Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

«Εμείς θα ζήσουμε στον τόπο μας»: Οι πυρόπληκτοι της Β.Εύβοιας στέλνουν νέο μήνυμα διεκδίκησης

 Κινητοποίηση έξω το κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα, πραγματοποίησαν πυρόπληκτοι της Β.Εύβοιας, με κεντρικό μήνυμα τη θέλησή τους να ζήσουν και να συνεχίσουν να δουλεύουν στον τόπο τους, καταγγέλλοντας την επιλογή της κυβέρνησης να δίνει σε «αναδόχους» τα αντιδιαβρωτικά έργα, στρώνοντας το δρόμο για να μετατραπεί η καταστροφή σε ευκαιρία.


«Ήρθαμε σήμερα εδώ για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας να μείνουμε και να δουλέψουμε στον τόπο μας», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Μπάμπης Τσιβίκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων και του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.

Πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει αποζημιώσεις στο 100% χωρίς προϋποθέσεις από το πρώτο κεραμίδι, από το πρώτο εργαλείο, από την πρώτη ελιά, από το πρώτο ζώο, από το πρώτο μελίσσι και για τη χαμένη μας παραγωγή. Αυτό σημαίνει αντιδιαβρωτικά έργα, όχι επιλεκτικά αλλά παντού. Αυτό σημαίνει φροντίδα των καινούριων βλασταριών, με αραίωση, με δασικούς δρόμους, με αναδάσωση όπου χρειάζεται για να ξαναγίνει γρήγορα το δάσος μας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι εμείς (ρετσινάδες, δασεργάτες, άνεργοι) δεν περισσεύουμε. Είμαστε απαραίτητοι και μπορούμε και πρέπει, μαζί με στελεχωμένα δασαρχεία, με δασολόγους και δασοπόνους, να δουλέψουμε στην αποκατάσταση του δάσους, μέχρι να ξαναγίνει παραγωγικό. Αυτό σημαίνει ζωοτροφές και μελισσοτροφές μέχρι να μπορεί να ξαναγίνει βόσκηση και μέτρα οικονομικής στήριξης, με ενίσχυση και απαλλαγές όλων των πληγέντων, για να πάρουν ανάσα κι οι μικροεπαγγελματίες. Αυτό σημαίνει, πάνω από όλα, αυτό που κυβέρνηση-Περιφέρεια-Δήμοι αρνούνται με πείσμα να βάλουν στη συζήτηση: Αντιπλημμυρικά Έργα, εδώ και τώρα για όλα τα χωριά».

Όπως αναφέρει ο 902.gr, οι πυρόπληκτοι κατήγγειλαν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που δίνει σε «αναδόχους» τα αντιδιαβρωτικά έργα, στρώνοντας το δρόμο για να μετατραπεί η καταστροφή σε ευκαιρία για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και παράλληλα πετσοκόβει τις αποζημιώσεις για τις ζημιές και εξαιρεί λαϊκές οικογένειες, ακόμη και από τα λίγα ψίχουλα που μοιράζει. Tο παρόν στην κινητοποίηση έδωσαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Ευβοίας του ΚΚΕ, μαζί με άλλα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Ευβοίας, στην παρέμβασή του τόνισε: «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ούτε στις εξαγγελίες των κυβερνητικών παραγόντων ούτε στις υποσχέσεις διαφόρων εντολοδόχων τους ούτε στις περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Το τελευταίο διάστημα ζήσαμε μία συνεχόμενη κοροϊδία. Πότε με την ανάθεση των αντιδιαβρωτικών έργων σε αναδόχους – χορηγούς επιχειρηματικούς ομίλους, πότε με την κατακόρυφη μείωση των υποσχόμενων μισθωμάτων για τα αντιδιαβρωτικά έργα, πότε με την ένταξη μας σε διάφορα προγράμματα αμφισβητούμενης εξασφάλισης του εισοδήματος μας».

Αμέσως μετά την κινητοποίηση, η Συντονιστική Επιτροπή παρέδωσε στην Περιφέρεια τα αιτήματά και τα ερωτήματά της:

1 Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη την περιοχή των καμμένων. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από την πλευρά της Περιφέρειας για την χρηματοδότηση των συγκεκριμένων έργων.
2. Εξασφάλιση εργασίας για ρετσινάδες δασεργάτες υλοτόμους. Πως εξασφαλίζεται η εργασία τους σε σχέση με τα αντιδιαβρωτικά έργα και στα αντίστοιχα έργα για την ανασύσταση του δάσους σε όλη την καμμένη έκταση.
3. Καταγραφή όλων ζημιών. Πως προχωράει αυτή η διαδικασία όσον αφορά τους αγρότες κτηνοτρόφους μελισσοκόμους.
4. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προυποθέσεις για όλες τις ζημιές. Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία εκτιμήσεων των ζημιών. Γιατί μένουν εκτός αποζημιώσεων σημαντικό τμήμα πληγέντων.
5. Εξασφάλιση ζωοτροφών και μελισσοτροφών για κτηνοτρόφους και μελλισοκόμους. Πως θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίες τροφές για όλους τουςπληγέντες και σε ποιο βάθος χρόνου με δεδομένο ότι απαγορεύται η βόσκηση
για τα επόμενα χρόνια.
6. Εξασφάλιση αποζημίωσης και απώλειας εισοδήματος σε εργαζόμενους και επαγγελματίες όλων των κλάδων τουρισμού, επισιτισμού, μεταποίησης κλπ. Πως προχωράει αυτή η διαδικασία.
7. Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης όλων των παραπάνω





Πηγή 

ΑΙΧΜΕΣ: “Να δεις τι σου ΄χω για μετά…”

**Μέσα στο Μάρτιο του 2022 η υπηρεσία της ΗΒΟ  και της ΗΒΟMax από τη Warner θα είναι μια νέα πραγματικότητα για τη χώρα.

**Ικανοποιημένος ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού για την πορεία του Mega ως και σήμερα. Επόμενη νέα παρέμβαση στον “αδύναμο κρίκο” της ενημέρωσης.

**Λίαν συντόμως θα βγει στον αέρα και το όνομα του νέου ραδιοφωνικού σταθμού του Βαγγέλη Μαρινάκη. Και φυσικά το πρόγραμμα του 104,6.

**Και έπεται συνέχεια.

**Έντονες συζητήσεις στον συνεταιρισμό του Best για την επόμενη ημέρα του ραδιοφωνικού σταθμού. Υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις που θα έβλεπαν την προοπτική πώλησης.

**Σκεφτόμαστε όλους αυτούς τους δημοσιογράφους που παρουσίαζαν μια φορά και ένα καιρό ειδήσεις και έφτιαχναν εφημερίδες και σήμερα βρίσκονται να συνεργάζονται με τους κυρίους Πλεύρη, Βορίδη και Μπογδάνο.

**Εναντίον του νόμου Χατζηδάκη  ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και την efood, η οποία δέχεται αλεπάλληλα πλήγματα στα social media εξαιτίας των επιλογών της, στα εργασιακά.

**Μόνη εξαίρεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η παράταξη του στα ΜΜΕ, “Συσπείρωση” η οποία στηρίζει το νόμο Χατζηδάκη στις ηλεκτρονικές γενικές συνελέυσεις και ψηφοφορίες σε ΕΔΟΕΑΠ και ΕΣΗΕΑ.

**Άραγε, τι μπορούμε να υποθέσουμε για τον ΣΥΡΙΖΑ; Ισχύουν οι δηλώσεις κατά του νόμου Χατζηδάκη, ή οι πράξεις υπέρ αυτού;

**Οι “53” άραγε τι λένε;



Πηγή

Δείτε αντίδραση Παγώνη! Δημοσιογράφος για 3η δόση: "Aυτό το βιολί θα έχουμε τώρα;"



 

Το νέο ΔΣ του Open

Ο εμπορικός διευθυντής του καναλιού Νίκος Αργυρός, εξελέγη στο ΔΣ της Ραδιοτηλεοπτικής ΑΕ (Open) στη θέση της Κικής Σιλβεστριάδου, η οποία αποχώρησε από το κανάλι για τη Nova  της United Media.

Πρόεδρος παραμένει  η Λιουντμίλα  Μποροντίνα  , αντιπρόεδρος ο Αρτούρ Νταβιντιάν  (ARTUR) του Έντουαρντ γραμματέας  ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο Νίκος Αργυρός, ο Σαρμπ Λουσιέν, ο Χούπερ Ντάνκαν και ο Ιωάννης Φιλιππάκης, εκδότης της “Δημοκρατίας”.



Πηγή

«Πρώτη φορά ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετέχουν σε πολεμικού χαρακτήρα αποστολή στην Αραβική χερσόνησο»

 Την αποστολή μιας πυροβολαρχίας Πάτριοτ στην αραβική χερσόνησο, σε μια καθαρά πολεμική αποστολή, με τη συμμετοχή άνω των 100 ανδρών καταγγέλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας πως «είναι η πρώτη φορά που ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετέχουν σε πολεμικού χαρακτήρα αποστολή στην Αραβική χερσόνησο, για να στηρίξουν το αντιδραστικό Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τα συμφέροντα των πετρελαιάδων.


Παράλληλα, στηλιτεύει την «νέα επικίνδυνη για τον λαό πενταετή συμφωνία «Αμυντικής Συμμαχίας» μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ, παραχωρούνται νέες βάσεις στις ΗΠΑ και μετατρέπεται ακόμη περισσότερο ολόκληρη η ελληνική επικράτεια σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, από την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη έως τη Σούδα και τη Θεσσαλία έως τα νησιά του Αιγαίου».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, στην αεροπορική βάση της Τανάγρας πραγματοποιήθηκε η τελετή αναχώρησης της «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας», υπό τα βλέμματα του επιτετραμμένου της αμερικάνικης πρεσβείας Ντ. Μπέργκερ, ο οποίος εκπροσωπούσε τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, όπως και του ακολούθου Άμυνας των ΗΠΑ Κρ. Μπάρμπερ.

Η αποστολή περιλαμβάνει μια Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Πάτριοτ» και προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από σχεδόν 100 στρατιωτικούς. Γίνεται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Διευθετήσεως Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, η οποία υπεγράφη στις 20 Απριλίου.

Παρών ήταν και ο ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οποίος σημείωσε η παρουσία των Ελλήνων στρατιωτικών στην Ασουδική Αραβία «έχει πολύ ουσιαστική σημασία για τη χώρα μας». «Θα εκπροσωπείτε τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, συνεισφέροντας στην εκπλήρωση των συμμαχικών μας υποχρεώσεων στην προσπάθεια για διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας το γεγονός, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τονίζει:

«Η αποστολή μιας πυροβολαρχίας Πάτριοτ στην αραβική χερσόνησο, σε μια καθαρά πολεμική αποστολή, με τη συμμετοχή άνω των 100 ανδρών είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτική και αποτελεί τεράστια πρόκληση για τον λαό. Είναι η πρώτη φορά που ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετέχουν σε πολεμικού χαρακτήρα αποστολή στην Αραβική χερσόνησο, για να στηρίξουν το αντιδραστικό Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τα συμφέροντα των πετρελαιάδων.

Με την νέα επικίνδυνη για τον λαό πενταετή συμφωνία «Αμυντικής Συμμαχίας» μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ, παραχωρούνται νέες βάσεις στις ΗΠΑ και μετατρέπεται ακόμη περισσότερο ολόκληρη η ελληνική επικράτεια σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, από την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη έως τη Σούδα και τη Θεσσαλία έως τα νησιά του Αιγαίου..

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, στο δρόμο που άνοιξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΝΔ, προωθεί αποφασιστικά τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, που επιδιώκει να κερδίσει κομμάτι από την πίτα της λεηλασίας των λαών και των φυσικών πόρων της ευρύτερης περιοχής, να κερδίσει πόντους στον ανταγωνισμό του με το τουρκικό κεφάλαιο.»

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

 Έξω τα γεράκια του ΝΑΤΟ από την Αθήνα, όχι αποστολή των Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία

Ανεπιθύμητα είναι τα γεράκια του ΝΑΤΟ που έρχονται στην Ελλάδα από 17-19 Σεπτέμβρη για τη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της βορειοατλαντικής συμμαχίας προκαλεί τεράστια ανησυχία και οργή σε λαό και νεολαία.

Η Σύνοδος θα συζητήσει τις επόμενες επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του NATΟ, στα πλαίσια της στρατηγικής της δολοφονικής συμμαχίας «NATO 2030» για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Κίνα και την Ρωσία προκειμένου να διατηρηθεί με το αίμα των λαών η απειλούμενη, ιδιαίτερα μετά την ταπεινωτική ήττα στο Αφγανιστάν, αμερικάνικη ηγεμονία.

Η αποστολή μιας πυροβολαρχίας Πάτριοτ στην αραβική χερσόνησο, σε μια καθαρά πολεμική αποστολή, με τη συμμετοχή άνω των 100 ανδρών είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτική και αποτελεί τεράστια πρόκληση για τον λαό. Είναι η πρώτη φορά που ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετέχουν σε πολεμικού χαρακτήρα αποστολή στην Αραβική χερσόνησο, για να στηρίξουν το αντιδραστικό Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τα συμφέροντα των πετρελαιάδων.

Με την νέα επικίνδυνη για τον λαό πενταετή συμφωνία «Αμυντικής Συμμαχίας» μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ, παραχωρούνται νέες βάσεις στις ΗΠΑ και μετατρέπεται ακόμη περισσότερο ολόκληρη η ελληνική επικράτεια σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, από την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη έως τη Σούδα και τη Θεσσαλία έως τα νησιά του Αιγαίου..

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, στο δρόμο που άνοιξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΝΔ, προωθεί αποφασιστικά τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, που επιδιώκει να κερδίσει κομμάτι από την πίτα της λεηλασίας των λαών και των φυσικών πόρων της ευρύτερης περιοχής, να κερδίσει πόντους στον ανταγωνισμό του με το τουρκικό κεφάλαιο.

Για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου στην ενέργεια, των εφοπλιστών και άλλων κυβέρνηση της ΝΔ κάνουν τα πάντα για να αποδείξουν πως είναι ο καλύτερος στρατιώτης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Πέρα από τα βάρη που πέφτουν στις πλάτες του λαού μας, μόνο κινδύνους και πολεμικές απειλές για όλους τους λαούς της περιοχής φέρνει αυτή η πολιτική.

Ελλάδα και Τουρκία, σαν καλοί γείτονες συμμετέχουν στην εγκληματική μάζωξη. Οι δυο υποτιθέμενοι άσπονδοι εχθροί ορθώνουν από κοινού νέα ματωμένα τείχη εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών που που γεννούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η οικονομική λεηλασία των πολυεθνικών, που στηρίζουν..

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι ανάγκη να ορθωθεί η αντιπολεμική πάλη του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, καθώς και της μαχόμενης Αριστεράς ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και ευρύτερα την αστική συναίνεση γύρω απ’ αυτή, τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου. Για ένα μαζικό και ανατρεπτικό αντιπολεμικό διεθνιστικό κίνημα που θα αγωνιστεί για:

· Ξεσηκωμός ενάντια στη νέα επικίνδυνη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, να κλείσουν οι βάσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, καμία εξυπηρέτηση στους φονιάδες των λαών.

· Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ – Διάλυση της συμμαχίας του θανάτου.

· Όχι αποστολή των Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία, κανένας στρατιώτης και πολεμικό μέσο εκτός συνόρων. Να επιστρέψουν άμεσα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που δρουν στο εξωτερικό.

· Όχι στον ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό για τις ΑΟΖ, τα ενεργειακά κοιτάσματα και δρόμους, ναι στην ειρήνη και τη φιλία των λαών. Όχι στην κούρσα των εξοπλισμών. Λεφτά για την Υγεία, την Παιδεία και τις λαϊκές ανάγκες και όχι για τις πολυεθνικές των όπλων, τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους.

· Όχι στα ματωμένα τείχη της ΕΕ, κάτω η εγκληματική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ, ανοικτά σύνορα για τους πρόσφυγες και μετανάστες..

· Έξω από τον ευρωστρατό, όχι στα σχέδια για δημιουργία δύναμης ταχείας επέμβασης της ΕΕ. Αγώνας για ρήξη και έξοδο από την ΕΕ.




Πηγή 

«Ζούμε σε μια πόλη που ασφυκτιά»: Συμβολική δενδροφύτευση στη ΔΕΘ

 Σε συμβολική δενδροφύτευση πέντε δέντρων (πυξάρι, ελιά, αχλαδιά, δεντρολίβανο) στον χώρο μπροστά από το περίπτερο του διαγωνισμού για την ανάπλαση της ΔΕΘ προχώρησαν μέλη της δημοτικής παράταξης «Πόλη Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής», απαιτώντας, όπως σημειώνουν, «με τον πιο καθαρό τρόπο να γίνει η ΔΕΘ ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο και να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για την ανάπλασή της στον ίδιο χώρο, στο κέντρο της γκρίζας τσιμεντένιας πόλης μας».


Στη συνέχεια πραγματοποίησαν παρέμβαση στους δρόμους της ΔΕΘ με πανό και κείμενοπου μοίραζαν στους επισκέπτες και τις επισκέπτριες. «Ο αγώνας μας για περισσότερο ελεύθερο χώρο, πράσινο, οξυγόνο θα συνεχιστεί με όλες μας τις δυνάμεις και καλούμε σε αυτόν όλους τους κατοίκους της πόλης!» τονίζουν.

«Ζούμε σε μια πόλη που ασφυκτιά. Χωρίς μέσα μαζικής μετακίνησης, φορτωμένη με υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων, με ελάχιστους ελεύθερους χώρους, με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο από όλες σχεδόν τις πόλεις της Ευρώπης. Η μόνη μας ελπίδα για ένα πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο, για μια σημαντική αύξηση των πράσινων, ελεύθερων χώρων, ήταν ο χώρος της ΔΕΘ, με τη μετεγκατάσταση της Έκθεσης στα δυτικά. Μια μετεγκατάσταση αναγκαία και για την ίδια την Έκθεση, γι’ αυτό και προβλεπόταν εδώ και χρόνια από τον χωροταξικό σχεδιασμό της πόλης» τονίζει η παράταξη στο κείμενο της παρέμβασής της.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ

Ζούμε σε μια πόλη που ασφυκτιά. Χωρίς μέσα μαζικής μετακίνησης, φορτωμένη με υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων, με ελάχιστους ελεύθερους χώρους, με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο από όλες σχεδόν τις πόλεις της Ευρώπης. Η μόνη μας ελπίδα για ένα πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο, για μια σημαντική αύξηση των πράσινων, ελεύθερων χώρων, ήταν ο χώρος της ΔΕΘ, με τη μετεγκατάσταση της Έκθεσης στα δυτικά. Μια μετεγκατάσταση αναγκαία και για την ίδια την Έκθεση, γι’ αυτό και προβλεπόταν εδώ και χρόνια από τον χωροταξικό σχεδιασμό της πόλης.

Δυστυχώς, ο Δήμος, οι πρόσφατες κυβερνήσεις, η διοίκηση της ΔΕΘ, αλλάξανε γνώμη. Θεώρησαν ότι η δημιουργία της νέας ΔΕΘ είναι μια καλή ευκαιρία να τη φορτώσουνε με επιπλέον εμπορικά κέντρα, με ένα τεράστιο ξενοδοχείο, με υπόγεια πάρκινγκ και άλλες χρήσεις. Και όλα αυτά «συμφέρει» περισσότερο να γίνουν στο κέντρο της πόλης, στο ίδιο «οικόπεδο». Οι ανάγκες της πόλης παραμερίστηκαν για να εξυπηρετηθούν ξανά τα ιδιωτικά κέρδη. Κέρδη, τα οποία θα πατήσουν ως συνήθως πάνω σε δημόσιες επενδύσεις.

Για να αμβλύνουν τις αντιδράσεις, υποσχέθηκαν αρχικά ότι η «ανάπλαση» της ΔΕΘ θα κρατούσε τη μισή από την αρχική έκταση και θα απέδιδε την υπόλοιπη ως πάρκο. Η πρόταση που προκρίθηκε από το διαγωνισμό δείχνει ότι ούτε αυτό είναι αλήθεια. Από τα 162 στρέμματα της ΔΕΘ, μόνο τα 30,6 προορίζονται για αδόμητους, πράσινους χώρους –μια έκταση μικρότερη και από τα παρακείμενα υφιστάμενα πάρκα. Η έκταση αυτή δεν συνιστά καν μια ενότητα, αλλά αποτελεί τον ελάχιστο δυνατό προαύλιο χώρο γύρω από τα τσιμεντένια τέρατα, τα λεγόμενα «νησιά».

Πρόκειται για μια ακραία επιχείρηση οικοπεδοποίησης και ιδιωτικοποίησης του τελευταίου ελεύθερου δημόσιου χώρου της πόλης μας, πρόκειται για μια σχεδιαζόμενη και συνειδητή περιβαλλοντική καταστροφή. Μέσα στην κορύφωση της κλιματικής κρίσης, θα το πούμε ακόμη πιο δυνατά: το κέντρο δεν αντέχει άλλες υποδομές, άλλα εμπορικά κέντρα και τερατώδη ξενοδοχεία, άλλα αυτοκίνητα. Χρειαζόμαστε ελεύθερο χώρο, πράσινο, οξυγόνο για να ανασάνουμε. Η μάχη της ΔΕΘ είναι για εμάς μια μάχη ζωής –σας καλούμε να τη δώσουμε μαζί ως το τέλος.

Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής


Πηγή

Η Γαλλία ανακαλεί τους πρεσβευτές από ΗΠΑ και Αυστραλία λόγω της συμμαχίας «AUKUS»

 Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Αυστραλία και αφορμή για αυτό ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Υπενθυμίζεται ότι σε παγκόσμια μετάδοση, την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ ​​Μόρισον και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσαν μια νέα πολεμική συμμαχία υπό την ονομασία «AUKUS».


«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Γαλλική διπλωματική πηγή που επικαλείται το Reuters, έκρινε χθες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ενήργησε καιροσκοπικά, με «οπορτουνιστικό τρόπο», ως προς τη συμφωνία που συνήψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με την Αυστραλία και είχε αποτέλεσμα να ακυρωθεί συμφωνία της Καμπέρας με το Παρίσι για την προμήθεια στο αυστραλιανό ναυτικό γαλλικών υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση του ΗΒ «εντάχθηκε σε αυτή τη συμφωνία με οπορτουνιστικό τρόπο», ανέφερε η γαλλική διπλωματική πηγή. «Δεν χρειάζεται να διαβουλευθούμε στο Παρίσι με τον πρεσβευτή μας (σ.σ. στο Λονδίνο) για να κατανοήσουμε την κατάσταση και να αντλήσουμε συμπεράσματα», πρόσθεσε.

Ως αυτό το στάδιο, η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί στη Βρετανία σε καμιά από τις επίσημες ανακοινώσεις της για τη συμφωνία· η οργή του Παρισιού μοιάζει να είναι επικεντρωμένη στις ενέργειες της Αυστραλίας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ.

Απαντώντας στην κίνηση των Γάλλων, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε ότι «η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας» και «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας», σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ιδίως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Τι είναι η συμμαχία ΑUKUS

Σε παγκόσμια μετάδοση, την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ ​​Μόρισον και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσαν μια νέα πολεμική συμμαχία υπό την ονομασία «AUKUS». Αν και κανείς από τους τρεις αρχηγούς των αγγλοσαξονικών ιμπεριαλιστικών κρατών δεν κατονόμασε την χώρα που μπαίνει στο στόχαστρο των εξαγγελιών τους, οι κινήσεις τους μιλούν από μόνες τους.

Συμφωνίες πυρηνικής πρόωσης

Οι τρεις χώρες ξεκινούν τώρα μια 18μηνη διαδικασία καθορισμού για την βέλτιστη κοινή χρήση της τεχνολογίας πυρηνικής υποβρύχιας πρόωσης, η οποία θα επιτρέψει στα υποβρύχια του ναυτικού της Αυστραλίας να ταξιδέψουν γρηγορότερα και μακρύτερα, με μεγαλύτερη μυστικότητα. «Θέλω να είμαι εξαιρετικά σαφής σχετικά με αυτό: Δεν μιλάμε για πυρηνικά υποβρύχια», είπε ο Μπάιντεν. «Πρόκειται για συμβατικά οπλισμένα υποβρύχια που κινούνται από πυρηνικούς αντιδραστήρες».

Πρόκειται για τεχνολογία πυρηνοκίνητων πλοίων (nuclear ship), τα οποία χρησιμοποιούν ως μέσον πρόωσης την πυρηνική ενέργεια και θεωρείται πως αποτελεί την τελευταία εξέλιξη μέσου πρόωσης μηχανοκινήτων πλοίων. Μέχρι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μοιραστει την παραπάνω τεχνολογία μόνο με την Μ. Βρετανία το 1958. Οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν την Αυστραλία στην απόκτηση υποβρυχίων με πυρηνική πρόωση, με τον Μόρισον να «χρυσώνει το χάπι» υποσχόμενος νέες θέσεις εργασίας στην Βρετανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για διπλωματική επιτυχία στη στρατηγική του να αποφύγει τη διεθνή απομόνωση μετά το Brexit: «Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνδεθούν ακόμη πιο στενά, πράγμα που αντανακλά το βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας».

Διαβάστε αναλυτικά:





Πηγή

Δύο εκρήξεις με αρκετούς τραυματίες στην Καμπούλ

 Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, με αποτέλεσμα σε μία από αυτές να τραυματιστούν αρκετοί άνθρωποι, δήλωσε σήμερα στο Sputnik πηγή από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Καμπούλ.


Η πρώτη έκρηξη έγινε στη συνοικία Νταστ-ε-Μπαρσί στην Περιοχή 13 της δυτικής Καμπούλ και προκάλεσε τον τραυματισμό αρκετών ανθρώπων. Η δεύτερη έκρηξη συνέβη σε διαφορετική συνοικία της ίδιας περιοχής, ωστόσο έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο dpa, που επικαλείται τοπικά μέσα ενημέρωσης, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σε έκρηξη στη δυτική Καμπούλ, η οποία με βάση τις πρώτες πληροφορίες προήλθε από την πυροδότηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ