Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Μουσική Παρασκευή - Λούκας Γιώρκας & Stereo Mike ~ Watch My Dance



Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του Λούκα Γιώρκα και του Μιχάλη Έξαρχου (Stereo Mike) στον Τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision την 14η Μαΐου του 2011, στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. (Πηγή εικόνας)

Λίγα λόγια για τον Λούκα Γιώρκα

 

Ο Λούκας Γιώρκας είναι Ελληνοκύπριος τραγουδιστής γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1986 στο δήμο Αραδίππου που ανήκει στην επαρχία Λάρνακας της Κύπρου.

Βιογραφικό

Στα 9 του χρόνια ξεκινάει μαθήματα κλασικής κιθάρας στο Trinity College of London τα οποία και ολοκληρώνει με επιτυχία, παίρνοντας το Grade 8, στα 16 του. Ταυτόχρονα αρχίζει μαθήματα Βυζαντινής μουσικής και επιτελεί μέλος της Βυζαντινής χορωδίας της Μητρόπολης Κιτίου. Σε ηλικία 10 μόλις ετών γίνεται επίσης μέλος της Φιλαρμονικής ορχήστρας του δήμου Αραδίππου παίζοντας τρομπόνι.

Ως έφηβος συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις με το φωνητικό σύνολο «VOX» και με τη χορωδία του δήμου Λάρνακας παρουσιάζοντας το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη ως σολίστας. Φτιάχνει επίσης τη δική του μπάντα και τραγουδά σε διάφορες ροκ και λαϊκές σκηνές της Κύπρου. Συμμετέχει επίσης ως μέλος του χορευτικού συγκροτήματος του Πολιτιστικού Ομίλου της Ομόνοιας Αραδίππου για αρκετά χρόνια.

Ξεχωριστή στιγμή για τον Λούκα ήταν το 2002 όπου σε ηλικία 16 χρονών κερδίζει το 1ο βραβείο στον 12ο διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού που διοργανώνει το κρατικό κανάλι της Κύπρου, ΡΙΚ, με το τραγούδι «Το Στοίσιημαν» σε στίχους του Κύπριου ποιητή κ. Χρηστάκη Χασάπη και μουσική του κ. Θεόδωρου Σολομωνίδη.

Ο Λούκας Γιώρκας από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ως πολυσχιδής προσωπικότητα, δείχνει άλλο ένα ταλέντο του που αφορά το ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα από πολύ μικρή ηλικία προπονείται με τις ακαδημίες της Ομόνοιας Αραδίππου, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, Αντρέα Γιώρκα, γνωστού ποδοσφαιριστή της Κύπρου, όπου και γνωρίζει πολλές επιτυχίες και όχι μόνο. Στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Β’, Γ’, και Δ’ κατηγορίας κάτω των 17, η ομάδα του φτάνει 3 διαδοχικές χρονιές στον τελικό, από τις οποίες τις 2 κατακτά το τρόπαιο και την τρίτη παραλίγο να το κατακτήσει. Ως βασικό στέλεχος αυτής της επιτυχίας, το ποδοσφαιρικό ταλέντο του Λούκα γίνεται αντιληπτό από τον προπονητή της εθνικής ομάδας της Κύπρου κάτω των 17, αργότερα και κάτω των 19, με  αποτέλεσμα να κληθεί να αγωνιστεί ως βασικό στέλεχος της ομάδας τόσο σε φιλικά όσο και σε επίσημα παιχνίδια με το εθνόσημο της Κύπρου στο στήθος αριστερά και λίγο πιο κάτω. Σε ηλικία 17 χρονών και για 2 χρόνια αποτελεί πλέον και βασικό μέλος της ομάδας ανδρών της Ομόνοιας Αραδίππου

Το 2005 σε ηλικία 19 χρονών και αφού ολοκληρώνει τη στρατιωτική του θητεία, αναχωρεί στην Ελλάδα για να σπουδάσει στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκεί παράλληλα με τις σπουδές του, συνεχίζει να ασχολείται με τη μουσική τραγουδώντας σε μικρά «φοιτητομάγαζα».

Το 2008 σε ηλικία 22 χρονών και με αφορμή τη συμμετοχή του στο X-Factor ταξιδεύει με δυσκολία προς την Αθήνα. Μετά από 4 μήνες και ενώ ο διαγωνισμός προβάλλεται στην τηλεόραση με μεγάλη επιτυχία και υψηλά νούμερα, ο Λούκας ψηφίζεται από το τηλεοπτικό κοινό και αναδεικνύεται νικητής του 1ου ελληνικού X-Factor. Ακολούθως κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Μαζί» από τη δισκογραφική εταιρεία Sony Music, που περιέχει 5 τραγούδια σε μουσική του καταξιωμένου συνθέτη κ. Γιώργου Θεοφάνους και σε στίχους του κ. Θάνου Παπανικολάου. Ο δίσκος γίνεται χρυσός σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με βάση τον αριθμό των πωλήσεών του. Τραγουδάει σε σκηνές της Αθήνας και κάνει πάρα πολλές εμφανίσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, Κύπρο και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται με πολύ μεγάλα ονόματα του Ελληνικού πενταγράμμου με κορυφαίο τον Δημήτρη Μητροπάνο.

Σταθμό στη ζωή αλλά και στην καριέρα του Λούκα αποτελεί η συμμετοχή του στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2011 εκπροσωπώντας την Ελλάδα με το τραγούδι «Watch my Dance» σε μουσική του κ. Γιάννη Χριστοδουλόπουλου και στίχους της Ελεάνας Βραχάλη και το οποίο κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία Minos EMI. Μια μουσική μίξη της ξένης ραπ μουσικής και του Ελληνικού Ζεϊμπέκικου. Ο Λούκας κατακτά την 7η θέση ανάμεσα σε 43 χώρες – συμμετέχοντες.

Τα επόμενα χρόνια κυκλοφορεί ως digital single τραγούδια που φέρουν την υπογραφή μερικών από τους καλύτερους σύγχρονους δημιουργούς της χώρας συνεχίζει τις εμφανίσεις του σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Στα 28 του χρόνια, το 2014, εμπνέεται και γράφει την ταινία μικρού μήκους 3D animation με τίτλο «Το μυστικό της Νίκης» (σενάριο, μουσική, στίχους και επιμέλεια παραγωγής), που αφορά στην πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και συμπεριλαμβάνεται στην καμπάνια «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Το μυστικό της Νίκης» έχει απήχηση και διεισδυτικότητα στις παιδικές ηλικίες με αποτέλεσμα να σπάσει η σιωπή των θυμάτων και οι καταγγελίες να πολλαπλασιαστούν. Στο πλαίσιο της προσπάθειας γνωστοποίησης του μηνύματος του εργαλείου σε Ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο, η ταινία μεταγλωττίζεται σε 3 διαφορετικές γλώσσες (αγγλικά, αραβικά και λουξεμβουργιανά) και διανέμεται σε αγγλόφωνα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης Σύριων προσφύγων και υιοθετείται ως εργαλείο ενημέρωσης από το υπουργείο Παιδείας του Λουξεμβούργου. Τέλος, «Το μυστικό της Νίκης» συγκαταλέγεται στις καλύτερες πρακτικές της Ευρώπης για το 2014. Άλλες πρακτικές που συγκαταλέγονται στις καλύτερες για το 2014 είναι η ανακύκλωση και ο περιορισμός των εκτυπώσεων.

Επίσης συνθέτει τον 1ο ύμνο της Ομόνοιας Αραδίππου, 85 χρόνια από τη δημιουργία της ομάδας, γράφοντας τους στίχους, τη μουσική και ερμηνεύοντάς τον ο ίδιος. Στην παρουσίαση του ύμνου, που έλαβε χώρα στην παλιά του γειτονιά, ο Λούκας αφιέρωσε το τραγούδι στην ομάδα, παρουσία τοπικών παραγόντων και της οικογένειάς του.

Το 2018 κυκλοφορεί το 2ο επεισόδιο της ταινίας «Το μυστικό της Νίκης» με τίτλο «Η περιπέτεια του Βίκτωρα» του οποίου και πάλι υπογράφει το σενάριο, τη μουσική, τους στίχους αλλά και την επιμέλεια ολόκληρης της παραγωγής. Η ταινία προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε τρία επεισόδια.

Κοινωνικά δίκτυα






Λίγα λόγια για τον Μιχάλη Έξαρχο (Stereo Mike)


Ο Μιχάλης Έξαρχος (γεννημένος το 1978 στον Πειραιά, Ελλάδα), ευρύερα γνωστός ως Stereo Mike, είναι Έλληνας καλλιτέχνης. Είναι ο πρώτος νικητής του MTV EMA Award στην κατηγορία "Best Greek Act". Ο Stereo Mike εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2011, μαζί με τον τραγουδιστή Λούκα Γιώρκα με το τραγούδι "Watch my Dance", τοποθετώντας την Ελλάδα έβδομη με 120 πόντους.

Βιογραφία

Ο Έξαρχος γεννήθηκε το 1978 στον Πειραιά, στην Ελλάδα από έναν Έλληνα πατέρα και μητέρα από την Κροατία. Στην ηλικία των 18, το μουσικό ενδιαφέρον του τον πήγε στο Λονδίνο για την εκπαίδευση στα πανεπιστήμια του Leeds Metropolitan University και το Πανεπιστήμιο του Westminster. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια απέκτησε δύο πτυχία, το Bachelor of Music και Master Τεχνολογίας για την παραγωγή ήχου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ο Έξαρχος εργάστηκε ως παραγωγός ήχου στο Vault Recording Studios στο Hackney, στο Λονδίνο, όπου συνεργάστηκε με διάφορους Βρετανούς καλλιτέχνες χιπ χοπ, συμπεριλαμβανομένων των KlashnekoffBury CrewSkinnymanTaskforceIceberg SlimMike GLC και JMC.

Ο Έξαρχος εργάστηκε επίσης ως παραγωγός στο AMG Records, το οποίο τον οδήγησε στην πρώτη σύμβαση καταγραφής του ως «Stereo Mike" με τα χρήματα της χιπ-χοπ AMG , Mo' Money Recording$. Μέσα σε δύο χρόνια το άλμπουμ του κάνει ντεμπούτο , ενώ η αποδοχή μιας μεταπτυχιακής θέσης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου του Westminster στην παραγωγή μουσικής. Το ντεμπούτο του άλμπουμ του κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με τίτλο Satirical Nomads από Mo' Money Recording$ κατόπιν αδείας από την Universal Music . Στο Single άλμπουμ του περιλαμβάνονται ο ύμνος κατά του ρατσισμού "Ο αλλος Μπάμπης" και το remix «ΠΟΛΙΣ».

Ο Stereo Mike ήταν υποψήφιος στα Mad Video Music Awards το 2005 για το βραβείο "Best Hip-Hop Video Clip" και το 2008 για το "Best Hip-Hop Video Clip"και για το "Video Clip της χρονιάς". Στη συνέχεια, υπέγραψε με την Minos EMI για το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο XLI3H. Κάνει ταυτόχρονα ερευνητική εργασία για το διδακτορικό στη μουσική. Είναι ο πρώτος νικητής του MTV EMA AWARD στην κατηγορία "Best Greek Act", η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2008 με την περιφερειακή έναρξη του MTV στην Ελλάδα. Ορίστηκε επίσης για την Ελλάδα στην κατηγορία των Europe's Favourite Act for 2008.

Ο Stereo Mike, με τον Λούκα Γιώρκα, εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2011 στη Γερμανία, με το τραγούδι Watch My Dance.

Δισκογραφία

Singles[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Satirical Nomads

  • 2004: "Ο Άλλος Μπάμπης"
  • 2004: "Η πόλης"

2005 Mad Video Music Awards

XLI3H

2008 Mad Video Music Awards

Eurovision Song Contest 2011

Εξωτερικοί σύνδεσμοι







Λίγα λόγια για το τραγούδι ''Watch My Dance''

Το "Watch My Dance" είναι ένα τραγούδι από τον Κύπριο τραγουδιστή Λούκα Γιώρκα με τον Stereo Mike. Είναι λαϊκό τραγούδι μαζί με ζεϊμπέκικο χορευτικό ρυθμό, το οποίο ερμήνευσε στα Ελληνικά ο Γιώρκας μαζί με ραπ κουπλέ στα Αγγλικά τα οποία ερμήνευσε ο Stereo Mike. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2011. Ένα μικρό κομμάτι του τραγουδιού κυκλοφόρησε από την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) στις 9 Φεβρουαρίου 2011, μαζί με τα άλλα τραγούδια του ελληνικού τελικού,[1] με τα ολοκληρωμένα τραγούδια να παρουσιάζονται από την ΕΡΤ στις 15 Φεβρουαρίου 2011.[2] Στις 2 Μαρτίου 2011, ο Γιώρκας κέρδισε τον εθνικό τελικό, ο οποίος διαγωνίστηκε μαζί με άλλους πέντε συμμετέχοντες για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον διαγωνισμό.

Ιστορικό

Μετά από ανοικτή προκήρυξη στις δισκογραφικές εταιρίες στο να στείλουν τις προτάσεις τους,[3] στις 11 Ιανουαρίου 2011, η ΕΡΤ επισήμως ανακοινώνει τους έξι υποψήφιους για τον Ελληνικό εθνικό τελικό, ανάμεσά τους και ο Λούκας Γιώρκας.[4] Ο Γιώρκας επέλεξε το τραγούδι "Watch my Dance" μαζί με τον Stereo Mike, σε μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλο και σε στίχους της Ελεάνας Βραχάλη.[1] Οι στίχοι είναι στα Ελληνικά οι οποίοι τραγουδήθηκαν από τον Γιώρκα και στα Αγγλικά το ραπ κομμάτι το οποίο τραγουδληθηκε από τον Stereo Mike. Το τραγούδι είναι μια σύντηξη hip hop και dancehall με τη διακριτική μουσική ζεϊμπέκικου και λαϊκού.[5][6] Υπάρχουν βαριά κρουστά στο λαϊκό τμήμα, το οποίο είναι άγρυπνο με το παραδοσιακό λαϊκό.

Έξι συμμετοχές συμμετείχαν στον Ελληνικό εθνικό τελικό στις 2 Μαρτίου 2011.[7] Το τραγούδι ερμηνεύθηκε πέμπτο κατά σειρά εμφάνισης από τον Γιώρκα και τον Stereo Mike. Στο τέλος της ψηφοφορίας, το "Watch My Dance" ανακοινώθηκε ως νικητής.

Eurovision

Ο Γιώρκας και ο Stereo Mike ερμήνευσαν το κομμάτι στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2011 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιτελικού στις 10 Μαΐου 2011. Το "Watch My Dance" κέρδισε τον πρώτο ημιτελικό και συμμετείχε στον τελικό στις 14 Μαΐου 2011.[8]

Λίστα κομματιών

  • Ψηφιακή λήψη
  1. "Watch My Dance" – 3:03

Τσάρτς

Τσάρτ (2010)Θέση στα
τσάρτ
Greek Airplay chart (IFPI Greece)[9]52
Greek Digital Singles[10]1

Ιστορικό κυκλοφορίας

ΠεριοχήΗμερομηνίαΔισκογραφικήΜορφή
Ελλάδα25 Φεβρουαρίου 2011Minos EMIAirplay
Κύπρος
ΕλλάδαΜαρτίου 2010Minos EMIΨηφιακή λήψη
Κύπρος







Ακολουθεί το τραγούδι ''Watch My Dance''.



I was born so betrayed, who am I what I'll be;
What is mine in this life; Just the heaven and sea
No I won't give them up, they're my fortune, my proof
Don't believe what you hear, cause their truth kills your truth
The duty I've got is my war against fear
And I want you with me, yes I want you so near
Watch my dance Head up high Hands like wings and I'll fly
Το κεφάλι ψηλά και τα χέρια ανοιχτά!
Την έχει η ψυχή μου τη φωτιάαα
τους φόβους όλους καίει μοναδικάαα
τα βήματά μου κάνω ως το Θεόοο
κι αν πέσω εγώ ξανά θα σηκωθώωω
I have heard many words but I still won't forget
The language of my body the sound my heart makes
So I'm staying alive and my losses won't let
My soul to surrender, the power of loss is my bet (that's my bet!)
Watch my dance Head up high Hands like wings and I'll fly
Το κεφάλι ψηλά και τα χέρια ανοιχτά!
Την έχει η ψυχή μου τη φωτιάαα
τους φόβους όλους καίει μοναδικάαα
τα βήματά μου κάνω ως το Θεόοο
κι αν πέσω εγώ ξανά θα σηκωθώωω
Πάμεεε!
Την έχει η ψυχή μου τη φωτιάαα
τους φόβους όλους καίει μοναδικάαα
τα βήματά μου κάνω ως το Θεόοο
κι αν πέσω εγώ ξανά θα σηκωθώωω





Καλό Σαββατοκύριακο!





Αυξάνουν καθημερινά οι διασωληνωμένοι, περισσότερα από 3.600 νέα κρούσματα και 30 απώλειες το τελευταίο 24ωρο

 Ανησυχητικά συνεχίζουν να είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία για τη χώρα μας, καθώς συνεχίζει σταθερά να αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων και των απωλειών. Μονάχα το τελευταίο 24ωρο,ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 296, δηλαδή αυξημένος κατά δέκα, ενώ καταγράφηκαν 30 νέες απώλειες λόγω του ιού. Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκαν 3.625 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον δείκτη θετικότητας να βρίσκεται στο 3,1%.


Την ώρα που όλο και περισσότεροι ειδικοί προειδοποιούν για την μετάλλαξη Δέλτα και τα δημόσια νοσοκομεία πιέζονται ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που έρχονται και από τις καθημερινές εκθέσεις του ΕΟΔΥ.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανέρχονται σε 3.625. Ο εντοπισμός των κρουσμάτων προέκυψε μετά τη διενέργεια 116.848 τεστ (PCR: 15.531, RAPID: 101.317), με τη θετικότητα να βρίσκεται στο 3,1%.

Παράλληλα, σταθερά και το τελευταίο 24ωρο αυξήθηκε ο αριθμός τον διασωληνώσεων στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, έφτασαν τους 296 οι διασωληνωμένοι, αριθμός αυξημένος κατά δέκα από χθες. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.904 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 267 (ημερήσια μεταβολή -3.26%).

Τέλος, οι απώλειες που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι 30. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.328 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.



Πηγή


Το Ισραήλ προχωράει στην άρση των περιορισμών για την αιμοδοσία από ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες

 Σε μια ιστορική κίνηση κατά των διακρίσεων και του στιγματισμού της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προχωρά το Ισραήλ καθώς ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα άρει τους ισχύοντες περιορισμούς που απαγορεύουν σε γκέι και bi άνδρες να δίνουν αίμα.


Ο Nitzan Horowitz, υπουργός Υγείας του Ισραήλ, που ο ίδιος είναι ανοιχτά γκέι, έγραψε χθες στα social media πως το Υπουργείο Υγείας «απέσυρε τις εξευτελιστικές και άσχετες ερωτήσεις» στα ερωτηματολόγια των αιμοδοτών, και πως όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε έναν αιμοδότη με τον άλλο», είπε. «Τέλος οι διακρίσεις κατά των γκέι στη δωρεά αίματος».

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι γκέι και bi άνδρες μπορούν να δώσουν αίμα μόνο εάν δεν έχουν κάνει σεξ με άλλους άνδρες τον τελευταίο χρόνο. Πλέον, στο νέο ερωτηματολόγιο ο δυνητικός αιμοδότης θα καλείται να απαντήσει αν είχε «σεξουαλικές σχέσεις υψηλού κινδύνου» τους τελευταίους τρεις μήνες, χρησιμοποιώντας ουδέτερη φρασεολογία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γενικότερα όσοι άνδρες έχουν συνευρεθεί σεξουαλικά έστω και μια φορά από το 1977 με άτομο του ιδίου φύλου, αποκλείονται για πάντα από την εθελοντική αιμοδοσία, την ώρα που όλο και περισσότερες χώρες απομακρύνονται από τη συγκεκριμένη νομοθεσία.



Πηγή

Αβοήθητοι, χωρίς νερό και τροφή δεκάδες πρόσφυγες-ναυαγοί σε μια βραχονησίδα περιμένουν το Λιμενικό να τους διασώσει

 Δραματικές στιγμές περνάνε 32 πρόσφυγες - ναυαγοί όπου βρίσκονται αβοήθητοί, χωρίς νερό και φαγητό πάνω στη βραχονησίδα Λάρος (κοντά στη Λέρο), από τα ξημερώματα περιμένοντας το Λιμενικό να τους διασώσει. Μεταξύ των προσφύγων, μικρά παιδιά και μία ηλικιωμένη γυναίκα.


Στη βραχονησίδα Λάρος, η οποία βρίσκεται κοντά στη Λέρο, φαίνεται να βρίσκονται από τα ξημερώματα 32 πρόσφυγες-ναυαγοί αναμένοντας βοήθεια από το Λιμενικό. Σύμφωνα με όσα ανέδειξε η «Εφημερίδα των Συντακτών»  οι 32 πρόσφυγες κουρδικής και συριακής καταγωγής βρίσκονται χωρίς νερό και τροφή, έχοντας να παλέψουν με αντίξοες καιρικές συνθήκες και ταλαιπωρημένοι από το ταξίδι που ξεκίνησε από τα παράλια της Τουρκίας. Μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα από πηγές του Λιμενικού το αρχηγείο ενημερώθηκε το πρωί για την ύπαρξη των προσφύγων και σκάφη του Λ.Σ. κατέφθασαν στο σημείο χωρίς μέχρι αυτήν την ώρα να προσεγγίσουν προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια. Οι ίδιες πηγές ανέφερα πως στην περιοχή είναι άσχημες οι καιρικές συνθήκες καθώς πνέουν άνεμοι ύψους 6 μποφόρ.

Σύμφωνα με όσα διηγήθηκαν οι ίδιοι στην κουρδόφωνη ενημερωτική ιστοσελίδα Pishti-News, ξεκίνησαν με ιστιοφόρο σκάφος το ταξίδι τους από τα παράλια της Τουρκίας την Τετάρτη το βράδυ γύρω στις 11 με προορισμό την Ιταλία και ύστερα από περίπου μια ημέρα στη θάλασσα, ενώ βρίσκονταν στα ανοιχτά της βραχονησίδας Λάρος, κοντά στη Λέρο, η μηχανή του σκάφους παρουσίασε βλάβη ενώ στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι διακινητές που οδηγούσαν το σκάφος τούς παράτησαν στην βραχονησίδα και επέστρεψαν στην Τουρκία.





Πηγή

Οι κατατρεγμένοι ως «δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» και δόγμα αποτροπής στον Έβρο «με εντολή πρωθυπουργού»

 Συνεχίζοντας να αναλαμβάνει επί της ουσίας τον ρόλο του χωροφύλακα της ΕΕ και μακριά από κάθε λογική του Διεθνούς Δικαίου η κυβέρνηση διαλαλεί την στάση «αποτροπής» και «προστασίας των συνόρων» που θα έχει με αφορμή την κρίση στο Αφγανιστάν. Από τον Έβρο όποβρέθηκαν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επανέλαβαν ότι «θωρακίσουν» τα ελληνικά σύνορα έναντι αυτού που χαρακτήρισαν «δυνητική ή πραγματική απειλή», επισήμαινοντας ότι πρόκειται για απόφασή τους- «κι αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού»


Κάνοντας όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει στο Αφγανιστάν και την αναρρίχηση των Ταλιμπάν στην εξουσία θα αντιμετωπιστούν ως απειλή από την κυβέρνηση Παναγιωτόπουλος και Χρυσοχοϊδης βρέθηκαν σήμερα στον Έβρο.

Σε αντίστοιχο κλίμα με αυτό που είχε «διαρρεύσει» μέσω πληροφοριών μετά το ΚΥΣΕΑ, οι δύο υπουργοί επισήμαναν ότι «τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα» κάνοντας λόγο για «εντολή του πρωθυπουργού». Χωρίς να βάζουν την κρίση στο Αφγανιστάν ξεκάθαρα στο κάδρο επισήμαναν ότι τα σύνορα θα θωρακιστούν απέναντι σε κάθε «δυνητική ή πραγματική απειλή».

«Αποτελεί απόφασή μας – κι αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού που μεταφέρουμε σήμερα εδώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και στους τοπικούς φορείς – η υπεράσπιση των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις, ωστόσο ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που πιθανόν να προκύψουν».

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» και ότι αυτό που διαπιστώθηκε στα σημεία που επισκέφθηκαν με τον κ. Χρυσοχοΐδη αλλά και σε μήκος όλων των χερσαίων συνόρων είναι «η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων με όρους αρμονικής και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συστημάτων αυτών».

Στη «σημαντική αναβάθμιση της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων σε σχέση με 18 μήνες πριν, όταν εξελίχθηκε η κρίση στον Έβρο», αναφέρθηκε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας σχετικά: «Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας -παρέμβρια και όχι μόνο- ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο, που δημιουργεί δυνατότητες και προϋποθέσεις αποτροπής και ολοκληρώθηκε επίσης το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων».

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη που προηγήθηκε, σημείωσε πως «αποφασίστηκαν μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα, τα οποία θα ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα δημιουργήσουν περαιτέρω αποτρεπτική ικανότητα».

Εξήρε δε, την αρμονική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, με διακριτούς ρόλους ο καθένας αλλά ταυτόχρονα με πολλές συνδυασμένες δράσεις. Εξήρε ακόμη «την προσπάθεια και το έργο που παράγει εδώ στην περιοχή και στην ασφάλεια των συνόρων ο Ελληνικός Στρατός με τη δημιουργία μιας σειράς αποτρεπτικών προϋποθέσεων, που καθημερινά χτίζει τα σύνορά μας. Υπάρχει πλέον πολύ know-how, πολλή εμπειρία, πολλή εκπαίδευση και κυρίως αυτό που υπάρχει είναι υψηλό ηθικό και υψηλό φρόνιμα».




Πηγή

Αφγανές που ζουν στην Ελλάδα υψώνουν τη φωνή τους κατά των Ταλιμπάν: «Αν αγωνιστώ για τα δικαιώματά μου θα αποκεφαλιστώ»

 «Είμαι γυναίκα. Ναι, έχουν σχέδια για μένα. Είμαι η γυναίκα που οι Ταλιμπάν περιμένουν να παντρευτούν. Είμαι η γυναίκα που δεν θα μου επιτρέπεται πλέον να σπουδάσω, να δουλέψω ή ακόμα να φύγω από τους χώρους που πρέπει να ονομάζω “σπίτι”. Είμαι αυτή που αν υψώσω τη φωνή μου θα τη σιγήσουν με βία. Αν αρχίσω να αγωνίζομαι για τα δικαιώματά μου θα αποκεφαλιστώ, είναι γεγονός. Ναι, είμαι η ίδια γυναίκα που δεν θέλει η ζωή της να επιστρέψει στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από είκοσι χρόνια. Με ακούει κανείς;» λένε, μεταξύ άλλων, Αφγανές που ζουν στην Ελλάδα βγάζοντας κραυγή αγωνίας για τις γυναίκες του Αφγανιστάν μετά την ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.


«Δεν θέλουμε να γυρίσουμε είκοσι χρόνια πίσω», λένε με μια φωνή οι Zahra Mojahed, Mahdia Hossaini, Nasrin Sultani, Zahra Gardi και Fatima Jafari και διαβεβαιώνουν τις γενναίες, όπως τονίζουν, συμπατριώτισσές τους πως «θα σας υποστηρίξουμε να συνεχίσετε τον δρόμο σας μέχρι να φτάσουμε όλοι μαζί στην ειρήνη».

Συγκεκριμένα, με μέσα από ένα βίντεο που ετοίμασε η ομάδα συνηγορίας του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων κραυγή αγωνίας για τις γυναίκες του Αφγανιστάν μετά την ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν υψώνουν Αφγανές που ζουν στην Ελλάδα.

«Είμαι γυναίκα. Ναι, έχουν σχέδια για μένα. Είμαι η γυναίκα που οι Ταλιμπάν περιμένουν να παντρευτούν. Είμαι η γυναίκα που δεν θα μου επιτρέπεται πλέον να σπουδάσω, να δουλέψω ή ακόμα να φύγω από τους χώρους που πρέπει να ονομάζω “σπίτι”. Είμαι αυτή που αν υψώσω τη φωνή μου θα τη σιγήσουν με βία. Αν αρχίσω να αγωνίζομαι για τα δικαιώματά μου θα αποκεφαλιστώ, είναι γεγονός. Ναι, είμαι η ίδια γυναίκα που δεν θέλει η ζωή της να επιστρέψει στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από είκοσι χρόνια. Με ακούει κανείς;» λένε.

«Φανταστείτε ένα 12χρονο κορίτσι να ανυπομονεί για το σχολείο και τη χαρά που φέρνει αλλά αναγκάζεται να παντρευτεί έναν άνδρα, αυτόν που θέλουν οι Ταλιμπάν», προτρέπει η Zahra Mojahed, ενώ η Mahdia Hossaini προειδοποιεί: «Οι Ταλιμπάν θέλουν τις γυναίκες ως σκλάβες χωρίς φωνή και στο σπίτι σιωπηλές και υπάκουες. Οι γυναίκες που ξεσηκώνονται κατά του νόμου των Ταλιμπάν θα εκτελεστούν».

«Σκεφτείτε να έχετε μια πατρίδα και να μην έχετε λόγο ή θέση σ’ αυτήν. Φανταστείτε να έχετε μια πατρίδα κι αυτή να έχει μετατραπεί σε ερείπια του κόσμου όλου. Βιώσαμε αυτή την έλλειψη στέγης για πολλές γενιές. Πάρτε τα χέρια σας από τον λαιμό μας. Αρκετά με την ασφυξία αυτή», τονίζει η Nasrin Sultani και η Zahra Gardi υπενθυμίζει με τρόπο εμφατικό: «Όλοι δώσαμε τη ζωή μας γι’ αυτή την ελευθερία. Οι πατέρες και οι μητέρες μας πολέμησαν ώστε οι κόρες και οι εγγονές τους να γίνουν γιατροί, δασκάλες, αθλητές και δημοσιογράφοι. Εμείς οι γυναίκες έχουμε ίσα δικαιώματα! Δεν θ’ αφήσουμε αυτόν τον αγώνα να τελειώσει εδώ! Θα συνεχίσουμε να είμαστε δυνατές».

Το βίντεο, που αναρτήθηκε στη σελίδα της ομάδας συνηγορίας του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, σκηνοθέτησε η Zahra Mojahed (κάμερα Jawad Jafari), τα κείμενα στα αγγλικά είναι της Φωτεινής Καλπακιώτη και η ελληνική μετάφραση του Γιώργου Στεφανόπουλου.




Πηγή

ΑΙΧΜΕΣ: Αγωνία στην ΕΡΤ, πανηγύρια στον ΟΤΕ

**Ποιος ξέρει καλά την ΕΡΤ και το Mega; Αυτός που φαντάζεστε…

**Χαμός στο  Ραδιομέγαρο.

**Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις για τις καθημερινές ενημερωτικές εκπομπές στην ΕΡΤ1. Σχεδόν, τίποτε, δεν είναι δεδομένο. Μείνετε συντονισμένοι.

**To αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο εντός του Ραδιομεγάρου θα αρχίσει να δέχεται πιέσεις…

**Μεγάλος ανταγωνισμός για τους ρεπόρτερ στην τηλεόραση.  Έντονη κινητικότητα και αιτήματα για αυξήσεις.  Ο Alpha για παράδειγμα θέλει να διορθώσει τα λάθη της προηγούμενης σεζόν, όταν  ξεκίνησε η συνεργασία με το Star και δούλεψε το excel των εκκαθαρίσεων.

** H Cosmote TV  τα πήρε σχεδόν όλα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στη SuperLeague. Με μεθοδικότητα ο Μιχάλης Τσαμάζ και η ομάδα του, “διάβασε τον αντίπαλο” όπως γράφουν  συνήθως οι αθλητικοί συνάκτες, και πήρε 8 από τις 14 ομάδες της SuperLeague και ενώ η Nova είχε το προβάδισμα των συζητήσεων

**Δεν θα γράψουμε περισσότερα. Η στήλη είχε εγκαίρως εκτιμήσει τις εξελίξεις και ενώ ακόμη και σήμερα γράφονται οι διθύραμβοι για συμφωνίες που κερδίζουν οι άλλοι

Ραντεβού την Κυριακή στα περίπτερα με την ανάλυση και τις καυτές ειδήσεις για τη BC Partners/ United Media, τη WIND, τη Nova και την Cosmote TV .



Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ