Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

«Καταδικάζει» η Νέα Δημοκρατία, αγνοούνται εκπρόσωποι της κυβέρνησης για την επίθεση στο OPEN

 Με μία λιτή τυπική ανακοίνωση, δίχως απαντήσεις και με την κυβερνητική εκπρόσωπο και λοιπούς εκπροσώπους της κυβέρνησης να αγνοούνται, αντέδρασε η Νέα Δημοκρατία στη φασιστική επίθεση που δέχθηκαν οι δημοσιογράφοι του OPEN και το συνεργείο τους στους Θρακομακεδόνες, με καθυστέρηση περισσότερων των 12 ωρών και ενώ η αντιπολίτευση βοά για απαντήσεις της ηγεσίας της ΕΛΑΣ για την καταγγελία πως η επίθεση έγινε παρουσία της αστυνομίας, η οποία έμεινε άπραγη.


«Οι τραμπούκικες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που προσπαθούν, σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για την εξέλιξη των πυρκαγιών είναι πράξεις απαράδεκτες και απολύτως καταδικαστέες. Η Νέα Δημοκρατία στέκεται σθεναρά απέναντι σε τέτοιες ενέργειες».

Αυτή ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, διά στόματος του εκπροσώπου της, Νίκου Γαϊτάνη, το μεσημέρι του Σαββάτου, μισή μέρα μετά την φασιστική επίθεση που δέχθηκαν δημοσιογράφοι και το συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού OPEN στους Θρακομακεδόνες τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ωστόσο, μηδενική ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στο περιστατικό, όπως και της πλειοψηφίας των συστημικών μέσων ενημέρωσης παρότι στο παρελθόν έχουν επιδείξει αυξημένα αντανακλαστικά, ενώ η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη απουσιάζει από τη δημόσια σφαίρα από τα τέλη Ιουλίου.

Λίγο νωρίτερα, αντίδραση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Ρωμανό, που δήλωσε πως «Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που δέχτηκε η δημοσιογράφος και το συνεργείο του OPEN. Κάθε τέτοια επίθεση είναι καταδικαστέα και έχετε την αμέριστη στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία και από όλο τον κόσμο των ΜΜΕ».

Το σοκαριστικό περιστατικό συνέβη την ώρα που ρεπόρτερ του OPEN βρισκόταν στον τηλεοπτικό αέρα και καταγράφηκε ζωντανά, καθώς το συνεργείο του σταθμού στους Θρακομακεδόνες ακούγεται να δέχεται επίθεση και λιντσάρισμα από ομάδα «εξαγριωμένων πολιτών». Η ρεπόρτερ Ελευθερία Σπυράκη ακούγεται να περιγράφει πως «έχουνε περικυκλώσει το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόμαστε! Χτυπάνε τα τζάμια και τις πόρτες! Επιτέθηκαν και στον συνάδελφο… Σπάσανε τα τζάμια!» και στη συνέχεια να ξεσπάει σε λυγμούς.

Τους χτύπησαν, τους έβαλαν μέσα στο αυτοκίνητο του σταθμού και χτύπαγαν τα τζάμια μέχρι που έσπασαν βρίζοντάς τους, ενώ έκλεψαν και την τσάντα με τα προσωπικά αντικείμενα και το πορτοφόλι ενός οπερατέρ. «Οι αστυνομικοί ήταν απέναντι και δεν επενέβη κανένας να μας προστατέψει» περιγράφει η ρεπόρτερ κλαίγοντας.

Επίθεση σε δημοσιογράφους του OPEN στους Θρακομακεδόνες παρουσία της αστυνομίας

Από το πρωί του Σαββάτου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητοόυν εξηγήσεις και ανάληψη ευθύνης από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για παρακρατική επίθεση.






Πηγή



ΠΑΜΕ Τύπου: Για την επίθεση κατά εργαζομένων του τ/σ Open

 

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ καταγγέλλει την επίθεση που δέχθηκαν από φασιστοειδή, δημοσιογράφοι και τεχνικός του τ/σ «Open» κάτω από τα απαθή βλέμματα της αστυνομίας.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους και σε όλους τους ρεπόρτερ, τεχνικούς και φωτορεπόρτερ που δουλεύουν, με ευθύνη της εργοδοσίας, μέσα σε απάνθρωπες και πολύ επικίνδυνες συνθήκες, εξαντλητικά ωράρια, αρκετές φορές μονοπρόοωπα συνεργεία και «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση τα ευχολόγια και των πλειοψηφιών των ενώσεων του κλάδου περιττεύουν.

 

Τώρα είναι κυριολεκτικά ζωτική ανάγκη να διεκδικήσουμε:

 

–Την εξασφάλιση, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους, συνθηκών ασφάλειας για τους εργαζόμενους μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κυριολεκτικά στη ζώνη του πυρός.

–Πλήρη υποστήριξη, με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους, και κάλυψη όλων των αναγκών, μετακίνησης, φαγητού, νερού, φαρμάκων, πρώτων βοηθειών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανάπαυσης, των εργαζομένων που δουλεύουν στα μέτωπα των πυρκαγιών.

–Εναλλαγή, με ευθύνη της εργοδοσίας, πλήρως στελεχωμένων συνεργείων σε χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τους χρόνους εργασίας που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.



Πηγή

Η Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης (626)

 Μία από τις συγκλονιστικότερες σελίδες της βυζαντινής ιστορίας είναι η συνδυασμένη επίθεση των Αβάρων και των Περσών εναντίον της Κωνσταντινούπολης το 626.

Μία από τις συγκλονιστικότερες σελίδες της βυζαντινής ιστορίας είναι η συνδυασμένη επίθεση των Αβάρων και των Περσών εναντίον της Κωνσταντινούπολης τον Αύγουστο του 626 κι ενώ ο αυτοκράτορας Ηράκλειος είχε εκστρατεύσει στη Μικρά Ασία εναντίον των Περσών. Οι Βυζαντινοί επικράτησαν και απέδωσαν τη νίκη τους στην Παναγία, στην οποία αφιέρωσαν τον «Ακάθιστο Ύμνο».

Όταν ο Ηράκλειος ανέλαβε την εξουσία στο Βυζάντιο (610), η αυτοκρατορία βρισκόταν σχεδόν υπό κατάρρευση, από την άφρονα διακυβέρνηση του στρατηγού Φωκά. Οι Σλάβοι άρχισαν να γίνονται και πάλι απειλητικοί, όπως και οι Άβαροι, νομαδικός λαός μογγολικής καταγωγής, που είχε εγκατασταθεί στις ουγγρικές πεδιάδες.

Ο πιο μεγάλος κίνδυνος, όμως, εξακολουθούσε να είναι οι Πέρσες, που δια του βασιλιά τους Χοσρόη Β’ ήθελαν να διώξουν τους Βυζαντινούς από την Ανατολική Μεσόγειο. Το 614, μάλιστα, κυρίευσαν την Ιερουσαλήμ και μετέφεραν τον Τίμιο Σταυρό στην πρωτεύουσά τους.

Μία από τις πρώτες προτεραιότητες του νέου αυτοκράτορα ήταν το ξεκαθάρισμα των σχέσεων Βυζαντίου και Περσίας. Η απόφασή του ήταν να τις λύσει με τα όπλα και γι’ αυτό το λόγο συγκρότησε ισχυρό στρατό. Προσέδωσε, μάλιστα, στην εκστρατεία του χαρακτήρα ιερού πολέμου, αφού το σύμβολο του Χριστιανισμού βρισκόταν ακόμη σε χέρια απίστων. Πρώτα, όμως, φρόντισε να κλείσει συμφωνία με τους Αβάρους για να έχει τα νώτα του καλυμμένα.

Ο πόλεμος με τους Πέρσες κράτησε έξι χρόνια (622-628) και ήταν μία σκληρή αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις της εποχής. Ο Χοσρόης δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και για να αντιμετωπίσει τον Ηράκλειο ήλθε σε συμφωνία με τον χαγάνο (ηγεμόνα) των Αβάρων για κοινή δράση εναντίον των Βυζαντινών.

Πράγματι, στις αρχές Μαΐου του 626, οι Άβαροι συνεπικουρούμενοι από σλαβικά φύλα - Χρωβάτες (Κροάτες) και Σέρβους - πολιόρκησαν κατ’ αρχάς τη Θεσσαλονίκη επί 33 ημέρες και αφού απέτυχαν, στράφηκαν προς την Κωνσταντινούπολη, έξω από τα τείχη της οποίας έφθασαν στις 29 Ιουνίου. Το ίδιο διάστημα έφθασε από τη Μικρά Ασία και μία περσική στρατιά υπό τον Σαρβαραζά, η οποία στρατοπέδευσε στη Χαλκηδόνα. Η Πόλη κλείστηκε από παντού.

Στις 30 Ιουλίου, οι Άβαροι έστησαν πολιορκητικά μηχανήματα και την επομένη άρχισαν την επίθεση. Η δύναμη που παρέταξαν αριθμούσε από 80.000 έως 2.500.000 άνδρες, σύμφωνα με διάφορες πηγές. Το πιθανότερο, όμως, ήταν να μην ξεπερνούσαν τους 150.000 άνδρες.

Η κατάσταση ήταν κρίσιμη για τους πολιορκούμενους, καθώς ο Ηράκλειος βρισκόταν εκτός της Κωνσταντινούπολης, πολεμώντας τους Πέρσες στη Μικρά Ασία. Στη θέση του είχε αφήσει τον ανήλικο γιο του Κωνσταντίνο, τον οποίο επιτρόπευαν ο πατριάρχης Σέργιος και ο μάγιστρος Βώνος.

Από την πρώτη στιγμή της πολιορκίας οι Βυζαντινοί γνωρίζοντας τον άπληστο χαρακτήρα του χαγάνου προσπάθησαν να τον δελεάσουν με χρήματα και χρυσό. Αυτός παρέμεινε ασυγκίνητος και ζητούσε μετ’ επιτάσεως την παράδοση της Πόλης. Είχε φαίνεται τους λόγους του, καθώς οι Βυζαντινοί υποδαύλιζαν με διάφορους τρόπους τις τάσεις ανεξαρτησίας που επεδείκνυαν οι Σλάβοι έναντι των Αβάρων.

Ο χαγάνος σε μία κίνηση αντιπερισπασμού έριξε μέσα στον Κεράτιο κόλπο μονόξυλα πλοιάρια, τα οποία είχαν κατασκευάσει σλάβοι, προκαλώντας αναταραχή στους Βυζαντινούς. Στις 3 Αυγούστου έριξε και τα υπόλοιπα μονόξυλα που διέθετε στο Βόσπορο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως αποβατικά για τη μεταφορά των περσικών δυνάμεων.

Στις 6 Αυγούστου, οι Άβαροι επιτέθηκαν σ’ ένα ασθενές τμήμα των τειχών της Κωνσταντινούπολης και κατέλαβαν την εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών, στην οποία οχυρώθηκαν. Την επομένη, το κατασκοπευτικό δίκτυο των Βυζαντινών είχε μία μεγάλη επιτυχία. Πληροφορήθηκε το σύνθημα της επίθεσης των σλαβικών πλοιαρίων, που ήταν το άναμμα πυράς από μία συγκεκριμένη θέση, που ονομαζόταν «Πτερόν». Ο Βώνος έδωσε διαταγή να ανάψουν φωτιές στη θέση «Πτερόν», οι οποίες προκάλεσαν την άκαιρη επίθεση των σλαβικών πλοιαρίων και καθώς ήταν προετοιμασμένοι οι Βυζαντινοί κυριολεκτικά τα αποδεκάτισαν. Την ίδια τύχη είχαν και τα μονόξυλα που μετέφεραν Πέρσες στρατιώτες από τη Χαλκηδόνα, τα οποία βυθίσθηκαν από το βυζαντινό ναυτικό. Γύρω στους 4.000 Πέρσες έχασαν τη ζωή τους.

Οι πολιορκημένοι πήραν θάρρος και από την πληροφορία ότι πλησιάζει με στρατό ο αδελφός του αυτοκράτορα, Θεόδωρος. Βγήκαν από τα τείχη και πέρασαν στην αντεπίθεση. Ο χαγάνος έλυσε την πολιορκία και με τον στρατό του αποχώρησε. Από τότε, οι Άβαροι δεν ξαναενόχλησαν τους Βυζαντινούς και εξαφανίστηκαν από τον ορίζοντα της αυτοκρατορίας. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της περσικής στρατιάς Σαρβαραζάς «επέστρεψε μετ’ αισχύνης» στην πατρίδα του, όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.

Η θριαμβευτική νίκη των Βυζαντινών αποδόθηκε στην Παναγία. Ο Πατριάρχης, ο νεαρός Κωνσταντίνος, με όλους του επισήμους και τον λαό πήγαν στο ναό Παναγίας των Βλαχερνών και όλοι όρθιοι έψαλλαν τον λεγόμενο «Ακάθιστο Ύμνο» στην Παναγία, αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη τους στην «Τη υπερμάχω στρατηγώ».




Πηγή

Ταυτοποιήθηκε ο ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε σε βαρέλι στο Ρέθυμνο

 Σύνταξη:Κατερίνα Πολύζου

Σε έναν 57χρονο Ρεθυμνιώτη, η εξαφάνιση του οποίου είχε δηλωθεί στις αρχές Μαρτίου του 2017, φέρεται να ανήκει ο σκελετός που εντοπίστηκε σε πλαστικό βαρέλι στις όχθες του Πλατανανιανού ποταμού στις 27 Ιουλίου.

Δεδομένου ότι οι ιατροδικαστές δεν βρήκαν οποιοδήποτε στοιχείο που θα στοιχειοθετούσε εγκληματική ενέργεια, αλλά και το γεγονός ότι εντός του βαρελιού εντοπίστηκαν γκαζάκια και ιμάντες, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αυτοκτονία με τη μέθοδο της αργής ασφυξίας.



Πηγή

ΕΥΔΑΠ: Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση στα βόρεια προάστια εκτός Αγίου Στεφάνου και Πολυδενδρίου

 Σύνταξη:Συντακτική ομάδα ert.gr

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ, ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)


Με ανακοίνωσή της η ΕΥΔΑΠ, ενημερώνσει ότι έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση της πλειοψηφίας των βορείων προαστίων, με εξαίρεση τον Άγιο Στέφανο, το Πολυδένδρι καθώς και κάποιες περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, έχει αποκατασταθεί.

Δεδομένου ότι η υδροδότηση των παραπάνω περιοχών γίνεται έχοντας θέσει σε λειτουργία εφεδρικά συστήματα τροφοδότησης, η ΕΥΔΑΠ συνιστά στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να καταναλώνουν νερό με τη μέγιστη δυνατή σύνεση.

«Τα συνεργεία της Εταιρείας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η όχληση των καταναλωτών και να αποκατασταθεί πλήρως η υδροδότηση στο σύνολο των περιοχών της Αττικής», καταγράφει η σχετική ανακοίνωση.



Πηγή

Φωτιά Ανατολικής Μάνης: Δέκα οκτώ άτομα απεγκλώβισε το Λιμενικό Σώμα

 Σύνταξη:Σταύρος Ζορμπαλάς

Συνδρομή στον απεγκλωβισμό πολιτών, με αφορμή την πυρκαγιά στο Γύθειο Ανατολικής Μάνης, παρείχε το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Το Λιμενικό, απεγκλώβισε, συνολικά δέκα οκτώ (18) άτομα.

Η επίσημη ανακοίνωσή του, έχει ως εξής:

“Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Γυθείου αναφορικά με την εκκένωση οικισμών του Δ. Ανατολικής Μάνης λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή, ενώ ζητήθηκε συνδρομή προς εντοπισμό και παροχή συνδρομής για απεγκλωβισμό τυχόν κινδυνευόντων ατόμων από τις παραλίες των εν λόγω περιοχών του Δ. Ανατολικής Μάνης.

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ανωτέρω Λιμενικής Αρχής.

Στην περιοχή έσπευσε ένα (01) περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, τρία (03) ιδιωτικά σκάφη, ένα (01) επαγγελματικό αλιευτικό, καθώς επίσης και ένα (01) ρυμουλκό.

Το περιπολικό σκάφους Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. απεγκλώβισε συνολικά δεκαοχτώ (18) άτομα και τα μετέφερε με ασφάλεια στον λιμένα Γυθείου, ενώ παρέμεινε σε ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προς παροχή συνδρομής, εφόσον απαιτείτο”.



Πηγή

Ρόδος: Νεκρό ζευγάρι ηλικιωμένων μέσα σε διαμέρισμα

 Σύνταξη:Ρένα Βενιανάκη

Νεκρό μέσα στο διαμέρισμα του βρέθηκε το μεσημέρι ζευγάρι ηλικιωμένων σε κεντρική περιοχή της πόλεως Ρόδου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ζευγάρι ηλικιωμένων βρέθηκε νεκρό από συγγενικό τους πρόσωπο που πήγαινε και τους επισκεπτόταν. Στον τόπο του συμβάντος βρίσκονται αστυνομικοί της Ασφάλειας Ρόδου ενώ αναμένεται και ο ιατροδικαστής προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου των δυο ανθρώπων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποκλείεται η εγκληματική ενέργεια.



Πηγή

 

Στάχτη πάνω από 270.000 στρέμματα σε Αττική και Εύβοια (χάρτες)

 Σύνταξη: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ανανεωμένες εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες VIIRS της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Forest Fire Information System (FFIS), έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Συγκεκριμένα, όπως εκτιμά, η έως τώρα καμένη έκταση στην περιοχή της Αττικής ανέρχεται σε 7.615 εκτάρια και η καμένη έκταση στην Εύβοια είναι 19.794 εκτάρια (αρκετά χαμηλότερη της προηγούμενης εκτίμησης για περίπου 35.000 εκτάρια). Με δεδομένο ότι ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα, οι καμένες εκτάσεις είναι 76.150 και 197.940 στρέμματα αντίστοιχα.

Η αρχική εκτίμηση της καμένης έκτασης για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον δήμο Δελφών, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες VIIRS, είναι 1.801 εκτάρια (περίπου 18.000 στρέμματα).

Το ΕΑΑ επισημαίνει ότι οι τιμές αυτές αποτελούν εκτιμήσεις, καθώς οι πυρκαγιές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Η ομάδα του BEYOND θα επανέλθει με πιο λεπτομερή αποτίμηση της καμένης έκτασης ύστερα από επεξεργασία δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης Sentinel.

 




Πηγή


Με πέντε μέρες καθυστέρηση έφτασαν τα εναέρια μέσα στην Εύβοια – Τεράστια η καταστροφή για τους κατοίκους και τις δασικές εκτάσεις

 Με τις φλόγες να κατακαίνε την Εύβοια από τις 3 Αυγούστου και τους κατοίκους να κάνουν εκκλήσεις για εναέρια μέσα, έτσι ώστε να καταφέρουν να τεθούν υπό έλεγχο οι πολλές εστίες, αυτά έκαναν την εμφάνισή τους το πρωί της 5ηςμέρας του όλεθρου. «Πάνω από 300 οικογένειες έχουν χάσει το μοναδικό τους σπίτι» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης του νησιού, ενώ «πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτες».

Καμένες δασικές εκτάσεις στην περιοχή Ροβιές Ευβοίας - Nick Paleologos / SOOC

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η Εύβοια από την πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και 5 μέρες. Η πυρκαγιά έχει αναζωπυρωθεί και κατευθύνεται προς την Ιστιαία και την Αιδηψό. Την ώρα που ο δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Κοντζιάς, σημειώνει πως τα εναέρια μέσα ήταν ανύπαρκτα μέχρι τώρα, ενώ εδώ και περίπου μία ώρα έχουν αυξηθεί και έχει βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση, οι κάτοικοι κάνουν εκκλήσεις και σε κατάσταση πανικού ζητούν βοήθεια από την πυροσβεστική.

Στα Βασιλικά, η φωτιά έφτασε στη θάλασσα όπως ανέφερε ο δήμαρχος, ενώ τόνισε πως οι κάτοικοι στις περιοχές αυτές είναι συνηθισμένοι στις πυρκαγιές.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε να καίει εδώ και 5 μέρες με τα εναέρια μέσα να εμφανίζονται μόνο το πρωί του Σαββάτου, ωστόσο έδωσαν μία ελπίδα για τον έλεγχο της φωτιάς στα κρίσιμα μέτωπα και μία ανάσα σε όλους τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους που τα τελευταία 24ωρα επιχειρούν ακατάπαυστα.

Το μέτωπο που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, αλλά η καταστροφή των δασικών εκτάσεων και των καλλιεργιών είναι ανυπολόγιστη.

Σημειώνεται επίσης, πως 45χρονος πυροσβέστης τραυματίστηκε στη Λίμνη Εύβοιας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στα φλεγόμενα σπίτια, όταν έπεσαν πάνω του διάφορα οικοδομικά υλικά. Αμέσως σήμανε συναγερμός και ασθενοφόρο τον μετέφερε στο ΚΥ Ιστιαίας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Χαλκίδας όπου διαπιστώθηκαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ελαφράς μορφής, όπως επίσης και χτυπήματα στα πλευρά και τα πόδια. Ο άνδρας διέφυγε τον κίνδυνο και είναι καλά στην υγεία του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης της περιοχής, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογράμμισε «Μόνο οι οικογένειες, που καταστράφηκε ολοσχερώς το μοναδικό τους σπίτι, και δεν έχουν που να μείνουν, και μένουν τώρα σε ξενοδοχεία, δηλαδή δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω, είναι πάνω από 300» και διευκρίνησε: «Δεν μιλάμε γι αυτούς που έχουν δεύτερο σπίτι ή το σπίτι έπαθε μικρές ή μεγάλες ζημιές. Μιλάμε για σπίτια που κατέρρευσαν. Μιλάμε για αυτούς που το μοναδικό τους σπίτι κάηκε ολοσχερώς και είναι πλέον στο δρόμο».








Πηγή

Ακόμα μία καταμέτρηση εστιών και δικαιολογιών από Χαρδαλιά

 Ενημέρωση για τα υπό εξέλιξη πύρινα μέτωπα πραγματοποίησε το μεσημέρι του Σαββάτου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, καταμετρώντας 55 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, περιγράφοντας πως «υπάρχει καλύτερη εικόνα στην Αττική», και μη διστάζοντας να παράσχει δικαιολογίες για την τρομακτική κατάσταση που απειλεί δεκάδες χιλιάδες ζωές στη βόρεια Εύβοια, υποστηρίζοντας πως ευθύνεται το δύσβατο της περιοχής.


Χωρίς να είναι σε θέση να ανακοινώσει τον έλεγχο ούτε μίας από τις πυρκαγιές που κατακαίνε τη χώρα για πέμπτη ημέρα, από την Αττική και την Εύβοια μέχρι τη Μάνη και τη Μεσσηνία, ο Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε και το μεσημέρι του Σαββάτου, καταμετρώντας πύρινα μέτωπα και ανοιχτές πυρκαγιές, με σημαντικότερες τις παραπάνω, αλλά και αυτές στον Τολοφώνα, στη Φωκίδα, στα Γρεβενά και την Ηλεία.

Την ώρα που από το βράδυ της Παρασκευής οι φωτιές έχουν φτάσει και καίνε και στην Πάρνηθα, ο Ν. Χαρδαλίας ανέφερε ότι υπάρχει καλύτερη εικόνα στα πύρινα μέτωπα στην Αττική, «αλλά αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό», καθώς «διαχειριζόμαστε 55 φωτιές ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα».

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την προστασία των κρίσιμων υποδομών. Μέχρι αυτή τη στιγμή, μέσω του 112 αποστείλαμε 13 μηνύματα για εκκένωση οικισμών, αλλά και οδηγίες για την ασφάλεια των κατοικιών. Επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 150 οχήματα. Στην Αττική θα έχουμε σταδιακή ενίσχυση των δυτικών ανέμων με ριπές που αναμένεται τις επόμενες ώρες να φτάσουν τα 6 μποφόρ. Ήδη η πυρκαγιά έχει περάσει και προς τη Λίμνη Μαραθώνα με μεγάλο θερμικό φορτίο και κάνουμε τιτάνια προσπάθεια για να ανακόψουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός.

Για την απελπιστική κατάσταση στην Εύβοια, ο ίδιος είπε πως «Η πυρκαγιά έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις στο απότομο ανάγλυφο του ορεινού όγκου της βόρειας Εύβοιας. Στην Εύβοια οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί με ριπές έως 6 bf. Κύριος στόχος μας παραμένει η αποκοπή του μετώπου προς τη νότια πορεία του», αποδίδοντας στο δύσβατο της περιοχής τις δυσκολίες, παρότι για ακόμα μία ημέρα οι κάτοικοι της περιοχής ωρύονται για την απουσία εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Παράλληλα, επισήμανε για την Εύβοια ότι 39 οικισμοί έχουν εκκενωθεί και επιχειρούν εκεί 240 πυροσβέστες, υπενθυμίζοντας ότι η Ρόδος είναι σε κόκκινο συναγερμό.




Πηγή

#LIVE: Για Πέμπτη μέρα κατακαίγεται η χώρα – Τρομακτική η πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια – Πύρινος κλοιός στην Πάρνηθα

 Μία εφιαλτική κατάσταση πύρινου ολέθρου και εγκατάλειψης βιώνουν οι κάτοικοι και οι παραθεριστές στην Εύβοια, όπου το βόρειο τμήμα της καίγεται από θάλασσα σε θάλασσα, και η φωτιά επελαύνει όλο και βορειότερα. Στην Αττική οι φωτιές καίνε την Πάρνηθα. Ανεξέλεγκτες φωτιές μαίνονται σε Μεσσηνία, Ηλεία, Μάνη, Φθιώτιδα, Γρεβενά και αλλού. Νέες δηλώσεις αναμασήματος «δεσμεύσεων» αποκατάστασης από Μητσοτάκη, την ώρα που βούν οι κάτοικοι πλήθους περιοχών της χώρας για την απουσία εναέριων μέσων, με τις κραυγές των ανθρώπων στην Εύβοια να τρομάζουν. Συνεχής ζωντανή ενημέρωση από όλα τα πύρινα μέτωπα.


Θα κλάψετε με λυγμούς! ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ μετά από αυτή την κατ@στροφή;

 





Προφυλακιστέος κρίθηκε ο καθ’ ομολογίαν γυναικοκτόνος της Λάρισας

 Προφυλακιστέος κρίθηκε ο γυναικοκτόνος της 43χρονης στη Λάρισα. Την περασμένη Τρίτη, ο 54χρονος πυροβόλησε τη γυναίκα 8 φορές και στη συνέχεια συνελήφθη. Πλέον, μεταφέρεται προσωρινά στις φυλακές της Λάρισας, ενώ αναμένεται να μεταφερθεί σε άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα.


Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο 54χρονος γυναικοκτόνος, που δολοφόνησε τη σύζυγό του με οχτώ σφαίρες στη Σωτηρίτσα της Λάρισας.

Ο δράστης μεταφέρεται στις φυλακές Λάρισας προσωρινά, ενώ αναμένεται να μετακινηθεί σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα.

Υπενθυμίζεται, πως λίγες μέρες πριν, την Τρίτη 3 Αυγούστου, ο άνδρας δολοφόνησε την 43χρονη στην οικογενειακή επιχείρηση που δούλευε στην περιοχή εκείνη πυροβολώντας την 8 φορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα είχε απευθυνθεί σε δικηγόρο, πιθανότατα για να υποβάλλει αίτηση διαζυγίου, ενώ είχαν και 3 ενήλικα παιδιά.

Νέα γυναικοκτονία στη Λάρισα







Πηγή 

Αναπάντητα ερωτήματα για τα εναέρια μέσα: «Που είναι τα υπόλοιπα 46 αεροσκάφη κ. Σκέρτσο;»

 Την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία καταθέτει σειρά ερωτημάτων και αιτημάτων για παράθεση στοιχείων από την κυβέρνηση προκάλεσε ο υφυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Άκης Σκέρτσος, που την Παρασκευή επέλεξε να κουνήσει το δάχτυλο με ανάρτησή του στο Facebook, κατά την οποία παρέθεσε σειρά παρελκυστικών δεδομένων για τα μέσα πυρόσβεσης. «Πόσα εναέρια μέσα επιχειρούν, ποιες ώρες, σε ποιες περιοχές, και ποια η διασπορά τους στη χώρα;» ρωτά μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης, ενώ ζητείται το ακριβές σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης από την κυβέρνηση, την πέμπτη ημέρα που καίγεται η χώρα.


Την στιγμή που τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα μαίνονται ανεξέλεγκτα, κάτοικοι από αρκετές περιοχές που καίγονται διαμαρτύρονται για ελλιπή ή και ανύπαρκτα μέσα πυρόσβεσης και ενώ στη χώρα έχουν έρθει εκατοντάδες πυροσβέστες από ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άκης Σκέρτσος, επέλεξε να παρέμβει με μία ανάρτηση στο facebook κατά την οποία παρουσιάζει παρελκυστικά στοιχεία για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και τα μέσα πυρόσβεσης στη χώρα, την οποία δεν παρέλειψε να διανθίσει και με μερικές υπερασπιστικές αναφορές στο ευρύτερο κυβερνητικό έργο των δύο ετών κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Λίγη ώρα αργότερα, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης, ζήτησε με δήλωσή του στοιχεία για τα όσα υποστηρίζει ο υφυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, παραθέτοντας με τη σειρά του στοιχεία από το πεδίο, που δεν επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρει το στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου.

«Πέραν της προφανούς λαθροχειρίας που επιχειρεί o κος Σκέρτσος με όσα ανάρτησε στο διαδίκτυο – με το να συγκρίνει όσα είχαμε διαθέσιμα το 2018 και όχι αυτά που παρέλαβαν το 2019 – έκανε λόγο για 74 διαθέσιμα αεροσκάφη και προξένησε σε όλη την καιγόμενη Ελλάδα ένα βασικό ερώτημα» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας απάντηση στο ερώτημα «Πού είναι όλα αυτά τα αεροσκάφη και δεν βρίσκονται εκεί που οι πολίτες βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται χωρίς τη παραμικρή βοήθεια;».

Παράλληλα, ο Χρ. Σπίρτζης ζητάει απαντήσει για το «πόσα εναέρια μέσα επιχειρούν, ποιες ώρες, σε ποιες περιοχές, και ποια η διασπορά τους στη χώρα;», αναφέροντας ακολούθως συγκεκριμένα στοιχεία.

«Με βάση τις δικές μας πληροφορίες σήμερα ενεργούσαν 11 καναντέρ, 6 από τα 8 CL-215 και 5 από τα 6 CL-415, που διαθέτουμε. Και ταυτόχρονα στη διάθεση της πολιτικής προστασίας ήταν και 17 PZL από τα 19 που διαθέτουμε (μικρά αεροσκάφη για κοντινές αποστάσεις που δεν αλλάζουν περιφέρεια). Σύνολο 28 αεροσκάφη. Τα υπόλοιπα 46 αεροσκάφη, μέχρι τα 74, μήπως θα είχε τη καλοσύνη να μας εξηγήσει ο κος Σκέρτσος ποια είναι, που είναι και που επιχειρούν;» αναρωτιέται το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μπορεί να ανταποκριθεί, σύμφωνα με την έκκληση που απευθύναμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως όφειλε, δημόσια και υπεύθυνα ποιο είναι το ακριβές σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης των πυρκαγιών;» ζητά ακόμα την κοινοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών, βάζοντας στο στόχαστρο τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά και την πολιτική της το προηγούμενο διάστημα.

«Σίγουρα η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακές στρεβλώσεις, που αποτελούν την μόνιμη τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν αιτιολογείται με ανακοινώσεις των ανύπαρκτων 8 μποφόρ, που ανακοίνωσε ο κος Χαρδαλιάς, σε πλήρη αντίθεση με το αστεροσκοπείο Αθηνών και όλους τους φορείς και τις ιστοσελίδες μετεωρολογίας. Δεν αντιμετωπίζεται με προσλήψεις που έγιναν δήθεν επί κυβέρνησης ΝΔ ενώ έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα: μονιμοποιήθηκαν 2200 πυροσβέστες πενταετών συμβάσεων, προσλήφθηκαν 876 νέοι πυροσβέστες πενταετών συμβάσεων και επιπλέον 2200 εποχικοί» αναφέρει ακόμα ο Χρ. Σπίρτζης.

«Σε κάθε περίπτωση το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι να προσπαθεί να ωραιοποιεί μια βαθιά οδυνηρή πραγματικότητα, χωρίς το παραμικρό σχέδιο για την αντιμετώπισή της» καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Σάββατο, ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως η χώρα καίγεται για πέμπτη ημέρα, με την «αίσθηση των πολιτών στις πληγείσες περιοχές είναι ότι το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης είναι μόνο οι εκκενώσεις των οικισμών».

«Από κάθε γωνία στις πληττόμενες περιοχές σε όλη τη χώρα, τόσο εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης όσο και πολίτες, καταγγέλλουν έλλειψη συντονισμού, αγωνιούν και αναρωτιούνται ποιο είναι το σχέδιο για την ανάσχεση της πύρινης λαίλαπας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που καταλήγει στα αντίστοιχα ερωτήματα.

«Ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο της Πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης των πυρκαγιών; Που είναι τα δήθεν 74 εναέρια μέσα που ανακοίνωσε χθες ο κος Σκέρτσος; Που ακριβώς επιχειρούν και ποια η διασπορά τους; Πόσα εναέρια μέσα έχουν ζητηθεί και πόσα έχουν σταλεί από άλλες χώρες;» καταλήγουν τα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ.




Πηγή

Αλεξίσφαιρα στ’ αποκαΐδια

 Ο Σουητώνιος μας παραδίδει την πληροφορία ότι όταν κάποιος είπε μπροστά στον Νέρωνα "Εμού θανόντος, γαία μειχθήτω πυρί", ο Νέρων απάντησε "Αντιθέτως, εμού ζώντος". Χθες το βράδυ έφυγα στη 1.30 από τη Βαρυμπόμπη, διότι η ένταση και η ορμητικότητα της φωτιάς ξεπερνούσαν τις δικές μου δυνάμεις. Έφυγα μαζεύοντας το δώρο που είχε πάρει ο πατέρας μου στη μητέρα μου για τους αρραβώνες τους και μία χούφτα εφηβικά χειρόγραφα που είναι ακόμα στοιβαγμένα στο παιδικό μου δωμάτιο. Έφυγα πιστεύοντας ότι δεν θα το ξαναδώ.


του Κωνσταντίνου Πουλή

Το πατρικό μου σπίτι στη Βαρυμπόμπη τελικά γλίτωσε. Η φωτιά πέρασε από πάνω του δύο φορές, σε διαφορετικές φάσεις της πυρκαγιάς, και από τις δύο πλευρές του οικοπέδου, έκαψε τον περίβολο της εκκλησίας απέναντι και έκαψε και το διπλανό σπίτι. Εννοώ ότι η φωτιά πέρασε μέσα στο σπίτι, το διπλανό.

Αν και γενικά θα ήθελα να υπηρετώ ένα στυλ δημοσίου διαλόγου που προσπαθεί πάντα να διατηρεί γέφυρες με την απέναντι πλευρά και να συγκρατείταιι μέσα στα όρια της κοσμιότητας, αυτή τη φορά πιστεύω ότι μπορεί να μου συγχωρεθεί μία παρέκκλιση:

Τα γομάρια που ασκούν επικοινωνιακή πολιτική πάνω στα αποκαΐδια μας θα έρθει η στιγμή να απολογηθούν.

Αυτές τις μέρες που καίγεται όλη η Ελλάδα και που συνάνθρωποί μας χάνουν τα σπίτια τους, κυκλοφορούν μερικά απλά αριθμητικά στοιχεία για το τι ζήτησε και τι έλαβε η ελληνική δασοπροστασία.

Όλοι καταλαβαίνουμε πολύ καλά πώς ακριβώς λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις. Έγραφε μία φίλη ότι η δήλωση του Μητσοτάκη για τις περιουσίες θυμίζει την ευκολία με την οποία κανείς επισκευάζει μία σπασμένη οθόνη κινητού. Πόσο μάλλον εκείνον που δεν την επισκευάζει καν. Είχε την τυπική έλλειψη αγωνίας που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που δεν έχει δει ποτέ άδειο τον λογαριασμό του στην τράπεζα.

Αυτή η κτηνώδης αδιαφορία για τον ανθρώπινο πόνο και τη στέρηση είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε πώς ιεραρχεί τα πράγματα την ώρα που πρέπει να κατανείμει κονδύλια.

Οι πυρκαγιές κρατάνε λίγο και υπάρχει και η πιθανότητα να μην είναι πάρα πολύ εκτεταμένες. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να στερηθείς λεφτά που μπορείς να αξιοποιήσεις κάλλιστα ταΐζοντας τους κολλητούς σου.

Ο κόσμος έχει ανεχθεί να ζει μέσα στη στέρηση και να του λένε ότι φταίει που δεν πήρε απόδειξη για την τυρόπιτα. Έχει ανεχθεί να βλέπει τους κοντινούς του ανθρώπους να πεθαίνουν από τον κορονοϊό και να ακούει να κατηγορούνται οι νέοι και το ερωτικό καλοκαίρι τους. Και τώρα χρειάζεται να ανεχθεί την κυβέρνηση που σηκώνει τα χέρια ψηλά για να δηλώσει μπροστά στους πολίτες ότι αυτό ήταν ένα ακαταμάχητο φυσικό γεγονός, μπροστά στο οποίο κάθε ανθρώπινη προσπάθεια θα ήταν καταδικασμένη.

Έχω βρεθεί πάρα πολλές φορές σε φωτιά ως άτυπος, δηλαδή όχι οργανωμένος, εθελοντής. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο έντονη παρουσία της αστυνομίας σε φωτιές. Όλα αυτά τα υπερήφανα μαγκάκια που κυκλοφορούσαν αυτές τις μέρες ήθελαν να μας βοηθήσουν να εμπεδώσουμε την παρουσία του κράτους σε μία στιγμή κρίσης.

Κατόρθωσαν όμως το ακριβώς αντίθετο: κάθε φορά που μοιραία το μάτι μας έπεφτε πάνω στους τεμπελχανάδες με τα αλεξίσφαιρα, την ώρα που καιγόταν ο τόπος, καταλαβαίναμε ότι πληρώνουμε τις συνέπειες μιας πολιτικής επιλογής που προτιμά να επενδύει στα αλεξίσφαιρα της επικοινωνιακής παρουσίας των μπάτσων παντού στη ζωή μας αντί για τους πυροσβέστες.

Αυτά τα παλικάρια λοιπόν ήταν σκορπισμένα σαν τη μούχλα στο γιαούρτι, σε διάφορα σημεία της πλατείας και έξυναν τα παπάρια τους, όπως είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας μπάτσος σε μια φωτιά.

Τους παρατηρούσα και αναρωτιόμουν αν έχουν και αυτοί την ίδια απορία με μένα: ποιος μπορεί να τους πυροβολήσει; Ο άλλος έμπαινε στο περιπολικό για να διευκολύνει τη μεταφορά των κατοίκων, όταν αποφασίστηκε η εκκένωση, και προσπαθούσε να στριμώξει και το γκλοπ του. Εγώ την έβρισκα παράλογη αυτήν την εικόνα. Η κυβέρνηση;

Πάμε τώρα στην απέναντι όχθη. Το να σε λένε ήρωα σε αυτή τη ζωή είναι κάπως διφορούμενο. Προφανώς υπάρχουν άνθρωποι που ξεπερνούν ένα όριο αυτοθυσίας, ανιδιοτέλειας και θάρρους που προκαλεί τον θαυμασμό μας. Όμως όταν ακούς την κυβέρνηση να βγαίνει στα μπαλκόνια και να χειροκροτάει μία κοινωνική κατηγορία, καταλαβαίνεις αμέσως τι πάει στραβά. Σας έχει τύχει ποτέ να κάνετε μία δουλειά για την οποία δεν έχετε κάνει πολύ σαφή συνεννόηση για τα χρήματα; Όταν λοιπόν ο γνωστός σας αρχίζει τα “σε ευχαριστώ πάρα, πάρα πολύ!” και “Είμαι ευγνώμων!” και “δεν θα σε ξεχάσω ποτέ!” καταλαβαίνεις ότι μάλλον δεν παίζουν χρήματα στην υπόθεση.

Η γλοιώδης ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης απέναντι στους ήρωες-πυροσβέστες συνιστά μία παραλλαγή της εξίσου γλοιώδους ευγνωμοσύνης απέναντι στους ήρωες των επαγγελμάτων υγείας. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται (και ζητούν) στελέχωση, ενίσχυση και υποδομές. Αν ψάχνανε να ακούσουν έναν καλό λόγο, μπορούν να τον βρουν στους φίλους τους, δεν περίμεναν την κυβέρνηση.

Η συσσώρευση της οργής που αποτυπώνεται στο αμφιλεγόμενο και ίσως υπερβολικά παιγνιώδες για τα γούστα μου σύνθημα “Μητσοτάκη γαμιέσαι”, βρίσκει ως δίαυλο δημοσιοτητας τα ίδια κανάλια που έχουν αναλάβει τη βρώμικη δουλειά να μας λένε ότι αυτά που βλέπουμε όλοι τα βλέπουμε μόνο εμείς.

Δεν θέλω να αφήσω ασχολίαστο ότι το σύνθημα αυτό προϋποθέτει μία τιμωρητική αντίληψη για το σεξ, αλλά θα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτή την αφορμή για να θυμίσω μία βωμολοχική τουρκική παροιμία από αυτές που έχει θησαυρίσει ο Θωμάς Κοροβίνης: “τα λόγια κώλο δεν τρυπούν”.

Θυμόμαστε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πιο αποκαλυπτικό σαρδάμ της καριέρας του, όταν είχε πει ότι τον ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία. Μετά μετά τη φτώχεια των μνημονίων, μετά τους θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχε παρθεί οποιοδήποτε μετρό στην πανδημία,αυτή τη στιγμή ο κόσμος καλείται να παρακολουθήσει το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης που έχει ως μοναδική μέριμνα να υπερηφανεύεται για τη σύγκριση με το Μάτι.

Το “Μητσοτάκη γαμιέσαι” είναι ένα σύνθημα κωμικό. Νομίζω ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει να εκτιμήσουν ότι αυτή η τσαχπινιά είναι κάτι πολύ πιο ήπιο από όσα τους αξίζουν.

Στο ίδιο κείμενό του ο Σουητώνιος αναφέρει ότι δεν έλειψαν πάντως και εκείνοι που μετά το θάνατο του Νέρωνα εξακολούθησαν να στολίζουν τον τάφο του με ανοιξιάτικα λουλούδια. Αυτές οι δύο πλευρές θα βρεθούν αντιμέτωπες, όσους δημοσιογράφους κι αν εξαγοράσουν.

Υ.Γ. Εύχομαι κουράγιο στους ανθρώπους που επλήγησαν, με ένα μικρό τσίμπημα παράλογων τύψεων για το ότι εμείς γλιτώσαμε.






Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ