Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Ανοδικά οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλείες

 

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.605, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 494.907 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 155 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.806 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.975 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 176 (64.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.808 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 163 (ημερήσια μεταβολή +7.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 172 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Διενεργήθηκαν 68.376 τεστ (PCR: 7.852, RAPID: 60.524) με τη  θετικότητα (PCR+Rapid): 2,35.

Η γεωγραφική κατανομή των 1.605 κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 1.605 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

57 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
62 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
13 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
69 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
138 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
53 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
54 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
7 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
161 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
14 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ανδρου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας
45 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
34 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου
30 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
24 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
7 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
90 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
18 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
18 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
16 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
5 κρούσμαta στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
10 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
29 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
11 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
28 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
32 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
25 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
11 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
21 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
41 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
36 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
4 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
9 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
84 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
79 κρούσματα υπό διερεύνηση.





Πηγή

Χιροσίμα, 76 χρόνια μετά: Φωτογραφικό ντοκουμέντο – εξήγηση για τις «ζωγραφισμένες» σκιές ανθρώπων στα πεζοδρόμια

 Σύνταξη: Βαγγέλης Λιακόγκονας

Στο ερώτημα ετών γιατί η ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα κατά την πυρηνική έκρηξη του 1945, άφησε πίσω της σκιές ανθρώπων χαραγμένες στα πεζοδρόμια, έσπευσε ειδικός να απαντήσει, 76 χρόνια μετά την ιστορική τραγωδία.

Συγκεκριμένα, αυτό που τότε κατεγράφη και απεικονίζεται σε φωτογραφικά ντοκουμέντα της εποχής, ήταν σκιές ανθρώπων και αντικειμένων, ακόμα και ποδηλάτων, που αποτυπώθηκαν διάσπαρτα σε πεζοδρόμια και σε κτίρια τόσο στη Χιροσίμα όσο και στο Ναγκασάκι, μετά την έκρηξη στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, αντίστοιχα.

Οι σκιές αυτές «κουβαλούν» τις τελευταίες στιγμές κάποιων ανθρώπων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Michael Hartshorne, ομότιμο διαχειριστή του Εθνικού Μουσείου Πυρηνικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού και ομότιμο καθηγητή ακτινολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, όταν η κάθε βόμβα εξερράγη, το έντονο φως και η θερμότητα εξαπλώθηκαν σε δημόσιους χόρους. Τότε, αντικείμενα και άνθρωποι «προστάτευσαν» σημεία πίσω τους απορροφώντας το φως και την ενέργεια. Το ίδιο φως, λοιπόν, κατάφερε να «λευκάνει» το τσιμέντο ή και την πέτρα που αποτελούσε το «φόντο» του ανθρώπου είτε του αντικειμένου.

Εν ολίγοις, οι μυστηριώδεις αυτές σκιές είναι στην πραγματικότητα το πώς φαινόταν το πεζοδρόμιο ή το κτίριο, πολύ λίγο πριν από την πυρηνική έκρηξη. Οι πέριξ επιφάνειες που εκτέθηκαν, λευκάνθηκαν, κάνοντας την κανονικά χρωματισμένη περιοχή να δείχνει ως σκοτεινή σκιά.

Ο ίδιος επιστήμονας πρόσθεσε σχετικά ότι, στην πραγματικότητα, πιθανότατα υπήρχαν πολλές περισσότερες σκιές αρχικά, ωστόσο «οι περισσότερες καταστράφηκαν ακολούθως από επόμενα κύματα έκρηξης, από τη θερμότητα και φως».

(Image credit: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)

Με πληροφορίες από livescience.com



Πηγή

Στις φλόγες τα νότια παράλια της Τουρκίας — Εμπρησμό βλέπει ο Ερντογάν που… μοίρασε τσάι στους πυρόπληκτους

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Τουρίστες στην Αλικαρνασσό περιμένουν την μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο με σκάφη — AP Photo/Emre Tazegul

Έξι είναι οι νεκροί, πάνω από τετρακόσιοι οι τραυματίες, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη, καθώς η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων δέκα ετών.

Στην Αλικαρνασσό, μια συνοικία εκκενώθηκε, καθώς τις φλόγες τροφοδότησαν οι ισχυροί άνεμοι. Μην μπορώντας να φύγουν οδικώς, 540 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με βάρκες, αλλά και στην Αττάλεια οργανώθηκαν, παρόμοιες επιχειρήσεις εκκένωσης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές, όπου προσπάθησε να καθησυχάσει τους κατοίκους υποσχόμενος οικονομική βοήθεια, ενώ μοίρασε και τσάι στους οπαδούς του. Η λαϊκή δυσαρέσκεια όμως ξεχειλίζει και αμέσως έγινε δημοφιλές στο τουίτερ το Hashtag «Πάρε το τσάι σου και φύγε». Ο Τούρκος Πρόεδρος αργότερα μιλώντας σε συνέντευξη τύπου μίλησε για εμπρησμό και έδειξε τους Κούρδους του PKK ως υπεύθυνους.

Την ίδια ώρα, η ανατολική Τουρκία και συγκεκριμένα η επαρχία Βαν πλήττεται από σφοδρές βροχοπτώσεις. Σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές, δεκάδες σπίτια κατέρρευσαν ευτυχώς όμως δεν σημειώθηκαν ανθρώπινες απώλειες.



Πηγή

Καταγγελόμενη δολοφονία Τούρκου πολίτη με ελληνική υπαιτιότητα στο επίκεντρο τουρκικών ΜΜΕ

Για τη δολοφονία ενός 43χρονου άνδρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα κάνει λόγο πληθώρα τουρκικών μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες ώρες, καταγγέλλοντας πως Τούρκος πολίτης βρήκε ακαριαίο θάνατο στην Ανδριανούπολη από πυρά που εκτοξεύτηκαν από την ελληνική πλευρά. Διαψεύδει η Αθήνα.

Για τη δολοφονία ενός 43χρονου άνδρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα κάνει λόγο πληθώρα τουρκικών μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες ώρες, καταγγέλλοντας πως Τούρκος πολίτης βρήκε ακαριαίο θάνατο στην Ανδριανούπολη από πυρά που εκτοξεύτηκαν από την ελληνική πλευρά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, ο 43χρονος Mehmet Durgun και ο 60χρονος Süleyman Şener, που ζουν στο χωριό Adasarhanlı της Αδριανούπολης στα ελληνοτουρκικά σύνορα δέχθηκαν επίθεση στις όχθες του ποταμού Έβρου το απόγευμα του Σαββάτου, με τον Mehmet Durgun να πεθαίνει ακαριαία από σφαίρα που δέχθηκε στο πρόσωπο, κάτω από το δεξί του μάτι. Κατά τα δημοσιεύματα, ο Süleyman Şener κατάφερε να διαφύγει στο χωριό, ενώ στη συνέχεια κλιμάκιο της Χωροφυλακής και ο εισαγγελέας έφτασαν στο σημείο για να διερευνήσουν το συμβάν. Ο 43χρονος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ανδριανούπολης όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του.

Σημειώνεται πως μεταξύ των τουρκικών δημοσιευμάτων παρατηρούνται αποκλίσεις αναφορικά με την στιγμή και τον λόγο για τον οποίο οι δύο άνδρες δέχθηκαν επίθεση. Η τουρκική Independent αναφέρει ότι «λόγω της ζέστης περίπου στις 19.00 οι δύο άνδρες έκατσαν να ξεκουραστούν στην αμμώδη περιοχή στις όχθες του ποταμού», ενώ η BirGün επισημαίνει πως  οι δύο άνδρες «πήγαν στη νησίδα στον ποταμό Έβρο για να πάρουν τα σκάφη που χρησιμοποιούν παράνομα μετανάστες για να διασχίσουν τον ποταμό». Μάλιστα, το τουρκικό μέσο aykiri.com.tr αναφέρει ότι «οι δύο πολίτες πήγαν στο σημείο για να πάρουν τις βάρκες που άφησαν οι μετανάστες στο παράνομο πέρασμα. Εν τω μεταξύ, άρχισαν λεκτικοί διαπληκτισμοί με την απέναντι πλευρά, οι οποίοι στη συνέχεια εντάθηκαν». Σε σχετικό δημοσίευμά του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu περιορίζεται να αναφέρει πως «σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, ο Mehmet Durgun (43 ετών) και ο Süleyman Şener (60 ετών) πήγαν στις όχθες του ποταμού Έβρου, ο οποίος αποτελεί τη συνοριακή γραμμή».

Παράλληλα, παραμένει ασαφές αν ο Mehmet Durgun πυροβολήθηκε από ένστολους ή από πρόσωπο που φορούσε πολιτικά ρούχα, και κατά πόσον στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για μέλος των στρατιωτικών ή αστυνομικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ωστόσο, στο σύνολό τους τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης συγκλίνουν ότι τα πυρά που είχαν ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του Τούρκου πολίτη προήλθαν από την ελληνική πλευρά, με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu να μεταδίδει πως «εστάλη τηλεγράφημα στην Ελλάδα εξαιτίας του πυροβολισμού Τούρκου πολίτη από άτομα με πολιτικά ρούχα από την ελληνική πλευρά στην Αδριανούπολη».

Όπως προκύπτει από δημοσίευμα της Sabah, ο επικεφαλής του χωριού Adasarhanl από το οποίο προέρχονται οι δύο άνδρες, Emrullah Özgün, περιορίστηκε να αναφέρει σχετικά με τις συνθήκες της φερόμενης δολοφονίας πως το περιστατικό συνέβη όταν ο Durgun και ο Şener πήγαν να καθίσουν δίπλα στον ποταμό Έβρο. «Ως αποτέλεσμα, ένας από αυτούς πυροβολήθηκε στο μάγουλο και πέθανε εκεί. Στη συνέχεια υπήρξαν ακόμη τρεις πυροβολισμοί και ο άλλος άνδρας έφυγε αμέσως από το σημείο. Αυτοί που πυροβόλησαν από την απέναντι πλευρά έφυγαν σχεδόν αμέσως» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι διενεργούνται έρευνες.

Αντικρουόμενες πληροφορίες και από τα ελληνικά ΜΜΕ

Την ίδια ώρα, ελληνικά μέσα ενημέρωσης μεταφέρουν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες που αποδίδονται στον ΣΚΑΙ από το newsit.gr, το συμβάν φέρεται να έγινε στην Τουρκική πλευρά του Έβρου, και μάλιστα σε σημείο με πολύ πυκνή βλάστηση, ενώ όπως αναφέρθηκε, πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα παράνομους διακινητές λαθρομεταναστών. Κατά το ίδιο μέσο, «οι δύο άνδρες που βρέθηκαν στην πλευρά της Τουρκίας πιθανότατα διαπληκτίστηκαν και ο ένας πυροβόλησε τον άλλον», ενώ η ελληνική πλευρά, έχει διενεργήσει έρευνα στις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή, και «δεν προκύπτει από πουθενά ότι έγιναν πυροβολισμοί από την Ελληνική πλευρά του Έβρου».

Την ίδια ώρα, πηγές που επικαλείται το protothema.gr μεταφέρουν όλα τα παραπάνω, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία πρόκειται να κάνουν επίσημο διάβημα προς την ελληνική πλευρά, και πως «η ελληνική πλευρά θα απορρίψει τις τουρκικές αιτιάσεις επιχειρηματολογώντας ή επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους περιστατικά δεν θα συνέβαιναν εάν η τουρκική πλευρά έκανε αυτό που οφείλει καταπολεμώντας την παράνομη μετανάστευση» χωρίς ωστόσο να προκύπτει από τα παραπάνω ότι απορρίπτεται το ενδεχόμενο ελληνικής εμπλοκής στην δολοφονία του Τούρκου πολίτη.

Σε διάβημα προς την επιτετραμμένη της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, προχώρησε η τουρκική πλευρά σχετικά με δημοσιεύματα ΜΜΕ της γείτονος που έκαναν λόγο για θάνατο Τούρκου στον Εβρο από πυρά προερχόμενα από την ελληνική πλευρά.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, απαντώντας σε σχετικό έκτακτο διάβημα στο οποίο κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με φερόμενο περιστατικό στον Έβρο».

«Επεσήμανε στην τουρκική πλευρά την υποχρέωση της τελευταίας να φυλάει τα σύνορα της και να μην επιτρέπει την δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση», προσθέτει ακόμη το ΥΠΕΞ.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΛ.ΑΣ., σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπήρξε εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων στο φερόμενο περιστατικό στον Έβρο».




Πηγή

Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ρόδο – Εκκενώνεται η Κοιλάδα των Πετάλούδων

 Σύνταξη: Ρένα Βενιανάκη

Η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή «Παντάνασσα» της Ρόδου βρίσκεται σε εξέλιξη και γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί πριν πέσει το σκοτάδι. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά ξέφυγε και εκκενώνεται, προληπτικά, η Κοιλάδα των Πεταλούδων
Στη συγκεκριμένη περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες, 12 οχήματα, 3 Ε/Π και το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Έχουν ζητηθεί εναέριες ενισχύσεις από την Αθήνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή τα προηγούμενα χρόνια ξεσπούσαν συνεχώς φωτιές. Πάνω από δέκα είχαν καταγραφεί.





Πηγή

Εισαγγελική έρευνα για τους δύο αστυνομικούς που αδιαφόρησαν για τη γυναικοκτονία στη Δάφνη

 Με παραγγελία της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου θα διενεργηθεί από τον Εισαγγελέα Ανδρέα Στεφανάτο προκαταρκτική εξέταση για τις πράξεις και παραλείψεις των δύο αστυνομικών οι οποίοι ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, για την αδιαφορία τους σε καταγγελία στις 11 Ιουλίου για ενδοοικογενειακή βία, στην οποία ωστόσο έφυγαν άπραγοι με αποτέλεσμα 19 μέρες μετά η 31χρονη να δολοφονηθεί από τον σύζυγό της.


Ο τρόπος αντίδρασης των δύο ένστολων στο σήμα υψηλής προτεραιότητας που έλαβαν από την Υπηρεσία τους, μετά από συγκεκριμένη καταγγελία ενοίκου της πολυκατοικίας όπου έμενε και το ζευγάρι στην Δάφνη, θα ελεγχθεί από Εισαγγελικό λειτουργό προκειμένου να εντοπιστούν ενδεχόμενες ποινικές τους ευθύνες.

Με παραγγελία της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου θα διενεργηθεί από τον Εισαγγελέα Ανδρέα Στεφανάτο προκαταρκτική εξέταση για τις πράξεις και παραλείψεις των δύο αστυνομικών οι οποίοι ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι δύο αστυνομικοί που, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε γειτόνισσα της κοπέλας στη Δάφνη, κλήθηκαν να ελέγξουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στις 11 Ιουλίου, ωστόσο έφυγαν άπραγοι με αποτέλεσμα 19 μέρες μετά η 31χρονη να δολοφονηθεί από τον σύζυγό της.

Η γυναικοκτονία σημειώθηκε στη Δάφνη, με θύμα μία 35χρονη γυναίκα, από τον σύζυγό της. Όπως μετέδωσαν νωρίτερα το MEGA και η kathimerini.gr, ο φερόμενος δράστης παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στο αστυνομικό τμήμα Δάφνης και ομολόγησε πως τη δολοφόνησε με ένα μαχαίρι.

Οι αστυνομικοί πήγαν στο διαμέρισμα του 3ου ορόφου που τους υπέδειξε ο άνδρας και τη βρήκαν στο κρεβάτι νεκρή, με θανάσιμα τραύματα στο λαιμό. Ο 35χρονος φέρεται να υποστήριξε στις αρχές πως το έκανε επειδή τη ζήλευε. Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Όπως ανέφερε ένοικος, το βράδυ της 11ης Ιουλίου έκανε καταγγελία στην ΕΛΑΣ για ενδοοικογενειακή βία σε διαμέρισμα όπου ζει και ανήλικο παιδί.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, 25 λεπτά αργότερα, περιπολικό της αστυνομίας έφτασε στο σημείο, οι αστυνομικοί άνοιξαν τα παράθυρα του οχήματος και έφυγαν, χωρίς να κάνουν τον κόπο να μπουν στο κτίριο.

Η ίδια καταγγέλλουσα σημειώνει ότι στην αστυνομία είχε δώσει το δικό της όνομα για να χτυπήσουν το κουδούνι.

«Δεν έκανα καταγγελία για πάρτι, αγαπημένη ελληνική αστυνομία. Σας κάλεσα ενώ είχε θορυβηθεί ακόμη και η διαχειρίστρια», αναφέρεται στην ίδια καταγγελία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

Οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν το καθήκον τους, και πράγματι  στη συντριπτική πλειονότητά τους το εκτελούν με ευσυνειδησία και αυταπάρνηση, κάτω από όλες τις συνθήκες, μέρα και νύχτα, οποτεδήποτε οι πολίτες χρειάζονται τη συνδρομή τους. Για όσους αστυνομικούς δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, δεν υπάρχει θέση στην Ελληνική Αστυνομία.

Σχετικά με τις καταγγελίες για το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Δάφνη σημειώνονται τα ακόλουθα:

Από την αρχική διερεύνηση των καταγγελιών προκύπτει η βασιμότητα αυτών και ήδη με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν στο περιπολικό που έφθασε στο σημείο, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στα δέοντα. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που με βάση τις οδηγίες που είχαν δοθεί από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το σήμα ήταν υψηλής προτεραιότητας.

Παράλληλα, διεξάγεται περαιτέρω έρευνα.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει συστήσει ειδική υπηρεσία Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας και έχουν δοθεί από την πρώτη στιγμή σαφείς οδηγίες και εντολές για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών.

Θα επαναλάβουμε ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί φαινόμενο-όνειδος για τις σύγχρονες κοινωνίες και για την εξάλειψή του θα χρειαστεί η συστράτευση όλων μας.

Ενόπιον του εισαγγελέα παρουσιάστηκε το πρωί του Σαββάτου 31 Ιουλίου, ο φερόμενος γυναικοκτόνος της Δάφνης, όπου του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση καθώς και για οπλοφορία – οπλοχρησία. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του ανατέθηκε σε ανακριτή ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε ο κατηγορούμενος που αναμένεται να του ζητήσει προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του.




Πηγή

Κάντας και Βανέσσα (Μυρτώ Μποκολίνη και Φωτεινή Κωστοπούλου) ~ Θα σας πιάσω στα πράσα (Φτάνει!) (στα ελληνικά)

 





Βλέπω ό,τι και αν κάνεις
Με περνάς για αφελή
Μα όταν στ' αποδείξω
Ποια θα φαίνεται χαζή

Όλο λέει ότ' υπερβάλλω
Όμως στο τέλος θα το δει
Και τότε πια θα καταλάβει
Απ' όλους είμαι η πιο σημαντική!
Και δεν θα σταματήσεις πια
Γιατί αυτή τη φορά
Θα σε γραπώσω για καλά!
Τη μισώ!
Τη μισώ!
Πως αυτή τη φορά θα τη πατήσεις!
(Φτάνει!)
Θέλω να 'μαι πια ειλικρινής!
Έχω ανακαλύψει τις βρωμιές σου
Τώρα δεν θα είμαι επιεικής
Μας φτάνει!
(Φτάνει!)
Η αλήθεια τώρα θα φανεί
Ήρθε η ώρα ν' αποδείξω τη πραγματική Χασίμα
Τώρα φτάνει!

Βασιστείτε πια σ' εμάς
Για το καλό της γειτονιάς
Τα μάτια έχω ορθάνοιχτα κι αυτό μη το ξεχνάς
Μην ακούς κουτσομπολιά!
Δε θα ζήσω όπως παλιά!
Θ' αλλάξουν όλα πια
Θ' αλλάξουν όλα πια
Το λέω σοβαρά
Το λέω σοβαρά
Θα μπουν σε τάξη όλα τώρα!
Φτάνει!


*Σημείωση: Το τραγούδι αυτό είναι από το επεισόδιο του 1ου Κύκλου ''Κανείς για Παγωτό;'' .

Καμμένα σπίτια και τραυματίες στο πύρινο μέτωπο στην Αιγιαλεία Αχαΐας – Επιτυχημένο σχέδιο βλέπει η κυβέρνηση

 Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αχαΐα. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, το μέτωπο της μεγάλης φωτιάς στην Ζήρια περιορίζεται στην Άνω Ζήρια και τον Προφήτη Ηλία και βαίνει προς οριοθέτηση, δηλαδή προς έλεγχο. Στο σημείο συνεχίζονται οι ρίψεις ποσοτήτων νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη. Τουλάχιστον 20 σπίτια έχουν καεί, ενώ τους δεκαέξι έχουν φθάσει οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια, με την κυβέρνηση να επιμένει στις θετικές επιχειρησιακές της ικανότητες.


Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αχαΐα. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, το μέτωπο της μεγάλης φωτιάς στην Ζήρια περιορίζεται στην Άνω Ζήρια και τον Προφήτη Ηλία και βαίνει προς οριοθέτηση, δηλαδή προς έλεγχο. Στο σημείο συνεχίζονται οι ρίψεις ποσοτήτων νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, 5 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό και δύο αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Τουλάχιστον 20 σπίτια έχουν καεί, ενώ τους δεκαέξι έχουν φθάσει οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια.

Ειδικότερα, στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

Επτά εξ αυτών -έξι πολίτες και ένας λιμενικός- παραμένουν, σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

Στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια, κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των υγειονομικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η 6η υγειονομική περιφέρεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την 6η Υ.ΠΕ., «στο νοσοκομείο του Αιγίου, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας κινητοποιήθηκε άμεσα το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το δίκτυο του ΕΚΑΒ».

Τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών για την ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος είχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η υγειονομική περιφέρεια ήταν σε διαρκή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΚΑΒ.

Όπως είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, το κύριο μέτωπο της φωτιάς αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια χαράδρα. Πρόσθεσε ότι «δίνουν μάχη τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής».

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος, «αυτήν την ώρα δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές», ενώ όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, σημείωσε ότι «αν και δεν έχει γίνει ακόμα καμία επίσημη καταγραφή, τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στην περιοχή της Ζήριας, ενώ υπάρχουν ζημιές κυρίως σε περιβάλλοντες χώρους σπιτιών στην περιοχή του Λαμπίρι και σε αποθήκες».

Θετικό κυβερνητικό κλίμα

Πηγές της Πολιτικής Προστασίας ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι «τα εναέρια μέσα παρά τις παράλληλες εξαιρετικά δύσκολες φωτιές σε Κρανίδι και Αλμυρό (καθώς χρειάστηκαν και εκεί) ήταν μέσα στον χρόνο επιφυλακής τους, πάνω από τη φωτιά. Το πρωτόκολλο της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε ακαριαία ενώ 2 μηνύματα 112 έφυγαν στοχευμένα για την εκκένωση των περιοχών που κινδύνευαν».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης , σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι «είναι εκατοντάδες οι περιουσίες που διασώθηκαν στη σώμα με σώμα μάχη των πυροσβεστών μας με τη φωτιά στους οικισμούς, ανάμεσα στις κατοικίες, σε όλη περιοχή».

«Σήμερα (χθες) εκδηλώθηκαν 56 πυρκαγιές. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αρκετές πυρκαγιές στην Αχαΐα και αρκετές από αυτές έλαβαν διαστάσεις και εξελίχθηκαν πλησίον κατοικιών αλλά και εντός οικισμών. Για την σημερινή πυρκαγιά που ξεκίνησε πλησίον του οικισμού Ζήρια το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε στις 12:25. Υπήρξε άμεση και μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πυρκαγιάς, σημείωσε ο κ.Χρυσοχοίδης: «Εξελίχθηκε ανάμεσα σε δασική βλάστηση, γεωργικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους, εντός του αστικού ιστού. Ελαβε πολύ γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις, μπήκε μέσα σε οικισμούς, γι’ αυτό πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των κατοίκων από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις και μέσω του 112 έλαβαν μήνυμα προκειμένου να εκκενώσουν τις περιοχές Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι. Στη συνέχεια έλαβαν δεύτερο μήνυμα προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό Λόγγο, ανατολικότερα των προηγούμενων οικισμών με σκοπό να εκκενωθούν οι οικισμοί και να είναι οι πολίτες ασφαλείς.




Πηγή

Αχαΐα – Φωτιά: Στάχτη και καμμένα σπίτια – Aυτοψία της ΕΡΤ

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Aποκαρδιωτική η εικόνα που αποκαλύφθηκε με το πρώτο φως της μέρας σε μια από τις ομορφότερες περιοχές του νομού Αχαΐας. H επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνεχίζεται και η εικόνα είναι καλύτερη.

Οι προσπάθειες εντοπίζονται σε χαράδρα με μικρές εστίες πάνω από το Λαμπιρι, μακριά από κατοικημένη ζώνη. Επικρατεί αισιοδοξία στις αρχές ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα σύντομα.

Η πύρινη λαίλαπα διέσχισε κυριολεκτικά τον οικισμό της Ανω Ζήριας, όπου η κατάσταση ακόμα και σήμερα είναι αποπνικτική. Στην κοινότητα υπάρχουν 10 καμμένα σπίτια σύμφωνα με τον δήμαρχο Αιγιαλείας.

Ζημιές υπάρχουν σε Λαμπίρι και Καμάρες, κυρίως σε αυλές και αποθήκες, στάχτη έγιναν πολλές καλλιέργειες, και τεράστια δασική έκταση.

Δείτε πρώτες εικόνες από τις ζημιές στην Άνω Ζήρια.

Αυτήν την ώρα υπάρχει κινητό επιχειρησιακο στο Λαμπίρι παρουσία του αρχηγού της Πυροσβεστικής, Στέφανου Κολοκούρη.

Ρεπορτάζ Μ. Βασιλάκης




Πηγή

Απώλειες αναγνωστών

Μείον 3.687 φύλλα είχαν οι εννέα κυριακάτικες εφημερίδες στις 11 Ιουλίου. Πούλησαν 135.826 φύλλα από 139.513, με τον μέσο όρο της κυκλοφορίας τον Ιούνιο στα 146.911 φύλλα. Η «Καθημερινή» είχε συν 583 και το «Βήμα» 4.450, με το «Πρώτο Θέμα» να χάνει 6.370 και τον «Τύπο» 2.120 φύλλα.




«NEON Now» και «NEON life» για το Μακεδονία TV

Τα σήματα «NEON Now» και «NEON life» κατοχύρωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Μακεδονία TV. Από τη νέα τηλεοπτική σεζόν ο τηλεοπτικός σταθμός του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ θα εγκαταλείψει το όνομα Μακεδονία TV και θα μετονομαστεί σε NEON, μεταδίδοντας νεανικό πρόγραμμα, ξένες σειρές και ελληνικές σε επανάληψη από την ταινιοθήκη του ΑΝΤ1. Η κατοχύρωση των τίτλων περιλαμβάνει τους τομείς της διαφήμισης, των τηλεπικοινωνιών και της τηλεοπτικής μετάδοσης.











Άνοδος για την ΕΡΤ

Οι μεταδόσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ανέβασαν την τηλεθέαση των κρατικών καναλιών, τα οποία συγκέντρωσαν συνολικά 14% την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα η ΕΡΤ1 είχε 8%, η ΕΡΤ3 είχε 3,2% και η ΕΡΤ2 2,8%.

Στην ιδιωτική τηλεόραση η πρωτιά του ΣΚΑΪ δεν απειλήθηκε, καθώς σημείωσε ποσοστό 14,4%, ενώ υψηλό ποσοστό κατέγραψε και ο Alpha, που βρέθηκε στη δεύτερη θέση του πίνακα της Nielsen με 13%. Το Star βρέθηκε στην τρίτη θέση με 10%, ενώ ο ΑΝΤ1 είχε 9,3%. Το Mega συνεχίζει να προηγείται του Open με ποσοστό 8,5% έναντι 7%, ενώ το ΤV Μακεδονία κατέγραψε πτώση, στο 1,1%. Συνολικά, τα ιδιωτικά κανάλια πήραν μόνο το 62,3% της συνολικής τηλεθέασης, αφού τα περιφερειακά και τα συνδρομητικά κανάλια κατέγραψαν υψηλό ποσοστό 23,6%. Σε επίπεδο ομίλων, τέλος, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη (Alpha – Star), με 23%, προηγείται σταθερά του Ομίλου ΑΝΤ1 (ΑΝΤ1 – Μακεδονία TV), ο οποίος έχει περιοριστεί στο 10,4%.



Πηγή

Καθολικός Υποχρεωτικός Εμβολιασμός: Το τέρας που δε θέλουμε να γίνουμε

 Τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε μια σειρά άρθρων στον ελληνικό τύπο, για το πόσο σημαντικός είναι ο καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός ενάντια στον Covid-19 με μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ των αρθρογράφων (1,2,3,4). Πραγματικά ήλπιζα ότι θα αποφύγουμε τέτοιες διολισθήσεις, ειδικά από επιφανείς εκπροσώπους του νομικού και του ακαδημαϊκού κόσμου, πλην όμως κανείς σχετικός με τη δημόσια υγεία.


του Ηλία Παυλόπουλου

Καταρχήν να δούμε που είμαστε διεθνώς. Κανείς δε συζητά αυτή τη στιγμή τον καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά όλοι συζητούν το κατά πόσο θα αποδειχθεί βλαπτική ή όχι για τις εκστρατείες πειθούς η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς και όσους εργάζονται με υπερήλικες. Όπως έγραψα και σε παλαιότερα άρθρα μου, θεωρώ ότι είναι ηθικά αποδεκτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ειδικών κατηγοριών του πληθυσμού όταν τα εμβόλια έχουν πλήρη έγκριση (δε θα επιμείνω σε αυτό στην παρούσα πανδημία, ειδικά μετά τον πλήρη εμβολιασμό 1,1 δις σε όλο τον κόσμο), όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι εκστρατείες επικοινωνίας και οι λιγότερο παρεμβατικοί τρόποι (εμβολιασμός στο σπίτι που μόλις ξεκίνησε), και όταν είναι σίγουρο πλέον ότι δε μπορούμε να αγγίξουμε ποσοστά της τάξης του 80%. Υπάρχει ένας αγώνας δρόμου για να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους στο λιγότερο δυνατό χρόνο, αλλά εδώ οι μαξιμαλιστικές φωνές και οι κρίσεις πανικού, πραγματικά δε βοηθάνε. Λέγεται συχνά ότι υπάρχει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού που αρνείται να εμβολιαστεί αλλά αυτό δεν προκύπτει από καμία μελέτη, αλλά μόνο συμβαδίζει με τον πανικό των social media.

Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή (31 Ιουλίου 2021), έχουμε 5,08 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένους (47,3% του πληθυσμού), μετά από 7 μήνες από τη στιγμή που άρχισαν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας και η καλή εικόνα αποτυπώνεται και στον χαμηλό αριθμό νοσηλειών και θανάτων, παρόλα τα αυξημένα κρούσματα. Επίσης γνωρίζουμε ότι σχετικά εύκολα εμβολιάζεις το 50% του πληθυσμού αλλά από εκεί και πάνω είναι πιο δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Σε αυτό το σημείο οι επιθετικές εκστρατείες επικοινωνίας αποδίδουν όπως έχουμε δει και στο Ισραήλ. Επίσης, η χαλαρότητα των τελευταίων εβδομάδων, όχι μόνο δεν έχει επιβαρύνει το σύστημα υγείας, αλλά δείχνει ξεκάθαρα ότι το εμβόλιο λειτουργεί. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα είμαστε σε επιφυλακή, ειδικά για επιθετικές μεταλλάξεις, όπως η δέλτα, αλλά και με αυτήν να κυριαρχεί φαίνεται ότι η επιδημιολογική εικόνα σε χώρες με εμβολιασμένο πάνω από τον μισό πληθυσμό, είναι ελεγχόμενη. Υπάρχουν κάποια θέματα με την ποιότητα των εμβολίων και την κάλυψη του πληθυσμού, αλλά δεν είναι του παρόντος άρθρου.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ο καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός στην παρούσα πανδημία δεν είναι ηθικά αποδεκτός. Ξέρουμε ότι σε πανδημίες μειώνουμε τις ελευθερίες των λίγων (απομόνωση κρουσμάτων, καραντίνα επαφών) για να σώσουμε τους πολλούς. Μερικές φορές περιορίζουμε και τις ελευθερίες των πολλών (περιορισμοί κυκλοφορίας και μέτρα κοινωνικής απόστασης) για να ελέγξουμε μια πανδημία, παρόλο που το τελευταίο είναι άκρως προβληματικό, γιατί μέχρι στιγμής δε βασίζεται σε ισχυρή επιστημονική γνώση αλλά σε πρώτες αναλύσεις και από ότι φαίνεται λειτουργεί σε μερικές περιοχές και όχι σε άλλες. Σε χώρες της Ευρώπης οι καραντίνες, λειτούργησαν ειδικά στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως το Περού, απέτυχαν.

Όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα κάνουμε και τα κάναμε. Αλλά να περάσουμε τη λεπτή κόκκινη γραμμή και να υποχρεώσουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, ειδικά όταν ο εθελοντικός εμβολιασμός δείχνει να έχει επιτύχει (χαμηλός αριθμός θανάτων) είναι καταρχήν ακραία δυσανάλογο μέτρο. Και έχουμε πει ότι στη δημόσια υγεία οφείλουμε να ακολουθούμε αρχές στις αποφάσεις μας. Έχουμε την αρχή της προφύλαξης, όπου μπορούμε να πάρουμε μέτρα σε καθεστώς αβεβαιότητας, χωρίς να γνωρίζουμε πολλά επιστημονικά στοιχεία, την αρχή της αναλογικότητας ή της λιγότερο περιοριστικής εναλλακτικής, όπου παίρνουμε τα λιγότερο περιοριστικά μέτρα για να επιτύχουμε το στόχο μας, την αρχή της αμοιβαιότητας, όπου οφείλουμε να βοηθάμε αυτούς που περιορίζουν την ελευθερία τους (οικονομικές και άλλες ενισχύσεις), την αρχή της διαφάνειας στις αποφάσεις μας, και την αρχή της δικαιοσύνης όπου κατανέμουμε δίκαια τα βάρη και αποφεύγουμε την στόχευση ομάδων του πληθυσμού για την αποφυγή διακρίσεων. Αυτό το δρακώνιο μέτρο σήμερα, σίγουρα δεν περνάει τον πήχη της αναλογικότητας, δεν είναι το λιγότερο περιοριστικό και ενισχύει τις διακρίσεις ενάντια στους μη εμβολιασμένους.

Για να δούμε όμως, τι εννοούν όταν κάποιοι μιλούν για καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό; Σημαίνει ότι θα μπαίνουμε όλοι υποχρεωτικά σε μια σειρά και θα εμβολιαζόμαστε; Μετά τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταναγκαστική ιατρική πράξη δε νοείται στη σύγχρονη ιατρική, ούτε σε δημοκρατικά ούτε σε αυταρχικά καθεστώτα. Δεν είναι θέμα ότι «το δικαίωμα στον μη εμβολιασμό θεωρείται απαράβατο» από κάποιους. Η προστασία της σωματικής ακεραιότητας είναι απαράβατο ανθρώπινο δικαίωμα. Τελεία και παύλα. Επειδή όμως δε νομίζω ότι όταν κάποιοι λένε καθολικός υποχρεωτικός, εννοούν αναγκαστικός, θεωρώ ότι εννοούν ότι αν δεν εμβολιαστείς δε θα μπορείς να πας στη δουλειά σου, δε θα μπορείς να βγεις από το σπίτι σου, δε θα μπορείς να πας στο σούπερ μάρκετ. Αν αυτό σας θυμίζει το νοτιοαφρικάνικο απαρτχάιντ, είναι γιατί είναι ακριβώς αυτό. Αν πάλι θέλουν να το κάνουν «πιο ανθρώπινο» μπορεί να πουν ότι δεν πας στη δουλειά σου αν δεν είσαι εμβολιασμένος, αλλά πας σε καφέ και στο σούπερ μάρκετ; Δε το πάω παραπέρα γιατί είναι εμφανής ο παραλογισμός.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η καθολικότητα προκαλεί τεράστια ηθικά ζητήματα, ώστε εύκολα θα χαρακτήριζε κανείς το όλο σχέδιο ανήθικο, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με μια νόσο για την οποία όπως είπα και δε θα σταματήσω να επαναλαμβάνω, δείχνει να ελέγχεται, όταν έχεις εμβολιάσει το 50% του πληθυσμού σου, όταν υπάρχουν γρήγορα τέστ και όταν χρησιμοποιούνται μάσκες σε εσωτερικούς χώρους. Ο συνδυασμός εθελοντικών εμβολιασμών, τεστ και μασκών φαίνεται ότι είναι ο ιδανικός συνδυασμός για τον έλεγχο αυτής της πανδημίας.

Πέρα από την ανηθικότητα του επιχειρήματος, που ούτε η κατηγορηματική προσταγή του Κάντ δε σώζει σε ένα κόσμο ηθικού πλουραλισμού, δεν είναι και εφικτό το επιχείρημα ούτε σε δημοκρατικά ούτε σε αυταρχικά καθεστώτα. Και δεν είναι εφικτό, γιατί όλες οι υποχρεωτικότητες στους εμβολιασμούς έχουν τη μορφή «συνθηκών», νομικά ή όχι ενισχυμένων. Αποτελεί πολιτική υγείας και όχι νομική υποχρέωση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για ηπατίτιδα Β, στο Ηνωμένο Βασίλειο σε υγειονομικούς της πρώτης γραμμής. Δεν μπορείς να γράψεις τα παιδιά σου στο σχολείο σε πολλές χώρες αν δεν έχουν κάνει τα απαιτούμενα παιδικά εμβόλια. Δεν μπορείς σήμερα να πας σε μια συναυλία στην Ιερουσαλήμ αν δεν δείξεις πιστοποιητικό εμβολιασμού. Δεν μπορείς να καθίσεις μέσα σε ένα καφέ στην Ελλάδα αν δεν δείξεις πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όλα τα παραπάνω αποτελούν συνθήκες και είναι στόχος των αναλύσεων των βιοηθικών σε όλο τον κόσμο για τις διακρίσεις που δημιουργούν. Ποια κυβέρνηση λοιπόν θα διασχίσει την κόκκινη γραμμή και θα πει ότι για να βγεις από το σπίτι σου πρέπει να είσαι εμβολιασμένος; Ποια κυβέρνηση θα οδηγήσει στον θάνατο από πείνα έναν σκληρό ιδεολογικά αρνητή, όσο ψεκασμένος και να είναι; Ή μήπως θα οργανώσουμε συσσίτια για μη εμβολιασμένους; Πόσο μακριά είμαστε από το να ζητούμε τον παραδειγματικό θάνατο των αρνητών; Πόσο πλέον γινόμαστε το τέρας που προσπαθούμε να αποφύγουμε;

Οι συνθήκες που είδαμε παραπάνω είναι για να ενισχύσουν το ποσοστό των εμβολιασμένων και να πιάσουμε τη ανοσία της αγέλης. Και λειτουργούν. Γιατί δε μπορούμε να περιμένουμε να λειτουργήσουν και στην παρούσα πανδημία, ειδικά όταν οι θάνατοι είναι πλέον σε μονοψήφιο νούμερο ημερησίως, δηλ. χαμηλότερα από άλλες παθήσεις;

Άραγε υπάρχει καμμιά περίπτωση που ο καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ήταν ηθικά αποδεκτός; Σκέφτομαι όταν δούλευα στη Δυτική Αφρική με ασθενείς με έμπολα και τι τρόμο μας δημιουργούσε αυτή η ασθένεια με θνησιμότητα μεταξύ 30 και 50%. Εκεί, αν υπήρχε εμβόλιο, νομίζω ότι θα έμπαινα στον πειρασμό να πω ότι σε μια συγκεκριμένη περιοχή με πολύ υψηλά ποσοστά (όχι σε ολόκληρη χώρα) για να βγει κάποιος από το σπίτι του πρέπει να εμβολιαστεί και θα φρόντιζα να στηρίξω με δωρεάν φαγητό στο σπίτι καθημερινά αυτούς που το αρνούνταν. Και αυτό σαν έκτακτο μέτρο για μικρή χρονική περίοδο και για μια ασθένεια με 50% θνησιμότητα.

Στον κόσμο που ζούμε, η ανθρώπινη ζωή έχει καλώς ή κακώς απόλυτη προτεραιότητα, αλλά για να μπορέσουμε να ζούμε σε κοινωνίες ενσωμάτωσης και ανεκτικότητας, θα πρέπει να μάθουμε ότι κάποιοι συμπολίτες μας μπορεί να θέλουν να διαλέξουν το θάνατο τους και να φύγουν παίρνοντας και κάποιους άλλους μαζί τους. Είναι άδικο; Σίγουρα! Μπορούμε να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε, αλλά δε μπορούμε να τους εξοντώσουμε για να σώσουμε κάποιους άλλους. Αν το κάνουμε αυτό, απλά γινόμαστε εμείς το τέρας.

 

Ο Ηλίας Παυλόπουλος έχει σπουδάσει Δημόσια Υγεία στο Λονδίνο και Βιοηθική στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Έχει εργαστεί τα τελευταία 15 χρόνια με ιατρικές ανθρωπιστικές οργανώσεις σε πολλές χώρες στην Αφρική, την Ασία αλλά και την Ελλάδα.

Πηγές

Εμβολιασμοί και δικαιώματα, Νίκος Μουζέλης, ΤΑ ΝΕΑ, 24-07-2021
Yποχρεωτικός εμβολιασμός: μεταξύ πρόβλεψης και επιβολής, Αντώνης, Ρουπακιώτης, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 24-07-21
Οι πολίτες έχουν όχι μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις, Μιχάλης Σταθόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ, 24-07-2021
Η δημόσια συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, Θεόδωρος Γεωργίου, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 31-07-21






Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ