Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

«Αυτή μόνο έκανε έτσι, "Voilà Voilà"»: Η Στεφανία... απόλαυση στο φλΕΡΤ! (ΕΡΤ1, 24/5/21)

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο:


Η απολαυστική Στεφανία Λυμπερακάκη, στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη στην Ελλάδα μετά την κατάκτηση της 10ης θέσης στον 65ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στο Ρότερνταμ, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 "φλΕΡΤ", με τη Νάντια Κοντογεώργη και την παρέα της (24/5/2021) Δείτε περισσότερα στο https://www.ertflix.gr/category/psychagogia/flert/

Ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στο Πρώτο Πρόγραμμα: 80 χρόνια από τη Σφαφή στην Κάνδανο της Κρήτης

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Πρώτο Πρόγραμμα, 80 χρόνια μετά τον αφανισμό της Κανδάνου από τους ναζί κατακτητές, στις 4 Ιουνίου 1941, παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το χρονικό της σφαγής.

Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, από 15:00 έως 16:00, στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση».

Η Κάνδανος είναι η πρώτη και μοναδική περίπτωση όπου οι σφαγείς των 180 κατοίκων της αναγνωρίζουν το έγκλημά τους και το προπαγανδίζουν για λόγους παραδειγματισμού με δύο πινακίδες που θα τοποθετήσουν στις εισόδους του χωριού, στον δρόμο από Χανιά και στον δρόμο από Παλαιόχωρα.

Το 1943 οι ναζί θα τοποθετήσουν και μία τρίτη μαρμάρινη πλάκα που θα γράφει τις εξής φράσεις: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών Στρατιωτικών».

Στον ραδιοθάλαμο του Πρώτου Προγράμματος ο Δρ. Αριστομένης Συγγελάκης, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Θα ακουστούν πρωτογενείς προφορικές μαρτυρίες επιζώντων.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Info

Παρασκευή 28 Μαΐου, 15:00-16:00.

Εκπομπή: «Αφύλαχτη διάβαση»

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τη σφαγή στην Κάνδανο

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε –μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση– και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi


Αύριο η ημερίδα της ΕΣΗΕΑ για τη δεοντολογία

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αύριο, Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της διαδικτυακής ημερίδας με τίτλο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, ΜΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ», που διοργανώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με συμμετέχοντες πλήθος πολιτικών, πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων από τον καλλιτεχνικό και τον αθλητικό χώρο.

Υπενθυμίζουμε ότι η ημερίδα θα προβληθεί ζωντανά, μέσω livestreaming, από την πλατφόρμα «YouTube» στο κανάλι της ΕΣΗΕΑ «ΕΣΗΕΑ – JUADN» και από την ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ www.esiea.gr. και  μπορούν να την παρακολουθήσουν δωρεάν όσοι επιθυμούν, χρησιμοποιώντας τα εξής στοιχεία:

 

1.Ηλεκτρονικός σύνδεσμος για την εκδήλωση (URL) (ctrl+κλικ): https://esiea.webex.com/esiea/j.php?MTID=me4c25c6f7fe9c8a90db8e21123d6facc

 

2.Κωδικός «event password» 260521

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ανά ενότητες, έχει ως εξής:

 


Πηγή

 

 

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως ελεγκτής για Ελλάδα και Κύπρο για το Facebook

 

(Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) ως ανεξάρτητο ελεγκτή για την Ελλάδα και την Κύπρο ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί το Facebook, προκειμένου όπως αναφέρθηκε σε διαδικτυακή παρουσίαση «να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης στο Facebook και το Instagram στην Ελληνική γλώσσα. Το AFP είναι πιστοποιημένος φορέας μέσω του αμερόληπτου Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ στο www.skai.gr 

Πηγή

 

65 χρόνια Eurovision

 

Το φεστιβάλ τραγουδιού της Eurovision γιορτάζει φέτος τα 65 χρόνια ιστορίας. Ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision πραγματοποιήθηκε στο Λουγκάνο της Ελβετίας, στις 24 Μαΐου 1956. Η ιδέα για την πραγματοποίηση ενός πανευρωπαϊκού μουσικού διαγωνισμού, όπως το Ιταλικό Φεστιβάλ Τραγουδιού του Σαν Ρέμο, γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (European Broadcasting Union-EBU) το 1955.

Ο πρώτος διαγωνισμός ήταν προορισμένος για ραδιοφωνική μετάδοση, ωστόσο κάποιες τηλεοπτικές κάμερες υπήρχαν για την μαγνητοσκόπησή του. Τριάντα χώρες μετέδωσαν τον διαγωνισμό από τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά τους δίκτυα. Οι συμμετέχουσες χώρες ήταν μόλις 7, με νικήτρια να αναδεικνύεται η Ελβετία, με το τραγούδι “Refrain”, και ερμηνεύτρια την Lys Assia.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ στο https://www.ert.gr/

Πηγή

"Προέτρεπε κι άλλους να το κάνουν" - Αδερφή 48χρονης σε ΜΕΘ

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο: "Προέτρεπε κι άλλους να το κάνουν" - Αδερφή 48χρονης σε ΜΕΘ - YouTube

ΕΣΡ καλεί …G.A.F.A.

 

Επιστολή προς τους εκπροσώπους της G.A.F.A. και την ΕΙΤΗΣΕΕ για την εγγραφή στα μητρώα του ΕΣΡ έστειλε το Συμβούλιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσης που προκύπτει από την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2018/1808/ΕΕ στον ν. 4479/2021. Το ΕΣΡ, με βάση τα στοιχεία που υποβάλλουν οι πάροχοι υπηρεσιών Μέσων Επικοινωνίας που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Ελλάδας, καταρτίζει και διατηρεί ενημερωμένο κατάλογο παρόχων και τον κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Αρχή προσδιορίζει τα στοιχεία που υποβάλλονται από τους παρόχους υπηρεσιών Μέσων Επικοινωνίας. Αρχικά, το ΕΣΡ, είχε περιοριστεί στην αποστολή των επιστολών, όμως χθες προχώρησε και  σε  δημόσια διαβούλευση. Η αποστολή των απαντήσεων πρέπει να γίνει ως τις   10 Ιουνίου 2021.



Αστυνομικές σειρές στην ΕΡΤ3

 

Νέα, ξένα τηλεοπτικά προγράμματα για τις ανάγκες της ΕΡΤ3 αποφάσισε να αγοράσει η ΕΡΤ. Από την εταιρεία France TV Distribution εξασφάλισε τις αστυνομικές σειρές «Little Murders by Agatha Christie» και «Criminal Games, New Agatha Christie Collection», που είναι βασισμένες στα διηγήματα της Αγκάθα Κρίστι, καθώς και δύο ντοκιμαντέρ με δαπάνη 37.500 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και φόρων. Από την εταιρεία Mediawan αγοράστηκαν δικαιώματα προβολής για εννέα ντοκιμαντέρ και δύο τηλεοπτικές σειρές με κόστος 22.400 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και φόρων.


Μόνο μερικώς θα εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση η ΕΡΤ για τον Π. Χρυσοστόμου

 

 

Να εφαρμόσει μόνο ως την αποζημίωση  και όχι ως προς τη θέση της Διεύθυνσης Προγράμματος,α αποφάσισε η ΕΡΤ στην περίπτωση του Πάνου Χρυσοστόμου. Αν και ο ραδιοφωνικός παραγωγός δικαιώθηκε ως προς τη θέση του Συντονιστή των Προγράμματων των ραδιοφωνικών προγραμμάτων, Δεύτερο, Τρίτο,Kosmos η ΕΡΤ με το επιχείρημα πως επήλθαν μεταβολές στο Οργρανόγραμμα της εταιρείας δηλώνει με ανάρτηση στη Διαύγεια πως δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει την απόφαση και να του αποδώσει τη θέση. Το νέο οργανόγραμμα, έχει όμως αντίστοιχη θέση Συντονιστή- Διευθυντή  για τους μουσικούς σταθμούς της ΕΡΤ. Προφανώς ανοίγει νέος κύκλος δικαστικών προσφυγών για μια υπόθεση που επί του ουσίας είναι απλή.


Πηγή

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ:Να μην κατατεθεί το αντεργατικό έκτρωμα

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Η κυβέρνηση στην πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου Νόμου για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου ισχυρίζεται ότι θέλει να διασφαλίσει την «ελευθερία του εργαζόμενου» να δουλεύει όσο και όποτε θέλει. Στην πραγματικότητα όμως η μόνη «ελευθερία» που αποδέχεται η κυβέρνηση είναι αυτή του εργοδότη, να ορίζει τη δουλειά του εργαζόμενου, όπως ορίζει τη δουλειά μιας μηχανής, με ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει να κατεδαφίσει όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία 100 και πάνω χρόνια, σε οκτώ βήματα.

Με το νόμο καθιερώνεται 10ωρη δουλειά, που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας για ένα εξάμηνο. Οι δύο επιπλέον ώρες εργασίας θα είναι χωρίς αμοιβή, με την κυβέρνηση να παραπέμπει τον εργαζόμενο σε αναπλήρωσή τους με μειωμένο ωράριο ή άδεια όποτε συμφέρει την επιχείρηση, (διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου η οποία προϋπήρχε με τη σύμφωνη γνώμη των σωματείων αλλά τώρα θα εφαρμόζεται με ατομική συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου, δηλαδή γίνονται ακόμη χειρότεροι οι όροι επιβολής της), το οποίο μπορεί και να μην τηρείται. Αυτό δείχνει η εμπειρία από την εφαρμογή του σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο μάλιστα δεν κάνει διάκριση εφαρμογής του μέτρου για συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου.Επιπλέον προβλέπεται ότι οι μερικώς απασχολούμενοι όχι μόνο πρέπει να παρέχουν πρόσθετη απασχόληση αν τους ζητηθεί από την επιχείρηση, αλλά αυτό μπορεί να γίνει όχι συνεχόμενα στη βάρδιά τους, αλλά αφού μεσολαβήσει κενό. Αυτό σημαίνει ότι ενώ κάποιος προσλαμβάνεται για 4ωρο, στο τέλος της μέρας με τα διακεκομμένα ωράρια μπορεί να υποχρεώνεται να είναι πολλαπλάσιες ώρες στη δουλειά. Και σ’αυτό υπάρχει εμπειρία από την εφαρμογή του στη χώρα μας. Με λίγα λόγια αύξηση της απλήρωτης δουλειάς. Ολα αυτά αυξάνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση σε συνδυασμό και με την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Επιπλέον αυξάνεται το όριο υπερωριακής απασχόλησης στις 150 ώρες τις οποίες μονομερώς θα μπορούν να επιβάλλουν οι επιχειρήσεις, ενώ επικαλούμενες «επείγουσας φύσης εργασία», ακόμα κι αυτό το όριο των 150 ωρών μπορεί να ξεπερνιέται. Μέχρι τις 150 ώρες ο εργαζόμενος θα αμείβεται με προσαύξηση μόλις 40%, ενώ με το ισχύον καθεστώς για πάνω από τις 120 ώρες η προσαύξηση είναι 60%. Δηλαδή δουλειά μέχρι τελικής πτώσης, αφού είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο οτι οι επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου και η εντατικοποίηση της εργασίας υποσκάπτουν την υγεία και προκαλούν κίνδυνο για τη ζωή των εργαζόμενων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατάργησε το νόμο για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου συνεχίζοντας την αύξηση της εκμετάλλευσης, επέβαλε επίσης με νόμο τη δουλειά 32 Κυριακές τον χρόνο για τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Με το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο μονιμοποιείται και επεκτείνειται στο έπακρο η τηλεργασία ως νέα μορφή «ευελιξίας», σε όφελος της εργοδοσίας καθώς αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, κάνοντας ασαφή τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.

Για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ιδιαίτερα των ραδιοτηλεοπτικών ομίλων, όλες παραπάνω μορφές εργασιακών σχέσεων μπορούν να εφαρμοστούν, αν και ουσιαστικά ήδη εφαρμόζονται ιδιαίτερα με αφορμή την πανδημία, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις μεγεθύνονται από τις προβλέψεις του Νόμου Λιβάνιου που κατοχύρωσε υπέρ των εργοδοτών την μείωση του προσωπικού και την παραπέρα ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Αλλά και με την επιβολή δουλειάς σε όλα τα Μέσα ενός ομίλου με ένα μισθό, που σημαίνει περισσότερες ώρες ενταικοποιημένης δουλειάς.

Για να λειτουργήσει απρόσκοπτα για τους εργοδότες ο εργασιακός μεσαίωνας η κυβέρνηση μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παίρνει και επιπλέον μέτρα.

Αφαιρεί και το τελευταίο φύλλο συκής από το εδώ και πολλά χρόνια ξεδοντιασμένο ΣΕΠΕ, μετατρέποντας το σε «ανεξάρτητη αρχή» που θα αναλάβει τον «έλεγχο» στη «ζούγκλα» της αγοράς εργασίας. Στόχος κυβέρνησης και εργοδοσίας να μην υπάρχει καμιά υποχρέωση και ευθύνη για την παραβίαση έστω και αυτής της κουτσουρεμένης για τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει νομοθεσίας. Αλλά και χωρίς υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας για τη στελέχωση της Υπηρεσίας, να μην είναι υπόλογη καμία κυβέρνηση για τις ελλείψεις ή τα πεπραγμένα της, με λίγα λόγια να αφαιρεθεί και η τελευταία πιθανότητα των εργαζόμενων να διεκδικήσουν έστω και με νομικά μέσα το δίκιο τους.

Υποκριτική είναι και η διάταξη περί «προστασίας από απολύσεις». Στην πράξη οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν προστατεύονται, αλλά ακόμα και στην περίπτωση που δικαιωθούν από τα δικαστήρια δίνεται στον εργοδότη η δυνατότητα, έναντι κάποιου αντιτίμου, να μην ξαναπροσλάβει τον απολυμένο. Πρόκειται για ένα ακόμα «σήμα» προς την εργοδοσία ότι έχει πλήρη ασυλία να κάνει ό,τι νομίζει με τους εργαζόμενους, αφού εκτός από το ότι θα μπορεί να τους βάζει να δουλεύουν όσο και όπως θέλει, θα τους ξεφορτώνεται και όποτε θέλει. Το ίδιο ισχύει και για όσους συνδικαλιστές πάνε κόντρα σε εργοδότες και κυβερνήσεις, αφού με την κατάργηση της Επιτροπής Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών που έκρινε μέχρι τώρα τη νομιμότητα της απόλυσης συνδικαλιστών με τη συμμετοχή και δικαστικών, διευκολύνονται τα αφεντικά να ξεφορτώνονται πιο εύκολα όποιον διεκδικεί.

Το νομοσχέδιο πλήττει καίρια το συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα, εισάγοντας την έννοια της «Ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας», ίσο με τουλάχιστον το ένα τρίτο της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας πέραν του συνηθισμένου προσωπικού ασφαλείας, πρακτικά δηλαδή εργάζονται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στη βάρδια. Αυτό θα επιβάλλεται και στα ΜΜΕ στο όνομα να υπάρχει τάχα ενημέρωση.

Επιπλέον επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία συνδυάζεται με την προηγούμενη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρεωτικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου σωματείου. Το σκηνικό απεργοσπασίας συμπληρώνεται με τη διάταξη που απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας καθώς κάτι τέτοιο συνιστά «παράβαση που θα οδηγεί με δικαστική απόφαση στη διακοπή της απεργίας». Επιπλέον, η δράση των συνδικάτων μπαίνει ακόμα περισσότερο υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, μέσα από το φακέλωμα αφού τα μητρώα των σωματείων με όλα τα στοιχεία και τα προσωπικά δεδομένα των μελών τους δίνονται στο υπουργείο δηλαδή στο κράτος. Ενώ η ηλεκτρονική ψηφοφορία επιβάλλεται και στην περίπτωση της εκλογής των συνδικαλιστικών οργάνων, σε μια ακόμα προσπάθεια να αποκτήσει η εργοδοσία καλύτερη «εικόνα» για το συνδικαλιστικό προφίλ των εργαζομένων, αλλά κυρίως για να ανοίξει δρόμο ανελεύθερων αρχαιρεσιών, επιβολής της επιλογής συνδικαλιστών αρεστών στην εργοδοσία και το κράτος και να ενισχύεται η νοθεία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν στην πραγματικότητα ταφόπλακα για τη ζωή των εργαζόμενων, αφού καμμιά πλευρά του εργασιακού μας βίου, δεν γλιτώνει από το τσάκισμα κατακτήσεων που έδιναν μια ανάσα στον εργαζόμενο από το σφίξιμο της εργοδοτικής θηλειάς. Αντίθετα δεν έμεινε έξω από το σχέδιο νόμου καμμιά απαίτηση των εργοδοτών, για την πιό αχαλίνωτη εκμετάλλευση του κόσμου της δουλιάς.

Αυτό το έκτρωμα βαφτίζουν πρόοδο και εκσυγχρονισμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν θα είναι και η τελευταία προσπάθεια αφεντικών και κυβερνήσεων να μας γυρίσουν έναν αιώνα πίσω.

Ηδη από τη δεκαετία του 90, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ, όλες οι κυβερνήσεις, με απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων εγχώριων και πολυεθνικών, επιχειρούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να διευκολύνουν τη συγκέντρωση σε όλο και λιγότερα χέρια, του τεράστιου πλούτου που παράγουν οι πολλοί.

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναλάβει με τη σειρά της την εργολαβία να επιτύχει το ξεπέρασμα της τελευταίας καπιταλιστικής κρίσης σε όφελος των αφεντικών, άρα σε βάρος των εργαζομένων. Με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί μεταξύ των άλλων η συγκέντρωση του κεφαλαίου στον κλάδο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, με άξονα υπάρχοντες επιχειρηματικούς ομίλους στα ΜΜΕ. Αυτό προαπαιτεί την εφαρμογή όλων των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων του κυβερνητικού νομοσχεδίου. Τις δόσεις για την αποπληρωμή των δανεικών του Ταμείου πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και στα ΜΜΕ. Με απλήρωτη δουλειά και εργασία λάστιχο, με τρομοκρατία και καταστολή, με μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, όλα εργαλεία βγαλμένα από τον εργασιακό μεσαίωνα.

Σε στρατηγική συμφωνία βρίσκονται και τα κόμματα που κυβέρνησαν ως σήμερα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) και έχουν βάλει το χέρι τους στις ανατροπές του σταθερού εργάσιμου χρόνου, τις δεκάδες ελαστικές μορφές δουλειάς, τα ΣΔΙΤ και τα δουλεμπορικά γραφεία, την ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλειά, τα εργατικά ατυχήματα, τα δεκάδες θύματα της πανδημίας από έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τις στρατιές ανέργων και μισοαπασχολούμενων ιδιαίτερα των νέων σε ηλικία που δεν γνώρισαν ποτέ τι σημαίνει δουλειά με δικαιώματα. Ολοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουμε και μνήμη και κρίση.

Σήμερα οι δυνατότητες της τεχνολογικής προόδου και της επιστήμης δημιουργούν όλες οι προϋποθέσεις να δουλεύει ο εργαζόμενος σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες λόγω τεράστιας παραγωγικότητας της εργασίας, με λιγότερο χρόνο δουλειάς, να ζει από το μισθό του ικανοποιώντας όλες τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της ζωής. Εμπόδιο σε αυτήν την προοπτική είναι ότι ο τεράστιος πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι, ιδιοποιείται από τα αφεντικά.

Χρέος για τη ζωή και το μέλλον μας, είναι όχι μόνο να υπερασπιστούμε το 8ωρο και τις άλλες κατακτήσεις αλλά να αναδείξουμε την ανάγκη και τη δυνατότητα για μείωση του εργάσιμου χρόνου. Από τώρα να παλέψουμε να μην κατατεθεί στη βουλή αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, για την κατάργηση των ΣΣΕ, για την περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για την παρεμπόδιση της απεργίας και των διαδηλώσεων. Να έχουμε Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με μόνο κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της εργατικής οικογένειας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει συλλογικά να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην απεργία όχι με διακηρύξεις και εξώδικα αλλά με οργάνωση, δράση και περιφρούρηση σε κάθε τόπο δουλειάς, με ζωντανές, μαζικές συλλογικές διαδικασίες τις οποίες πρέπει να επιβάλουν οι εργαζόμενοι σε όλες τις Ενώσεις, κόντρα στις δυνάμεις που συνδιαλέγονται με τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις.

Ιδιαίτερα εμείς οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, έχουμε πολλές φορές πατήσει την πεπονόφλουδα της καλλιεργημένης αυταπάτης των εξαιρέσεων. Πιό χαρακτηριστική και κοντινή χρονικά η περίπτωση του Νόμου λαιμητόμου για την ασφάλιση, με τα γνωστά αποτελέσματα των μειώσεων σε συντάξεις και παροχές, για τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους του κλάδου.

Πρόταση των εκλεγμένων στα Δ.Σ. των Ενώσεων των ΜΜΕ, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, είναι η συμμετοχή των εργαζόμενων του κλάδου στην Πανεργατική Πανελλαδική απεργία της  Πέμπτης 3 Ιούνη.

 

Δεν παζαρεύουμε, απαιτούμε να μην κατατεθεί το αντεργατικό έκτρωμα! Να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και ΠΝΠ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων!

 

Πηγή

Χωρίς την επανένωση των “Friends” η Ελλάδα

 

Δεν θα προβληθεί άμεσα στην Ελλάδα το επεισόδιο της επανένωσης των πρωταγωνιστών της σειράς «Φιλαράκια», το οποίο κάνει πρεμιέρα στην υπηρεσία HBO MAX στις ΗΠΑ στις 27 Μαϊου. Η HBO δεν το διαθέτει σε όσους έχουν συνεργασία μαζί της –στην Ελλάδα είναι η Vodafone TV–, καθώς είναι προϊόν που προορίζεται αποκλειστικά για την υπηρεσία HBO MΑΧ.


Ζητούνται εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τις αυταρχικές και αυθαίρετες ενέργειες στο Εμπρός

 Να απαντήσει σχετικά με τις συνθήκες εκκένωσης και την επιχείρηση σφραγίσματος του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου «Εμπρός» χωρίς άδεια από την Εφορεία Νεότερων Μνημείων καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει με ερώτημά τους 29 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας από τη Νέα Δημοκρατία να δεσμευτεί ότι «θα απέχει εφεξής από παρόμοιες αυταρχικές και αυθαίρετες ενέργειες σφράγισης του χώρου».


«Εκατοντάδες πολίτες δεν πτοήθηκαν από την εγκληματική τακτική της παρούσας Κυβέρνησης να τσιμεντώνει χώρους και μνημεία πολιτισμού και το βράδυ του Σαββάτου ανακατέλαβαν το ιστορικό κτίριο. Εν συνεχεία, για πολλοστή φορά η Κυβέρνηση επέδειξε εκδικητική στάση και επιχείρησε για δεύτερη φορά τη σφράγιση με λαμαρίνες των εισόδων του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου. Τελικά, οι διαδικασίες σφράγισης του κτιρίου διακόπηκαν, καθώς ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Νάσος Ηλιόπουλος κατέθεσε μήνυση» αναφέρουν 29 βουλευτές/-τριες του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογράφουν ερώτημα προς τους Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη με θέμα «Διαφύλαξη του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου Εμπρός από τις αυταρχικές και αυθαίρετες ενέργειες της Κυβέρνησης ΝΔ».

Επισημαίνοντας την ανεξάρτητη πολιτιστική δημιουργία και κοινωνική δράση του Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου «Εμπρός» ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση μέσω των υπουργών της να απαντήσει σχετικά με τους λόγους που την οδήγησαν «σε αυταρχικές και αυθαίρετες ενέργειες» προκειμένου να κλείσει το θέατρο, καθώς και για το «ποιο είναι το παρόν ιδιοκτησιακό καθεστώς του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου».

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά επίσης από την κυβέρνηση να απαντήσει αν συμφωνεί ότι πρέπει διαφυλαχθεί ο πολιτιστικός και ιστορικός χαρακτήρας του εν λόγω θεάτρου και αν οι Υπουργοί δεσμεύονται ότι η Κυβέρνηση θα απέχει εφεξής από παρόμοιες αυταρχικές και αυθαίρετες ενέργειες σφράγισης του χώρου.

Oλόκληρο το ερώτημα που κατέθεσαν οι βουλευτές/-τριες του ΣΥΡΙΖΑ:

Τα ξημερώματα της 19ης Μαΐου αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν βίαια στο κτίριο του  αυτοδιαχειριζόμενου πολιτιστικού χώρου – θεάτρου «Εμπρός», το οποίο έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, και έλαβε χώρα η εκκένωσή του και το παράνομο σφράγισμά του με τσιμεντόλιθους.

Εκατοντάδες πολίτες όμως δεν πτοήθηκαν από την εγκληματική τακτική της παρούσας Κυβέρνησης να τσιμεντώνει χώρους και μνημεία πολιτισμού και το βράδυ του Σαββάτου ανακατέλαβαν το ιστορικό κτίριο. Εν συνεχεία, για πολλοστή φορά η Κυβέρνηση επέδειξε εκδικητική στάση και επιχείρησε για δεύτερη φορά τη σφράγιση με λαμαρίνες των εισόδων του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου. Τελικά, οι διαδικασίες σφράγισης του κτιρίου διακόπηκαν, καθώς  ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Νάσος Ηλιόπουλος κατέθεσε μήνυση. Επισημαίνεται ότι η  μήνυση έγινε μετά τη διαπίστωση ότι οι εργασίες σφραγίσματος δεν είχαν άδεια από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, όπως θα έπρεπε όταν επιχειρείται παρέμβαση σε μνημείο αρχιτεκτονικής μνήμης της πόλης.

Επειδή το θέατρο Εμπρός αποτελεί τόπο ανεξάρτητης πολιτιστικής δημιουργίας και κοινωνικής δράσης, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης, καθώς από το 2011 έχει φιλοξενήσει πάνω από 400 θεατρικά έργα από εκατοντάδες καλλιτέχνες που  παρουσίασαν αφιλοκερδώς και με ελεύθερη είσοδο την καλλιτεχνική τους πρόταση. Επιπλέον, έγιναν συναυλίες 450 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας, εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια.

Επειδή το κράτος πρέπει να μεριμνά για το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη έκφραση και στους ελεύθερους χώρους.

Επειδή το σφράγισμα του χώρου επιχειρήθηκε αυθαίρετα χωρίς άδεια από την Εφορεία Νεότερων Μνημείων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν την Κυβέρνηση σε αυταρχικές και αυθαίρετες ενέργειες προκειμένου να κλείσει το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός»;
  2. Ποιο είναι το παρόν ιδιοκτησιακό καθεστώς του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου «Εμπρός»;
  3. Συμφωνούν ότι πρέπει διαφυλαχθεί ο πολιτιστικός και ιστορικός χαρακτήρας του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου «Εμπρός» και αυτό να παραμείνει ανοικτό στην κοινωνία;
  4. Δεσμεύονται ότι η Κυβέρνηση θα απέχει εφεξής από παρόμοιες αυταρχικές και αυθαίρετες ενέργειες σφράγισης του χώρου;

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Δευτέρα ο Τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε καταγγελία – διαμαρτυρία προς την Εφορεία Νεότερων Μνημείων «για τις ενέργειες αλλοίωσης του χαρακτήρα του θεάτρου Εμπρός, στις οποίες προέβη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.).»

«Το θέατρο Εμπρός, ο ιδιαίτερος αυτός πολυχώρος πολιτισμού εδώ και δεκαετίες, συνιστά εμβληματικό τοπόσημο καίριας σημασίας, για το κέντρο, τους κατοίκους και τη μνήμη αυτής της πόλης. Η αστυνομική επιχείρηση, όταν δεν συνάδει με τους όρους της απόφασης χαρακτηρισμού του κτηρίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και αλλοιώνει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και τα προστατευόμενα στοιχεία του διατηρητέου, δεν μπορεί να νομιμοποιείται για λόγους δημόσιας τάξης. Αντιθέτως, είναι καταχρηστική και αυθαίρετη» επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Παγώνουν οι εργασίες σφραγίσματος του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου «Εμπρός»



Πηγή

H «ανάγκη προάσπισης του τουρισμού» κυνική προτεραιότητα για τον Κικίλια

 Ο υπουργός Υγείας τονίζοντας πως τη μάχη για τα νοσοκομεία τη «δώσαμε όλοι μαζί», σημείωσε πως δεν έχουν γίνει λάθη και το ΕΣΥ εκσυγχρονίζεται, την ίδια στιγμή που κραυγή στήριξης απευθύνουν οι Ομοσπονδίες νοσοκομειακών γιατρών. Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, «μέσα στο πρόγραμμα εμβολιασμού δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει πετύχει», αν και -υπενθυμίζεται πως- οι καθυστερήσεις των δόσεων και το αλαλούμ με τα ραντεβού εκτός σειράς έχουν επιβεβαιωθεί πολλές φορές. Ο υπουργός σημείωσε πως «πρέπει όλοι μαζί τώρα να προασπίσουμε τον τουρισμό καθώς αυτό έχει ανάγκη η χώρα», με τις δηλώσεις του να θυμίζουν εκείνες τις Σοφίας Βούλτεψη ότι «θα πρέπει να κάνουμε κάποια θυσία, γιατί ο τουρίστας φέρνει χρήματα».


«Δώσαμε μία τεράστια μάχη όλοι μαζί, οι υγειονομικοί, τα δημόσια Νοσοκομεία, τα στρατιωτικά Νοσοκομεία, οι ιδιωτικές Κλινικές. Μάχη την οποία δίναμε κάθε μέρα για να ζήσει το Ε.Σ.Υ., να αντέξει να παλέψει και την επόμενη ημέρα. Ενώ άλλα κραταιά, πλούσια κράτη δεν άντεξαν, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα έμεινε όρθιο μέσα στην πανδημία» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό action 24. Ο ίδιος θεωρεί πως το ΕΣΥ μετασχηματίζεται, εκσυγχρονίζεται και οδεύει προς τη νέα εποχή.

Σχετικά με τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως είπε θα έχουν ρόλο σε αυτούς και οι ιδιώτες ιατροί και θα ξεκινήσουν «με βάση το πλάνο το οποίο φτιάχνουμε και θα αφορούν και ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν συγκεκριμένο εμβόλιο και να μπορούν να φτάσουν στους συνανθρώπους μας, τους συμπολίτες μας που είναι κατάκοιτοι και να τους εμβολιάζουν. Δεν θα αργήσει να γίνει. Δεν είναι εύκολο, και γενικώς δεν μου αρέσει να προτρέχω και να ανακοινώνω πριν να είμαι έτοιμος να εφαρμόσω. Γι’ αυτό δεν έχετε δει κάτι μέσα στο πρόγραμμα εμβολιασμού που να μην έχει πετύχει, τουναντίον».

Υπενθυμίζεται πως αν και ικανοποιημένος από την «τεράστια βούληση και επιθυμία όλων των Ελλήνων» να εμβολιαστούν δήλωνε ο υπουργός, την στιγμή που οι εμβολιασμοί στα 19 νησιά της «Γαλάζιας Ελευθερίας» γίνονται με δύο ταχύτητες, με πολλούς από τους κατοίκους να εμφανίζονται διστακτικοί, καθώς σε κάποια νησιά η πληρότητα είναι κάτω από 50%.«Δεν υφίσταται κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών», είχε τονίσει και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ωστόσο ένα εικοσιτετράωρο μετά και αφού αποκαλύφθηκε μέσω των εγγράφων του σχεδιασμού των εμβολιασμών που ήρθαν στη δημοσιότητα ακριβώς το αντίθετο απ’ όσα υποστηρίζει, με νέα του δήλωση είχε παραδεχθεί καθυστερήσεις και αναβολές στους εμβολιασμούς των υγειονομικών.

Ο πρωθυπουργός επίσης είχε αποκαλύψει πως η σταδιακή αύξηση στους ρυθμούς εμβολιασμού είναι εξ αρχής προγραμματισμένη να συμβαδίζει με την αύξηση των δόσεων, που θα εισέρχονται στην χώρα, εν όσω θα αδειοδοτούνται εμβόλια και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών και έσπευσε να εξηγήσει το παραπάνω λέγοντας: «Όπως, άλλωστε, λέει και ο σοφός ελληνικός λαός μας, όποιος βιάζεται σκοντάφτει», ενώ στη συνέχεια δήλωσε κυνικά ότι «δεν έχει νόημα να επιταχύνουμε περαιτέρω, όταν τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι μόλις δύο, οι διαθέσιμες δομές ακόμα σχετικά περιορισμένες και φυσικά η όλη επιχείρηση αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και φυσικά για τον υπόλοιπο κόσμο». Μίλησε για εμβολιασμό «χωρίς λάθη», παρά το γεγονός ότι στο φως της δημοσιότητας ήρθαν έγγραφα που επιβεβαίωναν τις καταγγελίες των γιατρών για ματαίωση προγραμματισμένων εμβολιασμών υγειονομικών σε πολλά νοσοκομεία, ενώ το κυβερνητικό αφήγημα ότι όλα βαίνουν καλώς είχε ήδη από τότε πάρει σάρκα και οστά. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε παραδεχθεί καθυστερήσεις, αδειάζοντας εκ των προτέρων -απ’ ότι φαίνεται- τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο, νοσοκομειακοί γιατροί και Ομοσπονδίες γιατρών έχουν πολλάκις επισημάνει ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κάνοντας λόγο για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υγείας, έχουν υπογραμμίσει ελλείψεις ασθενοφόρων, γιατρών και εξοπλισμούΜε ανακοίνωσή τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας είχαν κατακεραυνώσει την κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας πως αντί για το πολυαναμενόμενο σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε εντέλει σχέδιο πλήρους μετατροπής του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου, ενώ και ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ είχε φέρει σε αντιπαράθεση κυβέρνηση και γιατρούς. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) είχε επίσης καταγγείλει ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί πρόσληψης γιατρών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τονίζοντας πως έχουν ανάγκη στήριξη και όχι χειροκροτήματα. Υπενθυμίζεται επίσης πως την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, την ανάγκη τουλάχιστον 2.000 κλινών Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τις μόνιμες προσλήψεις γιατρών αλλά και τη μονιμοποίηση των επίκουρων γιατρών, την παροχή ουσιαστικών μέσων ατομικής προστασίας, τη διενέργεια τεστ σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την υγεία των προσφύγων και πλήθους ευάλωτων πληθυσμών είχε ζητήσει εν γένει η ΟΕΝΓΕ, καταθέτοντας σειρά προτάσεων προς το υπουργείο Υγείας.

Οικονομία – Υγεία σημειώσατε Χ

Αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει την παρούσα στιγμή τον υπουργό είναι ο τουρισμό, με τον ίδιο να σημειώνει πως «το τουριστικό προϊόν, το οποίο έχει ανάγκη η χώρα, πρέπει να το προασπίσουμε όλοι μαζί. Να δείξουμε τον τρόπο και στους τουρίστες μας πώς πρέπει να συμπεριφέρονται και όλοι μαζί να οδηγηθούμε σε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι από ότι το περσινό. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το καταφέρουμε, είμαστε κοντά, και με τη βοήθεια των εμβολιασμών. Για την περαιτέρω άρση των μέτρων, έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα κάποιων εβδομάδων. Αυτός ο οποίος προτρέχει και βιάζεται, σκοντάφτει».

Αν και ανέφερε πως οι κινήσεις που γίνονται είναι με γνώμονα το συμφέρον της Δημόσιας Υγείας, τόνισε την ανάγκη του τουρισμού, με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση παραδέχεται το πώς βλέπει τους πολίτες της χώρας και τους τουρίστες, με παρονομαστή την οικονομία. Η Σοφία Βούλτεψη ερωτώμενη σχετικά με τις δύο ταχύτητες πολιτών που έχουν προκύψει στην χώρα -τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι- , απάντησε ότι οι τουρίστες φέρνουν χρήματα στη χώρα. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «ο τουρίστας δεν είναι απλός τουρίστας. Ο τουρίστας είναι αυτός που φέρνει χρήματα στην χώρα. Άρα πάντοτε θα κάνουμε κάποια θυσία. Δεν το κάνει για τον εαυτό του. Το κάνει γιατί ο τουρίστας που θα’ ρθει, θα ξοδέψει χρήματα», ενώ δήλωσε πως «δε μπορούμε να συγκρίνουμε τους νεκρούς στη χώρα μας με άλλες». Η κυβέρνηση πολλές φορές ωστόσο το έχει κάνει.


«Πρώτο Θέμα» και Γιάννης Λοβέρδος διαστρέβλωσαν στοιχεία έρευνας και μοίρασαν fake news

 Ικανοποίηση του 53% των πολιτών είδαν σε έρευνα «Πρώτο Θέμα» και Γιάννης Λοβέρδος, ενώ αντίθετα το ποσοστό αυτό αντιστοιχούσε στους πολίτες που δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την πανδημία. Κι ενώ το «Πρώτο Θέμα» έσπευσε να διορθώσει τη διαστρέβλωση, ο «γαλάζιος» βουλευτής εξακολουθεί να διασπείρει fake news, σχετικά με το συγκεκριμένο καίριο ερώτημα της δημοσκόπησης της Alco.

Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN έκανε το «Πρώτο Θέμα» αρχικά και στη συνέχεια τον βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Λοβέρδο, να διασπείρουν fake news, διαβάζοντας ανάποδα τα επίμαχα γραφήματα.

Οι πολίτες σε καίρια ζητήματα δεν εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους ικανοποιημένοι από τις κινήσεις της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά, αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, μόλις το 25% θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις του είναι ευνοϊκές για τους εργαζόμενους, ενώ σχεδόν 7 στους 10 θεωρούν ότι είναι καθόλου ή λίγο ασφαλείς. Μάλιστα, οι πολίτες «καρφώνουν» το Μέγαρο Μαξίμου τόσο για την έξαρση της εγκληματικότητας όσο και για τα μέτρα για την αντιμετώπισης της πανδημίας. Στην ερώτηση: «Θα λέγατε ότι αισθάνεσαι πολύ, αρκετά, λίγο ή καθόλου ασφαλείς σε σχέση με τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας», οι πολίτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, με το 67% να απαντά καθόλου ή λίγο. Παράλληλα, το 53% των πολιτών δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ικανοποιημένο δηλώνει μόλις το 40%.

Σε πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας προχώρησε το «Πρώτο Θέμα» κατά την παρουσίαση της δημοσκόπησης, αλλάζοντας τα αποτελέσματα. Ειδικότερα, στην ερώτηση «είστε ή όχι ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας», και ενώ το συντριπτικό53% είπε όχι, το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος ανέφερε πως «οι πολίτες στην πλειοψηφία τους (53%) εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της πανδημίας». Ωστόσο, η διαστρέβλωση των αριθμών έχει μείνει στη σελίδα του Internet Archive.

Πρώτο Θέμα

Και μπορεί το «Πρώτο Θέμα» να έσπευσε να το διορθώσει, ο Γιάννης Λοβέρδος συνέχισε να τα αναπαράγει. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είδε στο 53% των πολιτών ικανοποίηση για τα μέτρα της πανδημίας αντί δυσαρέσκεια όπως είναι το σωστό. Με ανάρτησή του στο Facebook, θριαμβολογεί υποστηρίζοντας ότι οι  πολίτες στην πλειοψηφία τους (53%) εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της πανδημίας.


Πηγή

Τρέχουν τώρα για «αντιπυρικό σχεδιασμό», ενώ ήταν «έτοιμοι» από τα τέλη Μαρτίου

 Μπορεί η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιχείρησαν τη Δευτέρα να εμφανιστούν «σε ετοιμότητα», στην προσπάθειά τους να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις της τερατώδους οικολογικής καταστροφής που απέφερε η αδυναμία της να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική, ωστόσο τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός προδίδουν ακριβώς το αντίθετο.


«Θέλω να τονίσω μόνο ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Πολιτική Προστασία πια έχει εντοπίσει 18 περιοχές σε 11 Δήμους που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, εκεί δηλαδή που συνυπάρχει αστικός ιστός με δάσος ή και δασική έκταση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη, καθώς και σε τοπικούς παράγοντες των 18 αυτών περιοχών, προσθέτοντας μία αναφορά που προκαλεί επιπλέον απορίες για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

«Χρειαζόμαστε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια και για τις 18 αυτές περιοχές, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχουν εκπονηθεί» ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός, χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο εάν τα επιχειρησιακά σχέδια αυτά είναι ήδη έτοιμα, όπως «αντιλαμβάνεται». Σε κάθε περίπτωση, οι 18 αυτές περιοχές έχουν βρεθεί από τις αρχές Μαΐου στο «στόχαστρο» του κρατικού μηχανισμού, καθώς στις 10 του μήνα και κατόπιν απόφασης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου κατ’ εντολήν Νίκου Χαρδαλιά, έχουν κηρυχθεί σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

«Πρόκειται για μια αναγκαία και σημαντική πρωτοβουλία, μια συντονισμένη προσπάθεια με τη συνεργασία όλων των φορέων και κυρίως των Δήμων της Αττικής, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του Υπουργού μας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ώστε να διασφαλιστεί ότι πουθενά δε θα έχουμε φαινόμενα αμελούς διαχείρισης υλικών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστία εκδήλωσης πυρκαγιάς» δήλωνε τότε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως μεταξύ αυτών δεν βρίσκονταν οι επίμαχες περιοχές της Κορινθίας και της Δυτικής Αττικής, στις οποίες καταστράφηκαν περισσότερα από 70.000 στρέμματα.

Μεγαλόστομες ήταν οι δηλώσεις του Ν. Χαρδαλιά και του προϊσταμένου του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και δύο μήνες πριν από τη σημερινή ημέρα, στα τέλη του Μαρτίου, όταν εμφανίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας, δηλώνοντας έτεροι πως προετοίμασαν την αντιπυρική περίοδο «η οποία αρχίζει σε λίγες ημέρες».

«Βασική μας προτεραιότητα είναι η πρόληψη. Ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για οδηγίες προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να καθαριστούν τα περιαστικά δάση, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους που υπάρχουν κυρίως στην Αττική και σε κάποιες άλλες περιοχές που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις. Φέτος είμαστε πιο ενισχυμένοι σε πυροσβεστικά μέσα, σε εναέρια μέσα, έχουμε περισσότερο και πιο εκπαιδευμένο προσωπικό. Αλλά, εκείνο το οποίο χαρακτηρίζει τη δουλειά μας είναι το πάθος, η φλόγα και η αφοσίωση των Πυροσβεστών μας στο καθήκον τους, έτσι ώστε να είμαστε αποτρεπτικοί, να είμαστε πολύ γρήγορα στις φωτιές για να αποτρέψουμε καταστροφές, είτε στο δασικό κεφάλαιο της χώρας, είτε σε ανθρώπινες ζωές» δήλωνε στις ψευδεπίγραφα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις 23 Μαρτίου.

«Σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο. Μένει τις επόμενες μέρες να συνεχίσουμε σε συνεργασία και με τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα και να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της πρόληψης για να μπορέσουμε, στις περιοχές που έχουν “βγάλει” φωτιές στο παρελθόν, να είμαστε σίγουροι ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτική Προστασία είναι εδώ, η Πυροσβεστική είναι εδώ, η προσπάθεια που γίνεται είναι συνολική. Και το αποτέλεσμα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι αυτό που πρέπει για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας» δήλωνε από πλευράς του ο Ν. Χαρδαλιάς την ίδια ημέρα.

«Καθώς το κλίμα αλλάζει συμπεριφορά οφείλουμε και εμείς να αλλάξουμε τη δική μας. Δεν γίνεται να έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και να υπάρχει αγρότης ο οποίος καίει τα κλαδιά του μέσα σε χωράφι. Δήμοι και αγροτικοί σύλλογοι πρέπει να ξεκινήσουν μία εκστρατεία ενημέρωσης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι κάθε χρόνο ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών που καλείστε να διαχειριστείτε ξεκινούν, κατά κανόνα, από ανθρώπινη αμέλεια» πρόσθεσε πάντως, όχι τυχαία ο Κ. Μητσοτάκης στην σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας, ρίχνοντας για ακόμα μία φορά την ευθύνη σε «κάποιον πολίτη», με τον Μ. Χρυσοχοΐδη να συμπληρώνει πως «τα τελευταία δύο χρόνια έχει συμβεί κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τη διαχείριση των κρίσεων στην Ελλάδα».

Πάντως, ένα ακόμα σημαντικό στοιχεία για τα τελευταία δύο χρόνια που επικαλέστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο εν αποστρατεία Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αλλά και νομικός ειδικός ερευνητής – δικαστικός πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού, Ανδριανός Γκουρμπάτσης λίγες ημέρες μετά τη σύσκεψη Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά στα τέλη Μαρτίου, περιγράφοντας πως μόνο το 2020 υπήρξε τεράστια αύξηση αστικών και αγροτοδασικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, ρεκόρ δεκαετίας σε θανάτους πολιτών από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες, και συνολικά 97 νεκροί μέσα στον έναν χρόνο από την θέσπιση της νέας νομοθεσίας. Στο απολογιστικό του άρθρο, ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης έκανε λόγο για «ένα νέο Μάτι», συμπληρώνοντας πως το 2020 σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ θανάτων από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες, αριθμός μεγαλύτερος από το 2010, το οποίο μεταφράζεται σε έναν θάνατο ανά πέντε ημέρες.

«Ένα νέο Μάτι» ο δραματικός απολογισμός της «αναδιοργάνωσης της Πυροσβεστικής» του 2020

Επίθεση κατά μέτωπο από την αντιπολίτευση

«Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν μία τραγική, επαναλαμβανόμενη πραγματικότητα: Αρχικά, οι κυβερνήσεις εξαγγέλλουν ότι όλα είναι έτοιμα για την αντιπυρική περίοδο, ύστερα καίγονται χιλιάδες στρέμματα και περιουσίες, όπως στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική, και μετά την καταστροφή καταστρώνουν νέα, ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, σε επικοινωνιακού χαρακτήρα συσκέψεις. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, έσπευσε να ενημερώσει χωρίς ντροπή ότι τρεις μήνες μετά την κακοκαιρία “ Μήδεια” δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμη κομμένα δέντρα και εύφλεκτα υλικά σε δασικές εκτάσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής! Δεν δεσμεύτηκε καν ότι θα καθαριστούν όλες οι δασικές εκτάσεις, παρά μόνο “ στο μέτρο του εφικτού”» ανέφερε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του μετά την «αντιπυρική σύσκεψη» υπό τον Κ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα.

«Οι τραγικές ελλείψεις σε μέσα, υποδομές και προσωπικό, στους τομείς της πυρόσβεσης και της δασοπροστασίας, η διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίηση της γης και των δασικών εκτάσεων, η ανυπαρξία πρόληψης, αποτελούν τα βασικά συστατικά της εμπρηστικής πολιτικής των κυβερνήσεων» επισημαίνει ακόμα το ΚΚΕ, καταλήγοντας πως η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να πάρει τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, αλλά και για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πρόσφατες πυρκαγιές».

«Από τα κυβερνητικά χείλη ούτε λόγος για το τι πρόκειται να γίνει με τα εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια στον πολλάκις πυρόπληκτο Νομό Λακωνίας, τα προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας, ιδίως τα απαραίτητα πυροσβεστικά κράνη, ούτε καν με τα ρεπό και τις άδειες του πυροσβεστικού προσωπικού ή τη χρηματική αποζημίωσή τους» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ερώτηση που κατέθεσε προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σταύρος Αραχωβίτης, ζητώντας απαντήσεις για τα αντιπυρικά έργα, κυρίως στον νομό Λακωνίας.

Σφοδρή ήταν η επίθεση και από τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως οργανώνει την αντιπυρική περίοδο, έναν μήνα μετά την έναρξή της και έπειτα από την πιο καταστροφική πυρκαγιά δασικής έκτασης της τελευταίας δεκαετίας.

«Η σύσκεψη γίνεται υπό το βάρος της “ατυχίας” της μεγάλης πυρκαγιάς σε Κορινθία και Δυτική Αττική η οποία άφησε πίσω της περισσότερα από 71.000 στρέμματα καμένης έκτασης και εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια. Πρόκειται, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την πιο καταστροφική, από άποψης καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας καθώς έγιναν στάχτη 52.000 στρέμματα δασών» ανέφερε ακόμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «αντί για συσκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και γενικόλογες μεγαλοστομίες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να νιώθει υποχρεωμένη να απολογηθεί στον ελληνικό λαό», και παραθέτοντας μία σειρά από ζητήματα:

  • δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη το συντονιστικό όργανο που προέβλεπε ο νόμος Χαρδαλιά επειδή δεν έχουν καν εκδοθεί οι προβλεπόμενες κανονιστικές διατάξεις, ενώ το σχέδιο νόμου για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων έχει ψηφιστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο από τον Φεβρουάριο του 2020 (!),
  • έχει προβλεφθεί να είναι πλήρης ο στόλος των εναέριων μέσων στα μέσα του Ιουνίου, ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε από την 1η Μαΐου και οι επιστήμονες παγκοσμίως προειδοποιούν ότι λόγω κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα και θα σημειώνονται όλο και νωρίτερα,
  • έχουν αφεθεί ασυντήρητα και επομένως μη διαθέσιμα πολλά από τα υπάρχοντα μέσα πυρόσβεσης,
  • η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι ακρωτηριασμένη και ξεχαρβαλωμένη με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος στην πολιτική ηγεσία,
  • η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει μετατραπεί σε Γραμματεία Ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

Διαβάστε ακόμα:

Η πρόληψη των πυρκαγιών σώζει τα δάση, αλλά τα κονδύλια συνεχίζουν να πηγαίνουν στην καταστολή



Πηγή

 

Πανηγυρίζει ο Μητσοτάκης για τους εμβολιασμούς – Ούτε δύο στους δέκα οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες

 Τη στιγμή που οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων και τονίζουν πως αντιμετώπιση της πανδημίας θα έχουμε όταν εμβολιαστεί πλήρως το 80% του πληθυσμού, ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει, αναφέροντας πως «η Ελλάδα έσπασε το φράγμα των 5.000.000 εμβολιασμών», ενώ το ποσοστό του τείχους ανοσίας είναι ακόμα στο 17%. Την ίδια στιγμή, ήσυχος για το άνοιγμα του τουρισμού δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, χωρίς ωστόσο να εξηγεί πώς θα γίνει αυτό με ασφάλεια. Χωρίς να δίνει σαφείς απαντήσεις, ο Παναγιώτης Αρκουμενέας ερωτηθείς για το αν ελέγχονται οι πτήσεις charter στα νησιά, είπε ότι από η 1η Ιουλίου αναμένεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού covid 19 στην ΕΕ, έπειτα επικαλέστηκε τα ραπιντ, PCR και self tests  που είναι υποχρεωτικά για όσους εισέρχονται και στο τέλος μίλησε για δειγματοληπτικούς ελέγχους.


Με μια ανάρτηση στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγυρίζει γιατί η Ελλάδα έσπασε το φράγμα των 5.000.000 εμβολιασμών την ώρα που το ποσοστό του τείχους ανοσίας είναι ακόμα στο 17%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανάρτησε ο πρωθυπουργός, 3.280.000 πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και από αυτούς, 1.810.000 είναι πλήρως εμβολιασμένοι, την ώρα ωστόσο που οι επιστήμονες προβληματίζονται από τα χαμηλά ποσοστά στις επικίνδυνες ηλικίες.

Κατά την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, περίπου το 31% έχει λάβει μία δόση και περίπου το 17% και τις δυο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι η χώρα απέχει από το λεγόμενο τείχος ανοσίας που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το κύμα πανδημίας θα πρέπει το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων να φτάσει στο 80% του πληθυσμού. Τα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με εκείνα που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σύμφωνα με τα οποία μέχρι το τέλος Μαΐου ανοσία από το εμβόλιο θα έχει μόλις 1 στους 5 πολίτες της χώρας δηλαδή ποσοστό 20%.

Υπενθυμίζεται ωστόσο πως ο υπουργός Υγείας, αναφορικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ερωτηθείς για το αν επιβεβαιώνει το σχέδιο που παρουσίασε ο Στέλιος Πέτσας για ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος μέχρι το τέλος του Ιουνίου, υποστήριξε πως «το παρουσίασα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, και έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο θα έρχονται τα εμβόλια στη χώρα, και τις ποσότητες που θα υπάρχουν». Ωστόσο, όπως φάνηκε, η ΕΕ φάνηκε ανάξια να τηρήσει τις υποσχέσεις για το διαμοιρασμό των δόσεων, ενώ και στην Ελλάδα το πρόβλημα των αργοπορημένων δόσεων και των εμβολιασμών εκτός σειράς φανέρωσε τα διαχειριστικά λάθη της κυβέρνησης.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» στη χώρα, οι ειδήσεις για «κατ’ εξαίρεση» και εκτός σειράς εμβολιασμούς διαδέχονταν η μία την άλλη, με πρωταγωνιστές κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, πολιτευτές, δημοτικούς συμβούλους, διορισμένους και αδιόριστους του κόμματος και οικείους τους. Χωρίς κανέναν σεβασμό σε πολίτες που θα έπρεπε να λάβουν προτεραιότητα, οι κομματικοί μηχανισμοί κατάφεραν το αρχικό σοκ και οργή, να δώσουν πλέον τη θέση τους σε πικρόχολα σχόλια, καθώς μία τέτοια κατάσταση θεωρείται πλέον παγιωμένη.

Άνοιγμα του τουρισμού χωρίς σαφείς απαντήσεις για τους ελέγχους

Την ίδια στιγμή, ήσυχος για το άνοιγμα του τουρισμού δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Οι μάσκες ήρθαν για να μείνουν, τόνισε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, χαρακτηρίζοντας τες « «ένα από τα βασικά όπλα μας απέναντι στην πανδημία». Ο ίδιος μιλώντας στο ΣΚΑΙ υπογράμμισε ότι υπάρχει μια συζήτηση στο εξωτερικό ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκες, ωστόσο εκείνος επεσήμανε  στην χώρα μας αυτή η συζήτηση θα γίνει στο μέλλον. Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν μεταλλάξεις που ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα ο ίδιος εμφανίστηκε σίγουρος ότι ο μηχανισμός βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία από κάποια συγκεκριμένη μετάλλαξη, τις επιτηρούμε και έχουμε καλή εικόνα».

Χωρίς να δίνει σαφείς απαντήσεις ο Παναγιώτης Αρκουμενέας ερωτηθείς για το αν ελέγχονται οι πτήσεις charter στα νησιά, είπε ότι από η 1η Ιουλίου αναμένεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού covid 19 στην ΕΕ, έπειτα επικαλέστηκε τα rapid tests, PCR και self tests  που είναι υποχρεωτικά για όσους εισέρχονται και στο τέλος μίλησε για δειγματοληπτικούς ελέγχους. Επανέλαβε τη χρησιμότητα του αλγόριθμου που χρησιμοποίησε ο φορέας και κατά την περσινή τουριστική περίοδο με επιτυχία, και που θα χρησιμοποιήσει και φέτος για το ασφαλές άνοιγμα του Τουρισμού.

«Απ’ αυτούς που καταλήγουν σε ΜΕΘ, εμβολιασμένοι είναι μόνο το 5%. Εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις είναι κάτω από 1%. Πρέπει να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν όλοι. Και οι νέοι. Μπορεί οι ίδιοι να μεταφέρουν τον ιό σε κάποιον που μπορεί να ανήκει σε ευπαθείς ομάδες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Τέλος σχετικά με τον εμβολιασμό προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιάζονται και με astrazeneca και με Johnson and Johnson και σχολιάζοντάς τις πιθανές παρενέργειες είπε ότι έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες στους γιατρούς για την αντιμετώπιση των θρομβώσεων.



Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ