Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Προχειρότητες και αστερίσκοι στα ανθρώπινα δικαιώματα από την Επιτροπή εθνικής στρατηγικής «για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+»

 Σημαντικές παραλείψεις, συντήρηση θεσμικού ρατσισμού και μη συμπερίληψη μακροχρόνιων διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εντοπίζονται στις προτάσεις της Επιτροπής εθνικής στρατηγικής «για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+» που εξέδωσε την Τρίτη την τελική της εισήγηση, στην οποία επιχειρείται θεωρητικά να ενσωματωθούν όλες οι προτάσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ φορέων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Ωστόσο, σημαντικές και μακροχρόνιες διεκδικήσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο γάμος, η τεκνοθεσία και η θεσμική κατοχύρωση τρίτου φύλου στα επίσημα έγγραφα φαίνεται πως παραμένουν ακόμη υπό αίρεση για την Επιτροπή, κατ' αντιστοιχία και στην ίδια κατεύθυνση με την αντίληψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση στην οποία κλήθηκε να καταθέσει τις προτάσεις της.


Ιδιαίτερα επιφανειακές αποδεικνύονται οι προτάσεις της επιτροπής εθνικής στρατηγικής «για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+» που συγκροτήθηκε τον Μάρτιο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαφημίζει τότε ότι «εργαζόμαστε όλοι για μία σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα και μία τέτοια χώρα δεν νοείται να αποκλείει ή να διαχωρίζει τους πολίτες της». Ωστόσο, βάσει αρκετών σημείων της τελικής έκθεσης με τίτλο «Εθνική Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+», που ήρθε στη δημοσιότητα το πρωί της Τρίτης, φαίνεται πως η εισήγηση της Επιτροπής συντηρεί εντέλει τους διαχωρισμούς που κλήθηκε να αναδείξει και να επιχειρήσει να εξαλείψει, με μετριοπαθείς διεκδικήσεις, ενώ όπως επισημαίνει ο νομικός Βασίλης Σωτηρόπουλος, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή επιχειρεί να ευθυγραμμιστεί με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό φορέα «το ελληνικό κείμενο έχει σοβαρές ελλείψεις σε σχέση με την ΛΟΑΤΚΙ+ ατζέντα και έχει συνταχθεί με στοιχεία προχειρότητας και με ανακρίβειες μη αναμενόμενες, για το κύρος των μελών της Επιτροπής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έκθεση που ήρθε στη δημοσιότητα το πρωί της Τρίτης, προκύπτει πως η προσπάθεια της Επιτροπής για εξάλειψη των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου μέσω της νομοθεσίας διακρίνεται από προχειρότητα, ενώ την ίδια ώρα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως επιφανειακές οι προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της προκειμένου να είναι συμπεριληπτική ως προς τα μη ετερόφυλα άτομα για την τεκνοθεσία και τον γάμο.

Σε ό,τι αφορά στο φλέγον ζήτημα της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, και της εκπροσώπησης των ανθρώπων που το φύλο τους δεν εντάσσεται στο κυρίαρχο δίπολο άνδρας – γυναίκα (μη δυαδικα/non binary), η Επιτροπή φαίνεται πως το έχει παραλείψει, αγνοώντας την αναγκαιότητα επίσημης θεσμοθέτησης της τρίτης μορφής καταχώρησης φύλου στα επίσημα έγγραφα, ενώ, όπως επισημαίνει ο Β. Σωτηρόπουλος, το νομοθετικό κενό έχει ήδη διαπιστωθεί ήδη από τα ελληνικά δικαστήρια.

Στην νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου (σελ. 48 – 51) η Εθνική Στρατηγική έχει ξεχάσει τελείως τα non-binary άτομα και την ανάγκη θεσμοθέτησης μιας τρίτης μορφής καταχώρησης φύλου (π.χ. “Χ” όπως έχει γίνει δεκτό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ). Είναι μια σημαντική παράλειψη, δεδομένου ότι το κενό έχει ήδη διαπιστωθεί από την νομολογία των Ελληνικών Δικαστηρίων ήδη από το 2018 και υπάρχουν τρεις δικαστικές αποφάσεις που το εντοπίζουν, καλώντας ουσιαστικά τον νομοθέτη να καλύψει το ζήτημα. Μια Επιτροπή ΛΟΑΤΚΙ+ Ισότητας δεν επιτρέπεται να παραλείπει κάτι που ήδη η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει εντοπίσει ως κενό δικαίου.

Σε ό,τι αφορά στον γάμο, ο Β. Σωτηρόπουλος επισημαίνει ότι η εισήγηση της Επιτροπής σχετικά με τον γάμο των μη ετερόφυλων ατόμων «εισάγει αθέμιτη και απαγορευμένη κατά το συνταγματικό και ευρωπαϊκό δίκαιο διάκριση που αν ψηφιστεί από τον νομοθέτη θα έχουμε συστημική παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων» καθώς περιορίζει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μόνο στον πολιτικό γάμο, ενώ την ίδια ώρα, η πρόσφατη πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «που επίσης εισηγείται μόνο τον πολιτικό γάμο» είναι πιο συμπεριληπτική καθώς ζητά την αναγνώριση όλων των τύπων γάμου, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού, που έχουν τελεστεί μεταξύ Ελλήνων σε χώρες του εξωτερικού.

Κατάπληξη προκαλεί ότι η Επιτροπή εισηγείται μόνο τον “πολιτικό γάμο” κι όχι την εφαρμογή του γάμου όπως αυτός προβλέπεται στον Αστικό Κώδικα ενιαία, είτε ως πολιτικός, είτε -για όσα δόγματα τον ευλογούν- με ιερολογία. Αυτή η διάκριση οδηγεί ήδη σε γάμο δύο ταχυτήτων, ευεπίφορο πεδίο για περαιτέρω “εκπτώσεις”: άλλος για τους straight, άλλος για τους ΛΟΑΤΚΙ+ με τις ευλογίες (κυριολεκτικά) της Πολιτείας. Όταν δηλαδή η Πρεσβυτεριανή Εκκλησία που ευλογεί γάμους ομοφύλων οργανώσει μια τέτοια τελετή στην Ελλάδα, εάν ψηφιστεί μόνο πολιτικός γάμος, οι ενδιαφερόμενοι αλλά και η ίδια η εκκλησία αυτή θα έχουν υποστεί μια αθέμιτη διάκριση λόγω θρησκεύματος, κατά παράβαση του άρθρου 12 σε συνδυασμό με το άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και κατά παράβαση του άρθρου 12 σε συνδυασμό με το άρθρο 21 του Συντάγματος. Πραγματικά απορώ πώς γίνεται η συγκεκριμένη Επιτροπή να εισηγείται με τέτοια παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της, ο καθηγητής κ. Σισιλιάνος επί 10 χρόνια δίκαζε ως δικαστής του ΕΔΔΑ τέτοιου είδου αποκλεισμούς. Απορώ επίσης, πώς είναι δυνατόν να συμφώνησαν σε μια τέτοια διάκριση και οι δύο καθηγήτριες νομικής που συνυπογράφουν την Εθνική Στρατηγική. Πάντως, εδώ έχουμε σύμπτωση απόψεων με το επίσης προβληματικό νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που επίσης εισηγείται μόνο τον πολιτικό γάμο, αλλά κάνοντας ένα βήμα περαιτέρω (σε σχέση με την Εθνική Στρατηγική ΛΟΑΤΚΙ+ Ισότητας) να αναγνωρίζει όλους τους γάμους (άρα και τους θρησκευτικούς) που έχουν τελέσει Έλληνες στο εξωτερικό. Σε αυτό το σημείο, η Εθνική Στρατηγική ΛΟΑΤΚΙ+ Ισότητας εισάγει αθέμιτη και απαγορευμένη κατά το συνταγματικό και ευρωπαϊκό δίκαιο διάκριση που αν ψηφιστεί από τον νομοθέτη θα έχουμε συστημική παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, στην τελική πρόταση της Επιτροπής γίνεται χρήση του παρωχημένου και πλέον αποφευκτέου όρου «υιοθεσία» αντί του πλέον δόκιμου και συμπεριληπτικού όρου «τεκνοθεσία», ενώ η Επιτροπή δεν εισηγείται την αναγνώριση της τεκνοθεσίας τα μη ετερόφυλα ζευγάρια. Όπως επισημαίνει ο Β. Σωτηρόπουλος, «σημαντικότατο κενό της Εθνικής Στρατηγικής είναι ότι δεν εισηγείται καθόλου την αναγνώριση της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, ως τέτοιας, δηλαδή ακόμη κι αν έχουν σύμφωνο συμβίωσης, εκτός βέβαια από τις αναφορές στην αναγνώριση γονεϊκών δικαιωμάτων στον μη βιολογικό γονέα και με σιωπή για το, αυτονόητο επακόλουθο δυνατότητας τεκνοθεσίας στην περίπτωση του “πολιτικού” γάμου. Το κενό που υπάρχει δηλαδή στο σύμφωνο συμβίωσης εξακολουθεί και διαιωνίζεται, ενώ το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα προβλήματά του, το έχει αντιμετωπίσει προτείνοντας την επέκταση της τεκνοθεσίας και σε ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης». Σημειώνεται ότι το κείμενο διέπεται από την εμπεδωμένη αντίληψη περί ύπαρξης ζευγαριού ως απαραίτητη προϋπόθεση για την τεκνοθεσία».

Μάλιστα, η Επιτροπή απέφυγε να πάρει θέση για το ζήτημα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής περιοριζόμενη σε μια διατύπωση ότι «μια πρόταση για ευρύτερη αναθεώρηση του πλαισίου που θα περιλάμβανε και ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια θα υπερέβαινε ενδεχομένως την εντολή που έχει λάβει η παρούσα επιτροπή», αντιμετωπίζοντας το ζήτημα των έμφυλων αποκλεισμών που θέτει ο αστικός κώδικας ως μη σχετικά με τον ρόλο της.

Οι έμφυλες διατυπώσεις στον Αστικό Κώδικα, όπως στο άρθρο 1456 που αναφέρει “αν η υποβοήθηση αφορά άγαμη γυναίκα, η συναίνεση αυτής και, εφόσον συντρέχει περίπτωση ελεύθερης ένωσης, του ά ν δ ρ α με τον οποίο συζεί παρέχεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο” είναι κατ’ εξοχήν πρόβλημα ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητας, αφού αυτή  η διάταξη είναι μία από αυτές που εξαιρούν ρητά ομόφυλα ζευγάρια από την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή! Η “Στρατηγική” συνεχίζει φλυαρώντας για μια “διασταλτική ερμηνεία”, που θα επέτρεπε και σε ομόφυλα ζευγάρια, αλλά χωρίς να εισηγείται την απαραίτητη νομοθετική μεταβολή! Εδώ η Επιτροπή είναι σαφές ότι δεν έχει κάνει καθόλου καλά την δουλειά της. Αλοίμονο αν, έχοντας ως αποστολή την στρατηγική για ισότητα, θεωρούμε ότι τέτοιες διατάξεις δεν παραβιάζουν την ισότητα και ότι βρίσκονται εκτός της αποστολής της Επιτροπής ΛΟΑΤΚΙ+ Ισότητας! Το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα αρνητικά του, έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό.



Πηγή 

Ξανά διψήφιος αριθμός νεκρών και σταθερά πάνω από 200 οι διασωληνωμένοι

 Πάνω από τους δέκα ανήλθε και πάλι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στη χώρα, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η πανδημία στη χώρα παρουσιάζει εικόνα εξομάλυνσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το τελευταίο 24ωρο, οι νεκροί ανήλθαν σε 13, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσίασε και πάλι μικρή μείωση, υπερβαίνοντας όμως τους 200. Οι εμβολιασμοί της Δευτέρας ανήλθαν συνολικά σε 103.379, με την εμβολιαστική επάρκεια να ξεπερνά οριακά το 35%.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 605 σε σύνολο μόλις 45.551 τεστ (PCR: 14.223, RAPID: 31.328), ενώ η θετικότητα των μοριακών τεστ ανήλθε στο 4,25%%. Τρία από τα ανακοινωθέντα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 421.829 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων το 51.2% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 85 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 632 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο αυξήθηκε κατά 13 άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 12.695. Το 95,2% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Σταθερή μείωση παρατηρείται στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει την Τρίτη 204 νέες διασωληνώσεις. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.668 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 33 (ημερήσια μεταβολή -15,38%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 46 ασθενείς.

Στο πεδίο του εμβολιασμού, ο συνολικός αριθμός των δόσεων που χορηγήθηκαν την Δευτέρα (28/6) ανήλθε σε 103.379, με 4.762.226 άτομα να έχουν λάβει την πρώτη δόση και 3.666.080 άτομα να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Η εμβολιαστική επάρκεια ανέρχεται σε 35,2%.



Πηγή

To Kosmos με ανανεωμένη εικόνα από την 1η Ιουλίου!

Την Πέμπτη 1η Ιουλίου 2021, το Kosmos αλλάζει την εικόνα του!

Επισκεφθείτε τις σελίδες του αγαπημένου σας ραδιοφώνου στα social media, στις 12 το μεσημέρι, για να δείτε πρώτοι τη νέα εικόνα του Kosmos 93,6 και 107,0.

Όλος ο Kosmos σε ένα ραδιόφωνο, με διάθεση ανανεωμένη και καλοκαιρινή.

Μας ακούτε στους 93,6 και στους 107,0 και on line στο kosmosradio.gr

Kosmos 93,6 & 107,0

Facebook: facebook.com/kosmos936

Instagram: instagram.com/KOSMOS936



Πηγή

Αντιδρούν στα «προνόμια εμβολιασμένων» οι επιχειρηματίες και προβλέπουν αύξηση του κόστους σε εστίαση και διασκέδαση

 Τις έντονες αντιδράσεις τους που αφορούν κυρίως στο πώς θα γίνεται ο έλεγχος των πελατών που θα προσέρχονται στα καταστήματα εστίασης αλλά και στο ηθικό ζήτημα της επιλογής ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη, εκφράζουν παράγοντες του κλάδου, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «ρίχνει το μπαλάκι σε αυτούς». «Είναι απαράδεκτο να ελέγχουμε τους πελάτες των μικτών χώρων αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι», δηλώνει ο ΓΓ Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης, με τους παράγοντες του κλάδου να κρούουν καμπανάκι για αύξηση του κόστους σε εστίαση και διασκέδαση. «Το κόστος εξόδου για μια οικογένεια σε ένα κατάστημα εστίασης που θα έχει μεικτούς χώρους θα έχει επιπλέον επιβάρυνση» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων.


«Απαράδεκτο» χαρακτηρίζουν παράγοντες του κλάδου της εστίασης το μέτρο του διαχωρισμού των πελατών στα καταστήματα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αντιδρώντας έντονα στο άκουσμα των σημερινών κυβερνητικών ανακοινώσεων.

«Είναι απαράδεκτο να ελέγχουμε τους πελάτες των μικτών χώρων αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι» δήλωσε στην ΕΡΤ3, ο Μιχάλης Επιτροπίδης, ΓΓ Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης. Το μέτρο αυτό θα επιβαρύνει εκ νέου τους καταστηματάρχες με προσλήψεις για να γίνονται οι έλεγχοι, όπως τόνισε ο κ. Επιτροπίδης, ενώ η Ένωση αναμένεται να πραγματοποιήσει μια άτυπη δημοσκόπηση στη Θεσσαλονίκη για να μάθει πόσες επιχειρήσεις θα δηλώσουν μικτές και πόσες αμιγείς.

«Δεν βλέπω να περπατάει το συγκεκριμένο μέτρο. Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι σε εμάς. Εδώ δεν τα έχει καταφέρει η αστυνομία, θα ανταπεξέλθουμε εμείς; Με μειωμένους τζίρους και με το 60% του πληθυσμού να μην έχει εμβολιαστεί πώς θα τα βγάλουμε πέρα εμείς» συμπλήρωσε με δηλώσεις του στο newsit.gr.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος, μιλώντας στο insider.gr, αναφέρει ότι θα χρειαστούν μερικές μέρες προκειμένου οι επιχειρήσεις να δουν με λεπτομέρειες τις σημερινές ανακοινώσεις. «Εκτός από το πρακτικό κομμάτι σε αυτόν τον διαχωρισμό, υπάρχει επιπλέον και ένα ηθικό κομμάτι καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν μία επιλογή σε ποια από τις δύο κατηγορίες θα ενταχθούν, επιλέγοντας ουσιαστικά και ποιους πελάτες θα υποδεχθούν» επισημαίνει ο κ. Λιάρος, προσθέτοντας ότι ο κλάδος αιφνιδιάστηκε με τις σημερινές ανακοινώσεις.

«Αρχικά βλέπω θετικό το δικαίωμα της επιλογής, ωστόσο όλα θα κριθούν επί του πεδίου της μάχης. Δίνει μια διέξοδο στις επιχειρήσεις που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και στην πράξη ήταν μέχρι σήμερα κλειστές. Πρακτικά θα δούμε πως αυτά θα μπορέσουν να λειτουργήσουν από τις 15 Ιουλίου που θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Περιμένουμε όμως και περαιτέρω διευκρινήσεις» δήλωσε στο newsit.gr ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ). Σημειώνει δε ότι το κόστος εξόδου για μια οικογένεια σε ένα κατάστημα εστίασης που θα έχει μεικτούς χώρους θα έχει επιπλέον επιβάρυνση. «Στους αμιγείς χώρους η πληρότητα της τάξεως του 85% είναι ένα καλό ποσοστό, ωστόσο στους μικτούς η πληρότητα του 50% προσφέρει ένα κόστος για τη συντήρηση της επιχείρησης. Στην περίπτωση των μεικτών χώρων, μια τετραμελής οικογένεια θα επιβαρυνθεί επιπλέον με 20 – 25 ευρώ για τα self test που θα πρέπει να κάνουν», λέει ο κ. Καββαθάς.

Μέτρα διαχωρισμού των πολιτών

Υπενθυμίζεται πως «αμιγείς» και «μικτούς» χώρους ανακοίνωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης και ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιώργος Γεραπετρίτης αντίστοιχα, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για την προσφορά χρημάτων στους νέους και τις νέες κάτω των 25 ετών με «αντάλλαγμα» μία δόση εμβολίου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη, στους αμιγείς χώρους θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο, διαθέτοντας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό αντιστοίχως. Στους μεικτούς χώρους θα έχουν πρόσβαση οι παραπάνω αλλά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί – οι τελευταίοι μόνο μετά από rapid ή μοριακό τεστ. Το μέτρο αφορά είτε κλειστούς χώρους, είτε ανοιχτούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Ενδεικτικό της διάθεσης της κυβέρνησης να δώσει ώθηση στον διαχωρισμό των πολιτών, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε πως εναπόκειται στους επιχειρηματίες να επιλέξουν όποιο μοντέλο θέλουν, με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις. Παράλληλα, χαρακτήρισε ακόμα «αυτονόητο» ότι θα γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών στην πρώτη περίπτωση, των μέτρων (αποστάσεις) στη δεύτερη. Το νέο αυτό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς θα τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου.

Ακόμα, η κυβέρνηση δίνει επιπλέον ώθηση στον διαχωρισμό των πολιτών με έμφαση στους εμβολιασμένους, δίνοντας «κίνητρα» για τον εμβολιασμό, αφού στους αμιγείς χώρους αυξάνεται η πληρότητα και φτάνει στο 85% σε εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα (σε αυτά τα δυο με χρήση μάσκας), ενώ την ίδια ώρα η πληρότητα στους μεικτούς χώρους θα είναι 50%.

Στο 85% θα είναι η πληρότητα και για τους αμιγείς υπαίθριους χώρους καθημένων, ενώ κλιμακωτή είναι η ποσόστοση και κάτω του 75% για του μεικτούς. Για τα κλαμπ και τους υπαίθριους και κλειστούς χώρους διασκέδασης η πληρότητα για τους αμιγείς χώρους είναι στο 60%, ενώ αντίστοιχα στους μεικτούς φτάνει στο 25%. Τέλος στα γήπεδα (ανοικτά και κλειστά) θα έχουν πρόσβαση (με μάσκα) σε ποσοστό 85% μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους.


Πηγή

Προς απαλλαγή ο αντεισαγγελέας Αγγελής για την «παράβαση καθήκοντος» στη Βιέννη με την υπόθεση Novartis

 Την πλήρη απαλλαγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή φέρεται να προτείνει ο εισαγγελέας Γιώργος Οικονόμου προς το Συμβούλιο Εφετών, αναφορικά με την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί στον πρώτο για παράβαση καθήκοντος, κατά τη συνάντηση του Δεκεμβρίου του 2018 στη Βιέννη, όπου Αμερικανοί αξιωματούχοι επιχείρησαν να του παραδώσουν στοιχεία για την υπόθεση των παράνομων χρηματοδοτήσεων της Novartis.


Μόλις τρεις εβδομάδες πρόλαβαν να συμπληρωθούν από την ημέρα που ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, και βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπό διερεύνηση της επονομαζόμενης «σκευωρίας» κατά τη διερεύνηση του πραγματικού σκανδάλου παράνομων χρηματοδοτήσεων της Nobartis, ήρθε αντιμέτωπος με ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος, κατόπιν μήνυσης της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Είκοσι ημέρες αργότερα, ο εισαγγελέας Γιώργος Οικονόμου προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών την πλήρη απαλλαγή του αντεισαγγελέα, υποστηρίζοντας πως ο Ι. Αγγελής «κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά  υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον».

Η δίωξη ασκήθηκε έπειτα από μήνυση που είχε κατατεθεί εις βάρος του από την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ενώ στο αρχείο τέθηκε μέρος της ίδιας μήνυσης που αφορούσε σε ακόμη πέντε αδικήματα. Βέβαια, η Εισαγγελία του Εφετείου θα πάρει την τελική απόφαση. Η παράβαση καθήκοντος αφορά ταξίδι που είχε πραγματοποιηθεί στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 2018 , από ομάδα εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στο πλαίσιο της συνεργασίας με εισαγγελείς των ΗΠΑ για τη διερεύνηση του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, σύμφωνα με την μήνυση της Ε. Τουλουπάκη, κατά τη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού ο Ι. Αγγελής, που το επίμαχο χρονικό διάστημα ήταν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, φέρεται να αρνήθηκε να παραλάβει λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των πολιτικών, που ερευνούσε η Εισαγγελία για την υπόθεση της Novartis, γιατί είχε τη γνώμη ότι η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει μέσω της Eurojust.

Σε υπόμνημα του ο Αγγελής είχε υποστηρίξει ότι δεν είναι αληθές πως αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για την υπόθεση της Νοvartis. Και προσέθετε πως ακόμα και αν οι καταγγελίες στη μήνυση είναι αληθείς, για να στοιχειοθετηθεί το καταγγελλόμενο αδίκημα θα πρέπει η εξεταστεί αν η πράξη της παράβασης καθήκοντος τιμωρείται με βάση το δίκαιο της Αυστρίας, ενώ για να προχωρήσει η υπόθεση θα έπρεπε να είχε υποβληθεί έγκληση από την ελληνική κυβέρνηση. Κάτι που δεν έγινε.

Σημειώνεται πως η μήνυση αφορούσε ακόμα πέντε αδικήματα, μεταξύ των οποίων την παραβίαση απορρήτου που συνίσταται στο γεγονός ότι ο Ιωάννης Αγγελής κατά την εξέτασή του στη Βουλή προσκόμισε έγγραφο των αμερικανικών αρχών περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, καθώς και υπεξαγωγή εγγράφων, που αφορούσαν σε διακίνηση δικογραφιών που χειριζόταν η Εισαγγελία Διαφθοράς.

«Ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά είχε τη δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή  θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι  γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν. Στικάκι δε, ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί το άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό» φέρεται να αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, μέρη της οποίας δημοσιεύει η Καθημερινή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο εισαγγελέας Οικονόμου φέρεται να υποστηρίζει πως η δικογραφία περιλαμβάνει «ουσιαστικές ελλείψεις» για τη στήριξη κατηγορίας σε βάρος του αντεισαγγελέα Αγγελή, καθώς και «κραυγαλέα αντίφαση ως προς την ποινική του μεταχείριση», διότι ενώ διαπιστώνει ανυπαρξία δόλου για εξίσου σοβαρά από άποψη ποινικής βαρύτητας, αδικήματα, όπως υπεξαγωγή εγγράφων, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και αθέμιτη αντιγραφή στοιχείων  υπολογιστών ταυτόχρονα  διαπιστώνει δόλο και σκοπό για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος». Με βάση τα παραπάνω, ο εισαγγελέας Οικονόμου θεωρεί πως δεν πρέπει να ασκηθούν κατηγορίες σε βάρος του ανώτατου δικαστικού.

Αξίζει ωστόσο πως κατά πληροφορίες, στη δικογραφία συμπεριλαμβάνεται και το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχ. Πικραμένου, ο οποίος μετά από σχετική παραγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης ερεύνησε τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τον Ι. Αγγελή. Ωστόσο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, το πόρισμα σήμερα «αγνοείται», καθώς παρότι αυτό έχει εδώ και αρκετό καιρό παραδοθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, με τον τελευταίο να υποχρεούται να το διαβιβάσει αμελλητί στον αρμόδιο εισαγγελέα, αυτό ακόμα δεν έχει παραδοθεί.

ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτήματα για αποζημίωση του κράτους και για πειθαρχικές διαδικασίες

Την ίδια ώρα, ερωτήματα για την υπόθεση του σκανδάλου της Novartis προς την κυβέρνηση θέτουν πέντε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας εξηγήσεις τόσο για το εάν θα ακολουθήσει τις συστάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την κατάθεση αγωγής για αποζημίωση από την πολυεθνική φαρμακευτική, όσο και για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, καθώς και εάν θα κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες κατά του Ι. Αγγελή. Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λάππας Σπυρίδων, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Αυγέρη Δώρα, Γκιόλας Γιάννης και Ραγκούσης Γιάννης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Ως γνωστόν σε ερώτησή μας (υπ’ αριθ. 3228/13.01.2021) προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα το ίδιο με το θέμα της παρούσας ερώτησής μας αναφέραμε όλα όσα αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ η ευρεία ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) με το υπ’ αριθ. 2485/21 και 23 Δεκεμβρίου 2020 Πρακτικού, και ρωτούσαμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης τι προτίθεται να κάνει σχετικά με την απόφαση αυτή του ΝΣΚ, μάλιστα σε απάντησή του δυνάμει του υπ’ αριθ. Πρωτ. 10/29.01.2021 εγγράφου του μας πληροφόρησε ότι «ενημερώνεται, παρακολουθεί και δηλώνει ετοιμότητα για κάθε αναγκαία ενέργεια προκειμένου η προβλεπόμενη διαδικασία διεκδίκησης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου κάθε απαίτησής του σε βάρος της ως άνω εταιρίας να έχει επιθυμητά αποτελέσματα».

Επειδή όμως η απάντηση αυτή είναι γενική και αόριστη και σε καμία περίπτωση δεν απαντά στα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέσαμε, επανερχόμαστε ως προς το βασικό κεφάλαιο της ερώτησής μας το οποίο αφορά τις επιβαλλόμενες ενέργειες των υπουργείων σας, ως συναρμόδιων, σύμφωνα με όσα αποφάσισε το ΝΣΚ, και επαγόμαστε τα παρακάτω:

Στην προηγούμενη ερώτησή μας ρητά περιλάβαμε τμήμα της Απόφασης του Δικαστηρίου του Νιου Τζέρσεϋ, σύμφωνα με την οποία η φαρμακοβιομηχανική εταιρία Novartis ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ όλα όσα της καταλόγιζε η Αμερικανή Δικαιοσύνη, αλλά η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), και κατέβαλε συμβιβαστικώς (για να αποφύγει μία δίκη και απειλούμενο πολλαπλό σε σχέση με το συμβιβαστικώς συμφωνηθέν και καταβληθέν πρόστιμο) το ιλιγγιώδες για συμβιβασμό ποσό των 330.000.000 δολαρίων ως πρόστιμο για τις παράνομες πράξεις των εκπροσώπων του τμήματος της εταιρίας στην Ελλάδα με την επωνυμία Novartis Hellas Α.Ε.Β.Ε.» είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που καταβάλλεται μέχρι σήμερα στο Αμερικανικό Δημόσιο για ανάλογες παράνομες πράξεις αλλοδαπής εταιρίας). Και το ποσό αυτό είναι πράγματι ιλιγγιώδες, αρκεί να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι για ανάλογες πράξεις της ίδιας εταιρίας στο Βιετνάμ και την Κορέα(με πληθυσμό 200 εκατομμυρίων κατοίκων) κατέβαλε 35.000.000 δολάρια και στην Κίνα με πληθυσμό 1,4 δις κατοίκων κατέβαλε μόλις ο ποσό των 25.000.000 δολαρίων, γεγονός που καταδεικνύει τη φύση και την έκταση των έκνομων ενεργειών της εταιρίας Novartis στην Ελλάδα καθώς και την πολλαπλή εκδήλωση των πράξεων διαφθοράς και προς γιατρούς, και προς κρατικούς παράγοντες και προς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Κατά τα λοιπά ως προς το περιεχόμενο και τις συνέπειες του συμβιβασμού του Αμερικανικού Δημοσίου και της εταιρίας Novartis ενώπιον του Δικαστηρίου Νιού Τζέρσεϋ αναφερόμαστε στην προηγούμενη υπ’ αριθ. 3228/13.01.2021 ερώτησή μας.

Προ ολίγων ημερών, έξι πολιτικά πρόσωπα, οι Α. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος, Δ. Αβραμόπουλος, Σπ. Γεωργιάδης, Ι. Στουρνάρας και Α. Λοβέρδος, απευθύνθηκαν στο Δικαστικό Συμβούλιο που λειτουργεί στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου και ζήτησαν με υπόμνημά τους, παρά το γεγονός ότι δεν τυγχάνουν υπό οποιαδήποτε ιδιότητα διάδικοι για να έχουν το δικαίωμα να αποστέλλουν υπομνήματα, να αποκαλυφθεί η επωνυμία των προστατευομένων μαρτύρων, κάτι που είχαν ζητήσει και τα κόμματά τους στο πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και το αίτημά τους απορρίφθηκε μετά από παρέμβαση του Επόπτη Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που υπέδειξε τη εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ για την εξέταση του προστατευομένων μαρτύρων όπως αυτή προβλέπει, δηλαδή ανώνυμα και με την κωδική τους ονομασία. Τα έξι αυτά πρόσωπα μεταξύ άλλων προέβαλαν τον ισχυρισμό «περί ανυπαρξίας του δήθεν σκανδάλου Novartis που είναι μόνο σκευωρία», κάτι που καθιστά προφανές ότι δεν αποδέχονται ότι υπήρξε τέτοιο σκάνδαλο, ότι η εταιρία αυτή υποχρεώθηκε για τις έκνομες ενέργειές στης στην Ελλάδα να καταβάλλει 330.000.000 δολάρια όχι για το σκάνδαλο αυτό αλλά για κάτι άλλο, όμως δεν ομιλούν για ποία αλήθεια αιτία κατέβαλε το ποσό αυτό η Novartis; Το οποίο μάλιστα κατέβαλε συμβιβαστικώς για να αποφύγει μεγαλύτερο πρόστιμο μετά από ΟΜΟΛΟΓΙΑ της ότι πράγματι παρανόμησε στην Ελλάδα; (βλ. αρχική μας ερώτηση όπου αναλυτικά παρατίθεται η απόφαση του Δικαστηρίου του Νιου Τζέρσεϋ).

Επειδή τα έξι αυτά πολιτικά πρόσωπα στιγμάτισαν και καθόρισαν την πολιτική πορεία της χώρας μας για αρκετά χρόνια από κορυφαίες πολιτικές θέσεις (πρωθυπουργού, αρχηγού κόμματος, υπουργών κλπ.)και το υπόμνημά τους ασφαλώς και επιχειρεί να ασκήσει πίεση προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, όμως εξέχουσα θέση κατέχει η άποψη όλων ότι «δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο Novartis παρά μόνο σκευωρία», η ελληνική κοινωνία πρέπει να γνωρίζει εάν τα δύο αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, θα υλοποιήσουν όλα όσα, ΟΜΟΦΩΝΑ επαναλαμβάνουμε, αποφάσισε η ευρεία Ολομέλεια του ΝΣΚ και τα αναφέραμε αυτούσια στην αρχική μας ερώτηση.

Αυτά δεν απαντήθηκαν παντάπασι από τον Υπουργό Δικαιοσύνης στην αρχική μας ερώτηση και τα επαναλαμβάνουμε και στην παρούσα ερώτησή μας, αφού τονίσουμε το γεγονός ότι ο ισχυρισμός των έξι παραπάνω πολιτικών προσώπων «περί μη ύπαρξης σκανδάλου Novartis αλλά ύπαρξης ΜΟΝΟ σκευωρίας» οδηγείται προς την φαιδρότητα μετά την ΟΜΟΛΟΓΙΑ της εταιρίας (επαναλαμβάνουμε για χιλιοστή φορά ότι η υπόθεση που έληξε συμβιβαστικώς στο Δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϋ αφορούσε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ όσα η εταιρία παράνομα έπραξε και ομολόγησε στην Ελλάδα και όχι στο …. Τσιμπουκτί!!!), και μετά, όπως αναφέρουν sites, την απολογία στελεχών της ίδιας εταιρίας στην Ελλάδα και την επιβολή εγγυοδοσίας σε βάρος τους. Ποιες παράνομες πράξεις ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ η Novartis και για ποιες πράξεις απολογήθηκαν και θα απολογηθούν και άλλοι ενώπιον του/ης Ανακριτού; Προς τους έξι πολιτικούς η απάντηση είναι μία: ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS κύριοι!!! Κύριοι Υπουργοί για σας υπάρχει σκάνδαλο Novartis ή ως νόμιμοι και αρμόδιοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κράτους τάσσεσθε με την άποψη των έξι παραπάνω πολιτικών προσώπων;

Από τη θέση σας θα εξαρτηθεί εάν πράγματι το Ελληνικό Δημόσιο θα διεκδικήσει όλα όσα το ΝΣΚ σας υποδεικνύει, άλλως θα έχετε παραλείψει επιβαλλόμενη νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση ζωτικών συμφερόντων του Ελληνικού Κράτους και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για τις υποθέσεις αυτές που απολογήθηκαν τα στελέχη της εταιρίας ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης για κακουργήματα που διέπραξαν στην Ελλάδα έχετε προβεί και σε ποιές ενέργειες για να δηλωθεί παράσταση πολιτικής αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου εναντίον τους ή σε ποιές ανάλογες προπαρασκευαστικές ενέργειες για να γίνει αυτή η δήλωση έχετε προβεί;

Επίσης, ιδιαίτερης νομικής σημασίας είναι και η εξέλιξη της υπόθεσης του Αντιεισαγγελέα του ΑΠ κ. Αγγελή, βασικού μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, κατά του οποίου έχουμε αφενός ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος (παράλειψη παραλαβής ενοχοποιητικού στοιχείου για πολιτικό πρόσωπο από Αμερικανούς Εισαγγελείς στη)και αφετέρου Πόρισμα του Αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου περί πειθαρχικών του ευθυνών. Σύμφωνα με αυτά τα πρόσφατα γεγονότα ασφαλώς και επηρεάζεται η εξέλιξη της πορείας της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου, όμως εκείνο που εκκρεμεί και δεν έχει λάβει χώρα είναι το γεγονός ότι το Πόρισμα Μιχ. Πικραμένου βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης από την 21η Απριλίου 2021 και μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί καμία απολύτως πρωτοβουλία για την πειθαρχικό έλεγχο του κ. Αγγελή, παρά το γεγονός ότι εναντίον έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη, και αυτό προκαλεί πελώρια ερωτήματα. Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Αγγελή ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα ασκήσει ή όχι την πειθαρχική του δίωξη σύμφωνα με το Πόρισμα του Αντιπροέδρου του ΣτΕ που διενήργησε και σχετικό έλεγχο;

Για την υπόθεση του κ. Αγγελή πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ ότι η υπόθεσή του ανατέθηκε σε Εισαγγελέα του Εφετείου Αθηνών, δηλαδή σε Εισαγγελικό Λειτουργό που υπηρετεί στην ίδια Εισαγγελία στην οποία υπηρετεί και η μηνύτρια (κα Τουλουπάκη), και διατυπώνουμε προς τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης το ερώτημα εάν αυτό είναι επιτρεπτό σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα των διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κυρίως για την εξασφάλιση διαφάνειας, αξιοπιστίας, φερεγγυότητας και αδιάβλητου της διαδικασίας.

Ιδού, λοιπόν, κύριοι Υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης τις σας παρήγγειλε το ΝΣΚ:

«1ον. Ότι οι αγωγές που πρέπει να ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο και οι Οργανισμοί του (ΝΠΔΔ) θα στηριχθούν βασικά στο περιεχόμενο και τα ομολογημένα πραγματικά περιστατικά που περιλαμβάνονται στην από 25-6-2020 Συμφωνία Αναστολής Δίωξης (αυτό που αποκαλούμε Πρακτικό Συμβιβασμού).

2ον. Ότι οι αγωγές που θα ασκηθούν θα έχουν αίτημα την μη επανάληψη της προσβολής της προσωπικότητας του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ στο μέλλον, την χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν από την συμπεριφορά των οργάνων και προστηθέντων της Novartis, καθώς και την ανόρθωση της υλικής ζημίας του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ. Εδώ αναδύεται αμέσως το νομικό ερώτημα: με ποιόν τρόπο προσεβλήθη η προσωπικότητα του Ελληνικού Δημοσίου και των ΝΠΔΔ (ΕΟΠΥΥ, ΕΦΚΑ κλπ.) και από ποιες συγκεκριμένες παράνομες πράξεις της Novartis; Εάν κάποιος ισχυριστεί ότι η προσβολή προκύπτει ΜΟΝΟ από την υπερσυνταγογράφιση των φαρμάκων της εταιρίας από τους γιατρούς και ότι ο συμβιβασμός για καταβολή 330 εκατομμυρίων έγινε μόνο γι αυτό το λόγο, ε! τότε θα γελάει για πολύ χρόνο η νομική κοινότητα στη χώρα μας, και όχι μόνο. Μία απλή ανάγνωση της Συμφωνίας Αναστολής Δίωξης του Νιου Τζέρσεϋ οδηγεί στην παραδοχή ότι η κύρια κατηγορία κατά της Novartis ήταν η παράνομη πρακτική της να χρηματίζει κρατικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα για την ευνοϊκή τιμολόγηση των φαρμάκων της, που, επαναλαμβάνουμε, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα πολιτικών προσώπων, δηλαδή υπουργών που εκδίδουν τις Αποφάσεις Τιμολόγησης των φαρμάκων.

3ον. Ότι το Ελληνικό Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής για υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος των εκπροσώπων της Novartis κατά των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και είναι εκκρεμείς σε διάφορα στάδια της ποινικής διαδικασίας.

4ον. Από καθαρά νομική άποψη κρίνεται ότι η ομολογημένη παράνομη συμπεριφορά της Νovartis στοιχειοθετεί την παράνομη πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας και του σοβαρού επαγγελματικού παραπτώματος, και με βάση την κρίση αυτή να εξεταστεί η περίπτωση αποκλεισμού της εταιρίας από τη συμμετοχή της σε διαδικασίες σύναψης συμβάσεων με το Ελληνικό στον κατάλογο αποκλεισθέντων οικονομικών φορέων.

Και 5ον. Ότι η Γνωμοδότηση αυτή του ΝΣΚ είναι υποχρεωτική για το Ελληνικό Δημόσιο, την Ελληνική Κυβέρνηση και τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης που τους αφορά. 6ον. Την άμεση αποστολή αιτήματος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των Η.Π.Α. για την παροχή όλων των στοιχείων της υπόθεσης που αφορούν στη δράση της “Novartis Hellas A.E.B.E”, και βρίσκονται στην κατοχή του Υπουργείου Δικαιοσύνης ή άλλων αρχών των Η.Π.Α. και αποτέλεσαν τη βάση για την υπογραφή της Συμφωνίας Αναστολής Δίωξης και κατοβολής του προστίμου των 330 εκατ. Δολαρίων). 7ον. Την άμεση διαβίβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Συμφωνίας Αναστολής Δίωξης (Σ.Α.Δ.) και των λοιπών στοιχείων που υπάρχουν σχετικά με την παράνομη συμπεριφορά της εταιρίας στην Ελλάδα, προκειμένου να ενεργηθούν τα προβλεπόμενα. 8ον. ΄Άμεση διαβίβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών της Συμφωνίας Αναστολής Δίωξης (Σ.Α.Δ.)και των λοιπών στοιχείων που υπάρχουν, προκειμένου να γίνει έρευνα για τυχόν διάπραξη φορολογικών ή άλλου είδους παραβάσεων από την εταιρία, για την κρίσιμη κατά τη Συμφωνία χρονική περίοδο κατά την οποία συνέτρεξε η ομολογημένη παραβατική συμπεριφορά της. 9ον. Με δεδομένη την ομολογημένη παράνομη συμπεριφορά που περιγράφεται στην Συμφωνία Αναστολής Δίωξης (Σ.Α.Δ.) η οποία συνιστά ενεργητική δωροδοκία αλλά και σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα (βλ. ΣτΕ 144/2009, 1190/2010 κ.ά., Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, Κατευθυντήρια Οδηγία 20/2007 σελ. 20-23), να εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα η περίπτωση αποκλεισμού της εταιρίας από τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων με το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα ή τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και εγγραφής της στον κατάλογο αποκλεισθέντων οικονομικών φορέων, που τηρείται στην Εθνική Βάση Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων, σύμφωνα με 2016, με την επιφύλαξη περιπτώσεων συνδρομής επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, μεταξύ των οποίων είναι η προστασία της δημόσιας υγείας(άρθρο 73 παρ.3 περ. α΄ ν. 4412/2016). 10ον. Πρόσκληση της εταιρίας για εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς που έχει ανακύψει, με σκοπό την καταβολή αποζημίωσης για την ανόρθωση της ζημίας που το Δημόσιο και τα λοιπά νομικά πρόσωπα υπέστησαν από την ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗ παραβατική συμπεριφορά της.

Ενόψει όλων των παραπάνω, δεν υπολείπεται καμία αμφιβολία ότι για να έχει βάσιμες ελπίδες ευδοκίμησης η άσκηση αγωγών αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, που προαναφέρονται, κατά της Novartis, πρέπει επίσημα το Ελληνικό Κράτος να αποδεχθεί ότι οι αγωγές που θα ασκηθούν θα περιλαμβάνουν ως βάση, πραγματική και νομική, όλα όσα έχουν περιληφθεί στην Συμφωνία Αναστολής Δίωξης(Σ.Α.Δ.)του Νιού Τζέρσεϋ, και ασφαλώς όλα όσα έχουν συγκεντρώσει, ερευνήσει και αξιολογήσει οι Εισαγγελείς Διαφθοράς και οι Υγειονομικές και Διοικητικές Υπηρεσίες που ενεπλάκησαν στην έρευνα της υπόθεσης, όπως ρητά αναφέρει το ΝΣΚ στη Γνωμοδότησή του.

Επειδή κατά τα λοιπά αναφερόμαστε στο αναλυτικό περιεχόμενο της πρώτης μας (υπ’ αριθ. 3228/13.01.2021) ερώτησης, και για την παρούσα ερώτησή μας

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί :

1ον. Υπάρχει για σας ως νομίμους και αρμοδίους εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου σκάνδαλο Novartis; Υπάρχει ζημία, θετική και αποθετική, του Ελληνικού Δημοσίου από τις έκνομες ενέργειες των στελεχών της εταιρίας αυτής στην Ελλάδα;

2ον. Εάν αποδέχεστε την Απόφαση του ΝΣΚ θα δηλώσει άμεσα το Ελληνικό Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ σε βάρος των οποίων επήλθε η ζημία παράσταση πολιτικής αγωγής για την υποστήριξη της κατηγορίας σε όλες τις ποινικές δικογραφίες κατά στελεχών της Novartis, τα οποία έχουν ήδη απολογηθεί ή πρόκειται να απολογηθούν, όπως ρητά ζητά το ΝΣΚ;

3ον. Σε ποιές συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί, προπαρασκευαστικές ή τακτικές, για την άσκηση αγωγών για θετικές και αποθετικές ζημίες του Ελληνικού Δημοσίου και ΝΠΔΔ κατά του νομικού προσώπου της Novartis με νομική και πραγματική βάση την ΟΜΟΛΟΓΙΑ της που περιλαμβάνεται στην Απόφαση Αναστολής Δίωξης του Δικαστηρίου του Νιού Τζέρσεϋ; Εάν δεν έχετε προβεί σε ανάλογες ενέργειες γιατί δεν προβήκατε και πότε προτίθεσθε να προβείτε; ΄Έχετε δώσει εντολές και εάν ναι σε ποία όργανα του Ελληνικού Κράτους για την υλοποίηση των προτάσεων του ΝΣΚ;

4ον. Σε ποιες συγκεκριμένα ενέργειες έχετε προβεί, εάν έχετε προβεί, για την υλοποίηση όσων αποφάσισε το ΝΣΚ, και ειδικότερα α) για την αποστολή αιτήματος προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ για την παροχή όλων των στοιχείων της υπόθεσης που αφορούν στη δράση της «Novartis Hellas A.E.B.E.» με βάση τα οποία θα συνταγούν οι αγωγές εναντίον της, β) για την πρόσκληση της ίδιας εταιρίας για εξώδικη επίλυση της διαφοράς για την καταβολή αποζημίωσης εκ μέρους της μετά την ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗ παραβατική συμπεριφορά της, γ) για την διαβίβαση στην ΑΑΔΕ και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών της Συμφωνίας Αναστολής Δίωξης (Σ.Α.Δ.) για να διερευνηθεί η διάπραξη φορολογικών ή άλλου είδους παραβάσεων από την ίδια εταιρία για την χρονική περίοδο που η ίδια ΟΜΟΛΟΓΕΙ την παραβατική συμπεριφορά της, δ) για τον αποκλεισμό της εταιρίας, λόγω ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗΣ διάπραξης από στελέχη της του αδικήματος της ενεργητικής δωροδοκίας και σοβαρού επαγγελματικού παραπτώματος, από τη συμμετοχή της σε διαδικασίες σύναψης συμβάσεων με το Δημόσιο και νομικά πρόσωπα και φορείς τους, καθώς και καταχώρισής της στην Εθνική Βάση Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων (σύμφωνα με τα άρθρα 73 και 74 του ν. 4412/2016).

5ον. Πολλές φορές σχεδόν όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, και πριν λίγο καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Μητσοτάκης εκφράσατε δημόσια την άποψη (μήπως παρότρυνση;); ότι δεν εμπλέκεται κανένα πολιτικό πρόσωπο στο ερευνώμενο σκάνδαλο, ενώ δεν χάνατε την ευκαιρία να δημοσιεύετε πομπώδεις διακηρύξεις περί ευλαβικού σεβασμού σας στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, την ώρα που έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος ενός και εκκρεμεί η υπόθεση για άλλο ένα. Όμως μία τέτοια εν ψυχρώ παρέμβασή σας σε ανοικτές ακόμα δικογραφίες για «αθώωση» των εμπλεκομένων και ερευνώμενων πολιτικών προσώπων με βάση ποια συνταγματική και δικαιϊκή αρχή επιτρέπεται; Προσήκει μία τέτοια δήλωση σε μία ευνομούμενη Πολιτεία και σε Κράτος Δικαίου, στο οποίο η μοναδική αρχή που αποφαίνεται κυριαρχικά για την ενοχή ή αθωότητα ΟΠΟΙΟΥΔΗΟΤΕ είναι η Δικαιοσύνη, και ΠΟΤΕ ασφαλώς η κυβέρνηση και τα στελέχη της. Είναι ή όχι παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης αυτές οι δηλώσεις-παροτρύνσεις;

6ον. Είναι δεδομένο ότι στην «καταδίκη» της Novartis συνέβαλαν τα μέγιστα οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όπως προκύπτει και από την ίδια τη Συμφωνία Αναστολής Δίωξης (Σ.Α.Δ.) του Δικαστηρίου του Νιού Τζέρσεϋ. Εξακολουθεί η κυβέρνηση και το ίδιο το υπουργείο σας να χαρακτηρίζει τους μάρτυρες αυτούς ως «κουκουλοφόρους» και «ψευδομάρτυρες»; Θα στηριχθούν ή όχι και σε αυτούς (καταθέσεις και δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που κατέθεσαν) προκειμένου να ενισχυθεί η ευδοκίμηση των αγωγών αποζημίωσης κατά της εταιρίας;

7ον. Ο κ. Υπουργός της Δικαιοσύνης θα ασκήσει τον πειθαρχικό έλεγχο του κ. Αγγελή σύμφωνα με το Πόρισμα του Αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου; Γιατί καθυστερεί αφού ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στο γραφείο του από την 21η Απριλίου 2021; ΄Έχει νομική και ηθική υποχρέωση να ασκήσει τον σχετικό πειθαρχικό έλεγχο σύμφωνα με το σχετικό Πόρισμα, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος έχει ταυτόχρονα ασκηθεί και ποινική δίωξη σε βάρος του;



Πηγή 

«Κυρία Κεραμέως έτσι θα γίνει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση; Με κακοποιητικούς ισχυρισμούς για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;»

 Στην υποκριτική στάση της κυβέρνησης αναφορικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα αναφέρεται με ανακοίνωση της η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες από τον Σεπτέμβριο, λίγο καιρό αφού οι ίδιοι την κατήργησαν, αλλά και για τα ομοφοβικά θέματα που «έπεσαν» στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ.


Με αφορμή το θέμα, που «έπεσε» στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στο μάθημα της Υγιεινής για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, το οποίο απαιτούσε να δοθεί ως απάντηση στους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων τη διάδοση της ομοφυλοφιλίας η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ρωτά απευθυνόμενη στην υπουργό Παιδείας αν θα γίνει έτσι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, δηλαδή «παρουσιάζοντας την ομοφυλοφιλία ως “ασθένεια” που «διαδίδεται».

«Όσο κι αν θέλουν στο Υπουργείο Παιδείας να μας πείσουν ότι στοχεύουν σε ένα συμπεριληπτικό σχολείο, πολύ γρήγορα και εύκολα πέφτουν οι μάσκες και αποκαλύπτονται. Φορώντας το «προοδευτικό» φιλελεύθερο προσωπείο τους, εισάγουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες από τον Σεπτέμβριο, που οι ίδιοι κατήργησαν. Και αναρτούν στη σελίδα του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) συμπεριληπτικό υλικό για τα ΛΟΑΤΚΙ+ υποκείμενα, αλλά φευ τους είχε προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και το Πολύχρωμο Σχολείο» επισημαίνει η ομάδα και προσθέτει ότι στην περίπτωση, όμως, των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ φάνηκε πόσο κόπτονται για την παιδεία και τη συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ+.

«Το σχολικό εγχειρίδιο «Υγιεινή Μικροβιολογία» στο κεφάλαιο 4.5.4. Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα κάτω από την κεφαλίδα «Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα των Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων:» εκτός άλλων παραγόντων περιλαμβάνει και τον παράγοντα «Διάδοση της ομοφυλοφιλίας». Ένας ισχυρισμός απολύτως ομοφοβικός, παραπλανητικός, αντιεπιστημονικός και, βέβαια, κακοποιητικός για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που ανήκουν στον μαθητικό πληθυσμό» υπογραμμίζουν και σημειώνουν ότι για μια ακόμα σχολική χρονιά σε όλα τα ΕΠΑΛ οι μαθητές /τριες της συγκεκριμένης κατεύθυνσης έμαθαν ότι για τη μετάδοση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων φταίει και η «διάδοση της ομοφυλοφιλίας».

«Και σα να μην έφτανε αυτό, στοχοποιούνται οι μετανάστες και οι κλάδοι του τουρισμου και της σεξεργασίας. Καθως παρουσιάζονται οι ανθρωποι που εργάζονται ειδικά σε αυτους τους κλάδους ως οι μοναδικά υπεύθυνοι/ες/α για την κακή κατάσταση της δημόσιας υγείας και αθωώνοντας τους πελάτες αυτών των υπηρεσιών, όπως επιτάσσει το αφήγημα της πατριαρχίας. Και για να είναι σίγουροι εκεί στο υπουργείο ότι το εμπέδωσαν καλά οι μαθητές/τριες των ΕΠΑΛ το έβαλαν και ως θέμα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις» προσθέτουν και καταλήγουν:

Μέχρι τώρα ανησυχούσαμε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση όπως έχει εισαχθεί ως μάθημα επιλογής, ενέχει τον σοβαρό κίνδυνο να μη διδαχθεί σε αρκετά σχολεία ή να μη διδαχθεί επαρκώς λόγω έλλειψης ωρών. Τώρα αυτή την ανησυχία μας έρχεται να επισκιάσει ο φόβος μας για το τι θα διδαχθεί τελικά σε αυτές τις ώρες, από ποιους και με τι περιεχόμενο.

Έτσι θα γίνει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση; Παρουσιάζοντας την ομοφυλοφιλία ως “ασθένεια” που «διαδίδεται», αν και εδώ και χρόνια ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου δεν υπάρχουν πλέον στους επίσημους καταλόγους των ψυχιατρικών διαταραχών των Διεθνών Φορέων Υγείας και Ψυχικής Υγείας; Έτσι θα εξαλείψουμε τον ομοφοβικό, τρανσφοβικό και ιντερφοβικό λόγο, θεωρώντας την ετεροφυλοφιλία ως τη μόνη «νομιμοποιημένη» μορφή σεξουαλικότητας; Ενισχύοντας στρεβλές απόψεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις που οδηγούν στην περιθωριοποίηση και τον στιγματισμό των ΛΟΑΤΚΙ+ μελών του μαθητικού πληθυσμού; Έτσι θα εξαλείψουμε τον σχολικό εκφοβισμό;

Καλά θα κάνει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας – που ταχύτατα εκπονεί και καταθέτει νομοσχέδια που καταστρέφουν το δωρεάν δημόσιο σχολείο – να εξετάσει άμεσα όλα τα σχολικά εγχειρίδια και να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές χθες! Σε αντίθετη περίπτωση μας μένει μόνο η ελπίδα να μην ασχοληθούν οι «άριστοι» με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, γιατί οι συνέπειες της ενασχόλησής τους θα είναι καταστροφικές για την επόμενη γενιά πολιτών.


Πηγή 

Ξανά στην ΕΡΤ οι εγκαταστάσεις της Κατεχάκη!

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΕΡΤ με μεγάλη χαρά ανακοινώνει ότι έπειτα από 8 χρόνια θα ξαναλειτουργήσει ένα από σημαντικότερα στούντιο-πλατό, που είχε στην κατοχή της μέχρι το 2013 και είχε παραχωρηθεί, τότε, από την Πολιτεία, μαζί με δύο κτίρια που βρίσκονται στο οικόπεδο της οδού Κατεχάκη, από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.


Πρόκειται για το ιστορικό στούντιο Α, στο οποίο έχουν μαγνητοσκοπηθεί και μεταδοθεί αναρίθμητες εκπομπές που έχουν γράψει τη δική τους σελίδα στην ιστορία της τηλεόρασης, όπως εκπομπές του Φρέντυ Γερμανού, του Αλέκου Σακελλάριου, του Γιώργου Κατσαρού, θεατρικές παραστάσεις, η «Αυλαία», και πιο πρόσφατα το «Συν και Πλην», το  «10 με 2» με τη Ρίκα Βαγιάνη και την Πόπη Τσαπανίδου, και εκατοντάδες άλλες εκπομπές από το 1970 που πρωτολειτούργησε.
Η παραχώρηση του κτιρίου της ΕΡΤ, που στεγάζει και το ιστορικό στούντιο, έγινε το 2013 στο πλαίσιο της κάλυψης των αυξημένων κτιριακών αναγκών που αντιμετώπιζε το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, λόγω της ανάγκης στέγασης των υπηρεσιών ασύλου. Οι υπηρεσίες αυτές, ωστόσο, έχουν πλέον μετακινηθεί στο εμβληματικό κτίριο του εργοστασίου Κεράνης στον Πειραιά και έτσι την προηγούμενη Παρασκευή ήταν αρκετό ένα τηλεφώνημα από τη διοίκηση της ΕΡΤ στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το ενδεχόμενο το στούντιο να ξαναχρησιμοποιηθεί από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Χωρίς καμία χρονοτριβή, σήμερα το πρωί, Τρίτη 29 Ιουνίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε από κοινού το κτίριο με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα και Γιώργο Γαμπρίτσο, και η απόφαση ελήφθη επί τόπου.

Μαζί με τις εργασίες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη για τη χρήση του υπολοίπου κτιρίου από την Αστυνομία, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε εντολή, εντός των προσεχών ημερών, το ιστορικό στούντιο που βρίσκεται στο ισόγειο να καθαριστεί και να παραδοθεί ξανά στην ΕΡΤ, προκειμένου οι τεχνικοί της να αναλάβουν άμεσα να το ανακαινίσουν, ώστε να χρησιμοποιηθεί εκ νέου από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
Η διοίκηση της ΕΡΤ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τους συνεργάτες του για την άμεση ικανοποίηση ενός διαχρονικού αιτήματος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, καθώς επί χρόνια το ιστορικό στούντιο χρησιμοποιείτο επί της ουσίας ως βοηθητικός αποθηκευτικός χώρος.


Πηγή

Οι νέες σειρές του ERTFLIX

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυτό το καλοκαίρι υπάρχουν δύο κουμπιά που δεν θα αφήσετε από τα χέρια σας. Το ένα είναι του air condition και το άλλο το κόκκινο κουμπί του ERTFLIX. Με τον καύσωνα να έχει εκτοξεύσει τη θερμοκρασία, η δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ προσφέρει μια μικρή όαση από ΜΕΓΑΛΕΣ σειρές στις οθόνες μας, που θα κάνουν το binge watch άκρως καλοκαιρινή υπόθεση.

«The Pier» (Η Προβλήτα)

Το καλοκαίρι στο ERTFLIX θα έχει βουτιές στο μυστήριο. Πλησιάστε στην άκρη της «Προβλήτας» μαζί με τους δημιουργούς του «La Casa de Papel», σε με μια νέα καθηλωτική σειρά μυστηρίου με πρωταγωνιστή –ποιον άλλον;– τον λατρεμένο Professor (Άλβαρο Μόρτε). Στους δύο κύκλους τού «The Pier» (Η Προβλήτα), που θα σας κάνουν να κολλήσετε, η αγωνία κορυφώνεται όταν ένας άνδρας πεθαίνει ξαφνικά και αποκαλύπτεται η διπλή του ζωή με όλες τις σκοτεινές πλευρές της που κανείς δεν φανταζόταν. Δύο σύζυγοι και πολλά παράνομα μυστικά θα σας καθηλώσουν. Όσο για τον «professor»; Έχετε πολλά ακόμη να μάθετε!

«Mr. Bean»

Ο Mr. Bean καταφθάνει με 14 επεισόδια γεμάτα αστεία περιστατικά από την καθημερινή ζωή. Σπαρταριστές καταστάσεις με το γνωστό στιλ του ήρωα που δημιούργησε ο Ρόουαν Άτκινσον, επιστρέφουν για να μοιράσουν στιγμές αυθόρμητου γέλιου. Ο Βρετανός κωμικός μας καλεί να θυμηθούμε τις αξέχαστες γκάφες του, που μας έκαναν να γελάσουμε με την ψυχή μας.

«The Outcast»

Η δραματική σειρά βρετανικής παραγωγής «The Outcast» αποκαλύπτει πώς μια τραγωδία, μπορεί να καθορίσει τη ζωή κάποιου για πάντα. Στην προκειμένη περίπτωση, ο νεαρός Λιούις παλεύει να προσαρμοστεί στη ζωή ενός αγγλικού χωριού στη μεταπολεμική περίοδο. Ένας θάνατος όμως από το παρελθόν τον στοιχειώνει ακόμα. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Σάντι Τζόουνς, αυτή η βρετανική σειρά δύο επεισοδίων μας βάζει στη θέση ενός νεαρού που παλεύει με τις δυσκολίες όσων του επιφυλάσσει η μοίρα.

«Οι περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό»

Κλασικός πια και αγαπημένος στο κοινό του ERTFLIX όσο λίγοι, ο ντετέκτιβ που γεννήθηκε από την πένα της Άγκαθα Κρίστι μπαίνει σε νέες μυστηριώδεις περιπέτειες, με τις πρώτες 3 σεζόν της σειράς να είναι διαθέσιμες ολόκληρες για τους φανατικούς και μη. Από την «Τραγωδία στην Έπαυλη» μέχρι το «Χαμένο Ορυχείο», ο ντετέκτιβ με το πιο αξιομνημόνευτο μουστάκι, τον οποίο υποδύεται ο Ντέιβιντ Σάτσετ, επιστρέφει έτοιμος να λύσει τους δυσκολότερους γρίφους.

«Ένα τρελό, τρελό ξενοδοχείο»

Το ERTFLIX μάς δίνει ξανά το κλειδί για να κάνουμε check-in στο πιο παλαβό ξενοδοχείο της βρετανικής κωμωδίας, στο «Fawlty Towers». Οικοδεσπότης ο Τζον Κλιζ, μέλος της θρυλικής ομάδας των Μόντι Πάιθον, ο οποίος εγγυάται γέλιο μέχρι δακρύων και μοναδικά άβολες καταστάσεις από τα βρετανικά ’70s, μέσα από τα 11 επεισόδια μιας από τις πιο επιτυχημένες και κλασικές σειρές του BBC.

Μείνετε online στο ERTFLIX, έρχονται περισσότερες σειρές για όλους! Ξεκινήστε από εδώ!

Το ERTFLIX είναι διαθέσιμο σε εφαρμογή για Samsung, LG, Android τηλεοράσεις και Android TV boxsets. Είναι επίσης διαθέσιμο στο ertflix.gr, σε όλες τις smart τηλεοράσεις πατώντας το κόκκινο κουμπί, καθώς και σε κινητά και τάμπλετ με τις δωρεάν ERTFLIX εφαρμογές για iOS, Android και κινητά Huawei.

Επίσης, η δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ είναι προσβάσιμη και για τους συνδρομητές της Cosmote TV.


Πηγή

Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση ασθενή από εργαζόμενο του ΑΧΕΠΑ

 Μία 24χρονη ασθενής, η οποία νοσηλευόταν σε παθολογική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και σύμφωνα με πληροφορίες είναι άτομο με αναπηρία, φέρεται να παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από εργαζόμενο στο νοσοκομείο.


Στο φως της δημοσιότητας έφερε το «Έθνος» μια καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση ασθενή από εργαζόμενο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, για την οποία έχει διατάχθει ΕΔΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για μία 24χρονη ασθενή, η οποία νοσηλευόταν σε παθολογική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και σύμφωνα με πληροφορίες είναι άτομο αναπηρία. Η ίδια φέρεται να παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από φυσιοθεραπευτή, μόνιμο εργαζόμενο στο νοσοκομείο, ο οποίος είναι περίπου 60 ετών.

Όπως λέει στο ethnos.gr ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης, το περιστατικό φέρεται να έγινε πριν από περίπου μία εβδομάδα στο νοσοκομείο, και του έγινε γνωστό από άλλον εργαζόμενο στο νοσοκομείο, χωρίς να υπάρξει κάποια επίσημη καταγγελία από το περιβάλλον της κοπέλας ή να έφτασε στο γραφείο του η ίδια ή κάποιος συγγενής της. «Μόλις πληροφορήθηκα το περιστατικό, αμέσως διέταξα να γίνει ΕΔΕ. Θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και πιστεύω ότι το πόρισμα θα εκδοθεί σε περίπου ένα μήνα από τώρα. Αν από την ΕΔΕ διαπιστωθεί το οτιδήποτε, το πόρισμα θα σταλεί αμέσως στην αστυνομία. Θέλω να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός και αντικειμενικός, ώστε να μην εκτεθεί κανένας, ωστόσο, δε θα επιτρέψω στον οποιονδήποτε, αν έγινε ένα τέτοιο πράγμα, να δημιουργήσει κηλίδα στο νοσοκομείο αλλά και στον αγώνα που κάνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι», λέει στο ethnos.gr o κ. Παντελιάδης.



Πηγή

Προφυλακιστέος ο ιερέας που κατηγορείται για σωρεία κακουργημάτων, στη σκιά της συγκάλυψης από τη Μητρόπολη

 Προφυλακιστέο έκρινε το δικαστήριο Αγρινίου τον 49χρονο ιερέα στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού βαθμού για κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού ενώ έχει διαταχθεί έρευνα σε βάθος για την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι ανατριχιαστικές πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δράση του τα τελευταία χρόνια, με την Μητρόπολη, που φέρεται να γνώριζε σε μεγάλο βαθμό τη δράση του ιερέα, να περιορίζεται σε μια λιτή ανακοίνωση για επ' αόριστον διαθεσιμότητά του.


Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 49χρονος ιερέας που κατηγορείται για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, ενώ βαρύνεται και με σοβαρές καταγγελίες για βιασμό και ασελγείς πράξεις κατά συρροή. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το τοπικό μέσο ενημέρωσης karvasaras.gr, ο 49χρονος άνδρας, στον οποίο είχε ασκηθεί ποινική δίωξη την Παρασκευή, κλήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου το πρωί της Τρίτης, προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της αρμόδιας Ανακρίτριας και Εισαγγελέως καθώς απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το αίτημα που κατέθεσε την Δευτέρα ο συνήγορός του για ακύρωση της διαδικασίας.

Μάλιστα, ο ιερέας, που έχει τεθεί μετά από αρκετή αργοπορία σε διαθεσιμότητα, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, αντιθέτως απολογήθηκε μέσω γραπτού υπομνήματος αρνούμενος την κατηγορία για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας που αποτελεί την μόνη επίσημη κατηγορία, καθώς για τα άλλα κακουργήματα δεν έχει ασκηθεί ακόμη επίσημη δίωξη.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται διαρκώς οι οι σοκαριστικές λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δράση του 49χρονου ιερέα στο Αγρίνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το lawandorder.gr, μια 19χρονη κοπέλα φέρεται να βρέθηκε κρυμμένη σε μια ντουλάπα κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας στο ιδιότυπο «κοινόβιο» του ιερέα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο χρόνος εμφάνισης της συγκεκριμένης πληροφορίας εγείρει ερωτήματα, καθώς έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα από την εν λόγω έρευνα, με την εν λόγω εξέλιξη να αποσιωπάται.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η κοπέλα φαίνεται πως συμπεριλαμβάνεται στα παιδιά πυο «φιλοξενούσε» ο ιερέας, με την ίδια, ωστόσο, να μιλά μόνο με καλά λόγια για τον 49χρονο άνδρα. Αναμένεται να δώσει επίσημη κατάθεση στις αρχές, ενώ όπως μεταφέρει το lawandorder.gr, στα χέρια των αρχών βρίσκεται έγγραφο που ανήκει στην 19χρονη και βρέθηκε στο σπίτι.

Για «περιβάλλον πλήρους χειραγώγησης, πλύσης εγκεφάλου και προσηλυτισμού από πρόσωπο ιδιαίτερης εμπιστοσύνης» στο οποίο ζούσαν τα δύο κορίτσια κάνει λόγο η δικηγόρος τους, Κατερίνα Κιτσάκη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «μίλησαν γιατί γνωρίζουμε και για τα υπόλοιπα παιδιά που υπάρχουν, που υπήρχαν και εύχομαι να μην υπάρξουν άλλα».

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι πλέον ενήλικες κοπέλες στο ladylike.gr, ο ιερέας είχε διαμορφώσει ένα ιδιότυπο σπίτι, ένα «κοινόβιο» στο οποίο ζούσαν τρεις οικογένειες. «Στο κοινόβιο αυτό υπήρχαν 8 ανήλικα παιδιά, 6 κορίτσια και 2 αγόρια, 3 μητέρες και ένας «πατέρας», ο ιερέας. Μεγαλώσαμε μέσα σε ένα κοινόβιο, που δημιούργησε αυτός ο οποίος ήθελε να λέγεται «ιερέας» και που σκόπιμα μάς ζητούσε να τον αποκαλούμε «πατερούλη», δημιουργώντας υποτίθεται ένα προστατευμένο για εμάς οικογενειακό περιβάλλον, ενώ στην πράξη αυτό του έδινε το ελεύθερο και τη δυνατότητα να μας εκμεταλλεύεται και να προσβάλλει τη γενετήσια αξιοπρέπειά μας» δήλωσε η 27χρονη, η οποία των Ιανουάριο είχε καταθέσει ανώνυμα στο ίδιο μέσο όσα είχε βιώσει κατά την παιδική και εφηβική της ηλικία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχισυντάκτης του τοπικού μέσου agriniopress.gr, Παναγιώτης Τσακανίκας, ανέφερε σε συνέντευξή σχετικά με την ανατριχιαστική ιστορία που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι «έχει χρόνια που είναι γνωστή αυτή η περίεργη ιστορία με το ιδιότυπο κοινόβιο του ιερέα» σημειώνοντας πως η μητέρα των δύο κοριτσιών που προχώρησαν σε καταγγελία κατά του ιερέα μαζί με μια άλλη μητέρα έχουν εγκαταλείψει προ πολλού τις εστίες τους, προκειμένου να μείνουν μαζί με τον 49χρονο πλέον άνδρα, ο οποίος είναι πατέρας 3 παιδιών.

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται πως η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρναρνίας είναι ενήμερη για το ζήτημα καθώς όπως ανέφερε ο Π. Τσακανίκας, οι πατεράδες των κοριτσιών είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τα παραπάνω, ενώ φέρεται να είχαν κινήσει νομικές διαδικασίες προκειμένου να αναλάβουν την επιμέλεια των παιδιών, ωστόσο το αίτημά τους απορρίφθηκε από τη δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι στην ανώνυμη συνέντευξή της ήδη από τον Ιανουάριο, η 27χρονη πλέον κοπέλα αναφέρει ότι η ίδια, έχοντας συνειδητοποιήσει τη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί επί χρόνια, ενημέρωσε ανώτερο κληρικό για τα περιστατικά. Ο εν λόγω ιερέας φέρεται να γνώριζε καλά τη δράση του συγκεκριμένου άνδρα, και μάλιστα εκφόβισε την κοπέλα, προκειμένου να την αποθαρρύνει από το να προχωρήσει σε δημόσια καταγγελία.

Θλιβερή εξέλιξη αποτελεί η κατάθεση της μητέρας των δύο κοριτσιών που προχώρησαν σε καταγγελία εναντίον του ιερέα, η οποία, σύμφωνα με τον Δημήτριο Νικάκη, δικηγόρο του 49χρονου άνδρα, «έχει καταθέσει ότι όσα ισχυρίζονται τα κορίτσια σε βάρος του ιερέα είναι ψευδή». Ο ίδιος προσέθεσε ότι «τα κορίτσια είναι στην υπηρεσία των ενεργειών του πατέρα και αυτός θέλει να εκδικηθεί τον ιερέα επειδή θεωρεί ότι η διάσπαση της εγγάμου συμβιώσεως με τη σύζυγό του, “πέτρα του σκανδάλου” είναι ο ιερέας. Αυτό όμως δεν το υποστηρίζει σήμερα αλλά από δεκαετίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δικηγόρος επιχείρησε να καταρρίψει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που επισημαίνει ότι βρέθηκαν «13 φωτογραφίες που απεικονίζουν το σώμα εν γένει περισσοτέρων ανηλίκων είτε γυμνές πλάτες θήλεων ανηλίκων» υποβιβάζοντας το κακούργημα της παιδικής πορνογραφίας σε «στοιχειοθέτηση αδικήματος λόγω γυμνών πλατών» και ισχυριζόμενος ότι «λόγω σκοπιμοτήτων» το Συμβούλιο «παραποίησε τα πραγματικά περιστατικά έτσι ώστε να μην ακυρωθεί η διαδικασία και να προφυλακιστεί, όπως προφυλακίστηκε σήμερα ο ιερέας». Υποστήριξε μάλιστα ότι οι εν λόγω φωτογραφίες «δεν βρίσκονται στο λάπτοπ του ιερέα. Βρίσκονται στο λάπτοπ του κοριτσιού με όνομα Ιωάννα και της κουμπάρας του ιερέα. Δεν έχει καμία σχέση ο ιερέας. Όμως ακόμη και αν είχε ο ιερέας τις φωτογραφίες με τις γυμνές πλάτες, δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν το συγκεκριμένο αδίκημα. Δεν είναι πορνογραφικό υλικό γιατί είναι μέλος του σώματος που προδήλως, όπως αναφέρει η συγκεκριμένη ποινική διάταξη, δεν προκαλεί γενετήσια διέγερση».




Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ