Σε τόνο ικανοποίησης και υπεράσπισης «όσων δεν χάθηκαν» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί το μεσημέρι της Πέμπτης για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Εξαρχής, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να υπερασπιστεί την στρατηγική της κυβέρνησής του, αποκρούοντας την κριτική για την επιμονή σε εκκενώσεις δίχως παράλληλα ουσιαστικές και στοχευμένες προσπάθειες πυρόσβεσης, ενώ το ίδιο αποφασισμένος εμφανίστηκε στην υπεράσπιση του έργου των δύο αρμόδιων υπουργών, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Χαρδαλιά. Για τον πρώτο, υπήρξε μια αναφορά του στο «επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα», ωστόσο όταν κλήθηκε να σχολιάσει την παραληρηματική δήλωση του υπουργού την Τετάρτη, δήλωσε πως «προτιμώ έναν υπουργό στο πεδίο».

Αναφορικά με την «συγγνώμη» που απηύθυνε τις προηγούμενες ημέρες, ο ίδιος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, σημειώνοντας πως «οφείλεις όταν κάτι σε συγκλονίζει να βλέπεις τι πήγε λάθος».

«Οι ευθύνες δε αφορούν μόνο σε πρόσωπα και δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής» υπογράμμισε ωστόσο, αποκαλύπτοντας την προσέγγισή του στην καταστροφή, στέλνοντας στο εγγύς μέλλον τον καταλογισμό ευθυνών, και «όχι την ώρα της μάχης».

Ένα σημείο που αξίζει να σημειωθεί είναι πως στο ξεκίνημα της συνέντευξης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ρεπόρτερ για «την αντικειμενική τους κάλυψη αυτής της πολύ μεγάλης φυσικής καταστροφής. Μας βοήθησαν να αντιληφθούμε πραγματικά για το τι συμβαίνει και τους ευχαριστούμε για τις προσπάθειες που κατέβαλαν».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επιμένει να παραμερίζει την οικολογική καταστροφή, με ενδεικτική τη φράση του «δεν έχουν όλα τα δάση την ίδια οικολογική αξία», ενώ παράλληλα επέμεινε να κρύβεται πίσω από τον πρωτοφανή καύσωνα και το πλήθος πυρκαγιών, αποκρούοντας ακόμα και την κριτική για τα εναέρια μέσα, παραπέμποντας στις δικαιολογίες που παρέθεσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στη δική του συνέντευξη Τύπου.

«Είμαστε στα μέσα Αυγούστου και θα έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση. Θα μιλήσουμε για όλα. Για το πού μας βρήκε ανέτοιμους η φύση, για το τι λάθη κάναμε, για το πως οργανώσαμε την Πολιτική Προστασία, αλλά για το τι μας δίδαξε η καταστροφή. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει για το τι πρέπει να αλλάξουμε. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας, έως την ενεργειακή πολιτική και τη λειτουργία του κράτους. Λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση» είπε σε άλλο σημείο.

«Προφανώς σηκώθηκαν πολλά τηλέφωνα, προφανώς και από εμένα, για να έχουμε αυτή τη βοήθεια» επέλεξε να απαντήσει στην ερώτηση για το εάν ζητήθηκε η συνδρομή ευρωπαϊκών και ξένων χωρών, απαντώντας πως το αίτημα κατατέθηκε από τις πρώτες ώρες.

Σε άλλο σημείο, σε ερώτηση για τις εκκενώσεις και ειδικά για την κριτική πως σε αυτές στηρίχθηκε μεγάλο μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου, δίχως να πλαισιώνεται από δράσεις πυρόσβεσης σε αρκετά σημεία των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός επέλεξε να αρκεστεί μόνο στο «Θεωρώ χυδαία την ρητορική που αναπτύχθηκε στα social media κάνοντας παραπομπές που δεν θέλω να αναφέρω». Υπερασπίστηκε ωστόσο το 112, τονίζοντας πως «εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτήν την καρέκλα, το 112 θα μείνει».

Ένα ακόμα σημείο που προκάλεσε αίσθηση και αναμφίβολα στο προσεχές διάστημα θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ήταν όταν ο πρωθυπουργός επέλεξε να σχολιάσει τις συζητήσεις για την πιθανότητα εμπρησμών, και ειδικά, για τις «φήμες» για το κάψιμο των δασών στη βόρεια Εύβοια για να μπουν εκεί ανεμογεννήτριες από εταιρείες. Ο Κ. Μητσοτάκης, σε μία θρασύτατη αναφορά, δεν δίστασε να ταυτίσει τις αντιδράσεις και τα ερωτήματα των τοπικών κοινωνιών με τους αντιεμβολιαστές, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται να καούν τα δάση για να μπουν ανεμογεννήτριες».

Ακόμα, ο ίδιος υποσχέθηκε και νέα μέτρα στήριξης σε περίπτωση που κριθούν απαραίτητα, καθώς και ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στην Ιστιαία, με αναφορές φυσικά και στην «εταιρική» αναδάσωση που προωθεί η κυβέρνησή του, παραδίδοντας τα δάση στους εργολάβους. Επίσης, αναφέρθηκε στη δημιουργία μίας νέας μονάδας επιχειρήσεων με πυροσβέστες που θα επεμβαίνουν σε δασικές πυρκαγιές άμεσα, με γενικόλογες αναφορές σε 500 προσλήψεις μέσα στο 2022.

Πάντως, σε άλλη ερώτηση, αναφέρθηκε και στη θέση του πως χρειάζονται περισσότερα φωτοβολταϊκά και περισσότερες ανεμογεννήτριες, σημειώνοντας πως «πρέπει να δούμε πού μπορούμε και πού πρέπει να χτίσουμε τέτοιες εγκαταστάσεις, ποιο είναι οι κανόνες για να προχωρήσουμε σε αυτές τις επενδύσεις χωρίς να επηρεάζεται το περιβάλλον», περιγράφοντας ουσιαστικά τον σχεδιασμό που επιφυλάσσει σε περιοχές όπως οι κατεστραμμένες της βόρειας Εύβοιας.

Σοκ προκάλεσε ο Κ. Μητσοτάκης λίγο πριν το τέλος της συνέντευξης Τύπου, όταν σε ερώτηση για την επιλογή των κ.κ. Κολοκούρη και Τσουβάλα για τις θέσεις των επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της γενικής γραμματείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τους οποίους ζητούσε την αποπομπή μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι για την οποία ήταν υπηρεσιακά υπεύθυνοι, αρκέστηκε να απαντήσει «δεν ξέρω σε ποιον αναφέρεστε», επιρρίπτοντας την ευθύνη για την ανέλιξή τους στην προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι αποτελούν επιλογές που έκανε «με το καλημέρα» της εκλογής στου στο τιμόνι της χώρας.




Πηγή