Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Χημικά και ξύλο από τα ΜΑΤ σε αντιφασιστική εκδήλωση για τα προσφυγόπουλα

 Στη διάλυση αντιφασιστικής συγκέντρωσης στο Μεταξουργείο, παρουσία ακροδεξιών που διαδήλωναν ενάντια στην κούκλα Αμάλ, προχώρησαν τα ΜΑΤ, με χρήση χημικών, εξαπολύοντας ανθρωποκυνηγητό, ενώ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισαν τους αντιφασίστες διαδηλωτές με ξύλο και κρότου λάμψης, αφήνοντας ανενόχλητους τους ακροδεξιούς. Η κούκλα που συμβολίζει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δεν έκανε τελικά τη βόλτα της.


Τι κι αν άλλαξαν ο επικεφαλής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κατά τον ανασχηματισμό, τα ΜΑΤ συνεχίζουν τις άγριες και απρόκλητες επιθέσεις, αυτή τη φορά διαλύοντας αντιφασιστική συγκέντρωση στο Μεταξουργείο, παρουσία ακροδεξιών που διαδήλωναν ενάντια στην κούκλα Αμάλ, η οποία τελικά ακύρωσε την πορεία της. Πρόκειται για μία κούκλα που συμβολίζει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και στο πλαίσιο πολιτισμικής εκδήλωσης, γνωστοποιεί σε μικρούς και μεγάλους το ταξίδι της.

«Για λόγους πέρα από τον έλεγχό μας το σημερινό event του The Walk στο Μεταξουργείο δεν θα πραγματοποιηθεί όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Σας ευχαριστούμε για την θερμή υποστήριξη και τη μεγάλη αγκαλιά που έχετε χαρίσει όλοι στη Μικρή Αμάλ» ανέφεραν νωρίτερα οι διοργανωτές.

Λίγο μετά τις 20.00, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε αντιφασίστες με χημικά, εξαπολύοντας ανθρωποκυνηγητό, ενώ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισαν τους αντιφασίστες διαδηλωτές με ξύλο και κρότου λάμψης, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύει το avgi.gr. Κατά τις ίδιες μάλιστα πληροφορίες, τα ΜΑΤ άφησαν ανενόχλητους τους ακροδεξιούς να συνεχίζουν το ρατσιστικό έργο τους.

Σε αντιφασιστική/αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 7 το απόγευμα είχε καλέσει το Αντιφασιστικό Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά, ενάντια στην ακροδεξιά κινητοποίηση, με σύνθημα «Η Αμάλ είναι ανεπιθύμητη, Η Αθήνα δεν θα γίνει Καμπούλ».

«Οι δρόμοι του Μεταξουργείου ανήκουν στον κόσμο της αλληλεγγύης, η Αμάλ πρέπει να καταλήξει στον προορισμό της παρά τις απειλές», τονίζει το Αντιφασιστικό Συντονισμού και ο Συντονισμός για Προσφυγικό, Μεταναστευτικό (ΣΥΠΡΟΜΕ). Όπως τονίζουν στην ανακοίνωση τους «η πλατεία του Μεταξουργείου σήμερα θα είναι μια πλατεία καθαρή από φασίστες, μια πλατεία που καλοδέχεται τους ανθρώπους, ότι χρώμα και αν έχει το δέρμα τους, όποια και αν είναι η καταγωγή τους»

Σημειώνεται επίσης ότι είναι το δεύτερο περιστατικό αστυνομικής καταστολής μίας κινητοποίησης σε μία μέρα, μετά την επίθεση με χημικά στο μαθητικό – φοιτητικό συλλαλητήριο για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, το μεσημέρι της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας.




Πηγή

Χυδαία ανάρτηση Καλλιάνου για υπόθεση Σεμέδο: «Η κοπέλα κατήγγειλε βιασμό για να βγάλει κανένα φράγκο παραπάνω να αγοράσει το νέο iPhone»

 Σε μία ξεδιάντροπη ανάρτηση προχώρησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος, για την υπόθεση Σεμέδο και την καταγγελία βιασμού μιας 17χρονης, ισχυριζόμενος πως η ανήλικη «έπλασε» την ιστορία βιασμού, ώστε να αποσπάσει χρήματα από τον Πορτογάλο παίκτη «για να αγοράσει το νέο iphone 13». Κατηγόρησε μάλιστα και τους γονείς της, σχολιάζοντας χυδαία: «Πρώτα από όλα ντροπή στους γονείς τους που τις άφησαν αδέσποτες για να ψάχνουν θύματα για 200 και 300 ευρώ». Μετά τις αντιδράσεις, απέσυρε την ανάρτησή, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.


Σε μια χυδαία ανάρτηση προχώρησε ένα ακόμα γαλάζιο στέλεχος, καθώς ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος, υποστήριξε ουσιαστικά πως η 17χρονη που κατήγγειλε τον Ρούμπεν Σεμέδο για βιασμό το έκανε για να αποσπάσει χρήματα.«Θα δώσω επομένως συγχαρητήρια στην Ελληνική δικαιοσύνη διότι εύκολα μπορεί να διακρίνει ποτέ πρόκειται για πραγματικό βιασμό και πότε η συγγενής, η φίλη ή ο φιλος μιας επί πληρωμή “φιλήδονης” κοπέλας τη στέλνει να καταγγείλει βιασμό για να βγάλει κανένα φράγκο παραπάνω ώστε να αγοράσει το νέο iPhone 13…»

Δε δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει και τους γονείς της κοπέλας, σχολιάζοντας χυδαία: «Πρώτα από όλα ντροπή στους γονείς τους που τις άφησαν αδέσποτες για να ψάχνουν θύματα για 200 και 300 ευρώ».

anartisi kallianos

Κενές εξηγήσεις

Λίγη ώρα αργότερα και μετά τις αντιδράσεις ο ίδιος ο βουλευτής απέσυρε την ανάρτησή του και προχώρησε σε νέα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

«Η προσωπική μου άποψη […] σε καμία περίπτωση δεν αφορά στα συγκεκριμένα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση Σεμέδο», δήλωσε ο κ. Καλλιάνος, προσθέτοντας πως «η Δικαιοσύνη και μόνο θα κρίνει για την ενοχή ή αθωότητα κάθε κατηγορουμένου προσώπου».





Πηγή

Μουσική Παρασκευή - Μίκης Θεοδωράκης ~ Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαίς

* Σημείωση: Το αναδημοσιεύουμε, αλλά δεν πειράζει. Είναι ο δεύτερος (;), κατά την άποψή μας,  εθνικός ύμνος της Ελλάδας...




Πληροφορίες για το τραγούδι

Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος Μουσική-Εκτέλεση: Μίκης Θεοδωράκης

Το παρακάτω βίντεο είναι μαγνητοσκοπημένο από εκπομπή της ΕΤ1





Εδώ σωπαίνουν τα πουλιά σωπαίνουν κι οι καμπάνες σωπαίνει κι ο πικρός Ρωμιός μαζί με τους νεκρούς του Και απα στην πέτρα της σιωπής τα νύχια του ακονίζει μονάχος κι αβοήθητος της λευτεριάς ταμένος Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις εκεί που πάει να σκύψει
Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκκαλο με το λουρί στο σβέρκο
Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις Νάτη πετιέται
Νάτη πετιέται
Νάτη νάτη πετιέται
Νάτη πετιέτα από ξαρχής κι αντριεύει και θεριεύει και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου

Νάτη πετιέτα από ξαρχής
κι αντριεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό
με το καμάκι του ήλιου

Νάτη πετιέτα από ξαρχής
κι αντριεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό
με το καμάκι του ήλιου


Στις 364 οι διασωληνώσεις, άλλοι 35 θάνατοι

 

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.729 , εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 596.383 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 164 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.478 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.813 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 364 (60.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 328 (90.11%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 36 (9.89%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.994 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 246 (ημερήσια μεταβολή +6.03%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 251 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τεστ σήμερα: 109.220 (PCR: 15.029, RAPID: 94.191)

Θετικότητα (PCR+Rapid): 2,5%



Πηγή

Δίωξη στον οδηγό του οχήματος της Μπακογιάννη που σκότωσε τον Ιάσονα

 Το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια αποδίδει ο εισαγγελέας στον αστυνομικό, που τον περασμένο Μάρτιο, ως οδηγός του υπηρεσιακού αυτοκινήτου που έχει διατεθεί στην βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη, χτύπησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 23χρονο μοτοσυκλετιστή Ιάσονα, έξω από την είσοδο της Βουλής, στην λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας.


Το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια αποδίδει ο εισαγγελέας στον αστυνομικό, που τον περασμένο Μάρτιο, ως οδηγός του υπηρεσιακού αυτοκινήτου που έχει διατεθεί στην βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη, χτύπησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 23χρονο μοτοσυκλετιστή Ιάσονα, έξω από την είσοδο της Βουλής, στην λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας.

Ο 23χρονος Ιάσονας τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, όμως λίγα 24ωρα αργότερα κατέληξε με την οικογένειά του να δωρίζει τα όργανά του για να σώσει άλλες ζωές.

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε ο εισαγγελέας πρωτοδικών, Απόστολος Ανδρέου στον οποίο διαβιβάστηκε η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Τροχαία, ασκήθηκε και η ποινική δίωξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο κατηγορούμενος αστυνομικός, ενώ γνώριζε πως έπρεπε να τηρήσει την διαδικασία που έχει οριστεί από την ΕΛΑΣ, η οποία επιτρέπει την είσοδο από την κάθοδο της Βασιλίσσης Σοφίας μόνο στα υπηρεσιακά οχήματα που φέρουν βουλευτή ή υπουργό και εφόσον υπάρχει τροχονόμος στο σημείο, δεν την έλαβε υπόψη του ώστε να εισέλθει στην Βουλή από την είσοδο της Λ. Αμαλίας. Έτσι, το όχημα έστριψε αριστερά διασχίζοντας κάθετα το αντίθετο ρεύμα, χωρίς ηχητικό σήμα και ενώ δεν υπήρχε τροχονόμος να ρυθμίσει την κυκλοφορία.





Πηγή

Συνάντηση ΕΣΗΕΑ- ΕΦΚΑ για το θέμα των εισφορών των μη μισθωτών δημοσιογράφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ με τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΦΚΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε στα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΦΚΑ για τις εισφορές του έτους 2020, όπου καταλογίστηκαν εισφορές αφενός σε δημοσιογράφους με διττή ιδιότητα, του μισθωτού και μη μισθωτού και αφετέρου σε μη μισθωτούς δημοσιογράφους με μέχρι δύο εργοδότες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, παρότι είχαν δηλώσει ότι ήταν ασφαλισμένοι αποκλειστικά στον ΕΔΟΕΑΠ (ν. 4387/2016 αρ. 39 παρ. 9).

Ο ΕΦΚΑ δεσμεύτηκε ότι θα επιλύσει το πρόβλημα που προέκυψε και, για τους μεν δημοσιογράφους με διττή ιδιότητα θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, οι δε μη μισθωτοί δημοσιογράφοι θα  ενημερωθούν μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στην προσωπική τους καρτέλα στον ΕΦΚΑ.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Πηγή


Διασύνδεση των ψηφιακών της πομπών τηλεοπτικού σήματος της ΕΡΤ

Τη διασύνδεση των ψηφιακών της πομπών τηλεοπτικού σήματος σε Κέρκυρα, Μεσσηνία, Τρίκαλα Κορινθίας, Αρκαδία, Εύβοια και Φθιώτιδα μέσω διαδικτύου προγραμματίζει η ΕΡΤ. Για τον λόγο αυτό προκηρύχθηκε διαγωνισμός με δαπάνη 39.999 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, για ένα έτος. Η κρατική τηλεόραση έχει στόχο τη διασύνδεση και τη μεταφορά δεδομένων όσον αφορά το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό περιεχόμενό της μέσω IP για την τροφοδοσία των πομπών ψηφιακού σήματος από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής προς τα κέντρα εκπομπής.







ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

 

H είδηση του θανάτου του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, μας γεμίζει θλίψη, με το αίσθημα της ορφάνιας της φυσικής παρουσίας του να κυριαρχεί στην Ελλάδα και τον ελληνισμό σε όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα και με το αίσθημα ευθύνης και χρέους προς όλους μας, ο πλούτος και η μεγαλοφυία της δημιουργίας του να παραμείνουν ζωντανές πηγές, φάροι και οδηγοί για τις μελλοντικές γενιές που θέλουν ελεύθερη την κάθε πατρίδα και πανανθρώπινη την λευτεριά.

Ίσως ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας που κατανοώντας απόλυτα τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις,  εκεί που πάει να σκύψειμε το σουγιά στο κόκαλο, με το λουρί στο σβέρκο, Νά τη, πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου», αυτός που πάντρεψε τους σπουδαίους ποιητές μας με το τραγούδι και τους λαϊκούς πόθους και συνείδηση, πάλεψε ενάντια στο φασισμό και στον αυταρχισμό μέχρι τελευταία στιγμή για την ενότητα του λαού μας, υπερβαίνοντας όλες εκείνες τις διαχωριστικές γραμμές που θέτουν πλαστά εμπόδια για την επίτευξή της, που και σήμερα σκόπιμα προσπαθούν να κυριαρχήσουν στην κοινωνική και πολιτική μας ζωή.


Οτι και να πει κανείς για την προσφορά του, είτε με την οικουμενική παρακαταθήκη του στο πολιτισμικό και καλλιτεχνικό του έργο, με την ελληνική σφραγίδα ανεξίτηλη να το συνοδεύει, είτε με την κοινωνική και πολιτική του διαδρομή, ο δικός μας Μίκης, ταύτισε την στιβαρή και ακαταπόνητη πορεία του με την δίψα και τους αγώνες αυτού του λαού για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Μια πορεία που όπως ο ίδιος προσδιορίζει χαριτολογώντας στην αυτοβιογραφία του «Οι Δρόμοι του Αρχάγγελου», ήταν «στην δράση μαρξιστική και στην σκέψη ιδεαλιστική.»


Ο Μίκης Θεοδωράκης στην θητεία του ως Γενικός Διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, συνέδεσε και σφράγισε την παρουσία του με την δεύτερη,  μετά την περίοδο του Μάνου Χατζηδάκη, άνθιση και αναβάθμιση της πολιτιστικής δημόσιας παραγωγής και κληρονομιάς στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, προσδίδοντας καλλιτεχνική ουσία και κύρος στις αστείρευτες δυνατότητες της ΕΡΤ και των εργαζόμενών της, πάντα με κριτήριο και στόχευση στο κοινό δημόσιο συμφέρον, και την εξαγωγή του πολιτιστικού προϊόντος στα πέρατα της οικουμένης.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους και τους στενούς συνεργάτες του μεγάλου μας Έλληνα δημιουργού.


Ο Μίκης στην Γειτονιά των Αγγέλων θα μείνει αθάνατος στην ψυχή, την καρδιά και το μυαλό μας.




Πηγή

Σε επικριτικό τόνο και με σφοδρή κριτική το Συμβούλιο της Ευρώπης για το αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο Μηταράκη

 Ακριβώς την ημέρα που ψηφίζεται στη Βουλή το αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο Μηταράκη για την «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», το Συμβούλιο της Ευρώπης ασκεί δριμύ κριτική στις κινήσεις του αρμόδιου υπουργείου, μέσα σε ένα νομοθέτημα που εμπεριέχει ρήτρες και χρονικά όρια που παρεκκλίνουν πολύ από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, με τους ευάλωτους ακόμα και τους ανήλικους να στερούνται στοιχειώδη δικαιώματα και τις διασώσεις που θα πρέπει να τυχαίνουν έγκρισης και συναπόφασης με το λιμενικό ακόμα και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.


Σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τις απελάσεις και τις επιστροφές ασκεί το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να αναθεωρήσει τη νομοθετική πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση, η οποία θα έθετε σοβαρά προσκόμματα στο έργο που επιτελούν ΜΚΟ στη θάλασσα, το οποίο σώζει ζωές, και στη δυνατότητά τους να παρακολουθούν για πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο», δήλωσε νωρίτερα η επίτροπος του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Ακριβώς την ημέρα που ψηφίζεται στη Βουλή το αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο Μηταράκη για την «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», το Συμβούλιο της Ευρώπης ασκεί δριμύ κριτική στις κινήσεις του αρμόδιου υπουργείου, μέσα σε ένα νομοθέτημα που εμπεριέχει ρήτρες και χρονικά όρια που παρεκκλίνουν πολύ από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, με τους ευάλωτους ακόμα και τους ανήλικους να στερούνται στοιχειώδη δικαιώματα και τις διασώσεις που θα πρέπει να τυχαίνουν έγκρισης και συναπόφασης με το λιμενικό ακόμα και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το άρθρο 40 του νομοσχεδίου απέλασης και επιστροφής εισάγει περιορισμούς και προϋποθέσεις στις δραστηριότητες της οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών σε τομείς αρμοδιότητας της ελληνικής ακτοφυλακής και η μη τήρηση αυτών θα υπόκειται σε βαριές κυρώσεις και πρόστιμα. Όπως τονίστηκε σε επιστολή του Επιτρόπου προς τις ελληνικές αρχές τον περασμένο Μάιο, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αναφορά και την τεκμηρίωση ανατροπών ή άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, ανησυχεί για αυτή τη διάταξη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις δραστηριότητες των ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με άτομα που φθάνουν από τη θάλασσα και να υπονομεύσει σοβαρά τον αναγκαίο έλεγχο της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων της Ελληνικής Ακτοφυλακής με τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Επίτροπος λυπάται ιδιαίτερα για το ότι η εν λόγω διάταξη που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για τις απελάσεις και τις επιστροφές μετά το κλείσιμο της περιόδου δημόσιας διαβούλευσης.

Προτρέπει τους Έλληνες νομοθέτες να απορρίψουν τους περιορισμούς που προβλέπονται στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου για τις απελάσεις και τις επιστροφές και να αναγνωρίσουν το έργο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα σύμφωνα με το καθεστώς τους ως υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη προστέθηκε μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο, αποτρέποντας έτσι όσους επηρεάζονται άμεσα, αλλά και τους εθνικούς θεσμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το να τοποθετηθούν.

Η Επίτροπος καλεί όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να συνεργαστούν εποικοδομητικά με ΜΚΟ για τη διασφάλιση της ζωής και των δικαιωμάτων των ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα προστατεύονται και δημιουργούν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα πρέπει να απέχουν από την παρενόχληση υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την παρεμπόδιση του έργου τους, είτε μέσω νομοθετικών, δικαστικών ή διοικητικών μέσων.

«Με απογοήτευση μαθαίνω ότι τα σχόλια και οι συστάσεις των εθνικών δομών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των ΜΚΟ εμπειρογνωμόνων σχετικά με την έλλειψη επαρκών εγγυήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ελήφθησαν υπόψη από τις ελληνικές αρχές. Καλώ τα μέλη του Κοινοβουλίου να αξιοποιήσουν αυτές τις συστάσεις για να διασφαλίσουν ότι το νομοσχέδιο, μόλις εγκριθεί, αντικατοπτρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες».



Πηγή

Τηλεοπτική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη νέα ηγεσία του υπ. Πολιτικής Προστασίας

 Πριν λίγες ημέρες, σε φιάσκο κατέληξε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς μετά την ανακοίνωση των νέων ονομάτων, ο Ευάγγελος Αποστολάκης με επίσημη δήλωση του δεν αποδέχτηκε τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, καθώς «δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα». Στο μεσοδιάστημα, υπήρξε ενα πλούσιο παρασκήνιο όπου η κυβέρνηση κατηγόρησε ότι υπήρξε εμπλοκή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ υπήρχαν σχόλια κυβερνητικών αξιωματούχων κατά του Ε. Αποστολάκη, παρά το γεγονός ότι αποτέλεσε επιλογή της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε, σήμερα, μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ να γνωστοποιήσει ότι το νέο «όνομα» θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, χωρίς περαιτέρω λεπτομέριες.


Μέσω του τηλεοπτικού σταθμού του ΣΚΑΙ επέλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να γνωστοποιήσει ότι τη Δευτέρα πρόκειται να ανακοινωθεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, μετά το φιάσκο των προηγούμενων ημερών με την υπουργοποίηση Αποστολάκη, αλλά και το πολιτικό παρασκήνιο αναζήτησης νέου προσώπου και έντασης με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν αποδέχεται την υπουργοποίηση του ο Αποστολάκης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «θα είναι μια πολιτική ηγεσία η οποία θα ταιριάζει απόλυτα στις απαιτήσεις του πεδίου» και επεσήμανε, δε, ότι «θα είναι μια η επιλογή η οποία θα έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις», χωρίς να αναφέρει κάτι πιο συγκεκριμένο.

Σε ερώτηση αν θα πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο ή όχι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «θα τα πούμε τη Δευτέρα».

Επιπλέον, έσπευσε να αναφέρει ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δεν δημιουργείται κατόπιν απαίτησης του Ευάγγελου Αποστολάκη, αλλά ήταν ειλημμένη απόφαση, προκειμένου να αναβαθμιστεί περαιτέρω η δομή της Πολιτικής Προστασίας.




Πηγή

Προσφυγή ΓΣΕΕ στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας για συλλογικές διαπραγματεύσεις και επιθεώρηση εργασίας

 Διπλή προσφυγή στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας έκανε η ΓΣΕΕ για το νόμο 4808/2021 και την Επιθεώρηση Εργασίας. «Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει και θα εντείνει τον αγώνα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την κατάργηση της αντεργατικής νομοθεσίας και την προστασία του εργατικού δυναμικού της χώρας απέναντι στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες διαδοχικών κρίσεων και αντεργατικών πολιτικών» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.


Με διπλή προσφυγή και κατεπείγον αίτημα άμεσης ενεργοποίησης των ελεγκτικών διαδικασιών της, η ΓΣΕΕ απευθύνεται στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Με την πρώτη προσφυγή, η Συνομοσπονδία υποβάλλει εκ νέου τις καταγγελίες της που αφορούν στην παραβίαση των θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας για τη συνδικαλιστική ελευθερία και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις με αναφορά:

α) στις παλιές της προσφυγές για τις μνημονιακές αντεργατικές διατάξεις που παραμένουν σε ισχύ, αλλά και για τα συνεχιζόμενα φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης και αναγκαστικής εργασία και

β) στη νέα αντεργατική νομοθεσία που επιβλήθηκε κυρίως με τον πρόσφατο νόμο 4808/2021, τόσο στο επίπεδο των ατομικών ρυθμίσεων (χρόνος εργασίας – υπερωρίες και ατομική διευθέτηση, απολύσεις – διευθυντικό δικαίωμα, εργαζόμενοι σε πλατφόρμες), όσο και στο επίπεδο των συλλογικών ρυθμίσεων (περιορισμοί στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην απεργία και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, υποχρεωτική εγγραφή των σωματείων σε κρατικό Μητρώο, με στέρηση δικαιωμάτων σε περίπτωση μη εγγραφής).

Με τη δεύτερη προσφυγή, η Συνομοσπονδία υποβάλλει αυτοτελή επείγουσα καταγγελία και ζητά την ελεγκτική παρέμβαση του ILO, για την αποτροπή της αιφνιδιαστικής απόσχισης/ αποκοπής της Επιθεώρησης Εργασίας από το καθ ύλην μέχρι σήμερα αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία θα αποβεί σε βάρος της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η καταγγελία αυτή προς το ILO υποβάλλεται από τη ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της ευθύνης της, αλλά και του απαιτούμενου κοινωνικού ελέγχου, για την ουσιαστική και απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων στις δημόσιες ελεγκτικές Αρχές με σκοπό τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την προστασία τους απέναντι στην επισφάλεια και την εκτεταμένη και πολυμορφική εργοδοτική παραβατικότητα στην Ελλάδα, που απειλεί όχι μόνο τη διαβίωση, αλλά και την υγεία και την ασφάλεια και δυστυχώς και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.

«Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει και θα εντείνει τον αγώνα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την κατάργηση της αντεργατικής νομοθεσίας και την προστασία του εργατικού δυναμικού της χώρας απέναντι στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες διαδοχικών κρίσεων και αντεργατικών πολιτικών» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.




Πηγή

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία

 Παράλληλα, αποφασίστηκε η παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας και Ηρακλείου.


Έκτακτα περιοριστικά μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση της διασποράς της νόσου Covid-19 αποφασίστηκαν για τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας, καθώς και για τον δήμο Ικαρίας και ισχύουν από σήμερα έως και τις 10 Σεπτεμβρίου στις 6 το πρωί.

Σύμφωνα με τις ΚΥΑ που εκδόθηκαν τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ είναι τα εξής:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00- 06:00.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

– Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης

Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πάρκων ψυχαγωγίας, θεματικών πάρκων και παραλιών, καθώς και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ΚΥΑ, από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας και Ηρακλείου.



Πηγή

Χημικά εναντίον μαθητών και φοιτητών που ζητούν την κατάργηση της ΕΒΕ

 Χημικά κατά μαθητών και φοιτητών στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με αίτημα την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής έριξαν οι αστυνομικές δυνάμεις, στην «πρεμιέρα» του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου.


Η πορεία πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή και μετά την επίθεση της αστυνομίας ολοκληρώθηκε στις 14:00 έξω από τη Βουλή.

Στο κάλεσμά τους, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ανέφεραν ότι «σχεδόν 40.000 μαθητές έμειναν εκτός σχολών, ενώ ταυτόχρονα λόγω της ΕΒΕ, δεν μπορούσαν να συμπληρωθούν οι δοθείσες από το Υπουργείο θέσεις για την κάθε σχολή, με αποτέλεσμα οι κενές θέσεις να υπολογίζονται περίπου στις 20.000! Περιπτώσεις μαθητών που κυριολεκτικά αρίστευσαν  δεν πέρασαν σε καμία σχολή (πχ υποψήφιος με 21.000 μόρια εκτός Αρχιτεκτονικής Σχολής)

Θα βάλουμε φρένο στα πλάνα της κυβέρνησης! Ληστέψανε τα όνειρα των μαθητών σε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές, λόγω της επέλασης της πανδημίας.»

Ενώ σε αποφάσεις σχολείων – καλέσματα στην κινητοποίηση, αναφέρεται:

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μεγάλο αποκλεισμό υποψηφίων καθώς 40.000 μαθητές έμειναν εκτός πανεπιστημίων. Πολλές σχολές θα ανοίξουν με πολύ λίγους έως και μηδέν εισακτέους (πχ. Αρχιτεκτονική Ξάνθης ΔΠΘ, Πολιτικό Μηχανικό ΔΙΠΑΕ)”

Σαν να μην έφταναν αυτά ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη προβλέπει από του χρόνου, πέρα από την ΕΒΕ, την δήλωση δύο μηχανογραφικών και τους ξεχωριστούς συντελεστές στα μαθήματα που θα επιλέγει το κάθε τμήμα και που θα αυξήσουν τον αριθμό μαθητών που θα μείνουν εκτός σχολών

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/9 ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ»





Πηγή 

«Αναστολή του ΕΣΥ και πλήρης ιδιωτικοποίηση. Αυτός ήταν ο στόχος»

 Την τροπολογία Πλεύρη, με την οποία ανοίγει διάπλατα η πόρτα του ΕΣΥ για τα ιδιωτικά συμφέροντα, με το πρόσχημα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, καταγγέλλουν οι γιατροί Πάνος Παπανικολάου και Δέσποινα Τοσουνίδου, εκπρόσωποι του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ. «Κυριολεκτικά με το καλημέρα έγιναν τα θριαμβευτικά αποκαλυπτήρια για το σκοπό που εξυπηρετούσε όλος αυτός ο προπαγανδιστικός θόρυβος που εξαπολύθηκε από την κυβέρνηση» σχολιάζουν μεταξύ άλλων.


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τροπολογία Πλεύρη, που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο, οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά νομικά πρόσωπα, κατόχους αδειοδοτημένων ασθενοφόρων του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να εξυπηρετούν δευτερογενείς διακομιδές των δομών υγείας αρμοδιότητάς τους. Οι διοικήσεις των δομών μπορούν να καλύπτουν ανάγκες λόγω της αναστολής με τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας των σχετικών υπηρεσιών ή να αναθέτουν τις σχετικές υπηρεσίες σε συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας εργαστήρια.

«Κυριολεκτικά με το καλημέρα έγιναν τα θριαμβευτικά αποκαλυπτήρια για το σκοπό που εξυπηρετούσε όλος αυτός ο προπαγανδιστικός θόρυβος που εξαπολύθηκε από την κυβέρνηση για τους λίγους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, παρά το γεγονός πως το ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών του ΕΣΥ είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Ο νέος υπουργός κ. Πλεύρης με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα σε άσχετο νομοσχέδιο (του Υπουργείου Μετανάστευσης περί απελάσεων προσφύγων, σημαδιακό κι αυτό) προχωρά στην πλήρη παράδοση σχεδόν του συνόλου των δραστηριοτήτων των νοσοκομείων (εργαστηριακός τομέας, υπηρεσίες διοικητικές – τεχνικές – οικονομικές, φύλαξη, καθαριότητα κλπ) σε ιδιωτικές δομές, ιδιωτικές επιχειρήσεις περίθαλψης, ιδιωτικά συνεργεία, ιδιώτες εργολάβους ανθρώπινης εργασίας» αναφέρουν στη δήλωσή τους η Δέσποινα Τοσουνίδου και ο Πάνος Παπανικολάου.

Προσθέτουν πως «μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα σε διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ για απ’ ευθείας αναθέσεις χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο. Το ίδιο ακριβώς προβλέπεται να ισχύσει και για το ΕΚΑΒ, μέσω συμβάσεων με εταιρίες ιδιωτικών ασθενοφόρων. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι εκτός από τα εκδικητικά τιμωρητικά μέτρα ενάντια στους λίγους υγειονομικούς που (κακώς) δεν έχουν εμβολιαστεί, όλα αυτά δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων και για όργιο κρατικοδίαιτης ρεμούλας «ημέτερων» ιδιωτών – επιχειρηματιών.

Επίσης, οι συμβάσεις των νέων επικουρικών υγειονομικών θα είναι 3μηνες αντί ετήσιες, δηλαδή μετατρέπονται ολοκληρωτικά σε μίας χρήσεως αναλώσιμα αντικείμενα.

Μονόδρομος ο πανυγειονομικός απεργιακός αγώνας διαρκείας. Καλούμε το λαό σε ξεσηκωμό συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους υγειονομικούς για τη σωτηρία του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης»




Πηγή

Η ενότητα των Ελλήνων επετεύχθη

 Ο Μίκης Θεοδωράκης ένωσε την τέχνη με την πολιτική, όταν η πρώτη δεν είχε γίνει εντελώς εμπόρευμα και η δεύτερη εξέφραζε ακόμα τις λαϊκές ελπίδες για έναν καλύτερο κόσμο. Όταν ακόμα η πολιτική ενέπνεε την τέχνη και η τέχνη έδινε ώθηση στην πολιτική.


Συνέζευξε το λαϊκό με το λόγιο πριν το ένα εκπέσει σε εύπεπτο τυποποιημένο προϊόν για μαζική κατανάλωση και το άλλο γίνει μέσο επιδεικτικής διαφοροποίησης των νεόπλουτων από την απαίδευτη μάζα.

Έγινε η φωνή δύο γενιών που μαχητικά διεκδίκησαν να έχουν φωνή και με το έργο του εξέφρασε τις προσδοκίες για κοινωνική αλλαγή όταν ακόμα υπήρχαν τέτοιες.

Ο Μίκης αγωνίστηκε για εθνική ανεξαρτησία, για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη όταν το κόστος να αγωνίζεσαι για αυτά ήταν τεράστιο. Κόστος που εκείνος το πλήρωσε και με το παραπάνω: φριχτά βασανιστήρια που παραλίγο να τον αφήσουν παράλυτο, συνεχείς διώξεις και εξορίες. Για αυτό και μόνο αξίζει σεβασμό και πολύ περισσότερο γιατί τα έργα του βρισκόταν στο στόμα όσων αγωνίζονταν για τα ίδια πράγματα και υφίσταντο ανάλογες διώξεις. Και του αξίζει ακόμα και σε πείσμα των μετέπειτα πολιτικών επιλογών του που πλήγωσαν και εξόργισαν πολλούς.

Αυτά όμως τελείωσαν τη δεκαετία του ’80 και ο Μίκης, δίχως να το πάρει είδηση, απομακρύνθηκε από το προσκήνιο και μετατράπηκε σε ένα «ζωντανό μνημείο», όπως έγραψε χθες ο Βενιζέλος, ένα έκθεμα που μπροστά του στέκονται όλοι με δέος για να συνεχίσουν μετά τις ασχολίες τους σαν να μην υπάρχει.

Ο Μίκης έφυγε από το προσκήνιο γιατί όλα αυτά για τα οποία αγωνιζόταν έγιναν πράξη, αν και με τρόπο που απογοήτευσε πολλούς από τους διεκδικητές τους: η Μεταπολίτευση έφερε τη δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ την περιβόητη εθνική ενότητα, αποκαθιστώντας εκείνους που απέκλεισε το μετεμφυλιακό κράτος, ενώ τα μεγάλα οράματα έδωσαν σταδιακά τη θέση τους στο κυνήγι της ατομικής αποκατάστασης.

Πολύς λόγος γίνεται για τις πολιτικές επιλογές του εκείνης της περιόδου, ο Μίκης όμως παρέμεινε συνεπής: για την «ενότητα των Ελλήνων» πάλευε και ως βουλευτής της ΕΔΑ και αργότερα του ΚΚΕ, όταν η γραμμή της πρώτης ήταν η συμπερίληψη των ηττημένων του εμφυλίου στο έθνος (και το κράτος) και του δεύτερου η αλλαγή που «χωρίς το ΚΚΕ δεν γίνεται», όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε πράξη αυτή τη συμπερίληψη. Αλλά και ως υπουργός του Μητσοτάκη, την εποχή ακριβώς του «τέλους των ιδεολογιών» και της «υπέρβασης» της αντίθεσης Αριστεράς – Δεξιάς.

Ως επικεφαλής της Σπίθας το 2010, πρότασσε «την υπεράσπιση των μέγιστων αγαθών όπως η Εθνική Ανεξαρτησία και ο Εθνικός Πλούτος που ξεπουλήθηκαν με την υπογραφή του Μνημονίου». Το ταξικό πάντοτε υποτασσόταν στο εθνικό και ο κοινωνικός ανταγωνισμός τελείωνε εκεί που άρχιζε η ενότητα των Ελλήνων.

Ακόμα και στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, το 2018, δίπλα σε ακροδεξιούς και ναζί, διακήρυττε «Σε όλη μου τη ζωή αγωνίστηκα για την ενότητα του ελληνικού Λαού».

Στην ύστατη επιστολή του προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα δηλώνει ότι «Θέλει να αφήσει αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής», καθώς και να γίνει σεβαστή «όχι μόνο η ιδεολογία του, αλλά και οι αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων», δίχως να αντιλαμβάνεται ότι το ένα αναιρεί το άλλο.

Οι κομμουνιστές γνωρίζουν ότι η περιβόητη εθνική ενότητα δεν είναι παρά η κυριαρχία της αστικής τάξης πάνω στους υποτελείς, η κρατική ιδεολογία που συγκαλύπτει την ταξική πάλη. Όταν οι δεύτεροι αποφασίζουν να σηκώσουν κεφάλι και να απειλήσουν τα συμφέροντα των αστών, αυτοί πετάνε στα σκουπίδια την εθνική ενότητα και εξαπολύουν ανοικτό πόλεμο εναντίον τους, έναν πόλεμο που ο Μίκης βίωσε στο πετσί του όσοι λίγοι.

Για αυτή τη σύγχυση όμως δεν είναι υπεύθυνος ο Θεοδωράκης, αυτή ήταν (και παραμένει) η βασική στρατηγική του μεγαλύτερου μέρους της Αριστεράς, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1950 και ύστερα. Ο Μίκης απλώς την έφτασε στα άκρα της και διεκδίκησε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίησή της, παρακάμπτοντας πολλές φορές τις ηγεσίες της Αριστεράς.

Δεν έχει λοιπόν νόημα να του καταλογίζουμε προδοσίες και να του χρεώνουμε αποτυχίες, αδιέξοδα και ιστορικούς συμβιβασμούς που ανήκουν σε όλη την Αριστερά και το εργατικό κίνημα. Πόσο μάλλον όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη της νυν κυβέρνησης της Δεξιάς (Τ. Θεοδωρικάκος) υπήρξε κάποτε γραμματέας της ΚΝΕ και ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών (Μ. Βορίδης) που εξήγγειλε τριήμερο πένθος για τον θάνατο του Μίκη διετέλεσε πρόεδρος της χουντικής ΕΠΕΝ του δικτάτορα Παπαδόπουλου.

Κάποτε η υποψία και μόνο ότι ακούς έργα του Θεοδωράκη σε έφερνε αντιμέτωπο με φυλακές και εξορίες, τώρα όλοι – κράτος και πολίτες, κόμματα και παρατάξεις – τιμούν αυτά τα έργα και τους αγώνες του. Η ενότητα των Ελλήνων επετεύχθη…




Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ