Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

"ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΔΕΣ"! Τους Γ...ΣΕ Ο Δρ. Αντωνίου - Πονάνε τα Hoaxes!!!

 



Η ιστορία της Αγια-Σοφιάς

 Για χίλια περίπου χρόνια, η Αγία Σοφία ήταν το κέντρο της πολιτικής, εκκλησιαστικής και πνευματικής ζωής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εκεί, ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες.


Η Αγία Σοφία είναι το πρώτο κτίσμα που αντικρίζει ο επισκέπτης, καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα στην Κωνσταντινούπολη.Το ξεχωριστό αυτό σημείο είχαν επιλέξει για να χτίσουν τους ναούς τους, αιώνες πριν από τους χριστιανούς, οι εθνικοί(ειδωλολάτρες).

Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας, τύπου ξυλόστεγης βασιλικής, θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. όταν μετέφερε την πρωτεύουσα της παραπαίουσας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από την Ρώμη στην Νέα Ρώμη (Κωνσταντινούπολη αργότερα). Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνια έγιναν στις 15 Φεβρουαρίου 360.

Κατά την διάρκεια της βασιλείας του Αρκαδίου, το 404, ο πρώτος ναός πυρπολήθηκε από εξαγριωμένους υποστηρικτές του Ιωάννη του Χρυσόστομου, τον οποίο είχε εξορίσει η αυτοκράτειρα Ευδοξία. Η Αγία Σοφία ξανακτίσθηκε ως ξυλόστεγη βασιλική από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β' και τα εγκαίνια έγιναν στις 11 Ιανουαρίου 415 από τον πατριάρχη Αττικό. Όμως ο ναός θα πυρποληθεί εκ νέου, το 532, κατά τη Στάση του Νίκα.

Έτσι, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α' αποφάσισε να κατασκευάσει την εκκλησία από την αρχή, στον ίδιο χώρο, αλλά πολύ πιο επιβλητική, για να δεσπόζει στη Βασιλεύουσα. Τα θεμέλια αυτού του μεγαλοπρεπή ναού τέθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου 532, σαράντα ημέρες μετά την καταστολή της εξέγερσης, με σχέδια που εκπόνησαν ο Ανθέμιος Τραλλιανός (474-534) και ο Ισίδωρος ο Μιλήσιος (442-534).

Οι δυο έμπειροι μηχανικοί, αλλά και αρχιτέκτονες, μαθηματικοί και καλλιτέχνες, έδωσαν νέες λύσεις σε μέχρι τότε άλυτα αρχιτεκτονικά προβλήματα. Εφάρμοσαν το σύστημα θολοδομίας και δημιούργησαν ένα νέο τύπο εκκλησίας, την βασιλική με τρούλλο, ενώ η αντισεισμική προστασία του ναού, στην κατ’ εξοχήν σεισμογενή Κωνσταντινούπολη, θαυμάζεται ακόμη και σήμερα από τους ειδικούς.

Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου δούλεψαν αδιάκοπα επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ το κόστος κατασκευής του κυμάνθηκε από 80 έως 320 κεντηνάρια χρυσού (περίπου 2,5 δισ. ευρώ). Από κάθε σημείο της αυτοκρατορίας, έγινε προσφορές.Τα πράσινα μάρμαρα από τη Μάνη και την Κάρυστο, τα τριανταφυλλιά από τη Φρυγία και τα κόκκινα από την Αίγυπτο. Από τον υπόλοιπο κόσμο προσφέρθηκαν τα πολύτιμα πετράδια, ο χρυσός, το ασήμι και το ελεφαντόδοντο, για τη διακόσμηση του εσωτερικού.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό, ο οποίος βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ, αναφώνησε: «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε Σολομών».

Ο ναός έχει μέγιστες διαστάσεις 77Χ72 μέτρα και ο εντυπωσιακός τρούλλος που κυριαρχεί σε όλη την σύνθεση, έχει διάμετρο 33 μέτρα και ύψος από το δάπεδο 62 μέτρα. Κανένας από τους δύο δημιουργούς της Αγίας Σοφίας δεν ευτύχησε να δει το έργο τελειωμένο, καθώς πέθαναν πριν από την ολοκλήρωσή της.

Για χίλια περίπου χρόνια (537-1453), η Αγία Σοφία ήταν το κέντρο της πολιτικής, εκκλησιαστικής και πνευματικής ζωής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εκεί, ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Σοφία του Θεού, αλλά για τους Βυζαντινούς ήταν περισσότερο ταυτισμένη με την Παναγία. Το 626 , όταν η Κωνσταντινούπολη σώθηκε από την πολιορκία Αβάρων και Περσών, εψάλη εκεί για πρώτη φορά εκεί ο Ακάθιστος Ύμνος. Το 860, όταν την Κωνσταντινούπολη πολιόρκησαν οι Ρως (Ρώσοι), ο πατριάρχης Φώτιος πήρε το πέπλο της Θεοτόκου, που φυλασσόταν στην Αγία Σοφία και το εμβάπτισε στην θάλασσα. Τότε προκλήθηκε μεγάλη θαλασσοταραχή που κατέστρεψε τον εχθρικό στόλο, σύμφωνα με την παράδοση.

Την εποχή της Εικονομαχίας (726-843) απομακρύνθηκαν από την Αγία Σοφία οι εικόνες και κάθε είδους αναπαράσταση των θείων και αγίων προσώπων. Επί πατριαρχίας του εικονομάχου πατριάρχη Νικήτα Α (766-780) μόνο ο σταυρός εξέφραζε την ταύτιση της Αγίας Σοφίας με την χριστιανική θρησκεία. Στις 16 Ιουλίου 1054 μέσα στην Αγία Σοφία εκτυλίχθηκε ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια του εκκλησιαστικού Σχίσματος, όταν ο απεσταλμένος του Πάπα καρδινάλιος Ουμβέρτος επέθεσε επιδεικτικά τη Βούλα Αφορισμού του πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριου στην Αγία Τράπεζα, πριν από την έναρξη της Θείας Λειτουργίας. Κατά την διάρκεια της Λατινοκρατίας (1204-1261), η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και έδρα του Λατίνου Πατριάρχη.

Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου 1453. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, αφού προσευχήθηκε μαζί με το λαό και ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη του, έφυγε για τα τείχη, όπου έπεσε μαχόμενος.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία έγινε μουσουλμανικό τέμενος (τζαμί) από τον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ίδρυση του σύγχρονου Τουρκικού Κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ, μετατράπηκε σε μουσείο με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στις 24 Νοεμβρίου 1934.

Η Αγία Σοφία ως μουσείο άνοιξε τις πύλες της την 1η Φεβρουαρίου 1935 και στις 6 Δεκεμβρίου 1985, ανακηρύχθηκε από την UNESCO, Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στις 10 Ιουλίου 2020, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο η Αγία Σοφία μετατρέπεται και πάλι σε τζαμί, το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς και τους ξένους, όπως δήλωσε. Το «πράσινο φως» είχε δώσει νωρίτερα με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ακυρώνοντας το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Η Αγία Σοφία ως τζαμί άνοιξε τις πύλες της στις 24 Ιουλίου 2020.



Πηγή


«Σήμερα, η Δημοκρατία μας είναι πιο δυνατή από ποτέ» για τον Μητσοτάκη, με διχαστικό μήνυμα για τους πολίτες και τους εμβολιασμούς

 Στο μήνυμα του για την 47η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά με διχαστικό τρόπο στην πανδημία υποστηρίζοντας πως «η συλλογική στάση» θα μας βγάλει από αυτήν και πως «η προσωπική συμπεριφορά αναδεικνύεται σε καταλύτη της κοινωνικής επιτυχίας, το μήνυμα είναι σαφές: Συνεπής πολίτης είναι ο εμβολιασμένος πολίτης!». Τόνισε δε ότι η Πολιτεία εξαντλεί κάθε περιθώριο πειθούς και στο πλαίσιο αυτό οφείλει να προνοεί για την επόμενη μέρα, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «στον 21ο αιώνα δεν επιτρέπεται η αμφισβήτηση της επιστήμης». Την ίδια ώρα, ο ίδιος βλέπει πως «σήμερα, η Δημοκρατία μας είναι πιο δυνατή από ποτέ» λέγοντας ότι «εξοστράκισε με δικαιοσύνη τους σκοτεινούς εχθρούς της. Έμεινε όρθια απέναντι στα κύματα του λαϊκισμού και πιστή στους κανόνες του Κοινοβουλευτισμού, του διαλόγου και των δικαιωμάτων».


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του για την επέτειο Αποκατάσταση της Δημοκρατίας επέλεξε να επικεντρωθεί στην πανδημία συνδέοντας την «συνέπεια» των πολιτών με τον εμβολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι τον προσανατολισμό της κυβέρνησής του με γνώμονα τον αυταρχισμό και την επιβολή για τον εμβολιασμό του πληθυσμού αποκάλυψε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, κάνοντας ειδική αναφορά σε άρθρο του Συντάγματος για την Αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου και της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων, με βάση την «εθνική και κοινωνική αλληλεγγύη».

«Η Ελλάδα γιορτάζει, σήμερα, 47 χρόνια δημοκρατικής πορείας. Προσθέτει έτσι, μία ακόμη σελίδα στο πιο μεγάλο κεφάλαιο πολιτικής ομαλότητας της Ιστορίας της. Και, καθώς η φετινή Ημέρα της Δημοκρατίας, συμπίπτει με τους δύο αιώνες ελεύθερης ζωής του Έθνους και με τα 40 χρόνια της ευρωπαϊκής του εμπειρίας, η πατρίδα μας αποκτά τρία ορόσημα της δύσκολης διαδρομής που έχει διανύσει. Αλλά και τρεις πυξίδες για την κατεύθυνση που καλείται να ακολουθήσει στο σήμερα και το αύριο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο σημερινό του μήνυμα.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η 24η Ιουλίου είναι αφιερωμένη στους πρωταγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, ενώ ταυτόχρονα είναι ενταγμένη και στη συλλογική συνείδηση ως μία σταθερά αναστοχασμού. «Ως πεδίο προβληματισμού για μία καλύτερη ζωή στον παρόντα χρόνο. Και ως πυροδότης νέων αναζητήσεων για μία πληρέστερη Δημοκρατία και μία ακόμη πιο ανοιχτή κοινωνία. Αποτελεί, συνεπώς, επέτειο με επίκαιρα μηνύματα το περιεχόμενο των οποίων σταθερά ανανεώνουν τα ζητούμενα των καιρών», σημείωσε.

«Στα πολλά χρόνια που κύλησαν από τον Ιούλιο του 1974, η ενότητα των Ελλήνων, η προσήλωση στους θεσμούς, οι σωστές επιλογές της κορυφής και η υπεύθυνη δράση της βάσης ήταν που οδήγησαν τη χώρα μπροστά. Αντίθετα, όταν οι αρχές αυτές παραβιάστηκαν, ο τόπος καθηλώθηκε. Έχουμε χρέος, λοιπόν, να τις επαναφέρουμε στο προσκήνιο αξιοποιώντας το απόσταγμα του παρελθόντος με τον δυναμισμό του παρόντος! Είναι ο δρόμος που επέλεξε η Ελλάδα, εδώ και δύο χρόνια», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος υποστήριξε δε ότι «σήμερα, η Δημοκρατία είναι πιο δυνατή από ποτέ, καθώς εξοστράκισε με δικαιοσύνη τους σκοτεινούς εχθρούς της». «Έμεινε όρθια απέναντι στα κύματα του λαϊκισμού και πιστή στους κανόνες του Κοινοβουλευτισμού, του διαλόγου και των δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, κλείνει την πόρτα σε κάθε εθνική απειλή με την ισχυρή άμυνα και την ενεργητική της διπλωματία. Την κρατά, ωστόσο, ορθάνοιχτη στην αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας, στην ανάπτυξη και τη συνοχή της κοινωνίας της», υπογράμμισε.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιασμούς σημειώνοντας ότι «συνεπής πολίτης είναι ο εμβολιασμένος πολίτης». «Ύστερα από 47 χρόνια, ο συνδυασμός της ελευθερίας με την ατομική υπευθυνότητα αναβαπτίστηκε ως νικηφόρο δίδαγμα στην πολύμηνη μάχη με την πανδημία. Τώρα όμως, μας καλεί να το μετατρέψουμε σε συλλογική στάση για την έξοδο από αυτήν. Και, καθώς η προσωπική συμπεριφορά αναδεικνύεται σε καταλύτη της κοινωνικής επιτυχίας, το μήνυμα είναι σαφές: Συνεπής πολίτης είναι ο εμβολιασμένος πολίτης», δήλωσε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στον 21ο αιώνα δεν «επιτρέπεται η αμφισβήτηση της επιστήμης» και τα δεδομένα δισεκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν ήδη αποδείξει την ασφάλεια των εμβολίων. «Όταν, λοιπόν, οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο κορωνοϊός χτυπά, πλέον, μόνον τους ανεμβολίαστους, δεν υπάρχει χώρος για διπρόσωπες τοποθετήσεις. Η φημολογία δεν είναι ιδεολογία. Και οι ψεύτικοι φόβοι ανήκουν σε ψεύτικους κόσμους. Άρνηση στο εμβόλιο, συνεπώς, σημαίνει άρνηση στην υγεία και στην πρόοδο των πολιτών», επισήμανε.

Μάλιστα, τόνισε ότι η Πολιτεία εξαντλεί κάθε περιθώριο πειθούς και στο πλαίσιο αυτό οφείλει να προνοεί για την επόμενη μέρα. «Να σέβεται τους λιγότερους, χωρίς όμως να στερεί ελευθερίες από τους πολύ περισσότερους. Και να τηρεί το Σύνταγμα, το οποίο αναθέτει σε όλους το  χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Μόνο έτσι το τέλος της πανδημίας θα σημάνει την αρχή μιας νέας ευημερίας. Αυτής, που θα φέρει το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», αυξάνοντας την απασχόληση και τον δημόσιο πλούτο της χώρας. Ενωμένοι οι Έλληνες υποδεχόμαστε και φέτος την 24η Ιουλίου, μετουσιώνοντας την εμπειρία σε εθνική αυτοπεποίθηση και ενεργό αισιοδοξία. Τα βήματά μας οδηγούν, πλέον, μόνο μπροστά. Και οι στόχοι μας κοιτούν μόνο ψηλά», κατέληξε.



Πηγή

ΚΚΕ: Στη μνήμη μας όσοι βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τη Χούντα

 Το ΚΚΕ τιμά τη μνήμη όσων «βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, δολοφονήθηκαν από τη Χούντα και με κάθε μέσο συνέβαλαν στην πάλη κατά της δικτατορίας» με ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη μέρα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα, τονίζει πως η ιστορία της περιόδου της δικτατορίας και τα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο διδάσκουν «ότι η εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς όχι μόνο δεν προσφέρει “ασφάλεια” στον λαό μας (όπως ισχυρίζεται το σύνολο των αστικών πολιτικών δυνάμεων) αλλά τον μετατρέπει σε στόχο, την ίδια στιγμή που πλήττει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» και καταλήγει: «Το ΚΚΕ διδάσκεται από την ιστορία της περιόδου τιμάει με πράξεις τους αγωνιστές και μάρτυρες του αντιδικτατορικού αγώνα».


Με αφορμή τη μέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση τιμώντας τη μνήμη όσων «βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, δολοφονήθηκαν από τη Χούντα και με κάθε μέσο συνέβαλαν στην πάλη κατά της δικτατορίας». Το Κομμουνιστικό Κόμμα, τονίζει πως η ιστορία της περιόδου της δικτατορίας και τα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο διδάσκουν «ότι η εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς όχι μόνο δεν προσφέρει “ασφάλεια” στον λαό μας (όπως ισχυρίζεται το σύνολο των αστικών πολιτικών δυνάμεων) αλλά τον μετατρέπει σε στόχο, την ίδια στιγμή που πλήττει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» και καταλήγει: «Το ΚΚΕ διδάσκεται από την ιστορία της περιόδου τιμάει με πράξεις τους αγωνιστές και μάρτυρες του αντιδικτατορικού αγώνα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η κατάρρευση της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας πριν 47 χρόνια, όπως και η επιβολή της πριν από 54 χρόνια αποδεικνύουν ότι η αστική τάξη εναλλάσσει τις μορφές διαχείρισης της εξουσίας της, ανάλογα με τις εσωτερικές και διεθνείς προτεραιότητες και ανάγκες της.

Από αυτή τη σκοπιά, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι το ΚΚΕ αποτέλεσε τη μοναδική πολιτική δύναμη που επιδίωξε την ανάπτυξη του αντιδικτατορικού αγώνα και την ανατροπή της δικτατορίας των συνταγματαρχών με όρους ενός μαζικού εργατικού και λαϊκού κινήματος. Τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ήταν στην καρδιά αυτού του αγώνα γράφοντας ορισμένες από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος, με την αταλάντευτη στάση και τις ανείπωτες θυσίες τους.

Γι’ αυτό και η σημερινή επέτειος φέρνει στη μνήμη μας όσους βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, δολοφονήθηκαν από τη Χούντα, όσους με κάθε μέσο συνέβαλαν στην πάλη κατά της δικτατορίας. Όλοι αυτοί με τη δράση και τους αγώνες τους έκαναν κατορθωτό το ΚΚΕ να επιβάλει την de facto νομιμοποίησή του, μετά από 27 χρόνια σκληρής παρανομίας. Ωστόσο, η δράση τους δεν κατέστη δυνατό να οδηγήσει σε μια συνολικότερη αμφισβήτηση της αστικής εξουσίας.

Τελικά, η κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας 1967-1974 και η επάνοδος του Κ. Καραμανλή, ως επικεφαλής της ονομαζόμενης κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», ήταν προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στην χούντα και στις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, με την παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο συμβιβασμός πραγματοποιήθηκε μπροστά στον κοινό φόβο τους για ανεξέλεγκτες εξελίξεις από την άνοδο του λαϊκού κινήματος και από μια ελληνοτουρκική σύρραξη που θα διατάρασσε τη σταθερότητα της ιδιαίτερα σημαντικής γεωπολιτικά νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Είχε προηγηθεί ο ηρωικός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου που «ενταφίασε» οριστικά την απόπειρα «μασκαρέματος» της χούντας, με τη «φιλελευθεροποίηση Μαρκεζίνη», την οποία είχαν στηρίξει και οπορτουνιστικές δυνάμεις της εποχής, ενώ το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο αρχικά και στη συνέχεια η τουρκική εισβολή αύξησε την εργατική-λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στη Χούντα, όπως και την πιθανότητα ελληνοτουρκικού πολέμου.

Το γεγονός ότι η κατάρρευση της δικτατορίας προήλθε από πρωτοβουλία και πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεμονία των αστικών πολιτικών δυνάμεων ευθύνεται και για το ανεκπλήρωτο των βασικών αιτημάτων του αντιδικτατορικού αγώνα. Τα μηνύματα του τελευταίου παραμένουν και σήμερα επίκαιρα, αφού τα λαϊκά προβλήματα, η φτώχεια, η ανεργία, η εκμετάλλευση, η συμμετοχή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς συνεχίστηκαν και στα χρόνια της λεγόμενης “μεταπολίτευσης”, ενώ οξύνονται παραπέρα στις μέρες μας.

47 χρόνια μετά αποδεικνύεται καθημερινά πως η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία αποτελεί μορφή άσκησης της εξουσίας του κεφαλαίου, για την απρόσκοπτη εκμετάλλευση της εργατικής-λαϊκής πλειοψηφίας. Η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία αποδείχτηκε περισσότερο ευέλικτη στην ενσωμάτωση των εργατικών-λαϊκών αντιδράσεων, συνδυαζόμενη, όποτε χρειαστεί, με την οξυμένη καταστολή και την περιστολή των λαϊκών ελευθεριών και δίχως η αστική τάξη να παραιτείται ποτέ από το ενδεχόμενο δικτατορικών «λύσεων». Έτσι και αλλιώς, σε καιρούς αστικής δημοκρατίας θεσπίστηκε το ιδιώνυμο (1929) και ο Α.Ν 509 (1947), που αμφότερα στρέφονταν ενάντια στο λαϊκό κίνημα και πρώτιστα ενάντια στους κομμουνιστές.

Δε χρειάζεται κανείς να ανατρέξει στο μακρινό παρελθόν. Μόνο τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψαν σε ιδιώνυμο αδίκημα τις διαμαρτυρίες ενάντια στους πλειστηριασμούς, επέβαλαν ασφυκτικούς περιορισμούς στην κήρυξη απεργίας και στην πραγματοποίηση διαδηλώσεων και ενσωμάτωσαν όλες τις αντεργατικές κατευθύνσεις της ευρωενωσιακής νομοθεσίας.

Αποδεικνύεται καθημερινά ότι το αστικό κράτος όχι μόνο “δε στέκει πάνω από όλες τις τάξεις”, αλλά αντίθετα είναι βαθιά ταξικό, άρα αντικειμενικά εχθρικό για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Τα χιλιοειπωμένα λόγια των αστικών κομμάτων περί “ελευθεριών” και “δημοκρατίας” σκοντάφτουν στην ίδια την σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνεται σήμερα στους τόπους δουλειάς, στην ένταση της εργοδοτικής, αλλά και της κρατικής τρομοκρατίας. Διαψεύδονται από τον ταξικό χαρακτήρα της δικαιοσύνης, από την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με άμεσες επιπτώσεις στην ειρήνη και την ζωή του λαού μας και των άλλων λαών της περιοχής, στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Το αστικό κράτος έχει συνέχεια, όσες μορφές διαχείρισης και αν αλλάξουν, όσες κυβερνήσεις και με όποιες διακηρύξεις και αν εκλέγονται, με όποιο προσωπείο και αν εμφανίζονται για να αποσπούν την στήριξη και την ανοχή τμημάτων του λαού, αξιοποιώντας πότε το “μαστίγιο” και πότε το “καρότο”.

Αυτό το συμπέρασμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σήμερα, που όλες οι μηχανές του αστικού πολιτικού συστήματος και σε όλα τα επίπεδα δουλεύουν για να θωρακίσουν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Πίσω από τη στρατηγική του κεφαλαίου -παρά τις διαφορές στις αποχρώσεις- στοιχίζονται όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντάς την ως “εθνικό συμφέρον”!

Αυτά τα κόμματα στηρίζουν το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το νέο υπερμνημόνιο για τον λαό, στηρίζουν την στρατηγική του κεφαλαίου για την λεγόμενη “πράσινη” και “ψηφιακή” μετάβαση που την πληρώνουν οι λαοί με νέα βάρη, νέα χαράτσια και νέα πακέτα στήριξης αποκλειστικά για τους μεγάλους ομίλους.

Την ίδια στιγμή, το σύνολο των αστικών κυβερνήσεων, εκφράζοντας τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Ελλάδας, εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και διαπερνούν και τις διακρατικές καπιταλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ-ΕΕ. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της εμπλοκής αποτελούν τα παζάρια με την τουρκική αστική τάξη για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και οι συνεχιζόµενες διεργασίες στο Κυπριακό που αποσκοπούν στην οριστικοποίηση της διχοτόµησης του νησιού.

Η ιστορία της περιόδου της δικτατορίας και ειδικότερα τα τραγικά γεγονότα του 1974 στην Κύπρο διδάσκουν επίσης ότι η εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς όχι μόνο δεν προσφέρει “ασφάλεια” στον λαό μας (όπως ισχυρίζεται το σύνολο των αστικών πολιτικών δυνάμεων) αλλά τον μετατρέπει σε στόχο, την ίδια στιγμή που πλήττει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Για όλους τους προηγούμενους λόγους, το ΚΚΕ διδάσκεται από την ιστορία της περιόδου τιμάει με πράξεις τους αγωνιστές και μάρτυρες του αντιδικτατορικού αγώνα. Είναι στην πρώτη γραμμή για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας, με πανελλαδική διάσταση, σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και στόχο να πάρει τελικά η εργατική τάξη στα δικά της χέρια τα μέσα παραγωγής και την πολιτική εξουσία, αποδεσμεύοντας τη χώρα από τις αντιδραστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.



Πηγή 

ΕΦΕ: Το υπουργείο εθνικής Αμυνας αγνόησε τους φωτορεπόρτερ

Η ΕΦΕ έλαβε παράπονα συναδέλφων ότι φωτογραφίες από την τελετή παραλαβής του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους “Rafale” της Π.Α. στην Ιστρ της Γαλλίας δόθηκαν από άγνωστη σε μας πηγή από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, 21. Ιουλίου 2021, πρώτα σε ιδιωτικό πρακτορείο και με σχεδόν δύο ώρες καθυστέρηση σαν δελτίου τύπου

Κι επειδή αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο τονίζουμε ότι τέτοια πρακτική οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό, ειδικά σε εποχές όπως αυτή που διανύουμε με όλους τους περιορισμούς που έφερε η πανδημία και στο δικό μας επάγγελμα.

Δε νοείται να δίνεται η εικόνα ότι ο κρατικός μηχανισμός αβαντάρει συγκεκριμένο ιδιωτικό πρακτορείο – θυμίζουμε ότι υπάρχει, μεταξύ άλλων και δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων, αλλά και άλλα ιδιωτικά πρακτορεία όπως και άλλοι φωτορεπόρτερ, καταδικασμένοι από την πανδημία και τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της να λειτουργούν μεγάλο μέρος της εργασίας τους με «δελτία τύπου» της κυβέρνησης.

Το Προεδρείο της ΕΦΕ



Πηγή

ΑΙΧΜΕΣ: Κάτι τρέχει με τη WIND

 

Για τη WIND και τη  Forthnet  και το ενδιαφέρον της  United Media/ BC Partners  έχουμε γράψει πολλές φορές και τώρα η ιστορία επανέρχεται δυναμικά στα οικονομικά sites.

Πριν από ένα χρόνο η δήλωση του Νίκου Σταθόπουλου στην “Καθημερινή”  ήταν πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη WIND,  αλλά από τότε φαίνεται πως άλλαξαν κάποια δεδομένα

καθώς η CEO της Forthnet Viktoriya Boklag επανέφερε το θέμα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου.

**Οπότε… υπομονή.

**Πρόσωπο με πολυετή εμπειρία στην τηλεόραση ο Σωτήρης Ξενάκης, στην παρουσίαση των ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών.

**Βρίσκεται στη …γειτονική, στο  Mega,  πόρτα των “Παραπολιτικών” και ενώ το κανάλι αναζητάει πρόσωπα για τον ενημερωτικό τομέα

**Απορία: Ο Γιάννης Πρετεντέρης (“Ψυχρός Εμφύλιος”)θα βγαίνει κάθε βράδυ στο δελτίο ειδήσεων;

**Πρόσφατα η πλειοψηφία της  ΕΣΗΕΑ αρνηθήκε να εγγράψει ως μέλος της μια γυναίκα δημοσιογράφο με μονογονεική οικογένεια με το επιχείρημα πως είναι άνω των 50 ετών, εφαρμόζοντας πρακτική ηλιακιακού ρατσισμού!

Δύο μέρες πριν, η ΕΣΗΕΑ με μακροσκελή της ανακοίνωση μόλις 3 μήνες μετά τη δολοφονία της Καρολάιν ήρθε να δηλώσει πόσο ανησυχεί για τις γυναικοκτονίες και πόσο μεγάλο ενδιαφέρον έχει για τις γυναίκες!

**Καμία ντροπή φυσικά. Αλλά για πρώτη φορά παράταξη που δηλώνει πως είναι αριστερή (και συνεργάζεται αρμονικά με την ΝΔ) αποκλείει γυναίκες από την εγγραφή τους στο δημοσιογραφικό σωματείο.




Πηγή

Μεσονύχτια κατάθεση του ασφαλιστικού από κυβέρνηση και Χατζηδάκη

 Μετά το αντεργατικό νομοσχέδιο που εισήγε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σειρά έχει το ασφαλιστικό. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στη νύχτα ο υπουργός κατέθεσε το νομοσχέδιο που προβλέπει πως το νέο σύστημα ιδιωτικών συντάξεων θα χρηματοδοτείται από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, που προέρχεται από τη φορολογία όλων των Ελλήνων πολιτών. Η Κομισιόν στο παρελθόν, είχε εκφράσει ενστάσεις λόγω του αντίκτυπου που πρόκειται να έχει στο δημοσιονομικό χρέος της χώρας και αναμένεται να φτάσει έως και τα 70 δισ. ευρώ.


Μέσα στη νύχτα έγινε η κατάθεση του ασφαλιστικού για τη θέσπιση νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος επικουρικών συντάξεων από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

Το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις» αποτελείται από τρία Μέρη. Το Α΄ Μέρος περιέχει εισαγωγικές διατάξεις, το Β΄ Μέρος διατάξεις για την Ίδρυση του Ταμείου, το Σύστημα Διακυβέρνησης του Ταμείου και τις ρυθμίσεις για την Στελέχωση του Ταμείου, ενώ το Γ΄ Μέρος περιλαμβάνει τις διατάξεις για την λειτουργία του Ταμείου. Το Δ΄ Μέρος του σχεδίου νόμου περιέχει τη ακροτελεύτια διάταξη με την έναρξη ισχύος του νόμου μετά τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει πως το νέο σύστημα ιδιωτικών συντάξεων θα χρηματοδοτείται από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, που προέρχεται από τη φορολογία όλων των Ελλήνων πολιτών, με την Κομισιόν στο παρελθόν να έχει εκφράσει ενστάσεις λόγω του αντίκτυπου που θα έχει στο δημοσιονομικό χρέος της χώρας. Η δημοσιονομική δαπάνη, πρόκειται να καλυφθεί από επιχορήγηση του προϋπολογισμού και λόγω αυτού, πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Euractiv, είχαν αναφέρει πως «δεν ήταν ενθουσιασμένοι». Οι ίδιες  πηγές είχαν προσθέσει ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν ήταν μέρος των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να πραγματοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση ως μέρος του προγράμματος επιτήρησης.

Το σχέδιο νόμου την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί προς συζήτηση και επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλή και θα κατατεθεί στην Ολομέλεια μετά την επανεκκίνηση του Κοινοβουλίου μετά τις θερινές διακοπές το κοινοβουλίου.



Πηγή

Εξευτελιστική ακύρωση βράβευσης «επιθετικού επικριτή» της κυβέρνησης από την ΠτΔ στην επέτειο της Δημοκρατίας

 Ένα περιστατικό που αποκαλύπτει σε ακόμα μεγαλύτερο εύρος τις πληγές της Δημοκρατίας και στα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη έλαβε χώρα στο παρασκήνιο της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, με πρωταγωνιστές την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναν διασώστη με διεθνές και αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό έργο και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είχε ανακοινωθεί από την ΠτΔ πως θα λάβει τιμητική βράβευση για το έργο του από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέχρι που λίγες ώρες πριν την εκδήλωση, μία δημόσια παρέμβαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας «ανακοίνωσε» την ακύρωση της βράβευσης, πριν καν το υπουργείου Εξωτερικών που μοιράζεται την ευθύνη των τιμητικών διακρίσεων ενημερώσει το ίδιο το τιμώμενο πρόσωπο, και χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από την ίδια την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Δυστυχώς, δεν έχω πολύ χρόνο να ασχοληθώ αναλυτικά με αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είμαι στην κεντρική Μεσόγειο στο διασωστικό καράβι “Geo Barents", των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αποκλεισμένοι από το ιταλικό λιμενικό στο λιμάνι της Augusta, δεν μας αφήνουν να σαλπάρουμε, δεν μπορούμε καν να βγούμε στην ακτή μας και μας έχουν στα ανοιχτά με άγκυρα» δηλώνει ο ίδιος στο TPP.

 Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος μαζί με τον Λούκα Κασαρίνι, επικεφαλής του Μάρε Ιόνιο, επιστρέφοντας το καλοκαίρι του 2020 από αποστολή 45 ημερών με διάσωση τουλάχιστον 110 ανθρώπων στα νερά της Μεσογείου

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είναι γνωστός τα τελευταία χρόνια για την πλούσια δράση του στη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα, όντας διασώστης και μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Mediterranea Saving Humans, καθώς και των πλοίων Mare Jono και Alex. Η δράση του Ιασ. Αποστολόπουλου εκτείνεται και πέραν των ελληνικών συνόρων, με πλήθος ταξιδιών του σε πληρώματα που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με τον ίδιο να έχει δει από κοντά το καθεστώς της Ευρώπης – φρούριο να υψώνεται.

Το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, πίσω στα τέλη του 2015, τον οδήγησε στη Λέσβο και στη Σκάλα Συκαμνιάς, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι περνούσαν τα θαλάσσια σύνορα με την ελπίδα να αναζητήσουν τις τύχες τους στην Ευρώπη. Ήταν τότε ένας από τους εκατοντάδες ανθρώπους που η αλληλεγγύη τους έφερε στην μία όχθη του «ποταμιού που καίει» όπως έλεγαν το Αιγαίο οι πρόσφυγες, στην προσπάθεια διάσωσης και υποδοχής κατατρεγμένων από τις όχθες της Τουρκίας, συνεχίζοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι και σήμερα. Για τη δράση του αυτή, έχει βραβευτεί από το υπουργείο Ναυτιλίας της Δανίας με το Ναυτικό Βραβείο 21, ενώ έχει βραβευθεί και από τον δήμαρχο του Παλέρμο, ως επίτιμος δημότης της πόλης.

Αυτή του η δράση τον έφερε πριν λίγες ημέρες μέσα στη λίστα των προσωπικοτήτων που επρόκειτο να βραβευθούν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την 47η επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι προτάσεις ήρθαν από το υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο τη βράβευση προσωπικοτήτων που έχουν διακριθεί για την πορεία τους, και έχουν προσφέρει σε πεδία όπως των επιστημών, των γραμμάτων, των Τεχνών, αλλά και στην κοινωνία με το έργο και την προσφορά τους, και θα επισημοποιούνταν κατά τη σημερινή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, με την τελετή βράβευσης να προορίζεται για τον προσεχή Οκτώβριο.

Ωστόσο, τα όσα συνέβησαν την παραμονή της 47ης επετείου αποτελούν όνειδος, τόσο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς από το ΥΠΕΞ επικοινώνησαν με τον διασώστη μέσα στα μεσάνυχτα της Παρασκευής, για να τον ενημερώσουν για την ακύρωση της βράβευσής του, και μάλιστα, έπειτα από δημόσια παρέμβαση του βουλευτή, Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

Το όνομα του Ιάσονα Αποστολόπουλου είχε δημοσιευτεί κανονικά στο δελτίο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μεταξύ των ονομάτων των υπόλοιπων προσωπικοτήτων που θα ελάμβαναν τιμητικές διακρίσεις από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου της Κιβωτού του Κόσμου, ο Μαργαρίτης Σχοινάς και άλλοι. Το όνομά του είναι ακόμα δημοσιευμένο στο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο ίδιος είχε επικοινωνήσει με την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ έχει λάβει και επίσημη πρόσκλησή του στην εκδήλωση.

Αυτά μέχρι τα βράδυ της Παρασκευής. Τότε, λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος προχώρησε σε μία ανάρτηση κατά την οποία χαρακτηρίζει τον Ιάσονα Αποστολόπουλο «επιθετικό επικριτή της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας», ανακοινώνοντας πως δεν θα πραγματοποιηθεί η βράβευσή του, εκτελώντας ως μη όφειλε, χρέη εκπροσώπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

«Ο κος Ιάσονας Αποστολόπουλος, επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας, ΔΕΝ θα τιμηθεί αύριο από την ΠτΔ στην γιορτή για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί» αναφέρει η ανάρτηση του Κ. Μπογδάνου. Κάτω από την ανάρτησή του, ο βουλευτής παραθέτει και σχετικές αναρτήσεις του Ιασ. Αποστολόπουλου, κατά τις οποίες ο ίδιος έχει αναδείξει τις εγκληματικές ευθύνες των ελληνικών αρχών στα δολοφονικά pushbacks, για τα οποία η χώρα μας εκτίθεται διεθνώς, ασκώντας το δημοκρατικό του δικαίωμα για κριτική στην κυβερνητική πολιτική, τόσο με αφορμή ναυάγιο στα ελληνικά νερά με τουλάχιστον τρεις νεκρούς, όσο και για την καταδίκη των ανηλίκων στη Χίο πριν από λίγες εβδομάδες για την καταστροφή της Μόριας. Περιττό να αναφερθεί πως ομοϊδεάτες του Κ. Μπογδάνου έσπευσαν να του αποδώσουν τα εύσημα για την ακύρωση της βράβευσης, με τον ίδιο να κορδώνεται πως «έγιναν τα δέοντα», ενώ αρκετοί από αυτούς προχωρούν και σε χυδαίους χαρακτηρισμούς κατά του διασώστη.

Λιγότερο από μισή ώρα έπειτα από την ανάρτηση του βουλευτή, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα, ο Ιασ. Αποστολόπουλος δέχθηκε τηλεφώνημα από έναν υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών, με το οποίο τον ενημέρωναν πως «δυστυχώς, δεν τεκμηριώνεται η υπόθεση της παρασημοφόρησής σας και θα ακυρωθεί». Μάλιστα, σε ερώτηση του διασώστη εάν για την απόφαση αυτή είναι ενήμερη η Προεδρία, η απάντηση ήταν πως οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από κοινού, από το υπουργείο Εξωτερικών και την Προεδρία, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

«Οι προτεραιότητές μας είναι διαφορετικές»

Σήμερα ο Ιάσονας βρίσκεται στα ιταλικά νερά, επάνω σε ένα νέο πλοίο των Γιατρών χωρίς Σύνορα «Geo Barents», πασχίζοντας να σπάσουν τις απαγορεύσεις των ιταλικών αρχών για να βγουν ξανά στη Μεσόγειο να διασώσουν κόσμο. Ο ίδιος δεν ήταν καν αποφασισμένος για το εάν θα δεχόταν ή όχι την -κατά τ’ άλλα- τιμητική διάκριση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Άλλωστε, τα μεγαλύτερα παράσημά του τα έχει πάρει στο πεδίο, εκεί όπου έχει βρεθεί και έχει απλώσει το χέρι του σε εκατοντάδες ανθρώπους που χρειάζονταν βοήθεια, και εκείνος ήταν εκεί που έπρεπε.

Όπως δηλώνει ο ίδιος στο TPP, δεν ασχολείται με το ζήτημα της αναβληθείσας βράβευσής του, καθώς εδώ και ημέρες βρίσκεται στο καράβι μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα, πασχίζοντας να σπάσουν τον αποκλεισμό τους από τις ιταλικές αρχές, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζουν να βυθίζονται φουσκωτά με νέα θύματα και με την απόλυτη αδιαφορία των ιταλικών αρχών.

Αναλυτικά η δήλωσή του Ιασ. Αποστολόπουλου στο TPP:

«Δυστυχώς, δεν έχω πολύ χρόνο να ασχοληθώ αναλυτικά με αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είμαι στην κεντρική Μεσόγειο στο διασωστικό καράβι “Geo Barents”, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι προτεραιότητες μας εδώ είναι διαφορετικές. Από τις 2 Ιούλη, είμαστε αποκλεισμένοι από το ιταλικό λιμενικό στο λιμάνι της Augusta, δεν μας αφήνουν να σαλπάρουμε, δεν μπορούμε καν να βγούμε στην ακτή μας και μας έχουν στα ανοιχτά με άγκυρα.

Λίγα μίλια παραπέρα, εκατοντάδες άνθρωποι παλεύουν καθημερινά για την ζωή τους πάνω σε μισοδιαλυμένα φουσκωτά, αντιμέτωποι με τα κύματα αλλά και την απόλυτη αδιαφορία των ευρωπαϊκών λιμενικών αρχών.

Όσοι άνθρωποι καταφέρουν να επιζήσουν, επιστρέφονται στα σκλαβοπάζαρα και τα κέντρα βασανιστηρίων της Λιβύης σε κοινές επιχειρήσεις Frontex-λιβυκού λιμενικού.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε και όσοι δεν θέλουνε να μιλάμε για αυτήν, αποκρύπτουν και ουσιαστικά υποθάλπουν ένα συνοριακό ευρωπαϊκο καθεστώς που καθημερινά παράγει μαζικό θάνατο, βία και εξαθλίωση».

Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τη νέα, «επικαιροποιημένη» λίστα των προσώπων που θα παρασημοφορηθούν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μόνο όνομα που λείπει είναι αυτό του Ιάσονα Αποστολόπουλου. Είναι προφανές πως αιτία γι’ αυτή την ακύρωση είναι οι πολιτικές απόψεις του διασώστη, οι οποίες άλλωστε έγιναν η αφορμή και για την επίμαχη ανάρτηση του βουλευτή Μπογδάνου, ο οποίος του αποδίδει τον χαρακτηρισμό «επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας».

Εκείνο που δεν είναι σαφές και χρήζει απάντησης από την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι επιτέλους, ποια είναι αυτά τα όρια της Δημοκρατίας που εορτάζεται σήμερα, και εάν γι’ αυτά αποφασίζουν βουλευτές όπως ο Μπογδάνος και οι ακόλουθοί του στα κοινωνικά δίκτυα.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ιασ. Αποστολόπουλος στο ραδιόφωνο του TPP τον Νοέμβριο του 2019, όταν ως μέλος του Mare Jono, ήρθε αντιμέτωπος με την σκλήρυνση των ιταλικών αρχών απέναντι στη διάσωση, παρακολουθώντας έκτοτε από κοντά την εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής των μεσογειακών χωρών απέναντι στους κατατρεγμένους:



Πηγή

«Ευέξαπτο άτομο το οποίο για ασήμαντο λόγο είναι έτοιμο να προξενήσει μη αναστρέψιμη βλάβη σε συνάνθρωπο του» ο καθ’ ομολογίαν γυναικοκτόνος

 «Εθίγη ο εγωισμός του» έκριναν ανακριτής και εισαγγελέας και επεσήμαναν πως «δεν διστάζει να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή οικείου του με σκληρότητα στην εκτέλεση και μεθοδικότητα στην απόκρυψη του εγκλήματος» για τον καθ' ομολογίαν γυναικοκτόνο της Φολεγάνδρου. Ο 30χρονος άνδρας στην απολογία του, υποστήριξε πως υπήρχε «έντονη λογομαχία» και πως η κοπέλα τον «ενέπαιζε», τον «κορόιδευε» και προσπαθούσε να τον «εκθέσει». Ως επιπλέον επιβαρυντικά στοιχεία, κρίθηκαν και οι επόμενες ενέργειες του άνδρα μετά τον φόνο της κοπέλας, με τις οποίες προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψη και να παραπλανήσει τις Αρχές.


«Ευέξαπτο άτομο το οποίο για ασήμαντο λόγο είναι έτοιμο να προξενήσει μη αναστρέψιμη βλάβη σε συνάνθρωπο του» είναι ο καθ’ομολογίαν δράστης της γυναικοκτονίας στη Φολέγανδρο, σύμφωνα με το πόρισμα του ανακριτή της Νάξου. Ο 30χρονος άνδρας κρίθηκε προφυλακιστέος, αφού κρίθηκε επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων αδικημάτων.

Ο 30χρονος, στην απολογία του, ισχυρίστηκε πως δεν άσκησε σωματική βία στην κοπέλα πριν την σπρώξει στα βράχια και έπειτα στη θάλασσα, παρά το πόρισμα του ιατροδικαστή, και, επιπλέον, επιρρίπτει ευθύνες στο θύμα για την κατάληξη των γεγονότων. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το in.gr, υποστήριξε πως υπήρχε «έντονη λογομαχία» και πως η κοπέλα τον «ενέπαιζε», τον «κορόιδευε» και προσπαθούσε να τον «εκθέσει».

Στο ένταλμα που εκδόθηκε αναφέρεται πως ο 30χρονος «εξεμάνη διότι εθίγη ο εγωισμός του», ενώ επισημαίνεται επίσης πως αφού οδήγησε το αυτοκίνητο πλησίον του γκρεμού «όταν η θανούσα εξήλθε καλώντας σε βοήθεια, την χτύπησε στο κεφάλι και την έσπρωξε δύο φορές προκειμένου να πέσει στον γκρεμό και να σκοτωθεί, όπερ και εγένετο». Ανακριτής και εισαγγελέας, έκριναν επίσης πως «δεν διστάζει να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή οικείου του με σκληρότητα στην εκτέλεση και μεθοδικότητα στην απόκρυψη του εγκλήματος».

Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός, που μελέτησε τα στοιχεία της υπόθεσης, στη γνωμοδότησή του αναφέρει χαρακτηριστικά πως κρίνει, από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Κατά τον Εισαγγελέα, ο δράστης «για ασήμαντη αφορμή (λογομαχία) ένιωσε προσβεβλημένος και εξαπέλυσε δολοφονική επίθεση κατά ενός ατόμου από το στενό του περιβάλλον, το οποίο ήταν σωματικά πιο αδύναμο από τον ίδιο (χτυπήματα, μεθοδευμένο σπρώξιμο σε βραχώδη απόκρημνο γκρεμό)…».

Κατά την κρίση των δικαστικών λειτουργών, ως επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του άνδρα, καταγράφονται και οι κινήσεις που έκανε μετά τον φόνο της κοπέλας, όπως το ότι την έσυρε και την εγκατέλειψε στη θάλασσα, πως δεν ειδοποίησε τις Αρχές ή ασθενοφόρο για τις πρώτες βοήθειες, πως προσπάθησε να εξαφανίσει τα προσωπικά του είδη και ατομικά στοιχεία, πως εξαφάνισε το δικό του κινητό τηέφωνο και της 26χρονης και πως προσπάθησε να παραπλανήσει τις Αρχές κολυμπώντας αντίθετα από το σημείο του συμβάντος και να διαφύγει τη σύλληψη.

Υπενθυμίζεται πως εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν την προφυλάκιση του άνδρα και πως σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή, ο 30χρονος ξυλοκόπησε άγρια την 26χρονη κοπέλα, καθώς διαπίστωσε στο κορμί της μώλωπες που προηγήθηκαν της πτώσης της από τα βράχια. Αφού την ξυλοκόπησε και εκείνη δεν μπορούσε να αντιδράσει, εκείνος φέρεται να την πήρε από το έδαφος, την έσυρε και ακολούθως την πέταξε στα βράχια.



Πηγή

Πυρκαγιά στην Κόρινθο – Έχει συλληφθεί ένας ύποπτος για πρόκληση εμπρησμού από αμέλεια

 Πυρκαγιά στο Καλέντζι Κορινθίας έχει ξεσπάσει από το απόγευμα της Παρασκευής 23 Ιουλίου, με αεροπλάνα και ελικοπτερα να συνδράμουν τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις τις τελευταίες ώρες. Παράλληλα, έχει γίνει μία σύλληψη άνδρα, που κατηγορείται για υπαιτιότητα στην πρόκληση εμπρησμού από αμέλεια στην αγροτοδασική έκταση που ξέσπασε η φωτιά.


Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει από το απόγευμα της Παρασκευής 23 Ιουλίου, στο Καλέντζι Κορινθίας σε αγροτική έκταση. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ πλέον στο σημείο επιχειρούν 147 πυροσβέστες με 10 πεζοπόρα τμήματα και 28 οχήματα.

Τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο Καλέντζι συνδράμουν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου αεροπλάνα και ελικόπτερα, προκειμένου η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έγινε μία σύλληψη άνδρα ο οποίος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατηγορείται πως είναι ο υπαίτιος για την πρόκληση εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση από τους ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Κορίνθου.


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ