Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

«Ίδρυμα Αντώνη Σαμαρά» για την προβολή του «έργου» του

 Με στόχο την «συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά» συστάθηκε στην Αθήνα το «Ίδρυμα Αντώνη Κ.Σαμαρά» ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου», σε μία κίνηση που συνηθίζεται για πρώην πρωθυπουργούς, ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του ότι ο Σαμαράς παραμένει στην ενεργό πολιτική και μάλιστα έχει έχει εκφράσει εντελώς διαφορετική γραμμή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Μακεδονικό και τα ελληνοτουρκικά.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σκοπός του Ιδρύματος είναι «η συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης με την ανάδειξη γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, η προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης, η προαγωγή της πολιτικής κι επιστημονικής έρευνας και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας και την εκπλήρωση των εθνικών κι ευρωπαϊκών στόχων».

Ειδικότερα, προβλέπεται -μεταξύ άλλων- «η καταγραφή, ψηφιοποίηση κι αξιοποίηση του προσωπικού αρχείου του Αντώνη Σαμαρά, η έκδοση βιβλίων και συγγραμμάτων που αφορούν στην εκτίμηση πολιτικών και ιστορικών γεγονότων της πατρίδας μας, όπως επίσης και η δημιουργία πανεπιστημιακής έδρας πολιτικών σπουδών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής».

Στους στόχους του Ιδρύματος είναι ακόμη «η μελέτη των εθνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών προβλημάτων της χώρας και η διαμόρφωση-επεξεργασία και παρουσίαση προτάσεων επ’ αυτών. Το Ίδρυμα είναι ανεξάρτητο από την ενεργό παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας».


Πηγή

Γκρίνια και μιζέρια είναι για τον Γεωργιάδη οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτογράφιση του Dior στην Ακρόπολη

 Γκρίνια και μιζέρια βλέπει ο Άδωνις Γεωργιάδης στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτογράφιση του οίκου μόδας Dior που θα πραγματοποιηθεί στην Ακρόπολη και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ανάρτησή του στο twitter, αντέδρασε σε δήλωση της βουλεύτριας Αχαΐας και τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σίας Αναγνωστοπούλου που ανέφερε πως η Ακρόπολη είναι «μη διαπραγματεύσιμη αξία».


Μη διαπραγματεύσιμη αξία είναι η Ακρόπολη δηλώνει με ανακοίνωσή της η βουλεύτρια Αχαΐας και τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου. Μεταξύ άλλων, η βουλεύτρια αναφέρει «ματαίως μέχρι σήμερα περιμέναμε την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΠΟ για το σκεπτικό και τους όρους μετατροπής της Ακρόπολης» και κατηγορεί την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για προειλημμένες αποφάσεις και αυτοδιαψεύσεις που σκοπό έχουν τη διαφήμιση του νέου πολιτιστικού της εγχειρήματος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ματαίως μέχρι σήμερα περιμέναμε την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΠΟ για το σκεπτικό και τους όρους μετατροπής της Ακρόπολης, καθώς και άλλων σημαντικών μνημείων σε πασαρέλα του οίκου υψηλής ραπτικής Dior. Όμως η υπουργός, όπως άλλωστε το συνηθίζει, αρκέστηκε στις διαρροές στον Τύπο. Με την αντίληψη που έχει για τη δημοκρατία και τους θεσμούς, δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό για την τύχη της «περιουσίας» του, αλλά αναθέτει το θεσμικό της ρόλο σε επιλεκτικές «δημοσιογραφικές πηγές».

Άλλωστε, η Υπουργός Πολιτισμού φρόντισε συστηματικά εδώ και ένα μήνα να να οργανώσει την λήψη της συγκεκριμένης απόφασης. Με δελτία τύπου και αυτοδιαψεύσεις, με συνεντεύξεις στη συνέχεια σε πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα με «αποκαλυπτικά δημοσιεύματα» από φίλους δημοσιογράφους, διαφημίζει το νέο της πολιτιστικό εγχείρημα: η Ακρόπολη θα γίνει γνωστή στα πέρατα του κόσμου χάρη στη φωτογράφιση του Dior. Και όλα αυτά χωρίς καν θεσμική ενημέρωση των πολιτών.

Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μία προειλημμένη πολιτική απόφαση από την υπουργό και τον πρωθυπουργό, ειδικά σε ότι αφορά την Ακρόπολη. Σε χώρες που σέβονται τα αδιαπραγμάτευτα σύμβολά τους -και για τη χώρα μας είναι η Ακρόπολη-η όποια απόφαση έχει και πολιτικό χαρακτήρα.

Η Ακρόπολη είναι μη διαπραγματεύσιμη αξία από μόνη της και αυτό έπρεπε να είναι αυτονόητο για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ. Για αυτή την αδιαπραγμάτευτη αξία που έχουμε την ιστορική τύχη να μας φιλοξενεί στη σκιά της, αναμένουμε τη θεσμική ενημέρωση από την κ. Μενδώνη. Για αυτή την αδιαπραγμάτευτη αξία που θα ήταν σκόπιμο να μην ταυτίζεται με τραυματικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, όπως το 1951, έστω και μέσα από το φακό ενός οίκου μόδας όπως του Dior.

Με αφορμή την παραπάνω δήλωση, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κάνει λόγο για «μιζέρια και γκρίνια» και υποστηρίζει πως η φωτογράφιση θα διαφημίσει παντού την Ελλάδα και όχι το αντίθετο.

Υπενθυμίζεται πως λίγες μέρες πριν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» στον οίκο μόδας να πραγματοποιήσει επίδειξη μόδας σε πλήθος αρχαιολογικών χώρων και ότι το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για αυστηρούς όρους που έθεσε το ΚΑΣ χωρίς ωστόσο να δίνει παραπάνω λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι οι κινηματογραφικές λήψεις, όπου αυτές γίνουν, να μην πραγματοποιηθούν εντός αρχαίων ναών.


Πηγή

Nέο χτύπημα στον τουρισμό λόγω κακής επιδημιολογικής κατάστασης – Ακυρώνει πτήσεις η TUI «λόγω αβεβαιότητας»

 Συνεχίζονται τα πολύ αρνητικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό, λόγω της κακής επιδημιολογικής κατάστασης αρά το γεγονός ότι με αποφάσεις της κυβέρνησης, η χώρα παρέμεινε με πολύ σκληρού περιορισμούς για πάνω από 6 μήνες. Μετά από την Ολλανδία που έβαλε τα νησιά του Αιγαίου σε πορτοκαλί λίστα, η βρετανική TUI UK ανακοίνωσε ότι ακυρώνει ταξιωιτικά πακέτα για περιοχές της Ελλάδας, μέχρι και τις 13 Ιουνίου, «λόγω αβεβαιότητας».


Όπως αναφέρει η TUI σε σχετική ανακοίνωση, «λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, έχουμε δυστυχώς ακυρώσει όλα τα πακέτα διακοπών στους ακόλουθους κόκκινους και πορτοκαλί». Περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται στις ακυρώσεις πακέτων μέχρι και τις 13 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα:

Μέχρι και 13 Ιουνίου

  • Αρούμπα
  • Κροατία
  • Κύπρος
  • Ελλάδα – Κρήτη (Χανιά), Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θάσο και Ζάκυνθο
  • Ιταλία
  • Τζαμάικα
  • Ισπανία – Ηπειρωτική Ισπανία, Φορμεντέρα, Μαγιόρκα, Ίμπιζα, Μενόρκα, Λα Πάλμα
  • Τανζανία

Μέχρι και τις 27 Ιουνίου

  • Βουλγαρία
  • Πράσινο Ακρωτήριο
  • Κόστα Ρίκα
  • Δομινικανή Δημοκρατία
  • Αίγυπτος
  • Μεξικό
  • Μαρόκο
  • Τυνησία
  • Τουρκία

Παράλληλα, αυξάνονται οι ευρωπαϊκές χώρες που προτρέπουν τους κατοίκους τους να μην ταξιδεύουν στις «πορτοκαλί» χώρες, με πιο πρόσφατη προσθήκη την Ολλανδία, της οποίας το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, συγκεκριμένα για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, από τις 30 Μαΐου και μετά, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που μέχρι τώρα ήταν «κίτρινα» θα αλλάξουν σε «πορτοκαλί» και αυτό οφείλεται «στο γεγονός ότι ο αριθμός των μολύνσεων του κορονοϊού έχει αυξηθεί σε αυτό το αρχιπέλαγος». Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως όσοι γυρίζουν στην Ολλανδία από τους «πορτοκαλί» προορισμούς, θα πρέπει να κάνουν τεστ και να παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους. Ακόμα όμως και αν επιστρέφουν από «κίτρινους» προορισμούς, όπως είναι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και του Ιονίου, θα πρέπει να υπόκεινται σε καραντίνα εάν κάνουν στάση στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται, πως λίγες μέρες πριν, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, αλλά και ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκόρντον Σαπς, με δηλώσεις τους προέτρεπαν τους βρετανούς πολίτες να χρησιμοποιήσουν την «κοινή λογική», να αποφύγουν τις χώρες της «πορτοκαλί» και της «κόκκινης» λίστας και να πάνε μόνο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις». Όσοι ταξιδιώτες γυρίζουν από τις «πορτοκαλί» χώρες, είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε καραντίνα για δέκα μέρες με έξοδο στις πέντε εφόσον κάνουν τεστ Covid, με δικά τους έξοδα, με αρνητικό αποτέλεσμα. Όλα τα παραπάνω, αποτελούν σύσταση για αποφυγή αυτών των ταξιδιών και όχι απαγόρευση.

Οι κρατήσεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Χαρακτηριστικό είναι πως σε πρόσφατη επιστολή της, λίγες μέρες πριν, η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού αναφέρει πως: «Σήμερα οι κρατήσεις είναι στο 0 και στο 0 παραμένουν εννοείται και οι προκαταβολές και τα έσοδα.» και λίγο πιο κάτω προσθέτει «οι ελπίδες που είχαμε στις αρχές του έτους για μια σεζόν που θα πλησιάσει το 50% του έτους 2019 δείχνουν να εξανεμίζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Μιλώντας στο Voria.gr, o γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς είπε: «Οι κρατήσεις στη Χαλκιδική είναι περίπου στο 10%. Το τελευταίο δεκαήμερο υπήρξαν κάποιες κρατήσεις για τις οποίες δόθηκαν προκαταβολές. Οι υπόλοιπες είναι στον αέρα, καθώς είναι κρατήσεις χωρίς να έχουν δοθεί προκαταβολές. Η ζήτηση είναι κατά κύριο λόγο από Βαλκάνιους και τις τελευταίες ημέρες, κυρίως, από Σέρβους» ζητώντας παράλληλα καλύτερη επιχειρησιακή διαχείρηση στα χερσαία σύνορα, ειδικά ενόψει της αύξησης των τουριστικών ροών μετά τις 20 Ιουνίου


Πηγή

Έρευνα στη Φινλανδία για τα πρωινά γεύματα της πρωθυπουργού

 Προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε η αστυνομία της Φινλανδίας, προκειμένου να καθορίσει εάν οι δαπάνες που κατέθεσε η πρωθυπουργός της χώρας για τα πρωινά της γεύματα με την οικογένειά της ήταν νόμιμες ή όχι.


Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο η εφημερίδα Iltalehti αποκάλυψε, την Τρίτη, ότι στην Πρωθυπουργό αποδιδόταν δαπάνη ύψους 300 ευρώ τον μήνα για το κόστος των πρωινών οικογενειακών γευμάτων της, την ώρα που διαμένει στην επίσημη κατοικία Kesäranta.

Μπροστά στις επικρίσεις, η 35χρονη πρωθυπουργός απάντησε ότι και οι προκάτοχοί της επωφελούνταν από μια τέτοια δαπάνη, επίσης.

«Δεν ζήτησα να επωφεληθώ από αυτό το πλεονέκτημα ως πρωθυπουργός, ούτε ενεπλάκην στην απόφαση που ελήφθη», διαβεβαίωσε η ίδια σήμερα στο Twitter.

Ειδικοί, τους οποίους επικαλέστηκαν φινλανδικά ΜΜΕ, επισημαίνουν πως η χρήση κρατικών κεφαλαίων για την κάλυψη των πρωινών γευμάτων των πρωθυπουργών θα μπορούσε να αντίκειται στο δίκαιο της χώρας.

«Στην πρωθυπουργό πληρώθηκαν ορισμένα γεύματα, ακόμα κι αν η διατύπωση του νόμου σχετικά με τις υπουργικές αποδοχές δεν φαίνεται να το επιτρέπει αυτό», εξήγησε σε ένα δελτίο τύπου η αστυνομία.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Τέεμου Γιόκινεν, η έρευνα θα επικεντρωθεί, εντούτοις, στις αποφάσεις που έλαβαν οι αρμόδιοι, στο γραφείο της Μάριν, και «δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με την πρωθυπουργό και τις επίσημες δραστηριότητές της».

Δύο εβδομάδες πριν από τις τοπικές εκλογές, η πρωθυπουργός χαιρέτισε την έναρξη της έρευνας και ανακοίνωσε πως θα αρνηθεί την καταβολή αυτών των δαπανών κατά τη διάρκεια αυτής.

Στην εξουσία από τον Δεκέμβριο του 2019, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Φινλανδίας απολαμβάνει την αυξημένη στήριξη της κοινής γνώμης, λόγω της διαχείρισης της επιδημίας Covid-19 στη χώρα.

Όμως, οι δημοσκοπήσεις για τις δημοτικές εκλογές της 13η Ιουνίου καταγράφουν μια άνοδο της αντιπολίτευσης, ιδίως του ακροδεξιού Κόμματος των Φινλανδών.


Πηγή

Νικολάου: Ο Φουρθιώτης δικαιούται συνδρομητική τηλεόραση και ειδική διατροφή, δεν είναι προνομιακή μεταχείριση

 «Απάντηση» στα «κακόβουλα και άκρως αποπροσανατολιστικά δημοσιεύματα» για ευνοϊκή μεταχείριση του Μένιου Φουρθιώτη, με την παροχή ειδικών γευμάτων και συνδρομητικής τηλεόρασης στις φυλακές Κορυδαλλού, προσπαθεί να δώσει η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, υποστηρίζοντας ότι οι παροχές προβλέπονται από τον κανονισμό, αν πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.


Επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα, η Σ.Νικολάου υποστηρίζει απλώς ότι προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό της φυλακής και ασχολείται με «κακόβουλα» σχόλια ότι αυτά σημαίνουν προνομιακή μεταχείριση του Φουρθιώτη. « Η χορήγηση μέσων για θέαση συνδρομητικών καναλιών εντός των Καταστημάτων Κράτησης, προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό. Συγκεκριμένα:

Το άρθρο 19, παράγραφος 3, που αφορά στην ψυχαγωγία όλων ανεξαιρέτως των κρατουμένων, προβλέπει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί συνδρομητικό κανάλι για την προβολή αθλητικών γεγονότων και ταινιών ψυχαγωγικού και μορφωτικού περιεχομένου. Η σχετική δαπάνη καλύπτεται αποκλειστικά από τους κρατούμενους» αναφέρει η γ.γ. Αντυεγκληματικής Πολιτικής, ενώ ως προς τα ειδικά γεύματα υποστηρίζει:

«Το άρθρο 14, παράγραφος 4 του εσωτερικού κανονισμού αναφέρει ότι για ασθενείς κρατούμενους δύναται να χορηγηθεί ειδικό διαιτολόγιο το οποίο καταρτίζεται από τον ιατρό του Καταστήματος Κράτησης, μαζί με το ειδικό συνταγολόγιο.

Οι ασθενείς κρατούμενοι, έπειτα από εισήγηση του ιατρού μπορούν να προμηθευτούν με δικά τους έξοδα προϊόντα που δεν είναι σε θέση να τους χορηγήσει το Κατάστημα Κράτησης.

Ο εσωτερικός κανονισμός προβλέπει επίσης τη δυνατότητα παράδοσης στους κρατούμενους, ειδών και τροφίμων σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες του επισκεπτηρίου και μόνον εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει το ειδικό διαιτολόγιο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση Νικολάου:

«Με αφορμή κακόβουλα και άκρως αποπροσανατολιστικά δημοσιεύματα σχετικά με δήθεν ευνοϊκή μεταχείριση του προφυλακισμένου στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, κ. Μαίνανδρο (Μένιου) Φουρθιώτη, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής επισημαίνει τα εξής:

Η χορήγηση μέσων για θέαση συνδρομητικών καναλιών εντός των Καταστημάτων Κράτησης, προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό. Συγκεκριμένα:

Το άρθρο 19, παράγραφος 3, που αφορά στην ψυχαγωγία όλων ανεξαιρέτως των κρατουμένων, προβλέπει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί συνδρομητικό κανάλι για την προβολή αθλητικών γεγονότων και ταινιών ψυχαγωγικού και μορφωτικού περιεχομένου.

Η σχετική δαπάνη καλύπτεται αποκλειστικά από τους κρατούμενους.

Επειτα από αίτημα που υπέβαλε ο κρατούμενος, κ. Φουρθιώτης, το Συμβούλιο του Καταστήματος Κράτησης ενέκρινε στις 25/5, την τοποθέτηση συνδρομητικού καναλιού στο κελί του. Ανάλογα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης, εφόσον ικανοποιούνται όλα τα κριτήρια που θέτει ο εσωτερικός κανονισμός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού διαθέτουν εξοπλισμό και έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν δορυφορικά κανάλια περί τους 400 κρατούμενους.

Αναφορικά με την ειδική διατροφή που λαμβάνει ο κρατούμενος κ. Φουρθιώτης τονίζονται τα εξής:

Το άρθρο 14, παράγραφος 4 του εσωτερικού κανονισμού αναφέρει ότι για ασθενείς κρατούμενους δύναται να χορηγηθεί ειδικό διαιτολόγιο το οποίο καταρτίζεται από τον ιατρό του Καταστήματος Κράτησης, μαζί με το ειδικό συνταγολόγιο.

Οι ασθενείς κρατούμενοι, έπειτα από εισήγηση του ιατρού μπορούν να προμηθευτούν με δικά τους έξοδα προϊόντα που δεν είναι σε θέση να τους χορηγήσει το Κατάστημα Κράτησης.

Ο εσωτερικός κανονισμός προβλέπει επίσης τη δυνατότητα παράδοσης στους κρατούμενους, ειδών και τροφίμων σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες του επισκεπτηρίου και μόνον εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει το ειδικό διαιτολόγιο.

Ως εκ τούτου, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε προνομιακή μεταχείριση κρατουμένων είναι ανυπόστατα και παρελκυστικά.

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και οι διευθύνσεις των φυλακών μεριμνούν για την ισότιμη μεταχείριση των κρατουμένων και με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία τους».


Πηγή

Επικυρώθηκε από την ιταλική γερουσία η ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας

 Υπερψηφίστηκε, την Παρασκευή 28 Μαΐου, από την ιταλική Γερουσία η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών. Με ανακοίνωσή του ελληνικό υπουργείο εξωτερικών χαιρέτισε το ψήφισμα που πέρασε με 223 ψήφους υπέρ και μόνο 2 αποχές και τόνισε πως υποδηλώνει την προσήλωση των χωρών στο Διεθνές Δίκαιο.


Εγκρίθηκε, την Παρασκευή 28 Μαΐου, από την ιταλική Γερουσία η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών. Με ανακοίνωσή του ελληνικό υπουργείο εξωτερικών χαιρέτισε την ψήφιση που πέρασε με 223 ψήφους υπέρ και 2 αποχές και τόνισε πως υποδηλώνει την προσήλωση των χωρών στο Διεθνές Δίκαιο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η Ελλάδα χαιρετίζει την υιοθέτηση χθες από την Ιταλική Γερουσία της συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση των αντιστοίχων θαλασσίων ζωνών, η οποία είχε υπογραφεί στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2020, με 223 ψήφους υπέρ και 2 μόνο αποχές, με την οποία ολοκληρώνεται η διαδικασία κύρωσης της εν λόγω συμφωνίας από τα Ιταλικά νομοθετικά όργανα.

Η εν λόγω συμφωνία, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο σύντομο μέλλον, υποδηλώνει εκ νέου την προσήλωση τόσο της Ελλάδας, όσο και του συνόλου σχεδόν των γειτονικών της χωρών, στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία αντικατοπτρίζει εθιμικό δίκαιο, και την οποία έχουν υποχρέωση να σέβονται και να εφαρμόζουν όλες οι χώρες.


Πηγή

Η μεταγραφή Κεδίκογλου, το παρασκήνιο στο ΚΙΝΑΛ και η συμφιλίωση

 Σιωπηλούς τριγμούς φαίνεται ότι προκάλεσε στο ΚΙΝΑΛ η προσχώρηση του Συμεών Κεδίκογλου στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κεδίκογλου σε συνέντευξη του αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έκανε αυτά που έπρεπε, και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αποτελεί φορέας της δημοκρατικής παράταξης». Στο κάδρο έβαλε και τις εκτιμήσεις του ότι όσο προχωράμε κοντά στις εκλογές τόσο τέτοιου είδους κινήσεις σαν την δική του θα αποτελούν «μονόδρομο, για να αλλάξει η δεξιά πορεία της χώρας». Τόπο στην οργή έδωσε ο διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος σχετικά με αιχμηρό κείμενο που είχε γράψει ο Κεδίκογλου πίσω το 2019 για την συμπόρευση της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ.


«Φορέας σήμερα της δημοκρατικής παράταξης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και φυσικός επικεφαλής και εκφραστής ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας. Υπηρετώντας αυτή την παράταξη όλη μου τη ζωή, έχοντας μια κρυστάλλινη διαδρομή, αισθάνομαι χρέος να ανταποκριθώ στο κάλεσμα κι ενώνω τις δυνάμεις μου για τον κοινό σκοπό».

Αυτά σημείωσε χθες σε ανάρτηση του ο Συμεών Κεδίκογλου ανακοινώνοντας ότι πλέον θα συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σ. Κεδίκογλου εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Εύβοιας με το ΠΑΣΟΚ το 2009 και επανεκλέχτηκε το 2012. Διετέλεσε υφυπουργός Παιδείας από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Ιούνιο του 2014 στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ενώ ακολούθησε το Γιώργο Παπανδρέου στη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ το 2014 και ήταν υποψήφιος με το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) στις εκλογές του 2015. Επαναπροσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ και στις εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ.

Σε συνέντευξη του στο ieidiseis.gr και τον Βασίλη Σκουρή, αναφέρθηκε στην παραπάνω επιλογή του και εξήγησε αυτή την κίνηση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε σε επανειλημμένες εκλογικές αναμετρήσεις να πάρει ποσοστά άνω του 30%. Μόνο ένας που εθελοτυφλεί δεν παραδέχεται ότι με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού είναι πια ο φορέας της δημοκρατικής παράταξης και ο Αλέξης Τσίπρας ο φυσικός επικεφαλής και εκφραστής της».

Την ίδια ώρα, επικαλείται κείμενο του από το 2016 με τίτλο «Τελευταίο καμπανάκι για την κεντροαριστερά» σχολιάζοντας ότι προφητικά είχε κριθεί η πορεία του ΚΙΝΑΛ. «Δυστυχώς έκτοτε (2016), δεν έγινε τίποτα», αναφέρει.

Σε ερώτηση για το αν θα ακολουθήσουν και άλλα στελέχη του χώρου το δικό του παράδειγμα, ο Κεδίκογλου αναφέρει: «Εκτιμώ χωρίς να προδικάζω, πως καθώς θα πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών και τα διλήμματα θα μεγαλώνουν θα γίνεται μονόδρομος για όλο και περισσότερους προοδευτικούς πολίτες που θα θέλουν να αλλάξει η δεξιά πορεία της χώρας. Στελέχη από κεντρική πολιτική σκηνή, αυτοδιοίκηση, σωματεία αλλά και απλοί πολίτες φυσικά».

Ωστόσο, ο ίδιος τάχθηκε υπερ μια συνεργασίας των «προοδευτικών δυάμεων» έπειτα από τις ενδεχόμενες εκλογές. «Είναι ευκταίο και αναγκαίο» είπε χαρακτηριστικά.

Δημοσίευμα του Documento μεταφέρει το κλίμα εκνευρισμού που επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ έπειτα από την απόφαση Κεδίκογλου να προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά σχολίασε στο μέσο: «Ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Είναι γλυκιά η καρέκλα, όπως φαίνεται».

Νερό και Αλάτι..

Ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε χθες στο Action24 και την εκπομπή Brainstorming με τους Σταμάτη Ζαχαρό και Κατερίνα Δούκα, σχετικά με την μεταγραφή Κεδίκογλου.

Ειδικότερα, απαντώντας στο πώς σχολιάζει το άρθρο που είχε γράψει ο Κεδίκογλου στο dailypost το 2019 και στο οποίο καταφερόταν εναντίον του επειδή πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «η πολιτική είναι ένα δυναμικό πεδίο και δεν μπαίνουν μέσα σε αυτό προσωπικά χαρακτηριστικά».

Ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο κάδρο τη συσπείρωση που λαμβάνει χώρα στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Στην συνέχεια μάλιστα αναφέρθηκε στο τι έλεγε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τη Νέα Δημοκρατία όταν ήταν στο ΛΑ.Ο.Σ, για να υποστηρίξει το επιχείρημα του. «Δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ εμού και του κ. Κεδίκογλου», πρόσθεσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Πίσω το 2019 και λίγο πριν τις εκλογές, ο Σ. Κεδίκογλου είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με κυνικά ψέματα» σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.


Πηγή

Ρεσιτάλ τρόμου από Παυλάκη για παιδιά: "Σε 6 μήνες από τώρα..."

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο: Ρεσιτάλ τρόμου από Παυλάκη για παιδιά: "Σε 6 μήνες από τώρα..." - YouTube

Star: Την Τετάρτη σε ελεύθερη μετάδοση “Τα φιλαράκια”

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Friends The Reunion, η πιο πολυαναμενόμενη τηλεοπτική επανασυνδέση είναι γεγονός και είναι στο Starτην Τετάρτη 2 Ιουνίου στις 23:15!Τα λατρεμένα “Φιλαράκια”, η Τζένιφερ Άνιστον, η Κόρτνεϊ Κοξ, η Λίζα Κούντροου, ο Ματ Λε Μπλανκ, ο Μάθιου Πέρι, ο Ντέιβιντ Σουίμερ, είναι όλοι μαζί για πρώτη φορά, 17 χρόνια μετά το τέλος της σειράς και επιτέλους επιστρέφουν με μια εξαιρετική παραγωγή, σε μια σπάνια για τα τηλεοπτικά δεδομένα, γλυκιά, νοσταλγική συνάντηση!

 

Δείτε εδώ το trailer: https://youtu.be/XUUY2vSORUQ

 

Ξεκινώντας με μια ζεστή αγκαλιά, οι πρωταγωνιστές της σειράς βρίσκονται πάλι στο στημένο από την αρχή σετ των γυρισμάτων και εντυπωσιάζονται από τις σχολαστικές λεπτομέρειες. Θυμούνται πώς δημιουργήθηκε μεταξύ τους ένας στέρεος δεσμός φιλίας, μοιράζονται τις αγαπημένες τους και τις λιγότερο αγαπημένες τους στιγμές, συζητούν για το πώς προσαρμόστηκαν στην τεράστια επιτυχία και τη διασημότητα, διάβασαν σελίδες σεναρίων από αξέχαστες σκηνές, διαγωνίστηκαν σε ένα κουίζ για τα “Φιλαράκια” και γέλασαν δυνατά παρακολουθώντας backstage σκηνές και bloopers από τα γυρίσματα.

 

 

Κοντά στους πρωταγωνιστές βρίσκονται oι δημιουργοί της σειράς Μάρτα Κάουφμαν, Ντέιβιντ Κρέιν, Κέβιν Μπράιτ, που μιλούν για το πως εμπνεύστηκαν τη σειρά από τις προσωπικές τους εμπειρίες στη Νέα Υόρκη ως twentysomethings, σε μια εποχή της ζωής, που οι φίλοι σου είναι η οικογένειά σου. Μαζί  τους και οι συμπρωταγωνιστές τους Έλιοτ Γκουλντ και Κριστίνα Πικλς (ο Τζακ και η Τζούντι Γκέλερ, οι γονείς του Ρος και της Μόνικα), ο Τζέιμς Μάικλ Τάιλερ (ο αιώνια ερωτευμένος με τη Ρέιτσελ, Γκάνθερ), η Μάγκι Γουίλερ (η Τζάνις με την εκνευριστική φωνή και τη χαρακτηριστική ατάκα “Oh my god”), ο Λάρι Χάνκιν (ο παράξενος κύριος Χεκλς), η Ρις Γούιδερσπουν (η αδελφή της Ρέιτσελ, Τζιλ), ο Τομ Σέλεκ (ο αγαπημένος της Μόνικα, Δρ. Ρίτσαρντ Μπερκ).

 

Το καστ της θρυλικής σειράς, “συναντά” ξανά τη Ρέιτσελ, τη Μόνικα, τη Φοίβη, τον Τζόι, τον Τσάντλερ, τον Ρος,  στον άνετο καναπέ του Central Perk, σε μια αξέχαστη βραδιά γεμάτη αναμνήσεις, ανεξέλεγκτο γέλιο, δάκρυα χαράς

και συγκίνησης, αλήθειες και αποκαλύψεις από άγνωστα περιστατικά, που ξαφνιάζουν, αλλά και πολλούς special καλεσμένους!  Ντέιβιντ Μπέκαμ,  Τζάστιν Μπίμπερ,  Σίντι Κρόφορντ,  Κάρα ΝτελεβίνLady GagaΚιτ ΧάριγκτονΤόμας Λένον, Τζέιμς Κόρντεν, Μίντι Κάλινγκ, το συγκρότημα BTS αλλά και η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεότερη κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης, που τιμήθηκε για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

 

Σε μια μοναδική τηλεοπτική βραδιά γεμάτη χαρά αλλά και έντονο συναίσθημα, οι πολυβραβευμένοι πρωταγωνιστές ξαναζωντανεύουν αγαπημένες και αξέχαστες στιγμές και αναρωτιούνται πως θα ήταν οι ζωές των χαρακτήρων τους σήμερα ενώ υπόσχονται να μην αφήσουν να περάσουν άλλα 17 χρόνια μέχρι την επόμενη επανένωσή τους.

 

Θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι και ανυπόμονοι; Ας απολαύσουμε κάθε δευτερόλεπτο του Friends The Reunionτης διαχρονικής τηλεοπτικής αξίας, που εξακολουθεί να παραμένει αισιόδοξα επίκαιρη και ανέπαφη, από το πέρασμα του χρόνου!

 

Η εξαιρετικά δημοφιλής κωμική, κλασική στο πέρασμα των χρόνων, σειρά, που παρουσίαζε τις περιπέτειες ζωής και ενηλικίωσης μιας αγαπημένης παρέας και διαδραματιζόταν στην παγκόσμια μητρόπολη του κόσμου, τη Νέα Υόρκη, έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 22 Σεπτεμβρίου 1994 και ολοκληρώθηκε στις 6 Μαίου του 2004, μετά από 236 επεισόδια, 10 σεζόν, 220 χώρες στις οποίες προβλήθηκε, με μέσο όρο 25 εκατομμύρια τηλεθεατές την εβδομάδα και πάνω από 52 εκατομμύρια, να συντονίζονται στο φινάλε της σειράς. Σε διάφορες πλατφόρμες προβολής, τη σειρά έχουν παρακολουθήσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια φορές, μόνο στις Η.Π.Α!

https://www.star.gr/tv/pressroom/


Πηγή

Συγχώνευση M6 και TF1 στη Γαλλία

 

 Σημαντική εξέλιξη στο τηλεοπτικό πεδίο της Γαλλίας, που θα αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς. Οι δύο κορυφαίοι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, M6 και TF1, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε εταιρική συγχώνευση! Οι διαδικασίες έχουν ήδη αρχίσει με στόχο τη δημιουργία μιας γαλλικής ομάδας παροχής περιεχομένου. Οι δύο ραδιοτηλεοπτικοί φορείς έχουν ήδη συνεργαστεί στην υπηρεσία streaming Salto, αλλά στοχεύουν επιπλέον στην παραγωγή τοπικού και διεθνούς περιεχομένου στα πρότυπα του Netflix. Η νέα εταιρεία έχει την υποστήριξη των Ομίλων Groupe Bouygues και RTL Group με ανταλλαγή μετοχών.


Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

 Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ είναι μια ετήσια σύναξη προσωπικοτήτων από τον κόσμο των επιχειρήσεων και της πολιτικής, που δίνει τροφή για συνωμοσιολογικές θεωρίες.

To ξενοδοχείο

To ξενοδοχείο "Bilderberg"

Ανεπίσημη ετήσια σύναξη 120-130 προσωπικοτήτων από τον κόσμο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και των ΜΜΕ. Η ελιτίστικη αυτή ομάδα συνεδριάζει κάθε χρόνο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, γεγονός που δίνει τροφή και υλικό στους λάτρεις της συνωμοσιολογίας.

Η πρώτη συνάντηση της Λέσχης έγινε από τις 29 έως τις 31 Μαΐου 1954 στο απόμερο ξενοδοχείο «Μπίλντερμπεργκ» κοντά στο Άρνεμ της Ολλανδίας, εξ ου και το όνομά της. Η πρωτοβουλία ανήκε σε ομάδα προσωπικοτήτων με επικεφαλής τον εξόριστο πολωνό πολιτικό επιστήμονα Γιόζεφ Ρέτινγκερ και τον βέλγο πρίγκηπα Βερνάρδο, που ανησυχούσαν για την αύξηση του Αντιαμερικανισμού και της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης στη Δυτική Ευρώπη. Πρότειναν μια διεθνή συνδιάσκεψη, που θα έφερνε κοντά Αμερικανούς και Ευρωπαίους, με στόχο την αλληλοκατανόηση των δύο πλευρών.

Η λίστα των καλεσμένων σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιλαμβάνει δύο προσκεκλημένους από κάθε χώρα, ένα συντηρητικό και ένα προοδευτικό. Στους κατ' έτος προσκεκλημένους περιλαμβάνονται κεντρικοί τραπεζίτες, ειδικοί της αμυντικής βιομηχανίας, δημοσιογράφοι και βαρώνοι του Τύπου, υπουργοί, πρωθυπουργοί, εστεμμένοι και χρηματιστές από την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική.

Η επιτυχία της πρώτης συνάντησης ώθησε τους διοργανωτές της να της προσδώσουν ετήσιο χαρακτήρα και να δημιουργήσουν μία μόνιμη Επιτροπή στο Λάιντεν της Ολλανδίας με συντονιστικό ρόλο. Πρώτος πρόεδρος ανέλαβε ο πρίγκηπας Βερνάρδος και μόνιμος γραμματέας ο Ρέτινγκερ. Αποφασίστηκε, επίσης, οι συνεδριάσεις της Λέσχης να γίνονται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα της Ευρώπης ή της Βορείου Αμερικής. Στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε το 1993, από τις 22 έως τις 25 Απριλίου, στο συγκρότημα «Ναυσικά» του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Την οικονομική βιωσιμότητα της Λέσχης ανέλαβαν με τις συνεισφορές τους μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Από την προεδρία της Λέσχης πέρασαν γνωστές προσωπικότητες, όπως οι βρετανοί πολιτικοί Αλεκ Ντάγκλας - Χομ και Λόρδος Κάριγκτον, ο γερμανός πολιτικός Βάλτερ Σέελ και ο επιχειρηματίας Έρικ Ρολ. Σήμερα, της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ προεδρεύει ο βέλγος επιχειρηματίας και πολιτικός, υποκόμης Ετιέν Νταβινιόν, πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκπρόσωπος της Λέσχης στην Ελλάδα είναι ο κύπριος επιχειρηματίας Γεώργιος Δαυίδ (3Ε, Coca Cola).

Η μυστικοπάθεια της οργάνωσης και η ελιτίστικη σύνθεσή της δίνουν αφορμές για τη διατύπωση διαφόρων θεωριών. Όπως ότι η Λέσχη:

  • Προωθεί τις καριέρες των πολιτικών εκείνων που συντάσσονται με τα συμφέροντά της, που δεν είναι άλλα από τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των υπερμάχων της Παγκοσμιοποίησης.
  • Προσπαθεί να διαλύσει τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, με σκοπό τη δημιουργία μιας παγκόσμιας υπερεθνικής δομής στο πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Λειτουργεί ως Παγκόσμια Κυβέρνηση και η μοίρα του πλανήτη καθορίζεται από τις ετήσιες συνεδριάσεις της.

Από την άλλη πλευρά, δημοσιογράφοι που έχουν παρακολουθήσει ως προσκεκλημένοι τις συνεδριάσεις της ισχυρίζονται ότι δεν διαφέρουν από ένα διεθνές σεμινάριο ή ένα συνέδριο μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Ο βρετανός πολιτικός Ντένις Χίλι, από τα ιδρυτικά μέλη της Λέσχης, διατυπώνει την άποψη ότι στις συνεδριάσεις της Λέσχης δεν λαμβάνονται αποφάσεις, αφού συχνά οι θέσεις που διατυπώνονται είναι αντικρουόμενες και ότι είναι απλά ένα φόρουμ συζήτησης. Οι υποστηρικτές της φέρνουν ως παράδειγμα τους βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999. Στη συνεδρίαση της Λέσχης ήταν περισσότερες οι απόψεις κατά των βομβαρδισμών, όμως παρόλα αυτά η κυβέρνηση Κλίντον προχώρησε σε αυτούς.

Αν και τα παλαιότερα χρόνια δεν ανακοινώνονταν οι καλεσμένοι κάθε χρονιάς, στις συνεδριάσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ φαίνεται να έχουν λάβει μέρος από ελληνικής πλευράς:

  • Οι επιχειρηματίες Στέλιος Αργυρός, Γιάννης Κωστόπουλος, Γιώργος Λιβανός, Κώστας Καρράς, Μιχάλης Περατικός και Γιάννης Λύρας.
  • Οι πολιτικοί Στέφανος Μάνος, Κωνσταντίνος ΜητσοτάκηςΓεράσιμος Αρσένης, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Αντώνης Σαμαράς, Θεόδωρος Πάγκαλος, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής, Γιάννος Κρανιδιώτης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Άννα Διαμαντοπούλου, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Τάσος Γιαννίτσης, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου.
  • Οι πανεπιστημιακοί Θάνος Βερέμης, Λουκάς Τσούκαλης, Θεόδωρος Κουλουμπής, Γιάννης Στουρνάρας και Νικηφόρος Διαμαντούρος.
  • Ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς.

Το 2019, η σύναξη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ έγινε στο Μοντρέ της Ελβετίας από τις 30 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, με την παρουσία 130 συνέδρων από 23 χώρες. Από ελληνικής πλευράς έλαβαν μέρος η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και νυν υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο καθηγητής Οικονομικών Γιώργος Παγουλάτος και ο διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Η σύναξη του 2020 ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (COVID-19).


Ο πρώτος Πατριάρχης μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης ήταν πολέμιος του τελευταίου υπερασπιστή της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Γιατί ο Μωάμεθ ο Πορθητής του έδωσε το χρίσμα

 

29 Μαΐου 1453. Με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης ήρθε το τέλος της βυζαντινής αυτοκρατορίας και η αρχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Σουλτάνος πήρε την θέση του βυζαντινού αυτοκράτορα.

Πρώτος σουλτάνος αναδείχθηκε ο Μωάμεθ Β ο Πορθητής. Μετά την πολιορκία και τις σφαγές, ο Μωάμεθ θέλησε να επαναφέρει την ζωή στην Πόλη και να προσελκύσει τους Χριστιανούς που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους για ένα ασφαλέστερο καταφύγιο. Πίστευε ότι ο ιδανικός τρόπος για να τους πείσει να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη ήταν να γίνει ανασύσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό την ηγεσία ενός Πατριαρχείου που θα διευθετούσε τις υποθέσεις των χριστιανών. Ο Μωάμεθ ο Β’ επέτρεψε την αυτονομία της Εκκλησίας με την προϋπόθεση ότι θα αποδεχόταν την οθωμανική αυτοκρατορία.

 Όμως, ο τελευταίος Πατριάρχης πριν από την άλωση της Πόλης ήταν ο Γρηγόριος Μάμμας που είχε διαφύγει στην Ιταλία το 1451. Η θέση του πατριάρχη ήταν κενή. Ωστόσο, ο Μωάμεθ βρήκε τον άνθρωπο που αναζητούσε. Ήταν ο Γεννάδιος Σχολάριος, πολέμιος της  Ένωσης των Εκκλησιών και μεγάλος αντίπαλος του τελευταίου αυτοκράτορα της βασιλεύουσας, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο οποίος έβλεπε την επερχόμενη κατάρρευση και συντάχθηκε με αυτούς που  ήθελαν την ένωση με τη Δυτική εκκλησία (με τον πάπα). αντιθέτως οι ανθενωτικοί, με πολιτικό αρχηγό το Δούκα Νοταρά και θρησκευτικό τον Γενάδιο Σχολάριο πολεμούσαν αυτή την προοπτική. Το μίσος μεταξύ τους ήταν τόσο μεγάλο ώστε οι ανθενωτικοί έλεγαν: «Κρειττότερον βασιλεύσαι εν μέση Πόλει φακιόλιον Τούρκων παρά καλύπτρα λατινικήν»!

Ο Μωάμεθ είχε καταλάβει ότι ο Σχολάριος είχε μεγάλη επιρροή σε μεγάλο μέρος του χριστιανικού πληθυσμού. Σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές, ο σουλτάνος είπε «θέλημα τους έδωκε [στους Χριστιανούς], και τους είπε, όποιον θέλουν να κάμουν κατά την πίστιν τους και συνόδου γενομένης έκλεξαν όλοι ομοφώνως τον σοφώτατον κύριν Γεώργιον τον σχολάριον».

Ποιος ήταν ο Γεννάδιος Σχολάριος;

Ο Γεννάδιος Σχολάριος, κατά κόσμον Γεώργιος Κούρτεσης Σχολάριος, προερχόταν από εύπορη οικογένεια της Θεσσαλίας, κάτι που εξηγεί τις γνώσεις και τις σπουδές του. Ασχολήθηκε με τη νομική, τη θεολογία και τη φιλοσοφία. Ήταν αυτοδίδακτος.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1430 ο Σχολάριος αποφάσισε να δημιούργησε τη δική του σχολή στο σπίτι του, γιατί πίστευε ότι η παιδεία που λάμβαναν οι νέοι δεν ήταν επαρκής. Δεν τους έπαιρνε χρήματα. Ήθελε απλώς να τους μεταφέρει τις γνώσεις του.
Το 1436 έγινε ο γραμματικός του βυζαντινού 
αυτοκράτορα Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγου. Η Μεγάλη Σύνοδος της Φλωρεντίας- Φερράρας ήταν στα σκαριά και ο αυτοκράτορας χρειαζόταν κάποιον στο πλάι του. Την ίδια εποχή έγινε και «Καθολικός Κριτής των Ρωμαίων», δηλαδή δικαστής στο ανώτατο δικαστήριο.

Ο Πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος
Η θέση του ως προς την Ένωση των Εκκλησιών
Στη Σύνοδο Φλωρεντίας- Φερράρας συζητήθηκε και το ζήτημα της Ένωσης των δυο Εκκλησιών. Ο Σχολάριος παρόλο που δεν εξέφραζε δημόσια τη γνώμη του, σε επιστολές του είχε δηλώσει υπέρ. Πολλοί αποδίδουν τη στάση του στο γεγονός ότι τότε ήταν άνθρωπος του αυτοκράτορα. Σε επιστολή που έχει διασωθεί, αλλά πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι είναι πλαστή, ο Σχολάριος έλεγε ότι η Ένωση πρέπει να γίνει για να σωθεί η Κωνσταντινούπολη.
Όμως, κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο Σχολάριος έδειξε να αλλάζει γνώμη κι άρχισε να αμφιβάλλει για τη σωτηρία της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές, ο Σχολάριος έφυγε πριν από τη λήξη της Συνόδου γιατί δεν άντεχε να δει την υπογραφή της ένωσης.

Όταν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη ο κόσμος είχε χωριστεί σε δυο στρατόπεδα, στους ενωτικούς και τους ανθενωτικούς. Δεχόταν επιθέσεις από τους ανθενωτικούς, καθώς πίστευαν ότι ήταν προδότης. Σύντομα,ο Σχολάριος άλλαξε θέση και τάχθηκε κατά της ένωσης.

Ο Σχολάριος είχε στενές σχέσεις με τον Μητροπολίτη Εφέσου Μάρκο τον Ευγενικό, ο οποίος ήταν ένθερμος ανθενωτικός. Λίγο πριν να πεθάνει όρισε τον Σχολάριο διάδοχο στον αγώνα του για την υπεράσπιση της ορθοδοξίας. Ήταν μορφωμένος και είχε ευφράδεια λόγου. Ο Μητροπολίτης τον θεωρούσε κατάλληλο για την υπεράσπιση των θέσεων της ορθόδοξης εκκλησίας. Παρόλο που πολλοί ανθενωτικοί στην αρχή δεν τον ήθελαν λόγω των προηγούμενων θέσεών του, τον δέχτηκαν γιατί ήταν άμεση ανάγκη να υπάρχει κάποιος για να εκφράσει τις θέσεις τους.
Οι ανθενωτικοί συνεχώς αυξάνονταν. Είχαν ακόμη και δική τους εκκλησία, την «Ἱερὰ σύναξις ή Σύναξις τῶν ὀρθοδόξων».

Το 1447 απομακρύνθηκε από τη θέση του γιατί θεωρήθηκε πολιτικά επικίνδυνος.

Μερικά χρόνια αργότερα, ο Σχολάριος αποφάσισε να γίνει μοναχός στη Μονή Χαρσιανείτου. Εκεί του δόθηκε το όνομα Γεννάδιος.
Έτσι, κέρδισε την εκτίμηση των ανθενωτικών. Έδειξε ότι αντιτίθεται στον νέο αυτοκράτορα τον Κωνσταντίνο ΙΑ΄, ο οποίος τασσόταν υπέρ της

Η Μεγάλη του Γένους Σχολή που επανιδρύθηκε χάρη στον Γεννάδιο Πηγή εικόνας:Wikimedia Commons

ένωσης, καθώς χρειαζόταν βοήθεια από τη Δύση για να αντιμετωπίσει τον οθωμανικό κίνδυνο.
Στις αρχές του 1450 ο Πατριάρχης Γρηγόριος Μάμμας (Γρηγόριος Γ΄) εγκατέλειψε το Πατριαρχείο και κατέφυγε στη Ρώμη. Έτσι η ένωση που είχε ψηφιστεί στην Σύνοδο Φλωρεντίας, ήταν πλέον ακέφαλη.
Όμως, η Ρώμη συνέχισε να απαιτεί την ανακήρυξη της ένωσης και επισήμως, κάτι που έγινε τελικά στις 12 Δεκεμβρίου 1452 στην Αγία Σοφία
.
Λίγους μήνες αργότερα, η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε.
Την ίδια μέρα ο Γεννάδιος συνελήφθη και έγινε σκλάβος κάποιου πλούσιου Τούρκου σε χωριό κοντά στην Αδριανούπολη.

Ο Μωάμεθ απελευθερώνει τον Γεννάδιο και τον κάνει Πατριάρχη 

Για τον Μωάμεθ τον Β΄, τον νέο σουλτάνο, η ανάδειξη του Γεννάδιου ως Πατριάρχη ανάμεσα σε άλλα θα ήταν και ένα μήνυμα προς την εκκλησία της Δύσης ότι η Ανατολή με την επικράτηση της οθωμανικής αυτοκρατορία άλλαζε πολιτική πορεία.
Όταν έμαθε ότι ο Γεννάδιος είχε αιχμαλωτιστεί και τον είχε μετατρέψει σε σκλάβο, έσπευσε να τον απελευθερώσει. Τον εξαγόρασε από τον «κύρη» του και τον κάλεσε στο παλάτι του για να τον δώσει το αξίωμα του Πατριάρχη.
Ο Γεννάδιος πέρασε ταχύτατα όλη την ιεραρχία. Έως τις 6 Ιανουαρίου 1454 που ορίστηκε Πατριάρχης, προβιβάστηκε από μοναχός σε διάκονος, ιερέας και επίσκοπος σε χρόνο ρεκόρ.

Ο σουλτάνος του παραχώρησε πολλά προνόμια ανάμεσα σε αυτά ήταν η φοροαπαλλαγή, η ισόβια διατήρηση του αξιώματος, ακόμη και οθωμανική φρουρά.
Ο νέος Πατριάρχης έπρεπε να ξεκινήσει τη σύσταση της εκκλησίας από την αρχή, καθώς έλειπαν ακόμη και κληρικοί. Πολλοί ήταν αιχμάλωτοι, ενώ άλλοι είχαν σκοτωθεί. Ο Γεννάδιος προχώρησε ακόμη και στην εξαγορά της ελευθερίας πολλών αιχμάλωτων κληρικών.
Έπρεπε να αντιμετωπίσει επίσης, το πρόβλημα του εξισλαμισμού πολλών χριστιανών, αλλά και τους παράνομους γάμους.
Με τις αναταραχές στην Κωνσταντινούπολη πολλές οικογένειες διαλύθηκαν. Πολλοί από αυτούς που έμειναν πίσω έκαναν εξώγαμα ή προσχώρησαν στο ισλάμ για να μπορέσουν να κάνουν δεύτερο γάμο. Ο Πατριάρχης τους έδωσε τη δυνατότητα να ακυρώσουν τον πρώτο τους γάμο, ώστε να μην εξισλαμίζονται. Δέχτηκε τους ενωτικούς κληρικούς με την προϋπόθεση ότι θα δήλωσαν εγγράφως την πίστη τους στην ορθοδοξία.
Επανίδρυσε τη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη.
Για αυτό που κατηγορήθηκε ήταν ότι επέτρεψε τους γάμους παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών. Σύμφωνα με ιστορικούς το έκανε αυτό γιατί οι έγγαμοι νέοι δεν κινδύνευαν να στρατολογηθούν στο σώμα των Γενίτσαρων από το οθωμανικό κράτος.

Το 1456 παραιτήθηκε από τη θέση του. Ο λόγος της παραίτησής του δεν είναι ξεκάθαρος. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δέχτηκε ισχυρές επιθέσεις για τις αποφάσεις του. Άλλοι υποστηρίζουν ότι απομακρύνθηκε από το Πατριαρχείο για λόγους υγείας. Τελικά, ο Γεννάδιος Σχολάριος μετέβη στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους και από εκεί πήγε στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου κοντά στις Σέρρες, όπου και πέθανε σε ηλικία 73 ετών.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από τη Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια. Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimedia Commons

Ο ηρωικός θάνατος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην άλωση της Πόλης. Οι θρυλικές μάχες του στην Πελοπόννησο και οι προσπάθειες να σταματήσει τη συρρίκνωση του Βυζαντίου

 

Στις 29 Μαΐου 1453, με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς γράφτηκαν οι τίτλοι τέλους της χιλιόχρονης Βυζαντινής αυτοκρατορίας και του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Μετά το θάνατό του, έγινε θρυλική μορφή της ελληνικής λαϊκής παράδοσης ως ο «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς», που θα ξυπνήσει και θα ανακτήσει την Αυτοκρατορία και την Κωνσταντινούπολη από τους Οθωμανούς.

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος από μικρή ηλικία ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με την υπεράσπιση των Βυζαντινών εδαφών. Πρωταγωνίστησε στην ανακατάληψη των πελοποννησιακών περιοχών και κηρύχτηκε Δεσπότης της Μεσσηνίας και αργότερα του Μυστρά.

 Το 1453, βρισκόταν στη θέση του Βυζαντινού Αυτοκράτορα μετά τον θάνατο του πατέρα του. Οι μικρές στρατιωτικές δυνάμεις του δεν κατάφεραν να αποκρούσουν την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τα οθωμανικά στρατεύματα και έτσι δεν έχασε μόνο την κρίσιμη μάχη της αυτοκρατορίας αλλά και τηζωή του. Ο θάνατός του έχει αποτελέσει πηγή μιας σειράς θρύλων, που παραμένουν ζωντανοί μέχρι σήμερα.

Η συρρικνωμένη Βυζαντινή αυτοκρατορία μετά την πρώτη Άλωση της Πόλης από τους Φράγκους το 1204 και πριν από την δεύτερη άλωση από τους Οθωμανούς το 1453. Στον ελληνικό χώρο μόνο ο Μυστράς και η Θράκη βρίσκονταν υπό την δικαιοδοσία του Αυτοκράτορα
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Κωνσταντίνου στην ανακατάληψη της Πελοποννήσου από τους Βυζαντινούς 

Ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος ήταν ένα από τα δέκα παιδιά του Βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ και της Ελένης Δραγάτση. Γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1405 στην Κωνσταντινούπολη και από νεαρή ηλικία ρίχτηκε στη μάχη προς υπεράσπιση της Αυτοκρατορίας.

Το 1427, σε ηλικία 22 ετών, συνόδευσε τον αδερφό του και αυτοκράτορα Ιωάννη Η’ στην πολιορκία του στην Πελοπόννησο, ενάντια στον κόμη Κάρολο Τόκκο, που απειλούσε τις κτήσεις της οικογένειας. Μέσα σε λίγους μήνες οι Παλαιολόγοι αναδείχθηκαν νικητές και ο Κωνσταντίνος σύναψε τον πρώτο του γάμο με την ανιψιά του κόμη, Μαγδαληνή, και πήρε ως προίκα την Γλαρέντζα, την σημερινή Κυλλήνη. Ο αδερφός του Ιωάννης Η’ τον ανακήρυξε ως Δεσπότη της Μεσσηνίας.

Ο θάνατός του  Παλαιολόγου σηματοδότησε το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία κράτησε στην ανατολή για 977 χρόνια μετά την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στις 20 Μαρτίου 1429, Κυριακή των Βαΐων, ο Κωνσταντίνος ξεκίνησε πολιορκία στην τελευταία λατινική κτήση της Πελοποννήσου, την Πάτρα. Αυτή τη φορά, χρειάστηκε να βασιστεί αποκλειστικά στις δυνάμεις του, καθώς οι αδερφοί του δεν συμμετείχαν, μετά την τελευταία αποτυχημένη απόπειρα έναν χρόνο πριν. Σύμμαχός του ήταν ο διπλωμάτης και ιστορικός συγγραφέας Γεώργιος Φραντζής.

Στις 5 Ιουνίου η πόλη παραδόθηκε. Όχι όμως και η ακρόπολη, που εξακολουθούσε να απωθεί τον στρατό του Παλαιολόγου μέχρι τον Ιούλιο του 1430. Χάριν στις διπλωματικές ικανότητες του Φραντζή ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο. Η ανακατάληψη της Πελοποννήσου από τους Βυζαντινούς ήταν πλέον γεγονός.

Ο Κωνσταντίνος υπερασπίστηκε τα βυζαντινά εδάφη έναντι των Οθωμανών. Αυτή τη φορά ανεπιτυχώς

Το 1444, σε ηλικία 39 ετών, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είχε οριστεί ως Δεσπότης του Μυστρά. Βασικός του στόχος ήταν η ενσωμάτωση της νότιας Ελλάδας στο βυζαντινό κράτος. Έτσι, μία από τις πρώτες του κινήσεις ήταν η ανακατασκευή του Εξαμιλίου τείχους στον Ισθμό της Κορίνθου, που είχε καταστραφεί από προηγούμενες επιδρομές.

Ακολούθησε η εκστρατεία στην Αττική, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη του φλωρεντινού δουκάτου της Αθήνας, μαζί με την ομώνυμη περιοχή και την Θήβα. Οι στρατιωτικές αυτές επιτυχίες γρήγορα αποδείχθηκαν μάταιες.

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος υπερασπίζεται τα τείχη της Κωνσταντινούπολης. Με τον θάνατό του έγραψε την τελευταία σελίδα της χιλιόχρονης ιστορίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και πέρασε στη σφαίρα του θρύλου. (Πηγή φωτογραφίας: Wikimedia Commons)

Τον χειμώνα του 1446, οθωμανικά στρατεύματα των πενήντα χιλιάδων ανδρών με αρχηγό τον Μουράτ Β’ ξεκίνησαν να πολιορκούν την Πελοπόννησο. Με σχετική ευκολία έφτασαν μέχρι τον Ισθμό, όπου ύστερα από πενθήμερη πολιορκία κατατρόπωσαν και την άμυνα του Εξαμιλίου. Πολιορκήθηκε ακόμη το κάστρο της Πάτρας και η Γλαρέντζα.

Ο Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να γίνει υποτελής φόρου στον Σουλτάνο Μουράτ Β’, να τον αναγνωρίσει ως κυρίαρχο και να δώσει υπόσχεση πως το Εξαμίλιον τείχος δε θα ανακατασκευαστεί. Κατηγορήθηκε πως αντιμετώπισε με επιπολαιότητα των Οθωμανικό εχθρό, υποτιμώντας τη δύναμή τους.

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης και ο θάνατος του Κωνσταντίνου. 

Στις 6 Απριλίου 1453, οθωμανικά στρατεύματα ξεκίνησαν να πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη. Στη θέση του βυζαντινού αυτοκράτορα βρισκόταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ύστερα από τον θάνατο του πατέρα του. Αρκετοί ιστορικοί έχουν γράψει πως υπερασπίστηκε με κάθε μέσο την πόλη του, αν και τελικά δεν κατάφερε να την «σώσει».

Ο θάνατος του Παλαιολόγου στην πολύμηνη πολιορκία του Μωάμεθ τον μετέτρεψε σε θρύλο και σε σύμβολο. Αριστερά ο Παλαιολόγος δια χειρός Φώτη Κόντογλου. Δεξιά ο Μωάμεθ ο πορθητής

Η μεταφορά όλων των σιτηρών στην πόλη και η επισκευή των τειχών ήταν μερικές από τις κινήσεις του Κωνσταντίνου. Άλλοι ερευνητές θεωρούν πως οι στρατιωτικές του επιλογές και εκτιμήσεις ήταν ως ένα βαθμό λανθασμένες. Η έλλειψη κανονιών για την επάνδρωση ενός ικανού σώματος πυροβολητών, λόγω οικονομικής ανεπάρκειας, βρέθηκε αρκετές φορές στο στόχαστρο.

Στις 29 Μαΐου 1453, ο Οθωμανικός στρατός κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη και γράφτηκε το τέλος τόσο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου όσο και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας  συνολικά. Οι σύγχρονες πηγές διαφέρουν ως προς τον θάνατο του Αυτοκράτορα. Ο συνεργάτης του και ιστορικός συγγραφέας της εποχής, Γεώργιος Φραντζής, είχε περιγράψει πως ο Κωνσταντίνος έπεσε νεκρός την ώρα που πολεμούσε στην πύλη του Αγίου Ρωμανού. Αυτή είναι και η επικρατούσα άποψη.

Λίγοι είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως διέφυγε την ώρα της μάχης. Το γεγονός, όμως, ότι δεν διασώθηκαν αρκετές πληροφορίες για τις τελευταίες στιγμές του Βυζαντινού Αυτοκράτορα, έδωσε το έδαφος να εμφανιστούν μια σειρά θρύλοι για τον θάνατό του. Ο κυριότερος θρύλος θέλει τον Κωνσταντίνο ως τον «μαρμαρωμένο βασιλιά» που πέτρωσε μέσα στην Αγία Σοφία και περιμένει την κατάλληλη στιγμή να ανακτήσει την Πόλη και την Αυτοκρατορία του.


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ