Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

 Η Ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ενώ το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα…


Η Ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ενώ το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα. Η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε 21 Ιουνίου σε περισσότερες από 22 χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο.

Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορους άλλους χώρους, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες απ' όλο το μουσικό φάσμα. Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία για μία ευρωπαϊκή πολιτιστική γιορτή που συμβάλλει ώστε να αναπτυχθούν πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες ανάμεσα σε νέους και καθιερωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες.


 Πηγή


XΑΟΣ! Ανακοινώθηκε: Μετά τον γιοκα-19 χτύπησε ο ...

 



ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΜΕ ΤΗ ΒΙΚΥ ΦΛΕΣΣΑ - 4/11/2020 ~ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΑΝ...

 




Ολόκληρη η εκπομπή εδώ:





"Τσιπaκι" - Όταν ο αρχιτέκτονας του Great Reset ομολόγησε τα πάντα



 

Κοντά σε πληρωμές οι εργαζόμενοι της ειδικής διαχείρισης της Τηλέτυπος (Mega)

 

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των αποζημιώσεων από τις Τράπεζες στους εργαζομένους της ειδικής διαχείρισης της Τηλέτυπος ΑΕ (Mega) ή νέα εμπόδια που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί; Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ένα ποσό της τάξης των 14 – 18 εκατ. ευρώ από τον πλειστηριασμό της Τηλέτυπος και η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπογράψει την απόφαση επιστροφής του, ύστερα και από τη θετική απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Το νομικό γραφείο Αγγελίδη, που ήταν υπεύθυνο για τον πλειστηριασμό, έχει δεσμευθεί γραπτώς για την επιστροφή των ποσών με βάση τον υφιστάμενο πίνακα των δικαιούχων. Εκτιμάται πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως τα μέσα Ιουλίου, αν και οι τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν πει την τελευταία τους λέξη.


Πηγή

Έτοιμοι στη ….σέντρα CosmoteTV, Nova, ERTFlix, ANT1+

 

Μάχη για τις υπηρεσίες streaming από το φθινόπωρο

Οι υπηρεσίες streaming θα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού τη νέα τηλεοπτική σεζόν. Ο ΑΝΤ1, εν όψει της έναρξης της νέας συνδρομητικής υπηρεσίας ΑΝΤ1+, μετέτρεψε την ιστοσελίδα του σε Video On Demand (VOD), ενώ ταυτόχρονα η Nova ετοιμάζεται να αντικαταστήσει την υπάρχουσα, παλαιάς τεχνολογίας, on demand υπηρεσία με μια νέα streaming υπηρεσία χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ΕΟΝ της United Group. H Cosmote TV έχει συμπληρώσει ήδη έναν χρόνο από την προσθήκη της υπηρεσίας streaming, με σημαντικά αποτελέσματα, ενώ το αντίπαλο δέος στον τομέα αυτό είναι το Netflix.

Στον ανταγωνισμό έχουν μπει τόσο η Vodafone, που έχει εξασφαλίσει την πολυετή συνεργασία με τo HBO, όσο και η Wind Vision. Και οι δύο πλατφόρμες μεταφέρουν στην ελληνική γλώσσα και άλλες υπηρεσίες, όπως το Amazon Prime Video, όπως και η Cosmote TV, η οποία φιλοξενεί και το ERTFlix. Η διείσδυση του ERTFlix είναι αξιοσημείωτη, γι’ αυτό και υπάρχει και νομική προετοιμασία για να αντιμετωπιστεί ως προς τη χρήση της λέξης «δωρεάν», καθώς η τηλεοπτική υπηρεσία πληρώνεται από το ανταποδοτικό τέλος. Ξεκίνησε επί της ουσίας το 2018, υπό τον τίτλο «ΕΡΤ Hybrid», με τη μετάδοση του Mundial, με 165.000 συνδεδεμένες συσκευές και 250.000 θεάσεις, και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε ERTFlix. Μάλιστα, στον τελικό της Eurovision 2021 έφτασε τις 412.120 θεάσεις, ενώ τον τελικό του Roland Garros παρακολούθησαν 447.564 θεατές.


Πηγή

Ήττα Μακρόν στις Περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας – Αποχή και κεντροδεξιά οι μεγάλοι νικητές

 Μεγάλος νικητής των γαλλικών Περιφερειακών εκλογών ήταν η αποχή, καθώς έφτασε το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία της χώρας την Κυριακή 21 Ιουνίου. «Ήττα για τον Μακρόν» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν σε τηλεοπτική εκπομπή, ενώ δύσκολο είναι να εξαχθεί συμπέρασμα για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα επαναληφθεί το «ντέρμπι» Μακρόν - Λε Πεν, του 2017.


Ήττα για τον Μακρόν χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ζεράλ Νταρμανέν, τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Περιφερειακών Εκλογών της Γαλλίας, την Κυριακή 20 Ιουνίου, όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή του France 2, ενώ έσπευσε να προσθέσει: «Δημοκρατία σημαίνει ότι μερικές φορές χάνεις στις εκλογές. Η προεδρική πλειοψηφία αντιμετώπισε ένα μεγάλο εμπόδιο (…) ας μην εξάγουμε βιαστικά συμπεράσματα για τις προεδρικές εκλογές».

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών όμως ήταν η αποχή σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν το ποσοστό αποχής φτάνει το 70% και αυξάνεται στο 80% μεταξύ των νέων», τόνισε ο υπουργός για το ιστορικό ρεκόρ που άγγιξε το 68.5% στο σύνολο.

Και παρόλο που η αποχή παραδοσιακά ευνοεί την ακροδεξιά, το κόμμα της Λε Πεν δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία, καθώς υποχώρησε παντού, ενώ διατήρησαν τις δυνάμεις τους Αριστερά και Πράσινοι. Σύμφωνα με exit poll της εταιρείας IPSOS, το κεντροδεξιό κόμμα κέρδισε το 27,2%, μπροστά από την άκρα δεξιά με 19,3%. Ακολούθησαν οι Πράσινοι, το σοσιαλιστικό κόμμα και τέλος το La Republique en Marche του Μακρόν με 11,2%.

Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου

Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να είναι αντιπροσωπευτικά για το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το 2022, λόγω της μεγάλης αποχής. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως θα υπάρξει «ντέρμπι» μεταξύ Μακρόν και Λε Πεν, όπως το 2017, αλλά με μικρότερο χάσμα.

Τα δεδομένα του πρώτου γύρου των Περιφερειακών εκλογών όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, δείχνουν πως εάν η ακροδεξιά εξασφάλιζε την περιφερειακή βάση ισχύος της, θα έστελνε μηνύματα «τρόμου» σε όλο το πολιτικό τοπίο, ο κεντρώος Μακρόν απέτυχε να εδραιωθεί τοπικά, καθώς δε θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία σε καμία περιφέρεια και το συντηρητικό κόμμα Les Republicains, ο «νικητής», θα έχει την πρόκληση του να διατηρήσει τις 7 περιφέρειες στις οποίες μέχρι στιγμής υπερέχει και να δείξει ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως προπύργιο κατά της ακροδεξιάς.


Πηγή

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης του βιασμού στα Πετράλωνα σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ

 Στην ταυτοποίηση του δράστη του βιασμού γυναίκας στα Πετράλωνα φαίνεται να προχώρησε η ΕΛΑΣ. Η 50χρονη γυναίκα κατήγγειλε πως βιάστηκε κατ’ εξακολούθηση μέσα στο διαμέρισμά άνδρα, ενώ εργαζόταν ως καθαρίστρια, ενώ υπάρχουν υποψίες και για ύπαρξη δεύτερου δράστη.


Τον δράστη του βιασμού και του ξυλοδαρμού της 50χρονης καθαρίστριας στα Πετράλωνα έχει ταυτοποιήσει η αστυνομία, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη κατακράτηση και βιασμό, κατά πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, Απόστολο Σκρέκα, οι έρευνες της αστυνομίας προσανατολίζονται σε έναν νέο άνδρα μεταξύ 25 – 35 ετών, ο οποίος φέρεται να διέφυγε πριν από την επέμβαση της αστυνομίας στο σπίτι του.

Η 50χρονη γυναίκα κατήγγειλε πως βιάστηκε από άντρα κατ’ εξακολούθηση μέσα στο διαμέρισμά του οποίου είχε πάει να εργαστεί ως καθαρίστρια. Τα όσα φριχτά βίωσε περιέγραψε στους αστυνομικούς η γυναίκα, λέγοντας ότι στην πολυκατοικία αυτή καθάριζε τους κοινόχρηστους χώρους μία φορά την εβδομάδα και -το Σάββατο- ένας άνδρας που μένει στο ισόγειο βρήκε την ευκαιρία χωρίς να τον βλέπει κανείς, να την σύρει στο διαμέρισμά του και να την κακοποιήσει για πολλές ώρες.

Το πρωί της Δευτέρας έγινε γνωστό πως η 50χρονη γυναίκα πήρε εξιτήριο από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Σε βάρος του βιαστή έχει σχηματιστεί δικογραφία για παράνομη κατακράτηση και βιασμό.

«Ταλαιπωρημένη, χτυπημένη, τρομαγμένη»

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 ένας από τους ανθρώπους που έσπευσαν να βοηθήσουν την γυναίκα, την ώρα που η καθαρίστρια της πολυκατοικίας καθάριζε το ασανσέρ, ο άνδρας βγήκε από το διαμέρισμα του, την άρπαξε και την έσυρε δια της βίας στο διαμέρισμα του, όπου την είχε φυλακισμένη από τις 10 το πρωί έως και περίπου στις 4 το απόγευμα.

Μετά από ώρες η γυναίκα κατόρθωσε να βγει από το διαμέρισμα και, σύμφωνα με την μαρτυρία, πέρασε από το μπαλκόνι σε διπλανό όπου και κλειδώθηκε και άρχισε να φωνάζει και να καλεί σε βοήθεια. «Είδα μια γυναίκα πολύ ταλαιπωρημένη, χτυπημένη, τρομαγμένη, το μόνο που ζήτησε ήταν βοήθεια. Σε εμένα είπε “βοήθεια, σώσε με”, ενώ στον κύριο που βρέθηκε πρώτος δίπλα της είπε “με έχει βιάσει, με έχει χτυπήσει πολύ”» περιέγραψε μάρτυρας.

«Προσπαθήσαμε να την πάρουμε από εκείνο το σπίτι, την πήγαμε στο απέναντι διαμέρισμα και καλέσαμε την Αστυνομία», είπε περίοικος, προσθέτοντας ότι «υπάρχει πιθανότητα να υπήρχε και δεύτερο άτομο στο διαμέρισμα και να το έσκασαν από τον φωταγωγό, όπου υπήρχε και μια σκάλα». Ο περίοικος σημείωσε ότι η γυναίκα «ήταν μελανιασμένη και χτυπημένη». «Αφού πήγε η γυναίκα στο Γενικό Κρατικό, ακούσαμε από την γυναίκα που την συνόδευσε ότι είχε και σπασμένα πλευρά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ να σημειωθεί ότι η 50χρονη πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.


Πηγή

Δυστύχημα με έναν νεκρό σε gay pride στη Φλόριντα

 Δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν τραυματία συνέβη κατά τη διάρκεια Gay Pride στη Φλόριντα το πρωί του Σαββάτου 20 Ιουνίου με ένα ημιφορτηγό να χάνει την πορεία του και να παρασύρει δύο άνδρες. Ο οδηγός, που συμετείχε στο Pride, συνελήφθη και ενώ αρχικά υπήρχαν υποψίες για έγκλημα μίσους, πλέον οι Αρχές κάνουν λόγο «τραγικό δυστύχημα και όχι εγκληματική ενέργεια».


Έναν νεκρό και έναν τραυματία είχε ως αποτέλεσμα το δυστύχημα που συνέβη στο gay pride της Φλόριντα το πρωινό του Σαββάτου 20 Ιουνίου. Κατά την έναρξη της παρέλασης, ένα ημιφορτηγό με οδηγό έναν 77χρονο άνδρα, που συμμετείχε στην εκδήλωση, σύμφωνα με την αστυνομία, επιτάχυνε ξαφνικά και παρέσυρε δύο πεζούς πριν καταλήξει σε φράχτη γειτονικής επιχείρησης. Οι άνδρες που χτυπήθηκαν μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με τον έναν εκ των δύο να καταλήγει.

Και ενώ αρχικά οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έγκλημα με ομοφοβικά κίνητρα, πλέον οι αρχές το αποκλείουν: «Σήμερα γνωρίζουμε πως το χθεσινό περιστατικό ήταν ένα τραγικό δυστύχημα και όχι μια εγκληματική ενέργεια που στρεφόταν εναντίον οποιουδήποτε ατόμου ή οποιασδήποτε ομάδας ατόμων», ανέφερε η αστυνομία του Γουίλτον Μάνορς.

Ο οδηγός έχει συλληφθεί και συνεργάζεται με τις αρχές, ενώ όπως αναφέρει ο Guardian, και ο οδηγός και τα θύματα ήταν μέλη της χορωδίας της πόλης η οποία αποτελείται από περίπου 25 μέλη κυρίως ηλικωμένων ανδρών.

«Οι τραυματίες ήταν μέλη της Χορωδίας όπως και ο οδηγός. Εξ όσων γνωρίζω, αυτό δεν ήταν επίθεση στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ», δήλωσε ο Πρόεδρος του Gay Men’s Chorus, Τζάστιν Νάιτ, σε δήλωση την Κυριακή, αποκαλώντας το συμβάν «ένα ατυχές δυστύχημα».

Επιχείρηση υπεράσπισης του «φερόμενου ως δράστη» από τη Μάνδρου, ο οποίος «δεν είναι για τα αίματα»

 Συνεχίζοντας τη συστηματική προσπάθεια των κυρίαρχων ΜΜΕ να ξεπλύνουν τον γυναικοκτόνο των Γλυκών Νερών, η Ιωάννα Μάνδρου υποστηρίζει πως «η συγκρότηση της προσωπικότητάς του, δεν του επέτρεπε κάτι τέτοιο (το να τεμαχίσει το πτώμα), δεν είναι για αίματα» ενώ και ο παρουσιαστής της εκπομπής Δημήτρης Οικονόμου σπεύδει να συμφωνήσει με έμφαση: «Ίσα ίσα ο ίδιος προσπάθησε να την επαναφέρει».


«Η συγκρότηση της προσωπικότητάς του, δεν του επέτρεπε κάτι τέτοιο, δεν είναι για αίματα» λέει η Ιωάννα Μάνδρου στον ΣΚΑΙ για τον γυναικοκτόνο των Γλυκών Νερών σε άλλη μία προσπάθεια υπεράσπισης του προφίλ του εγκληματία, ενώ ο οικοδεσπότης της εκπομπής Δημήτρης Οικονόμου σπεύδει να συμφωνήσει: «Ίσα ίσα ο ίδιος προσπάθησε να την επαναφέρει».

Η δικαστική ρεπόρτερ που παίρνει θέση για όλους και όλα επιμένει να αποκαλεί τον άνδρα «φερόμενο ως δράστη» και όχι «καθ’ ομολογίαν δολοφόνο» συνεχίζοντας τη συστηματική προσπάθεια των κυρίαρχων ΜΜΕ να δημιουργήσουν ένα προφίλ μετανιωμένου και συντετριμμένου συζύγου, μετά και τη δημοσιοποίηση του ημερολογίου της δολοφονημένης γυναίκας.

Έκαψαν 19χρονο με πυρσό με φόντο οπαδικές διαφορές

 Ομάδα περίπου 15 ατόμων επιτέθηκε σε παρέα νεαρών που βρίσκονταν σε πλατεία στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, με φόντο οπαδικές διαφορές, όπως αναφέρουν τοπικά Μέσα. Οι δράστες της επίθεσης κατάφεραν και απομόνωσαν το ένα από τα άτομα που καταδίωκαν, προκαλώντας του εγκαύματα στο σώμα με αναμμένο πυρσό. Ο 19χρονος μεταφέρθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο με εγκαύματα στην πλάτη και το πόδι.


Ένα ακόμη επεισόδιο με αφορμή οπαδικές διαφορές σημειώθηκε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, όταν ομάδα περίπου 15 ατόμων επιτέθηκε σε παρέα νεαρών που βρίσκονταν στην πλατεία Συνατγματάρχη Αθ. Κατσιά.

Σύμφωνα με το thestival.gr, οι δράστες της επίθεσης κατάφεραν και απομόνωσαν το ένα από τα άτομα που καταδίωκαν, τον πλησίασαν και αφού τον ακινητοποίησαν του προκάλεσαν εγκαύματα στο σώμα με αναμμένο πυρσό. Ο 19χρονος μεταφέρθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο με εγκαύματα στην πλάτη και το πόδι.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, άμεσα στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης και της Ασφάλειας, ενώ το 19χρονο θύμα και οι φίλοι του περιέγραψαν στους αστυνομικούς όσα συνέβησαν, δηλώνοντας ωστόσο άγνοια όταν ρωτήθηκαν για το αν επρόκειτο για επίθεση οπαδών ομάδας της Θεσσαλονίκης.


Πηγή

Νίκη για τον κυβερνώντα Πασινιάν εν μέσω κατηγοριών για νοθεία στην Αρμενία

 Με ένα ηγεμονικό ποσοστό άνω του 50% φέρεται να επικράτησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα έπειτα από την βαριά ήττα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν, την ώρα ωστόσο που η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νοθεία και εκλογικές παρατυπίες, και ο επικεφαλής της και πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Κοτσαριάν επιφυλάσσεται έως ότου αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.


Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή τη Δευτέρα, το Κοινωνικό Συμβόλαιο του Πασινιάν φέρεται να κατάφερε νίκη με ποσοστό του 53,9% των ψήφων, ενώ η αντιπολίτευση του Κοτσαριάν μόλις 21%, με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων. Για την εξασφάλιση της νίκης από το πρώτο κόμμα είναι απαραίτητο ποσοστό άνω του 50%.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι πετύχαμε μια πειστική νίκη στις εκλογές και έχουμε μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», είχε δηλώσει ο Πασινιάν πολλές ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καλώντας τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν σήμερα το βράδυ στο κέντρο του Γερεβάν.

Ωστόσο, παρά τα παραπάνω, η αντιπολίτευση του Ρόμπερτ Κοτσαριάν κάνει λόγο για «προσχεδιασμένη νοθεία» και ζητά την προσεκτική εξέταση των «φερόμενων και καταγγελθεισών παρατυπιών», ενώ αναμένονται και οι ανακοινώσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που θα γνωστοποιήσουν τα συμπεράσματά τους το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Μέχρι να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, το κόμμα δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών» έχει ήδη ανακοινώσει ο Κοτσαριάν, ο οποίος σήμερα επιστρέφει «αναβαπτισμένος» μέσα από την απογοήτευση που σκόρπισε η στρατιωτική ήττα του φθινοπώρου του 2020 στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έφερε τον εκπρόσωπο της «παλιάς» διεφθαρμένης ελίτ της χώρας ξανά στο προσκήνιο, έναντι του 46χρονου Πασινιάν που ανέλαβε την εξουσία το 2018 μέσα από μία «ειρηνική επανάσταση» εναντίον της.

«Οι άνθρωποι της Αρμενίας έδωσαν στο Κοινωνικό Συμβόλαιο την εντολή να οδηγήσει τη χώρα και σε εμένα προσωπικά να την οδηγήσω ως πρωθυπουργός» δήλωσε τη Δευτέρα ο Παισινιάν. Την ίδια ώρα, ο Κοτσαριάν κάνει λόγο για «εκατοντάδες σήματα από εκλογικά κέντρα μαρτυρούν μία οργανωμένη και σχεδιασμένη» μεθόδευση για τον έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων, ενώ κατά πληροφορίες, ο γενικός εισαγγελέας φέρεται να είχε δεχθεί έως το απόγευμα της Κυριακής περί τις 319 αναφορές για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας.

Σημειώνεται πως η δημοτικότητα ρεκόρ του Πασινιάν καταποντίστηκε μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν το φθινόπωρο του 2020. Έπειτα από έξι εβδομάδες μαχών και περισσότερους από 6.500 νεκρούς, το Γερεβάν αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη που έλεγχε έπειτα από προηγούμενη σύγκρουση τη δεκαετία του 1990 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή που αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Στη συνέχεια, η ήττα αυτή αντιμετωπίστηκε ως εθνική ταπείνωση, προκάλεσε πολιτική κρίση στην Αρμενία και ανάγκασε τον Πασινιάν να κηρύξει πρόωρες εκλογές, με την ελπίδα να αμβλύνει την ένταση και να ενισχύσει την νομιμοποίησή του. Παρά τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε προχωρήσει, πολλοί πρώην υποστηρικτές του Πασινιάν τον εγκατέλειψαν μετά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στράφηκαν στους αντιπάλους του, αν και αυτοί συνδέονται με τις παλιές ελίτ που κατηγορούνται ότι λεηλάτησαν τη χώρα.



Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ