Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα και οι προβλέψεις για το ΕΣΥ το επόμενο χρονικό διάστημα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι με την εφαρμογή του νόμου περί υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς προκύπτουν μεγάλα κενά για τα οποία δεν φαίνεται να έχει προετοιμαστεί το υπουργείο, παρόλα αυτά οι εκπρόσωποι του κατά την σημερινή ενημέρωση διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει σχέδιο κάλυψης.

«Είχαμε εντυπωσιακή αύξηση στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Το ίδιο αναμένουμε και στο ΕΣΥ. 8 στους 10 υγειονομικούς  έχουν εμβολιαστεί» είπε ο Μ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας πως «το πρόβλημα είναι προς την κοινωνία και τους συναδέλφους τους».

Πρόσθεσε, δε, ότι «υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για να καλυφθούν τα κενά των αρνητών υγειονομικών».  Παρόλα αυτά, ο ίδιος μίλησε για το θέμα της ανάκλησης αδειών των υγειονομικών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε στο ξεκίνημα του 4ου κύματος και οι υγειονομικοί μπόρεσαν να ξεκουραστούν και απάντηση σε αυτούς πρέπει να τους δώσουν οι συνάδελφοί τους που δεν εμβολιάζονται».

«Δεν είναι κάτι καινούριο η υποχρεωτικότητα στον δημόσιο τομέα και ειδικά στους υγειονομικούς, είπε ακόμα προκειμένου να μην τίθενται σε κίνδυνο ευάλωτες ομάδες όπως είναι οι ασθενείς. Για παράδειγμα περνούν από ψυχιατρική εξέταση αλλά και ζητούνται ακτινογραφίες», είπε ακόμα.  Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «οποιαδήποτε νέα μέτρα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε το ethnos.gr τα κενά στους εργαζόμενους σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας (1η ΥΠΕ) ανέρχονται σε 4900, εάν τουλάχιστον τις επόμενες 5 ημέρες δεν προσέλθουν περισότεροι για να εμβολιασθούν.Συγκεκριμένα το σύνολο των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας είναι 25.747. Από αυτούς οι 4900 δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και αναμένεται να δουν την έξοδο από το ΕΣΥ την 1η Σεπτεμβρίου. Βάση των ίδιων στοιχείων πρόκειται κυρίως για νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

«Καθοριστικές θα είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες»

Από πλευράς της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σημαντικά κατά τους δύο μήνες του καλοκαιριού, ωστόσο παρουσιάζεται σταθεροποίηση τις τελευταίες μέρες σε υψηλά όμως επίπεδα.

Όπως είπε, ο δείκτης σταθερότητας βρίσκεται στο 3,5%, ενώ καθοριστικές θα είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς οι περισσότεροι επιστρέφουν από διακοπές μεταφέροντας τον ιό στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η κ. Παπαευαγγέλου συνέστησε τεστ και τήρηση των μέτρων προστασίας. Αυξήθηκε, όπως είπε, σημαντικά η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων και αυξήθηκαν οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις. Τόνισε δε, ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα θα έχουμε αύξηση νοσηλειών και θανάτων την επόμενη εβδομάδα.





Πηγή