Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Μάνος Χατζιδάκις – 15 Ιουνίου 1994

 Σύνταξη: Κωνσταντίνα Τασιοπούλου

Στις 15 Ιουνίου 1994 συμπληρώνονται 27 χρόνια χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι, του κορυφαίου συνθέτη που αναμόρφωσε το ελληνικό τραγούδι και που με το έργο του σημάδεψε τη νεότερη πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς ένωσε τη λόγια με την λαϊκή μουσική παράδοση.

Ο Μάνος Χατζιδάκις σφράγιζε με την παρουσία του το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας όταν επι θητείας του (1975-1982) ως διευθυντής του σταθμού, ανέλαβε την αναδιοργάνωσή του με βάση το όραμά του για τη μουσική στην Ελλάδα και μια νέα ραδιοφωνική έκφραση.

Στις 30 Απριλίου 1978 καθιερώθηκε η εβδομαδιαία εκπομπή πεντάλεπτων σχολίων του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο, τις Κυριακές το μεσημέρι, αναγνώσεις κειμένων από τον ίδιο, που με χιούμορ, με αυτοσαρκασμό και συγχρόνως εύστοχο και καυστικό τρόπο σχολίαζαν την επικαιρότητα της εποχής και της σύγχρονης Ελλάδας.

Ακούστε την πρώτη εκπομπή Το σχόλιο του «Τρίτου», με τίτλο “Η Καινούρια μορφή ενός Προγράμματος και οι Ελέφαντες” που μεταδόθηκε από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στις 30 Απριλίου 1978.

(audio)

 Ο Μάνος Χατζιδάκις επικοινωνούσε με ένα πλατύτερο κοινό και εκφραζόταν για την νεοελληνική κοινωνία μέσα από τα ραδιοφωνικά σχόλια στο Τρίτο με την χαρακτηριστική γλωσσική τους ατμόσφαιρα και την θεματολογία τους, από το 1978 ώς το 1980.

Στο έντυπο, που τυπωνόταν με ευθύνη του Τρίτου Προγράμματος εκείνα τα χρόνια, διαβάζουμε για το ύφος της εκπομπής: «Το πεντάλεπτο σχόλιο του Τρίτου κάθε Κυριακή στις 2 το μεσημέρι και την επανάληψη κάθε Τετάρτη στις 8 βράδυ, δεν είναι πολιτικό, όπως νόμισαν μερικοί σαν το πρωτοαναγγείλαμε. Είναι η Πολιτική του Τρίτου πάνω στα διάφορα καλλιτεχνικά και κοινωνικά θέματα του τόπου. Φυσικά το ύφος των σχολίων δεν διεκδικεί βραβείο εκλαϊκευμένης έκφρασης, χωρίς πάλι αυτό να σημαίνει πως είναι δυσνόητο και βαρυσήμαντο. Απλούστατα, είναι ένα παιχνίδι εκφραστικό που φιλοδοξεί να παρέχει, να παρουσιάζει, με τρόπο ευχάριστο την κατά την κρίση του Τρίτου, σωστή άποψη του «θέματος». (“Τρίτο Πρόγραμμα”, τεύχος 2, 6-12 Μαίου 1978)

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr


ΠΟΕΣΥ: Με διάταξη του Μ.Βορίδη ικανοποιείται το αίτημα για τους δημοσιογράφους-συνεργάτες δημάρχων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους θα αμείβονται πλέον οι δημοσιογράφοι συνεργάτες των Δημάρχων στους Δήμους της χώρας, μετά τη σχετική διάταξη του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που ικανοποίησε πάγιο αίτημα της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων.


Στην διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και των Προέδρων των Ενώσεων μελών της ΠΟΕΣΥ με τον υπουργό, η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεάκου, και οι Πρόεδροι των Ενώσεων, Μ. Αντωνιάδου (ΕΣΗΕΑ), Ν. Καρράς (ΕΣΗΕΜ-Θ), Θ. Μπερεδήμας (ΕΣΠΗΤ)Δ. Χορταριάς (ΕΣΗΕΘΣτΕΕ) και Κ. Κορτέσης (ΕΣΗΕΠΗΝ) χαιρέτησαν την ψήφιση της διάταξης του άρθρου 22 του ν.4807/2021, με το οποίο ικανοποιήθηκε το καθολικό αίτημα του Κάδου, που αφορούσε στην ένταξη των συναδέλφων, που εργάζονται σε Δήμους στο ειδικό καθεστώς αμοιβής, που διέπει τους δημοσιογράφους, όπως αυτό ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015 και τις κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.
Στο πλαίσιο της συναντήσης, συζητήθηκαν περαιτέρω θέματα, που αφορούν στους δημοσιογράφους, όπως η επέκταση της δυνατότητας πρόσληψης δημοσιογράφου- επιστημονικού συνεργάτη και σε Δήμους με πληθυσμό μικρότερο από 20.000 κατοίκους, για τα οποία ο Υπουργός επιφυλάχθηκε να μελετήσει και να απαντήσει.


Πηγή

Υπογράφηκε και από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ το Ψηφιακό Πιστοποιητικό

 Υπογράφηκε από τους προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το οποίο θα έχει ισχύ από την 1η Ιουλίου.


Μετά την υπερψήφισή του από το Ευρωκοινοβούλιο, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό υπογράφηκε από τους προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην επίσημη τελετή υπογραφής του κανονισμού για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, σηματοδοτώντας το τέλος της νομοθετικής διαδικασίας.

Οι πρόεδροι Νταβίντ Σασόλι και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Ποστογαλίας Αντόνιο Κόστα δήλωσαν:

«Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ είναι ένα σύμβολο αυτού που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη. Για μια Ευρώπη που δεν παρασύρεται όταν δοκιμάζεται. Μια Ευρώπη που ενώνεται και μεγαλώνει όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η Ένωση μας έδειξε και πάλι ότι δουλεύουμε καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε».

Επισημαίνεται επίσης ότι «ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ συμφωνήθηκε μεταξύ των οργάνων μας σε χρόνο ρεκόρ 62 ημερών. Ενώ εργαζόμασταν μέσω της νομοθετικής διαδικασίας, χτίσαμε επίσης την τεχνική ραχοκοκαλιά του συστήματος, την πύλη της ΕΕ, η οποία λειτουργεί από την 1η Ιουνίου».

Αναφέρεται επίσης ότι «το πιστοποιητικό της ΕΕ θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες να απολαμβάνουν αυτό το πιο απτό και αγαπητό των δικαιωμάτων της ΕΕ – το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία».

Τραμπουκισμό σε στέλεχός της από φασίστες καταγγέλλει η ΚΝΕ

 Την άνανδρη επίθεση 15 θρασύδειλων φασιστοειδών σε φοιτήτρια του Γεωπονικού και στέλεχός της, κατήγγειλε η ΚΝΕ, την Κυριακή 13 Ιουνίου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, μέσα σε συρμό του ηλεκτρικού, ομάδα ατόμων επιχείρησαν με βρισιές και σπρωξιές να τρομοκρατήσουν την κοπέλα και έπειτα τράπηκαν σε φυγή. Η ΚΝΕ καταγγέλλει επίσης, πως η ομάδα αυτών των ατόμων, ανήκει στη συμμορία «propatria» στην οποία συμμετέχουν αρκετοί γνώριμοι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 16 Ιουνίου.


Την άνανδρη επίθεση 15 θρασύδειλων φασιστοειδών σε φοιτήτρια του Γεωπονικού και στέλεχός της, κατήγγειλε η ΚΝΕ, την Κυριακή 13 Ιουνίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, μέσα σε συρμό του ηλεκτρικού, 15 άτομα επιχείρησαν με βρισιές και σπρωξιές να τρομοκρατήσουν την κοπέλα και έπειτα τράπηκαν σε φυγή. Η ΚΝΕ καταγγέλλει επίσης, πως η ομάδα αυτών των ατόμων, ανήκει στη συμμορία «propatria» στην οποία συμμετέχουν αρκετοί γνώριμοι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 16 Ιουνίου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ:

Καταγγέλλουμε την άνανδρη και τραμπούκικη επίθεση φασιστοειδών σε στέλεχος της ΚΝΕ, φοιτήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, την Κυριακή 13/6 μέσα σε συρμό του ηλεκτρικού.

Συγκεκριμένα μια ομάδα 15 θρασύδειλων “ψεκασμένων” της φασιστο-συμμορίας “propatria” επιχείρησαν με βρισιές και σπρωξιές να την τρομοκρατήσουν και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Η επίθεση αυτή έρχεται να προστεθεί στον προπηλακισμό στελέχους του ΚΚΕ την ίδια μέρα στο Νέο Ηράκλειο και σε άλλες ενέργειες της συγκεκριμένης συμμορίας στην οποία συμμετέχουν αρκετοί γνώριμοι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.

Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι θα μας φοβίσουν με τέτοιες ενέργειες!

Ξέρουμε ότι τους ενοχλεί η πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ για την οργάνωση της πάλης της νεολαίας, ενάντια στην ασφυκτική κατάσταση που αντιμετωπίζει. Τους ενοχλεί ο αγώνας της νεολαίας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου που τσακίζει τις ζωές μας, ενάντια στο νόμο – έκτρωμα Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και στο νέο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο.

Η ΚΝΕ σε αυτόν τον αγώνα θα συνεχίσει ανεπιφύλαχτα να δίνει όλες τις δυνάμεις της. Οι προσπάθειες τρομοκράτησης απλά δυναμώνουν το πείσμα μας!

Έξω οι φασίστες από τις σχολές και τις γειτονιές μας! Δεν τους αφήνουμε χώρο να σταθούν πουθενά αυτοί και οι σάπιες ιδέες τους!

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία στις 16 Ιούνη και στο Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στις 18 και 19 Ιούνη θα τους δώσουν την απάντηση που τους αξίζει.



Πηγή 

Συμπληρωματικές ανακρίσεις στην υπόθεση Noor 1 ζητούνται από τον Εισαγγελέα

 Ο εισαγγελέας Εφετών Τσορμπατζόγλου ζητεί τη διενέργεια συμπληρωματικής ανάκρισης για εννιά ανακριτικές πράξεις και ουσιαστικά να μην οδηγηθεί η υπόθεση στο αρχείο. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών αναμένεται να επιστρέψει τη δικογραφία στον ανακριτή Διαφθοράς που χειρίστηκε την υπόθεση Ι. Πετρόπουλο. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πράξει από εδώ και πέρα ο ανακριτής.


Σύμφωνα με πληροφορίες από το Zougla.gr, στον ανακριτή επιστρέφει με απόφαση του Εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου η δικογραφία για το Noor 1 με κατηγορούμενους τον εφοπλιστή Ευάγγελο Μαρινάκη και τρεις συνεργάτες του. Ο εισαγγελέας ζητεί ακόμα δικαστική συνδρομή από τις ΗΠΑ, καθώς επίσης και τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από την Οικονομική Αστυνομία.

Εννέα νέες ανακριτικές πράξεις ως προς την τυχόν εμπλοκή του εφοπλιστή, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη στη μεταφορά 3 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» ζητάει ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο οποίος εξέτασε την πολύκροτη υπόθεση μεταφοράς του μεγαλύτερου φορτίου ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών αναμένεται να επιστρέψει τη δικογραφία στον ανακριτή Διαφθοράς που χειρίστηκε την υπόθεση Ι. Πετρόπουλο. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πράξει από εδώ και πέρα ο ανακριτής Πετρόπουλος.

Οι εννιά ανακριτικές πράξεις που ζητεί ο Εισαγγελέας

  • Να αποσυσχετιστούν από την υπόθεση Μαρινάκη η ανακριτική δικογραφία σε βάρος των Τούρκων κατηγορούμενων, καθώς και δύο προκαταρκτικές δικογραφίες, οι οποίες να περατωθούν.
  • Να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι σύννομες οι αποστολές χρηματικών ποσών από την εταιρείαMCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

Μάλιστα ζητείται να διακριβωθεί η αποστολή χρηματικών ποσών και από οιαδήποτε άλλη παρόμοια σε διακριτικό τίτλο εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ.

  • Να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από το γραφείο στην Ελλάδα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματοςHomeland Security για να διακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρεία του Γιαννουσάκη και ειδικότερα να διερευνηθεί αν αυτά προέρχονται από μετακύλιση κεφαλαίων από την εταιρεία του κατηγορούμενου Β. Μαρινάκη με την επωνυμία Capital Ship Management Corp στα πλαίσια της εισόδου της επιχείρησής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
  • Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφουAlexander Clapp, που μένει μόνιμα στην Αθήνα και έχει ασχοληθεί με την υπόθεση του «Noor 1».
  • Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Λιμενάρχη Ραφήνας αντιπλοιάρχου Γιώργου Κατσούλη, σχετικά με την εμπλοκή των τεσσάρων κατηγορουμένων (Μαρινάκη, Μπαϊρακτάρη, Συντυχάκη, Τσακίρη) στην υπόθεση. Ένα πρόσωπο που μετατέθηκε από τον Πειραιά επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.
    Να διερευνηθεί από την Οικονομική Αστυνομία αν τα χρηματικά ποσά που δόθηκαν στον Γιαννουσάκη από εταιρείες συμφερόντων του Μαρινάκη αφορούν όντως πετρελεύσεις πλοίων του.
  • Να ερευνηθεί από την Οικονομική Αστυνομία αν η εταιρείαCapital του Β. Μαρινάκη θα είχε μεγαλύτερο όφελος εφόσον έκανε τις πετρελεύσεις των πλοίων του όχι από την εταιρεία G Tankers του Γιαννουσάκη, αλλά από την Express Energy συμφερόντων του ίδιου του Μαρινάκη, που έκανε παρόμοιες δουλειές…
  • Να ερευνηθεί αν η εταιρείαCapital Ship Management Corp διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γιατί δεν εστάλη το ποσό των 622.000 ευρώ μέσω αυτών και επελέγη ο λογαριασμός πράκτορά της.

Το χρηματικό ποσό επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για έξοδα των πλοίων της εταιρείας στο εξωτερικό.

Ας σημειωθεί πως το παραπάνω χρηματικό ποσό το επέστρεψε στην Ελλάδα ο κατηγορούμενος Ν. Συντυχάκης, ο οποίος κατελήφθη με τα 622.000 ευρώ στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στις 23-9-2014, την ίδια ημέρα που το ποσό φέρεται να μεταφέρθηκε αντίστροφα από την Ελλάδα στα Εμιράτα.

Στην 37σέλιδη παραγγελία του, ο εισαγγελέας Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου επισημαίνει πως ο Συντυχάκης επέστρεψε το χρηματικό ποσό αυθημερόν πριν φτάσει και χρησιμοποιηθεί για τις επισκευές πλοίων. Η Capital πλήρωσε πρόστιμο 150.000 ευρώ όταν πιάστηκε με τα μετρητά στο αεροδρόμιο, ενώ, αν το ποσό επέστρεφε μέσω τραπέζης, το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 100 ευρώ.

Μάλιστα αναφέρει πως διερευνάται η πιθανή σχέση του ποσού των 622.000 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του Συντυχάκη στο αεροδρόμιο με τα 900 κιλά ηρωίνης που φέρεται ότι μεταφορτώθηκαν ανοιχτά της Κρήτης από το πλοίο «Noor 1».

  • Να διαπιστωθεί αν από την 1-1-2011 και μετά είχαν διαβιβαστεί χρηματικά ποσά από εταιρείες συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη στην εταιρείαHellenic Hull του συγκατηγορουμένου του Ηλία Τσακίρη, ο οποίος έδωσε το χρηματικό ποσό των 280.000 ευρώ στον Γιαννουσάκη ως ασφαλιστική κάλυψη ζημιών στο πλοίο «Grand Island» στις 6-9-2012 στη Σαλαμίνα.

Όπως αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός, το χρηματικό ποσό καταβλήθηκε κατά παράβαση των διεθνών απαιτήσεων των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ η βλάβη δεν αναφέρεται ούτε καν στα βιβλία του πλοίου, τα οποία έχουν εξαφανιστεί.



Πηγή

«Εμπλουτίζεται» το κατηγορητήριο κατά του Δημήτρη Λιγνάδη με τρίτη δίωξη για βιασμό

 Νέα ποινική δίωξη ασκήθηκε εις βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή Δημήτρη Λιγνάδη για το αδίκημα του βιασμού ανηλίκου, μετά από έρευνα που ολοκληρώθηκε δύο μήνες αφότου ένας 24χρονος άνδρας κατήγγειλε τον βιασμό του από τον ηθοποιό σε ηλικία 17ετών.


Σε ποινική δίωξη, την τρίτη κατά σειρά, εξελίχθηκε η έρευνα  για βιασμό ανηλίκου που διενεργούταν επί σχεδόν δύο μήνες εις βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για κατα συρροή βιασμούς. Σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, άσκησε νέα ποινική δίωξη κατά του Δ. Λιγνάδη για το αδίκημα του βιασμού ενός 17χρονου άνδρα, για το οποίο οι αρχές πραγματοποιούσαν έρευνα από τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, η υπόθεση αφορά σε κατάθεση που έδωσε ο 24χρονος πλέον άνδρας, ο οποίος προσήλθε αυτοβούλως στην 19η τακτική ανακρίτρια που χειρίζεται τη δικογραφία σε βάρος του ηθοποιού και κατήγγειλε ότι βιάστηκε από τον Δ. Λιγνάδη πριν από επτά χρόνια, σε ηλικία 17 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω καταγγελία συνιστά την τέταρτη υπόθεση που αφορά σε μη παραγεγραμμένο αδίκημα που φέρεται να έχει διαπράξει ο ηθοποιός, ο οποίος προφυλακίστηκε κατόπιν άσκησης ποινικής δίωξης για δύο υποθέσεις βιασμού, ενώ στα τέλη Μαρτίου 2021 ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη για ένα ακόμα βιασμό, το 2018, με τον ίδιο τον ηθοποιό-σκηνοθέτη να αρνείται την κατηγορία.



Πηγή

Ακυρώθηκε το σεξιστικό συνέδριο «γονιμότητας» μετά τη θύελλα αντιδράσεων

 Ακύρωσε το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» η οργανωτική επιτροπή του με μία ανακοίνωση που ανέφερε πως «παρερμηνεύθηκε» το μήνυμά του και πως τα ζητήματα που άπτονταν του συνεδρίου, δεν ήταν αμιγώς ιατρικά, για αυτό και οι ομιλητές ήταν ιερείς, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, αλλά σε καμία περίπτωση ιατροί, επιστήμονες ή γυναίκες. Έτσι έσβησε πριν καν ξεκινήσει, αλλά έδωσε την ευκαιρία στους προοδευτικούς ανθρώπους, να καταδείξουν τον σεξισμό και την πίεση που ασκείται στις γυναίκες από πολύ νωρίς να γίνουν μητέρες, να δημιουργήσουν μία «σωστή» πυρηνική οικογένεια και αν τελικά δεν κάνουν κάτι από αυτά, να τις κατηγορήσει για το δημογραφικό πρόβλημα μίας χώρας που δεν στηρίζει τα παιδιά της, αφού γεννηθούν, παρά νοιάζεται για αυτά μόνο όταν είναι στην κοιλιά της μάνας τους.


Λίγες μέρες αφού ανακοινώθηκε το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές», με την οργανωτική επιτροπή να αποτελείται αμιγώς από άντρες, και τους ομιλητές να είναι Μητροπολίτες, πολιτικοί, Αρχιεπίσκοποι, μα σίγουρα όχι επιστήμονες και γυναίκες, η θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε από τον κόσμο των Social Media, έφερε ένα ντόμινο ακυρώσεων από το συνέδριο, με αποτέλεσμα την ματαίωσή του.

Η ανακοίνωση του συνεδρίου, συνοδεύθηκε και από το αντιστοίχου ποιότητας και λογικής τηλεοπτικό σποτ, το οποίο το ThePressProject δε θα δημοσιεύσει, πλην όμως θα αναφερθούμε στο κείμενο που το συνόδευσε:

Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. «Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;». Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. «Τι έχω κάνει λάθος;». Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα.

Σεξισμός, αναχρονισμός, αιχμές στη γυναίκα για την αυτοδιάθεση του σώματός της και το δικαίωμα στο να κάνει ελεύθερες επιλογές για τη ζωή της ήταν κάποια από τα σημεία που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και εν τέλει ανάγκασαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον ΑΝΤ1 να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από το συνέδριο, που στόχο είχε την «αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας που απειλεί με αφανισμό το έθνος μας» και την «επαναφορά του προτύπου δημιουργίας πυρηνικής οικογένειας», ενώ ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης με μία λιτή ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Δεν είχα ποτέ αποδεχθεί την πρόσκληση ως ομιλητής για το συνέδριο με θέμα τη Γονιμότητα στα Ιωάννινα. Έκπληκτος είδα το όνομά μου στον κατάλογο των ομιλητών. Απαράδεκτα και αναχρονιστικά τα μηνύματα που περνούσε το video της εκδήλωσης» σε κάτι που θύμισε τις δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το 2012 ότι δε διάβασε το μνημόνιο γιατί είχε άλλες υποχρεώσεις.

Και παρόλο που οι φορείς, καθώς φαίνεται, δεν ήξεραν και δεν γνώριζαν και ένας προς έναν αποσύρθηκαν εξαιτίας των αντιδράσεων μετά το αναχρονιστικό σποτ που ήρθε στη δημοσιότητα, δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες και άνθρωποι της δημοσιότητας οι οποίοι από την στιγμή που τους έγινε πρόσκληση είχαν αρνηθεί τη συμμετοχή σε αυτό και εν γένει είχαν πιο γρήγορα αντανακλαστικά από αυτά του κράτους:

Το πρωί της 14ης Ιουνίου, με μία ανακοίνωση που επέριπτε την ευθύνη στον κόσμο και την αδυναμία του να αντιληφθεί τον πραγματικό στόχο του συνεδρίου, η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, το ακύρωσε καθώς όπως είπε «το μήνυμα παρερμηνεύθηκε». Παράλληλα, ανέφερε πως το ζήτημα δεν ήταν αμιγώς ιατρικό και για αυτό το λόγο συμμετείχαν φορείς εκτός του ιατρικού χώρο, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας και άμεσης εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν ένα τμήμα του πληθυσμού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η οργανωτική επιτροπή του «1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση του, λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε.
Το συνέδριο στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι το φαινόμενο αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την υπογονιμότητα λόγω ιατρικών προβλημάτων της γυναίκας και του άνδρα.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα αμιγώς Ιατρικό Συνέδριο, καθώς συμμετέχουν σε αυτό άτομα και φορείς εκτός του Ιατρικού χώρου, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας και άμεσης εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν ένα τμήμα του πληθυσμού μας.
Παράλληλα, ζητήθηκε η συμμετοχή πολιτειακών στελεχών ώστε να τους παρουσιασθούν όλα τα δεδομένα του φαινομένου της πεπερασμένης αναπαραγωγικής ικανότητας και να ασκηθεί πίεση στην Πολιτεία, ώστε να συνδράμει με κοινωνικές-οικονομικές παροχές για τις γυναίκες και τα ζευγάρια που θα θελήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να τεκνοποιήσουν.
Η παρουσία στο συνέδριο διαφόρων άλλων μη ιατρικών κοινωνικών φορέων, της Ελλάδας και του Εξωτερικού, είχε ως στόχο την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος. Το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση.
Παρουσίαζε την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα, ενώ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας με την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωση της από λανθασμένα στερεότυπα. Πράγματι, σήμερα με την σωστή ενημέρωση και την Αναπαραγωγική Ιατρική, όπως συμβαίνει και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν αν και πότε θα τεκνοποιήσουν, χωρίς να είναι εξαρτημένες από χρονικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.
Καθώς λοιπόν δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή αυτού του σημαντικού συνεδρίου, ζητάμε από την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει την ενημέρωση του πληθυσμού, διαφυλάσσοντας τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των γυναικών, ώστε να επιλέξουν και να επιδιώξουν την τεκνοποίηση όποτε και όπως οι ίδιες το επιθυμούν.
Η Οργανωτική Επιτροπή
– K. Ζηκόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
– Ν. Νικολέττος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θράκης
– Κ. Νταφόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
– K. Πάντος Δρ Γυναικολόγος, επιστημ. Δ/ντής Ιδ. Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών ΑΕ & Γεν. Γραμματέας ΕΕΑΙ

Έτσι, το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» έσβησε πριν καν ξεκινήσει, αλλά έδωσε την ευκαιρία στους προοδευτικούς ανθρώπους, να καταδείξουν τον σεξισμό και την πίεση που ασκείται στις γυναίκες από πολύ νωρίς να γίνουν μητέρες, να δημιουργήσουν μία «σωστή» πυρηνική οικογένεια και αν τελικά δεν κάνουν κάτι από αυτά, να τις κατηγορήσει για το δημογραφικό πρόβλημα μίας χώρας που δεν στηρίζει τα παιδιά της, αφού γεννηθούν, παρά νοιάζεται για αυτά μόνο όταν είναι στην κοιλιά της μάνας τους.



Πηγή

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους για το αντεργατικό νομοσχέδιο στη Βουλή

 «Κατακεραυνώνετε γιατί δεν σας ενδιαφέρει το νομοσχέδιο αλλά η απόγνωση από τις δημοσκοπήσεις» ήταν η απάντηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη υπεραμυνόμενος το αντεργατικό νομοσχέδιο που έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύσσωμες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Από τις πρώτες τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με το αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Σημειώνεται ότι εκ της προεδρίας, με επίκληση της αρχής της δεδηλωμένης απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ στην αρχή της συζήτησης. Τις ενστάσεις και αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας καταψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία και τις υπερψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Το κόμμα που έχει χρεωθεί το κλείσιμο της ΕΡΤ, την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων με τη διαθεσιμότητα, είναι το τελευταίο που μπορεί να εκστομίζει όσα εκστόμισε ο εισηγητής της ΝΔ», υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απαντώντας στον εισηγητή της ΝΔ Κωνσταντίνο Μαραβέγια, ο οποίος επικαλέστηκε τη διδακτορική διατριβή της Έφης Αχτσιόγλου για να ισχυριστεί ότι ως υπουργός Εργασίας η Έφη Αχτσιόγλου «ενσωμάτωσε την Οδηγία για τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας που δίνουν το δικαίωμα στον εργαζόμενο, με δική του αίτηση, να διαμορφώνει το ωράριο εργασίας του, με βάση τις ανάγκες του».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι η Έφη Αχτσιόγλου, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τόλμησε να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, θέσπισε μια σειρά θετικές διατάξεις και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη που κατήργησε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό.

«με το νομοσχέδιο-έκτρωμα έρχεται τελειωτικό χτύπημα για τον κόσμο της εργασίας». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι απομονωμένη γιατί ο κόσμος της εργασίας, η κοινωνία απορρίπτει την πολιτική της, έχει απέναντί της τους κοινωνικούς φορείς, τους επιστημονικούς φορείς, ακόμα και την ίδια την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε ακόμη ότι και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου αποδομεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. «Το νομοσχέδιο πλήττει τους εργαζόμενους, πλήττει τους νέους ανθρώπους, πλήττει και τους ανέργους», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενη μελέτες που αναφέρουν ότι θα χαθούν 40.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, εξατομικεύει τις εργασιακές σχέσεις, μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων, χτυπάει τον συνδικαλισμό, στοχεύει στη χειραγώγηση των εργατικών σωματείων, χτυπάει την απεργία, απελευθερώνει τις απολύσεις, χτυπάει ακόμα και τις πιο ευάλωτες μορφές εργασίας, τους εργαζόμενους δηλαδή μερικής απασχόλησης με τις ευέλικτες μορφές εργασίας και με σπαστό ωράριο. «Είναι ένα νομοσχέδιο που θα καταργηθεί στη πράξη από το εργατικό κίνημα αλλά είναι και ένα νομοσχέδιο που όταν εμείς λάβουμε τη λαϊκή εντολή, θα το καταργήσουμε», τόνισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Είναι καταφανέστατη η αμηχανία της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γιατί αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει περάσει η εικόνα που θα ήθελε στον κόσμο», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης και προειδοποίησε ότι με τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για να ικανοποιηθούν χρόνιες απαιτήσεις του ΣΕΒ και άλλων φορέων, σαρώνονται κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα. Ο Μουλκιώτης είπε ότι το νομοθέτημα θα είναι καταστροφικό, όχι μόνο για την εργασία αλλά και για την ανάπτυξη, οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας και οι δυνητικές απώλειες θα φτάσουν τουλάχιστον τις 38.000 θέσεις εργασίας, ανατρέπει ριζικά την έννοια του ωραρίου, ακρωτηριάζει κοινωνικά τη χώρα, με την ατομική διαπραγμάτευση ανατρέπει βασικές αρχές του εργατικού δικαίου όπως η αρχή ότι ο εργοδότης και ο εργαζόμενος δεν έχουν ισότιμη θέση, αλλάζει τον ρόλο του κράτους στην προστασία της εργασίας με την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη διοικητική Αρχή, είναι μεροληπτικό υπέρ των εργοδοτών, καταργεί τις ασφαλιστικές δικλείδες των συλλογικών συμφωνιών, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας παράγει πρότυπο εργαζόμενου λάστιχο, περιορίζεται η συλλογική αυτονομία των συνδικάτων και καθίσταται η απεργία γράμμα χωρίς παραλήπτη. Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι το κόμμα του, όταν το επιτρέψουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, αυτό το νομοσχέδιο θα το καταργήσει.

Για «λυσσαλέα ανερμάτιστη χρυσαυγίτικου χαρακτήρα» επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ και την εργατική τάξη μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο είναι «οδοστρωτήρας» για τα εργατικά δικαιώματα και γι΄αυτό «είναι για τα σκουπίδια». «Σας προειδοποιούμε. Οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν πίσω. Θα ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο και θα υπερασπιστούν τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη, είναι το πρώτο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ο πρώτος λογαριασμός και αποπνέει το μίσος στους εργαζόμενους, χτυπάει το σταθερό ημερήσιο χρόνο, την μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης, το 8ωρο. Ο Χρήστος Κατσώτης είπε ότι το νομοσχέδιο μας γυρίζει στις αρχές του 19ου αιώνα, βάζει μπουρλότο στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων, για τους οποίους ο χρόνος που θα ξεκουράζονται, θα κρίνεται από τις εκβιαστικές ατομικές συμβάσεις. Οι οικογένειες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλες ανατροπές που θα χειροτερεύσουν τη ζωή τους, με ένταση της εκμετάλλευση των εργαζομένων, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και προειδοποίησε ότι καταργείται κάθε αντικίνητρο για τις απολύσεις. «Για περάσουν δε όλα αυτά προϋπόθεση είναι ένα συνδικαλιστικό κίνημα στον γύψο και να χτυπηθεί το δικαίωμα στην απεργία. Προστατεύετε δε την απεργοσπασία και ποινικοποιείτε τους εργατικούς αγώνες», είπε ο Χρήστος Κατσώτης.

«Έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο απεξάρτησης το εργαζόμενου από το μισθό του», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη με αναγωγή στην δήλωση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για εργαζόμενους εξαρτημένους από τον μισθό τους. Όπως είπε η βουλευτής, το νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Εργασίας «είναι το τελευταίο νομοσχέδιο των προηγούμενων μνημονίων και το πρώτο νομοσχέδιο των μνημονίων που έρχονται». Η Μαρία Απατζίδη, η οποία αναγνώρισε πως υπάρχουν και θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, όπως οι διατάξεις ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις στην εργασία, είπε πως «αυτές ήταν το καρότο στο μαστίγιο που έφερε ο Κωστής Χατζηδάκης με τις αντεργατικές διατάξεις αλλά το καρότο είναι πολύ μικρό, σε σχέση με το μαστίγιο». Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 είπε ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από την λογική ότι εργαζόμενος και εργοδότης έχουν ίδια δύναμη. «Αυτό μπορεί να συμβαίνει με βουλευτές της ΝΔ που εργάζονται σε κανάλι που κατέχει ολιγάρχης αλλά δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα της αγοράς εργασίας», είπε η Μαρία Απατζίδη που χαρακτήρισε τον Κωστή Χατζηδάκη «σούπερμαν της τρόικας» που «έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα του κόσμου της εργασίας», όσο έχει σχέση η ίδια με την πυρηνική φυσική. Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 προειδοποίησε πάντως τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο ότι το εκλογικό σώμα και ιδίως οι νέοι, μπορεί να έχουν χάσει τα εργασιακά τους δικαιώματα αλλά δεν θα έχουν χάσει τα εκλογικά τους δικαιώματα και τους ξεπληρώσει με μόνιμο ρεπό για να μαζέψουν ελιές κα να έχουν περισσότερο με τις οικογένειες τους, όπως έχει πει και ο κ. Χατζηδάκης.

«Κατακεραυνώνετε γιατί δεν σας ενδιαφέρει το νομοσχέδιο αλλά η απόγνωση από τις δημοσκοπήσεις»

«Αν παίζατε σε τουρνουά ψέματος, θα κερδίζατε ακόμα και τον Τσιτσιπά», είπε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης φανερά ενοχλημένος από τον αντιπολιτευτικό λόγο κυρίως στις διατάξεις που αφορούν το 8ωρο, τις υπερωρίες και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

«Κατακεραυνώνετε γιατί δεν σας ενδιαφέρει το νομοσχέδιο αλλά η απόγνωση από τις δημοσκοπήσεις. Αντί να μικραίνει το χάσμα επί Μητσοτάκη μεγαλώνει! Αυτή είναι η ανησυχία σας και όχι για τους εργαζομένους», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και αναφερόμενος στα ζητήματα της απεργίας πρόσθεσε:

«Βλέπετε το δικαίωμα στην απεργία όχι όμως στην εργασία. Δικαιώματα έχουν όσοι θέλουν να απεργήσουν αλλά όχι όσοι θέλουν να εργαστούν! Το ΚΚΕ αναφερόμενο σε ψυχολογική βία λέει αναφερόσαστε μόνο σε συνδικαλιστές. Που το είδατε; Υπάρχει άρθρο στην εργασία και αφορά και τους εργοδότες. Διότι, είμαστε μεγάλο λαϊκό κόμμα που σταθερά πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία στις δύο πλευρές (…). Επαναλαμβάνετε το μότο νόμος είναι το δίκαιο εργάτη! Να το δεχθούμε! Αλλά να δεχθείτε και σεις ότι νόμος είναι το δίκιο του φοιτητή να δώσει εξετάσεις, το δίκιο του αναπήρου που πρέπει να εξυπηρετηθεί! Είστε με τους εργατοπατέρες εμείς με τη κοινωνία. Εσείς με τη καθυστέρηση εμείς με την Ευρώπη εσείς με τη αντίδραση εμείς με την πρόοδο».



Πηγή

Μάκης Κουρής: Δημογραφικό, ο μεγάλος «εχθρός» της χώρας! – Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν και της Eurostat

 Μάκης Κουρής: Δημογραφικό, ο μεγάλος «εχθρός» της χώρας! – Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν και της Eurostat

Όλες οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα για την αντιμετώπισή του

-Χτυπάνε οι καμπάνες, αλλά για τους πολιτικούς μας πέρα βρέχει…
-Στο έλεος του Δημογραφικού και οι συντάξεις…

Στα «Θαρραλέα» της περασμένης Κυριακής χτυπούσαμε την καμπάνα ότι ο τόπος μας κινδυνεύει να γίνει «Σικάγο». Δυστυχώς, υπάρχει και πολύ μεγαλύτερος και πιο επικίνδυνος εχθρός. Ακόμη, όμως, κι αν χτυπήσουν οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων, οι πολιτικοί μας δεν θα ξυπνήσουν.

Παρότι ο εχθρός είναι πλέον «εντός των τειχών» και κατατρώει τις σάρκες μας, ΚΑΝΕΝΑΣ από τους πολιτικούς μας, από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, δεν ανησυχεί. Αν και οι ξένοι, με πρώτη την Κομισιόν, το έχουν πάρει ήδη χαμπάρι, εδώ συνεχίζονται οι χοροί, λες και ΟΛΟΙ ζουν σε άλλη χώρα, σε άλλον πλανήτη. Από όλες τις πλευρές πέφτουν οι βροντές, η μία μετά την άλλη, και οι ηγέτες μας, σημερινοί και χθεσινοί, συνεχίζουν τον «χορό του Ζαλόγγου», λες και έχουν μεθύσει από το ποτό της εξουσίας. Και δεν βλέπουν ότι η πατρίδα μας κατεβαίνει σκαλί σκαλί προς το βάραθρο, την ώρα που έχει ανοίξει η όρεξη των «γειτόνων» μας, που ξέρουν ότι το «οικόπεδό» μας είναι χρυσάφι από κάθε πλευρά και βρίσκεται στην πιο καίρια περιοχή της Μεσογείου. Ο Τούρκος –και όχι μόνο– δεν είναι καθόλου παλαβός…

Ήδη η Ευρώπη έχει στείλει τις ανησυχητικές διαπιστώσεις της για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, με βάση τις εκτιμήσεις της Κομισιόν και της Eurostat:

• Ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί από 10,7 εκατ. το 2020 σε 10,3 εκατ. το 2030 και θα φτάσει στα 8,6 εκατ. το 2070, ήτοι μείον 2,1 εκατ. Το ποσοστό εξάρτησης των άνω των 65 ετών από τους 20 – 64 ετών θα εκτιναχθεί από το 37,9% το 2020 στο 68,2% το 2050.
• Στην απογραφή του 2021 θα έχουμε 500.000 λιγότερους σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή, 250.000 περισσότερους άνω των 65 ετών, μείωση των νέων από 0 έως 19 ετών περίπου κατά 200.000 και μια σημαντική μείωση των ανθρώπων που είναι σε εργάσιμη ηλικία, από 20 έως 65 ετών, περίπου κατά 550.000, σύμφωνα με τον καθηγητή Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βύρωνα Κοτζαμάνη.
• Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθυσμός της χώρας το 2020 μειώθηκε κατά 46.000 άτομα. Η αμέσως χειρότερη χρονιά ήταν το 2019 με 40.000 (η διαφορά μεταξύ γεννήσεων και θανάτων). Σε αυτήν τη δεκαετία οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις περίπου κατά 273.000. Στις 52 εβδομάδες του 2020 καταγράφηκαν 130.288 απώλειες. Μια ακόμη πολύ πικρή γεύση: Το 2015 οι γεννήσεις ήταν 92.984 και οι θάνατοι 121.785, ενώ το 2020 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 85.605 και 131.839.
• Ο δείκτης γήρανσης (ο πληθυσμός άνω των 65 ετών στη χώρα προς τον πληθυσμό ηλικίας 0-14 ετών) είναι αυξανόμενος χρόνο με τον χρόνο, φτάνοντας στο 156,2 το 2020 από 131,8 την προηγούμενη δεκαετία.
• Ο μόνιμος πληθυσμός την 1η Ιανουαρίου 2020 εκτιμάται ότι ήταν 10.718.565 άτομα, εκ των οποίων οι 5.215.488 ήταν άνδρες και οι 5.503.077 γυναίκες. Την 1η Ιανουαρίου 2019 ο μόνιμος πληθυσμός ήταν 10.724.599.

9,4 εκατομμύρια θα είμαστε το 2035!
Ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη; Την απάντηση δίνει ο καθηγητής Δημογραφίας Βύρων Κοτζαμάνης: Το 2035, με βάση το δυσμενές σενάριο, ο πληθυσμός θα μειωθεί σε 9,4 εκατομμύρια (28% οι άνω των 65 και 4,5% οι άνω των 85 ετών), ενώ το 2050 θα είμαστε 8,3 εκατομμύρια (33% οι άνω των 65 και 6,6% οι άνω των 85). Ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας θα περιοριστεί σε 5,8 εκατομμύρια το 2035 και σε 4,6 εκατομμύρια το 2050!

Στον αέρα οι συντάξεις!
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια… Για άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι θα είναι το «θύμα» της κατάρρευσης του Δημογραφικού, της μείωσης του πληθυσμού της πατρίδας μας.

Με βάση την προβολή των επίσημων δημογραφικών στοιχείων της χώρας μας από τους πανεπιστημιακούς Σ. Ρομπόλη και Β. Μπέτση, για το 2070 φαίνεται ότι, υπό τις σημερινές δημογραφικές συνθήκες, το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας θα διαμορφωθεί σε 3,201 εκατ. άτομα από 4,656 εκατ. άτομα, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων θα διαμορφωθεί σε 2,820 εκατ. από 2,494 εκατομμύρια. Με λίγα λόγια, οι εκτιμήσεις είναι ότι «το 2070 το εργατικό δυναμικό θα μειωθεί σε σχέση με το 2020 κατά 31%, ενώ οι συνταξιούχοι θα αυξηθούν κατά 13% σε σχέση με το 2020».

Έρχονται και μειώσεις
Με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δημόσιες δαπάνες για συντάξεις θα μειωθούν από το 15,7% του ΑΕΠ το 2019 στο 13,8% το 2030, θα αυξηθούν στο 14% το 2040 και θα μειωθούν ξανά στο 13,6% το 2050, στο 12% το 2060 και στο 11,9% το 2070.

Σήμερα το «ΠΑΡΟΝ» κάνει αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει, το αυτονόητο δηλαδή, οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, που δεν πήραν κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και άφησαν να μετατραπεί η Ελλάδα σε «χώρα γερόντων».

Είναι η ώρα ΟΛΟΙ μαζί να πάρουν τα μέτρα που πρέπει, τα οποία θα οδηγήσουν το γρηγορότερο στην αναγέννηση της πατρίδας μας και στην οχύρωσή της. Γιατί πολλοί έχουν βάλει στο μάτι το «οικόπεδό μας».



Πηγή


«Αθρόα λαθρομετανάστευση» και θέλουμε «να έχουμε Έλληνες» στο κάδρο Γεωργιάδη για το συνέδριο γονιμότητας

 Να μη «χάσουμε την μεγάλη συζήτηση εξαιτίας ενός κακού σποτ» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με το συνέδριο γονιμότητας που προκάλεσε ντόμινο αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί, αρνούμενος να απαντήσει εάν θα απέσυρε τη συμμετοχή του ως ομιλητής ή όχι. Για τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το σποτ του συνεδρίου ναι μεν ήταν απαράδεκτο και προσβλητικό, αλλά από την άλλη υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα και «πρέπει να κάνουμε παιδιά στην Ελλάδα και να έχουμε Έλληνες».


Το σποτ ήταν απαράδεκτο και προσβλητικό, αλλά περίμενε να δει τι θα γίνει με το συνέδριο γονιμότητας, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων του ΑΝΤ1, για το αν θα ακύρωνε τη συμμετοχή του.

Σε άλλη μία τηλεοπτική του εμφάνιση, το πρωί της Δευτέρας 14 Ιουνίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, απέφυγε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων της εκπομπής να απαντήσει στο εάν θα απέσυρε την συμμετοχή του, προσπαθώντας να γυρίσει τη συζήτηση στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. «Η βασική μας ιδεολογική διαφορά είναι ότι εσείς οι αριστεροί λέτε ότι δεν υπάρχει δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα, γιατί την όποια έλλειψη πληθυσμού μπορούμε να την υποκαταστήσουμε με την αθρόα λαθρομετανάστευση. Εγώ δεν υποστηρίζω αυτή την άποψη, πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε παιδιά στην Ελλάδα και να έχουμε Έλληνες» είπε σε ένα ρατσιστικό κρεσέντο.

Παράλληλα, ο υπουργός, είπε πως δεν έχει νόημα να συζητούμε για το «αν» από τη στιγμή που το συνέδριο ακυρώθηκε. Υπενθυμίζεται πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο και άλλοι φορείς και προσωπικότητες απέσυραν τις συμμετοχές τους από το συνέδριο που εμμέσως πλην σαφώς έριχνε την ευθύνη της υπογονιμότητας στην Ελλάδα στις γυναίκες και το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση του σώματός τους.

Ο Α. Γεωργιάδης, δεν απάντησε ούτε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το ποια είναι τι οικονομικά κίνητρα που δίνονται στις οικογένειες και τις γυναίκες να τεκνοποιήσουν, εάν το κράτος καλύπτει τα έξοδα της εξωσωματικής και πώς στηρίζεται μία γυναίκα που σε συνεντεύξεις για δουλειά τη ρωτούν, αν σκοπεύει να κάνει παιδιά, παρά επέμενε να επαναλαμβάνει συγκεκριμένες φράσεις όπως το ότι με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη καθιερώνεται η άδεια πατρότητας και πως «πρέπει να βρούμε τρόπο να κάνουμε παιδιά» και κατέληξε λέγοντας «χαίρομαι που συμφωνούμε όλοι ότι το δημογραφικό είναι μεγάλο ζήτημα και οι κυβερνήσεις πρέπει να ασχοληθούν με αυτό. Μην χάσουμε την μεγάλη συζήτηση εξαιτίας ενός κακού σποτ».

Το μήνυμα «παρερμηνεύθηκε»

Μετά τις αντιδράσεις των ανθρώπων των social media και αφού φορείς και προσωπικότητες άρχισαν ο ένας μετά τον άλλο να αποσύρουν τις συμμετοχές τους από το συνέδριο, με μία ανακοίνωση η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, που αποτελούταν αμιγώς από άνδρες, γνωστοποίησε την ακύρωση του συνεδρίου «λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε».

Το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» έσβησε πριν καν ξεκινήσει, αλλά έδωσε την ευκαιρία στους προοδευτικούς ανθρώπους, να καταδείξουν τον σεξισμό και την πίεση που ασκείται στις γυναίκες από πολύ νωρίς να γίνουν μητέρες, να δημιουργήσουν μία «σωστή» πυρηνική οικογένεια και αν τελικά δεν κάνουν κάτι από αυτά, να τις κατηγορήσει για το δημογραφικό πρόβλημα μίας χώρας που δεν στηρίζει τα παιδιά της, αφού γεννηθούν, παρά νοιάζεται για αυτά μόνο όταν είναι στην κοιλιά της μάνας τους.



Πηγή

Αναστέλλεται η λειτουργία ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

 Ανεστάλη πριν από λίγες μέρες η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Covid του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και πλέον σε περίπτωση που υπάρξει περιστατικό κορονοϊού που χρήζει νοσηλείας σε ΜΕΘ, θα μεταφέρεται σε διαθέσιμη μονάδα των νοσοκομείων του Ηρακλείου.

Ανεστάλη πριν από λίγες μέρες η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Covid του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Ανατολή», ο διοικητής των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου Μανόλης Ανδρεαδάκης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την αναστολή της ΜΕΘ-Covid.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε περίπτωση που υπάρξει περιστατικό κορονοϊού που χρήζει νοσηλείας σε ΜΕΘ, θα μεταφέρεται σε διαθέσιμη ΜΕΘ-Covid των νοσοκομείων του Ηρακλείου.


Ξαναχτύπησε ο ιεροψάλτης: "Αν θέλετε να πάτε στον Άγιο Πέτρο, τότε ακούστε τον Γέροντα"

 



Τους τελείωσε η Θάνου! Αντισυνταγματικά η υποχρεωτικότητα και η απόλυση

 



Δήλωση ΣΟΚ για Ουχάν και νέους ιούς που μπορεί να απελευθερωθούν

 



Είπατε κάτι για την Σουηδία; Πως είναι η ζωή εκεί!

 



Οι «έξι της Μόριας»: Βαριές καταδίκες κατά εφήβων προσφύγων που μοιάζουν προαποφασισμένες

 Με τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας, τον μόνο που «αναγνωρίζει» τους κατηγορούμενους να μην εμφανίζεται στο δικαστήριο και την Εισαγγελία να κρίνει ότι «δεν μπορεί να τον βρει». Με αποκλεισμό των δημοσιογράφων αλλά και δικηγόρων - παρατηρητών από διεθνείς οργανώσεις από την αίθουσα. Με δύο υπουργούς της κυβέρνησης να πανηγυρίζουν από την ώρα των συλλήψεων (ή και πριν από αυτές) ότι «πιάσαμε τους εμπρηστές της Μόριας». Και με μία «πραγματογνωμοσύνη - κουρελόχαρτο», όπως καταγγέλλεται, ενός εγκληματολόγου - ανθρωπολόγου που διάβασε ακτινογραφίες για να κρίνει αν οι κατηγορούμενοι είναι ανήλικοι ή όχι. Κάπως έτσι, εν μέσω και άλλων παρατυπιών, οι έξι κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό της Μόριας καταδικάστηκαν, σε δύο δίκες - παρωδία, μία τον Μάρτιο και μία πριν λίγες μέρες, με αποτελέσματα που μοιάζουν προαποφασισμένα. Δίπλα στις στάχτες ενός καταυλισμού που χαρακτηρίστηκε επανειλημμένα «η ντροπή της Ευρώπης», φαίνεται ότι κάηκαν και βασικοί κανόνες Δικαίου.


του Θάνου Καμήλαλη

Το περασμένο Σάββατο, στη Χίο, ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό η δίκη τεσσάρων έφηβων προσφύγων, από τους έξι που κατηγορήθηκαν για τον εμπρησμό του καταυλισμού της Μόριας, στις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2020. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν η ομόφωνη καταδίκη των τεσσάρων σε 10 χρόνια φυλάκιση, χωρίς αναστολή και χωρίς να αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο, η δίκη των άλλων δύο, ανηλίκων, που καταδικάστηκαν σε 5 χρόνια φυλάκιση. Εν μέσω όλων αυτών, οργανώσεις κατήγγειλαν σειρά παρατυπιών γύρω από τις διαδικασίες, θέτοντας σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον προστατεύεται το δικαίωμα των κατηγορούμενων σε μία δίκαιη δίκη. Την Παρασκευή επίσης, αποφασίστηκε η δίκη να διεξαχθεί «κεκλεισμένων των θυρών», με την έδρα να αποκλείει τους δημοσιογράφους και δικηγόρους – διεθνείς παρατηρητές, με πρόσχημα την πανδημία.

Το TPP συνομίλησε με την ομάδα των δικηγόρων (Βίκυ Αγγελίδου, Έφη Δούση, Βασίλης Ψώμος και Νατάσα Γκαϋλιάνη)  που ανέλαβε την υπεράσπιση των 6 κατηγορουμένων. Οι απαντήσεις τους δόθηκαν συλλογικά και αντιπροσωπεύουν τη σωρεία πολύ σοβαρών ζητημάτων που ανέκυψαν, από την αρχή των ερευνών και τις συλλήψεις των προσφύγων, μέχρι και τις βαριές καταδικαστικές αποφάσεις.

«Είναι σαν να λέει ένας Έλληνας ότι “αναγνωρίζω τον Γιώργο, τον Θανάση και τον Κώστα, που μένουνε στους Αμπελόκηπους”»

Όπως αναφέρει η νομική ομάδα, το μόνο στοιχείο που συνδέει τους «έξι» με την πυρκαγιά, είναι μία κατάθεση ενός μάρτυρα. Έξι μέρες μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, κλητεύεται αυτοβούλως από την αστυνομία ένας κάτοικος του καταυλισμού, που δίνει στην αστυνομία πέντε μικρά ονόματα, υποστηρίζοντας ότι είδε τους συγκεκριμένους ανθρώπους να βάζουν φωτιά στη ζώνη 12, όπου ο ίδιος κατοικούσε. Στη συνέχεια, η αστυνομία του δείχνει έξι φωτογραφίες και ο μάρτυρας δηλώνει ανεπιφύλακτα ότι αναγνωρίζει τους έξι «εμπρηστές» του καταυλισμού.

«Δεν γνωρίζουμε με ποιο κριτήριο κλητεύεται. Αφού λέει μία ιστορία, ότι είναι ένας καλός οικογενειάρχης, με γυναίκα και παιδιά και ότι εκπροσωπεί τη φυλή του που μένει στη Μόρια, υποστηρίζει ότι είδε κάποιους ανθρώπους να βάζουν φωτιά στη ζώνη 12 που κατοικούσε, τα οποία τα ξέρει γιατί κατοικούσαν κι αυτοί στην ίδια ζώνη. Στη συνέχεια δίνει τα μικρά τους ονόματα. Χωρίς επώνυμα χωρίς κάτι άλλο. Είναι σαν να λέει ένας Έλληνας ότι “αναγνωρίζω τον Γιώργο, τον Θανάση και τον Κώστα, που μένουνε στους Αμπελόκηπους”. Ως εκ θαύματος, η αστυνομία στην οποία πηγαίνει να καταθέσει αφού τον έχει κλητεύσει, μόνο αυτόν και κανέναν άλλον από τη Μόρια, του δείχνει τρεις φωτογραφίες. Αμέσως μετά ο ίδιος λέει ότι ξέρει κι έναν που κατοικούσε κοντά στη γραμμή του φαγητού και έναν ακόμα που είναι ο αρχηγός των ανηλίκων σε μία φυλή. Αυτός ο ανήλικος καταδικάστηκε τον Μάρτιο. Δίνει άλλα δύο μικρά ονόματα. Η αστυνομία κάνει μία αναζήτηση, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο, χωρίς επώνυμο ή άλλα χαρακτηριστικά όπως ύψος κλπ, του δείχνει 5 φωτογραφίες συν μία ακόμα έξι και αυτός δηλώνει ότι τους αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα. Ουσιαστικά δημιουργείται μία δικογραφία με βάση αυτήν την κατάθεση, η οποία δίνεται στις 14 Σεπτεμβρίου του 2020, έξι μέρες μετά την πρώτη φωτιά» αναφέρει συγκεκριμένα η νομική ομάδα.

Σημειώνει επίσης αναντιστοιχία γύρω από την ημέρα που καίγεται το συγκεκριμένο σημείο του καταυλισμού. Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι η ζώνη 12 καίγεται στις 8 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η αυτοψία της Πυροσβεστικής αναφέρει ότι εκείνη τη μέρα δεν υπήρξε φωτιά στο σημείο. Η συγκεκριμένη ζώνη φαίνεται να καίγεται στις 9/9 και μάλιστα όχι από εστία που δημιουργείται στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά λόγω των βορειοανατολικών ανέμων που μεταφέρουν τις νέες φωτιές και εκεί.

Μία περίεργη αναντιστοιχία υπάρχει, σύμφωνα με την υπεράσπιση που επικαλείται τα επίσημα έγγραφα, και στον χρόνο αλλά και στον τόπο των συλλήψεων που πραγματοποιούνται από τις αρχές. «Συνελήφθησαν το βράδυ, απολογήθηκαν νωρίτερα το μεσημερί» σχολιάζει χαρακτηριστικά

Οι απολογίες των κατηγορουμένων τοποθετούνται χρονικά πριν τις εκθέσεις των συλλήψεών τους. «Στις 15 Σεπτεμβρίου το πρωί εκδίδονται εντάλματα σύλληψης για τους κατηγορούμενους, οι 4 από του οποίους εμφανίζονται να συλλαμβάνονται κάνοντας βόλτα κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης. Τους συλλαμβάνουν μεταξύ 23:00 και 23:30 το βράδυ. Παρόλο που η έκθεση σύλληψης γράφει συγκεκριμένη ώρα, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι φέρονται να απολογούνται ενώπιον της αστυνομίας, στην προανάκριση, μεταξύ 13:00 και 13:30 το μεσημέρι στις 15/9. Πριν συλληφθούν δηλαδή».

«Συλλάβαμε τους εμπρηστές» και «δεν βρίσκουμε τον μάρτυρα»

Την ημέρα που συμβαίνουν αυτά, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, αλλά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενημερώνονται, το μεσημέρι, για τις συλλήψεις και σπεύδουν να καταλύσουν το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορούμενων. Το μήνυμά τους είναι ότι «πιάσαμε τους εμπρηστές». «Στις 14:23 κάνει μία ανάρτηση ο Μηταράκης στο twitter και λέει ότι οι εμπρηστές της Μόριας συνελήφθησαν, ενώ 14:24 το μεσημέρι βγαίνει σε απευθείας σύνδεση ο Χρυσοχοϊδης και λέει ότι η ελληνική αστυνομία έκανε το καθήκον της και συνέλαβε τους εμπρηστές της Μόριας. Οι οποίοι συλλαμβάνονται αργότερα το βράδυ».

Σύμφωνα με την υπεράσπιση, δύο εβδομάδες μετά την κατάθεσή του, στις 28 Σεπτεμβρίου, ο βασικός μάρτυρας παίρνει άσυλο. «Δεν ξέρουμε καν αν νωρίτερα έχει κάνει συνέντευξη, αλλά στις 28/9 παίρνει άσυλο και τη δυνατότητα να πάει στην ενδοχώρα, σε μία εποχή που κανένας δεν πήγαινε στην ενδοχώρα, διότι ήταν αποκλεισμένοι οι μετανάστες από οποιαδήποτε μετακίνηση λόγω Covid» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί σύμπτωση, δεδομένου ότι δεν είναι γνωστό σε ποιο σημείο της διαδικασίας βρισκόταν ο συγκεκριμένος πρόσφυγας. Το βασικό ζήτημα που ανακύπτει στη συνέχεια, είναι ότι ο βασικός μάρτυρας στην υπόθεση δεν εμφανίζεται να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου σε καμία από τις δύο δίκες. Η υπεράσπιση καταγγέλλει εδώ ότι η κατάθεσή του έγινε δεκτή, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε  καμία προσπάθεια να αναζητηθεί από τις εισαγγελικές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα, η νομική ομάδα σημειώνει ότι όλοι οι αιτούντες άσυλο ή όσοι έχουν λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα καταγράφονται στο ειδικό σύστημα «Αλκυόνη» του υπουργείου Μετανάστευσης, που έχει δημιουργηθεί ειδικά γι αυτόν τον σκοπό. Η Εισαγγελία ωστόσο, συνεχίζουν, δεν αποστέλλει ποτέ ερώτημα στην Υπηρεσία Ασύλου ώστε να δοθούν στοιχεία σχετικά με το πού βρίσκεται ο συγκεκριμένος μάρτυρας. Η υπεράσπιση προσπαθεί να τον βρει, αλλά λαμβάνει την απάντηση ότι δεν υπάρχει ειδικό έννομο συμφέρον, ώστε να λάβει τα προσωπικά του δεδομένα:

«Η μοναδική περίπτωση που μπορεί να αναγνωστεί μία τέτοια κατάθεση, είναι αν ο μάρτυρας έχει πεθάνει, αν έχει σοβαρή και μακροχρόνια ασθένεια και δεν μπορεί να παραστεί στο δικαστήριο, ή αν είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο ότι ο μάρτυρας δεν μπορεί να ανευρεθεί. Στην κατάθεση που δίνει ο μάρτυρας στην αστυνομία, δηλώνει κάτοικος Μυτιλήνης, χωρίς συγκεκριμένη διεύθυνση. Η Μυτιλήνη έχει 40.000 κατοίκους. Προφανώς στη συνέχεια δεν υπάρχει καμία βούληση να ανευρεθεί. Για παράδειγμα, ανακριτής έχει ζητήσει στοιχεία από την Υπηρεσία Ασύλου για 7-8 πρόσφυγες που είχαν συμμετάσχει σε ένα ρεπορτάζ του BBC. Για να τους κλητεύσει να του πουν τι ακριβώς γνωρίζουν σε σχέση με τις συνεντεύξεις που έχουν δώσει. Και εδώ δεν ζητούνται από την Υπηρεσία Ασύλου τα στοιχεία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, πού βρίσκεται, αν έχει πάρει άσυλο, ποια είναι η διεύθυνσή του κλπ.

Φτάνουμε στο δικαστήριο τον ανηλίκων τον Μάρτιο, όπου ο εισαγγελέας με μεγάλη στεναχώρια λέει ότι “κι εγώ θα ήθελα να βρίσκονται εδώ πέρα για να μπορέσουμε να τον ρωτήσουμε, αλλα δεν τον βρήκαμε”, χωρίς να έχει κάνει την παραμικρή αναζήτηση, τουλάχιστον μέσω της Υπηρεσίας Ασύλου. Και στη συνέχεια στο επόμενο δικαστήριο, που κρίνει ότι πρέπει να αναγνωστεί η κατάθεσή του, γιατί είναι ανέφικτη η ανεύρεσή του

Εμείς απευθύναμε αίτηση στην Υπηρεσία Ασύλου για να μας γνωστοποιήσουν αυτά τα στοιχεία, αλλά μας απάντησαν ότι δεν έχουμε ειδικό έννομο συμφέρον για να μάθουμε προσωπικά δεδομένα του συγκεκριμένου ατόμου. Η Εισαγγελία προφανώς και έχει κάθε δικαίωμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι και αρμοδιότητα της υπεράσπισης να αναζητά τους μάρτυρες.»

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη δικογραφία, ο συγκεκριμένος μάρτυρας είναι ο μόνος που αναγνωρίζει τους 6 κατηγορούμενους. Στη δίκη, ως μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν και άνδρες της Ασφάλειας και της Πυροσβεστικής, που επιχειρούσαν στο σημείο την ημέρα της πυρκαγιάς, χωρίς να έχουν γνώση για το ποιοι έβαλαν τη φωτιά.

Η «πραγματογνωμοσύνη – κουρελόχαρτο» για την ηλικία

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η υπεράσπιση στο ζήτημα της ανηλικότητας των 3 εκ των 4 κατηγορούμενων, που απασχόλησε έντονα τις έρευνες, κατά τους μήνες πριν από τη δίκη. Οι κατηγορούμενοι προσκόμισαν επίσημα έγγραφα από τις χώρες καταγωγής τους, που ανέφεραν ότι είναι ανήλικοι. Οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές αποφάσισαν να ακολουθήσουν μία περίεργη και άκρως αμφιλεγόμενη οδό, κάνοντας τη νομική ομάδα να καταγγέλλει μία «πραγματογνωμοσύνη – κουρελόχαρτο». Το ζήτημα της ηλικίας των ακτηγορούμενων έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ως ανήλικοι θα μειωνόταν σημαντικά η ποινή τους.

«Ο Μεταναστευτικός Νόμος, ο τελευταίος που ισχύει, προβλέπει ότι όταν οι άνθρωποι έχουν έγγραφα από τη χώρα καταγωγής τους, τα οποία αποδεικνύουν την ηλικία τους, αυτά τα έγγραφα θεωρούνται πειστήριο και αίρεται η αμφιβολία σε σχέση με την ανηλικότητά τους, επομένως θεωρούνται ανήλικοι. Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν στον ανακριτή ότι είναι ανήλικοι και ζήτησαν age assessment (αξιολόγηση ηλικίας). Σε επόμενο στάδιο προσκομίσαμε τα σχετικά έγγραφα για την ηλικία τους από τις χώρες καταγωγής τους, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και μεταφρασμένα επίσημα στα αγγλικά» αναφέρουν συγκεκριμένα οι δικηγόροι και προσθέτουν:

«Η πραγματογνωμοσύνη για την ηλικία ανατίθεται σε έναν εγκληματολόγο-ανθρωπολόγο, σε έναν κοινωνιολόγο δηλαδή, όχι σε έναν γιατρό όπως προβλέπει η σχετική Υπουργική Απόφαση σε σχέση με τη διαπίστωση ανηλικότητας. Αυτός τους λέει να στείλουν ακτινογραφίες άκρας χειρός και πανοραμική οδόντος για να διαπιστωθεί η ηλικία τους. Ο ανακριτής δίνει την εντολή στην αστυνομία να μεταχθούν οι άνθρωποι από το Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, για να πραγματοποιηθούν αυτές οι εξετάσεις. Η αστυνομία κατά βούληση, τους προσάγει όχι στο νοσοκομείο, που έχει οδοντιατρικό τμήμα για να κάνουν την εξέταση, αλλά στο Κέντρο Υγείας, όπου γίνεται μόνο η ακτινογραφία άκρας χειρός. Η οποία υποτίθεται ότι διαβάζεται από τον συγκεκριμένο εγκληματολόγο – ανθρωπολόγο, που προφανώς είναι παντελώς αναρμόδιος να τις διαβάσει γιατί δεν είναι γιατρός. Αυτός χωρίς να παραθέτει κανένα στοιχείο που να έχει να κάνει με οστική πυκνότητα κ.α., αυτά τέλος πάντων που προβλέπει ο νόμος για να αιτιολογήσει πως διαβάζεται η ακτινογραφία, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα είναι ενήλικοι».

Συνεχίζουν εξηγώντας πως «ενώ στις πραγματογνωμοσύνες κανονικά υπάρχουν και προηγούμενα στάδια, γίνεται εξέταση από παιδίατρο και στη συνέχεια από εξειδικευμένο ψυχολόγο, ενώ αν χρειαστεί φτάνουμε στις συγκεκριμένες εξετάσεις, εδώ αυτά δεν έγιναν, ενώ ο συγκεκριμένος εγκληματολόγος λέει ότι διάβασε τις ακτινογραφίες από το Νοσοκομείο. Πράγμα το οποίο σε εμάς καταδεικνύει ότι δεν είδε καν τις ακτινογραφίες. Λέει επίσης ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα οι κατηγορούμενοι είναι πάνω από 18 ετών. Στις κανονικές πραγματογνωμοσύνες που γίνονται, δεν αναφέρεται αν είναι άνω των 18 απλά, δίνεται ένα εύρος ηλικίας, για παράδειγμα 17-21. Η πραγματογνωμοσύνη δεν είχε καν σφραγίδα, απλώς μία χειρόγραφη υπογραφή του συγκεκριμένο εγκληματολόγου. Δεν είχε δηλαδή ούτε καν κάτι που να επιβεβαιώνει τις συγκεκριμένες ειδικότητες. Εμείς προσκομίσαμε σχετικά έγγραφα από την σωματεία Εγκληματολόγων και από ακαδημαϊκούς, όσον αφορά το ποιες είναι ακριβώς οι γνώσεις που μπορεί να έχουν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες και τι δυνατότητες έχουν. Έγγραφα που προφανώς έλεγαν ότι δεν μπορούν να διαβάσουν μία ακτινογραφία χειρός για να φτάσουν σε συμπεράσματα».

Εντύπωση επίσης προκαλεί η αιτιολογία που έδωσε ο εισαγγελέας, απορρίπτοντας τη σχετική ένσταση της υπεράσπισης περί αναρμοδιότητας του δικαστηρίου λόγω ανηλικότητας. Επικαλέστηκε τον όρο «επιστημοσύνη» προκαλώντας απορία στη πλευρά των προσφύγων. «Ο εισαγγελέας πρότεινε ότι με βάση την επιστημοσύνη του συγκεκριμένου ανθρώπου, οι συγκεκριμένες πραγματογνωμοσύνες είναι καταληκτικές και δεν μας ενδιαφέρουν τα έγγραφα που προσκομίζουν οι κατηγορούμενοι» καταγγέλλει η υπεράσπιση.

Ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι όλα τα έγγραφα παραδόθηκαν στους κατηγορούμενους στα ελληνικά, κατά παράβαση οδηγιών της Ε.Ε. από το 2010, που ορίζει ότι οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν τα έγγραφά τους σε γλώσσα που κατανοούν. Ακόμα και η διερμηνεία, κατά τη διάρκεια της δίκης, κρίνεται πολύ προβληματική, με την υπεράσπιση να αναφέρει ότι πέρασε περίπου μισή ώρα από την ανακοίνωση της απόφασης, με τη διαδικασία να προχωράει στις ποινές και τα ελαφρυντικά, μέχρι το δικαστήριο να θυμηθεί ότι θα πρέπει αν γίνει διερμηνεία στους κατηγορούμενους.

Χωρίς δημοσιότητα, χωρίς παρατηρητές, χωρίς ελαφρυντικά

Την Παρασκευή, δημοσιογράφοι δύο τοπικών και δύο ξένων ΜΜΕ κατέθεσαν αίτημα να παρακολουθήσουν τη δίκη, καθώς λόγω και της απουσίας κοινού έπρεπε να διασφαλιστεί η αρχή της δημοσιότητας. Η υπεράσπιση παράλληλα, κατέθεσε αίτημα «για παρατηρητές της δίκης, που ήρθαν από διεθνείς οργανώσεις δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από Ισπανία και Ελβετία συγκεκριμένα, με έγγραφα που τους διόριζαν συγκεκριμένα για την παρατήρηση της συγκεκριμένης δίκης». Τα αιτήματα δεν έγιναν δεκτά από την έδρα, την ώρα που όπως σημειώνεται, «θεωρήθηκε απαραίτητη η παρουσία 7-8 αστυνομικών και ασφαλιτών, σε μία αίθουσα με κάγκελα στα παράθυρα και μία μόνο έξοδο, εξώ από την οποία βρισκόταν όλη η υπόλοιπη αστυνομία».

Αποκλείστηκε επίσης, όπως καταγγέλλεται δικηγόρος που είχε στείλει η ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι είχε άμεσο ενδιαφέρον, λόγω του ότι συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές στις διαδικασίες ασύλου.

Αρνητικό τέλος, ήταν το δικαστήριο και στη χορήγηση ελαφρυντικών στους 4 κατηγορούμενους. Μεταξύ αυτών θα μπορούσε να θεωρηθεί και η μετεφηβική ηλικία, όπως σημειώνουν οι δικηγόροι. Ούτε αυτό συνέβη, μολονότι, όπως αναφέρουν«η ελληνική Πολιτεία, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, αναγνώρισε δύο φορές την μετεφηβική ηλικία των κατηγορουμένων. Προφυλακίστηκαν σε ειδικό κατάστημα κράτησης στην Αυλώνα, όχι στον Κορυδαλλό δηλαδή, ενώ κατά τη μεταγωγή τους για να δικαστούν, δεν τους πήγε στις φυλακές Χίου, που είναι φυλακές ενηλίκων, αλλά τους κράτησε στο Αστυνομικό Τμήμα Χίου».

Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, βγήκαν οι βαριές καταδίκες του Σαββάτου, που ακολούθησαν τις καταδικαστικές αποφάσεις, με παρόμοιο τρόπο, των 2 ανηλίκων τον Μάρτιο. Η έφεση, που κατατέθηκε άμεσα, αναμένεται να εκδικαστεί σε έναν με ενάμιση χρόνο, διάστημα για το οποίο οι «έξι της Μόριας» θα παραμείνουν στη φυλακή, με τις διαδικασίες τους για άσυλο όπως ειναι επόμενο να παγώνουν.

Η πλευρά τους πάντως, τονίζει ότι θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα, ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη. «Αν φτάσουμε τελικά εκεί, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα “γελάει”» σχολιάζει.


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ