Διά τὴν Πόλῐν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά
Κυριακή 30 Μαΐου 2021
ΞΕΚΙΝΗΣΕ: Η ζωή μας δεν θα είναι ίδια μετά από αυτό!
Προς άνοδο το ακροδεξιό κόμμα στην Κύπρο – «Να εγκαταλείψουν τον καναπέ και να έρθουν να ψηφίσουν» καλεί ο Αναστασιάδης
Αύξηση του ακροδεξιού κόμματος ΕΛΑΜ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στις Κυπριακές βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, εξάλλου, προβλέπεται η είσοδος στη Βουλή νέων κομματικών σχηματισμών, οι οποίοι πόνταραν στην απογοήτευση του εκλογικού σώματος εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς αλλά και της αποτελμάτωσης στο Κυπριακό.. Την ψήφο των Ελληνοκυπριών διεκδικούν συνολικά 15 κομματικοί συνδυασμοί, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης να καλεί τους πολίτες να αποφασίσουν για τους ίδιους. «Να εγκαταλείψουν, δηλαδή, τον καναπέ, όπως λέμε, και να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα» είπε χαρακτηριστικά.
Αύξηση στην εκλογική δύναμη του ακροδεξιού κόμματος ΕΛΑΜ, ο πρόεδρος του οποίου υπήρξε στέλεχος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και του κινήματος των Οικολόγων προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις κατά τις εκλογές που πραγματοποιούνται στην Κύπρο. Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Κύπριοι, προκειμένου να αναδείξουν τους εκπροσώπους της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων, με την πολιτική ζωή του τόπου να σημαδεύεται από αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς και την αξιοπιστία κυβέρνησης και κυβερνώντος ΔΗΣΥ αλλά και των αντιπολιτευόμενων παραδοσιακών κομμάτων να καταποντίζεται στις έρευνες κοινής γνώμης.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, εξάλλου, προβλέπεται επίσης η είσοδος στη Βουλή νέων κομματικών σχηματισμών, οι οποίοι κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πόνταραν στην απογοήτευση του εκλογικού σώματος εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς αλλά και της αποτελμάτωσης στο Κυπριακό. Η ιδεολογία του ΕΛΑΜ φέρει τα τυπικά χαρακτηριστικά των συγχρόνων ακροδεξιών κομμάτων. Τάσσεται εναντίον της μετανάστευσης, ο αντικομμουνισμός είναι κύρια ρητορική του και κύρια χαρακτηριστικά του η ξενοφοβία, η ισλαμοφοβία, η εναντίωση στον μοντερνισμό και η εξιδανίκευση του παρελθόντος με ταυτόχρονη αποσιώπηση εγκλημάτων που έχουν διαπράξει εθνικιστές της Κύπρου κατά Τουρκοκύπριων ή Αριστερών.
Κατά πληροφορίες, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Βουλή – η οποία ασκεί μόνο νομοθετική εξουσία αφού το εκλογικό σύστημα στην Κύπρο είναι προεδρικό – αναμένεται να απαρτίζεται από τουλάχιστον οκτώ κόμματα. Την ψήφο των Ελληνοκυπριών διεκδικούν συνολικά 15 κομματικοί συνδυασμοί σε μία εκλογική αναμέτρηση, η οποία χαρακτηρίζεται από την αποτυχία των παραδοσιακών κομμάτων να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους. Τις δεδομένες απώλειες του κυβερνώντος κόμματος της Δεξιάς, δεν προβλέπεται πάντως να καρπωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το κόμμα της Αριστεράς ΑΚΕΛ και το κεντροδεξιό ΔΗΚΟ.
«Να εγκαταλείψουν τον καναπέ και να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα»
«Όλοι λέμε ότι η σημερινή μέρα είναι μια γιορτή της δημοκρατίας και αποτελεί πράγματι μια ευκαιρία που δίδεται στον λαό να ασκήσει τη δύναμη του, να ενασκήσει το δικαίωμα της ψήφου, να επιλέξει ποιοι την επόμενη πενταετία θα είναι οι νομοθέτες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Προσερχόμενος στο Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, ‘Αντρη Αναστασιάδη και μέλη της οικογένειάς του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε την σημασία της συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία και της προσέλευσης στις κάλπες, ενώ επικαλέστηκε τον Αβραάμ Λίνκολν.
«Ο Αβραάμ Λίνκολν -θα τον επικαλεστώ διότι έχει σημασία- είπε ότι η ψήφος είναι ισχυρότερη από τη σφαίρα. Η σφαίρα μπορεί να σκοτώσει τον εχθρό σου, η ψήφος μπορεί να “σκοτώσει” το μέλλον των παιδιών σου. Εγώ θα πρόσθετα ότι το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα έχει και η αποχή. Συνεπώς, καλώ το σύνολο των πολιτών να επιλέξουν, με βάση τη δική τους κρίση, ποιοι είναι αυτοί που μπορεί να εγγυηθούν το μέλλον των παιδιών μας. Μέχρι στιγμής, από ό,τι πληροφορούμαι, βαίνουν όλα ομαλώς και είμαι βέβαιος ότι μέχρι και το πέρας της εκλογής το αυτό αποτέλεσμα θα έχουμε. Για αυτό θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Αστυνομική Δύναμη Κύπρου, τους δημόσιους λειτουργούς που στελεχώνουν τα εκλογικά κέντρα και τελικά να καλέσω και πάλι το σύνολο των πολιτών να εγκαταλείψουν αυτό που ενδεχόμενα να δώσει το δικαίωμα σε κάποιους άλλους να αποφασίσουν για τους ίδιους. Να εγκαταλείψουν, δηλαδή, τον καναπέ, όπως λέμε, και να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν έχουν αφαιρεθεί αφίσες υποψηφίων και κομμάτων ως ορίζει η νομοθεσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν θεωρώ ότι είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που μπορεί να αλλοιώσουν ή να διαβρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι αυτές τις αναχρονιστικές διατάξεις του νόμου θα πρέπει να τις ξανά δούμε. Κατά την άποψη μου, αυτά είναι τα ελάχιστα, όταν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα στέλνονται όχι μόνο μηνύματα, αλλά και τόσα όσα παρακολουθούμε. Δεν ενθαρρύνω την παρανομία. Λέω τι είναι ανάγκη να γίνει μετά την εκλογική διαδικασία».
Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί ότι λόγω πανδημίας ίσως να είναι αυξημένο το ποσοστό αντίδρασης των ψηφοφόρων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Νομίζω ότι η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας θα έπρεπε να είναι μια επιβράβευση των κυβερνητικών μέτρων, αν ιδιαίτερα συγκριθεί η Κύπρος με το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι πρωτόγνωρη η διεξαγωγή των σημερινών εκλογών, αφού, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά υπάρχουν κινητές κάλπες για να ψηφίσουν άτομα που ασθενούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Νομίζω ότι αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να φέρει σε πέρας και κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους πολίτες».
Εκλογές στον καιρό της πανδημίας
Οι σημερινές εκλογές διεξάγονται κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχουν εκδοθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, έχει καταρτιστεί πρωτόκολλο για τη ψηφοφορία, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τήρηση απόστασης δύο μέτρων από κάθε πρόσωπο, που θα βρίσκεται στο κέντρο, με εξαίρεση οικογένειες και τους υπαλλήλους, που θα χειρίζονται τον κατάλογο και θα δίδουν τα ψηφοδέλτια, οι οποίοι θα εργάζονται πίσω από διαφανές προστατευτικό κάλυμμα. Στη βάση του ίδιου πρωτοκόλλου, κανείς δεν θα εισέρχεται σε εκλογικό κέντρο, χωρίς τη χρήση μάσκας. Οι μάσκες των ψηφοφόρων δεν μπορεί να έχουν οποιοδήποτε διακριτικό, που να φανερώνει την πρόθεση τους για το τι θα ψηφίσουν. Με εξαίρεση τους εκλογείς, όσοι θα βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα (υπάλληλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, ΜΜΕ) θα πρέπει:
- Να έχουν διενεργήσει εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID19, την προηγούμενη μέρα, ή
- Να κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 από τη Δημοκρατία, το οποίο να δεικνύει ότι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα και έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 7 ημερών από την τελευταία δόση, ή
- Έχουν διαγνωστεί θετικοί/ες στην ασθένεια του COVID-19 και δεν έχει παρέλθει διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής εργαστηριακής τους διάγνωσης.
Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις σημερινές εκλογές, ανέρχεται στους 557.589, ο οποίος είναι κατά 14.674 μεγαλύτερος απ’ αυτόν των βουλευτικών εκλογών του 2016 (542.915) και αποτελεί το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα που υπήρξε στην Κύπρο σε εθνικές εκλογές. Επιπρόσθετα, 197 άτομα είναι εγγεγραμμένα στον Ειδικό κατάλογο της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου, 50 άτομα είναι εγγεγραμμένα στον Ειδικό κατάλογο εγκλωβισμένων της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας, ενώ στον Ειδικό εκλογικό φυλακισμένων, 265 άτομα. (Σύνολο 558.101). Στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων περιλαμβάνονται 712 Τουρκοκύπριοι.
Συνεντεύξεις αυτοπροβολής με δημοσιοποίηση προσωπικών πληροφοριών του θύματος, στη σκιά του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά
Την ώρα που οι έρευνες για τη στυγερή δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν στα Γλυκά Νερά είναι ακόμα σε πλήρη εξέλιξη δεν είναι λίγα τα Μέσα ενημέρωσης που διάλεξαν έναν αν μη τι άλλο παραβιαστικό τρόπο για τη μνήμη του θύματος, για να «γνωστοποιήσουν» πλευρές της ζωής της. Με διαδοχικές συνεντεύξεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα η «ψυχολόγος» της κοπέλας αναφέρθηκε σε μια σειρά από προσωπικές πληροφορίες «σπάζοντας» επί της ουσίας το άτυπο συμβόλαιο απορρήτου όλων όσων εμπλέκονται σε μια θεραπευτική σχέση, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να κάνει υποθέσεις για το τι μπορεί να έγινε εκείνη τη νύχτα.
Στο «Πρώτο Θέμα», στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στο OPEN έχει εμφανιστεί τα τελευταία 24ωρα η «ψυχολόγος» της αδικοχαμένης 20χρονης Κάρολαιν, Ελένη Μυλωνοπούλου. Με διαδοχικές «αποκαλυπτικές»- όπως αναφέρουν τα αντίστοιχα Μέσα- συνεντεύξεις της η Ψυχοθεραπευτής – Ψυχολόγος – Κλινική Υπνοθεραπευτής αναφέρθηκε σε μια σειρά από πληροφορίες για την κοπέλα οι οποίες όπως ήταν προφανέστατο είχαν γίνει γνωστές στο πλαίσιο θεραπείας και δεν ήταν προς δημοσίευση, όπως δηλαδή συμβαίνει σε κάθε σχέση ψυχολόγου – πελάτη.
Διαρρηγνύοντας το κομμάτι της εμπιστευτικότητας, η ψυχολόγος αναφέρθηκε στο τι προβλημάτιζε την πελάτισσα της, αν ήταν ευτυχισμένη, στον χαρακτήρα και τη σχέση με τον σύζυγο της.
«Οι ψυχολόγοι βλέπουν πίσω από τα χαμόγελα και καταλαβαινουν τι είναι ψευτικο ή αληθινό» είπε χαρακτηριστικά σε μια από τις συνεντεύξεις της καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η Καρολάιν δεν είχε κανένα πρόβλημα, το λέω μετά πλήρους βεβαιότητας. Δεν είχε κανένα θεμα στις σχέσεις με τον άντρα της. Ο Μπάμπης βιώνει το δράμα του με μεγάλη αξιοπρέπεια».
Μάλιστα, η ψυχολόγος θέλησε να «δώσει τέλος» σε όσα ακούγονται για τη σχέση του ζευγαριού. «Άκουσα πράγματα αδιανόητα. Θα σας πω το εξής: Αν ένα ζευγάρι έχει πρόβλημα, η γυναίκα το εμπιστεύεται. Τόσους μήνες που έβλεπα την Καρολάιν θα μου έλεγε αν είχε κάποιο θέμα. (…) Δεν ερχόταν ποτέ μόνη της. Δεν ερχόταν ποτέ μόνος του. Πάντα οι τρεις τους. Ήταν πολύ δεμένοι τα συζητούσαμε όλα».
Παράλληλα, δεν έλειψαν οι εκτιμήσεις της ψυχολόγου για το τι μπορεί να έγινε εκείνο το βράδυ λέγοντας ότι : «Έβλεπε να απειλείται το παιδί της, σαφώς θα φώναξε. Έψαχναν χρήματα και ρώταγαν τον Μπάμπη “Πού είναι τα χρήματα ρε;”. Οι άνθρωποι κοιμόντουσαν με το παιδάκι τους και όλα έγιναν αιφνιδιαστικά. Πρέπει να τους παρακολουθούσαν και κάτι να ήξεραν. Κατά τη γνώμη μου δεν μπήκαν τυχαία μέσα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω δεν πέρασαν απαρατήρητα από χρήστες των social media μέρος των οποίων κάνουν λόγο για βεβήλωση του νεκρού και άρση απορρήτου.
Με σύνθημα «Μπολσονάρο Έξω!» δεκάδες χιλιάδες πλημμυρίζουν τους δρόμους της Βραζιλίας
Μαζικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πραγματοποιούνται σε πόλεις της Βραζιλίας, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο. Η χώρα θρηνεί τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας, με τους διαδηλωτές να θεωρούν ότι μεγάλος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει νωρίτερα την εκστρατεία εμβολιασμού. Κατηγορούν επίσης τον πρόεδρο ότι προωθεί την αποψίλωση του Αμαζονίου, τη βία και τον ρατσισμό, με τη δημοφιλία του να έχει πέσει κατακόρυφα.
Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν και πάλι σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας κατά του προέδρου, Ζαΐρ Μπολσονάρο και της διαχείρισης της πανδημίας, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 460.000 ανθρώπων, ενώ η κατάσταση απειλεί να επιδεινωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, στο κέντρο του Ρίο δέκα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν φορώντας μάσκες έπειτα από πρόσκληση αριστερών και φοιτητικών οργανώσεων φωνάζοντας «Μπολσονάρο Έξω!» και «Μπολσονάρο Γενοκτονία!».
Από την αρχή της επιδημίας, την οποία είχε χαρακτηρίσει «γριπούλα», ο πρόεδρος της Βραζιλίας επέκρινε τα μέτρα της καραντίνας, προωθούσε αμφίβολης αποτελεσματικότητας φάρμακα και αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Οι διαδηλωτές θεωρούν ότι μεγάλος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει νωρίτερα την εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς. Κατηγορούν επίσης τον πρόεδρο ότι προωθεί την αποψίλωση του Αμαζονίου, τη βία και τον ρατσισμό. Διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε πολλές άλλες πόλεις της Βραζιλίας, όπως το Σαλβαδόρ, η Μπραζίλια και το Μπέλο Οριζόντε, ενώ οι οργανωτές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και διένειμαν μάσκες και αντισηπτικό.
Η χώρα θρηνεί τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, μετά από αυτόν των ΗΠΑ ενώ είναι αντιμέτωπη με νέα έξαρση κρουσμάτων. Τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 2.012 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 461.057 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας. Το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 79.670 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φθάνει τους 16.471.600.
«Κανένας δεν θέλει να βγαίνει στον δρόμο εν μέσω πανδημίας» αλλά «ο Μπολσονάρου δεν μας δίνει καμία άλλη επιλογή. Είμαστε στον δρόμο για να υπερασπιστούμε τις ζωές των ανθρώπων. Δεν θα περιμένουμε (τις προεδρικές εκλογές) το 2022. Αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή», τόνισε ο Γκιλιέρμε Μπούλους, ηγέτης του Κινήματος των Άστεγων Εργαζομένων (MTST). Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν έπειτα από δύο σαββατοκύριακα διαδηλώσεων υποστήριξης της κυβέρνησης με πρόσκληση του ίδιου του Μπολσονάρο, ενώ σύμφωνα με τον ιστότοπο G1, διαδήλωση στη Χεσίφε (βορειοανατολικά) διαλύθηκε από την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.
Κατά πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δημοφιλία του Μπολσονάρο έχει πέσει στο 24%, στο χαμηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 49% των Βραζιλιάνων τάσσεται υπέρ της καθαίρεσής του, ενώ το 46% είναι αντίθετο. Η δημοσκόπηση φέρνει τον προερχόμενο από την αριστερά πρώην πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα και πολιτικό αντίπαλο του Μπολσονάρο φαβορί στις προεδρικές εκλογές του 2022.
Ρουάντα: Το χρονικό μίας γενοκτονίας και η «συγγνώμη» που ήρθε 25 χρόνια μετά
Τον Απρίλιο του 1994 ξεκινά μία από τις πιο αιματηρές συρράξεις στην ιστορία της Αφρικής, που γρήγορα κατέληξε σε γενοκτονία με περίπου ένα εκατομμύριο νεκρούς και δύο εκατομμύρια ανθρώπους να εκτοπίζονται από τη χώρα τους, τη Ρουάντα. Αφορμή για το ξέσπασμα της σφαγής ήταν η κατάρριψη του αεροπλάνου που μετέφερε τον τότε πρόεδρο της Ρουάντα, αλλά οι αιτίες της έχθρας των φυλών Χούτου και Τούτσι πάνε πολύ πιο πίσω με τους ευρωπαίους αποικιοκράτες να έχουν μεγάλη ευθύνη σε αυτό. 25 χρόνια μετά, η Γαλλία αναγνωρίζει τον ρόλο της στη γενοκτονία και ζητά συγχώρεση συγγνώμη με αστερίσκους.
-γράφει η Μυρτώ Μουζάκη
Τον Απρίλιο του 1994 ξεκινά μία από τις πιο αιματηρές συρράξεις στην ιστορία της Αφρικής, ένα ακόμη περιστατικό από όσα «προσέφερε» η αποικιοκρατία στην ήπειρο. Σε 100 περίπου μέρες, λήγει με σχεδόν ένα εκατομμύριο νεκρούς και δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και μένει στην ιστορία ως η γενοκτονία των Τούτσι.
Αφορμή για το ξέσπασμα της σφαγής ήταν η κατάρριψη του αεροπλάνου που μετέφερε τον τότε πρόεδρο της Ρουάντα, Juvenal Habyarimana, πάνω από την πρωτεύουσα της χώρας, το Κιγκάλι, αλλά οι αιτίες της έχθρας των φυλών Χούτου και Τούτσι πάνε πολύ πιο πίσω, με τους ευρωπαίους αποικιοκράτες να έχουν μεγάλη ευθύνη σε αυτό. Η αυθαίρετη χάραξη των συνόρων δημιούργησε εντάσεις σε πολλές χώρες της Αφρικής και η Ρουάντα ήταν μία από αυτές. Η πρακτική του «διαίρει και βασίλευε» που χρησιμοποίησαν οι αποικιοκράτες για να μπορούν να εκμεταλλεύονται με μεγαλύτερη ευκολία τις εύφορες αυτές χώρες, τις άφησε να μετρούν τις πληγές τους και να ζητούν μέχρι και σήμερα την ανάληψη της ευθύνης από τις «πολιτισμένες» χώρες της Δύσης, συνήθως χωρίς ανταπόκριση.
Η Γαλλία τον Μάιο του 2021 ζήτησε συγχώρεση και ανέλαβε μέρος της ευθύνης για τη γενοκτονία της Ρουάντα σε μία πολύ προσεκτικά δομημένη ομιλία του προέδρου Μακρόν, βάζοντας τέλος σε μία συζήτηση για πολεμικές αποζημιώσεις, πριν καν αρχίσει.
Η ιστορία της γενοκτονίας
Εντάσεις μεταξύ των φυλών της Ρουάντα, υπήρχαν πάντα όπως αναφέρει το BBC, αλλά διογκώθηκαν σημαντικά την περίοδο της αποικιοκρατίας. Οι δύο κυριότερες, από άποψη πληθυσμού, ήταν η πλειοψηφία των Χούτου και η μειοψηφία των Τούτσι.
Οι Βέλγοι αποικιοκράτες, έφτασαν στη χώρα το 1916 και έφτιαξαν ταυτότητες διαιρώντας τους ανθρώπους ανάλογα με την εθνικότητά τους. Γρήγορα, θεώρησαν πως οι Τούτσι ήταν ανώτεροι από τους Χούτου και για τα επόμενα 20 χρόνια απολάμβαναν καλύτερες δουλειές, εκπαίδευση και προνόμια. Οι Χούτου αντιδρούσαν και γεννήθηκε μίσος κατά της άλλης φυλής, ξεσπώντας σε σειρά διαδηλώσεων το 1959. Περισσότεροι από 20 χιλιάδες Τούτσι σκοτώθηκαν και ακόμα περισσότεροι εκτοπίστηκαν στις γειτονικές χώρες Μπουρουντί, Τανζανία και Ουγκάντα. Όταν το 1962, οι Βέλγοι αποχώρησαν από τη χώρα, αφού την απομύζησαν και έσπειραν τη διχόνοια, δίνοντάς της την ανεξαρτησία της, οι Χούτου ανέλαβαν την εξουσία και τα επόμενα χρόνια, σε κάθε κρίση, οι Τούτσι ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος.
Λίγα χρόνια πριν την γενοκτονία, με την οικονομική κρίση να χειροτερεύει και τον τότε πρόεδρο της χώρας, Juvenal Habyarimana, να χάνει δημοτικότητα, οι Τούτσι πρόσφυγες στη Ουγκάντα, δημιουργούν το Πατριωτικό Μέτωπο της Ρουάντα (RPF) με επικεφαλής της οργάνωσης τον Paul Kagame, σημερινό πρόεδρο της χώρας. Στόχος του RPF ήταν να γυρίσουν οι Τούτσι πρόσφυγες στις πατρογονικές τους εστίες και να ανατρέψουν τον τότε πρόεδρο της Ρουάντα.
Ο Habyarimana επέλεξε να εκμεταλλευτεί αυτή την απειλή ως μέσο για να ξανακερδίσει τους χαμένους οπαδούς του και όσοι Τούτσι διαμένουν στη χώρα κατηγορούνται πως συνεργάζονται με το RPF. Τον Αύγουστο του 1993, μετά από αρκετές επιθέσεις και μήνες διαπραγματεύσεων, υπογράφεται συμφωνία ειρήνης μεταξύ του Habyarimana και του RPF, αλλά στην πραγματικότητα δεν σταματούν οι αναταραχές. Όταν το αεροπλάνο του προέδρου της χώρας καταρρίπτεται τον Απρίλιο του 1994, ήταν η αρχή του τέλους. Το ποιος σκότωσε τον πρόεδρο της Ρουάντα, και μαζί με αυτόν και τον πρόεδρο του Μπουρουντί και άλλους αξιωματούχους, δεν έχει αποδειχθεί ακόμη.
Στο Κιγκάλι, η προεδρική φρουρά ξεκίνησε αμέσως τη δράση της: ηγέτες της αντιπολίτευσης δολοφονούνται και σχεδόν αμέσως, ξεκινά η σφαγή των Τούτσι και των μετριοπαθών Χούτου. Σύμφωνα με μαρτυρία Χούτου στρατιώτη: «πάντα είχαμε την άδεια να πυροβολήσουμε όποιον Τούτσι βλέπαμε κατά τη διάρκεια περιπολίας, αλλά στις 6 Απριλίου οι εντολές μας έγιναν απολύτως ξεκάθαρες: κάθε Τούτσι έπρεπε να βρεθεί και να σκοτωθεί». Μέσα σε λίγες ώρες, στρατιώτες στέλνονται σε όλη τη χώρα για να πραγματοποιήσουν το οργανωμένο έγκλημα. Οι πρώτοι διοργανωτές περιλαμβάνουν στρατιωτικούς αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες, αλλά σύντομα πολλοί απλοί πολίτες εντάσσονται στο χάος.
Οι οργανωμένες συμμορίες κυβερνητικών στρατιωτών και πολιτοφυλακών επιτίθενται στον πληθυσμό Τούτσι με μαχαίρια ή τους ανατινάζουν σε εκκλησίες όπου έχουν καταφύγει. Το εξτρεμιστικό εθνοτικό καθεστώς Χούτου που ανέλαβε την εξουσία το 1994 φαίνεται πραγματικά να πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία είναι να εξαλείψει εντελώς την εθνικότητα των Τούτσι.
Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν Τούτσι και οι περισσότεροι από αυτούς που διέπραξαν τη βία ήταν Χούτου. Στρατιώτες και αστυνομικοί ενθαρρύνουν τους απλούς πολίτες να συμμετάσχουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άμαχοι Χούτου αναγκάζονται από στρατιωτικούς να δολοφονήσουν γείτονές τους Τούτσι. Στους συμμετέχοντες στη σφαγή δίνονται κίνητρα όπως χρήματα ή φαγητό και σε κάποιους ειπώθηκε πως θα μπορούσαν να αναλάβουν την περιουσία των Τούτσι που σκότωσαν.
Τα περισσότερα στρατεύματα του ΟΗΕ αποσύρονται μετά τη δολοφονία 10 στρατιωτών και οι προσπάθειες του Οργανισμού να διαπραγματευτούν μία ανακωχή πέφτουν στο κενό. Η Ρουάντα εγκαταλείπεται από τη διεθνή κοινότητα.
Οι δύο φυλές έχουν την ίδια γλώσσα, ίδιες παραδόσεις και ζουν στον ίδιο τόπο, αλλά οι Τούτσι είναι πιο ψηλοί και αδύνατοι από τους Χούτου και λέγεται πως έχουν καταγωγή από την Αιθιοπία. Κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας, τα πτώματα των Τούτσι τα πετούσαν στα ποτάμια με τους δολοφόνους τους να λένε ότι τους στέλνουν πίσω στην Αιθιοπία.
Με τις σφαγές ξεκληρίζονται ολόκληρες οικογένειες. Εκατοντάδες Τούτσι κρύβονται όπου μπορούν, αλλά οι Χούτου δρουν γρήγορα και αποτελεσματικά με μόνο στόχο να σκοτώσουν όσους περισσότερους μπορούν. Δεν γλιτώνουν και οι μετριοπαθείς Χούτου που προσπαθούν να βοηθήσουν ή να κρύψουν τους πρώην γείτονές τους, Τούτσι.
Μία επιζήσασα γυναίκα περιγράφει πως είναι η μόνη από τη δωδεκαμελή οικογένειά της που επιβίωσε. Η μητέρα της με τα αδέρφια της εκτελέστηκαν σε ένα σπίτι που κρυβόντουσαν και ο πατέρας της δολοφονήθηκε από τους Χούτου γείτονες και φίλους του: «Αυτή είναι μία φωτογραφία του πατέρα μου πριν τη γενοκτονία. Είναι περιτριγυρισμένος από τους Χούτου φίλους του. Πίνουν μπύρα και συζητάνε. Τον θεωρούσαν πάντα καλό άνθρωπο. Ερχόντουσαν στο σπίτι μας και μας έλεγαν καλά λόγια. Έλεγαν πόσο καλά παιδιά ήμασταν εγώ και οι αδερφές μου και ότι μία μέρα θα μας πάντρευαν με τους γιους τους. Πολλοί από αυτούς αργότερα βοήθησαν στο να σκοτωθεί η οικογένειά μου».
Τελικά, τον Ιούλιο του 1996, το RPF καταλαμβάνει το Κιγκάλι και η κυβέρνηση ανατρέπεται ολοσχερώς. Με την ανακωχή και αφού γίνεται ξεκάθαρο πως το RPF είναι νικηφόρο, περίπου δύο εκατομμύρια Χούτου φεύγουν στο Ζαΐρ (σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό). Μέσα σε αυτούς τους πρόσφυγες περιλαμβάνονται πολλοί που ενεπλάκησαν στις σφαγές.
Αρχικά, στη Ρουάντα, δημιουργήθηκε μία πολυεθνική κυβέρνηση με έναν Χούτου, τον Pasteur Bizimungu, ως πρόεδρο και τον Paul Kagame, ως αντιπρόεδρο. Λίγο καιρό αργότερα ο Bizimungu φυλακίζεται με την κατηγορία της υποκίνησης εθνοτικής βίας και πρόεδρος γίνεται ο Kagame, μέχρι και σήμερα.
Αν και η γενοκτονία στη Ρουάντα τελείωσε, η παρουσία πολιτοφυλακών Χούτου στο Κονγκό οδήγησε σε χρόνια συγκρούσεων εκεί, προκαλώντας έως και πέντε εκατομμύρια θανάτους καθώς η σημερινή κυβέρνηση Τούτσι, εισέβαλε δύο φορές στον πολύ μεγαλύτερο γείτονά της, θέλοντας να εξαλείψει τις δυνάμεις του Χούτου.
Η Ρουάντα προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της
Σε συνέντευξή του το 2018 στον Αμερικάνο φωτογράφο Brandon Stanton, ο πρόεδρος της Ρουάντα ήταν εμφανώς ενωτικός. «Πώς επιδιώκεις τη δικαιοσύνη όταν το έγκλημα είναι τόσο μεγάλο;» αναρωτιέται και προσθέτει «Ίσως δεν φαίνεται δυνατό για ένα έθνος να αναρρώσει από τη γενοκτονία τόσο γρήγορα. Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι η συμφιλίωσή μας είναι επιφανειακή. Αλλά είναι κάτι βαθύτερο από αυτό». Καταλήγει ότι δε ζητά από τους ανθρώπους να ξεχάσουν, αλλά να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους είναι μία φυλή και να είναι περήφανοι που είναι κάτοικοι της Ρουάντα.
«Υπήρχε ένα τεράστιος γρίφος μετά τη γενοκτονία. Πώς επιδιώκεις τη δικαιοσύνη όταν το έγκλημα είναι τόσο μεγάλο; Δεν μπορεί να χάθηκαν ένα εκατομμύριο άτομα σε εκατό ημέρες χωρίς ίσο αριθμό δραστών. Αλλά δεν μπορούμε επίσης να φυλακίσουμε ένα ολόκληρο έθνος. Έτσι, η συγχώρεση ήταν ο μόνος δρόμο προς τα εμπρός. Ζητήθηκε από τους επιζώντες να συγχωρήσουν και να ξεχάσουν. Η θανατική ποινή καταργήθηκε. Επικεντρώσαμε τη δικαιοσύνη μας στους διοργανωτές της γενοκτονίας. Εκατοντάδες χιλιάδες δράστες αποκαταστάθηκαν και απελευθερώθηκαν πίσω στις κοινότητές τους. Αυτές οι αποφάσεις ήταν ενοχλητικές. Αμφέβαλα συνεχώς για τον εαυτό μου. Αλλά κάθε φορά αποφάσιζα ότι το μέλλον της Ρουάντα ήταν πιο σημαντικό από τη δικαιοσύνη. Ήταν ένα τεράστιο βάρος για τους επιζώντες. Και ίσως το βάρος ήταν πολύ μεγάλο. Μια μέρα κατά τη διάρκεια μίας τελετής, με πλησίασε ένας επιζών. Ήταν πολύ φορτισμένος. «Γιατί μας ζητάτε να συγχωρήσουμε;» με ρώτησε. «Δεν υποφέραμε αρκετά; Δεν ήμασταν η αιτία αυτού του προβλήματος. Γιατί πρέπει να παρέχουμε τη λύση;» Αυτές ήταν πολύ δύσκολες ερωτήσεις. Σιώπησα για ώρα. Τότε του είπα: «Λυπάμαι πολύ. Έχεις δίκιο. Ζητώ πάρα πολλά από εσάς. Αλλά δεν ξέρω τι να ρωτήσω τους δράστες. Η “συγγνώμη” δεν θα φέρει πίσω ζωές. Μόνο η συγχώρεση μπορεί να θεραπεύσει αυτό το έθνος. Το βάρος βαρύνει τους επιζώντες γιατί είναι οι μόνοι που έχουν κάτι να δώσουν»
«Ίσως δεν φαίνεται δυνατό για ένα έθνος να αναρρώσει από τη γενοκτονία τόσο γρήγορα. Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι η συμφιλίωσή μας είναι επιφανειακή. Αλλά είναι κάτι βαθύτερο από αυτό. Αν ήμασταν πραγματικά ένα έθνος που υποκρινόμαστε, η πρόοδός μας θα ήταν αδύνατη. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ρουάντα αυξήθηκε σχεδόν 500% από τη γενοκτονία. Και καταλαβαίνω ότι τα οικονομικά μπορεί να φαίνονται σαν ένα άτοπο θέμα, αλλά πρέπει να σκεφτείτε τι αντιπροσωπεύει. Αντιπροσωπεύει τους κατοίκους της Ρουάντα που εργάζονται από κοινού. Και εμπορεύονται μαζί. Και εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Αντιπροσωπεύει τη συναίνεση ότι το καλύτερο μέλλον μας είναι κοινό. Χωρίς αληθινή συμφιλίωση, δεν θα φτάσαμε ποτέ τόσο μακριά. Υπάρχουν φυλές στη Ρουάντα; Φυσικά. Θα υπάρχουν πάντα διαιρέσεις μεταξύ μας. Δεν μπορώ να ζητήσω από τους ανθρώπους να ξεχάσουν αυτά τα πράγματα. Αλλά τους λέω: «Εξετάστε τους τρόπους με τους οποίους είμαστε μία φυλή. Όλοι μιλάμε μία γλώσσα. Όλοι έχουμε την ίδια κουλτούρα, χορούς και συμπεριφορές. Γι’ αυτό να είστε περήφανοι για το ποιοι είστε. Αλλά επίσης να είστε περήφανοι που είστε κάτοικοι της Ρουάντα. Γιατί είναι κάτι που όλοι μας είμαστε»
Ο Paul Kagame, ανέλαβε την ηγεσία της χώρας από το 1994 μέχρι σήμερα και μπορεί να έχει δημιουργήσει ένα «success story» αλλά δεν είναι λίγοι όσοι κάνουν λόγο για δικτατορία στη Ρουάντα. Ο πρόεδρος άλλαξε το σύνταγμα της χώρας του έτσι ώστε να μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι και το 2034 και ασκεί πολύ αυταρχικό έλεγχο στον Τύπο της Ρουάντα, καλλιεργώντας μία εξιδανικευμένη εικόνα για τον εαυτό του. Παράλληλα, έχει κατηγορηθεί πως βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες Χούτου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό. Οι δυτικές χώρες όμως όχι μόνο σιωπούν, αλλά τον εξαίρουν για την κατάσταση της χώρας σήμερα. Μπορεί κανείς να πει πως ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι οι ενοχές που νιώθει η Δύση για τον ρόλο της στη γενοκτονία.
Ο ρόλος της Γαλλίας στη γενοκτονία
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Χούτου προέδρου Habyarimana, η Γαλλία διατηρεί στενές σχέσεις με τον ίδιο και θεωρεί το RPF ως μία «συνωμοσία» για να εδραιωθεί η επιρροή της Αγγλίας στη Ρουάντα. Σύμφωνα με μία έκθεση που μελέτησε μαρτυρίες 638 ανθρώπων, και επιζώντων και δραστών: «Οι γαλλικές αρχές συνειδητά βοήθησαν και συνέπραξαν αυτό που συνέβη εκπαιδεύοντας την πολιτοφυλακή Χούτου και σχεδιάζοντας στρατηγική για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρουάντα. Εκπαίδευση και χρηματοδότηση δόθηκε επίσης στις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρουάντα σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε αργότερα για τη σύνταξη μιας «λίστας θανάτου» των Τούτσι. Οι πιο συγκλονιστικοί ισχυρισμοί προέρχονται από επιζώντες που ισχυρίζονται ότι οι Γάλλοι στρατιώτες συμμετείχαν στις σφαγές του Τούτσι. Αυτοί οι στρατιώτες ήταν μέρος της Επιχείρησης Τιρκουάζ, μιας γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης τον Ιούνιο του 1994, μιας φαινομενικά ανθρωπιστικής αποστολής που είχε την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Η επιχείρηση Τιρκουάζ προστάτευε τους δολοφόνους όταν η γενοκτονία είχε σχεδόν τελειώσει», υποστηρίζει το 2019 στη Deutsche Welle ο υπουργός εξωτερικών της Ρουάντα, Olivier Nduhungirehe.
Αυτή η επιχειρηματολογία έχει και στη Γαλλία εξέχουσα απείχηση, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο. Ο Guillaume Ancel, βετεράνος του γαλλικού στρατού που υπηρέτησε στη Ρουάντα, δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του το 2018 με τον τίτλο: «Ρουάντα, la fin du silent» (Ρουάντα, ένα τέλος στη σιωπή) Η γνώμη του: ότι η Γαλλία απεικόνισε τη στρατιωτική της επιχείρηση ως ανθρωπιστική αποστολή προκειμένου να κρύψει την υποστήριξή της στις γενοκτονίες.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Survie, η οποία συχνά επικρίνει αυτό που αποκαλεί «νεοαποικιακές» προσπάθειες της Γαλλίας, το προχωρά ακόμα πιο πέρα. Λέει ότι η Γαλλία έπαιξε ενεργό ρόλο στη γενοκτονία συνεχίζοντας να οπλίζει τους δράστες σε μια εποχή που υπήρχαν αρκετές ενδείξεις σχεδιαζόμενων δολοφονιών. Η Survie στηρίζει τα επιχειρήματά της σε δημόσια διαθέσιμα έγγραφα από τότε.
Με 25 χρόνια καθυστέρηση η «συγγνώμη»
Στις 28 Μαΐου 2021, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε μία προσπάθεια να αναθερμάνει τις σχέσεις των δύο χωρών που βρίσκονταν στον πάγο στάθηκε μπροστά από τις σημαίες της Γαλλίας και της Ρουάντα, στο Κιγκάλι και ζήτησε συγγνώμη, αλλά με αστερίσκους για τον ρόλο της χώρας του στη γενοκτονία. Ο Μακρόν αναγνώρισε πως η χώρα του «είχε έναν ρόλο, μια ιστορία και μια πολιτική ευθύνη στη Ρουάντα», αλλά δεν ανέλαβε όλη την ευθύνη που αναλογεί στη Γαλλία: «Οι φονιάδες που ξεχύθηκαν στους βάλτους, τους λόφους, τις εκκλησίες δεν είχαν το πρόσωπο της Γαλλίας. Το αίμα που κύλησε δεν ατίμασε τα όπλα της ούτε τα χέρια των στρατιωτών της».
Η πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Ρουάντα μετά τη γενοκτονία του 1994, είχε γίνει πάνω από δέκα χρόνια πριν, με τον Νικολά Σαρκοζί το 2010. Αφορμή για την επίσκεψη του Μακρόν, ήταν το πόρισμα εξεταστικής επιτροπής που στελεχώθηκε από ιστορικούς και συγκροτήθηκε από το γαλλικό κράτος. Τα τελευταία 27 χρόνια η Γαλλία αρνούνταν ότι εμπλεκεται στη γενοκτονία παρα τις διαρκείς καταγγελίες. Τον Απρίλιο του 2021, η Κυβέρνηση Μακρόν, για να αντιμετωπιστούν αυτές οι κατηγορίες, έδωσε εντολή να ανοίξουν τα αρχεία του τότε Προέδρου Φρανσουα Μιτεράν και του τότε πρωθυπουργού, Εντουαρ Μπαλαντίρ, τα οποία πέρασαν στα χέρια ιστορικών. Η έκθεση 1200 σελίδων που προέκυψε αποδεικνυει ότι οι Γάλλοι είχαν από νωρίς και σε επίπεδο κορυφής ενημερωθεί για την έναρξη της γενοκτονίας. Στο πόρισμα διαπιστώθηκε ότι η αποικιοκρατική νοοτροπία τύφλωσε του Γάλλους αξιωματικούς, που είχαν καλές σχέσεις με την κυβέρνηση των Χούτου, στην κρίση της Ρουάντας και ότι η τότε κυβέρνηση, έφερε «σοβαρή και συντριπτική ευθύνη» για την τροπή που πήρε η σφαγή.
Ο Μακρόν δήλωσε πως ελπίζει στη συγχώρεση του λαού της Ρουάντα επιδιώκοντας να επαναφέρει τις σχέσεις των δύο χωρών μετά από χρόνια κατηγοριών της Ρουάντα ότι η Γαλλία είχε συμμετοχή στις φρικαλεότητες του 1994. «Μόνο εκείνοι που πέρασαν εκείνη τη νύχτα μπορούν ίσως να συγχωρήσουν, και έτσι να δώσουν το χάρισμα της συγχώρεσης», δήλωσε στο μνημείο γενοκτονίας στο Κιγκάλι, όπου έχουν ταφεί περισσότερα από 250.000 θύματα. Σειρές κρανίων βρίσκονται σε μαζικό τάφο και τα ονόματα των θυμάτων είναι γραμμένα σε μαύρο τοίχο.
Η Γαλλία «έχει ένα χρέος: να κοιτάξει την Ιστορία κατά πρόσωπο και να αναγνωρίσει το μερίδιό της για τα δεινά στα οποία υπέβαλε τον λαό της Ρουάντα θέτοντας για πάρα πολύ καιρό την σιωπή πάνω από την αναζήτηση της αλήθειας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν και προσέθεσε: «Θέλοντας να εμποδίσει μία τοπική σύρραξη ή έναν εμφύλιο πόλεμο, παρέμενε ντε φάκτο στο πλευρό ενός γενοκτονικού καθεστώτος. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των πλέον νηφάλιων παρατηρητών, η Γαλλία αναλάμβανε μία συντριπτική ευθύνη σε μία αλυσίδα που κατέληξε στο χειρότερο, την ώρα που πρόθεσή της ήταν ακριβώς η αποφυγή του».
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να δικαστούν οι ύποπτοι για τα εγκλήματα: «Αναγνώριση του παρελθόντος σημαίνει επίσης την συνέχιση του έργου της δικαιοσύνης. Με την ανάληψη της δέσμευσης ότι κανείς ύποπτος για εγκλήματα γενοκτονίας δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από το έργο των δικαστών» και σημείωσε: «Επομένως ταπεινά και με σεβασμό είμαι δίπλα σας σήμερα και καταλαβαίνω την έκταση των ευθυνών μας»
Οι δηλώσεις του Μακρόν ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικές. Η Γαλλία ζητά τη συγχώρεση, αλλά τονίζει πως δεν ήταν οι στρατιώτες της που έκαναν τις σφαγές. Με τις χώρες της Αφρικής να έχουν αρχίσει να μιλούν για πολεμικές αποζημιώσεις, ο Μακρόν τεχνιέντως απέφυγε να αναλάβει η χώρα του την ευθύνη της γενοκτονίας, αφού, αν αναγνωριστεί νομικά η ευθύνη της Γαλλίας, θύματα και συγγενείς τους θα μπορούν να προσφύγουν σε διεθνή δικαστήρια.
Ο Πρόεδρος της Ρουάντα Paul Kagame ωστόσο, φάνηκε ευχαριστημένος και επαίνεσε την «αξιοσημείωτη, ανεξάρτητη» έκθεση λέγοντας ότι άνοιξε την πόρτα για την ομαλοποίηση των σχέσεων. Χαιρέτισε επίσης την ομιλία του Μακρόν, λέγοντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου αργότερα ότι «τα λόγια του ήταν πιο ισχυρά από μια συγγνώμη».
Ο Kagame είπε ότι ο Μακρόν αντιμετώπισε τον ρατσισμό και υπογράμμισε την προθυμία της Ρουάντα να επαναφέρει τις σχέσεις της με τη Γαλλία, λέγοντας «αυτή η επίσκεψη αφορά το μέλλον, όχι το παρελθόν. Θέλω να πιστεύω σήμερα ότι αυτή η προσέγγιση είναι μη αναστρέψιμη».
Προτού αποχωρήσει από το Κιγκάλι, ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι θα ορίσει σύντομα νέο πρεσβευτή της χώρας του στη Ρουάντα (η θέση παραμένει κενή από το 2015), ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του υπεγράφη συμφωνία για γαλλικό δάνειο ύψους 60 εκατoμμυρίων ευρώ για την προμήθεια εμβολίων και τη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας.
Αγοραπωλησίες σταθμών στα FM, αφού του ΕΣΡ δεν προκηρύσσει συχνότητες
Κινητικότητα στο ραδιόφωνα με αγοραπωλησίες εταιρειών που κατέχουν δικαίωμα εκπομπής. Ο πρώην ΘΕΜΑ FM 104.6 πουλήθηκε από τους μετόχους του, την εφημερίδα “Θέμα”, το σταθμό Action και τον Τάκη Κωστάκη (KISS FM) στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Στη συνέχεια ο Atlantis FM 105.2 πουλήθηκε από τον Μιχάλη Χάνδακα στον Τάκη Κωστάκη. Οι αγοραπωλήσιες αυτές υποδηλώνουν το ενδιαφέρον που έχουν επιχειρηματίες για να μπουν στη ραδιοφωνική αγορά και καθώς δεν προκηρύσσονται οι συχνότητες από το ΕΣΡ, ανάγκαζονται να αγοράσουν υφιστάμενες εταιρείες, με αποτέλεσμα να μην έχουν όλη τη ίδια δυνατότητα να διεκδικήσουν μια άδεια.
Ποιοι θα είναι οι συνεργάτες του Γαλλικού Πρακτορείου για τον έλεγχο των πλαστών ειδήσεων;
Καθοριστικής σημασίας η απόφαση του Facebook να αναθέσει τον έλεγχο των πλαστών ειδήσεων στην Ελλάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μετά την πληθώρα των παραπόνων πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας για μεροληπτική στάση από την ιστοσελίδα που είχε αναλάβει την αποστολή αυτή, έρχεται ένας έμπειρος οργανισμός στον έλεγχο των πλαστών ειδήσεων, με πολυετή εμπειρία να αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο. Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει να αντιμετωπίσει, την κατάσταση με την «ελληνική μέθοδο» ή αν θα αναζητήσει συνεργάτες με κατάρτιση στον δύσκολο αυτό τομέα.
Οι εσωτερικές έρευνες της ΕΛΑΣ για τις αυθαιρεσίες και τις βιαιοπραγίες αστυνομικών που άργησαν (κάτι παραπάνω από) μια μέρα
Για ακόμη μια φορά η ΕΛ.ΑΣ. μέσω διαρροών στον Τύπο ενημερώνει τους πολίτες για την εξέλιξη των υποθέσεων αστυνομικής βίας που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο χρόνο και ερευνώνται μέσω Εσωτερικής Έρευνας. Με κάποιες από αυτές τις υποθέσεις να κλείνουν σχεδόν χρόνο στο στάδιο της «εσωτερικής διερεύνησης», όπως αυτή για τον θάνατο του 26χρονου Βασίλη Μάγγου, κάποιες άλλες χρειάστηκαν μονάχα λίγες μέρες για να μπουν στο αρχείο, όπως αυτή με το «ύφασμα που ανέμιζε» ή αλλιώς με την εικόνα αστυνομικού να προβάλει όπλο κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη. Πρόκειται συνολικά για 16 ΕΔΕ, εκ των οποίων οι δέκα αφορούν στα σοβαρά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη ενώ η «διερεύνηση» κινείται με αργούς ρυθμούς και χρειάζεται κατά μέσο όρο 8 μήνες μέχρι να εκδοθεί το τελικό πόρισμα.
Κατάσταση με την πορεία των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων, για αυθαιρεσίες και βιαιοπραγίες αστυνομικών, που διενεργούνται με βάση βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας ή καταγγελίες πολιτών έδωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για συνολικά για 16 ΕΔΕ, εκ των οποίων οι δέκα αφορούν στα σοβαρά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη και οι άλλες έξι για άλλα σοβαρά γεγονότα στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η διερεύνηση των περιστατικών κινείται με αργούς ρυθμούς και χρειάζεται κατά μέσο όρο 8 μήνες μέχρι να εκδοθεί το τελικό πόρισμα.
Από αυτές τις τελευταίες έξι υποθέσεις, σύμφωνα με την κατάσταση που έδωσε η ΕΛΑΣ, ολοκληρώθηκαν από πλευράς αστυνομίας οι τέσσερις ΕΔΕ, και εκκρεμούν οι έρευνες στον Συνήγορο του Πολίτη, ενώ για τις δύο εκκρεμεί η συμπλήρωση Προκαταρκτικών Διοικητικών Εξετάσεων (ΠΔΕ), που διενεργούνται με βάση τις παρατηρήσεις που έχει υποβάλει ο Συνήγορος του Πολίτη.
Αυτές είναι για τα επεισόδια με προσαγωγές και ξυλοδαρμό πολιτών την νύχτα της 8 Μαΐου 2020 στην πλατεία Κυψέλης (εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης 20 ημέρες) και τον τραυματισμό από δακρυγόνο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτου Χατζηγιαννάκη, στις 7 Οκτωβρίου 2020, στην συγκέντρωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, έξω από το Εφετείο, (εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης της ΠΔΕ, 4 ημέρες).
Οι υπόλοιπες τέσσερις που ολοκληρώθηκαν, είναι για τα επεισόδια με μαθητές στο Μαρούσι (9 Οκτωβρίου 2020) και για τον θάνατο του 26χρονου Βασίλη Μάγγου στο Βόλο, (14 Ιουνίου 2020), για τις οποίες αναμένεται το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη καθώς και τον τραυματισμό 5χρονου στο Γαλάτσι, την 1 Νοεμβρίου 2020 και τα επεισόδια και καταστροφές που προξένησαν άνδρες των ΜΑΤ στη Χίο την 27 Φεβρουαρίου του 2020. Τα πορίσματα των ΕΔΕ για τις τελευταίες δύο υποθέσεις παραδόθηκαν για έλεγχο στην ηγεσία της ΕΛΑΣ, πριν αποσταλούν στον Συνήγορο του Πολίτη.
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση του Βασίλη Μάγγου επρεπε να προηγηθεί προσωπική επιστολή του πατέρα του Βασίλη Μάγγου, Γιάννη, προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με την οποία ζητούσε να αναφερθεί στην περίπτωση του γιου του κατά τη συζήτηση στη Βουλή στις 12 Μαρτίου, για να βγάλει ανακοίνωση η αστυνομία για την υπόθεση και την ΕΔΕ. Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) ολοκληρώθηκε στις 23/2 και στη συνέχεια διαβιβάστηκε στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και στον Συνήγορο του Πολίτη, από τότε έως σήμερα απ’ ότι φάνηκε και από τη νεώτερη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. έχει μείνει σε εκείνο το σημείο.
Σε ό,τι αφορά τις ΕΔΕ για τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης, εκδικάστηκε και μπήκε στο αρχείο μόλις εντός λίγων ημερών η υπόθεση για τον αστυνομικό της ομάδας ΔΡΑΣΗ πάνω σε δίκυκλο, που φαίνεται σε βίντεο να κρατάει πιστόλι. Η εσωτερική έρευνα που κράτησε μόλις δύο ημέρες για την εικόνα του αστυνομικού που φέρεται να προέβαλε όπλο και να απείλησε διαδηλωτές, κατέληξε όχι μόνο στην απόρριψη των κατηγοριών που απορρέουν από βίντεο που δημοσιεύτηκε, αλλά υποστηρίζεται πως αυτό που φαίνεται στο βίντεο ως όπλο, είναι τελικά τα γάντια του αστυνομικού, ή καλύτερα, «μοιάζει σαν μικρό ύφασμα που το ανεμίζει».
Παράλληλα, εκκρεμούν οι έρευνες και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε χρόνο από 3 έως 20 ημέρες, για τα περιστατικά:
- Ξυλοδαρμός πολίτη με αστυνομική ράβδο, (20 ημέρες),
- Δημοσιεύματα για ένταση μεταξύ αστυνομικών και δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια προσαγωγής διαδηλωτή και αστυνομικού που χτυπάει με το μηχανάκι πολίτη και ουρλιάζει, (5 ημέρες, ενώ διερευνάται και από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων),
- Δημοσίευμα για αστυνομικό που χαστουκίζει κοπέλα μπροστά στην κάμερα, (20 ημέρες),
- Ξυλοδαρμός και σεξουαλική παρενόχληση 18χρονης από αστυνομικούς, (3 ημέρες),
- Δημοσίευμα για βίντεο δείχνει αστυνομικό να ρίχνει μολότοφ, (10 ημέρες),
- Δημοσιεύματα και καταγγελίες για κλωτσιά σε κοπέλα, χτύπημα διαδηλωτή με κλομπ, σύλληψη νεαρού και ξυλοδαρμό της κοπέλας του, αλλά και για αστυνομικό που πάλευε να σταματήσει συναδέλφους του πού έδερνε πολίτη, (25 ημέρες),
- Δημοσίευμα: «Αστυνομικοί χτυπούν βάναυσα πολίτη μέσα σε κατάστημα», (ερευνάται από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων),
- Καταγγελίες για διαρροή από αστυνομικούς προσωπικών δεδομένων και λοιπών πληροφοριών πολίτη σε ηλεκτρονικούς ιστοτόπους, ο οποίος λανθασμένα φερόταν ως δράστης του ξυλοδαρμού του αστυνομικού της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ» στη Νέα Σμύρνη. Υπολογίζεται ότι η έρευνα θα έχει ολοκληρωθεί σε 60 ημέρες από τη χρέωση της ΠΔΕ η οποία θα γίνει στο διάστημα 3-10 Ιουνίου 2021, ενώ διερευνάται παράλληλα και από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και τέλος,
- Καταγγελία για ξυλοδαρμό κρατουμένων στην ΓΑΔΑ (συλληφθέντων της Νέας Σμύρνης).
Αξίζει πάντως να 4 σχόλια ότι από την αντίστοιχη «ενημέρωση» της ΕΛΑΣ για την πορεία των ίδιων ΕΔΕ πριν σχεδόν δύο μήνες δεν έχουν αλλάξει και πολλά, για την ακρίβεια δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. Αντιστροφή της πραγματικότητας για την αστυνομική αυθαιρεσία στη Νέα Σμύρνη από την ΕΛΑΣ, κλείνοντας εσωτερικές έρευνες πριν ανοίξουν – τότε και σήμερα.
-
Εν αρχή ην ο πόνος, τούτες τις τρομερές μέρες του φετινού Αυγούστου. Ναι, ο πόνος. Γιατί πριν από κάθε ανάλυση, ακόμα και την εμβριθέστερη...
-
Τίτλοι αρχής (το παρακάτω βίντεο ανέβηκε από το κανάλι bellllllochannel στο Youtube) Μοιάζει...
-
Πηγή εικόνας: i-diadromi.gr Καλήν εσπέραν άρχοντες, αν είναι ορισμός σας, Χριστού τη Θεία γέννηση, να πω στ’ αρχοντικό σας. Χριστός γεννάται...