Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Μουσική Παρασκευή - Μίκης Θεοδωράκης ~ Ο Χορός του Ζορμπά







Ο Χορός του Ζορμπά είναι ορχηστρική σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη, που συμπεριλήφθηκε στον δίσκο με την μουσική της ταινίας Αλέξης Ζορμπάς (1964), ο οποίος κυκλοφόρησε το 1965. Το κομμάτι είχε κυκλοφορήσει και σε single, μαζί με το Στρώσε το στρώμα σου, από την RCA Victor. Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα κομμάτια του Θεοδωράκη και έχει συμπεριληφθεί σε πολλές συλλογές του. Το κομμάτι μετά την κυκλοφορία της ταινίας έγινε δημοφιλές παγκοσμίως και διασκευάστηκε ή ερμηνεύτηκε από μουσικούς διαφόρων ειδών και εθνικότητας Μερικές από αυτές τις διασκευές κατάφεραν να εισέλθουν και σε διάφορα charts.


Το βασικό μουσικό θέμα του κομματιού πάρθηκε από τη σύνθεση του Γιώργη Κουτσουρέλη με όνομα «Αρμενοχωριανος Συρτος» που κυκλοφόρησε το 1949. Σίγουρα το συρτο αυτό,πολυ πιθανον έχει μετασκευαστει από παραδοσιακο αν και ο Κουτσουρελης ισχυριζόταν ότι είναι συνθεση του, όταν έγινε γνωστό με την μουσική του Ζορμπά

Από το εν λόγω κομμάτι δημιουργήθηκε ο χορός συρτάκι, ο οποίος δεν είναι κάποιος παλιός Ελληνικός παραδοσιακός χορός. Η χορογραφία του κομματιού, από τον Γιώργο Προβιά, εμπεριέχει στοιχεία από παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, όπως το χασαποσέρβικο και χασάπικο. Το κομμάτι εμφανίζεται στην ταινία στη σκηνή της παραλίας όπου ο Βασίλης ζητά στον Ζορμπά να του μάθει να χορεύει. Ο ρυθμός επιταχύνεται, αρχικά είναι σε 4/4 και όταν μεταβληθεί στο πιο γρήγορο μέρος είναι σε 2/4.



Ακολουθεί το βίντεο.



Καλό Σαββατοκύριακο!

Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ