Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Στο «κόκκινο» επίπεδο προστίθενται Ευρυτανία και Αργολίδα

 Στο «κόκκινο», επίπεδο 4 του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας, εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Ευρυτανίας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας


Τα μέτρα που ισχύουν είναι τα παρακάτω:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, στις 06.00 το πρωί έως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.

Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή της, τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Ολοκληρώθηκε ο αποχαιρετισμός στον Μίκη Θεοδωράκη

 Με ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, την Άρνηση και τη μελωδία του Ζορμπά αποχαιρέτησαν τραγουδώντας συγγενείς και φίλοι τον Μίκη Θεοδωράκη στο κοιμητήριο του Γαλατά όπου αναπαύεται πλέον ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης.

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μέλη της οικογένειας του αποχαιρέτησαν το δικό τους άνθρωπο.

Πλήθος κόσμου, συγχωριανοί αλλά και άνθρωποι που βρέθηκαν στο Γαλατά από όλη την Κρήτη για να αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη, είχαν παραταχθεί σε όλο το μήκος της διαδρομής που διένυσε η πομπή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, έως το κοιμητήριο.

«Οι Έλληνες σήμερα αποχαιρετούν τον μεγάλο δημιουργό και αγωνιστή με το έργο του οποίου μεγάλωσαν οι δικές μας γενιές, οι οποίες θα μεταφέρουμε το μήνυμα του και στις επόμενες», ανέφερε συγκινημένος ο κ. Κουτσούμπας κατά την άφιξή της σορού στον ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς.

Δήλωση έκανε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Η Κρήτη υποδέχεται σήμερα στο τελευταίο του ταξίδι τον μεγάλο οικουμενικό Έλληνα της Ρωμιοσύνης. Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε μια ζωή γεμάτη πάθος και ένταση. Μετέτρεψε την μουσική από ατομική εμπειρία σε πρόταγμα για συλλογική δράση. Υπηρέτησε με συνέπεια και πάθος τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, αλλά προπάντων της ενότητας των Ελλήνων.

Αποχαιρετούμε σήμερα όπως του αξίζει, τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ού αιώνα.

Τα τραγούδια του θα τα σιγοψιθυρίζουμε και θα τα τραγουδάμε εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου, του σπουδαίου, του μοναδικού Έλληνα της Ρωμιοσύνης».

Nωρίτερα, το πρωί της Πέμπτης, στο λιμάνι βρέθηκαν μέλη της οικογένειας του κορυφαίου δημιουργού, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν τον διάσημο μουσικοσυνθέτη.

Η πομπή με τη σορό του Μίκη στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην πόλη των Χανίων και στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, όπου βρίσκονται βρακοφόροι καθώς και η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων. Βρακοφόροι συνοδεύουν τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου Χανίων που παιάνιζαν συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, πλήθος κόσμου βρέθηκε στη Δημοτική Αγορά για να πει το τελευταίο αντίο τον άνθρωπο που έκανε μέσω του έργου του γνωστή την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη σύντομη στάση στη Δημοτική Αγορά, συγκεντρωμένοι με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «αθάνατος». Παρόντες και οι φοιτητές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των Χανίων.

Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, κάτοικοι των Χανίων είχαν σταθεί σε διάφορα σημεία της διαδρομής που διένυσε η αυτοκινητοπομπή, από το λιμάνι της Σούδας μέχρι τη Δημοτική Αγορά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα, τον κορυφαίο Κρητικό συνθέτη και δημιουργό.



Πηγή

Σε σταθερό επίπεδο οι διασωληνωμένοι με σχεδόν 90% ανεμβολίαστους, 43 οι νέοι θάνατοι

 Σε σταθερά επίπεδα βρίσκεται ο αριθμός των διασωληνωμένων, με 384 να παραμένουν σε ΜΕΘ, εκ των το 89,32% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.060 θάνατοι.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 2.170, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 609.519 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 170 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.235 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.060 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 384 (59,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. Το 82,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (89,32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (10,68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.027 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212 (ημερήσια μεταβολή +4,95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη)



Πηγή

Γερμανία: Εισαγγελική έφοδος σε δύο Υπουργεία για αδράνεια σε σκάνδαλο μαύρου χρήματος

 Εισαγγελείς στη Γερμανία έκαναν έφοδο σήμερα, Πέμπτη, στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης στο πλαίσιο έρευνας για ενδεχόμενη παρακώλυση της δικαιοσύνης από την κυβερνητική υπηρεσία κατά του ξεπλύματος χρήματος.


Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η έρευνα για τη Μονάδα Οικονομικών Πληροφοριών (FIU), μια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών του οποίου προΐσταται ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς, εξετάζει εάν η υπηρεσία δεν έκανε τίποτα στις προειδοποιήσεις τραπεζών για ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος.

Οι έφοδοι σημειώνονται σε μια σημαντική στιγμή για τον Σολτς, ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει καλές πιθανότητες να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Η FIU από κοινού με τη ρυθμιστική αρχή Bafin, που υπάγονται αμφότερες στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν επικριθεί στο παρελθόν επειδή απέτυχαν να εντοπίσουν προβλήματα της εταιρίας πληρωμών Wirecard, η οποία κατέρρευσε στο μεγαλύτερο μεταπολεμικό σκάνδαλο διαφθοράς της χώρας.

Εκπρόσωπος των εισαγγελέων δήλωσε πως η έρευνα ξεκίνησε μετά την παραλαβή παραπόνων σύμφωνα με τα οποία η FIU δεν ενήργησε για ύποπτες συναλλαγές αξίας εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβανομένων στην Αφρική, μεταξύ 2018-2020.

Ο εκπρόσωπος είπε πως έγινε έρευνα στα υπουργεία προκειμένου να εξακριβωθεί αν η υπηρεσία είχε λάβει εντολή να αγνοήσει τις ύποπτες ροές χρημάτων.

Εισαγγελείς δήλωσαν πως η υπηρεσία έλαβε ειδοποιήσεις από τράπεζες λόγω ανησυχιών ότι τα χρήματα είχαν σχέση με λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών και με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Ανέφεραν επίσης πως εξετάζουν επίσης το γεγονός ότι αφότου η FIU ανέλαβε τον έλεγχο του ξεπλύματος χρήματος το 2017, οι αναφορές για ύποπτες δραστηριότητες μειώθηκαν δραματικά.

Όπως πρόσθεσαν, προηγούμενες έρευνες στην FIU είχαν αποκαλύψει ότι υπήρξε εκτεταμένη επικοινωνία με τα υπουργεία που ερευνήθηκαν σήμερα.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι υποστηρίζει την έρευνα των εισαγγελέων σημειώνοντας πως οι υποψίες δεν στρέφονται εναντίον των υπαλλήλων του υπουργείου.




Πηγή

Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του Πέτρου Φιλιππίδη

 Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, υιοθετώντας τη σχετική εισαγγελική πρόταση, απέρριψε το αίτημα του Πέτρου Φιλιππίδη να αποφυλακιστεί και να επιστρέψει στο σπίτι του με «βραχιολάκι», κρίνοντας πως θα πρέπει να παραμείνει προφυλακιστέος στις φυλακές Τριπόλεως.


Ο κατηγορούμενος για βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, θα πρέπει να παραμείνει στις φυλακές Τριπόλεως καθώς όπως έκρινε το Συμβούλιο, υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής του ηθοποιού και ότι παραμένει ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων όπως είχε κρίνει η ανακρίτρια.

Οι δικαστές δεν δέχθηκαν ακόμη τους ισχυρισμούς του ότι συντρέχουν λόγοι υγείας για την αποφυλάκισή του, ενώ φαίνεται πως απέρριψαν και τους ισχυρισμούς του Πέτρου Φιλιππίδη πως οι καταγγέλλουσες επιδιώκουν δημοσιότητα.




Πηγή

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης τα ανοχύρωτα σχολεία απέναντι στην πανδημία

 «Μόλις λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση αποδεικνύει πως δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τα τελευταία δύο χρόνια πανδημίας και κλειστών σχολείων» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε κοινή δήλωση των Τομεαρχών Παιδείας, Νίκου Φίλη και Μερόπης Τζούφη, υπενθυμίζοντας πως «η Επιτροπή Ειδικών είχε προτείνει ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας στα σχολεία, τη μείωση του αριθμού των μαθητών - κάτι που αρνήθηκε η κυβέρνηση με επακόλουθο να μείνουν τα σχολεία κλειστά για το μεγαλύτερο διάστημα στην Ευρώπη».


Σε κοινή τους δήλωση ελάχιστες μέρες πριν το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, οι τομεάρχες Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν:

«Μόλις λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση αποδεικνύει πως δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τα τελευταία δύο χρόνια πανδημίας και κλειστών σχολείων. Με την επιστημονική κοινότητα να ανησυχεί και το παράδειγμα των ΗΠΑ -όπου 252.000 παιδιά νόσησαν μετά το 1o κουδούνι- να τρομάζει, το υπουργείο Παιδείας διακινεί και πάλι παραπλανητικά στοιχεία για το μέσο όρο των μαθητών ανά τάξη.

Όμως η δημιουργική στατιστική και ο συμψηφισμός δεν αρκούν ώστε να κρυφτεί η πραγματικότητα: περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά, ειδικά στα αστικά κέντρα, στοιβάζονται σε τάξεις των 18-30 μαθητών και το υπουργείο Παιδείας δεν έπραξε απολύτως τίποτα ώστε να επιτευχθεί η αραίωση του μαθητικού πληθυσμού. Αντιθέτως, πέρυσι η κυβέρνηση είχε προχωρήσει με νόμο στην αύξηση του αριθμού των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, ενώ φέτος προχωρά σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, ακόμα και στην πυρόπληκτη Εύβοια.

Τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν με μόνο όπλο το εμβόλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τη χώρα μας, μόνο το 5.1% των μαθητών έχει εμβολιαστεί. Άλλα ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας δεν υπάρχουν. Ούτε αξιόπιστος μηχανισμός ιχνηλάτησης, ούτε επιπρόσθετο προσωπικό καθαριότητας, ούτε -φυσικά- αραίωση των μαθητών. Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή Ειδικών είχε προτείνει ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας στα σχολεία, τη μείωση του αριθμού των μαθητών – κάτι που αρνήθηκε η κυβέρνηση με επακόλουθο να μείνουν τα σχολεία κλειστά για το μεγαλύτερο διάστημα στην Ευρώπη.

Καλούμε το υπουργείο Παιδείας για πολλοστή φορά, έστω και την ύστατη στιγμή, να δείξει ότι κατανοεί τις συνθήκες και αντιλαμβάνεται τις ευθύνες του έναντι των μαθητών και εκπαιδευτικών, που έχουν μείνει μακριά από τα σχολεία τους σχεδόν επί ενάμιση χρόνο. Καλούμε επίσης τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων να συγκαλέσουν κοινή συνεδρίαση με τη συμμετοχή των Εμπειρογνωμόνων, παρότι το αρνείται η κυβέρνηση»




Πηγή

Βαρουφάκης: Στο ΜέΡΑ25 προτιμούμε να εξαφανιστούμε παρά να παραβιάσουμε βασικές αρχές

 «Έχουμε μία κυβέρνηση που καθημερινά γίνεται όλο και πιο μισητή. Μια κυβέρνηση που επιδεικνύει την αλαζονεία και η οποία κάνει την κρίση ευκαιρία για την ολιγαρχία με ένα τρόπο ο οποίος είναι εμβληματικός. Είναι σα να θέλουν να μπουν στο «μάτι» του κόσμου, της νεολαίας, των ανθρώπων στα καμένα, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων» τόνισε σε συνέντευξή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ωστόσο στη συνέχεια πως «το μεγαλύτερο ατού του κ. Μητσοτάκη είναι ο κ. Τσίπρας.».


Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Κontra, o γραμματέας του ΜέΡΑ25, ανέφερε πως «το γεγονός ότι είμαστε στη Βουλή είναι ένα θαύμα, γιατί ξεκινήσαμε 50 άνθρωποι με 0 χρήματα. Από εκεί και πέρα έχει γίνει μία τιτάνια προσπάθεια. Έχουμε οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Κάναμε το 1ο μέρος του Συνεδρίου μας στη Δραπετσώνα με πολύ υψηλού επιπέδου κείμενα και προχωράμε για το 2ο μέρος για την στρατηγική του κόμματός μας τα επόμενα πέντε χρόνια».

«Αποδείξαμε ότι είμαστε εδώ για τους ανθρώπους και όχι για τα αξιώματα. Προτιμούμε να εξαφανιστούμε παρά να παραβιάσουμε βασικές αρχές, και νομίζω ότι αυτό το χουμε αποδείξει. Πόσα μικρά κόμματα ξέρετε με μόνο 9 βουλευτές, που ο Γραμματέας του κόμματος να στέλνει στο Πειθαρχικό βουλευτή, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μερικές ώρες αργότερα αυτός/η θα φύγει απ’ το κόμμα» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το τεράστιο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, σχολίασε πως «ο καλύτερος τρόπος να πεις ένα τεράστιο ψέμα είναι να το οικοδομήσεις πάνω σε πολλές μικρές αλήθειες. Και αυτό κάνει η κυβέρνηση. Ναι, είναι αλήθεια και ο Covid 19 ήρθε απ’ έξω και υπάρχει μία τάση ανατίμησης των πρώτων υλών, των μεταφορών. Όμως έχουμε μία συγκεκριμένη κατάσταση στην Ελλάδα. Η πλήρης κατάρρευση του ΕΣΥ στα χρόνια της χρεοδουλοπαροικίας, όπως την ονομάζουμε, που θα μπορούσε η κυβέρνηση να έχει κάνει πολλά και δεν έκανε. Επέλεξε υπέρ των κλινικαρχών να μην το κάνει. Ο πληθωρισμός είναι ταξικός. Ο πληθωρισμός των φτωχών είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Ο πληθωρισμός των πλουσίων είναι ακόμη αρνητικός.

Τα ελληνικά σούπερ μάρκετ έχουν το μεγαλύτερο λόγο τιμής-κέρδους, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους τη στιγμή που οι αγρότες, οι παραγωγοί, εκβιάζονται ουσιαστικά από αυτά για να πωλούν πολύ φθηνά. Εδώ πρέπει να λειτουργήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Σχετικά με τις αποδοκιμασίες κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μητρόπολη Αθηνών, τόνισε ότι «έχουμε μία κυβέρνηση που καθημερινά γίνεται όλο και πιο μισητή. Μια κυβέρνηση που επιδεικνύει την αλαζονεία και η οποία κάνει την κρίση ευκαιρία για την ολιγαρχία με ένα τρόπο ο οποίος είναι εμβληματικός. Είναι σα να θέλουν να μπουν στο “μάτι” του κόσμου, της νεολαίας, των ανθρώπων στα καμένα, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων».

Ωστόσο σημείωσε πως «το να συζητάμε που ήταν οι πολιτικοί αρχηγοί, ποιος γιουχαΐστηκε και ποιος δε γιουχαΐστηκε, δε μας τιμά ως κοινωνία που θέλουμε να τιμήσουμε το Μίκη». «Δεν μου πήγαινε να είμαι στην Μητρόπολη ως πολιτικός αρχηγός. Ήθελα μια πιο προσωπική σχέση στα τελευταία του. Η Σοφία Σακοράφα που είχε προσωπική σχέση μαζί του ήταν εκεί. Η δική μου η σχέση μαζί του συνεχίζεται μέσα από τη μουσική του. Και θεωρώ ότι το να συζητάμε που ήταν οι πολιτικοί αρχηγοί, ποιος γιουχαΐστηκε και ποιος δε γιουχαΐστηκε, δε μας τιμά ως κοινωνία που θέλουμε να τιμήσουμε το Μίκη. Αυτή τη στιγμή, σημασία έχει ότι χάσαμε το Μίκη» ανέφερε συγκεκριμένα.

Σχετικά με την πανδημία, αναφέρθηκε ξανά στο δωρέαν δίκτυο μαζικών τεστ, ενώ τόνισε πως το κόμμα του είναι ενάντια στην υποχρεωτικότητα, εκτός των εργαζομένων σε νοσοκομεία και γηροκομεία. «Ένας τρόπος για να βγεις από την πανδημία είναι ένα δημόσιο δίκτυο μαζικών τεστ. Ανοίγουν τα σχολεία. Είναι σκάνδαλο να μην περάσουν τα παιδιά από τεστ. Το εμβόλιο είναι σωτήριο, πρέπει όμως να κάνουμε τεστ όλοι, εμβολιασμένοι και μη. Διαφωνούμε με την υποχρεωτικότητα, με την εξαίρεση όσων εργάζονται σε νοσοκομεία και γηροκομεία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μη εμβολιασμένων -που είναι διστακτικοί- πρέπει να το προσεγγίσουμε με την πειθώ. Έχουμε προτείνει να κάνουν έναν προεμβολιαστικό έλεγχο για να πεισθούν».

«Το μεγαλύτερο ατού του κ. Μητσοτάκη είναι ο κ. Τσίπρας» τόνισε επίσης, ενώ απαντώντας στο ενδεχόμενο «προοδευτικής διακυβέρνησης» μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως «τον Μάιο του 2020 καλέσαμε τα υπόλοιπα κόμματα, οργανώσεις, συνδικάτα να συζητήσουμε επί σημαντικών και καίριων ζητημάτων αλλά δεν ανταποκρίθηκαν. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα για όλα αυτά τα θέματα που για εμάς είναι εκ των ων ουκ άνευ»




Πηγή

Ακραίο περιστατικό έμφυλης βίας στη Χαλκίδα – Ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του στο κεφάλι

 Ένα νέο περιστατικό έμφυλης βίας βλέπει το φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά τη Χαλκίδα όπου 49χρονη κατήγγειλε ότι ο σύζυγος της τη χτύπησε άγρια και μάλιστα με κηροπήγιο στο κεφάλι. Αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο συνέλαβαν τον 53χρόνο σύζυγό της και τον οδήγησαν στο εισαγγελέα. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.


Μία ακόμη υπόθεση έμφυλης βίας βλέπει το φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά τη Χαλκίδα. Γυναίκα κατήγγειλε ότι ο σύζυγος της τη χτύπησε με κηροπήγιο στο κεφάλι και σύμφωνα με όσα μετέδωσε η Κατερίνα Μαστραντωνάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, το 49χρονο φερόμενο θύμα έντρομο κάλεσε την άμεση δράση και ζήτησε βοήθεια.

Αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο συνέλαβαν τον 53χρόνο σύζυγό της και τον οδήγησαν στο εισαγγελέα ο οποίος του όρισε τακτική δικάσιμο. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Μέσα στο σπίτι την ώρα του καυγά βρισκόταν και η 15χρονη κόρη του ζευγαριού. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ, το 2019 υπήρξαν συνολικά 5.221 θύματα σε όλη τη χώρα και το 2020 5.413.



Πηγή

Ιστορική νίκη στο Μεξικό – Αποποινικοποιούνται οι αμβλώσεις

 Ένα ιστορικό βήμα για τα δικαιώματα των γυναικών σημειώνεται στο Μεξικό, καθώς με δικαστική απόφαση, η ποινικοποίηση της άμβλωσης κρίνεται αντισυνταγματική, μια απόφαση που αποτελεί μια μεγάλη νίκη για τους υπέρμαχους της υγείας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών. Φεμινιστικές οργανώσεις πιστεύουν πως έχει στρωθεί τώρα το έδαφος και για την αποφυλάκιση γυναικών, που έχουν καταδικαστεί επειδή τερμάτισαν την εγκυμοσύνη τους, αλλά και την επέκταση τους δικαιώματος στην άμβλωση σε όλη τη χώρα.


Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού αποφάσισε ομόφωνα ότι η ποινικοποίηση της άμβλωσης είναι αντισυνταγματική και διέταξε την πολιτεία της Κοαχουίλα να καταργήσει τις κυρώσεις για υποθέσεις άμβλωσης.

Όπως αναφέρει το BBC, το δικαίωμα στην άμβλωση υπόκειται σε σοβαρούς περιορισμούς σε όλες εκτός από 4 πολιτείες της χώρας, με την απόφαση να ανοίγει τον δρόμο για πλήρη αποποινικοποίηση.

Η κίνηση χαρακτηρίζεται ως ένα ιστορικό βήμα για τα δικαιώματα των γυναικών. Ο Αρτούρο Ζαλντιβάρ, επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μεξικού, δήλωσε: «Στο εξής δεν θα είναι δυνατόν, χωρίς να παραβιάζονται τα κριτήρια του δικαστηρίου και του Συντάγματος, να διώκεται οποιαδήποτε γυναίκα που κάνει έκτρωση στις υποθέσεις που έχει κρίνει βάσιμες αυτό το συνταγματικό δικαστήριο».

Οι ανώτατοι δικαστικοί έκριναν πως η επιβολή απαγορεύσεων και ποινών για την οικειοθελή διακοπή κύησης παραβιάζει το δικαίωμα των γυναικών να ελέγχουν οι ίδιες -και όχι το κράτος, οι τοπικές αρχές ή οποιοσδήποτε άλλος- το κορμί τους. «Δεν πρόκειται για το δικαίωμα στην άμβλωση» τόνισε ο δικαστής Λουίς Μαρία Αγιλάρ, που συνέταξε το σκεπτικό της απόφασης. «Πρόκειται μάλλον για το δικαίωμα να αποφασίζουν γυναίκες και πρόσωπα που μπορούν να κυοφορήσουν. […] Εξοβελίζεται η απειλή φυλάκισης και το στίγμα που βαραίνει τους ανθρώπους οι οποίοι αποφασίζουν ελεύθερα να τερματίσουν την κύηση τους».

Η απόφαση αυτή έρχεται μια εβδομάδα αφότου το Τέξας θέσπισε τον αυστηρότερο νόμο κατά των αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απόφαση του μεξικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου ανοίγει την πόρτα στη δυνατότητα απελευθέρωσης γυναικών που φυλακίστηκαν επειδή είχαν κάνει άμβλωση. Τον Ιούλιο, η Πολιτεία Βερακρούς έγινε μόλις η τέταρτη από τις 32 του Μεξικού που αποποινικοποίησε τις αμβλώσεις.

Αντιδράσεις

Φεμινιστικές οργανώσεις πιστεύουν πως έχει στρωθεί τώρα το έδαφος και για την αποφυλάκιση γυναικών, που έχουν καταδικαστεί επειδή τερμάτισαν την εγκυμοσύνη τους. «Η ποινικοποίηση της άμβλωσης τιμωρεί τις πιο φτωχές γυναίκες, τις πιο περιθωριοποιημένες, τις ξεχασμένες και όσες υφίστανται τις περισσότερες διακρίσεις στη χώρα» ανέφερε στην επιχειρηματολογία του ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η Καθολική Εκκλησία στο Μεξικό δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά της, με ορισμένους κύκλους να ενοχλούνται ιδιαίτερα από τη δικαστική αναφορά σε «πρόσωπα που μπορούν να κυοφορήσουν» που υπονοεί μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Αρκετές άλλες ρεπουμπλικανικές αμερικανικές Πολιτείες έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν την πρόσβαση των γυναικών στην έκτρωση, καμία όμως δεν επέβαλε ακραίο νόμο σαν αυτόν που ψηφίστηκε στο Τέξας και τέθηκε σε ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να διασώσει ό,τι μπορεί, με το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης να ανακοινώνει πως θα αναλάβει δράση για να προστατεύσει τις Τεξανές που θέλουν να κάνουν έκτρωση και δεν θα ανεχτεί βία εναντίον οποιουδήποτε λαμβάνει ή παρέχει αυτή την υπηρεσία στην Πολιτεία.

Αντιδράσεις στην πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας για εργασία ανηλίκων σε ξενοδοχεία

 Συμφωνία πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, μεταξύ άλλων σχετικά με απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων. Μέχρι στιγμής έντονες είναι οι αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό και του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου που τάσσονται σε κάθε περίπτωση κατά της παιδικής εργασίας.


Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου, αντιτίθεται στην πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας, να προτείνει την εργασία σε παιδιά ανήλικα που διαβιούν σε δομές φροντίδας. Σύμφωνα με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αυτό καταστρατηγεί το νόμο που προβλέπει την συγκατάθεση των γονέων, τονίζοντας πως τα παιδιά χρειάζονται φροντίδα, μόρφωση και ασφαλές περιβάλλον, για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

«Ιδιαίτερα τα παιδιά που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων, είναι περισσότερο ευάλωτα και ευαίσθητα για να εκτεθούν σε μια αγορά εργασίας που δεν τους είναι γνώριμη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, προτείνοντας παράλληλα να προστεθούν στη δημόσια εκπαίδευση ειδικά τμήματα που αφορούν στον Τουρισμό, «ώστε οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων να στελεχώσουν με σωστή εκπαίδευση δομές Τουρισμού».

«Πιστεύουμε ότι θα αναθεωρήσουν οι αρμόδιοι και θα επανατοποθετηθούν για το καλό και το μέλλον αυτών των παιδιών», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, με τον Σύνδεσμο να καλεί τους αρμόδιους φορείς να τοποθετηθούν πάνω σε αυτό το φλέγον θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, συμφωνήθηκε ανάμεσα στο Υπουργείο Εργασίας και στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, να υπάρξει συνεργασία, ώστε να στηριχθούν τα παιδιά που έχουν ανάγκη, ώστε να βρουν μέχρι και απασχόληση.

Σχετική συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη ανάμεσα στην υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου και στον πρόεδρο του ΞΕΕ, Αλέξανδρο Βασιλικό ενώ η συνεργασία των δύο πλευρών, προσανατολίζεται σε τρία σημεία:

  • Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.
  • Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
  • Κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, εξαίροντας το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, δήλωσε:

«Η συνεργασία μας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος βασίζεται στο κοινό μας όραμα, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Από την αρχή, δουλεύουμε για μια κοινωνία συμπεριληπτική και ισότιμη. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με την προθυμία του για μια συνδυαστική δράση τέτοιου χαρακτήρα, συμβάλλει ώστε να φτάσουμε ακόμη πιο κοντά στο στόχο. Είμαστε επικεντρωμένοι στην ομαλή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και τη βέλτιστη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Η κοινωνική αλληλεγγύη, γίνεται πράξη. Στην πορεία μας, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (Ξ.Ε.Ε.), Αλέξανδρος Βασιλικός δήλωσε σχετικά:

«Η αλληλεγγύη και η κοινωνική προσφορά είναι δομικά στοιχεία στο DNA του ελληνικού ξενοδοχείου. Το αποδείξαμε με την ενίσχυση του ΕΣΥ με 1 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την παροχή φιλοξενίας σε κακοποιημένες γυναίκες, με το νέο φορέα “HOTELS FOR” που δημιουργήσαμε και έχει αποκλειστικό αντικείμενο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης, στηρίζοντας αυτούς που έχουν ανάγκη και προωθώντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ. Το επιβεβαιώνουμε και σήμερα με τη συνεργασία που δρομολογούμε με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δράσεις με άμεσα ωφελούμενες ευάλωτες κατηγορίες συνανθρώπων μας. Στις δύσκολες στιγμές μετριέται η ευθύνη όλων μας. Το ελληνικό ξενοδοχείο, διαχρονικά, έχει κοινωνικό πρόσημο στη λειτουργία του, γεγονός που κάνει όλους τους ξενοδόχους να αισθανόμαστε περήφανοι».

«Δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά»

«Εντύπωση μας προκάλεσε το χθεσινό δελτίο τύπου του υπουργείου εργασίας μετά τη συνάντηση της αρμόδιας υφυπουργού εργασίας κ. Μιχαηλίδου με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου μεταξύ των θεμάτων που θα συνεργαστούν είναι και αυτό της απασχόλησης σε ξενοδοχειακές μονάδες παιδιών μεγαλύτερα από 16 ετών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων!», τονίζει, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Παράλληλα, διερωτάται: “Αλήθεια «τι θέλει να πει ο ποιητής»; Τι απασχόληση θα είναι αυτή; Με ποιο νομικό πλαίσιο θα γίνει αυτό; Το κράτος επιτρέπει πλέον επίσημα την παιδική εργασία; Μήπως εννοεί κάποιου άλλου είδους απασχόληση; Αν δεν πρόκειται για εργασία γιατί αναφέρεται σε παιδιά πάνω των 16 ετών; Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε πως για να εργαστεί κάποιος ανήλικος χρειάζεται η υπογραφή του κηδεμόνα του! Εδώ ποιος θα υπογράφει; Το ίδρυμα; Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως η Κυβέρνηση προάγει την παιδική εργασία και γι αυτό το λόγο ΖΗΤΟΥΜΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ από την κ. Μιχαηλίδου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη! Τα παιδιά στα σχολεία μέχρι τα 18 τους έτη. Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση πώς αν ισχύουν όλα αυτά η Ομοσπονδία μας θα κινηθεί και νομικά ώστε να μην ισχύσει κάτι τέτοιο!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ Π.Ο.Ξ και τον Σ.Ε.Τ.Ε να τοποθετηθούν .

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα!

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΟΙ ΛΑΝΤΖΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!», καταλήγει η ΠΟΕΕΤ.



Πηγή








Ανανεώσεις στην ΕΡΤ

Δύο εσωτερικές παραγωγές πήραν το πράσινο φως για τη νέα τηλεοπτική σεζόν. Η εκπομπή «Η ζωή είναι στιγμές», με τον Ανδρέα Ροδίτη στην ΕΡΤ2, πήρε έγκριση για 16 εκπομπές, με κόστος 5.408 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, όπως και η εκπομπή της Βίκυς Φλέσσα «Στα άκρα», για 14 επεισόδια, με συνολική δαπάνη 7.520 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Για τη νέα τηλεοπτική σεζόν εγκρίθηκε και η εξωτερική παραγωγή «Μαμά-δες», της Digimum Group IKE, για συνολικά 20 επεισόδια, με κόστος ανά επεισόδιο 8.017,40 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και εργοδοτικών εισφορών. Το συνολικό ανέρχεται στα 160.348 ευρώ.



Πηγή

ΑΙΧΜΕΣ:Από το Open σε Mega και Nova

Τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν εσχάτως με το Open έχουν ζήτηση. Από το κανάλι του Ιβάν Σαββίδη  ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήρε τη Νίκη Λυμπεράκη, την  παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου του καναλιού που έμεινε ελεύθερη.

**Το δελτίο ειδήσεων του Mega που ξεκίνησε από το μηδέν στην κυριολεξία, δεν έχει ακόμη ενισχυθεί στο βαθμό που θα περίμενε κανείς, σε σχέση με το υπόλοιπο πρόγραμμα και την ψυχαγωγία.

**Η Ράνια Τζίμα, η Κατερίνα Παναγοπούλου προερχόμενη από το Star, η Δώρα Αναγνωστοπούλου που παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1, και η Μαριλένα Γεραντώνη είναι σήμερα τα πρόσωπα των ειδήσεων του Mega. Κάπου θα πρέπει να χωρέσει και η Ν.Λυμπεράκη,δεν συμφωνείτε;

**Ο Ντέμης Νικολαϊδης, το πρόσωπο που καθόρισε την ΑΕΚ για σειρά ετών, έκανε τα πρώτα του βήματα στην τηλεόραση στο Open, επίσης. Και όπως συνέβη με την Κική Σιλβεστριάδου, την πρώην γενική διευθύντρια του καναλιού, συνεχίζει την καριέρα του στη Nova.

**Και όλα αυτά, ενώ σε ένα άλλο επίπεδο εκκρεμεί η συζήτηση ανάμεσα σε BC Partners/ United Media για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΠΑΟΚ, αλλά και για την επόμενη μέρα του Open.

**Οι μετακινήσεις αυτές δείχνουν πως υπάρχει ήδη ένα μικρό μονοπάτι, με πρόσωπα στα δύο δίκτυα.

**Η Nova ετοιμάζεται για να αποκτήσει και τα δικαιώματα του Ολυμπιακού στην Α1 Μπάσκετ, ενώ έχει ξεκινήσει στην τηλεόραση και η διαφημιστική της καμπάνια για τη νέα σεζόν.

**Την Κυριακή μην χάσετε τις “Τυπολογίες” που κυκλοφορούν μαζί με το “Παρόν” στα περίπτερα σε όλη τη χώρα. Δύο μεγάλες ειδήσεις.



Πηγή

Κουτσούμπας σε Μητσοτάκη για τις αποδοκιμασίες: Εγώ φταίω που σε βρίζει ο κόσμος;

 «Τι ανοησίες είναι αυτές; Εγώ φταίω που σε βρίζει ο κόσμος;» απάντησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον θεώρησε υπεύθυνο για το ότι ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος για το ύστατο χαίρε στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, τον αποδοκίμασε έντονα φωνάζοντας συνθήματα.


Με έντονες αποδοκιμασίες υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πλήθος έξω από την Μητρόπολη Αθηνών, που ήταν συγκεντρωμένο για το ύστατο χαίρε στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, την Τετάρτη.

Όπως και στην είσοδο του πρωθυπουργού στον Ιερό Ναό, έτσι και στην έξοδο, ο κόσμος αποδοκίμασε έντονα φωνάζοντας συνθήματα, με τον ίδιο, ιδιαίτερα εκνευρισμένο να θεωρεί τον Γραμματέα του ΚΚΕ ως υποκινητή των διαμαρτυριών και γι’ αυτό φέρεται να του ζήτησε εξηγήσεις σε έντονο ύφος.

Μάλιστα, όταν οι πολιτικοί αρχηγοί βγήκαν έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών για να χειροκροτήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα αν «έφερε όλους αυτούς να τον βρίζουν». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, φανερά έκπληκτος, φέρεται να απάντησε: «Τι ανοησίες είναι αυτές; Εγώ φταίω που σε βρίζει ο κόσμος;»

Το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη θα δοθεί σε οδό του Πειραιά ή σε Δημοτικό χώρο του

 Να αποδοθεί το όνομα του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη σε μία οδό του Πειραιά ή σε Δημοτικό χώρο του , αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά. Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη νωρίς το πρωί έφτασε στην Κρήτη, με πλήθος κόσμου συγκεντρωμένο για να αποχαιρετίσει τον μεγάλο δημιουργό.


Να αποδοθεί το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη σε μία οδό του Πειραιά ή σε Δημοτικό χώρο του , αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά. Επίσης, στο σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε, ξεχώρισε την πολιτική του δράση, την αντίσταση στη Χούντα, την εξορία και όλον τον αντιδικτατορικό αγώνα του.

Το ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά αποχαιρετά, σήμερα στο λιμάνι του, με θλίψη και ιδιαίτερη συγκίνηση, μια κορυφαία μορφή της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, τον Μίκη Θεοδωράκη.Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά αποχαιρετά με σεβασμό και ευγνωμοσύνη έναν καλλιτέχνη που κατάφερε να εκφράσει μέσα από τα έργα του, γενιές και γενιές Ελλήνων και έναν μουσικοσυνθέτη παγκοσμίου φήμης. Με την αδιάκοπη πολιτική του δράση, άφησε ένα αθάνατο αποτύπωμα σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στην πόλη μας τον Πειραιά. Μαχητής της Αντίστασης, Επονίτης, φυλακισμένος από τη χούντα στον Ωρωπό, από την εξορία στη Mακρόνησο και τη Ζάτουνα, τον αντιδικτατορικό αγώνα στο Παρίσι και την ίδρυση του ΠΑΜ, επέστρεψε ως βουλευτής στην Β’ Πειραιά το 1981 και το 1985 με το ΚΚΕ και ακόμα Βουλευτής Επικρατείας και υπουργός Επικρατείας της Ν.Δ. το 1990. Αντίο Μίκη!Θα παραμείνεις για πάντα στις καρδιές μας».

Νωρίτερα, εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη.




Πηγή

Στην Κρήτη η σορός του Μίκη Θεοδωράκη

 Νωρίς το πρωί η σορός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη «πάτησε» στα χώματα της κρητικής γης, ενώ στο λιμάνι βρέθηκαν μέλη της οικογένειας του, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Χανίων, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πολίτες Η πομπή με τη σορό κατευθύνθηκε στην πόλη των Χανίων υπό τους ήχους της φιλαρμονικής ενώ κάτοικοι των Χανίων είχαν σταθεί σε διάφορα σημεία της διαδρομής, από το λιμάνι της Σούδας μέχρι τη Δημοτική Αγορά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο δημιουργό.


Με το πλοίο της γραμμής, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, έφτασε στο λιμάνι της Σούδας η σορός του Μίκη Θεοδωράκη λίγο μετά τις 6 το πρωί και μετά την αποβίβαση των επιβατών και οχημάτων στις 7:30, η σορός «πάτησε» κρητικό έδαγος.

Στο λιμάνι βρέθηκαν μέλη της οικογένειας του κορυφαίου δημιουργού, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν τον διάσημο μουσικοσυνθέτη.

Η πομπή με τη σορό του Μίκη στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην πόλη των Χανίων και στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, όπου βρίσκονται βρακοφόροι καθώς και η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων. Βρακοφόροι συνοδεύουν τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου Χανίων που παιάνιζαν συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, πλήθος κόσμου βρέθηκε στη Δημοτική Αγορά για να πει το τελευταίο αντίο τον άνθρωπο που έκανε μέσω του έργου του γνωστή την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη σύντομη στάση στη Δημοτική Αγορά, συγκεντρωμένοι με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «αθάνατος». Παρόντες και οι φοιτητές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των Χανίων.

Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, κάτοικοι των Χανίων είχαν σταθεί σε διάφορα σημεία της διαδρομής που διένυσε η αυτοκινητοπομπή, από το λιμάνι της Σούδας μέχρι τη Δημοτική Αγορά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα, τον κορυφαίο Κρητικό συνθέτη και δημιουργό.

Στη 13:00, η σορός με πομπή αυτοκινήτων θα μεταφερθεί στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς, όπου σε στενό κύκλο εντός του ναού θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για την δημόσια υγεία. Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Στην τελετή της κηδείας του Μίκη Θεοδωράκη, στον Γαλατά Χανίων, θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.




Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ