Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Αντιπολεμικές πορείες σε Αθήνα και Θεσ/νίκη με αφορμή τα 70 χρόνια από την ένταξη στο ΝΑΤΟ

 Στο πλαίσιο του αντιπολεμικού διημέρου αντίστοιχες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες σε Πάτρα, Ξάνθη, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Βόλο. 

 Protest by leftist organizations and political parties for the 70 years of Greece's membership in NATO, Thessaloniki, Greece on February 18, 2022. / Διαδήλωση διαμαρτυρίας από αριστερές οργανώσεις και πολιτικά κόμματα για τα 70 χρόνια ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, Θεσσαλονίκη 18 Φεβρουαρίου 2022.

Υπό το βάρος των εξελίξεων στην Ουκρανία, πλήθος διαδηλωτών έδωσε το «παρών» στη σημερινή διαδήλωση της Αθήνας ενάντια στον πόλεμο και τον μιλιταρισμό με αφορμή τα 70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου σε πορεία με προορισμό την πρεσβεία των ΗΠΑ επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά κι αντινατοϊκά συνθήματα. Με κεντρικά συνθήματα : «Έξω οι φονιάδες των λαών», «ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες, προσφυγιά, πόλεμοι», «Φιλία και Μέτωπο των λαών» ζητούσαν να φύγουν οι βάσεις από την Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη χθες, Παρασκευή, αριστερές και αντιεξουσιαστικές οργανώσεις και συλλογικότητες πραγματοποίησαν αντιπολεμική πορεία και οι διαδηλωτές πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα, όπως «να μπλοκάρουμε τους πολεμικούς προϋπολογισμούς για τα κέρδη της βιομηχανίας όπλων».

Στο πλαίσιο του αντιπολεμικού διημέρου αντίστοιχες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες σε Πάτρα, Ξάνθη, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Βόλο.


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ