Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Η Μ.Σάκκαρη βρίζει τους Έλληνες για το εθνόσημο - Τους αποκάλεσε βλάκες και βαρεμένους



 

Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής: Νέες ημερομηνίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ λόγω έκτακτων συνθηκών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών, καθορίζονται νέες ημερομηνίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του απόδοσης του φάσματος των 700 MHZ στην κινητή τηλεφωνία και τα δίκτυα 5G (διαδικασία γνωστή ως «Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ»). Με τη διαδικασία του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ, η περιοχή ραδιοσυχνοτήτων των 700 MHz αποδεσμεύεται από τους παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής (δηλαδή την ΕΡΤ και την Digea) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των νέας γενιάς δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Έως σήμερα, η μετάβαση του τηλεοπτικού σήματος στις νέες συχνότητες έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στις εναπομείνασες περιοχές, το χρονοδιάγραμμα που βασίζεται στον Χάρτη Συχνοτήτων τον συντονισμό για τη σύνταξη του οποίου είχε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τροποποιείται ως ακολούθως:

ΠεριοχήΝέα ημερομηνία μετάβασης
Αττική3/9/2021
Ναύπλιο3/9/2021
Λαμία17/9/2021
Κόρινθος17/9/2021
Κρήτη30/9/2021

 



Πηγή

ΤΕΛΟΣ Ο ΚΟΥΛΗΣ! Η μυστική δράση του Γιαννακόπουλου & ο "έμπιστος" υπουργός



 

Νέες προειδοποιήσεις για το στέλεχος Δέλτα – Παράταση μέτρων σε Ζάκυνθο και Χανιά

 Την πίεση που αυξάνει στο σύστημα Υγείας υπογράμμισε κατά την σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας πως ο αριθμός των εισαγωγών με Covid 19 στα νοσοκομεία διπλασιάστηκε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάλλαξη Δέλτα, για την οποία προειδοποίησε πως σήμερα έχει επικρατήσει κατά 79%, προβλέποντας πως θα φτάσει σύντομα στο 90%.


Στην αύξηση της πίεσης που υφίσταται το σύστημα Υγείας, παρότι βρισκόμαστε ακόμα πριν από τα μέσα του Αυγούστου, επέστησε την προσοχή κατά την ενημέρωση της Πέμπτης ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, αποδίδοντας την αιτία στην παραλλαγή Δέλτα.

Όπως ανέφερε, η κάλυψη σε απλές κλίνες σήμερα βρίσκεται στο 40% και στις κλίνες ΜΕΘ στο 50%, σχολιάζοντας πως δεν είναι ακόμα μεγάλη, σημειώνοντας ωστόσο πως ο αριθμός των εισαγωγών έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, με ότι αυτό συνεπάγεται για το προσεχές διάστημα.

Ο Χ. Γώγος στάθηκε και στο γεγονός πως από τα 3.605 σημερινά νέα καταγεγραμμένα κρούσματα, σχεδόν το ένα τρίτο από αυτά βρίσκονται στην Αττική, ενώ αρκετά είναι αυτά που εντοπίστηκαν σε αρκετά νησιά. Παράλληλα, έριξε τους τόνους για τη διασπορά, στεκόμενος στον δείκτη θετικότητας που ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το επικίνδυνο 4%.

«Η πανδημία είναι πλέον νόσος των νέων» δεν παρέλειψε τις λεκτικές υπερβολές, στην προσπάθειά του να σταθεί στην ανάγκη τήρησης των μέτρων, αλλά και να επαναλάβει τις εκκλήσεις προς παιδιά άνω των 12 ετών και νέων να εμβολιαστούν. Μάλιστα, σημείωσε πως σήμερα στις ΜΕΘ βρίσκονται κατά 99% ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί, υποστηρίζοντας παράλληλα πως ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανόντων σήμερα είναι μειωμένοι σε σχέση με το προηγούμενο κύμα κατά 60-80% χάρη στους εμβολιασμούς.

Παράταση των τοπικών μέτρων σε Ζάκυνθο και Χανιά

Παρατείνεται μέχρι την Τετάρτη 18 Αυγούστου και ώρα 6:00, το μίνι lockdown σε Ζάκυνθο και Χανιά, λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Χανίων, μετά την αξιολόγηση εκ νέου των επιδημιολογικών δεδομένων από την υποεπιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοΐου Covid-19, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα παρατείνονται μέχρι την Τετάρτη 18 Αυγούστου και ώρα 6:00.

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.




Πηγή

Αυξάνει καθημερινά η διασπορά, την ακολουθούν οι διασωληνώσεις – 132 νεκροί σε μία εβδομάδα

 Με τον αριθμό των νεκρών ημερησίως να παραμένει για πολλοστή ημέρα στα επίπεδα των 20, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να αυξάνει κατά 14 στους 240 και με τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας να ξεπερνούν για ακόμα μία φορά τα 3.500 συνεχίζει την επέλασή της η πανδημία.


Στον συνολικό αριθμό 13.158 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το ξέσπασμα της πανδημίας έφτασε η χώρα, με ακόμα 20 ανθρώπους να πεθαίνουν το τελευταίο 24ωρο, καθώς την τελευταία εβδομάδα έχουν χάσει τη ζωή τους 132 άνθρωποι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 240 (63.3% άνδρες), την ώρα που μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, ο αριθμός αυτός ήταν 192. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. Tο 84.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.863 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 200 (ημερήσια μεταβολή -18.7%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 213 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας είναι 3.605. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 528.474 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 130 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.533 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο συνολικός αριθμός των πραγματοποιηθέντων ελέγχων κορονοϊού επανήλθε πάνω από τα 100.000 ημερήσια, με 12.969 μοριακούς ελέγχους με θετικότητα του 24,50%, και με 88.692 rapid tests, με συνολική θετικότητα του 3,55%.




Πηγή

Σεξουαλική κακοποίηση υπό την απειλή όπλου κατήγγειλε 19χρονη στη Λαμία

 Ακόμη ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης φέρεται να καταγράφηκε στη χώρα, καθώς 19χρονη κοπέλα κατήγγειλε πως την Τρίτη υπέστη βιασμό από 53χρονο άνδρα στην περιοχή της Λαμίας, υπό την απειλή μαχαιριού. Η κοπέλα κατήγγειλε το περιστατικό στις τοπικές αρχές, οι οποίες προχώρησαν στη σύλληψή του 53χρονου, ο οποίος οδηγήθηκε στο Δικαστήριο της Λαμίας προκειμένου να απολογηθεί και έλαβε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή, ενώ ο ίδιος και ο συνήγορός του ισχυρίζονται πως δεν υπήρξε μη συναινετική επαφή.


Μια ακόμη ανατριχιαστική καταγγελία για περιστατικό βιασμού ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, καθώς 19χρονη κατήγγειλε πως το βράδυ της Τρίτης υπέστη βάναυση σεξουαλική κακοποίηση από 53χρονο άνδρα στο δρόμο Λαμίας – Δομοκού, ο οποίος φέρεται να την βίασε υπό την απειλή μαχαιριού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το τοπικό ενημερωτικό μέσο Lamia Report, ο 53χρονος, στο αυτοκίνητο του οποίου επέβαινε η κοπέλα, φέρεται να την οδήγησε σε ερημικό σημείο όπου, αφού την χτύπησε και την απείλησε με μαχαίρι λέγοντάς της «φώναξε όσο θέλεις, δεν σε ακούει κανένας…εδώ έχω σκοτώσει άλλες τρεις γυναίκες», την ακινητοποίησε και την κακοποίησε σεξουαλικά.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο 53χρονος άνδρας επιχείρησε στη συνέχεια να απομακρυνθεί από το σημείο, ωστόσο το αυτοκίνητό του φαίνεται πως αντιμετώπιζε κάποια βλάβη. «Τότε της είπε ότι θα πάρουν την αστυνομία να ζητήσουν βοήθεια και να προσέξει να μην πει τίποτα για το βιασμό. Η 19χρονη βρήκε όμως τρόπο να τηλεφωνήσει ξανά στην αστυνομία κρυφά και να ενημερώσει για ότι έγινε. Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο συνέλαβαν τον 53χρονο και στη συνέχεια η 19χρονη όταν μεταφέρθηκε στο αστυνομικό μέγαρο περιέγραψε στους αστυνομικούς τα όσα έζησε στα χέρια του 53χρονου μέσα στο αυτοκίνητο» αναφέρει το δημοσίευμα του Lamia Report.

«Ο εντολέας μου αρνείται ότι υπήρξε βιασμός. Ό,τι εγινε, εγινε με τη συναίνεση της καταγγέλλουσας. Ζητήσαμε και πήραμε προθεσμία ώστε να ενημερωθώ αναλυτικά για το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου και το πρωί της Παρασκευής θα απολογηθούμε ενώπιον της κ. Ανακρίτριας και της κ. Εισαγγελέως» δήλωσε στο Lamia Report o συνήγορος του 53χρονου, Κωνσταντίνος Χαλδούπης, αφού ο φερόμενος δράστης, που παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο Λαμίας την Πέμπτη, ζήτησε και έλαβε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου να απολογηθεί.




Πηγή

Δεκαπενταύγουστος στο OPEN: Στις 08:30 το πρωί, η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το OPEN τιμά τη μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το «Πάσχα του καλοκαιριού».

Την Κυριακή 15 Αυγούστου 2021, μεγάλη ημέρα για τη Χριστιανοσύνη, το OPEN θα μεταδώσει στις 08:30, σε απευθείας σύνδεση με τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ταύρου, την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελεστεί με ιδιαίτερη λαμπρότητα, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.



Πηγή

VICE Media Group: Ρεκόρ με 23 υποψηφιότητες για βραβεία Emmy


Tο VICE Media Group είναι υποψήφιο για 23 βραβεία Emmy στις κατηγορίες News & Documentary, αριθμός-ρεκόρ για την εταιρεία!

 

Στις 27 Ιουλίου, η National Academy of Television Arts & Science (NATAS) ανακοίνωσε τις φετινές υποψηφιότητες, με το VICE News Tonight να είναι για 4η συνεχόμενη χρονιά το βραδινό δελτίο ειδήσεων με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Emmy (16). Αξίζει να σημειωθεί πως το VICE TV είναι το ψυχαγωγικό δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην Αμερική.

 

Φέτος, τα βραβεία Emmy είχαν πάνω από 2.200 συμμετοχές για το περσινό ημερολογιακό έτος (2020), τις οποίες αξιολογούν 800 επαγγελματίες του χώρου των Media.

Η απονομή των βραβείων Emmy θα γίνει στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2021.

 

Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ – VICE Media Group

 

Τον Ιανουάριο του 2014 ο πάντα πρωτοπόρος Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ ξεκίνησε μια πολύ σημαντική στρατηγική συνεργασία με το VICE Media Group για το λανσάρισμα του VICE στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το VICE Media Group, γνωστό παγκοσμίως για το νεανικό και καινοτόμο περιεχόμενό του, δραστηριοποιείται σε 35 χώρες και περιλαμβάνει ένα διεθνές δίκτυο ψηφιακών καναλιών, στούντιο τηλεόρασης με δυνατότητα παραγωγής ταινιών, ένα περιοδικό, μια δισκογραφική εταιρεία, γραφεία δημιουργικών υπηρεσιών, εκδοτικό τμήμα και τηλεοπτική πλατφόρμα.

 

Με θέματα που μιλούν στην καρδιά της Generation Y και Ζ, το VICE Media Group αναζητά την πληροφορία στην πρωτογενή της μορφή, χωρίς ερμηνείες, χωρίς κλισέ και χωρίς συναισθηματικούς εκβιασμούς.

Καθημερινά, το VICE Media Group δημοσιεύει περισσότερα από 1.700 κομμάτια περιεχόμενο σε μορφή video και editorial σχετικά με την τρέχουσα ειδησεογραφία, τη μουσική, τον πολιτισμό, την τεχνολογία, τον αθλητισμό και τη μόδα. Το περιεχόμενο φτάνει κάθε μήνα σε περισσότερους από 350.000.000 αναγνώστες και θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, όντας ο μεγαλύτερος Όμιλος Μedia και ψυχαγωγίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ήταν ο πιο κατάλληλος να αναλάβει τη μεταφορά του VICE στην Ελλάδα. Tο VICE Greece σημείωσε εντυπωσιακές επιδόσεις σε λιγότερο από 2 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, έχοντας κατακτήσει το νεανικό κοινό.

 

Ακολουθώντας τη στρατηγική της επέκτασης του Ομίλου μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λανσάραμε τον Νοέμβριο του 2014 τo VICE Serbia, το οποίο έχει ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες, ενώ επόμενο βήμα για την επέκταση του VICE, αποτέλεσε η Ρουμανία, όπου η στρατηγική συμμαχία του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ με το VICE Media Group ανέλαβε τη διαχείριση του VICE Romania τον Ιανουάριο του 2015.

 

Ο Όμιλος ANTENNA προχώρησε το 2019 σε μια ακόμα ιδιαιτέρως σημαντική κίνηση, η οποία έχει δώσει νέα ώθηση στην ήδη δυναμική πορεία του εκτός των ελληνικών συνόρων. Επέκτεινε την πολύ επιτυχημένη συνεργασία του με το VICE Media Group, εξαπλώνοντάς το σε άλλες 27 χώρες και εδραιώνεται ως ένας από τους πιο ισχυρούς «παίκτες» στην Κεντρική – Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στόχος είναι η επέκταση σε νέες αγορές και η διανομή του βραβευμένου περιεχομένου του VICE Media Group σε αυτές, μέσω του δικτύου του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ.



Πηγή

Συνεχής μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Γορτυνία με κατοικίες να απειλούνται από την πύρινη λαίλαπα

 Δύσκολη ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας η διαχείριση του πύρινου μετώπου στην περιοχή της Αρκαδίας, με διαρκείς αναζωπυρώσεις και τη φωτιά να απειλεί κατοικίες στην περιοχή του Νεοχωρίου Γορτυνίας. Ωστόσο, στη συνέχεια φαίνεται πως τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, με μικρές εστίες να παραμένουν, ωστόσο, σε δύσβατο σημείο της περιοχής.

Η ΕΡΤ3 τιμά τον σπουδαίο φιλέλληνα αρχαιολόγο Στέφανο Μίλλερ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Απόψε, Πέμπτη 12 Αυγούστουτα μεσάνυχτα, η ΕΡΤ3, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου επιστήμονα Στέφανου Μίλλερ που λάτρεψε την Ελλάδα, ανασύρει από το αρχείο της το ντοκιμαντέρ «Ο ‘Ιντιάνα Μίλλερ’, η Νεμέα και τα Ίχνη των Μακεδόνων», παραγωγής του 2009.

Ο Στέφανος Μίλλερ, ο διακεκριμένος Αμερικανός αρχαιολόγος που το 2005 πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος έχοντας αφιερώσει 35 χρόνια εργασίας στις ανασκαφές και την ανάδειξη της Αρχαίας Νεμέας, αφηγείται στην κάμερα της ΕΡΤ3 τη θαυμαστή διαδρομή του στον τόπο μας, που τόσο αγάπησε. Κατά τα χρόνια της εργασίας του στη Νεμέα, όχι μόνο διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως το Στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αλλά υπήρξε ο πρωτεργάτης της δημιουργίας του αρχαιολογικού πάρκου, καθώς και της ανέγερσης του αρχαιολογικού μουσείου, ενώ παράλληλα επέβλεψε τις εργασίες αναστήλωσης του αρχαίου Ναού του Δία.

 

Σκηνοθεσία: Απόστολος Τσιτσούλης

Επιστημονική σύμβουλος: Μπετίνα Τσιγαρίδα

Επιστημονικός συνεργάτης: Στέφανος Μίλλερ

Αφήγηση: Θανάσης Βικόπουλος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αριστοτέλης Μεταξάς

Μοντάζ: Νίκος Παπαναστασίου



Πηγή

Ρεκορ καμένων με 1 εκατομμύριο στρέμματα σε δύο εβδομάδες – Τα μισά στην Εύβοια

 Τρομακτικά είναι τα αριθμητικά στοιχεία που παραθέτει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) που δόθηκαν στην Πέμπτη στη δημοσιότητα, και καταμετρούν την καταστροφή που συντελέστηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας από τις πυρκαγιές, απαριθμώντας 1.008.740 στρέμματα καμένης γης, ενώ κατά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η ζημιά στη βόρεια Εύβοια ξεπερνά τα 465.000 καμένα στρέμματα γης.


Περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα κάηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες στην Ελλάδα, αριθμός ρεκόρ για τη χώρα μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) που επικαιροποιήθηκαν σήμερα. Συγκεκριμένα, από τις 29 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου, 1.008.740 στρέμματα κάηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση τα δεδομένα του EFFIS.

Ενδεικτική της τεράστιας ζημιάς, η εικόνα που προκύπτει με τη σύγκριση των πρόσφατων προηγούμενων ετών, καθώς κατά την ίδια περίοδο από το 2008 έως το 2020 καίγονταν κατά μέσο όρο περίπου 27.500 στρέμματα. Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2007, στις πυρκαγιές της κυβέρνησης Καραμανλή, είχαν καεί περισσότερα από 2.500.000 στρέμματα δάσους, ελαιώνων και πευκώνων, με 77 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. «Τα δεδομένα μας δείχνουν πως είχαμε να δούμε τόσο έντονες πυρκαγιές από τον Αύγουστο 2007», πρόσθεσε ο Μαρκ Πάρινγκτον.

«Οι πυρκαγιές που μαίνονται αυτή τη στιγμή είναι πολύ καταστροφικές και έχουν πολύ ασυνήθιστο επίπεδο έντασης», είχε εξηγήσει χθες, Τετάρτη, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστήμονας της Copernicus, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή, στην οποία ανήκει το EFFIS.

Στις 12 Αυγούστου, σχεδόν 1.143.000 στρέμματα είχαν καεί από την αρχή του 2021, από τα οποία πάνω από το 90% αυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έναντι 96.000 κατά μέσο όρο για την περίοδο από το 2008 έως το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του EFFIS. Η Εύβοια είναι η περιοχή που έχει πληγεί βαρύτερα στην καταστροφή αυτή, καθώς εκεί βρίσκονται πάνω από τις μισές από τις καμένες εκτάσεις.

Πιο συγκεκριμένα στοιχεία για την Εύβοια που δίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αποτυπώνουν τουλάχιστον 465.820 στρέμματα καμένης έκτασης στη βόρεια Εύβοια από τις πυρκαγιές. Ο υπολογισμός έγινε ύστερα από επεξεργασία τεσσάρων δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 (λήψη εικόνων στις 11/8) από την επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το Αστεροσκοπείο δίνει και μια εκτίμηση για τις χρήσεις της καμένης έκτασης στην περιοχή της Εύβοιας που έχει πληγεί από την πυρκαγιά. Όπως αναφέρει, οι εκτάσεις που έχουν καεί, αφορούν: δασική βλάστηση 192.700 στρέμματα, θαμνώδεις εκτάσεις 99.600 στρέμματα, γεωργικές περιοχές 90.650 στρέμματα, χορτολιβαδικές εκτάσεις 77.720 στρέμματα, τεχνητές ζώνες 4.350 στρέμματα και εκτάσεις με αραιή βλάστηση 800 στρέμματα.





Πηγή

«Να πάρει μια εικόνα της πραγματικότητας αντί να περιστοιχίζεται από κόλακες» διαμηνύει ο Τσίπρας στον Πρωθυπουργό

 «Υπάρχουν κάποιες στιγμές όπου η διαρκής προσπάθεια ωραιοποίησης και προπαγάνδας προσκρούει στο τείχος της πραγματικότητας» σχολίασε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η κυβερνητική απόκριση στις ανάγκες των πυροπλήκτων περιορίζεται μόνο σε υποσχέσεις χρηματοδότησης, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να καταλήξουν υπερχρεωμένοι στις τράπεζες. Την ίδια ώρα, επανέλαβε την «έκκληση σοβαρότητας και υπευθυνότητας» προς τον πρωθυπουργό, κάνοντας παράλληλα λόγο για «τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική αλλά και ανθρωπογενή καταστροφή που έχει γίνει από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».


«Ακούγοντας σήμερα και βλέποντας τον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη εγώ αλλά και ο κάθε πολίτης αισθάνεται μεγαλύτερη ανησυχία και μεγαλύτερη ανασφάλεια τούτες τις ώρες» υπογράμμισε από την Ηλεία ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής, δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού και της ανικανότητας του επιτελικού κράτους, δυστυχώς δεν έχει συνειδητοποιήσει και το μέγεθος των ευθυνών του» σημείωσε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας δηκτικά ότι «υπάρχουν κάποιες στιγμές όπου η διαρκής προσπάθεια ωραιοποίησης και προπαγάνδας προσκρούει στο τείχος της πραγματικότητας. Και τώρα είναι μία τέτοια στιγμή, όχι άλλη προπαγάνδα, όχι άλλη ωραιοποίηση, όχι άλλα ξύλινα λόγια».

«Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρω ανταπόκριση στην έκκληση που έκανα πριν από δύο μέρες για να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και στην υπευθυνότητα» ανέφερε στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί για παράδειγμα την ώρα που οι συμπολίτες μας ζητάνε απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο που τους περιμένει, όχι μονάχα για το τί έφταιξε, να γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί μια εικόνα μεγαλύτερης χρηματοδότησης για την επούλωση των πληγών, ενώ τα χρήματα είναι λιγότερα απ’ ό,τι ίσχυε πιο πριν και με διαδικασίες που στο τέλος της θα οδηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους να είναι και χρεωμένοι στις τράπεζες».

«Και θα ‘ταν καλύτερα τούτες τις ώρες αντί να περιστοιχίζεται από κόλακες και αντί να τον οδηγούν σε δηλώσεις αποτυχίας και τραγωδίας, θα λεγε κανείς, δηλαδή να μην ξέρει το σχέδιο που απέδωσε ή να λέει ότι απλά του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι, ας έρθει εδώ να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που έχουν πληγεί, με τους δημάρχους που ενδεχομένως οι περισσότεροι να ‘ναι από το δικό του κόμμα, να πάρει μία εικόνα της πραγματικότητας. Είναι το πρώτο βήμα να συνειδητοποιήσει κανείς την πραγματικότητα για να κάνει ένα βήμα παραπέρα για να σχεδιάσει την επόμενη μέρα» πρότεινε ο Αλ. Τσίπρας στον Πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας «για άλλη μια φορά, έκκληση σοβαρότητας και υπευθυνότητας».

«Απευθύνω ένα υπαρξιακό ερώτημα αγωνίας για τους ανθρώπους των καμένων περιοχών, διότι δεν είναι μονάχα ένα ζήτημα το πώς θα περάσουνε μια βδομάδα, δύο βδομάδες, ένα μήνα. Το ερώτημα είναι πώς θα μείνουν στον τόπο τους, στην ύπαιθρο χώρα που έχει καταστραφεί, πώς θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, με τί δουλειές θα ασχοληθούν για να έχουν ένα ελάχιστο εισόδημα, ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να ζήσουν» υπογράμμισε στη συνέχεια, προσθέτοντας πως «η αγωνία των κατοίκων στις περιοχές που επισκέπτομαι είναι προφανής», ενώ  επανήλθε στην «πρόταση των επτά σημείων», χαρακτηρίζοντάς την ως «μία βάση για να υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης».

Αναφερόμενος στην καταστροφή που έχει συντελεστεί στην περιοχή της Ηλείας λόγω των πυρκαγιών. ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «δυστυχώς το μέγεθος της καταστροφής υπερβαίνει κάθε εκτίμηση που μπορεί να κάνει κανείς αν δεν έρθει να το δει διά ζώσης. Μέσα σε μια βδομάδα πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης έχουν καεί. Ενδεχομένως πάνω από 200 κατοικίες να έχουν καεί ολοσχερώς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική αλλά και ανθρωπογενή καταστροφή που έχει γίνει από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα»

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτό το κύμα, το κίνημα εθελοντισμού των δασοπυροσβεστών αλλά και στο κύμα εθελοντισμού από άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα που αυτή τη στιγμή δίνει ελπίδα και κουράγιο μέσα στη μαυρίλα του φυσικού περιβάλλοντο», κατέληξε, συγχαίροντας τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και κυρίως τους εθελοντές, «αυτούς που αγνόησαν πολλές φορές ακόμα και τις εντολές να απομακρυνθούν με κίνδυνο της ζωής τους για να σώσουν ό,τι μπορούσε να σωθεί, για να σώσουν περιουσίες, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, για να σώσουν ζώα».

«Στο συρτάρι η έκθεση Γκολντάμερ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Σημειώνεται πως σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit για τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική κρίση και την επίδραση που αυτή θα έχει αυτό στο πολιτικό προσκήνιο σε Ελλάδα και ΕΕ, ο Αλ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι «κράτησε στο συρτάρι» το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης για τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα που παραδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 στην τότε κυβέρνηση, από τον Γερμανό καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC).

«Όμως, η σημερινή κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έβαλε την έκθεση σε ένα συρτάρι και δεν έκανε τίποτα για δυόμισι ολόκληρα χρόνια. Επομένως, είναι λάθος να θεωρούμε τώρα τις πυροσβεστικές δυνάμεις ή τις υπηρεσιακές δυνάμεις της πολιτικής προστασίας υπεύθυνες για την καταστροφή» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «οι κρατικές αρχές δεν ήταν καλά προετοιμασμένες και είναι ως προς το μέρος τους υπεύθυνες για την έκταση της καταστροφής».

Ερωτηθείς για την ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη «αναδιοργάνωσης» της πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως «για παράδειγμα, πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός κοινός ευρωπαϊκός στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών. Θα πρέπει, επίσης, να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο που θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία του κλίματος και την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, είτε πρόκειται για πλημμύρα στη Γερμανία είτε για πυρκαγιά στην Ελλάδα» Σε ό,τι αφορά στην αντίστοιχη συζήτηση σε εγχώριο επίπεδομ υποστήριξε πως «οι αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα έχουν ενσωματώσει την προστασία του περιβάλλοντος στις πολιτικές τους, ήδη, από τη δεκαετία του 1980» και πως «το περιβαλλοντικό κίνημα συμμετείχε στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Οικολογίας και αυτός εξελίχθηκε στη συνέχεια στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Για «κοινωνική απαίτηση για μια πολιτική που πρέπει να προστατεύει τους πολίτες από την κλιματική κρίση» έκανε λόγο στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος», ενώ υπογράμμισε πως «η πράσινη επανάσταση δεν πρέπει να είναι εις βάρος των αδύναμων και των μη προνομιούχων, όπως συνέβαινε κατά τις προηγούμενες κρίσεις. Είτε στην οικονομική κρίση του είτε στην υγειονομική κρίση του κορονοϊού αποδείχτηκαν κερδισμένοι κάποιοι ήδη πάμπλουτοι».





Πηγή

Εμπαιγμός και εκνευρισμός για το δίδυμο Κολοκούρη-Τσουβάλα από τον Μητσοτάκη

 Μία προκλητική και αλαζονική απάντηση επεφύλασσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη για τις καταστροφικές πυρκαγιές που ακόμη μαίνονται στη χώρα, όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε για τα ανώτατα στελέχη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που εκδιώχθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τους οποίους ο ίδιος επέλεξε να αναβαθμίσει, με κορυφαίους τον σημερινό γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τον σημερινό αρχηγό της Πυροσβεστικής, Κωνσταντίνο Τσουβάλα και Στέφανο Κολοκούρη, αντίστοιχα.


Η ερώτηση ήρθε στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωσή της, με την Βίκυ Σαμαρά από το News247 να απευθύνει στον πρωθυπουργό μία ερώτηση που ήθελε να κάνει πολύς κόσμος, από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του, και που μετά την πολυήμερη καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια, στην Αττική και αλλού, κάνουν όλο και περισσότεροι πολίτες.

«Ο κ. Τσίπρας σας κατηγόρησε ότι όχι μόνο κρατήσατε αλλά αναβαθμίσατε πρόσωπα τα οποία εκείνος εξεδίωξε μετά το Μάτι. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική;» ρώτησε συγκεκριμένα η δημοσιογράφος, αναφερόμενη στα δύο ανώτατα στελέχη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής τις ημέρες της τραγωδίας στο Μάτι, με τον Κ. Μητσοτάκη αρχικά να προσπαθεί να αποφύγει πλήρως να δώσει οποιαδήποτε απάντηση, και να αδυνατεί να κρύψει τον εκνευρισμό του.

«Δεν ξέρω σε ποιους αναφέρεστε» ψέλισσε ο πρωθυπουργός προς την δημοσιογράφο, με εκείνη -ευτυχώς- να επιμένει, και να ονοματίζει τους Κολοκούρη και Τσουβάλα, για να πάρει μία «απάντηση» από τον Κ. Μητσοτάκη, η οποία όχι μόνο δεν επαρκεί, αλλά ελέγχεται και για την ακρίβειά της.

«Ο αρχηγός της αστυνομίας έγινε υπαρχηγός επί ΣΥΡΙΖΑ. Και στη συνέχεια λόγω της φυσικής επετηρίδας έγινε αρχηγός. Φαντάζομαι αν ήξερε κάτι ο κ. Τσίπρας δεν θα είχε προχωρήσει σε αυτή την επιλογή» απάντησε συγκεκριμένα ο Κ. Μητσοτάκης.

Στην πραγματικότητα, πιθανότατα ο πρωθυπουργός μπέρδεψε τον Κ. Τσουβάλα με τον Στ. Κολοκούρη, αφού ο πρώτος, ως αρχηγός της ΕΛΑΣ από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2016, αποστρατεύτηκε το 2018, μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, και πάλι από την κυβέρνηση Τσίπρα. Ο δε Στ. Κολοκούρης, ήταν υπαρχηγός όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, η οποία στη συνέχεια τον αναβάθμισε σε Αρχηγό της Πυροσβεστικής.

Υπενθυμίζεται πως ειδικά για τον σημερινό Αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο ανακριτής Θ. Μαρνέρης που διερευνά την τραγωδία του Ματιού είχε ζητήσει, για τον Στ. Κολοκούρη και άλλα ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής, την συμπληρωματική κακουργηματική δίωξή τους, και μάλιστα με τρία διαδοχικά αιτήματα, τα οποία απορρίφθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές. Επίσης, για τον ίδιο, κάτοικοι του Ματιού είχαν ζητήσει από τον πρωθυπουργό με επιστολή τους να τον αποπέμπψει, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «Ο κ. Κολοκούρης διατηρώντας μια από τις σημαντικότερες θέσεις που αφορούν στη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, με την παντελή απουσία του, μας άφησε να καιγόμαστε, κυριολεκτικά, αβοήθητους. Από μια φωτιά, η οποία έκαιγε, επί μία ώρα και, σε χαμηλή βλάστηση, προτού φτάσει στον πρώτο Οικισμό, από τους 5 συνολικά όμορους, που έπληξε».

Τέλος, αξίζει κανείς να υπενθυμίσει την δήλωση του Κ. Μητσοτάκη κατά την τότε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους, όταν κατά τραγική ειρωνία, η σημερινή κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τον ρώτησε ως δημοσιογράφος για τις ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα και υπηρεσιακών στελεχών.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε τώρα για διαχρονικές ευθύνες. Την Παρασκευή, όταν ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, η Νέα Δημοκρατία τοποθετήθηκε λέγοντας ότι αυτό είναι κενό γράμμα, γιατί θα έπρεπε να ακολουθείται από παραιτήσεις ή καρατομήσεις. Εσείς έχετε ταυτοποιήσει, προσωποποιήσει τις ευθύνες, αναμετρώντας τις τελευταίες μέρες τι έγινε και τι δεν έγινε; Υπάρχουν πρόσωπα πίσω από τις ευθύνες; Ποια είναι αυτά; Ποιους θεωρείτε υπεύθυνους;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αδυνατώ να αντιληφθώ, κυρία Πελόνη, τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Και νομίζω ότι δεν το καταλαβαίνει και η μεγάλη πλειοψηφία, για να μη σας πω όλοι οι συμπολίτες μας. Όταν αναλαμβάνει κάποιος πολιτική ευθύνη για κάτι, πρέπει να συνοδεύεται αυτή η πολιτική ευθύνη και από μια πράξη. Και να σας πω και κάτι: η παραίτηση είναι και μια πράξη προσωπικής ευθύνης. Πραγματικά αναρωτιέμαι πως κάποιοι άνθρωποι -και θα τους κατονομάσω στη συνέχεια, επειδή μου ζητήσατε να προσωποποιήσω τις ευθύνες- κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν μακάριοι να ασκούν τα καθήκοντά τους. Δεν αναφέρομαι μόνο στον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Θα επανέλθω στις ευθύνες που καταλογίζω στον Πρωθυπουργό.

Αλλά ο κ. Τόσκας, ο κ. Σκουρλέτης, η κυρία Δούρου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός της Αστυνομίας [σημείωση: εκ παραδρομής έγινε αναφορά στον Αρχηγό της Αστυνομίας αντί του Αρχηγού της Πυροσβεστικής] έχουν τεράστιες ευθύνες. Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σήμερα στη θέση τους, γιατί αύριο μπορεί να κληθούν να διαχειριστούν μία άλλη πυρκαγιά. Και ρωτώ σήμερα: ποιος Έλληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν άλλη μία φυσική καταστροφή;

«Ο εκνευρισμός και η ένοχη σιωπή του για την αναβάθμιση στελεχών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, που είχαν αποπεμφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση μετά την τραγωδία στο Μάτι, δείχνει την ολοκληρωτική αδυναμία αυτοκριτικής» σχολίασε, μεταξύ άλλων, μετά τη συνέντευξη ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νάσος Ηλιόπουλος.




Πηγή

Για προσχηματικές συγγνώμες και αλαζονικούς ελιγμούς πάνω στις στάχτες εγκαλεί τον Μητσοτάκη η αντιπολίτευση

 Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξήγειραν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις καταστροφικές πυρκαγιές που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης. «Η επικοινωνιακή διαχείριση δεν θα σταματήσει την κατάρρευση του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εκπροσώπου Τύπου του, Νάσου Ηλιόπουλου, κατηγορώντας τον Κ.Μητσοτάκη για αμετροέπεια και αλαζονεία. «Αμετανόητη η Μητσοτάκης Α.Ε. επιμένει στα καταστροφικά σχέδια της ολιγαρχίας πάνω στα καμένα» επισημαίνει το ΜέΡΑ 25 κάνοντας λόγο για αοριστολογίες και δυσκολία του «”αυτοκράτορα” που έχει συνηθίσει να κάνει διαγγέλματα δυσκολεύεται να απαντήσει στις κραυγές της πραγματικότητας που καθημερινά διαψεύδουν το επικοινωνιακό του περιτύλιγμα». Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η επόμενη μέρα για το λαό ξεκινάει με τον αγώνα να αποκατασταθεί πλήρως ότι καταστράφηκε» ενώ το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί «να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μετά την προσχηματική συγγνώμη».


«Αμετροεπής, αμετανόητος και αλαζόνας, ο κ. Μητσοτάκης με τη μισή Ελλάδα να καίγεται για δέκα μέρες είπε ότι ο σχεδιασμός του απέδωσε, τα έκανε σχεδόν όλα καλά και ότι του χρόνου “θα είναι καλύτεροι”» επισημαίνει σε ανάρτησή του στο facebook ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Για την καταστροφή στην Εύβοια και στην μισή Ελλάδα φταίει η αναζωπύρωση στην Βαρυμπόμπη. Για το γεγονός ότι οι υπουργοί του αλληλοσυγχαίρονταν την ώρα της αναζωπύρωσης φταίει ο καύσωνας και η κλιματική κρίση. Στο γεγονός ότι σταμάτησε το πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5.066 εργαζόμενους δεν είδε κάποιο πρόβλημα» αναφέρει στη συνέχεια, επισημαίνοντας την αμηχανία και τον εκνευρισμό του Πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε κατά το τέλος της συνέντευξης Τύπου για την αναβάθμιση στελεχών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστική «που είχαν αποπεμφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση μετά την τραγωδία στο Μάτι», πράγμα που όπως σημειώνει «δείχνει την ολοκληρωτική αδυναμία αυτοκριτικής»

«Καμία σοβαρότητα απέναντι στο μέγεθος της πρόκλησης, κανένας σεβασμός απέναντι στον πόνο των ανθρώπων, καμία διάθεση αυτοκριτικής. Η δήθεν συγγνώμη του είναι κενό γράμμα. Η επικοινωνιακή διαχείριση δεν θα σταματήσει την κατάρρευση του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη. Όποια αλλαγή και να κάνει σε πρόσωπα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τις τεράστιες προσωπικές του ευθύνες για την καταστροφική διαχείριση» καταλήγει ο Ν. Ηλιόπουλος.

ΜέΡΑ25: Καμία ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών ευθυνών πέρα από γενικόλογα και υποκριτικές συγγνώμες

«Ο κ. Μητσοτάκης αφού κατέταξε πρώτα ως τελευταία προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, αναλώθηκε σε αοριστολογίες για την προστασία του πλανήτη από την κλιματική κρίση που το σύστημα που υπηρετεί θρέφει, ενώ εξήγγειλε κιόλας την ψήφιση κλιματικού νόμου, αλλά και μια διακήρυξη που θα υπάρξει στην Αθήνα με τη σύνοδο των χωρών της Μεσογείου για αυτό» επισημαίνει από την πλευρά του το ΜέΡΑ 25, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο Πρωθυπουργός, ακόμα, δεν δίστασε να επιτεθεί για άλλη μία φορά στα κοινωνικά δίκτυα λέγοντας πως κάνουν χυδαία δουλειά εν μέσω πυρκαγιών, δείχνοντας προφανώς την προτίμησή του στα μέσα της λίστας Πέτσα που τον λιβανίζουν ακόμα και πάνω στις στάχτες του επιτελικού του κράτους. Ενώ αναφέρθηκε και στην αρτιότητα αυτού του επιτελικού κράτους λέγοντας πως δεν είναι για να σβήνει φωτιές, αλλά για να διαχειρίζεται τις όποιες καταστάσεις».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΜέΡΑ25:

Απορούμε πραγματικά τι θα αναφέρει αυτός ο κλιματικός νόμος και η διακήρυξη των Αθηνών για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων που μέχρι πρότινος οι κ. κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας είχαν κάνει «σημαία» για τη χώρα, όπως επίσης και για τις «επενδύσεις» και τα αιολικά που με την βοήθεια και του αμαρτωλού ΣτΕ «ξεφυτρώνουν» μέχρι και σε περιοχές Natura.

Ο Πρωθυπουργός, ακόμα, δεν δίστασε να επιτεθεί για άλλη μία φορά στα κοινωνικά δίκτυα λέγοντας πως κάνουν χυδαία δουλειά εν μέσω πυρκαγιών, δείχνοντας προφανώς την προτίμησή του στα μέσα της λίστας Πέτσα που τον λιβανίζουν ακόμα και πάνω στις στάχτες του επιτελικού του κράτους. Ενώ αναφέρθηκε και στην αρτιότητα αυτού του επιτελικού κράτους λέγοντας πως δεν είναι για να σβήνει φωτιές, αλλά για να διαχειρίζεται τις όποιες καταστάσεις.

Τέλος, δεν υπήρξε ούτε και σήμερα καμία ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών ευθυνών πέρα από γενικόλογα και υποκριτικές συγγνώμες, ίσως και λίγος εκνευρισμός σε μερικές πιο πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, διότι προφανώς ο «αυτοκράτορας» που έχει συνηθίσει να κάνει διαγγέλματα δυσκολεύεται να απαντήσει στις κραυγές της πραγματικότητας που καθημερινά διαψεύδουν το επικοινωνιακό του περιτύλιγμα.

Δεν περιμέναμε βέβαια τίποτα καλύτερο από την Μητσοτάκης Α.Ε., ωστόσο παραμένουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή με τους πολίτες, τους κατοίκους, τις κοινότητες και τα κινήματα, που πρέπει την επόμενη μέρα να προστατεύσουν τις καμένες εκτάσεις από τη λαίλαπα που θα τις πλήξει από τον Πρωθυπουργό και την ολιγαρχική, κερδοσκοπική και παρασιτική παρέα του.

ΚΚΕ: Μάταια ο πρωθυπουργός αναζητεί συγχωροχάρτι για την επιλογή να αντιμετωπίζεται ως «κόστος» η προστασία της ανθρώπινης ζωής

«Μάταια ο πρωθυπουργός αναζητεί συγχωροχάρτι, γιατί οι ευθύνες για την τεράστια καταστροφή δεν αφορούν γενικά σε “λάθη” αλλά στη συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων, να αντιμετωπίζουν ως “κόστος” την προστασία της ανθρώπινης ζωής, γι’ αυτό δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας» επισημαίνει από την πλευρά του το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «Το γεγονός ότι δε χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, πρώτα απ’ όλα το εξασφάλισε η λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία στα πύρινα μέτωπα, εκεί όπου κάτοικοι με πυροσβέστες και εθελοντές, έδωσαν μάχη να προστατεύουν τη ζωή, τις περιουσίες τους, τον φυσικό πλούτο».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΚΚΕ:

Μάταια ο πρωθυπουργός αναζητεί συγχωροχάρτι, γιατί οι ευθύνες για την τεράστια καταστροφή δεν αφορούν γενικά σε “λάθη” αλλά στη συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων, να αντιμετωπίζουν ως “κόστος” την προστασία της ανθρώπινης ζωής, γι’ αυτό δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας.

Το γεγονός ότι δε χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, πρώτα απ’ όλα το εξασφάλισε η λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία στα πύρινα μέτωπα, εκεί όπου κάτοικοι με πυροσβέστες και εθελοντές, έδωσαν μάχη να προστατεύουν τη ζωή, τις περιουσίες τους, τον φυσικό πλούτο.

Αν για τον πρωθυπουργό η επόμενη μέρα, ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζονται, ξεκινάει με όχημα τη δήθεν “πράσινη μετάβαση”, για να τρέξουν γρήγορα τα επιχειρηματικά σχέδια που θυσιάζουν το περιβάλλον για τα κέρδη των λίγων, για το λαό ξεκινάει με τον αγώνα να αποκατασταθεί πλήρως ότι καταστράφηκε, να ματαιωθούν οι “μπίζνες” πάνω στα καμμένα.

ΚΙΝΑΛ: Το δήθεν επιτελικό κράτος και το κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας απέτυχε στην πράξη.

«Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μετά την προσχηματική συγγνώμη, προσπάθησε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης. Αδυνατώντας να παραδεχθεί αυτό που βλέπουν οι πολίτες. Ότι το δήθεν επιτελικό κράτος και το κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας, απέτυχε στην πράξη. Οι ίδιοι οι αρμόδιοι Υπουργοί του καθημερινά αυτοσυγχαίρονται και ο ίδιος τους δικαιολογεί, αποδεικνύοντας ότι οι δηλώσεις του περί απόδοσης ευθυνών, είναι μόνο για επικοινωνιακή κατανάλωση» σημειώνει η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Την ίδια ώρα, προσάπτει στην κυβέρνηση ότι για εκείνη «πάντα φταίνε άλλοι. Το 2007 ο στρατηγός άνεμος και τώρα που δεν υπήρχε, φταίει η κλιματική κρίση. Η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά» και επαναφέρει το αίτημα για αποδοχή των προτάσεων που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ, στο πλαίσιο της ανάγκης εθνικής συνεννόησης.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μετά την προσχηματική συγγνώμη, προσπάθησε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης. Αδυνατώντας να παραδεχθεί αυτό που βλέπουν οι πολίτες.

Ότι το δήθεν επιτελικό κράτος και το κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας, απέτυχε στην πράξη.

Οι ίδιοι οι αρμόδιοι Υπουργοί του καθημερινά αυτοσυγχαίρονται και ο ίδιος τους δικαιολογεί, αποδεικνύοντας ότι οι δηλώσεις του περί απόδοσης ευθυνών, είναι μόνο για επικοινωνιακή κατανάλωση.

Για την ΝΔ, πάντα φταίνε άλλοι. Το 2007 ο στρατηγός άνεμος και τώρα που δεν υπήρχε, φταίει η κλιματική κρίση. Η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά.

Αν βέβαια ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει πράγματι έστω και τώρα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, δεν έχει παρά να αποδεχθεί προτάσεις που καταθέσαμε.

Για άμεση συζήτηση μεταξύ αρχηγών στην Βουλή, για συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές των σχεδίων ανασυγκρότησης και μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής τους. Μην επαναληφθούν όσα έγιναν με το Ταμείο Μολυβιάτη.

Να συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα θεσμικοί φορείς που θα πρέπει όλοι να υπόκεινται σε λογοδοσία. Αρκετά με τη Μαξίμου ΑΕ. Όχι εξωθεσμικές λειτουργίες στην ανασυγκρότηση των περιοχών.

Τέλος όσον αφορά την κλιματική κρίση, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και πρότασή μας για κλιματικό νόμο είναι στο τραπέζι.

Ιδού η Ρόδος…





Πηγή 


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ