για δωρεάν αντικατάσταση του μετρητή ή του καλωδίου παροχής.

Αν οι βλάβη είναι πιο σύνθετη, για να γίνει μερική η γενική επανασύνδεση θα απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εγκατάστασης από τον ηλεκτρολόγο.

Στη Βόρειο Εύβοια, την αρχαία Ολυμπία και την ανατολική Μάνη, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί κατά 99%. Προβλήματα παραμένουν κυρίως στην περιοχή της Γορτυνίας, όπου το ρεύμα εξασφαλίζεται και με γεννήτριες.

Ρεπορτάζ: Mαρίνα Δεμερτζιάν




Πηγή


Συγκλονιστικά στοιχεία για το εμπόριο και την εκμετάλλευση ανθρώπων – Aποκλειστικό ρεπορτάζ (video)

 Σύνταξη:Νάσος Μπράτσος

Πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο είναι τα στοιχεία που αφορούν στα θύματα trafficking και στην αποτρόπαια αλυσίδα βασανισμού του σώματος και της ψυχής τους. Η Κάτια Νιάκαρη βρέθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του τμήματος οργανωμένου εγκλήματος και εμπορίας ανθρώπων, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και κατέγραψε λεπτό προς λεπτό τη διαδικασία στήριξης των θυμάτων ανθρώπινης εκμετάλλευσης.

Μέσα σε αυτόν τον χώρο στο τμήμα οργανωμένου εγκλήματος και εμπορίας ανθρώπων, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, οδηγούνται τα θύματα trafficking, γυναίκες, κορίτσια, παιδιά σε κάποιες περιπτώσεις και άνδρες.

Θύματα όχι μόνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αλλά και εργασιακής, άτομα τα οποία εξαναγκάζονται σε παράνομες εγκληματικές πράξεις, επαιτεία, ακόμα και εμπορία οργάνων.

Όπως δήλωσε ο Χρήστος Μηλιώτης, προϊστάμενος υποδιεύθυνσης οργανωμένου εγκλήματος και εμπορίας ανθρώπων: «Το θύμα πρέπει να συνεργαστεί απόλυτα με την αστυνομία. Στην δική του κατάθεση στα δικά του στοιχεία που θα μας δώσει, τότε και μόνο θα μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε τους ανθρώπους που την φέρανε, την κρατούν σε κάποιο διαμέρισμα, της κρατούν τα ατομικά της ταξιδιωτικά έγγραφα και για να προσχωρήσουμε στη σύλληψη».

Τα θύματα αρχικά προσέρχονται σε αυτόν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου συναντούν τους ψυχολόγους της ελληνικής αστυνομίας, στη συνέχεια ξεκινάει η διαδικασία της κατάθεσης, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 7 ώρες.

Ο Χρήστος Μηλιώτης προϊστάμενος υποδιεύθυνσης οργανωμένου εγκλήματος και εμπορίας ανθρώπων, αναφέρει πως: «θέλουμε να το κάνουμε να νιώσει ότι είναι σε ένα ιδιωτικό, προσωπικό του χώρο, να μπορέσει να ηρεμήσει, να νιώσει άνετα, να μας εμπιστευτεί και όποτε νιώσει κατάλληλα ότι πρέπει να συζητήσουμε, θα ξεκινήσουμε μια πρώτη συνέντευξη, παρουσία ειδικού ψυχολόγου όπου και αυτός θα κάνει το ψυχολογικό προφίλ, θα κοιτάξει την ικανότητα αντίληψης του θύματος και μετά όταν θα είναι έτοιμη πάλι θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μία κατάθεση».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 7μηνο του 2021, οι αρχές ασχολήθηκαν με:

-10 υποθέσεις (μεταξύ των οποίων 4 για γενετήσια εκμετάλλευση και 2 για εργασιακή)
-Το σύνολο των θυμάτων ήταν 16 (5 άντρες και 11 γυναίκες -κυρίως από την Βουλγαρία-)
-Οι δράστες που συνελήφθησαν ήταν 31 (ανάμεσα τους και 7 γυναίκες)

Οι δράστες ασκούν έλεγχο στα θύματα τους με απειλές, βία αλλά και με ψεύτικες υποσχέσεις εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη χρημάτων και του υποστηρικτικού περιβάλλοντος των θυμάτων τους, με αποτέλεσμα τα στατιστικά στοιχεία να μην αποτυπώνουν την ακριβή πραγματικότητα αφού πολλά θύματα φοβούνται να αποκαλύψουν τον εφιάλτη τους.

Κλοπή κινητού μέσα στο τμήμα

Ακόμα και το κινητό τηλέφωνο αστυνομικού μέσα από το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας είχε αρπάξει ένας 28χρονος ληστής, ο οποίος προσήχθη από την Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας.

Το μεσημέρι της 10ης Αυγούστου ο 28χρονος προσήχθη στο Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων καθώς κρίθηκε ύποπτος. Ούτε εκεί ωστόσο δεν έκατσε… φρόνιμος, καθώς έκλεψε το κινητό τηλέφωνο δόκιμου αστυνομικού και τράπηκε σε φυγή διαφεύγοντας της προσοχής των αστυνομικών.

Για ένα 24ωρο οι αστυνομικοί τον αναζητούσαν ενώ εκείνος πρόλαβε μέσα στο διάστημα αυτό να κάνει ακόμα δύο επιθέσεις.

Έκλεψε τη μοτοσικλέτα πολίτη τον οποίο απείλησε με μαχαίρι και στη συνέχεια με το κλεμμένο όχημα επιτέθηκε σε πεζό για να τον ληστέψει.

Τελικά εντοπίστηκε μία ημέρα μετά από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, όπου και συνελήφθη. Πάνω του βρέθηκε το κινητό τηλέφωνο που είχε κλέψει από τον αστυνομικό στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο 28χρονος είχε απασχολήσει κατ` επανάληψη στο παρελθόν τις Αρχές για τα ίδια αδικήματα.

Ρεπορτάζ: Kάτια Νιάκαρη, Αλέξανδρος Καλαφάτης



Πηγή


1.008.740 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη μέσα σε 15 μέρες!

 

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τον αριθμό των εκτάσεων που αποτέφρωσε η πύρινη λαίλαπα τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), που επικαιροποιήθηκαν χθες, από τις 29 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου κάηκαν στην Ελλάδα 1.008.740 στρέμματα!

  • Του
    Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μετά τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 77 ανθρώπους και είχαν κάνει στάχτη περισσότερα από 2.500.000 στρέμματα δάσους, ελαιώνων και πευκώνων.

Ενδεικτικό της ανυπολόγιστης καταστροφής που έχει συντελεστεί είναι ότι την ίδια περίοδο από το 2008 έως το 2020 καίγονταν κατά μέσο όρο περίπου 27.500 στρέμματα. Συνολικά, από την αρχή του έτους μέχρι και χθες, 12 Αυγούστου, είχαν καεί στην Ελλάδα σχεδόν 1.143.000 στρέμματα, εκ των οποίων πάνω από το 90% τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έναντι 96.000 κατά μέσο όρο για την περίοδο από το 2008 έως το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές.

Προφανώς η περιοχή που έχει πληγεί βαρύτερα είναι αυτή της Εύβοιας, όπου βρίσκονται περίπου οι μισές από τις καμένες εκτάσεις. Για την ακρίβεια, η καμένη έκταση στη βόρεια Εύβοια ανέρχεται σε 465.820 στρέμματα, από τα οποία η δασική βλάστηση είναι 192.700 στρέμματα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο υπολογισμός έγινε έπειτα από επεξεργασία τεσσάρων δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 (λήψη εικόνων στις 11 Αυγούστου) από την επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το Αστεροσκοπείο δίνει και μια εκτίμηση για τις χρήσεις της καμένης έκτασης στην περιοχή της Εύβοιας που έχει πληγεί από την πυρκαγιά. Οπως αναφέρει, οι εκτάσεις που είχαν καεί μέχρι και την Τετάρτη αφορούν:

• δασική βλάστηση, 192.700 στρέμματα
• θαμνώδεις εκτάσεις, 99.600 στρέμματα
• γεωργικές περιοχές, 90.650 στρέμματα
• χορτολιβαδικές εκτάσεις, 77.720 στρέμματα
• τεχνητές ζώνες, 4.350 στρέμματα
• και εκτάσεις με αραιή βλάστηση, 800 στρέμματα.

«Λάθος η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική»

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών με την επικέντρωση των προσπαθειών στη συλλήβδην εκκένωση οικισμών, χωρίς τοπικά κριτήρια, αποτελεί λανθασμένη επιλογή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Παράλληλα, η εκτός ισορροπίας εμμονή στην εκ του αέρος καταστολή έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση της καταστροφής.

Το ινστιτούτο, με την πολυετή ερευνητική γνώση και πρακτική εμπειρία σε δασικά θέματα, χαρακτηρίζει ως βασικό και τραγικό λάθος την απόφαση μεταφοράς της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία πριν από 23 χρόνια (το 1998, από την κυβέρνηση Σημίτη), που είχε ως αποτέλεσμα τραγικές αντιπυρικές περιόδους με πρωτοφανείς καταστροφές (1998, 2000, 2007, 2009, 2018) και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Εξηγεί ότι ο μόνιμος αντιπυρικός σχεδιασμός μιας μεσογειακής χώρας όπως είναι η Ελλάδα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τρία σκέλη: την πρόληψη, την καταστολή και την αποκατάσταση. Ειδικά όσον αφορά τη δασοπυρόσβεση (καταστολή) δεν έχουν γίνει σοβαρά βήματα οργάνωσης και επιτελικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, μετά το μεγάλο λάθος του 1998. Παρά τη μεγάλη ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό, μια σειρά από αδυναμίες που προέρχονται από τον τρόπο δομής και λειτουργίας, και που δεν βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, όπως θα ήταν αναμενόμενο ύστερα από 23 χρόνια, μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αποδοτικότητα του μηχανισμού. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η πεισματική εμμονή σε λανθασμένες προσεγγίσεις, καθώς απορρίπτεται οποιαδήποτε κριτική είτε εκ των έσω του μηχανισμού είτε από τρίτους, οφειλόμενη κατά πολλούς σε σκοπιμότητες, εμποδίζει τη γρήγορη διόρθωση των σφαλμάτων.

Στο σκέλος της πρόληψης εμπλέκονται, όπως σημειώνει, κυρίως οι Δασικές Υπηρεσίες ή ό,τι έχει απομείνει από αυτές, καθώς έχουν αποδεκατιστεί σε προσωπικό. Παρά τις υποσχέσεις, εδώ και μια δεκαετία δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη δασικών υπαλλήλων, πλην εποχικού προσωπικού την περίοδο 2017-2018.

Οι περισσότερες δασωμένες εκτάσεις είναι εκτός διαχείρισης επί αρκετές δεκαετίες. Χαρακτηρίζει λυπηρό η άλλοτε ακμαία Δασική Υπηρεσία, που στο παρελθόν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της ρημαγμένης υπαίθρου και της προστασίας της δημόσιας περιουσίας, να εγκαταλείπεται στον βωμό μιας στρεβλής ανάπτυξης. Οσον αφορά την αποκατάσταση, το πρώτο μέλημα πρέπει να είναι «να γίνουν όλες οι απαραίτητες μελέτες και δράσεις σταθεροποίησης των ευδιάβρωτων εδαφών, ώστε να μην έχουμε απώλεια εδάφους.

Το αν στη συνέχεια θα πρέπει να προβούμε σε αναδάσωση θα εξαρτηθεί από την εκτίμηση της φυσικής αναγέννησης. Η επιλογή των ειδών προς φύτευση δεν μπορεί να αφεθεί σε αφελείς αντιλήψεις που αγνοούν τα βασικά δεδομένα της δασικής οικολογίας. Χωρίς οργανωμένα φυτώρια, με ανύπαρκτο προσωπικό και υποδομές, δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για αναδασώσεις, έστω και εθελοντικές».




Πηγή

Θα πούμε το μέλι… μελάκι μετά τη φωτιά στα πευκοδάση!

 

Η εικόνα στο χωριό Παπάδες, στη βόρεια Εύβοια, είναι εφιαλτική.

  • Του
    Μιχάλη Ψύλου

Καμένα σπίτια και αυτοκίνητα, στάχτη το περίφημο Δασικό Χωριό και γύρω γύρω μια απέραντη μαυρίλα, μέχρι εκεί που φτάνει το βλέμμα: Στάχτη το πευκοδάσος γύρω από το χωριό, χιλιάδες καμένοι κορμοί εκεί όπου κάποτε στέκονταν περήφανα, αιωνόβια πεύκα. Μέσα στην καταχνιά, μια εικόνα μαγνητίζει το βλέμμα. Πολλές καμένες κυψέλες, η μία δίπλα στην άλλη. Κάποιες καπνίζουν ακόμη. Οι μελισσοκόμοι δεν πρόλαβαν να τις σώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

Ολάκερες μελισσοπολιτείες καμένες. Αλλά και οι τυχεροί, αυτοί που πρόλαβαν τη φωτιά και απομάκρυναν τα μελίσσια τους, είναι το ίδιο άτυχοι. Οι φλόγες δεν αποκλείεται να αφανίσουν και τη δική τους ζωή. «Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους έγιναν κάρβουνο» λέει στη «δημοκρατία» ο Παναγιώτης. Επάγγελμα, μέχρι τώρα, μελισσοκόμος. Στο εξής; Αγνωστο! «Για τα επόμενα 20 χρόνια η βόρεια Εύβοια έχει τελειώσει μελισσοκομικά» λέει. «Για να μεγαλώσουν τα πεύκα και να μπορούν να δώσουν πευκόμελο, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια. Η σημερινή γενιά τω μελισσοκόμων της βόρειας Εύβοιας δεν θα προλάβει τα πεύκα» μονολογεί με θλιμμένο βλέμμα ο Παναγιώτης.

Δεν είναι ο μόνος Ευβοιώτης μελισσοκόμος που δεν γνωρίζει τι θα κάνει από εδώ και πέρα. Ο μπαρμπα-Ζήσιμος Μάρκου από τους Κουρκουλούς, στην περιοχή της Λίμνης, σηκώνει ψηλά τα χέρια. Αν και πρόλαβε να βγει στη σύνταξη και πούλησε τα περισσότερα μελίσσια, κράτησε περίπου 80 κυψέλες για να συμπληρώνει την πενιχρή του σύνταξη.

«Δεν υπάρχει ελπίδα για τους περίπου 150 Ευβοιώτες μελισσοκόμους» λέει ο μπαρμπα-Ζήσιμος στη «δημοκρατία». «Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα. Και το Λιμνιώτικο δάσος έγινε στάχτη. Το περίφημο βορειοευβοιώτικο πευκόμελο δεν θα υπάρχει πια».

Ο μπαρμπα-Ζήσιμος γλίτωσε τα μελίσσια του, αλλά και πάλι έχει πρόβλημα: Προς το παρόν θα πρέπει να ταΐζει ο ίδιος τα μελίσσια του ως την άνοιξη.

Αλλά και τότε, με τα πεύκα καμένα, δεν θα υπάρχει η ανθοφορία για την παραγωγή μελιού .Θα πρέπει λοιπόν να μεταφέρει τα μελίσσια του αλλού, στη Θεσσαλία κυρίως. Αλλά τα έξοδα είναι μεγάλα. «Το θέμα δεν είναι ότι έχασα τη φετινή παραγωγή, αλλά ότι το δάσος μας καταστράφηκε και δεν ξέρω αν θα προλάβω να το δω να ξαναγεννιέται».

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου του νομού Ευβοίας Τάσος Αξιώτης λέει μάλιστα ότι η ζημιά είναι ανυπολόγιστη και ως προς τον αριθμό των καμένων κυψελών που ακόμη δεν έχει σταθεί δυνατόν να καταμετρηθούν και να αναφερθούν στον ΕΛΓΑ.

«Πριν από λίγα χρόνια κάηκε η περιοχή κοντά στο Κοντοδεσπότι και φέτος όλες αυτές οι εκτάσεις στη βόρεια Εύβοια. Το μόνο που έχει μείνει είναι ένα μικρό κομμάτι στο οποίο θα μαλώνουμε για το πού θα βάλουμε τις κυψέλες μας. Και ακόμα δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει» προσθέτει.

Η καταστροφή στη βόρεια Εύβοια έχει δραματικές επιπτώσεις και σχεδόν σε όλους τους μελισσοκόμους της χώρας.

Απόγνωση

Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού προέρχονται από το πεύκο (55%-60%), ενώ από το θυμάρι είναι 15% και το έλατο 5%-10%. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι τώρα οι μελισσοκόμοι μετέφεραν κάθε χρόνο στα δάση της βόρειας Εύβοιας κάπου 500.000 κυψέλες.

«Η βόρεια Εύβοια», λέει στη «δημοκρατία» ο γεωπόνος και μελισσοκόμος Κωνσταντίνος Βαμβακάς, «παρήγαγε μέχρι σήμερα το 20% της πανελλαδικής παραγωγής μελιού. Στην περιοχή που κάηκε, μάλιστα, έβαζαν τα μελίσσια τους οι μισοί μελισσοκόμοι της χώρας. Το 100% των μελισσοκόμων της νότιας Ελλάδας και το 50% από την κεντρική Ελλάδα. Μιλάμε δηλαδή για χιλιάδες μελισσοκόμους».

Ο Κωνσταντίνος Βαμβακάς εξηγεί: «Το πευκόμελο είναι ένα μέλι που συλλέγεται τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο. Δεν υπάρχουν άλλες ανθοφορίες στη διάρκεια του χρόνου. Ιδιαίτερα τον Οκτώβριο, το σύνολο των μελισσοκόμων της Ελλάδας κυνηγάνε την ανθοφορία του πεύκου. Η καταστροφή του πευκοδάσους της βόρειας Εύβοιας σημαίνει ότι οι μελισσοκόμοι θα πρέπει πλέον να μεταφέρουν τα μελίσσια τους στη Χαλκιδική ή τη Θάσο, που είναι οι μόνες περιοχές με ανάλογα πευκοδάση. Κάτι που σημαίνει ένα τεράστιο, πρόσθετο κόστος σε ό,τι αφορά τα μεταφορικά έξοδα».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδα, Βασίλης Ντούρας λέει ότι ο αφανισμός του πευκοδάσους της βόρειας Εύβοιας θα κοστίσει ετησίως στην ελληνική μελισσοκομία μείωση της παραγωγής κατά 10.000 τόνους τις επόμενες δύο τρεις δεκαετίες. Η Ομοσπονδία των Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας εκτιμά ότι εφέτος οι απώλειες που θα έχουν οι Ελληνες μελισσοκόμοι ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 50.000.000 ευρώ.




Πηγή

Στους 62 οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Τουρκία

 

Τραγικός είναι ο νεότερος απολογισμός από τις φονικές πλημμύρες που σάρωσαν πολλές τουρκικές πόλεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, καθώς 62 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ δεκάδες άλλοι αγνοούνται, με τα αρμόδια συνεργεία διάσωσης να συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τους. 

Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD), 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες στην επαρχία Κασταμονή, άλλοι εννέα στη Σινώπη και ένας στην Μπαρτίν. Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών, 77 άνθρωποι αγνοούνται, ενώ άλλοι 8 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. 

Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και χρόνια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, η οποία επλήγη νωρίτερα αυτόν τον μήνα από τις φονικές πυρκαγιές.



Πηγή

Αποχώρησαν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες από την Εύβοια

 

Μετά από εφτά ημέρες παραμονής και αφού βεβαιώθηκαν ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για τα σημεία που ξέσπασαν οι φωτιές, οι Ρουμάνοι Πυροσβέστες αποχώρησαν από το Προκόπι όπου είχαν στήσει όλες αυτές τις ημέρες το κέντρο επιχειρήσεων τους.



Ήταν 6 Αυγούστου (2021) όταν 108 πυροσβέστες από τη Ρουμανία συνοδεία 22 οχημάτων ξεκίνησαν το ταξίδι προς τα πύρινα μέτωπα της βόρειας Εύβοιας ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της Ελλάδας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.





«Εμείς οι Ρουμάνοι, αγαπάμε πολύ την Ελλάδα. Πονέσαμε όταν ακούσαμε τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν εδώ και θέλαμε να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο» δήλωνε στο eviathema.gr ο επικεφαλής της ομάδας Catalin Samsodan.



Πηγή

Θεσσαλονίκη: Έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό ασθενής πλήρως εμβολιασμένος

 

Τον πρώτο θάνατο πλήρως εμβολιασμένου, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, γνωστοποίησε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

«Έχουμε τον πρώτο θάνατο ασθενούς, πλήρως εμβολιασμένου, στη Μονάδα μου. Είναι μια από τις εξαιρέσεις» είπε χαρακτηριστικά (OPEN TV), επισημαίνοντας πως ο άτυχος άνδρας δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.



«Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος είχε συμμορφωθεί πλήρως με τα υγειονομικά πρωτόκολλα» πρόσθεσε.

Τέλος, τόνισε πως «δεν πρέπει να θεοποιούμε τους εμβολιασμένους, πρέπει να προσέχουμε», ενώ ξεκαθάρισε πως οι εμβολιασμοί παραμένουν το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε κατά του κορονοϊού.



Πηγή

Πρόωρες εκλογές στον Καναδά με αφορμή την πανδημία

 

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε σήμερα την προκήρυξη πρόωρων ομοσπονδιακών εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου.

«Η γενική κυβέρνηση δέχθηκε το αίτημά μου για τη διάλυση του κοινοβουλίου. Οι Καναδοί θα πάνε συνεπώς στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου», δήλωσε από την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Οτάβα, διευκρινίζοντας ότι οι «Καναδοί έπρεπε να αποφασίσουν πώς θα τερματιστεί η πανδημία».

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έρχεται σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και εν μέσω μιας χρονικής περιόδου που τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται σε πολλά μέρη της χώρας, οδηγώντας τους υγειονομικούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τέταρτο κύμα. Κανονικά, οι εκλογές ήταν να διεξαχθούν μέσα στο 2024.

Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας θα βοηθήσει το κόμμα του να κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Αιτιολογώντας την απόφασή του για πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός Τριντό υποστήριξε ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί ευρύτερη εντολή στην κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για την ανάκαμψη από τις οικονομικές επιπτώσεις της.

Αντίθετα, οι πολιτικοί του αντίπαλοι τονίζουν ότι εγκυμονεί κινδύνους η προσφυγή στις κάλπες εν μέσω εξάπλωσης της νόσου Covid-19.




Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ