H πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να θεσπίσει εισιτήριο 6 ευρώ ανά άτομο και 12 ευρώ για κάθε Ι.Χ για επίσκεψη στον Όλυμπο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Για «πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των ορεινών όγκων και των δασών της χώρας» κάνουν λόγο τα κόμματα, κοινοβουλευτικής και εξωκοινoβουλευτικής αριστεράς, με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να απαντά πως η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη.
H πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να θεσπίσει εισιτήριο για την επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Προ ημερών διέρρευσε σχέδιο υπουργικής απόφασης, μη οριστικοποιημένης, που προβλέπει τη θέσπιση ημερήσιου εισιτηρίου 6 ευρώ ανά άτομο και 12 ευρώ για κάθε Ι.Χ. Στο σχέδιο δίνεται δυνατότητα ετήσιου «πάσου» στην τιμή των 40 ευρώ και στο μισό (20 ευρώ) για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.
Στο σχετικό έγγραφο και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 5 επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως «υπάρχει η πρόβλεψη ο έλεγχος για τυχόν παραβάσεις να γίνεται (σύμφωνα με το άρθρο 5), από: α) εργαζομένους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (ΦΔΕΔΟ) και από την αρμόδια δασική αρχή, και β) εργαζομένους εταιρειών οι οποίες έχουν αναλάβει αντίστοιχα καθήκοντα μετά από σχετική σύμβαση με τον ΦΔΕΔΟ». Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά μπαίνουν στο παιχνίδι ακόμα και ιδιωτικές εταιρείες, ενώ όσοι θελήσουν να επισκεφτούν αυτήν την περιοχή, είτε για εκδρομικούς λόγους είτε θέλουν να ασκήσουν κάποια δραστηριότητα, π.χ. ερευνητική, θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους.
«Πλήρης εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των ορεινών όγκων και των δασών»
Τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων, κοινοβουλευτικής και εξωκοινoβουλευτικής αριστεράς συναντά το σχέδιο θέσπισης εισιτηρίου εισόδου στον Όλυμπο.
Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ελασσόνας
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η υπουργική απόφαση που ετοίμασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και έχει τίτλο «Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR 1250001 και ονομασία «Όρος Όλυμπος», «προωθεί για ακόμη μια φορά, στο όνομα της δήθεν… ανάπτυξης και της δήθεν… αξιοποίησης, τη γενικότερη ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά πολιτική ιδεολογία της πλήρους εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και των δασών της χώρας!»
«Δεν θα επιτρέψουμε η δημόσια περιουσία μας, να παραδοθεί έρμαιο στα μονοπώλια και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, χωρίς να ερωτηθεί η τοπική κοινωνία και οι πολίτες της» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «στα αποκαΐδια των πυρκαγιών, και έχοντας ως μπούσουλα τη διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης ακόμα και μέσα στα βουνά και τα δάση, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει και να υλοποιήσει απόφαση, με την οποία θεσπίζεται εισιτήριο εισόδου στον Όλυμπο, που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, τα έσοδα του οποίου θα αποδίδονται στο «Πράσινο Ταμείο», ενώ ταυτόχρονα εκχωρεί αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες».
«Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ απαιτεί να μην αναπτυχθεί καμία επιχειρηματική δράση στον Όλυμπο» καταλήγει.
Αντικαπιταλιστική Αριστερά – Ανταρσία Κεντρικής Μακεδονίας
«Να σταματήσει το κυβερνητικό σχέδιο για εισιτήριο και ιδιωτικοποίηση στον Όλυμπο» ζητά και η Αντικαπιταλιστική Αριστερά – Ανταρσία Κεντρικής Μακεδονίας, που με ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων καταγγέλλει πως «δυσάρεστη εξέλιξη που προκαλεί οργή αποτελεί στο φόντο των ημερών η υπό διαμόρφωση κυβερνητική απόφαση που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί για την επιβολή εισιτηρίου στον Όλυμπο. Επιχειρεί να επιβάλλει εισιτήριο μια κυβέρνηση που έχει αφήσει στην τύχη του το φυσικό περιβάλλον, χωρίς υποδομές που διασφαλίζουν μια αρμονική σχέση με την κοινωνική ζωή, αλλά και χωρίς καμιά προστασία, ειδικά από τον κίνδυνο πυρκαγιάς».
«Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη»
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που θα υποκαταστήσει τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι η συζήτηση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και η όποια απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του φορέα του Ολύμπου και φυσικά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα πως η καθιέρωση εισιτηρίου συνιστά χρήσιμο εργαλείο προστασίας των οικοσυστημάτων.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος σκοπεύει να επεκτείνει το μέτρο και σε άλλες περιοχές, όχι μόνο για τα έσοδα αλλά και για να ελέγξει την επισκεψιμότητα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο Γιάννης Μητσόπουλος, γενικός διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ. «Ανάμεσα στις περιοχές που εξετάζουμε είναι το Ελαφονήσι και ο Μπάλος στην Κρήτη, η Διαδιά, η λίμνη Κερκίνη, περιοχές με υψηλή επισκεψιμότητα. Η θέσπιση εισιτηρίου είναι κοινή πρακτική στο εξωτερικό ως μέτρο πρόληψης, ελέγχου της πρόσβασης του κόσμου και βέβαια της δημιουργίας ενός ανταποδοτικού πόρου για την περιοχή».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.:
«Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπο των τελευταίων ημερών σχετικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου διευκρινίζουμε πως:
Α) Στις 23-12-2020 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ανέθεσε το έργο «Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου»
Β) το εν λόγω σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο Απόφασης.
Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στον ν.4519/2018 όπως αυτός ισχύει.
Σημειώνουμε πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας.
Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα συνεχίσει να εισηγείται και να υποστηρίζει δράσεις και έργα για την προστασία και την ανάδειξη της Ελληνικής Φύσης, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση της κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου