Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, συνολικά 13 άτομα αναφέρεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους έπειτα από δύο βομβιστικές επιθέσεις έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν. Μάλιστα, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επιβεβαίωσε την πληροφορία καταδικάζοντας το περιστατικό, ενώ υπάρχουν και τραυματίες.

Το περιστατικό πραγματοποιήθηκε στην πύλη Αbbey, μία από τις εισόδους του αεροδρομίου της Καμπούλ, αλλά και σε ξενοδοχείο στην περιοχή του αεροδρομίου, όπου και βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης στρατιωτικών και πολιτών από τη χώρα.

Σύμφωνα με πηγές αξιωματούχων, η επίθεση στην πύλη έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας, ενώ για το ξενοδοχείο εκτιμάται ότι πρόκειται για παγιδευμένο αυτοκίνητο.

ΗΠΑ και Γαλλία έχουν ανακοινώσει ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις μεταφοράς στο αεροδρόμιο.

Στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για ποταπή επίθεση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε με δηλώσεις της και η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε και τραυμάτισε πολίτες», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Στέφαν Ντούτζαριτς.

«Το συμβάν αυτό υπογραμμίζει την αστάθεια και τη ρευστότητα στο έδαφος του Αφγανιστάν, αλλά ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να προσφέρουμε έκτακτη βοήθεια σε όλη τη χώρα στον αφγανικό λαό», είπε.

Αμερικανικές πηγές που επικαλείται το Politico αναφέρουν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K, το σκέλος του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν).

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδίκασε την επίθεση και έστρεψε την ουσία στην «ασφάλεια των ανθρώπων», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε για «προτεραιότητα μας να απομακρύνουμε τον κόσμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Ένα νοσοκομείο της Καμπούλ ανακοίνωσε ότι έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 60 τραυματίες, με 6 από αυτούς να πεθαίνουν στη μέση της διαδρομής.

Μάλιστα, αξιωματούχος των ΗΠΑ μίλησε για τουλάχιστον 5 αμερικανούς στρατιώτες τραυματίες, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ενδεχομένως να γίνουν και άλλα τέτοια χτυπήματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την ώρα δεν φαίνεται να αλλάζει το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης, το οποίο εκπνέει στις 31 Αυγούστου.




Πηγή