Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

ΑΚΟΥΣΤΕ επιχείρημα για να τρυπήσουν και τα παιδιά

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο:


Το lockdown αφαιρεί 6 χρόνια ζωής: Δημήτρης Κούβελας - Κωνσταντίνος Φαρσαλινός

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο:


Μειώνουν τα self-test για εκπαιδευτικούς – μαθητές σε ένα την εβδομάδα

 Ένα self test την εβδομάδα αντί για δύο θα παρέχονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία από τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα, όσον αφορά τα πανεπιστήμια, η εξέταση των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου, θα γίνει είτε εξ αποστάσεως είτε δια ζώσης, διαδικασία που θα είναι στην ευχέρεια του κάθε τμήματος ή της κάθε σχολής.


Επιστροφή στα θρανία με μόνο ένα self test την εβδομάδα αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας για μαθητές και εκπαιδευτικούς από τη Δευτέρα 17 Μαΐου. Το τεστ, θα πρέπει να γίνεται 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, δηλαδή την Κυριακή το απόγευμα ή το βράδυ και το αποτέλεσμα, είτε είναι θετικό είτε αρνητικό, θα δηλώνεται στην σχετική πλατφόρμα.

Επιπλέον όσον αφορά τα πανεπιστήμια, η εξέταση των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου, θα γίνει είτε εξ αποστάσεως είτε δια ζώσης, διαδικασία που θα είναι στην ευχέρεια του κάθε τμήματος ή της κάθε σχολής, αλλά στην περίπτωση της δια ζώσης εξέτασης, θα απαιτείται αρνητικό self test από φοιτητές και καθηγητές.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα για διενέργεια με φυσική παρουσία πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές μεταξύ του τέταρτου και πέμπτου έτους των προγραμμάτων σπουδών Α’ κύκλου στις πολυτεχνικές σχολές, με διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα.

Γίνεται επίσης επανέναρξη των εργαστηριακών μαθημάτων για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Ι και ΙΙ) στις 24/05/2021, με διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα.

Παράλληλα, εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών, ο αερισμός των χώρων κλπ.

Πώς θα γίνουν οι πανελλήνιες εξετάσεις

Στις 14 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τους μαθητές όλων των ομάδων προσανατολισμού και ολοκληρώνονται για τα γενικά λύκεια στις 22 Ιουνίου. Στις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων.


Πηγή


Σαρηγιάννης και Παυλάκης κατά της άρσης του lockdown, κατακεραυνώνουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης

 Tην έντονη αντίθεσή τους στη προγραμματισμένη για την Παρασκευή άρση του lockdown εξέφρασαν ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο ερευνητής-γιατρός Γιώργος Παυλάκης. Λάθος στο μοντέλο εμβολιασμού και λάθος με την άρση του lockdown, χρεώνει στην κυβέρνηση ο Γ. Παυλάκηςς και επεσήμανε ότι τα μέτρα άρσης του lockdown το Πάσχα οδηγούν σε έκρηξη των κρουσμάτων. Όσο για το άνοιγμα του τουρισμού, τόνισε πως η Ελλάδα έχασε το περσινό πλεονέκτημα που είχε. Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισημαίνοντας ότι από τη Δευτέρα του Πάσχα καταγράφεται ταχεία αύξηση των κρουσμάτων και τονίζοντας πως δε θα έπρεπε να έχουμε ανοίγματα σε αύτη την λυπηρή κατάσταση που είμαστε. Βάσει των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων. και οι δύο υποστήριξαν πως μέλημα της κυβέρνησης τώρα α έπρεπε να είναι η μείωση των κρουσμάτων κι όχι τα ανοίγματα δραστηριοτήτων.

Απανωτά λάθη όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας χρεώνει στην κυβέρνηση ο ερευνητής γιατρός, Γιώργος Παυλάκης από τις ΗΠΑ. Μιλώντας στο Mega, κατέστρεψε το αφήγημα της κυβέρνησης ότι «όλα βαίνουν καλώς και επιστρέφουμε στην κανονικότητα», υπογραμμίζοντας πως όλες οι αποφάσεις που έχει πάρει είναι λάθος. «Μην ωραιοποιούμε την κατάσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όταν υπάρχει μια ηγεσία που εμπνέει και γίνονται τα σωστά, ο ελληνικός λαός τ’ ακολουθεί. Δεν νομίζω ότι ο ελληνικός λαός ήταν κουρασμένος», τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης, επισημαίνοντας πως η κατάσταση είναι λυπηρή και η απόφαση για ταυτόχρονο άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων λανθασμένη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα μέτρα άρσης του lockdown κατά την περίοδο του Πάσχα οδηγούν σε έκρηξη των κρουσμάτων με νέο αρνητικό ρεκόρ σε Μεσολόγγι, Ιόνιο και νησιά του Αιγαίου.

Αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού επεσήμανε πως η Ελλάδα έχασε το πλεονέκτημα που είχε πέρσι και τόνισε ότι τα εμβόλια δεν είναι θαυματουργά και θέλουν χρόνο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στην επίτευξη της ανοσίας. Χαρακτήρισε, μάλιστα, λάθος το μοντέλο εμβολιασμού στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να ακολουθηθεί το μοντέλο της Βρετανίας που επέλεξε έναν εμβολιασμό για όλους μέχρι να αρχίσει η ροή των εμβολίων. Σχετικά με το πότε θεωρεί ο ίδιος ότι θα έπρεπε να ανοίξει ο τουρισμός, είπε ότι «δεν ξέρω τι πρέπει να κάνει ο τουρισμός, η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτό. Το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης είναι να ρίξει τα κρούσματα. Λέγαμε προσοχή στο Πάσχα, να εφαρμοστεί η περσινή συνταγή. Δεν εφαρμόστηκε. Σε μερικές περιοχές έγιναν τρελά πράγματα, και αυτά θα πληρωθούν. Ο ιός δεν ξεχνά, ο ιός τιμωρεί, αυτός είναι ο νούμερο ένα κανόνας. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. Τώρα πρέπει να πέσουν τα κρούσματα. Αυτό μπορεί να γίνει με λιγότερες επαφές. Τα εμβόλια θέλουν καιρό να δουλέψουν, και θα δουλέψουν όταν η πλειοψηφία της κοινωνίας προστατευτεί. Αν δεν γίνουν γρήγοροι και συντονισμένοι εμβολιασμοί, δε γίνεται αυτό».

Την έντονη ανησυχία του για την άρση του lockdown εξέφρασε και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, επισημαίνοντας ότι από τη Δευτέρα του Πάσχα καταγράφεται ταχεία αύξηση των κρουσμάτων και υπογράμμισε πως βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων δεν έπρεπε να γίνει άρση του lockdown. «Από τη Δευτέρα του Πάσχα είμαστε σε πορεία αύξησης, και μάλιστα ταχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα φτάσουμε τα 2.600 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, για να φτάσουμε σε μια αποκλιμάκωση τον Ιούνιο. Η αύξηση οφείλεται στα ανοίγματα που κάνουμε, στο ότι δε φορούμε τις μάσκες κλπ.. Η αποκλιμάκωση τον Ιούνιο θα γίνει με τους εμβολιασμούς και με τη χρήση των self-tests», είπε μιλώντας στο Mega. Ο καθηγητής εξηγώντας πως ο μοναδικός λόγος που δικαιολογείται υγειονομικά να γίνουν ανοίγματα, είναι τα self-tests και ο εμβολιασμός, επεσήμανε πως «η κάμψη από τις 1-2 Ιουνίου και έπειτα, θα οφείλεται αποκλειστικά στους εμβολιασμούς».

«Χαίρομαι που ο κ. Σαρηγιάννης τα λέει όπως τα βλέπει, χωρίς να μασάει τα λόγια του. Η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα, αλλά καλύτερα δε σημαίνει καλά. Τον τελευταίο καιρό χάνει έδαφος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η τελευταία περίοδος είναι λυπηρή. Όλοι ευχόμαστε να τα πάει η Ελλάδα καλά στο επόμενο διάστημα, αλλά πρέπει να έχουμε το θάρρος να βλέπουμε την πραγματικότητα. Λέγονται πολλά για το ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουμε, και ανοίξαμε. Το Πάσχα έγινε όπως έγινε, ενώ υπήρχε καλύτερη συνταγή, αυτή του περασμένου Πάσχα. Τώρα δεν έχουμε μόνο αύξηση κρουσμάτων, αλλά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουμε νέα ρεκόρ κρουσμάτων. Αν γίνουν λάθη αυτή την περίοδο θα το πληρώσουμε, ο ιός δε συγχωρεί», είπε από την πλευρά του ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης.

«Το 1/5 του πληθυσμού της Γης είναι ελεύθερο από κορονοϊό, το έκαναν χωρίς εμβόλια, χωρίς φάρμακα, χωρίς καν τεστ. Εμείς τα έχουμε όλα αυτά, γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα;» είπε χαρακτηριστικά ο ερευνητής, σημειώνοντας πως θα ήθελε να δει τα κρούσματα να μείνουν τουλάχιστον τα μισά, με τον καθηγητή Σαρηγιάννη να αναφέρει από την πλευρά του ότι «για να χαρούμε, και να γίνει το άνοιγμα όπως πρέπει, θα πρέπει να δείξουμε εξαιρετική σύνεση. Κάτι που δε βλέπουμε να γίνεται».

«Η λύση είναι σύνεση, προσωπική. Ο κίνδυνος είναι εδώ και φαίνεται στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία. Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες που έχουν να κάνουν με τον κόσμο να κρατήσουν και εκείνοι τα μέτρα, και να προφυλάξουν τους πελάτες τους υγειονομικά. Το υπουργείο Ανάπτυξης στα μέτρα για την εστίαση πρέπει να εντάξει τις συσκευές απολύμανσης του αέρα. Τώρα κάνουμε διάκριση στους επαγγελματίες που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους. Θεωρώ ότι είναι λάθος το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων χωρίς συσκευές απολύμανσης του αέρα. Βασική οδός μετάδοσης του κορωνοϊού είναι σταγονίδια από κοντινή απόσταση, και αερογενώς σε κλειστούς χώρους», είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει για να πέσουν τα κρούσματα. Ο Γιώργος Παυλάκης από την πλευρά του σημείωσε πως «μπαίνουν πολύ περισσότερα επιτακτικά καθήκοντα και στην κυβέρνηση και στους πολίτες, για να συγκρατηθούν τα κρούσματα. Αυτό σημαίνει λιγότερες επαφές, με μάσκες, σε εξωτερικούς χώρους και όχι σε συγκεντρώσεις. Έγιναν πολλές συγκεντρώσεις το Πάσχα».


Πηγή

Διαψεύδει τον δημοσιογράφο του BBC ο Γεραπετρίτης χωρίς να έχει ακούσει τη συνέντευξη με Θεοχάρη

 Διαψεύδει ο υπουργός Επικρατείας όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος του BBC κατά τη συνέντευξη που είχε με τον υπουργό Τουρισμού, αν και δεν έχει ακούσει τη συνέντευξη, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, για την οποία ο δημοσιογράφος του BBC τόνισε ότι οι Έλληνες εμβολιάζονται «με τους πιο αργούς ρυθμούς της Ευρώπης», ο Γιώργος Γεραπετρίτης διέψευσε τον δημοσιογράφο, ισχυριζόμενος πως η Ελλάδα σε αναλογία πληθυσμού βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της G20. «Έχουμε φτάσει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, το εμβολιαστικό εγχείρημα ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας» σημείωσε.


Τη γραμμή «δεν ισχύει τίποτα, είναι όλα ψέματα» ακολούθησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφορικά με τη συνέντευξη του υπουργού τουρισμού στο BBC. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με την επίμαχη συνέντευξη που έδωσε ο Χάρης Θεοχάρης στο BBC, η οποία όπως φαίνεται έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο Μαξίμου.

Ο ίδιος διέψευσε τον δημοσιογράφο του BBC, ο οποίος αποδόμησε πλήρως τη δήθεν διαχειριστική επάρκεια που πασχίζει να χτίσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην πανδημία. Πιο συγκεκριμένα, όταν  ρωτήθηκε σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, για την οποία ο δημοσιογράφος του BBC επεσήμανε ότι οι πολίτες στην Ελλάδα εμβολιάζονται «με τους πιο αργούς ρυθμούς της Ευρώπης», ο Γ.  Γεραπετρίτης διέψευσε τον δημοσιογράφο χωρίς να έχει ακούσει τη συνέντευξη, όπως διευκρίνισε. «Δεν ισχύει τίποτα από αυτά τα οποία αναφέρθησαν στη συνέντευξη αυτή από τον δημοσιογράφο, με την επιφύλαξη ότι δεν έχω ακούσει τη συνέντευξη» είπε χαρακτηριστικά.

Την έντονη κριτική από δημοσιογράφο του BBC, γνώρισε ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. O δημοσιογράφος του BBC, Stephen Sackur,  άσκησε την κριτική του σημειώνoντας πως η Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό αφού από αυτόν εξαρτάται το 1/5 του ΑΕΠ της και αντιλαμβάνεται πως η χώρα (και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης) βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Διερωτήθηκε μάλιστα αν είναι πολύ νωρίς για να επιστρέψουν οι τουρίστες στις ελληνικές παραλίες και τις αρχαιότητες, σημειώνοντας πως τα κρούσματα βρίσκονται σε κάμψη αλλά το σύστημα υγείας παραμένει υπό πίεση, ενώ η Ελλάδα έχει τους πιο αργούς ρυθμούς σε εμβολιασμούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ε.Ε.

«Η Ελλάδα σε αναλογία πληθυσμού βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της G20», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας στον ΣΚΑΙ, προσθέτοντας πως «ένας στους 100 Έλληνες εμβολιάζεται κάθε ημέρα. Έχουμε φτάσει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο», «το εμβολιαστικό εγχείρημα ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας». Ο υπουργός τόνισε ότι έως τα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. πολίτες, χαρακτήρισε αυτονόητο ότι η χώρα  ετοιμάζεται για τέταρτο κύμα πανδημίας, «αν και δε θα χρειαστεί, καθώς το μεγάλο όπλο είναι οι εμβολιασμοί», όπως χαρακτηριστικά είπε.



Πηγή

Ο Κυρανάκης αισθάνεται «στάσιμος» ως βουλευτής και ζητά on air εμμέσως υπουργείο

 «Στάσιμος» ως βουλευτής αισθάνεται ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ισχυριζόμενος πως «οι βουλευτές δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πραγματικό έργο και δεν έχει τα εργαλεία για να κάνει τη χώρα πρότυπο όπως οραματίζεται».

Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν έχει υπουργοποιηθεί εξέφρασε στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» στον Alpha ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, τονίζοντας πως αυτή η κατάσταση που βιώνει ως βουλευτής του φέρνει «ασφυξία». «Στάσιμος» αισθάνεται ως βουλευτής γιατί «δεν έχει τα εργαλεία να κάνει τη χώρα πρότυπο», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. «Οι βουλευτές δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πραγματικό έργο», τόνισε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του.

 

«Οι βουλευτές δεν έχουν δυνατότητα να κάνουν πραγματικό έργο. Δεν διαχειρίζονται χρήματα για να μπορούν να επενδύσουν στην τάδε υποδομή. Θα εφαρμόσω την τάδε πολιτική. Αυτό το κάνουν οι υπουργοί. Στην πραγματικότητα οι βουλευτές ούτε καν ψηφίζουν. Η ψήφος του βουλευτή τεκμαίρεται. Σε κάθε νομοσχέδιο, το οποίο μπορεί ν’ αλλάζει μέρα με τη μέρα, ψηφίζει ένας εισηγητής. Εκτός αν υπάρχει ονομαστική ψηφοφορία που γίνεται με αίτημα της αντιπολίτευσης», είπε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και συνέχισε: «Το να είναι κυβερνητικός βουλευτής ένας άνθρωπος 34 ετών που τα προηγούμενα χρόνια ήταν αεικίνητος και δραστήριος, αυτή η κατάσταση φέρνει ασφυξία. Και εγώ για πρώτη φορά στη ζωή μου αισθάνομαι στάσιμος. Το αφεντικό μου είναι αυτοί οι 42.000 που με ψήφισαν. Σε αυτούς λογοδοτώ. Η σχέση μου με αυτούς τους ανθρώπους μου έχουν λείψει πολύ. Νοιώθω ότι δεν μπορώ να καταφέρω πράγματα. Για άνθρωπο που ασχολείται με την πολιτική για τους σωστούς λόγους, που θέλει ν’ αλλάξει τη χώρα, να κάνει τη χώρα πρότυπο, δεν έχω τα εργαλεία να το κάνω».


Πηγή

Μαζικές παραιτήσεις γιατρών στο νοσοκομείο Πύργου, με τους γιατρούς να δείχνουν την διοίκηση

 Μαζικές παραιτήσεις γιατρών έχει αντιμετωπίσει το τελευταίο χρόνο το νοσοκομείο του Πύργου, οι οποίες φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του διοικητή του νοσοκομείου. Η παθολογική κλινική, φαίνεται πως έχει μείνει με μόνον έναν γιατρό, χωρίς ειδικευόμενο, να εφημερεύει στην παθολογική κλινική, στην πτέρυγα Covid και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης, αποφάσισε να αντιμετωπίσει η Διοικητική Υγεινομική Περιφέρεια της περιοχής μετακινώντας γιατρούς από άλλα νοσοκομεία σε πολλές περιπτώσεις μετά από εφημερίες και χωρίς να έχουν εξασφαλίσει καν τον τρόπο μεταφοράς τους.


Ασφυκτιά το νοσοκομείο του Πύργου με τις παραιτήσεις των γιατρών να έχουν φτάσει τις 12 τον τελευταίο χρόνο. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μόνο ένας παθολόγος, χωρίς ειδικευόμενο, έχει μείνει να εφημερεύει στην παθολογική κλινική, στην πτέρυγα Covid που φτάνει να νοσηλεύει έως και 100 ασθενείς και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα και την ΟΕΝΓΕ να συνδέεουν τις παραιτήσεις  με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Όπως δήλωσε και η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου: «Το οξυμένο πρόβλημα της διάλυσης ουσιαστικά της παθολογική κλινικής του νοσοκομείου Πύργου και εξαιτίας της χρόνιας υποστελέχωσης αλλά και εξαιτίας της στάσης του διοικητή του νοσοκομείου Πύργου ο οποίος έχει δώσει τη χαριστική βολή και έχει εξωθήσει 12 συναδέλφους τον τελευταίο χρόνο σε παραίτηση δεν λύνεται με την αποψίλωση των άλλων νοσοκομείων».

Κατά τις ίδιες πηγές, το πρόβλημα αποφάσισε να «αντιμετωπίσει» ο διοικητής της 6ης ΔΥΠΕ (Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια) μετακινώντας γιατρούς από τα νοσοκομεία Π.Γ.Ν. Πατρών και Γ.Ν.Π. «Άγιος Ανδρέας» στο νοσοκομείο του Πύργου σε πολλές περιπτώσεις την αμέσως επόμενη μέρα της εφημερίας τους, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει καν τον τρόπο μεταφοράς τους και την κάλυψη των οδοιπορικών τους εξόδων, με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκάζονται να διανύσουν 95 χλμ με δικό τους όχημα ενώ έχουν ξενυχτήσει εφημερεύοντας, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους.

Με αφορμή αυτό, τη Δευτέρα 12 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της 6ης ΔΥΠΕ στην Πάτρα, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχαν προκηρύξει οι Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών της Αχαΐας και του Πύργου ενάντια στις μετακινήσεις γιατρών. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και της Δημοτικής Αρχής, καθώς και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και συναντήθηκαν με τον διοικητή της ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη.

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ τελικά δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση και ταυτόχρονη προκήρυξη με κατεπείγουσες διαδικασίες του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων παθολόγων στο νοσοκομείο Πύργου, με επιπλέον μισθολογικά και επιστημονικά κίνητρα. Ωστόσο, οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούν πως ότι αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις, «η κυβέρνηση, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ θα είναι υπόλογες στο λαό της περιοχής και τους νοσοκομειακούς γιατρούς για το λουκέτο στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου του Πύργου σε περίοδο μάλιστα πανδημίας».


Πηγή

Συγκλονιστική συμμετοχή στη γενική απεργία στην Κολομβία

 Εκατομμύρια πολίτες βγήκαν στους δρόμους την Τετάρτη, μετά το κάλεσμα των συνδικάτων, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στη βάρβαρη κυβέρνηση Ντούκε.

Από άκρου εις άκρον της Κολομβίας, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν χτες, Τετάρτη, στους δρόμους, συμμετέχοντας στην αντικυβερνητική διαδήλωση που είχαν κηρύξει τα σωματεία. Παρά την παρουσία χιλιάδων ανδρών της στρατικοποιημένης αστυνομίας της Κολομβίας, οι δρόμοι της Μπογκοτά, της Καρθαγένης, του Μεντεγίν, του Κάλι γέμισαν πολίτες διαμαρτυρόμενους για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την βίαιη και δολοφονική καταστολή της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε. Με μουσικές, τραγούδια, πανώ, ζωγραφική, και θέατρο δρόμου, εκατομμύρια Κολομβιανών ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης, που τη θεωρούν υπεύθυνη για τον διπλασιασμό των οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μέσα σε δύο χρόνια. 

Περισσότερο από το 50% των Κολομβιανών ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς οι πολιτικές Ντούκε, ενισχυμένες από την πανδημία, προσέθεσαν περίπου είκοσι εκατομμύρια νεόπτωχους στη χώρα. Στους σχετικούς πίνακες, η Κολομβίας είναι σήμερα η χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες σε όλη τη Λατινική Αμερική, θέση που «κέρδισε» υπό την διακυβέρνηση Ντούκε. Ειδικά, δε, στην Λατινική Αμερική, μια περιοχή του κόσμου με τεράστιες και ορατές τις ανισότητες, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο «επίτευγμα», όταν από το 2019 έχουμε δει τις ανισότητες να αυξάνονται – και τους λαούς να βγαίνουν στο δρόμο- σε Χιλή, Ισημερινό, Περού, την Βολιβία υπό το πραξικόπημα…

Ήδη είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι κατοικίες  σε όλη τη Κολομβίας που «στολίζουν» την εξώπορτα τους ή τα παράθυρα τους με κόκκινο πανί, που έχει γίνει το γενικευμένο σύμβολο της φτωχοποίησης και της αντίδρασης στην καταστολή. Το κόκκινο πανί εμφανίστηκε πρώτη φορά πέρισυ, ένδειξη ότι οι κάτοικοι του σπιτιού θα δεχόταν βοήθεια σε τρόφιμα ή άλλα βασικά αγαθά, αλλά σήμερα έχει γενικευτεί η χρήση του και έχει γίνει σημαία διαμαρτυρίας. 

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου και ο Ντούκε έβγαλε στο δρόμο αστυνομία και στρατό, και τις αμερικανοεκπαιδευμένες ειδικές δυνάμεις ESMAD, δολοφονώντας δεκάδες, τυφλώνοντας, συλλαμβάνοντας και «εξαφανίζοντας» πολίτες. 

Στους δρόμους έχουν αναπτυχθεί περί τις 47.500 ένστολοι από το υπουργείο Αμύνης. Χαρακτηριστικά, μόνο στο Κάλι, με πληθυσμό δύο εκατομμυρίων, τις διαδηλώσεις πλήττουν 1800 αστυνομικοί, 700 στρατιώτες, 500 άνδρες των δολοφονικών ειδικών δυνάμεων, με ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και κανόνια νερού και έχουν καταγραφεί, από ντόπιες και διεθνείς ειδησεογραφικές πηγές, δεκάδες περιπτώσεις χρήσης αληθινών πυρών κατά διαδηλωτών. Και ο στρατός, όπως και η αστυνομία στην Κολομβίας, υπάγονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


Πηγή

Με έξωση απειλεί ο Δήμος Αθηναίων Πολιτιστικό Σύλλογο των Αμπελοκήπων

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων καταγγέλλει ότι μετά από χρόνια δράσεων απειλείται με έξωση από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. «Σε πρόσφατη επίσκεψη του ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης εξήρε την πλούσια δραστηριότητα του Συλλόγου μας αναφέροντας πως ούτε ο ίδιος ο δήμος δεν υλοποιεί τόσες εκδηλώσεις και δράσεις», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημέας επισημαίνοντας ότι «αντί να στηρίξουν στο έργο μας επιχειρούν να μας κάνουν έξωση. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε».


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων καταγγέλλει ότι απειλείται με έξωση από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και ζητά να συνεχίσει να αξιοποιεί την υπόγεια αίθουσα (Λάκωνος 9), στο πάρκο ΚΑΠΑΨ για τη λειτουργία των πολιτιστικών τμημάτων και τις άλλες εκδηλώσεις.

Παράλληλα, ο Σύλλογος απευθύνει έκκληση στον Δήμαρχο Αθηναίων και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους να τον υποστηρίξουν, «ώστε να διατηρηθεί και να εμπλουτιστεί παραπέρα αυτή η μεγάλη πολιτιστική εστία στη γειτονιά μας, που όλοι έχουμε τόσο ανάγκη, μετά και τα δυσμενή βιώματα από την πανδημία».

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νικήτας Δημέας αναφέρθηκε στη δράση του συλλόγου εδώ και χρόνια αλλά και τη συναίνεση των εκάστοτε δημοτικών αρχών για παροχή της αίθουσας. «Ο Σύλλογός μας, εδώ και 6 χρόνια αξιοποιεί με τη συναίνεση των εκάστοτε δημοτικών αρχών, με τον καλύτερο τρόπο, την υπόγεια αίθουσα του πάρκου ΚΑΠΑΨ, προς όφελος όλων των κατοίκων της γειτονιάς, με χιλιάδες πολιτιστικές δωρεάν εκδηλώσεις αλλά και τη λειτουργία των πολιτιστικών τμημάτων μας» λέει.

«Σε πρόσφατη επίσκεψη του ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης εξήρε την πλούσια δραστηριότητα του Συλλόγου μας αναφέροντας πως ούτε ο ίδιος ο δήμος δεν υλοποιεί τόσες εκδηλώσεις και δράσεις», συμπληρώνει ο κ. Δημέας.  «Αντί να μας στηρίξουν στο έργο μας επιχειρούν να μας κάνουν έξωση. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε. Επίσης  όλοι οι σύλλογοι της περιοχής μας, με υπόμνημά τους έχουν συμφωνήσει με την παραχώρηση της αίθουσας για χρήση αποκλειστικά του συλλόγου μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση – ανοικτή επιστολή:

Αγαπητοί γείτονες,

Αιφνιδιαστικά, χωρίς καμία συνεννόηση τη δύσκολη αυτή περίοδο, με την έξαρση της πανδημίας, η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων), κα Ροκοφύλλου με email προς το σύλλογό μας, την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021, μας κάλεσε «Να παραδώσουμε τα κλειδιά και τη χρήση της υπόγειας αίθουσας του πάρκου ΚΑΠΑΨ τη Δευτέρα 10 Μαΐου και ώρα 12».

Πώς είναι δυνατόν, η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ να μη λαμβάνει υπόψη μια μεγάλη πραγματικότητα, ότι δηλαδή ο Σύλλογός μας, εδώ και 6 χρόνια αξιοποιεί με τη συναίνεση των εκάστοτε δημοτικών αρχών, με τον καλύτερο τρόπο, την υπόγεια αίθουσα του πάρκου ΚΑΠΑΨ, προς όφελος όλων των κατοίκων της γειτονιάς.

Συγκεκριμένα στην αίθουσα:

1) Λειτουργούν σε καθημερινή βάση (φυσικά έχουν ανασταλεί προσωρινά την περίοδο της πανδημίας), δεκάδες πολιτιστικά τμήματα, όπως παραδοσιακός χορός για ενήλικες και παιδιά, μοντέρνος χορός για ενήλικες, θεατρικό εργαστήρι, ζωγραφική, χορωδία, πολυφωνικό τραγούδι, θεατρικό παιχνίδι, κινηματογράφος με προβολές ταινιών, σε συνεργασία με διεθνή ινστιτούτα και πολιτιστικά κέντρα, όπως Ινστιτούτο Θερβάντες, ελληνικό κέντρο κινηματογράφου, γαλλικό κέντρο κινηματογράφου και επισήμων εκπροσώπων πρεσβειών από διάφορες χώρες (ενδεικτικά αναφέρουμε Γεωργία, Αργεντινή, Χιλή, Βιετνάμ, Ιράν, Κούβα, Αίγυπτο, Παλαιστίνη κ.α.), μουσικό τμήμα-ορχήστρα, ραπτική, φωτογραφία, λέσχη ανάγνωσης – δανειστική βιβλιοθήκη, ντεκουπάζ κ.λπ.

2) Πραγματοποιούνται πολλές άλλες εκδηλώσεις, όπως: μουσικές, θεατρικές, ποιητικές βραδιές, παραμυθιού και Καραγκιόζη, βιβλιοπαρουσιάσεις, ημερίδες για διάφορα θέματα (περιβάλλον, ειρήνη κ.λπ.), επετειακές εκδηλώσεις κ.λπ., τις οποίες παρακολουθούν εκατοντάδες κάτοικοι, ενώ παράλληλα δίνεται βήμα έκφρασης και δημιουργίας σε πάρα πολλούς καλλιτέχνες επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς και ερασιτεχνικές ομάδες, σκηνοθέτες και μουσικά σχήματα, μουσικούς, συγγραφείς, ποιητές, επιστήμονες, ιστορικούς κ.α.

Επίσης πραγματοποιούνται συσκέψεις φορέων και κινήσεων πολιτών, για την προώθηση των κοινών μας προβλημάτων (Γηροκομείο, Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, προσφυγικά Πανόρμου, χώροι για πράσινο, επιτροπή αλληλεγγύης, Συντακτική Επιτροπή εφημερίδας κ.λπ.)

Τουλάχιστον 500 άτομα κάθε εβδομάδα χαίρονται αυτή την αίθουσα που δημιουργήθηκε (όπως και όλο το πάρκο ΚΑΠΑΨ), με τους μακρόχρονους (πάνω από 60 χρόνια) αγώνες των κατοίκων, στους οποίους αγώνες πρωτοστάτησε ο σύλλογός μας.

Ας σημειωθεί ότι όλοι οι σύλλογοι της περιοχής μας, με υπόμνημά τους έχουν συμφωνήσει με την παραχώρηση της αίθουσας για χρήση αποκλειστικά του συλλόγου μας.

Είναι αυτονόητο πως η μακρόχρονη στενή συνεργασία και κοινή δράση του συλλόγου μας με όλους τους κατοίκους και όλους τους άλλους φορείς, εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα όποτε οι άλλοι φορείς επιθυμούν για κάποια εκδήλωσή τους την αίθουσα.

Βέβαια, στα 6 χρόνια που ο σύλλογός μας διαχειρίζεται την αίθουσα, κανένας σύλλογος δεν τη χρειάστηκε, γιατί οι σύλλογοι γονέων πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους στα σχολεία, ενώ υπάρχει κοντά (Πανόρμου 59) και η πολύ μεγαλύτερη αίθουσα της 7ης Δημοτικής Κοινότητας, που ως γνωστόν παραχωρείται για εκδηλώσεις φορέων.

Επισημαίνουμε ότι ο Σύλλογός μας, αξιοποιεί μόνο μια (1) αίθουσα σε σύνολο επτά (7) που υπάρχουν στο πάρκο.

Οι άλλες έξι (6) σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (υπ΄ αριθ 1785/18-12-2014) αξιοποιούνται από:

α) Την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) «Μύρτιλλο) 2 αίθουσες

β) Το σωματείο με την επωνυμία «Η παιδική ηλικία και Γονεϊκότητα -Το μεγάλο μας σπίτι- 1 αίθουσα

γ) Το σωματείο «Διαβάζοντας Μεγαλώνω» που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 1 αίθουσα

δ) Το Δήμο Αθηναίων (παιδική βιβλιοθήκη) 1 αίθουσα

ε) Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης) 1 αίθουσα

Περιμένουμε ο Δήμαρχος Αθηναίων και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, λαμβάνοντας υπόψη τη θέληση όλων των κατοίκων και των φορέων της περιοχής μας, να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την καθημερινή παρουσία του συλλόγου μας στην αίθουσα, ώστε να διατηρηθεί και να εμπλουτιστεί παραπέρα αυτή η μεγάλη πολιτιστική εστία στη γειτονιά μας, που όλοι έχουμε τόσο ανάγκη, μετά και τα δυσμενή βιώματα από την πανδημία

Αγαπητοί γείτονες,

Είμαστε σίγουροι πως όλοι μαζί ενωμένοι θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας, στην ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία, στην ψυχαγωγία, στην επικοινωνία με έδρα τη συγκεκριμένη αίθουσα την οποία εδώ και έξι χρόνια συντηρούμε με τον καλύτερο τρόπο και την έχουμε εξοπλίσει με υποδομές απαραίτητες για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεών μας (προτζέκτορες, ηχητικά, κατάλληλο φωτισμό, κουζινάκι, βιβλιοθήκες, ψυγειο-καταψύκτη για τις ανάγκες της επιτροπής αλληλεγγύης κ.λπ.).



«Κάτω τα Χέρια απ’το 8ωρο»: Πλήθος κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα απέναντι στο αντιεργατικό νομοσχέδιο

 Με συλλαλητήριο στα Προπύλαια, σήμερα, Πέμπτη, στις 19:00, το ΠΑΜΕ και πλήθος συνδικάτων «υποδέχονται» το αντιεργατικό νομοσχέδιο, που κατατίθεται σε δημόσια διαβούλευση και παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. «Κάτω τα χέρια απ’ το 8ωρο» το κεντρικό σύνθημα, με κινητοποιήσεις να πραγματοποιούνται το απόγευμα σε πολλές πόλεις.


Παράλληλα, σύμφωνα με τον 902.gr τα Σωματεία κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, προετοιμάζοντας νέα απεργία, απέναντι στο νομοσχέδιο της υποτιθέμενης «Προστασίας της Εργασίας», που αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους.

Το ΠΑΜΕ έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικό σποτ για την κινητοποίηση στις 19:00 στα Προπύλαια:

Στον Πειραιά,  θα γίνει συγκέντρωση την Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κοραή. Στην Θεσσαλονίκη, σωματεία εργαζομένων καλούν σε σύσκεψη την Πέμπτη 13 Μάη στις 6.30 μ.μ., στη νέα παραλία, στο πάρκο των 4 εποχών.

Όπως προσθέτει ο 902, οι κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις της χώρας που έχουν εξαγγελθεί είναι οι παρακάτω:

  • Στα Γιάννενα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συλλαλητήριο στο ΕΚ την Πέμπτη στις 7 μ.μ.
  • Στη Ζάκυνθο, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση – κινητοποίηση την Πέμπτη στις 7 μ.μ. στην π. Νομαρχία.
  • Στην Ικαρία, σε πανεξόρμηση την Πέμπτη σε Άγιο Κήρυκο, Εύδηλο και Ράχες.
  • Στην Καβάλα, σε μαζική εξόρμηση ενημέρωσης προχωρούν την Πέμπτη στην πλατεία Καπνεργάτη στις 7 μ.μ., το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Καβάλας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και Θάσου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Καβάλας.
  • Στη Λάρισα, κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης απευθύνει το Εργατικό Κέντρο.
  • Στη Μυτιλήνη, την Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ) προχωρά σε πικετοφορία στην πλατεία Σαπφούς.
  • Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση – κινητοποίηση την Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο ΕΚ. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας.
  • Στη Σάμο, την Πέμπτη στις 7 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο καλεί σε πικετοφορίες στο Βαθύ, έξω από το ΕΚ και στο Καρλόβασι στο Εμπορικό Κέντρο Ερμής.
  • Στην Καλαμάτα, την Παρασκευή 14 Μάη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου διοργανώνουν συλλαλητήριο τα Συνδικάτα Μεσσηνίας Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, Οικοδόμων, Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών και Εργατοϋπαλλήλων Ξενοδοχείων, Επισιτισμού – Τουρισμού και συναφών επαγγελμάτων.
  • Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο καλεί όλους και όλες το Σάββατο 15 Μάη στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο σε πανεξόρμηση – κινητοποίηση ενημέρωσης των εργαζομένων και τη Δευτέρα 17 Μάη στις 7 μ.μ. σε ευρεία σύσκεψη σωματείων στο χώρο του Εργατικού Κέντρου.


Βαρουφάκης: Η χυδαία ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αγνοεί το Απάρντχαϊντ που στήνει το κράτος του Ισραήλ

 Επίθεση στο υπουργείο Εξωτερικών, για την ανακοίνωση στήριξης στο Ισραήλ εν μέσω νέων δολοφονιών Παλαιστινίων, εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. «Οταν το ψέμα υποβοηθά την ολοκλήρωση μιας εθνοκάθαρσης, τότε εκείνοι που σωπαίνουν γίνονται συνεργοί» τονίζει, ενώ κάνει λόγο επίσης για «χυδαία ανακοίνωση» που «αγνοεί το Απάρντχαϊντ που στήνει το κράτος του Ισραήλ».


«Όταν το καθεστώς του Απάρντχαϊντ στην Ν. Αφρική βιαιοπραγούσε εναντίον των μαύρων πολιτών, μαντρώνοντάς τους σε υπαίθριες φυλακές και δυναμιτίζοντας τα σπίτια τους, προκαλούσε βίαιες συρράξεις στο Σοβέτο και αλλού. Οι κυβερνήσεις που αγκάλιαζαν το ρατσιστικό καθεστώς έψαχναν τρόπο να μην αναφερθούν στο Απάρντχαϊντ καταδικάζοντας τους μαύρους διαδηλωτές» αναφέρει στη δήλωσή του ο Γιάνης Βαρουφάκης και προσθέτει:

«Το ίδιο ακριβώς κάνει σήμερα η “Μητσοτάκης Α.Ε.”: Με μια χυδαία ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αγνοεί το Απάρντχαϊντ που στήνει το κράτος του Ισραήλ, π.χ. τις πρόσφατες εκδιώξεις δεκάδων οικογενειών από την γειτονιά Σέικ Τζάρα της κατεχόμενης Αν. Ιερουσαλήμ, και καταδικάζει την βία που η πρακτική κι η ιδεολογία του ισραηλινού Απάρντχαϊντ προκάλεσε.

Όταν η αλήθεια υποκαθίσταται από την σιγή, η σιγή ψεύδεται. Κι όταν το ψέμα υποβοηθά την ολοκλήρωση μιας εθνοκάθαρσης, τότε εκείνοι που σωπαίνουν γίνονται συνεργοί».

Σχόλιο για το Παλαιστινιακό έκανε και το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25, που υποστηρίζει ότι «την ίδια ώρα που στην πολύπαθη Μέση Ανατολή οι πολιτικές απαρτχάιντ του καθεστώτος Νετανιάχου δημιουργούν νέες αιματοχυσίες, η Ελλάδα δένεται ακόμα περισσότερο στο άρμα του φονικού καθεστώτος του Ισραήλ: μακριά από τις αδιάκριτες παρεμβάσεις της κοινωνίας και της Δημοκρατίας, οι σημαντικές αποφάσεις ΚΑΙ γι’ αυτό το φλέγον ζήτημα για την ασφάλεια της χώρας, παίρνονται στο ‘φόρουμ των Δελφών”, αυτή τη Μαύρη Διεθνή λομπιστών και ολιγαρχών. Αυτό το “who-is-who” όλων των «καθαρμάτων της κρίσης»-κάθε κρίσης: οικονομικής, γεωπολιτικής, και τέλος, ηθικής».

Παλαιστίνιος Πρέσβυς: Βαθιά απογοήτευση από τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ, ευχαριστίες στον ελληνικό λαό

Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του την Τετάρτη, την ευγνωμοσύνη των Παλαιστινίων στον «αδελφό ελληνικό λαό που στέκεται πάντα δίπλα [τους] υπερασπιζόμενος τις αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της δημοκρατίας» και τη βαθιά απογοήτευση και τον προβληματισμό του «από τις τελευταίες δηλώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του παλαιστινιακού άμαχου λαού» εξέφρασε με μήνυμά του ο Πρέσβυς του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, έχει ως εξής:

«Είμαστε προβληματισμένοι και βαθιά απογοητευμένοι από τις τελευταίες δηλώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του παλαιστινιακού άμαχου λαού.

Περιμέναμε από την Ελλάδα “το λίκνο της δημοκρατίας” μια υποστηρικτική δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της, για τους Παλαιστινίους που διαμαρτύρονταν ειρηνικά ενάντια στις απειλές εξόντωσης και τις συνεχείς επιθέσεις των ένοπλων αποίκων στην Ιερουσαλήμ καθ ‘όλη τη Μεγάλη εβδομάδα του Πάσχα και τον Μήνα του Ραμαζανιού καθώς και οι Ισραηλινές απόπειρες εθνοκάθαρσης εναντίον των Παλαιστινίων κατοίκων της γειτονιάς Sheikh Jarrah στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και των βάναυσων επιθέσεων εναντίον του λαού μας στη Γάζα.

Ο λαός μας αντιστέκεται στη βίαιη ισραηλινή κατοχή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο ελληνικός λαός στη μακρά ιστορία του σύμφωνα με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ας είμαστε σαφείς, το Ισραήλ δεν υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά υπερασπίζεται την αποικιακή επεκτατική κατοχή του.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον αδελφό ελληνικό λαό που στέκεται πάντα δίπλα μας υπερασπιζόμενος τις αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της δημοκρατίας.».



Πηγή 

Η κυβέρνηση αποφεύγει λόγω «πυκνού νομοθετικού έργου» την ψήφιση των μνημονίων με Βόρεια Μακεδονία

 Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η εκρεμμότητα της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας Αθήνας - Σκοπίων στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, λόγω αντιδράσεων βουλευτών της ΝΔ, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να αποφεύγει τεχνιέντως να δώσει συγκεκριμένες απαντήσει ενώ επικαλέστηκε φόρτο κοινοβουλευτικού έργου και την πανδημία. «Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο» αρκέστηκε να πει, τονίζοντας πως στην ατζέντα της συνάντησης Μητοστάκη - Ζάεφ βρίσκεται «η διερεύνηση του πεδίου δυνατοτήτων οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας και προφανώς η πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών που είναι και ενταξιακός όρος για τη γειτονική χώρα».


Η Αριστοτελία Πελώνη απέφυγε να απαντήσει αν η απροθυμία της κυβέρνησης να επικυρώσει τα μνημόνια οφείλεται σε ανησυχία ότι θα καταψηφίσουν βουλευτές της ΝΔ. Σε ό,τι αφορά το αν στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη-Ζάεφ περιλαμβάνονται τα πρωτόκολλα συνεργασίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε στην ενημέρωση που θα γίνει. «Στην ατζέντα βρίσκεται η διερεύνηση του πεδίου δυνατοτήτων συνεργασίας, οικονομικής και ενεργειακής, και η πλήρης και καλή τη πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών που είναι και ενταξιακός όρος για τη γειτονική χώρα» περιορίστηκε να πει.

Με τους δημοσιογράφους να ρωτούν για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως προς την κύρωση η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι «οι συμφωνίες θα έρθουν στη Βουλή σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό. Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση έχει ένα πολύ πυκνό νομοθετικό έργο. Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο».

«Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος μας» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ

Νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει τις ενταξιακές διαδικασίες με την ΕΕ, χαρακτηρίζοντας ακατανόητο το «βέτο» της Βουλγαρίας, και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ζήτημα θα λυθεί μέσω διαλόγου. Μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Ζάεφ, ανέφερε: «Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι, εάν ολοκληρώσουμε το 100% του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες ένταξης. Η Βουλγαρία έχει φυσικά τρόπους να το μπλοκάρει. Είμαστε μια μικρή χώρα και θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους», είπε.

«Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος μας, καθώς αποτελεί μια ηγετική δύναμη στα Δυτικά Βαλκάνια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας σημαντική την οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια. Μεταξύ άλλων στάθηκε στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για την κατασκευή αγωγού πετρελαίου, ενώ αναφέρθηκε στις ελληνικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης Ιταλίας, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ακόμα ότι έρχεται για δεύτερη φορά στην Αθήνα και μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα ερχόταν με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της Βορείου Μακεδονίας. «Με τον Αλέξη (σ.σ. τον κ. Τσίπρα) χτίσαμε αυτήν τη Συμφωνία (σ.σ των Πρεσπών). Έχουμε αναπτύξει φιλική σχέση και μπορούμε να μιλάμε για μια σειρά ζητημάτων. Το ίδιο ελπίζω να ισχύει και με τον νέο πρωθυπουργό» ανέφερε ο κ. Ζάεφ.



Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ