Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

ΕΡΤ: Ρεκόρ επταετίας στην τηλεθέαση του Μαΐου για την ΕΡΤ1

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ποσοστό τηλεθέασης 7%, που αποτελεί το υψηλότερο της δημόσιας τηλεόρασης για τη φετινή τηλεοπτική σεζόν, αλλά και ρεκόρ επταετίας για τον μήνα Μάιο, πέτυχε η ΕΡΤ1.

Ρόλο στη σημαντική αυτή αύξηση έπαιξε και η μετάδοση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, όπως και οι μεταδόσεις των τελικών του Champions League και του Europa League. Έχει ωστόσο αυτονόητη σημασία ότι ουδέποτε στο παρελθόν η ΕΡΤ είχε συγκεντρώσει τόσο υψηλό μηνιαίο ποσοστό τηλεθέασης τον Μάιο ακόμη και με αυτά τα τηλεοπτικά γεγονότα, ενώ με την εξαίρεση των καλοκαιρινών μηνών και κυρίως αυτών που συνέπιπταν με τη μετάδοση των παγκόσμιων πρωταθλημάτων, η ΕΡΤ δεν είχε κατορθώσει εδώ και χρόνια να πετύχει μεσοσταθμικό ποσοστό 7%, στοιχείο που επιβεβαιώνει την δυναμική επιστροφή της δημόσιας τηλεόρασης στα τηλεκοντρόλ των τηλεθεατών.

Μια επιστροφή που δεν οφείλεται μόνο στα προγράμματα ψυχαγωγίας και τις νέες σειρές μυθοπλασίας, αλλά πρωτίστως στο ενημερωτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, που επίσης σημείωσε τον Μάιο πολύ μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης για τα δεδομένα της δημόσιας τηλεόρασης. Είναι ενδεικτικό ότι το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων στις 12:00 έκλεισε τον περασμένο μήνα με μεσοσταθμική τηλεθέαση 10,9% (από 8,8% τον Απρίλιο), το δελτίο στις 15:00 με 10% (από 9,2% τον Απρίλιο), ενώ και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21:00 έκλεισε τον περασμένο μήνα με τηλεθέαση 7,4% (από 5,8% τον Απρίλιο), που αναλογεί ημερησίως σε 300.000 τηλεθεατές και μάλιστα απέναντι στα ψυχαγωγικά προγράμματα του prime time όλων των ιδιωτικών καναλιών.

Σημειωτέον ότι το συνολικό ποσοστό τηλεθέασης 7% τοποθετεί για πρώτη φορά την ΕΡΤ1 πάνω από το OPEN και το MEGA που έκλεισαν το μήνα με 6,9% και 6,7%, ενώ προμηνύει ένα πολύ δυναμικό καλοκαίρι, καθώς η δημόσια ραδιοτηλεόραση ετοιμάζεται να υποδεχθεί και να μεταδώσει κατ’ αποκλειστικότητα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε όλα της τα κανάλια τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, και μάλιστα για πρώτη φορά με μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (HD).

Πηγή

Νέο γκρουπ εταιρειών από τον Β. Μαρινάκη – Επικεφαλής ο Χρ. Καλογεράκης

 Νέο γκρουπ εταιρειών από τον Β. Μαρινάκη – Επικεφαλής ο Χρ. Καλογεράκης

Στη δημιουργία ενός νέου ομίλου εταιρειών που δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές (consumer services) προχωρά η οικογένεια Μαρινάκη, ξεκινώντας με την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία ταχυμεταφορών Courier Center. 

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, επικεφαλής του νέου γκρουπ ως διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο Χρήστος Καλογεράκης, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο αποχώρησε από τον όμιλο Olympia έπειτα από έξι χρόνια επιτυχημένης πορείας στο τιμόνι της Public και προσφάτως της Public-MediaMarkt (PMM). 

 Σχολιάζοντας την επένδυση στην Courier Center o κ. Καλογεράκης ανέφερε ότι το όραμα του ομίλου "είναι να φθάνουμε καθημερινά και με συνέπεια σε όλες τις πόλεις και τα νησιά της χώρας υποστηρίζοντας τους συνεργάτες μας στο λιανεμπόριο, εξυπηρετώντας τους Έλληνες όπου και αν διαμένουν”.

Σημειώνεται ότι η Courier Center δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ταχυμεταφορών από το 1997. Σήμερα διαθέτει έναν στόλο άνω των 200 οχημάτων που παραδίδουν περισσότερα από 400 χιλιάδες πακέτα κάθε μήνα. Στόχος είναι η εταιρεία, ως μέλος του ομίλου Μαρινάκη, να επεκταθεί σε περισσότερες πόλεις της Ελλάδας.

"Όλοι στην ομάδα της Courier Center είμαστε πολλοί περήφανοι. Αποτελώντας πλέον μέρος ενός τόσο σημαντικού ομίλου θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τα επενδυτικά μας πλάνα σε τεχνολογίες και logistics capabilities και να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας”, σχολίασε ο Παναγιώτης Χύτας από την Courier Center, που μετά τη συμφωνία αναβαθμίζεται σε Γενικό Διευθυντή της εταιρείας. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση με την ολοκλήρωση της εξαγοράς δημιουργείται ένα νέο Group εταιρειών με υποστήριξη από επενδυτικά κεφάλαια της οικογένειας Μαρινάκη, συνεργατών και άλλων επενδυτών. Στο εγχείρημα συμμετέχει επενδυτικά και ο κ. Σωκράτης Κομινάκης, άμεσος συνεργάτης της οικογένειας Μαρινάκη σε πληθώρα επιχειρηματικών κινήσεων.

Όπως προκύπτει από τις πιο πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2019 έφτασε στο ποσό των περίπου 3,49 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα της χρήσης προ φόρων υπήρξε κερδοφόρο με το κέρδος να ανέρχεται στο ποσό των 34.562,96 ευρώ. Το ενεργητικό έφθασε στο ποσό των περίπου 1,054 εκατ. ευρώ.

Κώστας Κετσιετζής
kostaskets@capital.gr 

Πηγή

Aυτά είναι ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ! Mυοκαρδίτιδα στο Ισραήλ μετά τον eμβολιασμό

 



Μητέρα για eμβολιασμό παιδιών: "Καλύτερα παρενέργειες παρά εθισμός στον υπολογιστή"

 



"Πόλεμος" σε σχολείο για να διώξουν "αρνητή" καθηγητή

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο: "Πόλεμος" σε σχολείο για να διώξουν "αρνητή" καθηγητή - YouTube

Αυτό κι αν είναι! Περίεργη EIΔΗΣΗ για τον κόβιντ

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο: Αυτό κι αν είναι! Περίεργη EIΔΗΣΗ για τον κόβιντ - YouTube

Μην χάσετε στο ERTFLIX

 

Έρχονται για να σας καθηλώσουν τις επόμενες δύο βδομάδες στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, το ERTFLIXΔέκα επιλογές από σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ, που πρέπει σίγουρα να δείτε, ό,τι και αν γίνει, από την 1η μέχρι τις 15 Ιουνίου 2021.

Το ERTFLIX συνεχίζει να μοιράζεται μαζί σας επιλογές που ξεχωρίζουν και που πρέπει να καρφιτσώσετε στο πρόγραμμά σας για τις δυο επόμενες εβδομάδες. Ο Ιούνιος μπήκε. Πάρτε χαρτί και στυλό. Κάθε μέρα σάς περιμένει και κάτι διαφορετικό.

Λέξεις κλειδιά: Ορατότητα, Πετρέλαιο, 80s, Τρίτο Ράιχ, food road trip, αδερφοί Ταβιάνι, Γούντι Χάρελσον, Αντώνης Καφετζόπουλος

«Μια προσωπική ιστορία»
(Rainbow: private affair)

 Ρομαντική, πολεμική ταινία παραγωγής Γαλλίας, Ιταλίας, 2017.

Οι αδελφοί Ταβιάνι αποτυπώνουν ανάγλυφα και με μοναδική αυθεντικότητα την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την Ιταλική Αντίσταση και σκηνοθετούν μια συναρπαστική ταινία για την αθωότητα της νιότης και τον έρωτα στην τότε εξαθλιωμένη Ιταλία.

Γνωρίζατε ότι: Ήταν η τελευταία ταινία ενός εκ των δύο αδερφών  Τaviani, του Vittorio που απεβίωσε σε ηλικία 88 χρονών, το 2018.

«Rampart»

Αστυνομική περιπέτεια, παραγωγής ΗΠΑ, 2011.

Κυνηγητό και διαφθορά στο L.A. Περίπλοκη, με ένταση και ανατροπές, μια περιπέτεια στην οποία ο Γούντι Χάρελσον είναι ένας αντιήρωας επικών διαστάσεων. Ένας βετεράνος του Βιετνάμ, σήμερα αστυνομικός είναι αποφασισμένος να επιβάλει την προσωπική του αίσθηση δικαίου και σπέρνει το χάος.

Γνωρίζατε ότι: Το καστ της ταινίας περιλαμβάνει έναν νικητή Όσκαρ (Brie Larson) και τρεις υποψήφιους (Sigourney Weaver, Woody Harrelson, and Ned Beatty).

«Χρόνια πολλά Τόμπι Σίμπσον»
(Happy birthday Toby Simpson)

Κωμωδία, παραγωγής Ηνωμένου Βασιλείου, 2017.

Κολλημένος μ’ ένα τρελό αφεντικό, μια ζηλιάρα κοπέλα κι έναν καταπιεστικό πατέρα, ο Τόμπι Σίμπσον περνάει τη ζωή του σκεπτόμενος όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό του. Στα γενέθλιά του το τραίνο για το σπίτι του ακυρώνεται και βρίσκεται σ’ ένα πούλμαν γεμάτο νέους που πάνε σε ένα μουσικό φεστιβάλ. Η ζωή του πρόκειται να αλλάξει.

Γνωρίζατε ότι: O αναγνωρισμένος συγγραφέας και σκηνοθέτης Paddy Makin, στην ταινία αυτή, την οποία και σκηνοθετεί, συμμετέχει με τη φωνή του πατέρα του Τόμπι.

«Ο στόχος»
 (The man with the iron hear) 

Πολεμικό δράμα, συμπαραγωγής Γαλλίας-Βελγίου-ΗΠΑ-Αγγλίας, 2017.

Η ιστορία μιας από τις πιο επικίνδυνες φυσιογνωμίες του ναζιστικού καθεστώτος και των γενναίων ανθρώπων που επιδίωξαν να τον σκοτώσουν. Ο Ράινχαρντ Χάιντριχ εμφανίστηκε σαν μετεωρίτης, για να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς και τρομακτικούς άνδρες στην ιεραρχία του Τρίτου Ράιχ.

Γνωρίζατε ότι: Η ταινία κυκλοφόρησε στη Γαλλία με τον τίτλο «HHhH», ένα πολεμικό ακρωνύμιο της Γκεστάπο για το Himmlers Hirn heißt Heydrich» (Ο εγκέφαλος του Χίμλερ λέγεται Heydrich”)

«Ταξίδι στην Αλαμπάμα»
(A walk in the woods)

Βιογραφική δραματική κομεντί, παραγωγής ΗΠΑ, 2015.

Ένα κινηματογραφικό οδοιπορικό που συνδυάζει χιούμορ, συγκίνηση και δύο απολαυστικές πρωταγωνιστικές παρουσίες (του Ρόμπερτ Ρέντφορντ και του Νικ Νόλτε). Ο Μπιλ Μπράισον είναι ένας αναγνωρισμένος ταξιδιωτικός συγγραφέας που όταν βγαίνει στη σύνταξη, επιδιώκοντας μια τελευταία πρόκληση και, ταυτόχρονα, τη δημιουργική μοναξιά, αποφασίζει να διασχίσει περπατώντας το κοπιαστικό και επικίνδυνο μονοπάτι των Απαλαχίων Ορέων, μήκους 2.200 μιλίων.

Γνωρίζατε ότι: Οι Robert Redford και Nick Nolte ήταν στα 70 τους όταν γυρίστηκε η ταινία. Οι αληθινοί Bill Bryson και Sptephen Katz ήταν 44 το καλοκαίρι που επιχείρησαν να κάνουν πεζοπορία στο μονοπάτι του Apppalachian.

«Ρεβάνς»

Ελληνική, δραματική ρομαντική ταινία, 1983.

Η πολυβραβευμένη «Ρεβάνς», με τον Αντώνη Καφετζόπουλο. Ο Νίκος Βεργίτσης εγκλωβίζει στο καλοκαιρινό αστικό τοπίο της δεκαετίας του ’80 το παρορμητικό ερωτικό παιχνίδι τριών νέων σε κρίση ταυτότητας, οι οποίοι πασχίζουν να σηκώσουν το βάρος των αμφίθυμων συναισθημάτων τους.

Γνωρίζατε ότι: Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1983-1984 και έκοψε 120.234 εισιτήρια, ενώ σάρωσε σε βραβεία στο Διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και αποτέλεσε κομβικό σταθμό του νέου ελληνικού κινηματογράφου.

«Μαζί ή τίποτα»
the fade)

Δραματικό θρίλερ, συμπαραγωγής Γερμανίας-Γαλλίας, 2017.

Βραβευμένη με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Από το πουθενά, η ζωή της Κάτια καταρρέει όταν ο κουρδικής καταγωγής, σύζυγός της, Νούρι και ο μικρός τους γιος, Ρόκο, σκοτώνονται σε μια βομβιστική επίθεση.

Γνωρίζατε ότι: Το τελευταίο κεφάλαιο με τον τίτλο «Η θάλασσα», γυρίστηκε στην παραλία του Σχοινιά στην Αθήνα; Η ταινία ήταν η επίσημη πρόταση της Γερμανίας στα Όσκαρ για την ξενόγλωσση ταινία της χρονιάς.

«Ταξίδια γαστρονομίας στην Αμερική»
(James Martin’American Adventure)

Ταξιδιωτική σειρά μαγειρικής είκοσι επεισοδίων.

Ο αναγνωρισμένος σεφ και τηλεοπτικός παρουσιαστής Τζέιμς Μάρτιν με το δικό του ξεχωριστό, βρετανικό χιούμορ ξεκινάει ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο food road trip στις ΗΠΑ από ακτή σε ακτή. Διασχίζει 4.800 χιλιόμετρα, δοκιμάζει και προτείνει λαχταριστές συνταγές.

Γνωρίζατε ότι: Ο διάσημος σεφ James Martin, σε ηλικία 22 ετών, έφτιαξε το δικό του ξενοδοχείο Hotel du Vin στο Γουίντσεστερ στο Λονδίνο, στο οποίο δούλευε και ως αρχιμάγειρας;

«Πίσω από τον στηθόδεσμο»
(Bra Wars)

Ένα ντοκιμαντέρ που εξερευνά τη συναρπαστική σχέση ανάμεσα στο «εργοστάσιο ονείρων» του Χόλιγουντ και στον στηθόδεσμο. Ένα εσώρουχο που διαμόρφωσε τη σημερινή εικόνα της γυναίκας. Συμμετέχουν πολλοί ηθοποιοί και σχεδιαστές ανάμεσα τους ο Ζαν Πολ Γκοτιέ και (φυσικά) η Τσιτσιολίνα.

Γνωρίζατε ότι: Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε για τα 100 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου στηθόδεσμου.

«State of Hapiness»

Ξένη δραματική σειρά οκτώ επεισοδίων, παραγωγής Νορβηγίας-Βελγίου, 2018.

Ένα κοίτασμα πετρελαίου στη Νορβηγία της δεκαετίας του ’70 αλλάζει τα πάντα. Μια ιστορία για τη ευημερία και την αναζήτηση του πλούτου, αλλά και για ένα κράτος που μεταμορφώνεται και τέσσερις νέους σε μια δίνη ευκαιριών. Πώς θα καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στον κόσμο που αλλάζει ραγδαία;

Γνωρίζατε ότι: Η σειρά είχε χαρακτηριστεί από πολλά μέσα ως «Η νορβηγική εκδοχή του “Mad Men”», με τους δημιουργούς να αποφεύγουν την ταύτιση.

Το ERTFLIX είναι διαθέσιμο σε εφαρμογή για Samsung, LG, Android τηλεοράσεις και Android TV boxsets. Είναι επίσης διαθέσιμο στο ertflix.gr, σε όλες τις smart τηλεοράσεις πατώντας το κόκκινο κουμπί, καθώς και σε κινητά και τάμπλετ με τις δωρεάν ERTFLIX εφαρμογές για iOS, Android και κινητά Huawei.

Επίσης, η δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ είναι προσβάσιμη και για τους συνδρομητές της Cosmote TV.


Πηγή

ΑΙΧΜΕΣ: Κάτι ψήνεται…

 

**O Γιώργος Λεβέντης, αναλαμβάνει προσωρινά, τη διεύθυνση επικοινωνίας του ΑΝΤ1, μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης/τρια της Άννας Βλαβιανού, η οποία αναλαμβάνει το Mega, ακολουθώντας  την υππολοιπη  ομάδα του πρώην Alpha.

**Στο μεταξύ η συνεργασία ΑΝΤ1-Nova  για το Euro 2020 φαίνεται να είναι αποτελέσμα πολλών συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο εταιρειών.

**Υπερκινητικός ο Νίκος Κοκλώνης θέλει να κάνει τη μεγάλη τηλεοπτική έκπλξη.

**Έχουν υποτιμήσει στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής τα προβλήματα σε Άνδρο και Κίμωλο με τη λήψη του σήματος μετά τη δεύτερη μετάβαση.

**Προβλήματα σημειώθηκαν και στην Πάτρα. Η ΕΕΤΤ γνωρίζει γιατί συμβαίνει αυτό αλλά δεν παρεμβαίνει ενώ οι οδηγίες της ΕΕ είναι συγκρικριμένες για το φάσμα.

**Στην ομάδα των πολλών συμβούλων του Κ. Πιερρακάκη υπάρχουν δύο σύμβουλοι – αποσπασμένοι από την ΕΕΤΤ- που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το ζήτημα που τώρα ξεκινάει.

**Αν φτάσει στην Αθήνα ή τη Θεσσαλόνικη και υπάρξει μαύρο, ποιος θα έχει την ευθύνη; Θα τελειώσουν οι συνεντεύξεις ευχολόγια και οι ύμνοι άνευ ορίων.

*Ωραία η πρωτοβουλία του “Βήματος” που δίνει τυπώνει μια ειδική εφημερίδα, γραμμένη από μαθητές, για νομούς της χώρας.


Πηγή

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι εμβολιασθέντες στην Κούβα

Ο εμβολιασμός προχωρά, με τα κουβανικά εμβόλια, ενώ παρά τον αριθμό των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων παραμένει πολύ χαμηλά.


Η 1η Ιουνίου βρήκε ένα εκατομμύριο εβδομήντα χιλιάδες διακόσιους κουβανούς πολίτες να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων Σομπεράνα2 και Αμπντάλα. Πλήρως έχουν εμβολιαστεί με τα συγκεκριμένα εμβόλια, που είναι τριδοσικά, 142.500 πολίτες, ενώ 615.000 έχουν λάβει τη δεύτερη δόση. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι ευαίσθητες ομάδες έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά 98%.

Ο Μάιος ήταν ο χειρότερος μήνας, επιδημιολογικά, για την Κούβα, από την αρχή της πανδημίας, καθώς, καθ’ όλη τη διάρκεια του μηνός, διαγνώστηκαν θετικοί 33.544 πολίτες, εκ των οποίων το 81% στα μεγάλα αστικά κέντρα. συνολικά και καθ’ όλη την πανδημία, η Κούβα είχε 143.000 κρούσματα και λιγότερους από χίλιους θανάτους, σε πληθυσμό έντεκα εκατομμυρίων.

Η Κομισιόν δίνει 800 εκατομμύρια ευρώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις και η κυβέρνηση κόβει την επιδότηση στη μέση

Μόλις πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού. Παρόλα αυτά, σε σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης «διαφήμισε» πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων συνολικού ύψους έως 420 εκατ. Ευρώ.

Ελληνικό πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σπεύδει να ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης, ωστόσο σχεδόν μειωμένα κατά 50%. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της εφημερίδας η «Αυγή», η επιδότηση θα φθάνει αρχικά στα 350 εκατ. ευρώ και θα αυξηθεί κατά επιπλέον 70 εκατ. ευρώ εάν και εφόσον υπάρξει υπερκάλυψη.

Πρόκειται για ποσό δηλαδή σαφώς χαμηλότερο των 800 εκατ. ευρώ, που ισούται με το 52,5% του συνολικού ποσού που ενέκρινε η Κομισιόν βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, για τη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και πλήττονται από την έξαρση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, χθες η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, σημείωσε ότι «αυτό το ελληνικό καθεστώς ύψους 800 εκατ. ευρώ θα διευκολύνει την πρόσβαση σε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία και αυτό το καθεστώς θα συμβάλει στη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητάς τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς». «Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη-μέλη με σκοπό την εξεύρεση εφικτών λύσεων για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της έξαρσης του κορωνοϊού σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Πακέτο στήριξης 420 εκατομμυρίων ευρώ από τον Μητσοτάκη

«Πήραμε πριν από λίγο την σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε και στην επίσημη ανακοίνωση ενός νέου Προγράμματος στήριξης του κλάδου του τουρισμού, ύψους έως 420 εκατομμύρια ευρώ. Κεφάλαιο κίνησης, μια επιδότηση η οποία θα είναι έως 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Θα απευθύνεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, αλλά και σε πρακτορεία και σε τουριστικά λεωφορεία. Μιλάμε πρωτίστως για μια στήριξη η οποία κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που είχε λίγο αργότερα  με τους εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων με αντικείμενο την στήριξη του κλάδου κατά τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

«Πρόκειται για μια ακόμα έμπρακτη αναγνώριση και στήριξη ενός κλάδου ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους το δεκαεξάμηνο της πανδημίας και ο οποίος πρέπει πια να κάνει γρήγορα τα βήματά του προς την κανονικότητα αλλά για να το κάνει αυτό χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης. Αντίστοιχο πρόβλημα, τονίζω, είχαμε και στην εστίαση γι’ αυτό και καταφέραμε και εξασφαλίσαμε αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίξουμε τον κλάδο του τουρισμού. Και πιστεύω – ότι σε συνεργασία με την πολιτεία- η ελληνική επιχειρηματικότητα -όπως εκφράζεται δια του ΣΕΤΕ, στον ευρύτερο κλάδου του τουρισμού- θα κάνει και αυτή αυτό το οποίο πρέπει, προκειμένου να έχουμε ένα επιτυχημένο και ασφαλές καλοκαίρι», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.


Γ. Παυλάκης: Νομοτελειακό το τέταρτο κύμα της πανδημίας από φθινόπωρο

Αναπόφευκτο θα είναι το τέταρτο κύμα κορονοϊού από το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον ιατρό ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη, ο οποίος το χαρακτήρισε «νομοτελειακό». Ταυτόχρονα τόνισε πως για να γίνει ανοσία της αγέλης μιλάμε για 80% εμβολιασμένους, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει μετά το τέλος Αυγούστου. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς παιδιών, είπε ότι «δεν είναι της ώρας αυτή η κουβέντα» καθώς πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ενήλικες.


Τις προβλέψεις του για το φθινόπωρο σε εκπομπή του ΣΚΑΙ έκανε ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας πως το τέταρτο κύμα του κορονοϊού είναι νομοτελειακό. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν μπορούν οι πλήρως εμβολιασμένοι να πετάξουν τις μάσκες τους, ο καθηγητής ήταν κάθετος: «Τις μάσκες δεν πρέπει να τις πετάξουμε μέχρι να δαμάσουμε τοον ιό και αυτό δε θα γίνει το καλοκαίρι». Παράλληλα τόνισε πως όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι επικίνδυνοι, ιδιαιτέρως τα εστιατόρια γιατί οι άνθρωποι δε φοράνε μάσκες, και πως πρέπει να βελτιωθεί φοβερά ο εξαερισμός.

«Πρέπει να πάμε στα ουσιαστικά θέματα» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως «ούτε για μάσκες πρέπει να συζητάμε ούτε να συζητάμε για ανοσία αγέλης, δε θα γίνει αυτό το καλοκαίρι. Για να συζητάμε για ανοσία αγέλης πρέπει να περάσουμε το 80% σε εμβολιασμένους». Αυτό πρακτικά σημαίνει 15 εκατομμύρια εμβολιασμούς, το οποίο ενδεχομένως να επιτευχθεί μετά το τέλος του Αυγούστου με «πολύ απλά μαθηματικά».

Ο καθηγητής τόνισε πως το πρακτικό είναι οι άνθρωποι να μην πάνε διακοπές πριν το εμβόλιο ή να κάνουν έστω την πρώτη δόση και εξήρε τους νέους ως προς τους εμβολιασμούς: «Η νεολαία τα πάει μια χαρά, καλύτερα από τους μεγαλύτερους».

Όσον αφορά το mix and match των εμβολίων, ανέφερε πως η επίσημη πολιτική είναι οι δύο δόσεις να γίνονται από το ίδιο εμβόλιο, αλλά δεν χάθηκε ο κόσμος αν η δεύτερη δόση γίνει από άλλο εμβόλιο ή αν πάει ο δεύτερος εμβολιασμός λίγο πριν ή λίγο μετά.

«Κακός σύμβουλος η άγνοια»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τον Γ. Παυλάκη, είναι οι άνθρωποι που λόγω ελλιπούς ενημέρωσης δεν έχουν πειστεί να κάνουν το εμβόλιο: «Τώρα φοβόμαστε ότι δε θα βρίσκουμε ανθρώπους να κάνουν τα εμβόλια. Βρίσκεται αντίσταση στο κομμάτι του πληθυσμού που δεν έχει ενημερωθεί και φοβάται να κάνει το εμβόλιο» είπε δίνοντας το παράδειγμα της Αμερικής, που όπως ανέφερε έχουν επιστρατευτεί από μπέργκερ μέχρι και λαχεία για να προσεγγίσουν ανθρώπους να εμβολιαστούν.

Παράλληλα, ο ερευνητής χαρακτήρισε την άγνοια κακό σύμβουλο γιατί προκαλεί διάχυτο φόβο: «Η κουβέντα στην Ελλάδα επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε τρομοκρατία κατά των εμβολίων. Πάρα πολλή κουβέντα γίνεται για τις λίγες παρενέργειες».

Όσον αφορά την κουβέντα που έχει ανοίξει για εμβολιασμούς παιδιών, ο καθηγητής τόνισε πως «Δεν είναι της ώρας αυτή η κουβέντα για τον εμβολιασμό των παιδιών» καθώς πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ενήλικες. «Πρέπει να μπουν τα παιδιά στη λογική του εμβολιασμού, αλλά μετά το καλοκαίρι, όταν θα ξέρουμε πώς έχει πάει ο γενικός εμβολιασμός» είπε.

Κατέληξε λέγοντας πως «είμαστε χειρότερα από πέρσι» καθώς υπάρχει η πιθανότητα ενός νέου στελέχους και πως «δεν μπορούμε να βασιστούμε στους εμβολιασμούς, χρειάζεται τεστ, ιχνηλάτιση και καραντίνα». Η μόνη περίπτωση, τόνισε, που θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε το τέταρτο κύμα θα ήταν με φοβερή ένταση των εμβολιασμών και καραντίνα μέσα στο καλοκαίρι.


Πηγή

Πρωτοφανής καταγγελία για προσαγωγή γυναίκας στη Ρόδο επειδή τραγουδούσε

Εντύπωση προκαλούν όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μέσω βίντεο που ανήρτησε πολίτης στα κοινωνικά δίκτυα και στο οποίο καταγράφεται η προσαγωγή μιας κοπέλας από αστυνομικούς στη Ρόδο. Σύμφωνα με όσα γράφει η αυτόπτης μάρτυρας, η γυναίκα προσήχθη στο Α.Τ. επειδή τραγουδούσε, κάτι που -όπως λέει- είναι ενάντια στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την πανδημία


Σε βίντεο που αναρτήθηκε από πολίτες τη Δευτέρα στην πλατφόρμα Tik Tok φαίνονται αστυνομικοί να οδηγούν με τη βία μια γυναίκα σε περιπολικό.

Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση όσων βρισκόντουσαν στο σημείο με ορισμένους να φωνάζουν «συγχαρητήρια , τώρα το πατάξατε το έγκλημα». «Ντροπή σας για την Ελλάδα. Δεν έχετε το δικαίωμα να το κάνετε» φώναζε από την πλευρά της η γυναίκα.

Ο χρήστης του Tik Tok που δημοσιοποίησε το βίντεο με τη σύλληψη και ανήρτησε και δεύτερο βίντεο στο οποίο φαίνεται η γυναίκα να τραγουδά λίγο πριν την παρέμβαση των αστυνομικών.

 

Μαθητές στον Πειραιά διώκονται επειδή συμμετείχαν σε κατάληψη

Μαθητές της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά καλούνται, οχτώ μήνες μετά τη μαθητική κατάληψη στην οποία είχαν συμμετάσχει, να καταθέσουν στην Αστυνομία καθώς έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους. Κατηγορούνται για βιαιοπραγία και φθορά ξένης περιουσίας, καταγγελία αγνώστων την οποία έχει διαψεύσει ακόμα και ο ίδιος ο διευθυντής του σχολείου.


Τη Δευτέρα, οκτώ μήνες μετά από τις μαθητικές καταλήψεις καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες στα σχολεία εν μέσω πανδημίας, μαθητές κλήθηκαν να καταθέσουν στην αστυνομία καθώς έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος τους από την εισαγγελία του Πειραιά.

Πρόκειται για μαθητές οι οποίοι τότε είχαν μιλήσει στο news247 on camera αναδεικνύοντας «με σαφήνεια και θάρρος τα προβλήματα του σχολείου τους», όπως επισημαίνει το μέσο.

Ολα αυτά ενώ ο ίδιος ο Λυκειάρχης έχει διαψεύσει με δική του κατάθεση ότι έπεσε θύμα βιαιοπραγίας σωματικής ή λεκτικής από τους μαθητές. Στη δικογραφία, κατά πληροφορίες του εν λόγω μέοσυ, υπάρχουν και φωτογραφίες των παιδιών τραβηγμένες με screenshot από το site του NEWS 24/7.

Στην αστυνομία κλήθηκε να καταθέσει ανωμοτί και ο Γιάννης Μοίρας, ως εκπρόσωπος του ΔΣ του συλλόγου γονέων του Λυκείου του σχολείου κάτι που σημαίνει ότι στο στόχαστρο μπαίνουν και οι γονείς. Τα παιδιά, σύμφωνα με τις καταγγελίες, χαρακτηρίζονται ως ταραχοποιά στοιχεία τα οποία δρουν για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

«Ποινικές διώξεις, ύστερα από ανώνυμες καταγγελίες, δρομολογούνται σε βάρος μαθητών/τριών της Ιωνιδείου Σχολής, που ζήτησαν με κινητοποιήσεις την προστασία τους από την πανδημία. Ενώ ο θάνατος μιας καθηγήτριας ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο θλιβερό τρόπο την ελλιπή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων για την αναχαίτιση της Covid-19 στα σχολεία» σημειώνει αναφορικά με το θέμα η δημοτική παράταξη Πειραιά Πειραιάς για όλους».


Πηγή

Χωρίς μέτρα προστασίας και εκτός βαρέων και ανθυγιεινών οι διανομείς με δεκάδες εργατικά ατυχήματα σε λίγους μήνες

«Το νέο εργατικό ατύχημα στις 30/5, συναδέλφου διανομέα στο κέντρο της Αθήνας, που τον παρέσυρε αυτοκίνητο, προστίθεται στα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει τους τελευταίους, μόνο, μήνες, ορισμένα ακόμη και θανατηφόρα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, προσθέτοντας ότι «επιβεβαιώνει με το πιο τραγικό τρόπο για άλλη μια φορά ότι το επάγγελμα είναι βαρύ και ανθυγιεινό, με τεράστια επικινδυνότητα για τη ζωή των εργαζομένων».


Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο υποστηρίζει ότι «όλες οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες έχουν εγκληματικές ευθύνες. Συνεχίζουν να έχουν τους διανομείς εκτός ΒΑΕ, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των διανομέων ως περιττό κόστος».

Προσθέτει ότι «ρίχνουν την ευθύνη της συντήρησης και του ελέγχου αποκλειστικά στους διανομείς που δουλεύουν με δικά τους οχήματα, χωρίς να χορηγούνται τα απαραίτητα ατομικά μέτρα παρά μόνο διαφημιστικά μπουφάν στη καλύτερη των περιπτώσεων».

Ενώ αναφορά γίνεται και στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, με το οποίο κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας «αντί να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων και να βελτιώσουν τις συνθήκες δουλειάς, ετοιμάζονται να περάσουν το νέο νομοσχέδιο, που θα κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη τη δουλειά του διανομέα, που θα είναι αναγκασμένος να δουλεύει στο δρόμο μέχρι και 13ωρες!»

Για τους διανομείς, προσθέτει το Συνδικάτο, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από την οργάνωση στο συνδικάτο και τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 10 Ιούνη. Αυτή πρέπει να είναι η δική μας απάντηση»

Και το Συνδικάτο καταλήγει. «Συνεχίζουμε και διεκδικούμε:

• Ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ, με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

• Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας με ευθύνη της επιχείρησης.

• Εταιρικά μηχανάκια, αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας ο έλεγχος και η συντήρηση τους.

• Αυξήσεις στους μισθούς, υποχρεωτική ΣΣΕ με 5ημερο 7ωρο 35ωρο.

• Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και ποινικοποιεί τη δράση των εργατικών σωματείων.

Όχι άλλος σακατεμένος για τα κέρδη των εργοδοτών! Όλοι στην απεργία στις 10 Ιούνη».


Πηγή

Εσωτερική «ομολογία» της Nestlé για το ανθυγιεινό του 60% των τροφίμων της

 Ανθυγιεινό χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων της Nestlé σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τους Financial Times. «Ορισμένες από τις κατηγορίες και τα προϊόντα μας δεν θα είναι ποτέ “υγιή”» παραδέχεται η εταιρεία στο έγγραφο, που αποκαλύπτει ότι από τα τρόφιμα και τα ποτά που αξιολογήθηκαν, μόλις το 37% βαθμολογήθηκε με περισσότερα από 3,5 αστέρια, που συνιστούν το κατώτατο όριο.


Εσωτερικό έγγραφο της εταιρείας Nestlé που αποκαλύπτει ότι μόλις το 37% των προϊόντων της εταιρείας πληρούν τα επίσημα κριτήρια υγιεινής δημοσίευσαν οι Financial Times, με το 70% των προϊόντων διατροφής, το 96% των ποτών και το 99% των προϊόντων ζαχαροπλαστικής και παγωτού της Nestlé, να μην καταφέρνουν να αγγίξουν το κατώτατο όριο υγιεινής, ενώ αρκετά προϊόντα υπερβαίνουν το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης νατρίου.

Σε μια παρουσίαση που είχε αποσταλεί στα κορυφαία στελέχη της εταιρείας, αποκαλύπτεται πως πάνω από το 60% των βασικών βρώσιμων και πόσιμων προϊόντων της δεν πληρούν τα κριτήρια του επίσημου ορισμού υγείας. «Ορισμένες από τις κατηγορίες και τα προϊόντα μας δεν θα είναι ποτέ “υγιή” όσο και αν τα αναβαθμίζουμε» φέρεται να παραδέχεται η εταιρεία στο εν λόγω έγγραφο «καθώς δεν ξεπερνούν την βαθμολογία των 3,5 αστέρων  (στα 5) στο σύστημα υγειονομικής αξιολόγησης της Αυστραλίας».

«Έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές βελτιώσεις στα προϊόντα μας (αλλά) εξακολουθούν να έχουν χαμηλές επιδόσεις έναντι των εξωτερικών ορισμών της υγείας, σε ένα τοπίο όπου η πίεση των κανονιστικών ρυθμίσεων και οι απαιτήσεις των καταναλωτών ανεβαίνουν στα ύψη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παρουσίαση. Ειδικότερα, στο σύνολο των τροφίμων και ποτών, περίπου το 70% των προϊόντων διατροφής, καθώς και το 96% των ποτών – εξαιρουμένου του καθαρού καφέ – και του 99% των προϊόντων ζαχαροπλαστικής και παγωτού της Nestlé, δεν κατάφεραν να αγγίξουν το κατώτατο όριο υγιεινής. Το νερό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σημείωσαν καλύτερη βαθμολογία, με το 82% των νερών και το 60% των γαλακτοκομικών να πληρούν το όριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως συγκεκριμένα προϊόντα, όπως η πίτσα-κρουασάν «DiGiorno three meat croissant» και η πίτσα με πεπερόνι «Hot Pockets» περιλαμβάνουν πάνω από 40% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης νατρίου, ενώ ένα άλλο προϊόν, το ποτό «San Pellegrino» με γεύση πορτοκαλιού, βαθμολογήθηκε με E, τον χειρότερο βαθμό του συστήματος βαθμολόγησης Nutri-Score, καθώς περιέχει περισσότερα από 7,1 g ζάχαρης ανά 100 ml. Το «Nesquik» με γεύση φράουλα που πωλείται στις ΗΠΑ ως «τέλειο πρωινό για να προετοιμάσετε τα παιδιά για την ημέρα», περιέχει 14 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα 14 γραμμαρίων, καθώς και μικρές ποσότητες χρωστικών και αρωματικών ουσιών, αν και έχει σχεδιαστεί για ανάμιξη με γάλα.

Στα εν λόγω δεδομένα δεν περιλαμβάνεται η βρεφική τροφή, η τροφή για κατοικίδια, ο καφές και τα τρόφιμα για άτομα με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις που διαμορφώνονται από το τμήμα επιστημών υγείας, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των συνολικών ετήσιων εσόδων της Nestlé.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Mark Schneider, αναγνώρισε σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι οι καταναλωτές ζητούν μια πιο υγιεινή διατροφή, απορρίπτοντας ωστόσο τους ισχυρισμούς ότι τα «μεταποιημένα» τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρασκευάζονται από τη Nestlé και άλλες πολυεθνικές τείνουν να είναι ανθυγιεινά. Απαντώντας στο δημοσίευμα των FT, η Nestlé δήλωσε στη συνέχεια ότι «εργάζεται σε ένα εταιρικό έργο για την ενημέρωση της πρωτοποριακής της στρατηγικής για τη διατροφή και την υγεία».

«Οι προσπάθειές μας βασίζονται σε ένα ισχυρό θεμέλιο εργασίας εδώ και δεκαετίες. Για παράδειγμα, μειώσαμε σημαντικά τα σάκχαρα και το νάτριο στα προϊόντα μας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σε ποσοστό περίπου 14-15% τα τελευταία επτά χρόνια μόνο» υποστήριξε.


Πηγή

Ο Πορτοσάλτε καθησυχάζει τους πολίτες για τις μαφιόζικες εκτελέσεις γιατί «αυτοί ξέρουν από σημάδι και καθαρίζουν κατευθείαν»

Ένα βήμα παραπέρα πήγε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, Α. Πορτοσάλτε, το αφήγημα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη που πριν λίγα εικοσιτετράωρα συνέκρινε πόσες δολοφονίες είχαν γίνει τη μια χρονιά σε σχέση με την άλλη για να υπερασπιστεί «το έργο του». Υποστήριξε ότι τα συμβόλαια θανάτου και οι εκτελέσεις στη μέση του δρόμου και μέσα σε καφέ δεν αφορούν τους πολίτες οι οποίοι δεν πρέπει να νοιώθουν ανασφάλεια γιατί πρόκειται για «πόλεμο ανθρώπων της νύχτας».


Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, Άρης Πορτοσάλτε, σε μια ακόμα εμφάνιση του όπου πήγε το αφήγημα της κυβέρνησης αρκετά βήματα παραπέρα κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο κομμάτι της ασφάλειας στη χώρα μας.

Όταν ρωτήθηκε αν δουλεύει η αστυνομία είπε πως η αστυνομία κάνει κανονικότατα τη δουλειά της, συμπληρώνοντας ότι «τους πιάνουν και μετά αυτοί σουλατσάρουν» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρόβλημα είναι στο νομικό πλαίσιο.

«Μην αγχώνεται κανένας, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να αγχώνεται. Θα κριθεί η κυβέρνηση εκ τους αποτελέσματος. Αν θα τα καταφέρει ή όχι» σημείωσε ο ίδιος, επιχειρώντας να απαντήσει στο ζήτημα που τέθηκε ως προς την ανασφάλεια που μπορεί να νιώθουν κάποιοι πολίτες.

«Να μην έχει αγωνιά η κοινή γνώμη όταν βγαίνει στο μπαλκόνι και βλέπει να της έχουν πυροβολήσει την πολυκατοικία;» ρωτάει η δημοσιογράφος του πάνελ, με τον Α. Πορτοσάλτε να απαντά: «Αυτό το χθεσινό δεν ξέρουμε ότι είναι από το οργανωμένο έγκλημα».

«Το άλλο ήταν σε καφετέρια που εγώ και εσύ θα μπορούσαμε να πίναμε καφέ» σημειώνει, επιμένοντας η δημοσιογράφος με τον Α. Πορτοσάλτε να απαντά: «δόξα τω Θεώ- αυτοί ξέρουν από σημάδι και καθαρίζουν κατευθείαν».


Πηγή

Στη δικαιοσύνη ο Ν. Παππάς για «σχεδιάγραμμα» του συγκροτήματος Μαρινάκη που αγνοεί την έκθεση της ΤτΕ στην προανακριτική

 Η αναλυτική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την πορεία των χρημάτων από την οικογένεια των Λιβανέζων Χούρι προς την εργολαβική εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα μπορεί να έφτασε την Τρίτη στα έδρανα της προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των καταγγελιών του εργολάβου κατά του Νίκου Παππά για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, ωστόσο φαίνεται πως θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ειδικά μετά από το πρωτοσέλιδο των Νέων την Τετάρτη, που τοποθετεί τον πρώην υπουργό στο τέλος αυτής της διαδρομής.


Σημειώνεται πως η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας περιγράφει τις διαδρομές του ποσού των 3 εκατ. ευρώ που φέρεται να έλαβε ο Χρ. Καλογρίτσας ως προκαταβολή για κατασκευαστικό έργο στο Ντουμπάι, διαπιστώνοντας αρχικά πως αυτό πράγματι κατευθύνθηκε στην έτερη εταιρεία της οικογένειας, του υιού Ιωάννη Καλογρίτσα με αντικείμενο την τηλεόραση, η οποία διεκδίκησε τηλεοπτική άδεια στον σχετικό διαγωνισμό. Η μεταβίβαση φέρεται να έγινε με πώληση μετοχών από τον υιό Καλογρίτσα, ενώ όταν η διεκδίκηση της τηλεοπτικής άδειας δεν προχώρησε, ο υιός μπήκε εκ νέου στην εταιρεία «Τοξότης», όπου κατευθύνθηκε και όλο το ποσό, μέχρι που δαπανήθηκε ολόκληρο.

Το γεγονός πως το έργο που φέρεται να ανέλαβε ο Χρ. Καλογρίτσας από τους Λιβανέζους δεν προχώρησε, προβάλλεται σήμερα από τον συστημικό Τύπο και πηγές της κυβέρνησης ως επιχείρημα για «εικονική συναλλαγή». Ωστόσο, κατά την έκθεση της ΤτΕ (Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιριών)) και τον διευθυντή της, Γιώργο Πάσχο που την υπογράφει, η διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ στηρίχθηκε σε «νομότυπα δικαιολογητικά», καθώς και πως «τα δικαιολογητικά αυτά αφορούσαν εταιρικές πράξεις και συναλλαγές που έλαβαν χώρα με τον ¨χαρακτήρα του κατεπείγοντος¨ ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση της εγγυητικής επιστολής εντός των πιεστικών προθεσμιών».

Μάλιστα, μαζί με την σύνοψη της έκθεσης, την ίδια την έκθεση και τα συμπεράσματά της, στη δημοσιότητα ήρθε την Τρίτη και ένα σχεδιάγραμμα της πορείας των χρημάτων, με την υπογραφή της Τράπεζας της Ελλαδας. Δείτε το σχετικό διάγραμμα:

Ωστόσο, παρά το παραπάνω διάγραμμα αλλά και τα όσα αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ, η εφημερίδα του συγκροτήματος Μαρινάκη επέμεινε να τοποθετεί στο κάδρο της πορείας των χρημάτων τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα, ο τελευταίος να παρεμβαίνει την Τετάρτη, προαναγγέλλοντας προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, λίγες ημέρες πριν καταθέσει το υπόμνημά του στην προανακριτική επιτροπή.

«Επειδή ακριβώς η προανακριτική κατέληξε σε “φιάσκο”, επειδή γυρίζει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της, το μόνο που τους μένει είναι μια τερατώδης και αγωνιώδης, θα έλεγα, προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ν. Παππάς, τονίζοντας πως «όταν η αθλιότητα γίνεται πρωτοσέλιδο, τον λόγο έχει η δικαιοσύνη».

Στην ανάρτησή του, ο πρώην υπουργός παραθέτει σειρά σημείων της έκθεσης της ΤτΕ, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία πως «αλλοιώνει» τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα στοιχεία, αλλά στρέφοντας τα πυρά του και κατά των «φιλικών της εντύπων».

«Τα ανωτέρω, βεβαίως, τα γνωρίζει και η εφημερίδα “Τα Νέα”» αναφέρει σχετικά με τα όσα προκύπτουν από την έκθεση, συμπληρώνοντας «η οποία, όμως, επέλεξε να με “φωτογραφίσει” – τοποθετήσει ως πρόσωπο στο τέλος μιας διαδρομής χρήματος, στην οποία δεν είχα και ούτε επρόκειτο να έχω συμμετοχή ή την όποια ωφέλεια».

«Όπως αντιλαμβάνεστε φίλες και φίλοι, οποίος επέλεξε να το κάνει αυτό, επέλεξε μεταξύ της αλήθειας και της συκοφαντίας, τη συκοφαντία. Και όταν η αθλιότητα γίνεται πρωτοσέλιδο, τον λόγο έχει η δικαιοσύνη» καταλήγει ο Ν. Παππάς.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ν. Παππά:

Όταν η αθλιότητα γίνεται πρωτοσέλιδο, τον λόγο έχει η δικαιοσύνη. Φίλες και φίλοι, καλημέρα.

Δεν θα μπορούσα να αφήσω ασχολίαστη τη σημερινή πρωτοσέλιδη αθλιότητα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Επειδή ακριβώς η προανακριτική κατέληξε σε «φιάσκο», επειδή γυρίζει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της, το μόνο που τους μένει είναι μια τερατώδης και αγωνιώδης, θα έλεγα, προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Τόσο από τη Ν.Δ., η οποία αλλοιώνει -με τις διαρροές της- τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα στοιχεία, όσο και από τα φιλικά της έντυπα.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής, όμως, έχουν υπάρξει ενδιαφέρουσες εξελίξεις και αποκαλύψεις.

  • Σε ό,τι αφορά τα 3 εκατ. ευρώ, ο Χρ. Καλογρίτσας παραδέχτηκε ότι, μετά την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών τον Ιανουάριο του 2017, κατέληξαν στις εταιρείες του.
  • Και με αυτά εξυπηρέτησε τις υποχρεώσεις του.

Αυτό επιβεβαίωσε και η έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδας, που κατατέθηκε εχθές στην Επιτροπή, αναφέροντας σχετικά, σε παραπάνω από ένα σημείο, ότι:

  • «Μετά την επιστροφή της ως άνω εγγυητικής επιστολής και τη συνεπακόλουθη αποδέσμευση του ποσού, αυτό μεταφέρθηκε αυτούσιο υπέρ του μοναδικού μετόχου κ. Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα. […] Ο κ. Ι.Β. Καλογρίτσας μετέφερε το ποσό (σχεδόν στο σύνολό του) υπέρ της ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε., η οποία στη συνέχεια ανάλωσε σταδιακά το ποσό για την κάλυψη αναγκών προκυπτουσών από το παραγωγικό κύκλωμά της».
  • «[…] το υπό διερεύνηση ποσό των 3.000.000 ευρώ […] κατέληξε σε λογαριασμούς όψεως της εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. απ’ όπου αναλώθηκε μέσω πλήθους συναλλαγών χρέωσης κυρίως μικρής αξίας στο πλαίσιο του συναλλακτικού κυκλώματός της».
  • «[..] σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΕ έγιναν πληρωμές υποχρεώσεων της εταιρείας (ΔΟΥ, ΔΕΗ, ΤΜΕΔΕ) […] Από ευρύ, ποσοτικά, δείγμα συναλλαγών που ελέγχθηκαν ως προς τον δικαιούχο των εμβασμάτων και πληρωμών προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αφορούσαν πληρωμές φορολογικών / ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρείας ή μεταφορές προς επιχειρήσεις / φυσικά πρόσωπα με αντικείμενο δραστηριότητας συναφές με τον κλάδο των κατασκευών (π.χ. τοπογράφοι, μηχανολόγοι μηχανικοί, κατασκευαστικές εταιρίες, εταιρίες καυσίμων, προμηθευτής επαγγελματικών οχημάτων, συστήματα διαχείρισης αποβλήτων κ.α.)».
  • «Συναλλαγές πληρωμών/μεταφοράς κεφαλαίων συνολικής αξίας €1,55εκ. (241 συναλλαγές αξίας από €11 έως €140.000) με δικαιούχους κυρίως επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες στον κλάδο των κατασκευών, προμηθευτές και λοιπά λειτουργικά έξοδα της εταιρείας (καύσιμα, ηλεκτρολογικά υλικά, δομικά υλικά, μηχανολόγοι μηχανικοί, προμήθειες, λογαριασμοί κοινής ωφελείας κ.ά.)».
  • «Συναλλαγές πληρωμών υπέρ του Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων συνολικής αξίας €571χιλ. (43 συναλλαγές αξίας από €16 έως €185χιλ.) που αφορούν σε εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ασφαλιστικές οφειλές-ΚΕΑΟ, βεβαιωμένες οφειλές ΔΟΥ».
  • «Συναλλαγές ιδίων κεφαλαίων (ανάληψη μετρητών, μεταφορές σε άλλους λογαριασμούς της εταιρίας), συνολικής αξίας €51χιλ. (6 συναλλαγές από €630 έως €24χιλ.)».

Τα ανωτέρω, βεβαίως, τα γνωρίζει και η εφημερίδα «Τα Νέα», η οποία, όμως, επέλεξε να με «φωτογραφίσει» – τοποθετήσει ως πρόσωπο στο τέλος μιας διαδρομής χρήματος, στην οποία δεν είχα και ούτε επρόκειτο να έχω συμμετοχή ή την όποια ωφέλεια.

Τόσο στο σημερινό της ρεπορτάζ όσο και σε πρόσφατο ακριβές σχόλιο του δημοσιογράφου Γ. Παπαχρήστου αναφέρεται ότι τα 3 εκατ. ευρώ, που αποτελούν αντικείμενο μιας αντιδικίας μεταξύ δύο ιδιωτών, κατέληξαν στα ταμεία των εταιρειών Καλογρίτσα. Και από εκεί στην κάλυψη υποχρεώσεων των εταιρειών αυτών.

Η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει, επίσης, στην έκθεσή της ότι έγιναν επιστάμενα οι προβλεπόμενοι έλεγχοι, ενώ υπήρξε και απεύθυνση στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Τονίζεται, συγκεκριμένα ότι:

  • «Οι Τράπεζες ATTΙCΑ ΒΑΝΚ και Ε.Τ.Ε […] προέβησαν σε υποβολή αναφορών προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες».
  • Και σε άλλο σημείο: «Η εν λόγω Αρχή διαβιβάζει κατά την κρίση της στις εισαγγελικές αρχές τυχόν περιπτώσεις που χρίζουν διερεύνησης».

Όπως αντιλαμβάνεστε φίλες και φίλοι, οποίος επέλεξε να το κάνει αυτό, επέλεξε μεταξύ της αλήθειας και της συκοφαντίας, τη συκοφαντία.

Και όταν η αθλιότητα γίνεται πρωτοσέλιδο, τον λόγο έχει η δικαιοσύνη.


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ