Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

"Πρόβατα ξυπνήστε, σας @#*@ ο Μητσοτάκης" - ΠΕΤΑΧΤΗΚΕ σε ζωντανή σύνδεση!

 



Σε περίπτωση που το βίντεο δεν εμφανίζεται:

“Οι συνεδριάσεις του διασωματειακού για την απεργία της Πρωτομαγιάς”

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών

Μπροστά και στον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς, στις δυο συνεδριάσεις του διασωματειακού των ενώσεων στο χώρο του τύπου και των ΜΜΕ, έγιναν φανερές και πάλι οι δυο γραμμές που αντιπαρατίθενται  στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τι κι αν έσκιζαν τα ιμάτιά τους εκπρόσωποι  Ενώσεων   πως δεν έχουν καμιά σχέση με την πλειοψηφία της ΓΣΣΕ, τι κι αν τους στόλιζαν με διάφορα κοσμητικά επίθετα, στο τέλος στοιχήθηκαν πίσω τους και αποφάσισαν απεργία στις 4 Μάη. 

Ακόμα και κάποιοι που λίγο πριν έλεγαν πως έχουν απόφαση των ΔΣ για απεργία στις 6 Μάη. Πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε πως το ζήτημα δεν είναι ημερολογιακό, αλλά αναρωτιόμαστε τι αξία έχει η κήρυξη μιας απεργίας σε επίσημη αργία και ως συνέχεια επαναλαμβανόμενων αργιών; Προσαρμόστηκαν σε αυτό που βόλευε την κυβέρνηση και τους εκδότες και αποφάσισαν να στείλουν τους εργαζόμενους του πολύπαθου κλάδου να  ‘’πιάσουν τον Μάη’’ αντί να γιορτάσουν  αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά, όπως της αξίζει. Και όλα αυτά ενώ εξελίσσεται γενικευμένη επίθεση  από την κυβέρνηση της ΝΔ  και τους εργοδότες σε όποιο δικαίωμα έχει απομείνει στους εργαζόμενους με πρόσχημα την πανδημία. Όταν στο στόχαστρό τους τώρα βρίσκεται  και το 8ωρο, το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

Και τι δεν ακούσαμε! Για την εργατική τάξη που συρρικνώνεται και σε λίγο δεν θα υπάρχει, για τα μεροκάματα που με την απεργία θα χαθούν. Τόση ευαισθησία!

Και όλα αυτά από συνδικαλιστές που σε διαφορετικές συγκυρίες ζητούσαν απεργίες τα Σαββατοκύριακα και απεργίες διαρκείας για να μην κάνουν απ’ τη μεριά τους ούτε το ελάχιστο. Έφτασαν να ζητήσουν και τον λόγο γιατί βιαστήκαμε  να πάρουμε απόφαση για απεργία στις 6 Μάη και δεν περιμέναμε τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, που ήταν χαμένοι για πάνω από ένα χρόνο, πότε θα δεήσουν  να βρουν χρόνο από τα νταραβέρια τους με την κυβέρνηση και τους βιομήχανους για να ασχοληθούν με την Πρωτομαγιά. Τον Παναγόπουλο και την παρέα του που χαρακτηρίζουν την απεργία ξεπερασμένη μορφή πάλης και γελοία την απεργία στις 26 του περασμένου Νοέμβρη για την προστασία του 8ωρου, γελοία και τα σωματεία που πήραν απόφαση για συμμετοχή σε αυτή και έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της.

Αυτό που δεν ακούσαμε είναι ο λόγος για τον οποίο διαφώνησαν με την  απεργία στις 6 Μάη, τη στιγμή που έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής σε αυτή εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, δεκάδες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Ανάμεσά τους το Ε.Κ Αθήνας, το Ε.Κ Λαυρίου και Ανατ. Αττικής, το Ε.Κ Πειραιά αλλά και η ΑΔΕΔΥ.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν πως, σε ανακοίνωσή τους, παρουσίασαν την απόφασή τους για απεργία στην αργία σαν απόφαση του διασωματειακού και τσουβάλιασαν με αυτόν τον τρόπο το σύνολο των σωματείων με την αφεντιά τους ! Εμείς θα τους θυμίσουμε το σύνθημα για την Πρωτομαγιά που  έγινε και τραγούδι:  ‘’δεν είναι αργία είναι απεργία, παλεύει η εργατιά…’’.  Ότι η Πρωτομαγιά είναι ημέρα σύμβολο για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζομένων και των συνδικάτων τους και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών.

Το ταξικό εργατικό κίνημα την περσινή Πρωτομαγιά έσπασε στην πράξη τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και έστειλε με την οργάνωση και την πειθαρχία μήνυμα ελπίδας και αγώνα σε όλο τον κόσμο όταν κάποιοι άλλοι λούφαζαν. Το ίδιο θα κάνει και τώρα!

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου και τους τίμιους συνδικαλιστές, όλους τους εργαζόμενους, με τη συμμετοχή  στην Απεργία στις 6 Μάη και την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα να τιμήσουμε τους νεκρούς της τάξης μας όπως τους αξίζει, αγωνιστικά, να στείλουμε  μήνυμα στην κυβέρνηση και τους εργοδότες, στα τσιράκια τους στο εργατικό κίνημα, πως θα μας βρουν απέναντι ενωμένους και αποφασισμένους να μην περάσει η βαρβαρότητα που  ετοιμάζουν.

Είναι πρόκληση 135 χρόνια μετά την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, η κυβέρνηση να νομοθετεί το 10ωρο, να θέλει να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας!

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ!!! ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 10:00 ΠΜ

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Παν. Κατάρας



Πηγή

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τον Θανάση Βέγγο – Δέκα χρόνια χωρίς τον άνθρωπο που πάντα έτρεχε

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Σαν σήμερα στις 3 Μαΐου 2011 έφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Βέγγος, ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου.

Γεννημένος τον Μάιο του 1927, ο Θ.Βέγγος από νεαρή ηλικία άρχισε να εργάζεται για να βοηθήσει την οικογένειά του. Την περίοδο του Εμφυλίου εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου γνώρισε τον Ν.Κούνδουρο.  Έλαβε άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού το 1959, χωρίς να έχει σπουδάσει υποκριτική. Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία «Μαγική Πόλις» (1954)  του Κούνδουρου, ενώ αργότερα εμφανίστηκε σε κάποιες ιστορικές κινηματογραφικές ταινίες («Ο δράκος» κ.ά.).Στο θέατρο για πρώτη φορά έπαιξε στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς πλουτς» (1959).

Το 1964 ίδρυσε την δική του εταιρεία παραγωγής «ΘΒ-Ταινίες γέλιου», η οποία όμως οδηγήθηκε σε κλείσιμο μετά από κάποια χρόνια. Ο τύπος του αεικίνητου ανθρώπου που δημιούργησε, τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό-και με τις ταινίες «Ψηλά τα χέρια», «Χίτλερ», «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης» κ.α. καθιερώνεται ανάμεσα στους πιο αγαπητούς κωμικούς ηθοποιούς. Η φράση «Τρέχω σαν τον Βέγγο» έχει καθιερωθεί στην καθημερινή μας γλώσσα, ενώ η ατάκα του «Καλέ μου άνθρωπε» έχει μείνει στην ιστορία. Το 1971 θριαμβεύει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;», κερδίζει ακόμη ένα βραβείο με την ταινία «Θανάση, πάρε τ’όπλο σου!» το 1972, ενώ επιστρέφει στον κινηματογράφο ξανά τη δεκαετία του 1990 με σημαντικές συμμετοχές σε ταινίες του Π.Βούλγαρη, του Θ.Αγγελόπουλου, καθώς και σε αριστοφανικές κωμωδίες.

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του σημαντικού ηθοποιού, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα απόσπασμα από την ενημερωτική εκπομπή επικαιρότητας του ΕΙΡΤ «Οι Ρεπόρτερς», που προβλήθηκε στις 20/6/1975, το οποίο περιλαμβάνει μια σπάνια συνέντευξη του Θανάση Βέγγου.

Δείτε την εκπομπή

Επιμέλεια – σύνταξη Διδώ Γεωργούλα


Πηγή

ΑΙΧΜΕΣ: Τι θα γίνει με το ανταποδοτικό υπέρ της ΕΡΤ;

 

**Θυμάστε τη ΝΔ που είχε μένος εναντίον  της ΕΡΤ και θα έκοβε κατά 50% το ανταποδοτικό τέλος;

**Διαφαίνεται μια διαφοροποιήση, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη  του αρμόδιου υφυπουργού στην “Athens Voice”

“Το ανταποδοτικό τέλος είναι απαραίτητο για την επίτευξη της αποστολής της”, απαντάει ο Θ. Λιβάνιος.

**Η γραμμή του ποιητή βουλευτή με το τανκ απορρίφθηκε.

**Την ίδια ώρα, από την άλλη πλευρά, ενώ ο Α.Τσίπρας καλούσε τα σωματεία και τις ομοσπονδίες σε απεργιακό κάλεσμα στις 6 Μαϊου, η παράταξη των δημοσιογράφων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ ψήφισε για να γίνει η απεργία αύριο.

Αυτή ήταν και η κυβερνητική θέση, την οποία τίμησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ.

**Είναι,δε, τόσο ισχυρή η συμμαχία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που  αν και η ένωση συντακτών δεν εξέδωσε ανακοίνωσh για τη λογοκρισία που δήλωσε πως υπήρξε από την ΕΡΤ, η Μάχη Νικολάρα-δεν υπήρξε καμία επίπτωση στο μεταξύ τους Συνασπισμό πολιτικών δυνάμεων.

**Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ, ήταν κρίθηκε σοβαρότερος και πολυτιμότερος έναντι των καταγγελιών του μέλους της “Συσπείρωσης” και ειδικού γραμματέα της Ένωσης.

“Σεντόνια” οι ανακοινώσεις για την κυβέρνηση Τσίπρα, “ως τη Νορβηγία” η σιωπή απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση.


Πηγή

Η Liberation κατακεραυνώνει την «τσιμεντοποίηση» της Ακρόπολης

 Η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Liberation με ένα σκληρό ρεπορτάζ κατακεραυνώνει τις επιλογές του υπουργείου Πολιτισμού και της Λίνας Μενδώνη για την «τσιμεντοποίηση» της Ακρόπολης. Επιστήμονες σχολιάζουν τις παρεμβάσεις που γίνονται χαρακτηρίζοντας τις ως «έγκλημα». Μιλώντας για καταστροφή του Ιερού Βράχου, στέκονται επικριτικά στις παρεμβάσεις που έγιναν με βιομηχανικό τρόπο. «Χρησιμοποίησαν βαριά μηχανήματα που έβλαψαν τις εγκαταστάσεις», σημειώνουν.


Θέμα στον Διεθνή Τύπο έγινε και πάλι η χώρα, αυτή τη φορά με τη γαλλική εφημερίδα Liberation να κατακεραυνώνει τις επιλογές της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, αναφορικά με την τσιμεντοποίηση της Ακρόπολης.

Στο ρεπορτάζ της Liberation, μιλούν η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, και ο αρχιτέκτονας Τάσος Τανούλας, ο οποίος επί 44 χρόνια εργάστηκε για την αποκατάσταση της Ακρόπολης. Και οι δυο σχολιάζουν τις παρεμβάσεις που γίνονται και με στοιχεία καταρρίπτουν τα επιχειρήματα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

«Έγκλημα κατά της Ακρόπολης» χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις η Δέσποινα Κουτσούμπα, επισημαίνοντας ότι η λέξη που προσδιορίζει τα έργα είναι μια και μόνο: «τσιμεντοποίηση». Όπως εξηγεί, για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν τοποθετήθηκε οπλισμένο σκυρόδεμα στους αρχαίους βράχους και στη συνέχεια καλύφθηκε με τσιμέντο. Τώρα, η κορυφή του λόφου, 157 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, «μοιάζει περισσότερο με ποδηλατόδρομο ή πίστα για σκέιτμπορντ παρά με έναν ιστορικό χώρο για να θαυμάσετε τις αρχαιότητες».

Ο αρχιτέκτονας Τάσος Τανουλάς περιγράφει στη πως υπέστη σοκ όταν επισκέφθηκε την Ακρόπολη μετά το πέρας των εργασιών.«Όταν ήμουν υπεύθυνος για το έργο, το κάναμε με το χέρι», τονίζει, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα. «Τώρα όλα φαίνεται να έχουν γίνει με σχεδόν βιομηχανικό τρόπο. Χρησιμοποίησαν βαριά μηχανήματα που έβλαψαν τις εγκαταστάσεις», προσθέτει.

«Η Ακρόπολη περιέχει διάφορες απτές αποδείξεις του παρελθόντος μας. Δεν είναι μόνο τα κτίρια που αποτελούν αυτό το παρελθόν. Οι πέτρες είναι καλυμμένες. Συνεπώς, καλύπτεται και μέρος της κατανόησης του παρελθόντος μας», καταλήγει ο Τάσος Τανούλας.


Έκρηξη παραιτήσεων και κενών εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά

Έκρηξη παραιτήσεων και κενών εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά

Η σχολική χρονιά που έρχεται (2021/22) θα σπάσει κάθε ρεκόρ στον αριθμό κενών θέσεων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Πραγματοποιήθηκαν την Μ. Πέμπτη 29/4 συναντήσεις του Υπουργείου Παιδείας με αντιπροσωπεία των ΔΣ των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ στο θέμα των μόνιμων διορισμών των εκπαιδευτικών στη Γενική Αγωγή ανέφεραν πως οι πίνακες θα είναι έτοιμοι μάλλον τον Ιούνιο και ότι ο φετινός προϋπολογισμός αφορά 5.250 διορισμούς.

«Oι μόνιμοι αυτοί διορισμοί, καλύπτουν σημαντικές ανάγκες του εκπαιδευτικού μας συστήματος», σημείωσε η υπουργός Παιδείας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ παρουσίασαν ως επιτυχία ότι η επόμενη σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με περισσότερα κενά! 

Γιατί η αλήθεια είναι ότι η σχολική χρονιά που έρχεται (2021/22) θα σπάσει κάθε ρεκόρ στον αριθμό κενών θέσεων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος αυξήθηκαν σημαντικά οι παραιτήσεις σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εντός του 2021 θα έχουν φύγει περίπου 3.500 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί και πάνω από 4.000 καθηγητές.

Δηλαδή, συνολικά, ο πληθυσμός των μονίμων εκπαιδευτικών αναμένεται να ελαττωθεί κατά 8.000 περίπου.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη έξοδο των τελευταίων περίπου 10 χρόνων που πριμοδοτείται τόσο από την πίεση που προκαλεί η ανασφάλεια των αντιασφαλιστικών νόμων αλλά και των αντιεκπαιδευτικών παρεμβάσεων όσο και από το μεγάλο βαθμό γήρανσης, κυρίως, των καθηγητών.

Δείτε τους πίνακες με τις παραιτήσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:pinakas1.jpgpinakas2.jpgpinakas3.jpgpinakas4.jpg

Είναι φανερό ότι οι 5.000 διορισμοί που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας για το 2021 δεν μπορούν να καλύψουν ούτε μέρος των κενών που θα δημιουργήσουν οι φετινές παραιτήσεις.

Σχετικά με τις παραιτήσεις εκπαιδευτικών υπενθυμίζουμε ότι από το 2010 μέχρι και τον Μάρτη του 2021 οι συνολικές αποχωρήσεις των εκπαιδευτικών από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ξεπερνούν τις 47.000 ενώ οι μόνιμοι διορισμοί την ίδια περίοδο (αν εξαιρέσουμε την ειδική αγωγή) μόλις κάλυψαν το 6% των αποχωρήσεων.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και ο αριθμός ρεκόρ των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών την τρέχουσα σχολική χρονιά που ξεπερνά ήδη τις 44.000 παρόλο τους αλλεπάλληλους «κόφτες» προσωπικού στη δημόσια εκπαίδευση.

Οι μόνιμοι διορισμοί σταγόνα στον ωκεανό!

«Oι μόνιμοι αυτοί διορισμοί, καλύπτουν σημαντικές ανάγκες του εκπαιδευτικού μας συστήματος», σημείωσε η υπουργός Παιδείας.

Ποιες, όμως, αλήθεια σημαντικές ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος θα καλύψουν οι μόνιμοι διορισμοί 5.250 εκπαιδευτικών όταν τα κενά τη νέα σχολική χρονιά θα ξεπερνούν τις 50.000; Πόσο ακόμη μπορεί να αντέξει το εκπαιδευτικό μας σύστημα όταν ήδη το 26% του συνόλου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην Εκπαίδευση της χώρας είναι αναπληρωτές; (Συγκεκριμένα, σε απόλυτους αριθμούς οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ανέρχονται σε περίπου 45.000 άτομα, ενώ οι μόνιμοι σε  περίπου 131.000)

Είναι φανερό ότι η εξαγγελία της Υπουργού Παιδείας να πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση διορισμών (5.250 από τις 10.500 προσλήψεις που προβλέπονται συνολικά) πριν την έναρξη του σχολικού έτους, δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τα πραγματικά κενά.

Για τη στοιχειώδη κάλυψη των πολύ σοβαρών κενών με μόνιμο προσωπικό πρέπει άμεσα να γίνουν σε μία φάση οι 10.500 διορισμοί και πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους για να περιοριστεί σε κάποιο βαθμό μόνο το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Τα τελευταία χρόνια, οι ελαστικές μορφές εργασίας αυξάνονται συνεχώς στη δημόσια εκπαίδευση

Βρισκόμαστε στην εποχή των αναπληρωτών «νομάδων εκπαιδευτικών», η επινόηση των οποίων καταργεί την παιδαγωγική σχέση και την αφοσίωση, που είναι απαραίτητες στην εκπαίδευση, η οποία είναι προφανέστατο ότι έχει ανάγκη από μόνιμους διορισμούς κι όχι από πλανόδιους εκπαιδευτικούς για να κλείνουν τρύπες του συστήματος.

Το σχολικό έτος 2011-2012 το ποσοστό των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών επί των μόνιμων εκπαιδευτικών ήταν 8%, για να φτάσουμε το 2015-2016 στο 14%, ενώ για τη νέα σχολική χρονιά το ποσοστό θα είναι στο τέλος της χρονιάς πάνω από 26%!

Έτσι η αναλογία μόνιμου και ελαστικά εργαζόμενου προσωπικού (αναπληρωτές-ωρομίσθιοι) μεταβάλλεται κάθε χρόνο και περισσότερο υπέρ των αναπληρωτών, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το εργασιακό μοντέλο που αργά και συστηματικά εμπεδώνεται στις σχολικές μονάδες.

Είναι φανερό ότι από το 2010 μέχρι σήμερα όλες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας έχουν επέμβει στις ζωές των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του πιο αδύναμου κρίκου στην αλυσίδα της εκπαίδευσης.

Στην τελευταία έκθεσή του ΟΟΣΑ «Για ένα λαμπρό μέλλον της εκπαίδευσης στην Ελλάδα» (2018) το ζήτημα των διορισμών και της διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού έχει κεντρική θέση. Το παρακάτω απόσπασμα είναι ενδεικτικό της αντίληψης που έχει για το θέμα της στελέχωσης των σχολείων με εκπαιδευτικούς και για τον τρόπο επίλυσής του:  

«Η επίλυση του προβλήματος των λιγότερων οργανικών θέσεων ήταν ευφυής (!) και από διοικητική και από οικονομική άποψη. Η εναλλακτική λύση ήταν η χρήση αναπληρωτών εκπαιδευτικών, με τη συμφωνία και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (…) Δεν μισθοδοτούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κι έτσι –από μια μακροοικονομική άποψη- δεν αποτελούν μια επιπλέον μακροχρόνια επιβάρυνση του εθνικού προϋπολογισμού».

Ο ΟΟΣΑ λοιπόν, διαφωνούσε με τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών «ως δαπανηρή επιλογή που αναπαράγει τις σημερινές “ακαμψίες” του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού που δεν αξιολογείται» και πρότεινε νέες, ακόμα πιο ευέλικτες και ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ο ΟΟΣΑ είναι σαφής στην κυνικότητά του: 

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να χρησιμοποιήσουν την κρίση για την εφαρμογή μακροπρόθεσμων λύσεων, οι οποίες ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες υπό διαφορετικές συνθήκες. Δύο τέτοιες πιθανές λύσεις είναι: α. Εισαγωγή πολλών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, παράλληλα με την κατηγορία των οργανικών θέσεων, και β. Αλλαγή των ισχυόντων κανόνων όσον αφορά την απασχόληση των δημοσίων υπαλλήλων».

Οι ανομολόγητοι στόχοι

Ποιος είναι ο στόχος;

Πρώτον, με τις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις στον ίδιο χώρο να παγιωθούν σταδιακά οι χειρότερες για όλους ως φυσικό γεγονός. Δεύτερον, με το τέλος του ΕΣΠΑ και αφού έχει γίνει η «βρόμικη δουλειά», με ένα νέο «τέντωμα» του ωραρίου των εκπαιδευτικών, με μείωση των σχολικών μονάδων (μέσω των νέων συγχωνεύσεων αλλά και του εξοστρακισμού χιλιάδων μαθητών από Λύκεια και ΕΠΑΛ) και με τη γενίκευση της «κινητικότητας» να μειωθούν οι εκπαιδευτικοί που απαιτούνται για τη λειτουργία των σχολείων.


Η ψυχική υγεία μετατρέπεται σε ιδιωτικό αγαθό με κυβερνητικές εντολές

 Την υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ανέλαβε -όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται- η υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητες την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, Έλενα Ράπτη μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες της θητείας της. Συγκεκριμένα, στις 13 Οκτωβρίου 202, εξέδωσε υπουργική απόφαση με την οποία οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές αναλαμβάνουν τη «συνέχιση της ακούσιας νοσηλείας» ψυχικά ασθενών. Υπηρεσίες ψυχικής υγείας, που μέχρι πρότινος παρείχε αποκλειστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, εκχωρήθηκαν στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, και τους κλινικάρχες να αναλαμβάνουν καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό των πολιτικών ψυχικής υγείας.


Ανάμεσα στις συζητήσεις που γίνονται για τη διαχείριση της πανδημίας, αναφέρεται συχνά και η ψυχική υγεία, χωρίς ωστόσο να αποτελεί κυβερνητικό κεντρικό άξονα στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Με αφορμή την πανδημία, και στο όνομα των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών, η κυβέρνηση αναθέτει σταδιακά την πρωτοβάθμια φροντίδα των ψυχικά ασθενών στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, ενώ παράλληλα αποδιοργανώνει τα ψυχιατρικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων.

«Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και αυτές που υπάρχουν είναι ελάχιστες, σε σχέση με τις ανάγκες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα ψυχικής υγείας και αντιμετώπισαν φοβερά προβλήματα στελέχωσης, αυτές που υπήρχαν και λειτουργούσαν, γιατί θεώρησε καλό η κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, να αποσπάσει προσωπικό, γιατρούς, ψυχολόγους, από τα κέντρα αυτά για να στελεχώσει νοσοκομεία πρώτης γραμμής για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και έτσι και να μη μπορεί κανείς να απευθυνθεί στη δομή αυτή, την πρωτοβάθμια, για να βοηθηθεί» είχε υπογραμμίσει η ψυχίατρος, πρώην διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, Κατερίνα Μάτσα, σε μία συζήτηση με τον Θάνο Καμήλαλη στο στούντιο του TPP .

Την υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ανέλαβε -όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται- η υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητες την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, Έλενα Ράπτη, όπως αναφέρει ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος σε θέματα ψυχικής υγείας. Γιάννης Αλεξάκης, στη σελίδα του για τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων.

«Από όταν ανέλαβε καθήκοντα και συγκεκριμένα μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες θητέιας, στις 13 Οκτωβρίου 2020, εξέδωσε υπουργική απόφαση με την οποία οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές αναλαμβάνουν τη “συνέχιση της ακούσιας νοσηλείας” ψυχικά ασθενών» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πρόκειται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, που μέχρι πρότινος παρείχε αποκλειστικά το δημόσιο σύστημα υγείας και πλέον εκχωρήθηκαν στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, και τους κλινικάρχες. Ενδεικτικά, ο δικηγόρος τονίζει τα εξής στοιχεία:

  1. Συνέχιση της ακούσιας νοσηλείας στις ιδιωτικές κλινικές

Στις 13 Οκτωβρίου του έτους 2020 αναρτήθηκε στο Πρόγραμμα Διαύγεια η υπ’ αριθμ. πρωτ. Γ3α,β/Γ.Π.οικ.65047/13-10-2020 (ΦΕΚ Β’ 4704/23-10-2020) Απόφαση της Υφυπουργού Υγείας, με τίτλο «Όροι και προϋποθέσεις ακούσιας νοσηλείας σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές», με την οποία αποφασίζεται ότι, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα ψυχιατρικά τμήματα, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και να διασφαλιστεί η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, το δικαστήριο με την απόφαση της ακούσιας νοσηλείας δύναται να διατάξει, με γνώμονα το συμφέρον του ασθενούς, τη συνέχιση της ακούσιας νοσηλείας σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική (για το ζήτημα της “συνέχισης της ακούσιας νοσηλείας” σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές έχουμε αναφερθεί εδώ).

  1. Το Ψ.Ν.Α. «Δρομοκαΐτειο

Στις 24 Μαρτίου 2021 η Διοίκηση του ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο, εκτός άλλων, αναφέρει ό,τι: «με σκοπό την αποσυμφόρηση των Κλινικών και με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της διασποράς του SARS-CoV-2, το Υπουργείο Υγείας δρομολογεί τη μεταφορά ασθενών που δεν έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό σε ιδιωτικές Ψυχιατρικές Κλινικές, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς».

Υπενθυμίζουμε πως τον Μάρτιο βίντεο στα οποία καταγράφονται οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής “Δρομοκαΐτειο” εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού δόθηκαν στη δημοσιότητα η από την ΠΟΕΔΗΝ. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν επανειλημμένα ότι το Νοσοκομείο μετατρέπεται, υπό πλήρη κυβερνητική αδιαφορία, σε αποθήκη ψυχών, με δεκάδες κρούσματα και δύο θανάτους μέχρι στιγμής σε ηλικιωμένους ασθενείς. «Το Νοσοκομείο έχει μετατραπεί πια σε Γενικό Νοσοκομείο νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού, χωρίς γιατρούς, λοιπό προσωπικό, μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς οξυγόνο. Μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών. Νεκροταφείο ψυχικά ασθενών με κορονοϊό» υπογράμμιζαν μεταξύ άλλων.

  1. Το Γ.Ν. Κοζάνης «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ»

Στις 12-04-2021 εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. Γ.Π.22554/12-04-2021 απόφαση του Γ. Γ. του Υπουργείου Υγείας με την οποία -και στο πλαίσιο της πανδημίας Covid-19- αποφασίστηκε η μεταφορά και συνέχιση της νοσηλείας ψυχιατρικών ασθενών από το Γ.Ν. Κοζάνης «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ» στην ιδιωτική κλινική «Θεραπευτήριο Σπινάρη Ν. Α.Ε.». Στην ίδια απόφαση σημειώνεται ότι, «Για όσους νοσηλεύονται με Εισαγγελική Εντολή η μεταφορά τους θα γίνει αφού τροποποιηθεί η υπάρχουσα εντολή ή εκδοθεί νέα. Στο νοσοκομείο μας δε θα νοσηλεύονται πλέον ψυχιατρικά περιστατικά μέχρι νεοτέρας… Ο χώρος που στεγάζεται το Ψυχιατρικό Τμήμα θα χρησιμοποιηθεί για τη νοσηλεία Covid-19 ασθενών … Επιπλέον, οι ψυχίατροι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα διάφορα τμήματα του Νοσοκομείου εφ’ όσον έχουν εκδοθεί από αυτά σχετικές παρακλήσεις για εξέταση ασθενών».

  1. Η Μόνιμη Επιτροπή Ψυχικής Υγείας

Στις 27 Απριλίου 2021 αναρτήθηκε στο Πρόγραμμα Διαύγεια η υπ’ αριθμ. πρωτ. Α1β/Γ.Π.οικ.26845/27-04-2021 Απόφαση της Υφυπουργού Υγείας, με την οποία συγκροτήθηκε και ορίστηκαν τα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής για την ψυχική υγεία, που σκοπό έχει την παρακολούθηση υλοποίησης του σχεδιασμού για την ψυχική υγεία στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Πέρα από το γεγονός ότι, στην πλειονότητά τους, τα μέλη της Επιτροπής είναι της απολύτου επιρροής της Υφυπουργού, ανάμεσα στα μέλη της εμφανίζεται και ο Πρόεδρος των ιδιοκτητών ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών, ένας Αρχίατρος του ΥΠ.Ε.Θ.Α., ο Δ/ντής του Γραφείου της Υφυπουργού, ο γνωστός από τη θητεία του στο ΨΝΑ Δαφνί, Παύλος Θεοδωράκης, ένας ψυχολόγος συνδικαλιστής, ενώ ως Πρόεδρος της Επιτροπής (αυτο)διορίστηκε η Υφυπουργός κυρία Ράπτη, η οποία και θα εισηγείται στον εαυτό της τις αποφάσεις της Επιτροπής. Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η αναφορά στη συμμετοχή της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας στην εν λόγω Μόνιμη Επιτροπή, καθώς η πλέον αρμόδια σε ζητήματα ψυχικής υγείας Δ/νση του Υπουργείου Υγείας δεν θα συμμετέχει στην Επιτροπή συστηματικά, αλλά «ανάλογα με το εκάστοτε εξεταζόμενο ζήτημα».



Γράφημα για την αναγκαιότητα του εμβολίου παρουσιάζει ο Μόσιαλος- «Ας μην παίζουμε με τις πιθανότητες» αναφέρει

 Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του τονίζει την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, σχολιάζοντας πως «οι εμβολιασμοί δουλεύουν». Επισημαίνει μάλιστα πόσο απροστάτευτοι παραμένουν απέναντι στον ιό οι ανεμβολιάστοι, σε αντίθεση με τους εμβολιασμένους, οι οποίοι μετά τον εμβολιασμό -αν κολλήσουν- περνάνε μια ασυμπτωματική ίωση, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους ανεμβολίαστους.

Στην αναγκαιότητας των εμβολιασμών αναφέρεται ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook, τονίζοντας πως « ξέροντας πως το εμβόλιο μας προστατεύει από τις σοβαρές συνέπειες της νόσου, ας μην παίζουμε με τις πιθανότητες».

Την ανάρτησή του συνοδεύει ένα γράφημα στο οποίο διαφαίνεται πόσο σπάνιο είναι να ξαναεμφανίσει κάποιος συμπτώματα κορονοϊού, μετά τον εμβολιασμό εν αντιθέσει με κάποιον που δεν είναι εμβολιασμένος και παραμένει ακόμη ανυπεράσπιστος απέναντι στη νόσο.

Συγκεκριμένα γράφει:

Οι εμβολιασμοί δουλεύουν. Το ξέρουμε πλέον. Όπως ξέρουμε και πως ακόμη και σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου οι επαναλοιμώξεις είναι σπάνιες. Και όταν συμβαίνουν, τα συμπτώματα τείνουν να είναι ανύπαρκτα ή ήπια. Μετά τον εμβολιασμό οι περισσότεροι -αν κολλήσουν τον ιό- περνάνε μια ασυμπτωματική ίωση. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους ανεμβολίαστους. Έχοντας ποσοστοποιήσει τον κίνδυνο του κορωνοιού, και ξέροντας πως το εμβόλιο μας προστατεύει από τις σοβαρές συνέπειες της νόσου, ας μην παίζουμε με τις πιθανότητες. Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες στη ζωή μας, ας μην προσθέσουμε σε αυτές και τα μακροχρόνια συμπτώματα της νόσου του Covid-19.




Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ