Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

ERTFLIX: Έσπασε όλα τα ρεκόρ η Eurovision

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ έσπασε και στο ERTFLIX η ζωντανή μετάδοση του 65ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, καθώς ξεπέρασε συνολικά τις 800.000 επισκέψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στον ένα χρόνο λειτουργίας της πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα, τον μεγάλο Τελικό παρακολούθησαν ζωντανά σε streaming περισσότεροι από 200.000 χρήστες του ERTFLIX, είτε μέσα από τους υπολογιστές και τα τάμπλετ τους, είτε ακόμη και με τις εφαρμογές που διαθέτει το ERTFLIX για όλα τα κινητά. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 10% των τηλεθεατών που παρακολούθησαν τη Eurovision από την ΕΡΤ1, το βράδυ του Σαββάτου, βάζοντας πλέον σοβαρά στη μέτρηση της απήχησης των προγραμμάτων τη streaming υπηρεσία. Οι δε συνολικές επισκέψεις που δέχθηκε το ERTFLIX το Σαββατοκύριακο εκτοξεύθηκαν στις 800.000, καθώς ήταν πάρα πολλοί όσοι είδαν τον διαγωνισμό και on demand την Κυριακή 23 Μαΐου, μέρα κατά την οποία το ERTFLIX μετέδωσε και τη FORMULA 1 από το Μόντε Κάρλο.

Έτσι, βάσει των στοιχείων και της Nielsen, εκτιμάται ότι συνολικά περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Έλληνες παρακολούθησαν τη Eurovision μέσα από τη δημόσια τηλεόραση, γεγονός που καταδεικνύει πόσο γρήγορα αλλάζει και στη χώρα μας ο παραδοσιακός τρόπος θέασης, με χιλιάδες πολίτες να προτιμούν πλέον τις streaming και on demand υπηρεσίες του ERTFLIX.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι η αλλαγή αυτή αφορά κατεξοχήν το λεγόμενο δυναμικό κοινό, καθώς το 72% όσων επισκέφθηκαν το ERTFLIX το Σαββατοκύριακο ανήκουν στις ηλικίες 18-54, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι η Eurovision εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι πρώτη στις προτιμήσεις του κοινού, στην κατηγορία «Βλέπουν Όλοι».

Σε ό,τι αφορά τον παραδοσιακό τρόπο μέτρησης της τηλεθέασης, η Nielsen κατέγραψε απίστευτα νούμερα για την ΕΡΤ. Η αδημονία του τηλεοπτικού κοινού να ξαναζήσει μετά από ένα χρόνο διακοπής, λόγω Covid, την πανευρωπαϊκή αυτή μουσική γιορτή, ο μεγάλος ανταγωνισμός, αλλά και οι ανατροπές μεταξύ των διαγωνιζόμενων καθήλωσαν τους τηλεθεατές και χάρισαν στη δημόσια τηλεόραση ρεκόρ τηλεθέασης που ξεπέρασε ακόμα και το 71,5% την ώρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, τα ξημερώματα της Κυριακής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, ο μέσος όρος τηλεθέασης ήταν 55% στο δυναμικό κοινό, και 49,4% στο σύνολο, ενώ για ένα τουλάχιστον τέταρτο η τηλεθέαση κυμάνθηκε στο 71,7%, φτάνοντας στο 78,8% για τις γυναίκες στο 18-54.

Τον 65ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision παρακολούθησαν από την ΕΡΤ1 κατά μέσο όρο 2,1 εκατομμύρια τηλεθεατές -τη μεγαλύτερη τηλεθέαση που έχει κάνει η Eurovision την τελευταία 5ετία- ενώ για ένα τουλάχιστον λεπτό είδαν το φαντασμαγορικό σόου περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια τηλεθεατές. Όλα αυτά ήταν αναμενόμενο να εκτοξεύσουν και τη συνολική τηλεθέαση της ημέρας, με την ΕΡΤ1 να συγκεντρώνει μεσοσταθμικά 23% στο δυναμικό κοινό και 20,4% στο σύνολο.


Πηγή

ΕΔΙΠΤ: Διαμαρτυρία για τα ΕΛΤΑ

 

Η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), η δεύτερη αρχαιότερη δημοσιογραφική-εκδοτική οργάνωση στην Ελλάδα με 81 χρόνια ενεργής δράσης, που εκπροσωπεί  180 έντυπα –ιστορικές εφημερίδες και περιοδικά- με ευρύ αναγνωστικό κοινό

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ

κατά της διοίκησης των ΕΛΤΑ για τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στους χρόνους διανομής των εντύπων τους. Το πρόβλημα δε εντάθηκε σε μέγιστο βαθμό μετά και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου υπαλλήλων των ΕΛΤΑ, ενώ  αρκετά τοπικά καταστήματα αποδυναμώθηκαν πλήρως και άλλα καταργήθηκαν.

Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές το πρόβλημα είναι οξύτατο, καθώς δεν έχουν επιδοθεί έντυπα για δύο και τρεις μήνες ή παραδίδονται ανά δύο εκδόσεις μαζί και άλλα δεν παραδίδονται καθόλου στους παραλήπτες τους.

Ως εκ τούτου, καθώς τα έντυπα των μελών της ΕΔΙΠΤ είναι κυρίως συνδρομητικά και διακινούνται, ως επί το πλείστον, μέσω ΕΛΤΑ, οι εκδότες –μέλη μας πλήττονται άμεσα και ακυρώνεται η δουλειά τους, εφόσον πλήττεται η αξιοπιστία τους, διαγράφονται συνδρομητές και χάνουν διαφημίσεις.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

από την Διοίκηση των ΕΛΤΑ να μεριμνήσει άμεσα, ώστε να τηρείται η συμβατική υποχρέωση του χ+5 ως προς το χρόνο διανομής όλων των εντύπων μας. Σε αντίθετη περίπτωση, επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματός μας.

 

         ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Πηγή

Γεράνεια Ορη: Η χειρότερη δασική πυρκαγιά από το 2010


Στον χάρτη αποτυπώνονται οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, από το 2010 έως το 2020 |meteo/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Σύμφωνα με την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κάηκαν 52.000 στρέμματα δάσους σε σύνολο 71.285, ενώ από το 2000 έως σήμερα, καμία δασική πυρκαγιά από όσες συνέβησαν πριν από τον μήνα Ιούνιο δεν είχε κάψει πάνω από 5.000 στρέμματα


Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη έκαψε 52.000 στρέμματα δάσους από τα 71.000 στρέμματα συνολικής καμένης έκτασης.

Σύμφωνα με την ανάλυση των τελευταίων δορυφορικών δεδομένων από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αποτελεί την πιο καταστροφική, από πλευράς καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.

Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές Κ. Παπαγιαννάκη, Β. Κοτρώνη και Κ. Λαγουβάρδος, την περίοδο 2000-2021 σημειώθηκαν στην Ελλάδα 980 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν περισσότερα από 500 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης η καθεμία.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι:

Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη Κορινθίας-Αττικής, σε ό,τι αφορά την καμένη δασική έκταση, ανήκει στο ανώτερο 1% των μεγάλων πυρκαγιών της περιόδου 2000-2021.

Εχοντας κάψει 52.000 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης, είναι η 13η κατά σειρά μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά, ακολουθώντας τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000 στη Σάμο, στην Πελοπόννησο, στα Ιωάννινα και στην Καρδίτσα, του 2007 στην Πελοπόννησο, του 2008 στη Ρόδο και του 2009 στην ανατολική Αττική.

Αποτελεί την πιο καταστροφική, από απόψεως καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.

Οσον αφορά την εποχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Ορη, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, καθώς από το 2000 έως σήμερα, καμία δασική πυρκαγιά από όσες συνέβησαν πριν από τον μήνα Ιούνιο δεν είχε κάψει πάνω από 5.000 στρέμματα.





Παγώνουν οι εργασίες σφραγίσματος του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου «Εμπρός»

 Το πρωί της Δευτέρας αστυνομικές δυνάμεις και συνεργεία του Δήμου βρέθηκαν έξω από το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «Εμπρός» για να σφραγίσουν εκ νέου το θέατρο, όπως είχε γίνει και την προηγούμενη Τετάρτη. Το βράδυ του Σαββάτου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το «Εμπρός» και ανακατέλαβε τον χώρο. Ενώ, λοιπόν, οι εργασίες σφράγισης είχαν προχωρήσει, δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν σήμερα αντιδρώντας στις επιχειρησιακές κινήσεις των αρχών, ενώ έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, το συνεργείο αποχώρησε.


Οι εργασίες για το εκ νέου τσιμέντωμα και σφράγισμα του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου «Εμπρός» σταμάτησαν μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Η μήνυση έγινε μετά τη διαπίστωση ότι οι εργασίες σφραγίσματος δεν είχαν άδεια από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.

Σε ανάρτηση του το Ελεύθερο Εμπρός αναφέρει:

Μετά από παρέμβαση δικηγόρων του κινήματος και αλληλέγγυων και με την απειλή μήνυσης ενάντια στην εταιρία που διενεργούσε τα έργα καταστροφής του Εμπρός ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ- Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ είναι ακόμα εκεί και απαιτούμε την αποχώρηση της! Όλοι και όλες στο Εμπρός ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Συγκεκριμένα, από το πρωί της Δευτέρας συνεργεία του Δήμου και αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν ξανά έξω από το Θέατρο για να το σφραγίσουν, έπειτα από την ανακάληψη που είχε γίνει το βράδυ του Σαββάτου από εκατοντάδες κόσμο που συγκεντρώθηκε στο σημείο. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη αστυνομικές αρχές και συνεργεία του Δήμου τσιμέντωσαν τις εισόδους και τα παράθυρα του θεάτρου, ενώ πλήθος κόσμου με χορούς και μουσικές το βράδυ του Σαββάτου επανακατέλαβε τον χώρο.

H συνέλευση του Θεάτρου αποφάσισε τη συνέχιση της υπεράσπισης του κτηρίου και ανακοίνωσε νέες δράσεις.

Νέα επιχείρηση εκκένωσης και σφραγίσματος του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου «Εμπρός»

Όπως μεταδίδει η «Αυγή», τα συνεργεία είχαν προλάβει να κλείσουν με σιδεριές τις δύο εισόδους του θεάτρου, ενώ μετά την υποβολή της μήνυσης αποχώρησαν.

Για τη νέα αστυνομική επιχείρηση ο Νάσος Ηλιόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook επεσήμανε ότι: «Με λαμαρίνες! Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει. Ο πολιτισμός και η ζωή θα νικήσουν! ΥΓ. Για άλλη μια φορά ζούμε τον βανδαλισμό ενός μνημείου αρχιτεκτονικής μνήμης της πόλης χωρίς καμία άδεια από την υπηρεσία νεωτέρων μνημείων».

Σε ανάρτηση του ο ανάπηρος ακτιβιστής και σκηνοθέτης Αντώνης Ρέλλας μεταφέρει:

Ενημέρωση για ΕΜΠΡΟΣ
Κλιμάκιο του ΥΠΠΟ διαπίστωσε ότι οι «εργασίες» δεν πραγματοποιούνται με αντίστοιχη άδεια. Ο επικεφαλής της “Ανοιχτής Πόλης”, Νάσος Ηλιόπουλος, κατέθεσε μήνυση κατά του συνεργείου. Οι “εργασίες” προσωρινά έχουν ανασταλεί και περιμένουν περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠΡΟΣ

Σε κείμενο του το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «Εμπρός» ανακοινώνει τις δράσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και τοποθετείται εκ νέου για το σφράγισμα του θεάτρου.

Η δύναμη της αυτοοργάνωσης μπορεί να σταματήσει τη καταστροφή των γειτονιών μας και της φύσης που απειλούνται από την λαίλαπα της εκμετάλλευσης και το θράσος της αισχροκέρδειας. Γιατί εκκενώνεται το ΕΜΠΡΟΣ; Γιατί η καθημερινή αφιλοκερδής λειτουργία του αποτελεί ζωντανό αντιπαράδειγμα για τον κυρίαρχο τρόπο που μας επιβάλλεται να ζούμε, να σκεφτόμαστε και να νιώθουμε.

Αν σιωπήσεις για λίγο έξω από το Εμπρός και αφουγκραστείς θα ακούσεις την εμπορευματοποίηση να κυλάει ορμητικά στα διπλανά σοκάκια. Σε αυτή την χώρα που η οικονομική και πολιτική εξουσία μετατρέπει τα πάντα σε εμπόρευμα που πουλιέται κι αγοράζεται, το ΕΜΠΡΟΣ προσφέρει χωρίς κόμιστρο, χωρίς αντίτιμο, τέχνη, και πολιτισμό, δημιουργία και αλληλεγγύη, προσφέρει το δημόσιο, το ελεύθερο, το δωρεάν, το κοινό, αυτό που ανήκει σε όλους μας και όλοι θέλουμε να το μοιραστούμε ελεύθερα. Αυτό ήταν που ενόχλησε τους κυβερνήτες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αυτό θέλησαν να τσιμεντώσουν. Θέλησαν το Εμπρός να σιωπήσει γιατί εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία του χρήματος, της αγοράς, γιατί αποδεικνύει πως μπορούμε να ζούμε, να σκεφτόμαστε και να νιώθουμε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

Αυτό το μήνυμα επικοινωνεί το Εμπρός και σε αυτό συναντά το πάρκο Δρακοπούλου και το Άνω-Κάτω στα Πατήσια, τα κατειλημμένα προσφυγικά στην Αλεξάνδρας, το Νοsotros στα Εξάρχεια, τη Λέλας Καραγιάννη στη Κυψέλη, τη Ρόζα Νέρα στα Χανιά και τον Ευαγγελισμό στο Ηράκλειο, τη Terra Incognita και την Yφανέτ στη Θεσσαλονίκη, τους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στις περιφράξεις και την ιδιωτικοποίηση του Φιλοπάππου, του Πεδίου του Άρεως, του Βοτανικού Κήπου στη Πετρούπολη, της Ακαδημίας Πλάτωνα, του Στρέφη και την καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων. Εκεί είναι που συναντιέται με τον αγώνα ενάντια στο φασισμό, ενάντια στην οικονομική και εργασιακή εξαθλίωση, την απελπισία των νέων και τις αυτοκτονίες των ανέργων, τις διώξεις αγωνιστών, και τις δράσεις για το σταμάτημα των πλειστηριασμών κατοικιών. Εκεί συναντιέται με τον αγώνα υπεράσπισης της Φύσης στα βουνά, τα νησιά και τα χωριά μας, εκεί συναντά τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, τις καταλήψεις και τα φοιτητικά στέκια, τις κοινωνικές κουζίνες, τις συνελεύσεις γειτονιάς, τις παρέες που παίζουν μουσική στο δρόμο, ένα κορίτσι που περπατά γρήγορα στο σκοτάδι γιατί κάποιος την ακολουθεί.

Το Εμπρός είναι ο χώρος που συναντιόμαστε με το αίμα των νεκρών μας- το Ζακ, τον Κillah P, τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, εκεί ζουν οι καλλιτέχνες χωρίς σκηνή και τα παιδιά που δεν έχουν δέντρα στην αυλή του σχολείου τους, εκεί παράγουμε Τέχνη ενάντια στην βιομηχανία της τέχνης, εκεί ζει το Εμπρός- ανάμεσα στους απελευθερωμένους κοινωνικούς χώρους και τις στιγμές της συλλογικής ευτυχίας, στους δρόμους, στα πάρκα και τις πλατείες, εκεί που οι άνθρωποι διεκδικούμε ξανά το δημόσιο, το ελεύθερο, το δωρεάν, το κοινό, χωρίς εμπορευματοποίηση και ανταλλακτική αξία.

Το Σάββατο 29/5 καλούμε σε συγκέντρωση έξω από το Εμπρός στις 5 το απόγευμα και Πανελλαδική Ημέρα Δράσης των καλλιτεχνών, των συνελεύσεων γειτονιάς και των κοινωνικών εγχειρημάτων σε κάθε γωνιά της χώρας για την υπεράσπιση όχι μόνο του Εμπρός αλλά όλων των απελευθερωμένων χώρων.
Δεν θα παραδώσουμε τα όνειρα μας στο σκοτάδι.

Όταν αγωνιζόμαστε- αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας!



Πηγή

«Αμετακίνητα»: Σιωπηλή διαμαρτυρία στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για τις αρχαιότητες του μετρό της Βενιζέλου

 Με σύνθημα «αμετακίνητοι- αμετακίνητα» και και φορώντας μαύρα ρούχα μέλη της «Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» πραγματοποίησαν σήμερα συμβολική, σιωπηρή, στάση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, για τις αρχαιότητες του μετρό στον σταθμό Βενιζέλου. Πρόκειτα για την πρώτη από μία σειρά συμβολικών δράσεων των πολιτών, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ με οριακή πλειοψηφία, 13-12, για εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου απόσπασης και επανατοποθέτησης του αρχαίων παγκόσμις πολιτιστικής κληρονομιάς.


Στην ανακοίνωση της, η Κίνηση σημειώνει ακόμη ότι «η τελική ετυμηγορία διαμορφώθηκε με την οριακή πλειοψηφία 13-12 καταλήγοντας στην απόρριψη της Αίτησης Ακύρωσης που υπέβαλαν 7 φορείς κατά της Υπουργικής Απόφασης για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου και θεωρητικά ανοίγει τον δρόμο για την ανακατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου με την μέθοδο της απόσπασης /απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων. Στην διαμαρτυρία παρέστη και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Αυγέρη.

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στο σχετικό κάλεσμα:

«ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ-ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΑ»

Σιωπηρή διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης 24-05-2021, 12 το μεσημέρι Mετά τη δημοσιοποίηση ευρύτατα στον Τύπο σχετικής πληροφορίας για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η «Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» διοργανώνει, τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, την πρώτη από μια σειρά συμβολικών δράσεων.

Η τελική ετυμηγορία διαμορφώθηκε με την οριακή πλειοψηφία 13-12 καταλήγοντας στην απόρριψη της Αίτησης Ακύρωσης που υπέβαλαν 7 φορείς κατά της Υπουργικής Απόφασης για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου και θεωρητικά ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου με την μέθοδο της απόσπασης /απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων.

Με διαπιστωμένη αφενός την σπανιότητα και τη μοναδική σημασία του εκτεταμένου και σε άριστη κατάσταση διατήρησης ευρήματος του τμήματος της βυζαντινής πόλης σε 1500 τ.μ., −όπως αναδείχθηκε διεθνώς από επιφανείς επιστημονικούς κύκλους, φορείς και προσωπικότητες− και, αφετέρου, με την εύθραυστη πλειοψηφία κατά μία ψήφο, η αναγκαιότητα της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων του βυζαντινού σταυροδρομίου τίθεται σε διαφορετική τροχιά.

Είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει το ηθικό πλεονέκτημα και οι ευρύτερες συναινέσεις για ανάλογη πράξη καταστροφής.

Μέλη της Κίνησης Πολιτών τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 θα προβούν σε συμβολική σιωπηρή στάση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 12 το μεσημέρι. Καλούμε όσες και όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν κρατώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο (μάσκα απαραίτητη, αποστάσεις δύο μέτρων), με μαύρα ρούχα.»

Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ απευθύνει έκκληση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης να διεκδικήσουν την αναθεώρηση της απόφασης της Κυβέρνησης για τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό με την προστασία των αρχαιοτήτων και τη διατήρηση τους στο χώρο χωρίς απόσπαση και επανατοποθέτησή τους.


«Αδιάβαστους» βρίσκει ο Τσιάρας όσους αντέδρασαν για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια

 Χωρίς να εξηγήσει και να αποσαφηνίσει το επίμαχο σημείο του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια που αφορά στο «εξίσου», ο υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε τους βουλευτές που αντέδρασαν υποστηρίζοντας ότι δεν το έχουν διαβάσει. «Ιστορική ευκαιρία συνεννόησης» βρίσκει ο Κώστας Τσιάρας το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, παίζοντας με τις λέξεις και ισχυριζόμενος πως δεν υπάρχει υποχρεωτική συνεπιμέλεια, αλλά «μια διαφορετική αντιμετώπιση που δίνει το δικαίωμα στα παιδιά να μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δυο γονιών». Την ίδια ώρα, «αγανακτισμένοι μπαμπάδες» εξαπολύουν απειλές εναντίον δικαστών. «Στρέφουμε το βαρύ πυροβολικό εναντίον του δικαστικού σώματος, γεμίζουμε, οπλίζουμε και αναμένουμε!» αναφέρουν σε αναρτήσεις μέσω Facebook, απειλώντας και τους 900 δικαστές που θα εκπαιδευτούν για να εκδικάζουν υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου.


«Προσπάθησα να δημιουργήσω έναν τόπο συναίνεσης καλώντας τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων για ένα κοινωνικό ζήτημα, αλλά δυστυχώς τα κόμματα δεν στάθηκαν αντάξια στην περίσταση. Χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία συνεννόησης», τόνισε για το ζήτημα της συνεπιμέλειας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Αναμενόμενο, ένα θέμα με τεράστια κοινωνική ένταση και πολύ ανθρώπινο πόνο, να προσλαμβάνεται διαφορετικά ακόμη και από βουλευτές του ιδίου κόμματος», είπε για τις αντιδράσεις, τονίζοντας πως οι περισσότεροι από τους βουλευτές που πήραν το λόγο στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, «δεν είχαν διαβάσει το νομοσχέδιο».

«Δεν υπάρχει υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση που δίνει το δικαίωμα στα παιδιά να μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δυο γονιών. Αν δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, θα πάρει την απόφαση ο φυσικός δικαστής», επεσήμανε ο υπουργός, ενώ αναφορικά με το «ισόχρονο», σημείωσε πως δε θεσπίζεται με το νόμο, όπως ούτε και η εναλλασσόμενη κατοικία για το παιδί. «Όταν μιλάμε για από κοινού και εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας, δεν μιλάμε για ισόχρονο ούτε για εναλλασσόμενη κατοικία, όπως ισχυρίστηκαν πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης, δείχνοντας ότι δεν είχαν διαβάσει το νομοσχέδιο. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες συναίνεσης μεταξύ των γονέων. Το παιδί πρέπει να ζει και με τους δυο γονείς», τόνισε ο ίδιος. Την ισχύ του νόμου χρονικά την τοποθέτησε στα μέσα Σεπτεμβρίου κι έπειτα, καθώς πρέπει να γίνει από την Εθνική Σχολή Δικαστών το επιμορφωτικό πρόγραμμα στους 900 δικαστές πρώτης γραμμής που δικάζουν τέτοιες υποθέσεις.

Για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις δεκάδες φορείς όπως η «Διεθνής Αμνηστία» και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου , η αντιπολίτευση, συλλογικότητες, ακόμα και βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας. Ζήτημα αντισυνταγματικότητας τέθηκε από το ΜέΡΑ25 κατά τη διημερή συζήτηση για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, ωστόσο απορρίφθηκε με τις ψήφους ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, και Ελληνικής Λύσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των δύο επίμαχων διατάξεων, ενώ το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. Οι «γαλάζιες» βουλεύτριες Όλγα Κεφαλογιάννη και Μαριέττα Γιαννάκου ανοιχτά δήλωσαν τη διαφωνία τους στο νομοσχέδιο, σημεία του οποίου βρίσκουν ασαφή, με τη δεύτερη να αναφέρει: «Ήρθαν στην ακρόαση φορέων απίθανες οργανώσεις, υπήρξαν τρομερές διαφημίσεις υπέρ του νομοσχεδίου» κατήγγειλε η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, αφήνοντας αιχμές για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον καταιγισμό διαφημίσεων. Η ίδια εξέφρασε για μια ακόμα φορά τη διαφωνία της με σημεία του νομοσχέδιου που, όπως υποστήριξε, θα φέρουν περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ των γονέων, υπογραμμίζοντας πως αυτές οι τροποποιήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν ανταποκρίνονται στον στόχο που είναι να ικανοποιείται το συμφέρον του παιδιού.

Το Σωματείο γυναικείων δικαιωμάτων «Το ΜΩΒ» και το «Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία 8ης Μάρτη» έχουν καταγγείλει ότι με μεγάλη τους έκπληξη διάβασαν στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου ότι οι οργανώσεις τους συμμετείχαν στη διαβούλευση κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, καθώς όπως δηλώνουν κατηγορηματικά, «ουδέποτε μας δέχτηκαν, ούτε τις υπογράφουσες οργανώσεις, αλλά ούτε και την “Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια” που περιλαμβάνει 23 γυναικείες οργανώσεις». Το νομοσχέδιο έχει σχολιαστεί αρνητικά και σε διεθνές επίπεδο, με την Marcella Pirrone, Πρόεδρο του Δικτύου WAVE (Women Against Violence Europe) να χαρακτηρίζει τη διάταξη περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας ως «επικίνδυνη παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη Σύμβαση Κωνσταντινούπολης» σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την ισότητα των φύλων και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Νέες απειλές κατά δικαστών

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου είναι μόνο η αρχή για τους «αγανακτισμένους μπαμπάδες», που συνεχίζουν να εξαπολύουν απειλές εναντίον δικαστών. «Η μάχη κερδήθηκε πανηγυρικά κύριοι. Προχωράμε βάσει αρχικού σχεδίου δίχως βήμα πίσω. Στρέφουμε το βαρύ πυροβολικό εναντίον του δικαστικού σώματος, γεμίζουμε, οπλίζουμε και αναμένουμε! Να φροντίσουν τα μέλη που διαρρέουν τα της ομάδας, να ενημερώσουν την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο. Τους το λέμε ξεκάθαρα. Και δεν είναι απειλή, όπως δειλά ανακοίνωσαν. Είναι προειδοποίηση, νόμιμη!» ήταν ένα από τα «πυρά» που η ομάδα «Ίσα δικαιώματα γονέων» δημοσίευσε στο Facebook.

Οι απειλές δεν περιορίστηκαν σε όσους δικαστές και εισαγγελείς εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για το νομοσχέδιο, αλλά και στους 900 δικαστές που θα εκπαιδευτούν για να εκδικάζουν υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου, τους οποίους προειδοποίησαν: «Να φροντίσουν να είναι περισσότερο προετοιμασμένοι. Κανείς δεν θα μπει εμπόδιο στον δρόμο μας». Υπενθυμίζεται πως δικαστές και Εισαγγελείς βρέθηκαν στο στόχαστρο των «ομάδων πίεσης» στο διαδίκτυο, όπως καταγγέλλει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, καλώντας την πολιτεία να προστατεύει το κύρος των δημοκρατικών θεσμών. Εισαγγελική έρευνα έχει ξεκινήσει για αυτές τις απειλές, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε η Ένωση, συγκεκριμένοι δικαστές, που κρίνουν υποθέσεις οικογενειακής φύσης -ιδίως επιμέλειας ανηλίκων τέκνων- , έχουν μπει στη «μαύρη λίστα», απειλούνται χυδαία και στοχοποιούνται.


Έντονη ευαισθησία Μητσοτάκη για τον ξένο δημοσιογράφο στην «κρατική αεροπειρατεία» της Λευκορωσίας

 Ισχυρά αντανακλαστικά φαίνεται ότι έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την υπόθεση «κρατικής αεροπειρατείας» στη Λευκορωσίας με εντολή Λουκασένκο. Ο πρωθυπουργός πολύ σύντομα χαρακτήρισε «σοκαριστική ενέργεια, άνευ προηγουμένου» την κράτηση του δημοσιογράφου, ενώ και σε δηλώσεις του στους FT είπε: «η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή». Ταυτόχρονα, ο εν λόγω δημοσιογράφος από τα στοιχεία προκύπτει ότι από τα νεανικά του χρόνια διατηρεί σχέσεις με ακροδεξιές και παραστρατιωτικές ομάδες ακόμα και με φιλοναζιστικό περιεχόμενο.

Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε η απόφαση της ηγεσίας της Λευκορωσίας να διατάξει την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους στο Μινσκ, προκειμένου να συλλάβει τον δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς.

Σε ανάρτηση του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπλάνου, προκειμένου να τεθεί υπό κράτηση ένας δημοσιογράφος είναι μία άνευ προηγουμένου σοκαριστική ενέργεια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στην ανάγκη να κλιμακωθεί η πίεση στη Λευκορωσία. Αρκετά».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το foiaresearch, o Προτάσεβιτς ενεπλάκη από νεαρή ηλικία με εθνικιστικά ακροδεξιά κινήματα κατά του καθεστώτος, με έντονη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των αρχών της δεκαετίας του 2010.

Όπως μεταφέρει το μέσο, το 2012 είχε συλληφθεί ως διαχειριστής αντιπολιτευόμενων ομάδων στα κοινωνικά μέσα. Τότε ήταν μέλος του «Νέου Μετώπου» (Young Front), μιας κεντροδεξιάς φιλοευρωπαϊκής οργάνωσης που διοργάνωνε διαμαρτυρίες κατά του Λουκασένκο. Ταυτόχρονα είναι υπέρμαχος της εξάπλωσης της χρήσης της λευκορωσικής γλώσσας, αντί των ρωσικών.

Όπως αναφέρεται, το 2013-2014 πήρε μέρος στις διαδηλώσεις στο Μαϊντάν το Κίεβο ενώ έχει καταγραφεί σε φωτογραφία να συμμετέχει σε καταστροφή του αγάλματος του Λένιν φέροντας επάνω του την λευκορωσική σημαία.

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί, προκύπτει ότι διατηρεί μια «συμπάθεια» σε παραστρατιωτικές και ακροδεξιές ομάδες και οργανώσεις.

Το 2020, έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις των εκλογών Λουκασένκο, στις 5 Νοεμβρίου, οι Αρχές της Λευκορωσίας άσκησαν δίωξη εναντίον του, μαζί με τον άλλο συνδιαχειριστή του καναλιού, για οργάνωση μαζικών επεισοδίων, μαζικής διατάραξης της τάξης, υποκίνηση των εχθρών της πολιτείας με βάση την επαγγελματική ιδιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι διαδηλώσεις ξέσπασαν σε ολόκληρη τη Λευκορωσία ύστερα από τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου 2020, οπότε και ο Λουκασένκο επανεκλέγη για έκτη θητεία. Ενώ οι εκλογικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Λουκασένκο συγκέντρωσε πάνω από το 80% των ψήφων, η αντιπολίτευση συνεχίζει να επιμένει ότι η βασική αντίπαλός του, Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, κέρδισε τις εκλογές. Πάνω από 6.700 άτομα συνελήφθησαν στη Λευκορωσία μόνο κατά τις πρώτες ημέρες των διαμαρτυριών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ενώ υπήρξαν και νεκροί.

Σύμφωνα με το foiaresearch, ο Προτάσεβιτς διατηρεί ένα νεοναζιστικό και αντικομμουνιστικό υπόβαθρο καθώς είναι οπαδός του αποσπάσματος Pahonia4, μιας πολιτοφυλακής της Λευκορωσίας που έχει πολεμήσει παράλληλα με το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ στον εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας μετά τον Μαϊντάν.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στους Financial Times ζήτησε «ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες, που θα δεν αφήσουν κανένα περιθώριο στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μάλιστα τη συνέχεια δήλωσε πως «η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο».

Αναπάντητα ερωτήματα και μέτωπο απέναντι στην «κρατική αεροπειρατεία»


Πηγή

Για «αφανισμό των μικρομεσαίων» προειδοποιούν οι έμποροι με το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές

 Σύσσωμοι οι έμποροι αντιδρούν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, κάνοντας λόγο για αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αυτή την απόφαση. Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, αναφερόμενος στον χαμηλό τζίρο της εβδομάδας, τόνισε πως το άνοιγμα την Κυριακή αυξάνει μόνο τα έξοδα, με τους καταναλωτές να είναι στην παραλία και τους εμπόρους να μην έχουν πελάτες. Υπερασπιζόμενη το δικαίωμα της Κυριακάτικης αργίας, και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, υπογραμμίζει πως «τις Κυριακές τις θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας, δε θα τις χαρίσουμε στα αφεντικά μας», τονίζοντας πως η απόφαση αυτή ενισχύει μόνο τα κέρδη των εμπορικών καταστημάτων.


Αντίθετοι με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές οι Εμπορικοί Σύλλογοι ανά τη χώρα υποστηρίζουν πως αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε συνθήκες ολιγοπωλίου στην αγορά, με τα πολυεθνικά καταστήματα να κυριαρχούν εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, μιλώντας στο Open,  τόνισε ότι η αγορά δεν άνοιξε γιατί δεν είχε λόγο να ανοίξει. «Όλη την εβδομάδα προσπαθούσαμε να φτάσουμε τον τζίρο σε αξιοπρεπή επίπεδα και δεν τα καταφέραμε. Όταν υπάρχει αυτό το φαινόμενο, δεν ανοίγεις την Κυριακή, δυστυχώς αυξάνεις μόνο τα έξοδα», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Ήμασταν πάρα πολύ καιρό κλειστά και παλεύαμε να ανοίξουμε, αλλά το να ανοίγουμε δεν σημαίνει ότι δουλεύουμε κιόλας. Πρέπει και ο καταναλωτής να συνδράμει. Και οι καταναλωτές λόγω καιρού και εποχής ήταν όλοι στις παραλίες. Για ποιο λόγο να ανοίξουμε; Για να λέμε ότι είμαστε ανοιχτά;».

Οι έμποροι σύσσωμοι αγνόησαν ρύθμιση του ΦΕΚ, που έδινε την δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων του λιανεμπορίου και την Κυριακή 23 Μαΐου, «κατ’ εξαίρεση κάθε άλλης διάταξης»,  ακολουθώντας και την σαφή πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να μην ανοίξουν την Κυριακή. «Καλό είναι να μην αφανίσουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, διότι εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε φαινόμενα αύξησης τιμών, αλλά μείωσης. Ο ανταγωνισμός λειτουργεί, αν πεθάνει ο ανταγωνισμός δυστυχώς θα έχουμε τεράστια προβλήματα», προειδοποίησε ο Παντελής Φιλιππίδης.

Ταυτόχρονα, οι έμποροι καυτηριάζουν την «επιτελική» τακτική του Μαξίμου, τονίζοντας ότι «για αυτή την απόφαση δεν λάβαμε ποτέ ενημέρωση και δεν υπήρξε ποτέ σύμφωνη γνώμη από τους εκπροσώπους του εμπορίου στη χώρα μας». «Οι εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης έχουν δώσει επανειλημμένα ηχηρά μηνύματα στο παρελθόν ότι δεν επιθυμούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα της Κυριακάτικης αργίας», σημειώνει ο εμπορικός σύλλογος, υπογραμμίζοντας ότι «η Κυριακή είναι η μέρα που μπορούμε να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τις οικογένειές μας, να ξεκουραστούμε ή να απολαύσουμε τις χαρές που προσφέρει η χώρα μας». «Δεν είναι οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων που δεν επαρκούν, αλλά τα χρήματα», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Τις Κυριακές δεν τις χαρίζουμε στα αφεντικά»

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε μεγάλα πολυκαταστήματα του Ηρακλείου πραγματοποίησαν την Κυριακή μέλη κι εκπρόσωποι της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας αλλά και στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην κατατεθεί στη Βουλή το «νομοσχέδιο-έκτρωμα», όπως το χαρακτηρίζουν. «Αυτή την εργασιακή ζούγκλα που ζούμε έρχεται να επεκτείνει και να ενισχύσει η ΝΔ με το αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε πριν λίγες μέρες. Ολοκληρώνει και ενισχύει προηγούμενες διατάξεις που αφορούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, εντάσσοντας όλο και περισσότερους κλάδους που θα τους δίνεται η δυνατότητα να ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους και παράλληλα αντιδραστικοποιεί ακόμα περισσότερο τους όρους εργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΙΥ Ηρακλείου. Η Ένωση ζητά επίσης μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον Covid-19 από εξειδικευμένο κλιμάκιο με ευθύνη του εργοδότη καθώς και τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου:

«Μια ακόμη απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία, έδωσαν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο την Κυριακή 23/05/2021 και ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους εάν η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο στη βουλή.

Από νωρίς το πρωί οι δυνάμεις τις Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου βρέθηκαν σε μεγάλα πολυκαταστήματα του Ηρακλείου στηρίζοντας έμπρακτα τους εργαζόμενους και τη στάση εργασίας που είχε προκηρυχθεί ενώ λίγο αργότερα βρέθηκαν στα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο εμπορικό κατάστημα οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες εμποροϋπάλληλοι εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για το απαράδεκτο άνοιγμα των καταστημάτων 16 & 23 Μάη που στολίστηκε με υπουργική απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ την ίδια ώρα που ετοιμάζει το νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα.

«ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ – ΔΕ ΘΑ ΤΙΣ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΜΑΣ»

Αυτές τις μέρες που έχουν ανοίξει τα εμπορικά καταστήματα χωρίς ραντεβού, οι εμποροϋπάλληλοι βιώνουμε στο πετσί μας την εντατικοποίηση ενώ τα ταμεία ξεχειλίζουν από τα κέρδη τους. Ταυτόχρονα εν μέσω πανδημίας τα όποια υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν πάει περίπατο, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει το παραμύθι της ατομικής ευθύνης και της αυτοδιάγνωσης. Αυτή την εργασιακή ζούγκλα που ζούμε έρχεται να επεκτείνει και να ενισχύσει η ΝΔ με το αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε πριν λίγες μέρες. Ολοκληρώνει και ενισχύει προηγούμενες διατάξεις που αφορούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, εντάσσοντας όλο και περισσότερους κλάδους που θα τους δίνεται η δυνατότητα να ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους και παράλληλα αντιδραστικοποιεί ακόμα περισσότερο τους όρους εργασίας.

Στο χέρι μας είναι να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Με το σωματείο μας, το δυνάμωμα του συλλογικού μας αγώνα να μην επιτρέψουμε να περάσει ο σχεδιασμός για την απελευθέρωση της Κυριακής αργίας, οι ανατροπές του αιώνα! Να μην περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα που απελευθερώνει το ωράριο, καταργεί το 8ωρο, φέρνει την 10ώρη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες.

Απαιτούμε:

  • Nα μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και επιβάλλει τη 10ωρη εργασία.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας για τους εργαζόμενους και όχι ειδοποιήσεις τελευταίας στιγμής που μπαίνουν εμπόδιο σε κάθε ατομικό και οικογενειακό προγραμματισμό. Να καταργηθεί το σπαστό ωράριο εργασίας. Εξασφάλιση ρεπό και αδειών.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον Covid-19 από εξειδικευμένο κλιμάκιο με ευθύνη του εργοδότη».

Επισημαίνεται πως με την ανακοίνωση της δυνατότητας ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές 16 και 23 Μαΐου, Εμπορικοί Σύλλογοι είχαν δηλώσει ρητά την αντίθεση τους, με ανακοινώσεις τους, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «αντίδωρο ενίσχυσης της αγοράς«. «Η μεθόδευση και τα “δώρα” στους εργοδότες δεν θα γίνουν ανεκτά. Δεν θα δεχθούμε τις αντεργατικές πρακτικές στο όνομα του δήθεν κέρδους τους» επισημαίνει το ΕΚΘ. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους παράγοντες της τοπικής αγοράς να πουν «όχι» στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, τονίζοντας πως πρόκειται για «αντίδωρο ενίσχυσης της αγοράς έναντι των πολύμηνων καταστροφικών και αναποτελεσματικών lockdown και των διάφορων “έξυπνων” click». Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, κάνοντας λόγο για ανοιχτή Κυριακή «δώρο στους εργοδότες», δηλώνει την αντίθεση του στο άνοιγμα των μαγαζιών.


«Καταργούν» την επιλογή δεύτερης γλώσσας και σπρώχνουν εκτός Δημόσιας Εκπαίδευσης αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

 Με εγκύκλιο του το υπουργείο Παιδείας προχωρά στον περιορισμό του ελεύθερου δικαιώματος των μαθητών στην επιλογή 2ης ξένης γλώσσας και ταυτόχρονα μειώνει τον αριθμό των εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών από τα Δημόσια Σχολεία, σπρώχνοντας εκτός δημόσιας εκπαίδευσης αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.


Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας (Αρ Πρωτ. Φ52/55240/Δ1/18-05-2021) καθορίζει πως από το επόμενο σχολικό έτος η οργάνωση των ξενόγλωσσων τμημάτων για τη 2η ξένη γλώσσα θα γίνεται αποκλειστικά με την αρχή της πλειοψηφίας σε κάθε τμήμα χωριστά.

Με τον τρόπο αυτό περικόπτεται η λειτουργία μεικτών παράλληλων τμημάτων για γερμανικά και γαλλικά και δεν υπάρχει η δυνατότητα οι μαθητές να παρακολουθήσουν την ξένη γλώσσα που επιθυμούν παρά μόνο αν η επιλογή τους αποτελεί και πλειοψηφία στο σύνολο των μαθητών του κάθε τμήματος.

Η εγκύκλιος προβλέπει ακόμη ότι μέχρι την 1η Οκτωβρίου, εάν δεν έχει καλυφτεί η θέση του εκπαιδευτικού της ξένης γλώσσας που επιλέχτηκε από το τμήμα, τότε οι μαθητές θα διδαχτούν τη γλώσσα για την οποία υπάρχει διαθέσιμος εκπαιδευτικός στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας.

«Είναι προφανές πως η ρύθμιση αυτή αφενός απαξιώνει τις μορφωτικές ανάγκες και το δικαίωμα των μαθητών να επιλέξουν ελεύθερα τη β’ ξένη γλώσσα και αφετέρου “σπρώχνει” εκτός Δημόσιας Εκπαίδευσης αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που στηρίζουν εδώ και χρόνια το Δημόσιο Σχολείο» σημειώνει σε ανακοίνωση του το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών ζητώντας την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου και την αντικατάστασή της με νέα που θα προβλέπει τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής και παρακολούθησης 2ης ξένης γλώσσας από όλους τους μαθητές.

«Nα αποσυρθεί η εγκύκλιος για τη Β΄ ξένη γλώσσα στα Δημοτικά»

Να αποσυρθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος ζητά και η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕΚΑΓΕΠΕ) με απόφαση του ΔΣ του.

«Η υποχρεωτική εκμάθηση διαφορετικής Β’ Ξένης Γλώσσας ακόμη και όταν το  σύνολο των μαθητών έχει διαφορετική επιλογή με τη δικαιολογία των διαθέσιμων  εκπαιδευτικών, αποτελεί ρύθμιση αναχρονιστικών εποχών που δεν αντανακλά το  σύγχρονο σχολείο του μέλλοντος που όλοι, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί  επιθυμούμε» σημειώνουν και προσθέτουν:

«Το σύνολο των εκπαιδευτικών Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας αναμένουμε την  απόσυρση της εγκυκλίου και την αντικατάστασή της από μια νέα εγκύκλιο με γνώμονα τη δημιουργία τμημάτων σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών και τις  απαιτήσεις της κοινωνίας.  Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ως Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ η Υπουργός  Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως απηύθυνε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου,  ερώτηση (11-10-2017) προς τον τότε Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου  σχετικά με την ασυνέχεια της εκμάθησης της επιλεγμένης δεύτερης ξένης γλώσσας  στους μαθητές των Γυμνασίων.

Γιατί επιτρέπει η κα Υπουργός, ένας μαθητής στην σημερινή εποχή της  πολυγλωσσίας, να είναι αναγκασμένος να μάθει μία ξένη γλώσσα, που δεν την  επέλεξε, ενώ προσφέρεται στο Δημόσιο Σχολείο; Γιατί οι γονείς να πρέπει να  πληρώνουν ιδιωτικά για την εκμάθηση της Β΄ ξένης γλώσσας, που επιθυμούν,  λόγω διαφορετικής επιλογής της πλειοψηφίας;

Γιατί αφαιρεί τη δυνατότητα για σχηματισμό ολιγομελών τμημάτων στην ξένη  γλώσσα, όταν με βάση την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,  ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ (22.11.2005) «η εκμάθηση ξένων γλωσσών σε πολύ νεαρή ηλικία  προσφέρει πλεονεκτήματα […], εφόσον οι τάξεις είναι αρκετά μικρές, […]  και εφόσον αφιερώνεται επαρκής χρόνος στο αναλυτικό πρόγραμμα για τη  διδασκαλία των ξένων γλωσσών».



Πηγή

Διαψεύδει σύσσωμο το υπουργείο την καταγγελία για σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας στο gov.gr

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρνείται ότι υπάρχει κάποιο «κενό ασφαλείας» στο gov.gr, έπειτα από την καταγγελια της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας σχετικά με διαρροή προσωπικών δεδομένων. Τόσο σε επίπεδο ανακοινώσεων όσο και σε επίπεδο δηλώσεων από τον αρμόδιο υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά, σχολιάζεται ότι «Κάθε έγγραφο γεννά έναν κωδικό. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ο παραλήπτης αυτού του εγγράφου ξέρει τον κωδικό. Τίποτα δεν είναι προσβάσιμο σε οποιονδήποτε άλλον. Μόνο σε αυτόν που αφορά. Είναι όλα σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πάντοτε σε συμφωνία με τις αρμόδιες Αρχές».

Ο ισχυρισμός πως υπάρχει «κενό ασφαλείας» στην ψηφιακή υπηρεσία Υπεύθυνης Δήλωσης είναι ανυπόστατος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βάζοντας στο κάδρο το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» της Δευτέρας 24ης Μαΐου.

 

Πρόκειται για την υπόθεση προβλήματος ασφαλείας που κατήγγειλε η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας για το gov.gr, τονίζοντας μάλιστα πως παρότι έχει ενημερώσει εδώ και τρεις ημέρες το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δεν έχει λάβει καμία απάντηση, σημειώνοντας με απογοήτευση πως «δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη διόρθωσης στο κοντινό μέλλον».

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν, «παρατηρήσαμε πως μπορεί κανείς να βρει με απλή αναζήτηση στο Google υπερσύνδεσμο (URL) που εμφανίζει την υπεύθυνη δήλωση πολίτη, άσχετου με αυτόν που κάνει την αναζήτηση, ο οποίος έχει δημιουργήσει την δήλωσή του μέσω της πλατφόρμας: https://dilosi.services.gov.gr/create/q/templates. Πρακτικά, αν οποιοσδήποτε βρει από κάποια πηγή ή εντελώς τυχαία τον κωδικό hash key που χρησιμοποιείται για την επικύρωση (validation) τέτοιων εγγράφων εδώ: https://dilosi.services.gov.gr/show/q/validate, αποκτά αυτόματα στην κατοχή του ένα PDF έγγραφο με όλα τα στοιχεία του υπογράφοντος την υπεύθυνη δήλωση. Και όλα αυτά είναι διαθέσιμα με ένα απλό URL, χωρίς κανένα έλεγχο πρόσβασης ή αυθεντικοποίηση (login) του χρήστη. Μπορεί μάλιστα να κατεβάσει το έγγραφο τοπικά με την ψηφιακή υπογραφή του Υπουργείου, δηλαδή έτοιμο προς οποιαδήποτε νόμιμη χρήση».

Μάλιστα, στην ανακοίνωση επισυνάπτουν και σχετικά screenshot, όπου έχουν αποκρυφτεί τα ευαίσθητα στοιχεία, «έχουμε όμως το URL στη διάθεση οποιουδήποτε για επαλήθευση, καθώς και σχετικές αναφορές παρόμοιων περιστατικών από συναδέλφους μας».

Καταγγελία για σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας με διαρροή προσωπικών δεδομένων στο gov.gr

Στη συνέχεια το υπουργείο αναφέρει:

Στην ψηφιακή υπηρεσία της Υπεύθυνης Δήλωσης, με τη δημιουργία κάθε νέου εγγράφου γεννιέται και ένας μοναδικός κωδικός για το συγκεκριμένο έγγραφο, με τον οποίο εκείνος στον οποίο απευθύνεται το έγγραφο μπορεί να το αναζητήσει.

O μοναδικός κωδικός, όπως και τα άλλα προσωπικά στοιχεία της δήλωσης, είναι γνωστά μόνο στον ιδιοκτήτη-αποστολέα της δήλωσης και στον παραλήπτη, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη διασφάλισής τους, ακριβώς όπως συμβαίνει και στην έντυπη δήλωση. Στην πράξη, η νέα ψηφιακή υπηρεσία της υπεύθυνης δήλωσης συνιστά όχι απλά διευκόλυνση του πολίτη, αλλά και αναβάθμιση της αξιοπιστίας των δημοσίων εγγράφων, αφού ανά πάσα στιγμή η γνησιότητα του ψηφιακού εγγράφου είναι επαληθεύσιμη από τον παραλήπτη του.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αλλά και με όλες τις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, τηρώντας πάντα όλα τα κατάλληλα τεχνικά μέτρα ασφαλείας και έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό τόσο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών όσο και την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Η ψηφιακή μετάβαση της χώρας είναι μια κατάκτηση όλων των Ελλήνων. Και επειδή αφορά στον πυρήνα των προοπτικών της χώρας, δεν επιβραδύνεται, δεν υπονομεύεται, δεν σταματά. Είναι ευθύνη όλων μας.

Τεχνικές πληροφορίες

Τα έγγραφα με φυσική υπογραφή και σφραγίδα επαληθεύονται μέσω της οπτικής παρατήρησης, κάτι που αυξανόμενα δεν κρίνεται επαρκές. Το ψηφιακό έγγραφο της Υπεύθυνης Δήλωσης που εκδίδεται από το gov.gr διαθέτει ψηφιακή σφραγίδα του Ελληνικού Δημοσίου και 22ψηφιο κωδικό επαλήθευσης. Ο έλεγχος της γνησιότητάς του μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

α) τον αμιγώς ψηφιακό, όταν το έγγραφο διακινείται ψηφιακά και το ανοίγει ο παραλήπτης του μέσα σε έναν υπολογιστή, όπου εκεί αυτόματα το έγγραφο επαληθεύεται ως προς τη γνησιότητά του μέσω της ψηφιακής σφραγίδας

β) και τον μερικώς αναλογικό, όταν ο πολίτης προσκομίζει το ψηφιακά παραγόμενο έγγραφο σε εκτυπωμένη μορφή. Σε αυτήν την περίπτωση, η επαλήθευση της γνησιότητας του εγγράφου γίνεται με τον κωδικό επαλήθευσης 22 χαρακτήρων, ο οποίος αναγράφεται στο έγγραφο, είναι μοναδικός, και απευθύνεται στον παραλήπτη του εγγράφου, προκειμένου αυτός να επαληθεύσει την γνησιότητα του, αποκλείοντας περιπτώσεις πλαστογράφησης. Ο παραλήπτης του εγγράφου εισάγει στο gov.gr τον 22ψηφιο κωδικό ή σαρώνει τον κωδικό QR και επαληθεύει τη γνησιότητα του εγγράφου.

Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει τα δεδομένα του πολίτη και φυσικά δεν τα εκθέτει. Αντιθέτως, δημιουργεί έναν κύκλο εμπιστοσύνης που συνιστά βέλτιστη πρακτική, και αποκλείει περιπτώσεις πλαστογραφίας οι οποίες τόσο συχνά έχουν ταλαιπωρήσει τους Έλληνες πολίτες στο παρελθόν στις δικαστικές αίθουσες.

Ο μοναδικός κωδικός κάθε εγγράφου με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του gov.gr αποτελείται από 22 χαρακτήρες που προκύπτουν με την κωδικοποίηση base64 (διαφορετικοί χαρακτήρες Α-Ζ, a-z, 0-9) ενός μη ανιχνεύσιμου αριθμού μήκους 128 bits (2128 διαφορετικοί αριθμοί).

Η μη ανιχνευσιμότητα προκύπτει από την ενσωμάτωση εντροπίας από τους εξυπηρετητές του gov.gr στη γεννήτρια τυχαίων αριθμών /dev/urandom του λειτουργικού συστήματος Linux, κατάλληλη για κρυπτογραφική χρήση.

Μη ανιχνεύσιμος αριθμός 128 bits σημαίνει ότι εάν κάποιος προσπαθήσει να μαντέψει (brute force attack) τον κωδικό ενός εγγράφου με ρυθμό 12000 προσπαθειών ανά δευτερόλεπτο (ο μέγιστος ρυθμός εξυπηρέτησης για την εν λόγω υπηρεσία), τότε για να πετύχει με πιθανότητα 0.1% ένα κωδικό εγγράφου θα πρέπει να προσπαθεί για 4 εκατομμύρια φορές τη χρονική διάρκεια του γνωστού σύμπαντος (δεκάδες εκατομμύρια δισεκατομμύρια έτη). Ουσιαστικά λειτουργεί ως ένα πολύ ασφαλές και μεγάλο σε μέγεθος password που το ξέρει μόνο ο ιδιοκτήτης του εγγράφου και ο νόμιμος παραλήπτης του. Δεν δημοσιεύεται, ούτε υπάρχει αλλού, παρά μόνο στον παραλήπτη που το χειρίζεται ως προσωπικό έγγραφο. Ταυτόχρονα, εάν κάποιος χρήστης επιχειρεί επιθέσεις, υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα μέτρων στις υποδομές της ΕΔΥΤΕ ώστε να απομονωθούν οι προσπάθειές του, είτε προέρχονται από συγκεκριμένο σημείο, είτε είναι κατανεμημένες (DDoS attack).

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ξεκαθάρισε πως «είναι αναληθέστατο ό,τι περιλαμβάνεται στο ρεπορτάζ» της εφημερίδας.

«Πραγματικά», τόνισε, «μου προξενεί εντύπωση ο ανεύθυνος τρόπος με τον οποίον παρουσιάζεται το συγκεκριμένο θέμα στο ρεπορτάζ» και εξήγησε αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών: «Κάθε έγγραφο γεννά έναν κωδικό. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ο παραλήπτης αυτού του εγγράφου ξέρει τον κωδικό. Τίποτα δεν είναι προσβάσιμο σε οποιονδήποτε άλλον. Μόνο σε αυτόν που αφορά. Είναι όλα σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πάντοτε σε συμφωνία με τις αρμόδιες Αρχές».


Πηγή

Πυροβόλησαν στο κεφάλι ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος Black Lives Matters στο Λονδίνο

 Η υγεία της Σάσα Τζόνσον, ακτιβίστριας του Black Lives Matters στο Λονδίνο, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από πυροβολισμούς που δέχτηκε στο κεφάλι. Η ακτιβίστρια τον τελευταίο καιρό, όπως έγινε γνωστό, δεχόταν απειλές κατά της ζωής της λόγω της δράσης της.


H Σάσα Τζόνσον, ακτιβίστρια του Black Lives Matters στο Λονδίνο, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση που δέχθηκε με πυροβολισμούς στο κεφάλι.  Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο Σάουθγουορκ, περιοχή του νότιου Λονδίνου την Κυριακή.

Η ακτιβίστρια τον τελευταίο καιρό δεχόταν απειλές κατά της ζωής της λόγω της δράσης της, όπως ενημέρωσε το κόμμα που ανήκει η άτυχη ακτιβίστρια, Taking the Initiative Party. Η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει την ταυτότητα των δραστών αλλά είπε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία για οργανωμένη επίθεση ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Πρόκειται για ηγετική φυσιογνωμία στο κίνημα Black Lives Matters που δραστηριοποιείται και στη Βρετανία. Το κίνημα πήρε θέση και σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι το «Το BLMUK (σ.σ. Black Lives Matter UK) εκφράζει το σοκ μας και την αλληλεγγύη για τον πυροβολισμό της Σάσα Τζόνσον. Μία νεαρή μητέρα και ατρόμητη πολιτική αγωνίστρια που ήταν στην πρώτη γραμμή πολλών διαδηλώσεων του BLM το περασμένο καλοκαίρι».


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ