Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Βαριά σκιά και σοβαρές ευθύνες για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατ. πολιτών στην Κεραμέως

 Ολοένα και περισσότερο συμπληρώνεται το παζλ της πρωτοφανούς στα χρονικά αδιαφάνειας, εμπαιγμού και παραχάραξης της πραγματικότητας που έχει συντελέσει το υπουργείο Παιδείας και η ίδια η υπουργός Νίκη Κεραμέως, καθώς η αιφνιδιαστική δημοσιοποίηση της σύμβασης με τη Cisco για την τηλεκπαίδευση αποκάλυψε τόσο την τεράστια έκθεσε ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατομμυρίου και πλέον πολιτών, όσο και το ψευδολόγιο της «δωρεάν παραχώρησης» που φτάνει τουλάχιστον τα 2 εκατ. ευρώ.

Σε κόστος 2 εκατ. ευρώ και σε παραχώρηση των προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατομμυρίου μαθητών και εκπαιδευτικών προς χρήση από την εταιρεία μεταφράζεται η επίμονη θέση του υπουργείου Παιδείας και της ίδιας της υπουργού επί σειρά μηνών για «δωρεάν παραχώρηση» της πλατφόρμας της Cisco για την τηλεκπαίδευση, αποκαλύπτοντας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου, αλλά και την εξοργιστική επιχείρηση συγκάλυψης και αδιαφάνειας των πεπραγμένων της.

 

Η δημοσιοποίηση της σύμβασης μπορεί να έγινε σιωπηρά στον ιστότοπο του υπουργείου, ωστόσο, κόμματα και μέσα ενημέρωσης ανακαλύπτουν τις δραματικές διαστάσεις που έχει αυτή, τόσο για τα δημόσια ταμεία, όσο κυρίως για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, που βρίσκονται πλέον στα χέρια μιας ιδιωτικές εταιρείας, χωρίς καμία δέσμευση για τη χρήση τους και το χρονικό διάστημα αυτής.

Η σύμβαση των 172 σελίδων που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Κεραμέως εκθέτει τα ψεύδη της ίδιας για την ασφάλεια των χρηστών, αλλά και για το κόστος της, το οποίο υποστήριζε πως είναι μηδαμινό. Αποκαλυπτικό δε για την πορεία των πραγμάτων είναι το ιστορικό που παραθέτει η Εφημερίδα των Συντακτών, ενδεικτικό για το πως έφτασαν τα πράγματα στο σημείο που βρίσκονται σήμερα:

  • Μέσα Μαρτίου 2020: Ξεκινά η προαιρετική τηλεκπαίδευση, με πολλά τεχνικά και οργανωτικά προβλήματα.
  • 8/5/2020 ψηφίζεται νομοθετική ρύθμιση για σύγχρονη αναμετάδοση μαθήματος μέσω κάμερας στην τάξη. Ξεκινάει η δημόσια συζήτηση σχετικά με προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • 14/5/2020 η ΟΙΕΛΕ καταθέτει αναφορά στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για την προστασία προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • 16/5/2020 εκδίδεται η Απόφαση Υπουργού για σύγχρονη αναμετάδοση μαθήματος μέσω κάμερας στην τάξη.
  • 18/5/2020 η ΑΠΔΠΧ ζητά με επείγον έγγραφο διευκρινίσεις από το υπουργείο για παραλείψεις και σφάλματα που θέτουν σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα. Η ΔΟΕ ζητά εγγράφως από το υπουργείο να της δοθεί η Εκτίμηση Αντικτύπου (κατά GDPR).
  • 10/7/2020: Δημοσιεύεται η από 15.05.2020, σύμφωνα με το υπουργείο, Μελέτη Εκτίμησης Αντικτύπου, εκδοθείσα παράτυπα, ανυπόγραφη και χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου.
  • 7/9/2020: Γνωμοδότηση υπ’ αριθ. 4/2020 της ΑΠΔΠΧ. Εντοπίζονται σοβαρά κενά και δίνεται 3μηνη προθεσμία συμμόρφωσης και κανονικής διαδικασίας έκδοσης Εκτίμησης Αντικτύπου. Διαψεύδει την ύπαρξη Εκτίμησης Αντικτύπου στις 15/5/2020.
  • 12/9/2020: Εκδοση Απόφασης Υπουργού για τηλεκπαίδευση για το σχολικό έτος 2020-2021.
  • 30/9/2020: Εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης σε κατειλημμένα σχολεία, έπειτα από ψήφιση σχετικής τροπολογίας στις 15/9/2020.
  • 5/10/2020: Νέα καταγγελία της ΟΙΕΛΕ στην ΑΠΔΠΧ.
  • 7/11/2020: Ξεκινά η υποχρεωτική τηλεκπαίδευση-φιάσκο σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας και το σύστημα «πέφτει» από τις πρώτες ώρες.
  • 12/11/2020: Η υπουργός δηλώνει ότι πρόκειται για δωρεά από τη Cisco και καλεί τα κόμματα στο γραφείο της για να δουν τη σύμβαση.
  • 27/11/2020: Η υπουργός απαντά στη Βουλή ότι πρόκειται για αποδοχή δωρεάς και πως δεν την καταθέτει στη Βουλή, αλλά καλεί τα κόμματα στο γραφείο της για να τη δουν.
  • 8/12/2020: Το υπουργείο δημοσιεύει τη νέα Εκτίμηση Αντικτύπου που εκπονήθηκε από τη Νομική του ΕΚΠΑ. Εκκρεμεί η απόφαση της ΑΠΔΠΧ σχετικά με αυτήν. Το περιεχόμενό της αφήνει έκθετη την υπουργό και αποκαλύπτει ότι έχουν συναφθεί δύο συμβάσεις δωρεάς (11/9/2020 και 9/11/2020) και μία τροποποίηση της δεύτερης στις 4/12/2020.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «την επιστολή του διευθυντή του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη στην Κοινωνία της Πληροφορίας στις 28/12/2020, με την οποία ζητούσε να αγοραστούν 154.000 άδειες Cisco Webex for Education ετήσιας χρήσης για τις ανάγκες του υπουργείου Παιδείας, ακολούθησε η απόφαση (ΑΔΑ: Ω5ΑΗ469Η4Σ-ΨΧΟ 04/01/2021) του διευθύνοντος συμβούλου της ΚτΠ για τροποποίηση των από 7/12/2020 και 10/12/2020 εκτελεστικών συμβάσεων που είχαν υπογραφεί με τη “Logicom Solutions LTD” και την ένωση εταιρειών “ΟΤΕ Α.Ε. – SPACE HELLAS A.E. – UNISYSTEMS MAE”, αντίστοιχα, χωρίς προηγούμενη επίσημη διαβούλευση, διαγωνισμό ή διαπραγμάτευση με εταιρείες. Ετσι, η πλατφόρμα της Huawei και ενός ακόμη προϊόντος με την ονομασία «Desktop Conf Clients» αντικαθίστανται από τις πλατφόρμες Webex (for Education) και Jabber της Cisco στις εκτελεστικές συμβάσεις υλοποίησης του Εθνικού Δικτύου Δημόσιου Τομέα “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ”».

Σημειώνεται πως το εν λόγω έργο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των φορέων της γενικής κυβέρνησης για τρία χρόνια, σε αντίθεση με την σύμβαση με τη Cisco που περιορίζεται στους 12 μήνες. Το κόστος της για αυτό το χρονικό διάστημα φτάνει τα 2.16 εκατ. ευρώ, με την πλατφόρμα Webex Meetings (for education) της εταιρείας να συμπληρώνεται από την πλατφόρμα Jabber, αυξάνοντας το κόστος κατά 16% στα 2,56 εκατ. ευρώ, με την διάρκεια της τελευταίας για 36 μήνες. Με απλά λόγια, το έργο τριετούς διάρκειας μένει κενό για 24 μήνες, και η πλατφόρμα Webex Meetings (for education) αδύνατο χρησιμοποιηθεί για τους υπόλοιπους 24 μήνες.

Από την σύμβαση προκύπτουν και οι σκανδαλώδεις διαδικασίες με τις οποίες επιλέχθηκε η εταιρεία, καθώς όπως αναφέρεται, παρά τις διακηρύξεις του υπουργείου για την εξασφάλιση 154.000 αδειών τηλεδιασκέψεων «μετά τη διεξαγωγή δημόσιου διαγωνισμού», δεν προκύπτουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Ακόμα χειρότερα, κατά τις συμβάσεις της δωρεάν παραχώρησης της πλατφόρμας Webex, μόλις 30.000 άδειες έχουν εξασφαλιστεί, ενώ η εταιρεία δηλώνει πως «Η τυπική εγγύηση της Cisco δεν ισχύει για τέτοιες δοκιμές και, στον βαθμό που επιτρέπεται από τον νόμο, η Cisco αποποιείται ρητά όλες τις εγγυήσεις, ρητές ή σιωπηρές, συμπεριλαμβανομένων, χωρίς περιορισμό, ικανοποιητικής ποιότητας, καταλληλόλητας σκοπού ή ως προς την εύλογη ικανότητα και φροντίδα», γεγονός που αποκαλύπτει τους περιορισμούς της χρήσης του συστήματος.

Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει, η εταιρεία βρίσκεται έχοντας στα χέρια της όχι μόνο τα προσωπικά δεδομένα του 1,5 εκατ. χρηστών, αλλά και τα μεταδεδομένα τους που προδίδουν συμπεριφορές που μπορούν να τύχουν εμπορικής εκμετάλλευσης, και μάλιστα για άγνωστό χρονικό διάστημα.

Πηγή: thepressproject.gr

Τέσσερις γυναικοκτονίες στην Τουρκία την ημέρα που αποχωρούσε από τη διεθνή σύμβαση Κωνσταντινούπολης

 Η Τουρκία δεν κρατά επίσημα στοιχεία σχετικά με τις γυναικοκτονίες, αλλά ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βαδίζει είναι ότι την ημέρα που με προεδρικό διάταγμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία από τη διεθνή σύμβαση για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, όπως καταγγέλλεται, τέσσερις γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους.

Στις 22 Μαρτίου, την ημέρα που ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε την αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τέσσερις γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, όπως καταγγέλλεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν κρατά επίσημα στοιχεία για τις δολοφονίες γυναικών. Πέρυσι τουλάχιστον 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Τουρκία, σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide Platform.

Σύμφωνα με το τουρκικό μέσο ενημέρωσης Duvar, οι γυναικοκτονίες που πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα είναι τέσσερις:

Ένας άνδρας με το όνομα Erkan Sivrikaya μαχαίρωσε τη 50χρονη σύζυγό του Meral Sivrikaya στο σπίτι της κόρης τους στη νοτιοδυτική επαρχία του Denizli, αφού μπήκε στην κατοικία από το μπαλκόνι.

Ένας αστυνομικός που ονομάζεται Fırat Köksal πυροβόλησε και σκότωσε την αρραβωνιαστικιά του Nagihan Üste στο όχημά του στο Aegean İzmir, και έπειτα αυτοκτόνησε.

Ένας άντρας με το όνομα Cemil Fikirli μαχαίρωσε τη σύζυγό του Serpil Fikirli μέχρι θανάτου στο σπίτι του πατέρα της στο νότιο Osmaniye, παρά τα περιοριστικά μέτρα που είχε εκδώσει η γυναίκα εναντίον του.

Στο δυτικό Kocaeli, η 22χρονη Beyzanur Özel Fidan βρέθηκε νεκρή στην κρεβατοκάμαρά της από τον σύζυγό, Fmer Fidan. Ο Fmer Fidan συνελήφθη με κατηγορίες δολοφονίας λίγο μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας στο σώμα της νεαρής γυναίκας.

Μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης χιλιάδες γυναίκες έχουν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενες ενώ σήμερα ο ΟΗΕ με ανακοίνωση του καλεί την Τουρκία να ανατρέψει την απόφασή της να αποσυρθεί από την διεθνή συνθήκη για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και παράλληλα εκφράζει «ανησυχία» για την κράτηση πολιτικών της αντιπολίτευσης και ακτιβιστών με πρόσχημα κατηγορίες για «τρομοκρατική δράση».


Πηγή: thepressproject.gr

Αντιμέτωπη με τις αρχές η πρωθυπουργός της Νορβηγίας για παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό

 Την ανάκριση της Νορβηγής πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ η οποία δείπνησε μαζί με 14 άτομα ακόμα στα γενέθλιά της ξεκίνησε η αστυνομία της χώρας. «» ανέφερε η πρωθυπουργός πριν λίγες ημέρες. «Σχεδιάσαμε δείπνο σε ένα εστιατόριο, κάτι που πιστεύαμε ότι ήταν σύμφωνο με τις οδηγίες λόγω κορονοϊού. Ήταν σε ένα εστιατόριο στο οποίο κάναμε κράτηση για τρία ξεχωριστά τραπέζια και κρατήσαμε τις αποστάσεις μας», δήλωσε η Σόλμπεργκ την περασμένη Παρασκευή. «Μπορώ μόνο να ζητήσω συγγνώμη για το γεγονός ότι δεν αντιληφθήκαμε ότι αυτό, όπως ορίζεται από τον νόμο, ήταν μια εκδήλωση».

Η αστυνομία στη Νορβηγία έχει ξεκινήσει έρευνα καθώς η πρωθυπουργός της χώρας Έρνα Σόλμπεργκ, παραβίασε τους τοπικούς και εθνικούς περιορισμούς που είχε θέσει η κυβέρνησή της κατά του κορονοϊού.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουν εμφανιστεί στον Τύπο, καθώς και τις δηλώσεις της πρωθυπουργού, η αστυνομία αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με πιθανή παραβίαση των κανονισμών ελέγχου», ανέφερε σε δήλωση η Νοτιοανατολική Αστυνομική Περιφέρεια.

Η πρωθυπουργός, που διανύει τη δεύτερη θητεία της στον πρωθυπουργικό θώκο, ζήτησε συγγνώμη επειδή γιόρτασε τα 60ά γενέθλιά της με 13 μέλη της οικογένειάς της σε ένα ορεινό θέρετρο, παρά την απαγόρευση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στις εκδηλώσεις με τη συμμετοχή άνω των 10 ανθρώπων.

Τα έκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού απαγορεύουν τις συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων. Η πρωθυπουργός δεν ήταν παρούσα στο γεύμα εκείνο το απόγευμα καθώς έκανε έναν οφθαλμολογικό έλεγχο στο Όσλο, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

«Ξεκινήσαμε έρευνα και μέρος αυτής περιλαμβάνει ανάκριση της πρωθυπουργού. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία και η ανάκριση έχει ξεκινήσει, αλλά δεν έχει τελειώσει επισήμως», δήλωσε στο Reuters ο αστυνομικός επιθεωρητής Πεν Μόρτεν Σέντινγκ. Η αστυνομία σκοπεύει να ολοκληρώσει την έρευνα αυτή την εβδομάδα, είπε.

«Σχεδιάσαμε δείπνο σε ένα εστιατόριο, κάτι που πιστεύαμε ότι ήταν σύμφωνο με τις οδηγίες λόγω κορονοϊού. Ήταν σε ένα εστιατόριο στο οποίο κάναμε κράτηση για τρία ξεχωριστά τραπέζια και κρατήσαμε τις αποστάσεις μας», δήλωσε η Σόλμπεργκ στους δημοσιογράφους την περασμένη Παρασκευή. «Μπορώ μόνο να ζητήσω συγγνώμη για το γεγονός ότι δεν αντιληφθήκαμε ότι αυτό, όπως ορίζεται από τον νόμο, ήταν μια εκδήλωση».

Η Σόλμπεργκ έχει ταχθεί υπέρ των αυστηρών κανόνων προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, με αποτέλεσμα ορισμένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη ποσοστά μολύνσεων και θανάτων, κάτι που έχει οδηγήσει σε αύξηση της υποστήριξης για το Συντηρητικό Κόμμα της στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Όμως η χώρα βλέπει τώρα μια ραγδαία αύξηση των μολύνσεων λόγω πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του ιού, με τους υγειονομικούς αξιωματούχους να προειδοποιούν πως τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να γεμίσουν αν δεν ελεγχθεί η έξαρση της ασθένειας.

Το πάρτι γενεθλίων της πρωθυπουργού προκάλεσε επικρίσεις, περιλαμβανομένου και του ίδιου του υπουργού Υγείας Μπεν Χόιε, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα VG: «Δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί αυτό».

Πηγή: thepressproject.gr

Λουκέτο ένα μήνα μετά τα εγκαίνια Κικίλια στην καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Πατρών

 Ένα μήνα μετά τα εγκαίνια που έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών, μπαίνει λουκέτο εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται το ίδρυμα λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα όσα επιβεβαιώνει στην εφημερίδα «Πολιτεία» ο πρώην υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Δημήτρης Κωστακιώτης, «άνοιξαν την Καρδιοχειρουργική για να χειρουργήσουν ένα περιστατικό και μετά βάλανε λουκέτο. Και πήραν όλες τις νοσηλεύτριες από εκεί και τις πήγαν σε άλλα τμήματα…».

Έτσι, σύμφρωνα με τα παραπάνω και με αναφορές σε τοπικά μέσα, στην προσφάτως εγκαινιασθείσα και πολυσυζητημένη Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ πρόλαβαν να κάνουν μόλις ένα χειρουργείο πριν μπει λουκέτο. Το βεβαιώνει μάλιστα στην «Πολιτεία» η διοίκηση του νοσοκομείου τονίζοντας ότι «όλες οι Χειρουργικές έχουν γεμίσει Covid. Γίνονται μόνο τα τραύματα και κάτι πολύ επείγον χειρουργικό, όπως, π.χ. μια διάτρηση εντέρου. Δώδεκα αίθουσες τη μέρα λειτουργούν για χειρουργείο και δεν γίνεται κανένα τακτικό χειρουργείο».

Μιλώντας στην εφημερίδα ο κ. Κωστακιώτης  περιγράφει και το μπάχαλο -όπως λέει- που επικρατεί σε νοσοκομεία όμορων περιοχών. Όπως, για παράδειγμα, στον Πύργο.

Συγκεκριμένα καταγγέλλει: «Άφησαν τον Πύργο να τους φύγουν οι γιατροί από τις ΜΕΘ και την Παθολογική με λάθος νέες προκηρύξεις. Όταν ανοίγουν θέσεις παθολογίας για την Αθήνα και οι παθολόγοι δεν πάνε στα νοσοκομεία πώς να μην φύγουν όσοι απέμειναν στην επαρχία; Και εμένα μου ζητούσαν να τους ανοίξω θέσεις στην Πάτρα ή αλλού για να φύγουν. Αλλά εγώ τους κράτησα στον Πύργο έστω κι αν με έβριζαν».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας είχε βρεθεί στην Πάτρα πριν λιγότερο από ένα μήνα για τα εγκαίνια της πτέρυγας και επιλέγοντας μόνο την ΕΡΤ για την κάλυψη της επίσκεψης του. Αφού εισήλθε ο υπουργός στο νοσοκομείο είχε επιτραπέι η είσοδος μόνο στους δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης και οι υπόλοιποι αποκλείστηκαν από την προσωπική ασφάλεια του υπουργού, προκαλώντας αντιδράσεις.

Ο Κικίλιας επέλεξε μόνο την ΕΡΤ για την κάλυψη της επίσκεψής του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας

Πηγή: thepressproject.gr 

«Μια πολύ Ευρωπαϊκή καταστροφή»: Ο Πολ Κρούγκμαν για τα εμβόλια

 Το πρόβλημα του ανεπαρκούς εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού πληθυσμού, των αργοποριών και των νέων λάθος επιλογών της «πουριτανικής» ΕΕ καταγράφει στην τελευταία του στήλη στους New York Times ο γνωστός νομπελίστας.

«Χιλιάδες αχρείαστους θανάτους» θα κοστίσουν τα λάθη στην οργάνωση των εμβολιασμών στην Ευρώπη, εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος Πoλ Κρούγκμαν, στην τελευταία του στήλη, στην εφημερίδα των New York Times. Αφού αναφερθεί στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πoλ Κρούγκμαν αναφέρεται στον πολύ αργό ρυθμό των εμβολιασμών στη γηραιά ήπειρο, σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Και, όπως λέει χαρακτηριστικά το πρόβλημα «δεν είναι  λίγες κακές αποφάσεις που έλαβαν κάποιοι κακοί ηγέτες. Οι αποτυχίες φαίνεται να αντικατοπτρίζουν θεμελιώδη ελαττώματα στους θεσμούς και τις συμπεριφορές της ηπείρου, μεταξύ των οποίων η ίδια γραφειοκρατική και διανοητική ακαμψία που πριν δέκα χρόνια οδήγησε σε πολύ βαθύτερη, από την αναμενόμενη, ευρω-κρίση».

Σε οικονομικούς λόγους και φόβους αποδίδει τις αργοπορίες στην προμήθεια και διάθεση των εμβολίων, γιατί «έμοιαζαν [οι ευρωπαίοι] βαθιά ανήσυχοι ότι θα πληρώσουν πάρα πολλά στις φαρμακοβιομηχανίες ή θα ανακαλύψουν ότι είχαν πληρώσει εμβόλια αναποτελεσματικά ή με επικίνδυνες παρενέργειες. Οπότε μίκρυναν αυτό το ρίσκο αναβάλλοντας διαδικασίες, κάνοντας παζάρια και αρνούμενοι να δώσουν ασφαλιστικές εγγυήσεις. Έμοιαζαν πολύ λιγότερο ανήσυχοι για το ρίσκο να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν πολλοί Ευρωπαίοι ακόμη, γιατί τα εμβόλια καθυστερούσαν».

Η αναφορά στην Ελλάδα μοιάζει αναπόφευκτη: «Μελετώντας τους ρυθμούς σαλιγκαριού των ευρωπαϊκών εμβολιαστικών προσπαθειών, θυμήθηκα πως ορίζει τον πουριτανισμό ο H. L. Mencken: “να σε στοιχειώνει ο φόβος ότι κάποιος, κάπου, μπορεί να είναι ευτυχισμένος”. Οι Ευρωκράτες φαίνονται ομοίως να δρουν κάτω από τον φόβο ότι κάποιος, κάπου – είτε πρόκειται για φαρμακευτικές εταιρείες ή Έλληνες δημόσιους υπαλλήλους – μπορεί να κάνει κάτι που δεν τους αρέσει και να τη γλιτώνει». Κι αν αυτό στην κρίση σήμαινε την «επιβολή πολιτικών καταστροφικής λιτότητας» αυτή τη φορά σημαίνει «παζάρια μέχρι τέλους με τις φαρμακευτικές, ακόμη και αν το κόστος είναι μια θανατηφόρα καθυστέρηση». Και ως μέγιστο παράδειγμα αυτής της επιλογής φέρνει την αναστολή χρήσης του εμβολίου της AstraΖeneca , την οποία αποδίδει στο φόβο ό,τι «θα κατηγορηθούν αν κάτι πάει στραβά», κι αυτό ενώ άνθρωποι πεθαίνουν ανεμβολίαστοι.

Πηγή: thepressproject.gr

ΠΟΣΠΕΡΤ: Αλληλέγγυοι στον αγώνα της δημοσιογράφου απεργού πείνας Μαρίνας Βήχου

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΠΟΣΠΕΡΤ δηλώνει  ευθέως  αλληλέγγυα  στην απεργό πείνας δημοσιογράφο Μαρίνα Βήχου η οποία όπως  χαρακτηριστικά σημειώνει :

“Ως ενεργός πολίτης αυτής της χώρας και μέλος της ΕΣΗΕΑ αναγκάζομαι να προχωρήσω σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενη για την βίαιη κατάλυση της ελευθερίας της ενημέρωσης στον τόπο που γέννησε την Δημοκρατία…”.

Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα  της  απεργού πείνας δημοσιογράφου Μαρίνας Βήχου όπως  και σε κάθε  δημοσιογράφο που αντιστέκεται στην υπονόμευση  της δημοσιογραφίας, γιατί ως  Ομοσπονδία  εργαζόμενων  στην ΕΡΤ  και στα ιδιωτικά ΜΜΕ,  δεν έχουμε σταματήσει  να αγωνιζόμαστε  υπερασπίζοντας  και το  κοινωνικό αγαθό της  ενημέρωσης και την  ελευθερία  όλων  εκείνων που το υπηρετούν.

Έχουμε καταγγείλει  επανειλημένως, όχι μόνο τα  φαινόμενα  λογοκρισίας  και  κατευθυνόμενης κυβερνητικής  προπαγάνδας, αλλά  και τους κινδύνους για τη Δημοκρατία που εμπεριέχονται σε αυτή  την πρόδηλη  τακτική  του επιτελικού κράτους  των …αρίστων και της διαπλοκής.

Πριν ένα χρόνο καταγγέλλοντας  ένα  απο τα φαινόμενα  λογοκρισίας  δημοσιογράφων στην ΕΡΤ  γράφαμε: 

“…Είναι προφανές  ότι  για τον πρωθυπουργό   που έχει υπό την άμεση εποπτεία του την ΕΡΤ,  για τον πρώην διευθυντή του γραφείου του και νυν διορισμένο πρόεδρό της  κ. Ζούλα, και για  τους  «εκ των αρίστων» επιλεχθέντες διευθ. σύμβουλο κ. Γαμπρίτσο και τον  προϊστάμενο της  γενικής διεύθυνσης ειδήσεων κ. Καφαράκη, η  ελευθερία της έκφρασης και η προστασία της ελευθεροτυπίας  είναι  ψιλά γράμματα  κι όχι θεμελιώδη δικαιώματα,  χωρίς τα οποία η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε ως πρόσχημα. Έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια  το άρθρο 14 του Συντάγματος,το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ,  δίνοντας  ξεκάθαρο  το  μήνυμα  «εμείς είμαστε υπεράνω όλων».

Η  επιτροπή  θεσμών  και διαφάνειας  της Βουλής, έχει υποχρέωση να καλέσει  και να  ζητήσει εξηγήσεις τώρα τόσο από τη διοίκηση  όσο και από τους …εποπτεύοντες την ΕΡΤ, δείχνοντας έτσι σε όλους  ότι δεν είναι απλά  ένα  άδειο πουκάμισο αλλά  μια επιτροπή  με οντότητα και κύρος.

Τις ίδιες ευθύνες  έχει βέβαια και το ΕΣΡ  του οποίου τις ενέργειες  αναμένουμε με ενδιαφέρον

Θα  υπάρξει άραγε κάποια έγκληση στο πειθαρχικό ή έστω  κάποια ανακοίνωση από την ΕΣΗΕΑ , την ΠΟΕΣΥ,  στην οποία θα καταγγέλλεται η  λογοκρισία και η  παραβίαση  της  ελευθερίας του τύπου εκ μέρους της διοίκησης της ΕΡΤ;;;

Γιατί εμείς πραγματικά πιστεύουμε ότι «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης»…”

Ένα χρόνο μετά, τα ίδια τα γεγονότα  και ειδικά  εκείνα  των τελευταίων εβδομάδων,  καταδεικνύουν  ότι  το “βαθύ κράτος”  των αρίστων  και της  διαπλοκής, δυστυχώς με την ένοχη ανοχή των συνεργαζόμενων  της πλειοψηφίας του Δ.Σ  της ΕΣΗΕΑ,   θέλει  να ρίξει  στο “βαθύ σκοτάδι”  την  ενημέρωση, έχοντας  ως απώτερο στόχο  την  “εξημέρωση”και  την χειραγώγηση της “κοινής γνώμης”, στα πλαίσια  της  κατασκευής απο τα ΜΜΕ μιας εικονικής  πραγματικότητας.Μιας “πραγματικότητας” που κατασκευάζουν  καθημερινά  οι λίγοι  καλολαδωμένοι και καλοπληρωμένοι  “κοντυλοφόροι”, που  καμώνονται με θράσος  τους υπηρέτες  της ενημέρωσης, ενώ στην πραγματικότητα  υπηρετούν  εκείνους  που ανέκαθεν την μισούσαν.

Αν  σε κάποιους  της “real politic”, της “κοσμοπολίτικης”  κομματικής νομενκλατούρας και του  …πολιτικού καθωσπρεπισμού, τους φαίνονται βαριά  αυτά  που γράφουμε, ή  τους ενοχλεί  που  δηλώνουμε αλληλέγγυοι  σε όποιον δημοσιογράφο  αντιστέκεται  στο “δόγμα του σοκ”  που θέλει να επιβάλλει και στην ενημέρωση  το σημερινό καθεστώς, τότε πόσο “βαριά” τους πέφτουν άραγε τα παρακάτω λόγια που γράφτηκαν χθές  στην εφημερίδα  documento :

“… Χρέος τον δημοσιογράφων είναι να αποκαταστήσουν τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας. Αυτό δυστυχώς εμπεριέχει και το καθήκον να καταδείξουν το ρόλο αυτών που μετατρέπουν την Ένωσή μας σε βραχίονα πολιτικών παιχνιδιών και βουλευτικής επετηρίδας. Δεν είναι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων αλλά το άλλοθι ενός καθεστώτος που κυνηγά δημοσιογράφους και προσπαθεί να τους εκφοβίσει. Όταν το διαδίκτυο εδώ και δύο μέρες απαξιώνει το ρόλο του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τη συστημική στάση του, εμείς ως δημοσιογράφοι δεν αρκεί να “κατανοούμε” απλώς το γραφειοκρατικό ρόλο του δείχνοντας ανοχή.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης έχει μετατραπεί σε σύμμαχο του αυταρχισμού και της κυβερνητικής αυθαιρεσίας.

Δεν είναι δυνατόν οι απλοί πολίτες να σηκώνουν το βάρος της υπεράσπισης των διωκόμενων δημοσιογράφων και η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου να περιμένει οδηγίες. Από ποιους άραγε; Είναι η ώρα οι δημοσιογράφοι να μιλήσουν”…”

Η ώρα λοιπόν  των δημοσιογράφων, ή για να είμαστε  ακριβείς  των  πραγματικών  υπηρετών της ενημέρωσης, ήλθε  και μιλούν  όπως  μιλά  διαμαρτυρόμενη  η απεργός  πείνας  δημοσιογράφος  Μαρίνα Βήχου, το  εξαιρετικό κείμενο  της οποίας παραθέτουμε  :

Ως ενεργός πολίτης αυτής της χώρας και μέλος της ΕΣΗΕΑ αναγκάζομαι να προχωρήσω σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενη για την βίαιη κατάλυση της ελευθερίας της ενημέρωσης στον τόπο που γέννησε την Δημοκρατία.

Επικαλουμαι το άρθρο 1 παρ.1του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας μας που ρητά αναφέρει ότι ” το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ. Η πληροφόρηση είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ και όχι εμπόρευμα η μέσο προπαγάνδας”.

Επικαλουμαι το άρθρο 1 Παρ. 2 που ορίζει ότι οι δημοσιογράφοι αυτοδεσμευονται ” να θεωρούν προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό τους την διαστρέβλωση, απόκρυψη,αλλοίωση και την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών”.

Επικαλουμαι το άρθρο 2 Παρ. 7 που ορίζει ότι ” οδημοσιογραφος οφείλει να ελέγχει και να τεκμηριώνει πληροφορίες, που αναφέρονται στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, όπου η παραπλανητική πληροφόρηση και η εντυπωσιακή προβολή μπορούν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη αναστάτωση στην κοινή γνώμη”.

Επικαλουμαι το άρθρο 3 παρ.1,2 που ορίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει “να υπερασπίζεται σθεναρά το δημοκρατικό πολίτευμα που διασφαλίζει την ελευθεροτυπία και την απρόσκοπτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος” και ” να αποκρούει και να καταγγέλει τις εκδηλώσεις κρατικού αυταρχισμού και τις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών ΜΜΕ και ιδιαίτερα των ολιγοπωλιων”.

Επικαλουμαι επίσης την παρ.4 του ίδιου άρθρου που ορίζει ότι ” ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να δέχεται τη σύνταξη είδησης, σχολίου η αρθρού και την παραγωγή εκπομπής κατά τις υποδείξεις των προϊσταμένων η του εργοδότη του, αν το περιεχόμενό τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να καταγγέλλει τις εν άγνοια του παραποιήσεις και διαστρεβλώσεις του δημοσιογραφικού του προϊόντος”.

Επικαλουμαι συγχρόνως τον Παγκόσμιο Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, που ορίζει ότι ” η ευθύνη των δημοσιογράφων απέναντι στην κοινή γνώμη υπερβαίνει όποιας άλλης ευθύνης, ιδιαίτερα απέναντι σε εργοδότες και δημόσιες αρχές, ενώ παράλληλα ‘οφείλει να αποφεύγει να ενεργεί ως αρωγός της αστυνομίας η των άλλων υπηρεσιών του κράτους”.

Διαχρονικά στην Ελλάδα παρατηρείται προσπάθεια ελέγχου από τις κυβερνήσεις κυρίως του ραδιοτηλεοπτικού τοπιου. Εν τουτοις τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα από τότε που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη για την ΕΡΤ και το ΑΠΕ και από τότε που άρχισαν να συρρέουν τα “πακέτα οικονομικής ενίσχυσης” της κυβέρνησης προς τα εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ  το επίπεδο της ελευθερίας της έκφρασης και της ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει πέσει επικίνδυνα.

Το γεγονός αυτό έχουν παρατηρήσει και διεθνείς οργανισμοί, όπως το Ινστιτούτο Gothenburg και το Παν/ μιο της Οξφόρδης που κατατάσσουν πλέον την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις τοσο στο επίπεδο της δημοκρατίας, όσο και της ενημέρωσης στην Ε.Ε, μαζί με την Ουγγαρία του Ορμπάν.

Παράλληλα όμως το έχουν παρατηρήσει πλέον και οι πολίτες που έχουν προχωρήσει στην “τιμωρία” πολλών τηλεοπτικών καναλιών, μειώνοντας κατά 50% την ακροαματικότητα των ειδησεογραφικών τους δελτίων.

Επειδή η ελεύθερη και πολύπλευρη ενημέρωση αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας, ζητώ:

Από την ΕΣΗΕΑ να σταθει επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει ξεκάθαρη θέση καταδικαζοντας κάθε φαινόμενο παραβίασης της ελευθερίας της ενημερωσης, αλλιώς αφήνει την κοινωνία να θεωρεί ότι τα συγκαλύπτει και προσβάλλει συνολικά το κύρος του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Πιστεύω επίσης ότι συνιστά άμεση αναγκη η δημιουργία ενός Μετώπου από τα κάτω, με συμμετοχή δημοσιογράφων, νομικών, πανεπιστημιακών και ανθρώπων των Γραμμάτων και Τεχνών που θα θέσει επί τάπητος τα θέματα σεβασμού του Συντάγματος και Προστασίας της ελεύθερης και πολύπλευρης ενημέρωσης, καθώς κάθε περαιτερω ολιγωρία συμβάλλει στην διολίσθηση της Δημοκρατίας και την εμπέδωση ενός αυταρχικού μοντέλου διακυβέρνησης, που παραπέμπει σε μαύρες εποχές της ιστορίας της χώρας μας…

Μαρίνα Βηχου

Το κείμενο της  σημερινής  παρέμβασηςτης  απεργού πείνας  δημοσιογράφου Μαρίνας Βήχου  στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ :

Παρέμβαση με αφορμή την έναρξη απεργίας πείνας έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ έκανα σήμερα. Στην παρέμβασή μου αφού τοποθετήθηκα σχετικά με τους λογους που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και κυρίως την καθημερινή κατάφωρη παραβίαση του Κώδικα Δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ζήτησα:

Την δημιουργία Παρατηρητηρίου καθημερινής καταγραφής των περιστατικών παραβίασης του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, προκειμένου το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να εκδίδει άμεσα ανακοινώσεις.

– Την ενημέρωση εκ μέρους του ΔΣ όλων των επαγγελματιών του κλάδου αναφορικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από τον Κώδικα.

– Να θέσει η ΕΣΗΕΑ άμεσα το αίτημα η ΕΡΤ και το ΑΠΕ να τεθούν κάτω από έλεγχο διακομματικής επιτροπής.- Να απαιτήσει οι ενημερώσεις από την Επιτροπή των Λοιμωξιολογων και τον κ. Χαρδαλιά να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης με συμμετοχή των δημοσιογράφων και όχι με ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί πριν την ενημέρωση.

– Να απαιτηθεί από την ΕΣΗΕΑ να ασκηθεί έρευνα για το κατά πόσο ο έγκλειστος για συμμετοχή στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Ηλίας Κασιδιάρης έχει δικαίωμα να ηχογραφεί μηνύματα σε διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης μέσα από τις φυλακές του Δομοκού.

Αναμένω τις απαντήσεις του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, συνεχίζοντας την απεργία πεινας, γιατί χωρίς Ελεύθερη έκφραση και Ενημέρωση δεν μπορεί να υπάρχει ούτε Δημοκρατία.

Ο Γάλλος Luc Montagnier, κάτοχος βραβείου Νόμπελ αποκαλύπτει τι συμβαίνει πραγματικά με τον ιό. (Με υποτίτλους)

 Με λειτουργία υποτίτλων.


Με δικηγόρο τον Θ. Πλεύρη καταθέτει ο αστυνομικός που τραυματίστηκε στη Ν. Σμύρνη

 Με δικηγόρο τον Θάνο Πλεύρη θα εκπροσωπηθεί ο 27χρονος αστυνομικός που ξυλοκοπήθηκε την 9η Μαρτίου στη Νέα Σμύρνη μετά τη μεγάλη πορεία κατά της αστυνομοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι «είναι σαφές ότι όσοι βρέθηκαν εκεί ήθελαν να τον σκοτώσουν».


Στην 13η Τακτική Ανακρίτρια καταθέτει την Τρίτη ο ειδικός φρουρός που τραυματίστηκε μετά από επίθεση αγνώστων, έπειτα από την μεγάλη πορεία κατά της αστυνομοκρατίας την 9η Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης θα είναι ο ίδιος που θα αναλάβει την εκπροσώπησή του, υποστηρίζοντας πως με την κατάθεση του αστυνομικού «θα ενισχυθεί το κατηγορητήριο».

«Είναι σαφές ότι όσοι βρέθηκαν εκεί ήθελαν να τον σκοτώσουν» υποστήριξε ο Θ. Πλεύρης, ενώ η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά που ήδη έχει αναλάβει την υπόθεση ανέφερε πως «έχουμε αναλάβει την υποστήριξη της κατηγορίας, πρόκειται για δολοφονική επίθεση»/

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, κατηγορούμενοι για τα επεισόδια έχουν βρεθεί 19 άνθρωποι, με τρεις από αυτούς να κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Σημειώνεται δε πως ήδη, ένας εκ των συλληφθέντων αποκαλύφθηκε πως βρέθηκε μπλεγμένος στην υπόθεση εξαιτίας ενός σχολίου στο facebook παρότι δεν βρισκόταν στη Νέα Σμύρνη, όπως και ο «30χρονος Ινδιάνος», που εμφάνισε και βίντεο κατά το οποίο επίσης βρισκόταν σε άλλο σημείο της Αττικής.

Πηγή: thepressproject.gr

Επίθεση με τουλάχιστον δέκα νεκρούς στο Κολοράντο

 Ο δράστης συνελήφθη και κρατείται. Άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι για τους οποίους επετέθη στο σουπερ μάρκετ.


Άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι της επίθεσης σε αθώους πολίτες, σε σούπερ μάρκετ της πόλης Μπόλντερ στο Κολοράντο των ΗΠΑ, που κόστισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους. Η επίθεση, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας τοπική ώρα,

Ο εκτελεστής, που επετέθη ξαφνικά κατά όσων ψώνιζαν στο τοπικό σουπερ μάρκετ Κινγκ Σούπερς, δλφονώντας εννέα πολίτες και έναν αστυνομικό της δύναμης που κατέφθασε επιτόπου, έφτασε στο χώρο με τουφέκι εφόδου AR-15, «αγαπημένο» όπλο των μαζικών εκτελέσεων αυτού του τύπου, που μαστίζουν τις ΗΠΑ. Είναι πολύ πιθανό ο δράστης, που συνελήφθη τραυματισμένος αλλά προς το παρόν τα στοιχεία του δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, να αποφάσισε να προχωρήσει στις δολοφονίες μετά τις αντίστοιχες  επιθέσεις πρόσφατα στην πολιτεία της Γεωργίας.

Ειδικά στη συγκεκριμένη πολιτεία, πάντως, τέτοιες επιθέσεις είναι πολύ συχνότερες από ότι αλλού, με γνωστότερες και πιο πολύνεκρες την επίθεση στο Λύκειο του Κολουμπάιν, το 1999 και την επίθεση σε σινεμά της πόλης Ωρόρα όπου παίζονταν ταινία Μπάτμαν, το 2012.

Πηγή: thepressproject.gr

«Μπακογιάννης χέρι-χέρι με τους χρυσαυγίτες τάχθηκαν προκλητικά κατά του γιατρού Καταραχιά»

 Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων ζήτησε την έκδοση ψηφίσματος στήριξης του γιατρού Κώστα Καταραχιά, του μοναδικού γιατρού του Αγίου Σάββα που δεν ανανεώθηκε η σύμβασή του. Οι επικεφαλής των τεσσάρων παρατάξεωνπου στήριξαν το ψήφισμα έκαναν λόγο για εκδικητική απόλυση υπογραμμίζοντας ότι την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά στην επίταξη των ιδιωτικών γιατρών, απολύει τον Κώστα Καταραχιά επειδή μίλησε για ελλείψεις στον χώρο των νοσοκομείων. Με τη στήριξη των δύο εκλεγμένων με τη Χρυσή Αυγή ο Κ. Μπακογιάννης με την παράταξη του απέρριψε το ψήφισμα ενώ δεν άφησαν καν τον γιατρό που βρισκόταν εκεί να πάρει τον λόγο.

Οι δημοτικοί συνδυασμοί του δήμου Αθηναίων Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο ψήφισμα αλληλεγγύης για τον γιατρό Κώστα Καταραχιά.

Πρόκειται για τον μοναδικό γιατρό σε όλη τη χώρα που δεν πήρε παράταση της σύμβασής του μέχρι τον Οκτώβριο. Αντ’ αυτού μετά την εκδικητική μετακίνησή του στη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Σωτηρία, του ανακοινώθηκε ότι η σύμβασή του θα λήξει σε λίγες μέρες.  «Το κάνουνε γιατί φοβούνται τα Σωματεία μας, φοβούνται την οργή του κόσμου μέσα στα νοσοκομεία και θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι θα επιβάλουν την τρομοκρατία και στα νοσοκομεία και στους εργαζόμενους» δηλώνει ο ίδιος μιλώντας στο TPP, πριν λίγες ημέρες.

Παρόλα αυτά, η παράταξη του Κ. Μπακογιάννη μαζί με τους δύο εκλεγμένους της Χρυσής Αυγής απέρριψαν το ψήφισμα ενώ δεν άφησαν καν χώρο στον γιατρό ο οποίος βρισκόταν εκεί να μιλήσει.

«Είναι η πρώτη απόλυση προέδρου σωματείου στο δημόσιο μετά το 1974»

Ο ίδιος ο κ.Καταραχιάς, σε ανάρτησή του αναφέρει ότι «σε 5 εργάσιμες μέρες απολυομαι εν μέσω κατάρρευσης των νοσοκομείων και επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών! Είναι η κορύφωση της προσπάθειας διάλυσης του δικαιώματος να έχουμε συνδικάτα ! Είναι έγκλημα προφανώς να απολύεις γιατρό αυτή την στιγμή και μάλιστα ενώ είμαι μετακινημενος στη ΜΕΘ κοβιντ του Σωτηρία! Χθες στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας προτάθηκε ψήφισμα ενάντια στην απόλυση μου και Μπακογιάννης μαζί με τους χρυσαυγιτες το μπλοκαραν λέγοντας χυδαία ψέματα ότι δεν έχω μόρια και προσόντα γι’αυτό απολυομαι! Δυστυχώς και ο Γερουλάνος είπε παρόμοια πράγματα»

Προσθέτει πως «είναι κεντρική κυβερνητική επιλογή το ξηλωμα του συνδικαλισμού ξεκινώντας από εμένα και έπεται ο νόμος ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ. Είναι η πρώτη απόλυση προέδρου σωματείου στο δημόσιο μετά το 1974. Δεν τους νοιάζουν οι ζωές των ανθρώπων μόνο ο τσαμπουκας στους αγωνιστές γιατρούς και υγειονομικούς! Όλες και όλοι αύριο Τετάρτη 24 Μάρτη 8:30πμ στον Άγιο Σάββα! Θα συνεχίσουμε και τις επόμενες μέρες δυναμικά! Δεν θα περάσει!»

«Επέλεξαν να φιμώσουν τον γιατρό Κώστα Καταραχιά οποίος παρίστατο στη διαδικασία»

Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», τονίζεται μάλιστα ότι «επέλεξαν να φιμώσουν τον γιατρό Κώστα Καταραχιά οποίος παρίστατο στη διαδικασία». «Η Δημοτική Αρχή δεν δέχτηκε να συζητηθεί το θέμα και σε μια επίδειξη αλαζονείας δεν επέτρεψε καν στον απολυμένο γιατρό του δημόσιου νοσοκομείου να τοποθετηθεί» υπογραμμίζει η παράταξη του Ν. Ηλιόπουλου «Ανοιχτή Πόλη».

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», «ο Δήμαρχος δεν ντράπηκε να ψευδολογήσει εσκεμμένα και διαστρέβλωσε βάναυσα την αλήθεια μιλώντας …για γιατρό που δεν είχε μόρια για να προσληφθεί ως μόνιμος(!) Η αλήθεια είναι ότι ο Κώστα Καταραχιάς είναι ο μόνος επικουρικός γιατρός του οποίου η σύμβαση δεν παρατείνεται μέχρι τις 31 Οκτώβρη όπως έγινε με όλους τους άλλους, με απόφαση της διοίκησης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας:

Η παράταξη του Δημάρχου της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννης χέρι-χέρι με τους δύο εκλεγμένους με την Χρυσή Αυγή τάχθηκαν προκλητικά και ξεδιάντροπα κατά του ψηφίσματος αλληλεγγύης στον Κώστα Καταραχιά, επικουρικό γιατρό και πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζόμενων νοσοκομείου Άγιος Σάββας ο οποίος απολύεται από την διοίκηση στις 31 Μαρτίου! Συγκέντρωσαν 22 ψήφους κατά της συζήτησης του θέματος ενώ η αντιπολίτευση είχε 19! Μάλιστα επέλεξαν να φιμώσουν τον γιατρό Κώστα Καταραχιά οποίος παρίστατο στη διαδικασία! Δεν του έδωσαν το λόγο!!!

Το ψήφισμα προτάθηκε από κοινού από τις παρατάξεις Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα. Δυστυχώς η παράταξη του Γερουλάνου δεν το στήριξε επί της ουσίας.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν ντράπηκε να ψευδολογήσει εσκεμμένα και διαστρέβλωσε βάναυσα την αλήθεια μιλώντας …για γιατρό που δεν είχε μόρια για να προσληφθεί ως μόνιμος(!) Η αλήθεια είναι ότι ο Κώστα Καταραχιάς είναι ο μόνος επικουρικός γιατρός του οποίου η σύμβαση δεν παρατείνεται μέχρι τις 31 Οκτώβρη όπως έγινε με όλους τους άλλους, με απόφαση της διοίκησης!

Ο κ.Μπακογιάννης βάζει πρόθυμα πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης για χτύπημα του συνδικαλισμού όπως έβαλε πλάτη για την καταστολή των καταλήψεων στέγης προσφύγων και των διαδηλώσεων στο κέντρο της πόλης.

Στο πρόσωπο του Κώστα Καταραχιά διώκεται κάθε φωνή που αντιστέκεται στην δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία. Δεν θα περάσει!
Θα μας βρούνε μπροστά τους!

Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις δημοτικές κινήσεις, τις συλλογικότητες να σταθούμε στο πλευρό του γιατρού Κώστα Καταραχιά.

Καλούμε σε συμμετοχή στην ανοιχτή συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 24/4 που καλεί το Σωματείο Αγίου Σάββα στη πύλη του νοσοκομείου. Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας καλεί σε κοινή επίσκεψη αλληλεγγύη δημοτικές κινήσεις, συλλόγους και συλλογικότητες την Παρασκευή 26 Μάρτη 1.30μμ.

           

Πηγή: thepressproject.gr 

«Η κυβέρνηση επιλέγει να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ»: Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η ΟΕΝΓΕ

 Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Στο έγγραφο τονίζεται πως «τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση».

«Σήμερα Τρίτη 23/3/21 η ΟΕΝΓΕ καταθέτει αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Επισημαίνεται στο έγγραφο πως τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς, η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από COVID. Οι Νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν»

Μάλιστα, την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει γονατίσει με τους γιατρούς να βρίσκονται πέρα από τα όρια τους και δεκάδες ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες, περιμένοντας να αδειάσει ΜΕΘ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, χαρακτηρίζει τη γενική επίταξη ιδιωτικών κλινικών «εμμονή με περίεργα ιδεολογικο-πολιτικά κίνητρα» και στη παραγωγή «αχρείαστου κόστους».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ως προς την κριτική για καθυστέρηση στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα ο υπουργός αναρωτήθηκε «υπάρχει κάποιος που δεν έχει δεχθεί την προσήκουσα νοσηλεία; Υπήρξε κάποιου είδους καθυστέρηση;» απαντώντας μόνος του ότι «η απάντηση είναι αρνητική».

Λίγες ώρες νωρίτερα από τον υπουργό στο ίδιο κανάλι είχε βρεθεί ο Πρόεδρος των Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καρδιολόγος, Ηλίας Σιώρας, δίνοντας σαφώς μια διαφορετική εικόνα του ΕΣΥ από αυτή που φαίνεται να έχει ο κ. Βορίδης.

«Εμείς στον Ευαγγελισμό έχουμε 200 απλές κλίνες για Covid και ήταν όλες γεμάτες. 30 με 40 περιστατικά έπρεπε να διακομιστούν γρήγορα σε άλλα νοσοκομεία. Έχουμε 58 ΜΕΘ που δεν φτάνουν για τους ασθενείς του Ευαγγελισμού, αναγκαστήκαν οι συνάδερφοι να νοσηλεύουν διασωληνωμένους σε απλές κλίνες. Και υπάρχει και η λίστα του ΕΚΑΒ των 125 διασωληνωμένων που αναμένουν κρεβάτι για ΜΕΘ», ανέφερε ο Ηλίας Σιώρας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Να σας πω ένα στατιστικό στοιχείο:Ένας ασθενής που χρειάζεται ΜΕΘ και μπαίνει σε ΜΕΘ έχει θνητότητα 23%. Ένας ασθενής που δεν μπαίνει σε ΜΕΘ ενώ χρειάζεται, έχει θνητότητα 46%. Γι αυτό λέμε εδώ και μήνες για την περιβόητη επίταξη. Στην Αττική υπάρχουν 4.000 κλίνες στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι όλες γεμάτες, έχουν μηχανήματα έχουν εξαιρετικούς συναδέρφους. Δεν είναι το θέμα η επιστράτευση 200 γιατρών. Γιατί οι γιατροί που περιμένουν διορισμό είναι 2 και 3 χιλιάδες. Θα μπορούσαν με μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να τους προσλάβουν. Λύση υπάρχει με τους συναδέρφους που είναι υποψήφιοι για μόνιμη θέση».

«Κάνω έκκληση για κλίνες. Λέμε επίταξη αλλά με όρους δημοσίου. Δεν γίνεται να πεθαίνει άνθρωπος στην κλινική μου ή να είναι διασωληνωμένος και στα 500 μέτρα να υπάρχει ιδιωτική ΜΕΘ άδεια και να ζητάει ο κλινικάρχης αποζημίωση 1.700 ευρώ την ημέρα για να νοσηλεύσει σε κρεβάτι ΜΕΘ» είπε.

Πηγή: thepressproject.gr

«Ζοφερό μέλλον που πολύ φοβόμαστε ότι δεν μας χωρά»: Επιστολή 663 κατοίκων του εξωτερικού ενάντια στην Αστυνομοκρατία

 Κοινή επιστολή υπογράφουν 663 Έλληνες και Ελληνίδες κάτοικοι εξωτερικού, ενάντια στο κλίμα αστυνομοκρατίας, με αναφορές τόσο στην ασύδοτη αστυνομική βία, όσο και στη φίμωση των ΜΜΕ και την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Είμαστε άνθρωποί με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και χωρίς μια συμπαγή πολιτική ταυτότητα. Οι περισσότεροι είμαστε άγνωστοι μεταξύ μας. Αυτό που μας ενώνει είναι η δέσμευση μας στους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος Δικαίου» τονίζουν, ενώ αναφέρονται και στο brain drain σημειώνοντας ότι «αν είναι όντως στόχος της κυβέρνησης η αντιστροφή του brain drain οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα για την εξάλειψη των άνω φαινομένων, που κρίνουμε αδιανόητα για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος»


Η επιστολή υπογράφεται από 663 κατοίκους του εξωτερικού, από διαφορετικές χώρες, όπως Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Ελβετία κ.α.

Σημειώνεται επίσης, ότι συγκεντρώσεις ενάντια στην αστυνομοκρατία και υπέρ του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, όπως στο Παρίσιστην Κοπεγχάγηστο Γκέτεμποργκ, στο Εδιμβούργο και αλλού.

Ολόκληρη η επιστολή:

Είμαστε άνθρωποι που φύγαμε από την Ελλάδα μέσα στην τελευταία δεκαπενταετία, οι περισσότεροι για οικονομικούς άλλοι για προσωπικούς ή ακαδημαϊκούς λόγους. Παρ΄όλα αυτά παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα είτε γιατί σκεφτόμαστε τον επαναπατρισμό είτε από ενδιαφέρον για τις οικογένειες μας, τους φίλους, και το μέλλον της χώρας. Είμαστε άνθρωποί με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και χωρίς μια συμπαγή πολιτική ταυτότητα. Οι περισσότεροι είμαστε άγνωστοι μεταξύ μας. Αυτό που μας ενώνει είναι η δέσμευση μας στους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος Δικαίου.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες ενός οργίου αστυνομικής καταστολής. Ξυλοδαρμοί, εισβολές σε σπίτια χωρίς ένταλμα, τραμπουκισμοί και προσαγωγές για λάθος sms, δολοφονικές επιθέσεις με κρότου λάμψης σε κλειστούς χώρους, κατάλυση πανεπιστημιακού ασύλου, επέλαση δυνάμεων καταστολής σε ακαδημαϊκούς χώρους, βασανιστήρια ανθρώπων που έχουν ήδη συλληφθεί, στοχοποίηση ανθρώπων που ανήκουν σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων πολιτών από βουλευτή, σαθρά κατηγορητήρια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και πολλά ακόμα παραδείγματα. Για όλα τα παραπάνω δεν έχει υπάρξει ακόμα εισαγγελική παρέμβαση ή ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Αντιθέτως το κλίμα πολώνεται ανάμεσα σε δίπολα τύπου αστυνομία-μπαχαλάκηδες, κρατική βία – ατομική βία.

Αξιώνουμε να ζούμε σε κοινωνίες όπου εγγυητής της κοινωνικής ειρήνης είναι η κυβέρνηση, το κοινοβούλιο, και οι δημοκρατικοί θεσμοί. Δεν συγχέουμε την ατομική βία- όσο καταδικαστέα και αν είναι- με την κρατική καταστολή. Μεμονωμένοι πολίτες εκπροσωπούν τον εαυτό τους και όταν παρανομούν, θα πρέπει να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη. Η ΕΛΑΣ εκπροσωπεί τους πολίτες. Χρηματοδοτείται από αυτούς για να τους προστατεύει. Όχι για να καταπατά δικαιώματα, να βιαιοπραγεί και να τρομοκρατεί. Aς μην γίνει λοιπόν η πανδημία αφορμή περιστολής προσωπικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με απαγορεύσεις συναθροίσεων, έλεγχο ΜΜΕ και απόπειρες φίμωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ άλλων συνθέτουν ένα ζοφερό και δυσοίωνο μέλλον που πολύ φοβόμαστε ότι δεν μας χωρά. Αν είναι όντως στόχος της κυβέρνησης η αντιστροφή του brain drain οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα για την εξάλειψη των άνω φαινομένων, που κρίνουμε αδιανόητα για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.


Πηγή: thepressproject.gr

Σκωτία: Η Νικόλα Στέρτζον παραπλάνησε τη Βουλή, σύμφωνα με τη δεύτερη έρευνα

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Η δεύτερη, κοινοβουλευτική έρευνα για τη Νίκολα Στέρτζον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τοπική πρωθυπουργός παραπλάνησε το κοινοβούλιο της Σκωτίας (Holyrood).

Την Δευτέρα η ανεξάρτητη έρευνα την απάλλαξε από τις ίδιες κατηγορίες που αφορούν παραπλάνηση του κοινοβουλίου με τις μαρτυρίες της στην υπόθεση των καταγγελιών από γυναίκες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από τον προκάτοχο της Άλεν Σάλμοντ.

Σήμερα Τρίτη το απόγευμα θα διεξαχθεί ψηφοφορία εμπιστοσύνης γι’ αυτήν στο Holyrood, ωστόσο η κα Στέρτζον αναμένεται να επικρατήσει καθώς κρατά την πλειοψηφία του κοινοβουλίου με την υποστήριξη των Πρασίνων, που επίσης υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η Νικόλα Στέρτζον αναμένεται να οδηγήσει το κόμμα της στις εκλογές των επόμενων ημερών καθώς η Βουλή διαλύεται αύριο για τις τοπικές εκλογές.

Η κα Στέρτζον κατέθεσε εκ νέου τη Δευτέρα νομοσχέδιο προς ψήφιση για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκοτίας και εάν κερδίσει – όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- αυτό είναι το πρώτο που θα δρομολογήσει.

Πηγή: ertnews.gr

Νέα Υόρκη: Στις φλόγες γηροκομείο – Δεκάδες εγκλωβισμένοι

 Σύνταξη: Σοφία Χούντα

Στις φλόγες έχει τυλιχθεί γηροκομείο στη Νέα Υόρκη όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 200 ηλικιωμένοι. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αγνοείται η τύχη πυροσβέστη, καθώς κατέρρευσε η στέγη , ενώ χαρακτηρίζονται απεγνωσμένες οι προσπάθειες απεγκλωβισμού.

Η φωτιά ξέσπασε στον οίκο ευγηρίας Evergreen στο Spring Valley των ΗΠΑ έπειτα από μια πολύ δυνατή έκρηξη και τμήμα του κτιρίου κατέρρευσε.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στο φλεγόμενο κτίριο ενώ έχουν προκύψει και αρκετοί τραυματίες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για το περιστατικό.

Πηγή: ertnews.gr


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ