Αυξήσεις στις χρεώσεις των καταναλωτών που φτάνουν έως και το 15,6% ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τα νοικοκυριά της χώρας και για επιχειρήσεις χαμηλής και μεσαίας τάσης, την ώρα που προχωρά σε μειώσεις στα αντίστοιχα τιμολόγια για τη βαριά βιομηχανία, οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα, από τον προσεχή Αύγουστο.
Με ακόμα ένα πακέτο αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος θα βρεθούν αντιμέτωποι οι καταναλωτές από τον Αύγουστο, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανάρτησε στη Διαύγεια τις χρεώσεις χρήσης του συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η Ρυθμιστική Αρχή στοχεύει σε αύξηση εσόδων σχεδόν 15 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019, 211,5 εκατ. ευρώ έναντι 198,9 εκατ. ευρώ, κόστος που όπως φαίνεται μετακυλίει στους καταναλωτές, εξαιρώντας φυσικά τη βαριά βιομηχανία.
Όπως ξεκαθαρίζεται, οι χρεώσεις είναι ρυθμιζόμενες και οι καταναλωτές δεν έχουν την ευχέρεια αναζήτησης εναλλακτικών τιμολογίων.
Αναλυτικά, οι αυξήσεις των χρεώσεων για τους καταναλωτές:
- Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης κατά 3,3%. Συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,56 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,542 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ίσχυε για το 2019 και το 2020. Ταυτόχρονα αμετάβλητη παραμένει η χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια στα 0,13 ευρώ ανά kVA.
- Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης και δικαιούχους του ΚΟΤ και πολύτεκνους κατά 3%. Συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,62 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,602 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
- Για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τον οδικό φωτισμό, κατά 6,5%. Πιο συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,52 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,488 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οριακή μείωση αποφασίστηκε για τη χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια πέφτει στα 0,51 από 0,52 ευρώ ανά kVA.
- Για τους πελάτες μέσης τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις), κατά 15,6%. Πιο συγκεκριμένα η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 1.384 ευρώ/MW (Μεγαβάτ) μεγίστης μηνιαίως τιμής της μέσης ωριαίας ζήτησης τις ώρες αιχμής (11 π.μ. – 2 μ.μ.) ανά μήνα. Η προηγούμενη χρέωση ήταν στα 1.197 ευρώ.
Σε αντίθετη λογική για τους πελάτες υψηλής τάσης, δηλαδή την ενεργοβόρο και βαριά βιομηχανία, ανακοινώθηκαν μειώσεις της τάξης του 2%. Η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 23.560 ευρώ ανά MW ετησίως έναντι 24.062 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως από τον Σεπτέμβριο του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, της τάξης του 20%, επιτρέποντας στη συνέχεια στους προμηθευτές της ηλεκτρικής ενέργειας υπερκέρδη, παρότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 καταγράφηκε σημαντική πτώση των τιμών των καυσίμων, η οποία δεν αποτυπώθηκε ποτέ στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.
«Οι καταναλωτές δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις, την ίδια μάλιστα μέρα που ο προκλητικά αμειβόμενος με 350.000 ευρώ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, πανηγυρίζει και προβλέπει στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ 1 δισ. ευρώ κέρδη (επαναλαμβανόμενο EBITDA) για τα επόμενα χρόνια έως και το 2023» είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο τομεάρχης Ενέργειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν διαφαινόταν στον ορίζοντα η παραπάνω αύξηση, ζητώντας άμεση παρέμβαση και μόνιμο μηχανισμό εποπτείας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΡΑΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου